Μας άρεσε
- Όμορφος σχεδιασμός, στερεοφωνικά ηχεία και αξιόλογη οθόνη
- Πολύ αξιόλογη βασική κάμερα, με ποιότητα φωτογραφιών στην κορυφή της κατηγορίας
- Μεγάλη αυτονομία, αξιόπιστο για όσους βρίσκονται συχνά στο πόδι
- Υποστήριξη IP54 για την κατηγορία
Δεν μας άρεσε
- Ο επεξεργαστής είναι ικανοποιητικός, αλλά όχι ιδιαίτερα πρόσφατος
- Θερμαίνεται αρκετά παίζοντας παιχνίδια
Η Realme υποδέχεται το 2024 με μια νέα κυκλοφορία: το Realme C67. Η νέα πρόταση της εταιρείας εντάσσεται στην εισαγωγική κατηγορία, προσφέροντας πολλά και χρήσιμα δίχως να αυξάνεται αναλόγως η τιμή. Για το φετινό μοντέλο της σειράς C, η εταιρεία έκανε μερικές μεγάλες αλλαγές στο κομμάτι της κάμερας και του επεξεργαστή, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει δραστικά το Realme C67. Το νέο smartphone έφτασε στα χέρια μας και το χρησιμοποιήσαμε αρκετά, οπότε και αποτυπώνουμε τις εντυπώσεις μας παρακάτω.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Σχεδιαστικά, υπάρχουν ομοιότητες με άλλα μοντέλα της Realme κι όχι απαραίτητα της ίδιας σειράς. Στην πλάτη βρίσκουμε το λογότυπο της εταιρείας κάθετα χαραγμένο στην κάτω αριστερή γωνία, ενώ στην επάνω αριστερή γωνία βρίσκεται η κάμερα. Ένα οβάλ εξόγκωμα περιλαμβάνει τις δύο κάμερες της συσκευής, με την καθεμία στο κέντρο ενός γυαλιστερού δαχτυλιδιού.
Το ενδιαφέρον εδώ βρίσκεται λίγο παραέξω, συγκεκριμένα σε ένα χρωματισμένο ορθογώνιο που καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του σώματος και διαφέρει από την υπόλοιπη πλάτη. Εκεί που το κυρίως σώμα είναι μονόχρωμο με γυαλιστερές γραμμές κατά πλάτος της συσκευής, το συγκεκριμένο ορθογώνιο είναι πιο σκούρο ή φωτεινό (ανάλογα το χρώμα του μοντέλου) με έντονες ιριδίζουσες γραμμές, καθρεφτίζοντας το φως πιο έντονα από το υπόλοιπο ματ, πλαστικό σώμα. Είναι μια ωραία πινελιά που δίνει χαρακτήρα στη συσκευή, χωρίς υπερβολές ή παρεμβάσεις στο συνολικό design.
Στην αριστερή πλευρά θα βρούμε υποδοχή κάρτας SIM και κάρτας μνήμης, ενώ δεξιά βρίσκονται τα πλήκτρα ενεργοποίησης και έντασης. Στην κάτω πλευρά βρίσκεται μια θύρα USB-C και μια θύρα jack 3.5mm, προσφέροντας τουλάχιστον δύο πράγματα που πλέον έχουν εκλείψει από τα flagships.
Οι διαστάσεις της συσκευής φτάνουν τα 164.6x75.4x7.59mm με βάρος στα 185 γραμμάρια, διαθέτοντας πολύ λεπτό προφίλ. Δεδομένου ότι η Realme κατάφερε να συμπεριλάβει δεύτερο ηχείο στο φετινό μοντέλο, δίχως να αυξήσει πολύ το βάρος και το πάχος του κινητού, κάνει την αλλαγή άκρως καλοδεχούμενη.
Η μπροστινή πλευρά φιλοξενεί μια οθόνη 6.7” τύπου LCD με ανάλυση FHD+ (1080x2400), φωτεινότητα 800nits (950nits peak) και ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz με sampling rate στα 180Hz. Στην πράξη, είναι μια αξιόπιστη και αξιόλογη οθόνη για καθημερινή χρήση χωρίς υψηλές απαιτήσεις, κυρίως στο κομμάτι των χρωμάτων. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια OLED ή μια καλή IPS, όμως πέραν αυτού, σε ανάλυση και φωτεινότητα τα καταφέρνει περίφημα όπως και σε ηλιόλουστο περιβάλλον, όπου παραμένει ευανάγνωστη. Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης λειτούργησε καλά και δεν εντοπίσαμε κολλήματα ή χαμένα καρέ.
Στη θέση μιας κάμερας τύπου U-drop έχουμε μια punch-hole, αφήνοντας κενό ανάμεσα στην κάμερα και το επάνω τέρμα της οθόνης, δίνοντας πιο premium εικόνα και εμπειρία. Αντίστοιχα, η Realme ενωματώνει το Mini Capsule 2.0 στο λογισμικό και την οθόνη της συσκευής, το οποίο συνεργάζεται με την μπροστινή κάμερα. Πρακτικά, ορισμένες ειδοποιήσεις (π.χ. μουσική ή φόρτιση) εμφανίζονται σε ένα μακρόστενο οβάλ που εκτείνεται αριστερά και δεξιά από την κάμερα. Οι ειδοποιήσεις είναι διαδραστικές μέσω αφής κι αν εξαφανιστούν, το μόνο που παραμένει πίσω είναι το μικρό κυκλάκι της κάμερας, οπότε η όλη υλοποίηση του Mini Capsule δεν γίνεται παρεμβατική ούτε τραβάει το βλέμμα – για παράδειγμα, όταν παίζαμε παιχνίδια δεν εκτεινόταν και δεν ενοχλούσε. Πλάκα έχει και η υλοποίηση με το Spotify όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Στο Realme C67 βρίσκουμε τον Qualcomm Snapdragon 685 (4x Kryo 265 Gold @ 2.8GHz, 4x Kryo 265 Silver @ 1.9GHz, GPU: Adreno 610) με 8GB RAM και αποθηκευτικό χώρο 128GB ή 256GB. Υπενθυμίζουμε πως δέχεται κάρτες microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου. Έρχεται επίσης με Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5 και 4G, αναμενόμενα αν αναλογιστούμε την κατηγορία στην οποία ανήκει.
Στο GeekBench 6, το σκορ που έφερε ήταν 474 (Single-Core) και 1544 (Multi-Core), ενώ στο στο 3D Mark Wildlife έφερε σκορ 651. Οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές, τηρουμένων των αναλογιών, για έναν απλό χρήστη που θέλει λίγο απ’ όλα στην καθημερινότητά του δίχως εξαιρετικές επιδόσεις σε κάτι συγκεκριμένο ώστε το κόστος να μείνει χαμηλά. Παρόλα αυτά, καθώς αξιοποιεί εικονική RAM έως και 8GB δεσμεύοντας ένα μέρος αποθηκευτικού χώρου, δεν αντιμετωπίσαμε κολλήματα ακόμη κι όταν είχαμε 2-3 ανοιχτές εφαρμογές στο παρασκήνιο. Είναι άγνωστο κατά πόσο αυτό οφείλεται στην εικονική RAM, όμως τείνουμε προς τα εκεί, καθώς σε προηγούμενα μοντέλα Realme με εφάμιλλης απόδοσης επεξεργαστές, είχαμε μικροκολλήματα (το πολύ ενός δευτερολέπτου) τα οποία εδώ δεν συναντήσαμε.
Ένα ακόμη παράδειγμα της αποδοτικότητάς του βλέπουμε στο gaming, όπου τρέχει το Genshin Impact με αρκετή σταθερότητα στα καρέ αλλά σε ρυθμίσεις γραφικών Low. Αντίστοιχα, δοκιμάσαμε Call of Duty Mobile, Asphalt 9 Legends και Dragon Ball Legends χωρίς προβλήματα, με γραφικά Low προς Medium στην καλύτερη. Το μοναδικό αξιοσημείωτο εδώ έχει να κάνει με τη θερμοκρασία, η οποία αυξήθηκε αισθητά όσο παίζαμε και ακόμη περισσότερο όσο ήταν στη φόρτιση ενώ παίζαμε, χωρίς να φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Η μπαταρία που περιλαμβάνεται φτάνει τα 5000mAh, προσφέροντας πάνω από μία ημέρα χρήσης στη δική μας καθημερινότητα. Χρησιμοποιώντας κυρίως Slack, Outlook, Gmail, Word, social media apps κλπ, δεν πέσαμε κάτω από μία πλήρη ημέρα χρήσης οπότε ο μέσος χρήστης λογικά δεν θα έχει κανένα παράπονο. Για τη φόρτιση χρησιμοποιείται ο φορτιστής 33W SuperCharge που περιλαμβάνεται στο κουτί, ο οποίος χρειάζεται λιγότερο από μιάμιση ώρα, όχι ιδανικό νούμερο αλλά κάπως αναμενόμενο για την κατηγορία.
Στο κομμάτι του λειτουργικού, έχουμε Android 14 με Realme UI 4.0. Όπως και σε προηγούμενες υλοποιήσεις, έτσι κι εδώ δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές από το stock Android, κυρίως προσφέροντας επιλογές εξατομίκευσης και ιδιαιτερότητες όπως το Mini Capsule 2.0. Αυτό που μένει να δούμε, είναι η μακροχρόνια υποστήριξη που θα διαθέτει το κινητό, καθώς η Realme υπόσχεται δύο έτη αναβαθμίσεων Android και ενημερώσεων ασφαλείας – όχι κάτι κακό συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, αλλά ούτε και κάτι θετικό.
Κάμερα
Η βασική κάμερα των 108MP διαθέτει αισθητήρα Samsung S5HKM6 μεγέθους 1/1.67”, κάτι που το κατατάσσει στην πρώτη θέση της κατηγορίας του για το συγκεκριμένο κομμάτι. Συμπληρωματικά βρίσκουμε έναν αισθητήρα βάθους με ανάλυση 2MP και μπροστά μια selfie κάμερα 8MP.
Ένα από τα βασικά σημεία που αναφέρει η Realme είναι το 3x zoom. Εκεί που πολλές συσκευές τραβούν μια φωτογραφία σε 1x zoom και κάνουν περικοπή για να κρατήσουν το 3x, παράγοντας χαμηλότερης ποιότητας αποτελέσματα συγκριτικά με πραγματικό 3x zoom, το Realme C67 χρησιμοποιεί in-sensor zoom. Πρακτικά, αποδίδει κοντά σε αποτέλεσμα οπτικού zoom. Η σύγκριση με άλλα κινητά είναι δύσκολη, καθώς ακόμη κι αν έχουν 3x οπτικό zoom, δεν θα έχουν ακριβώς ίδιο σύστημα κάμερας και επεξεργασίας. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε πως τα αποτελέσματα ήταν αξιόλογης ποιότητας και η πτώση ποιότητας από το 1x έως το 3x δεν ήταν δραματική, ούτε η εμφάνιση θόρυβου.
Σε σενάρια εκτός zoom, η κάμερα παρήγαγε ποιοτικά αποτελέσματα για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο, διατηρώντας τη φυσικότητα των χρωμάτων και τις λεπτομέρειες δίχως να υπάρχει εμφανής θόρυβος σε σκοτεινά σημεία. Ακόμη και σε πλάνα με ποικιλία σε φωτεινά και σκοτεινά σημεία, όπου υπήρχαν έντονες αντιθέσεις, τα αποτελέσματα μας άφησαν πολύ ικανοποιημένους.
Ακόμη καλύτερες εικόνες λάβαμε ανεβάζοντας την ποιότητα στα 108MP. Οι φωτογραφίες ήταν κρυστάλλινες σε λεπτομέρεια, χωρίς εμφανή σημεία ψηφιακής επεξεργασίας και μάλιστα, δοκιμάσαμε να περικόψουμε μια φωτογραφία και να τη συγκρίνουμε με την αντίστοιχη που τραβήχτηκε σε 3x zoom. Η πρώτη είχε καλύτερη ποιότητα από τη δεύτερη, όμως για κάποιον που δεν θέλει να μπαίνει σε επιπλέον κόπο, το 3x zoom κάνει καλή δουλειά.
Μια αισθητή πτώση σε ποιότητα παρατηρείται όταν φεύγουμε από φωτεινά περιβάλλοντα και φωτογραφίζουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Διατηρείται η φυσικότητα των χρωμάτων, χωρίς να υπέρ-χρωματίζονται σημεία της φωτογραφίας, αλλά σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο θόρυβος χάνονται οι λεπτομέρειες. Για την κατηγορία του, τα αποτελέσματα κινούνται προς το υψηλότερο άκρο αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Για βίντεο, η ποιότητα φτάνει τα 1080p/30fps και η απόδοση είναι σχετικά καλή αλλά σίγουρα έχουμε δει καλύτερες από την ίδια κατηγορία τιμής. Τραβώντας πλάνα σε ηλιόλουστο δρόμο, δεν είχαμε κανένα παράπονο από το αποτέλεσμα, ακόμη και όταν χρησιμοποιούσαμε το Ultra Steady Mode. Η σταθεροποίηση δεν ήταν απόλυτη, παρά κατάφερνε απορροφήσει το έντονο τρέμουλο κι όχι να εξαφανίσει τελείως κάθε κούνημα. Με σταθερό, αργό περπάτημα καταφέραμε να βγάλουμε αξιόλογα πλάνα εν κινήσει. Η πτώση ποιότητας το βράδυ ήταν αισθητή, σε εφάμιλλα επίπεδα με των φωτογραφιών.
Τέλος, η μπροστινή κάμερα χρησιμοποιήθηκε μόνο για βιντεοκλήσεις και λίγες δοκιμαστικές selfies. Όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε, σε δωμάτιο του σπιτιού με μέτριο φυσικό φωτισμό τα χρώματα ήταν κάπως μουντά όμως η συνολική ποιότητα αρκετά καλή για μια συνομιλία. Σε χαμηλό φωτισμό, ο θόρυβος ήταν έντονος και ειδικά στα βίντεο.
Συμπέρασμα
Ένας συνδυασμός καλών επιδόσεων σε καθημερινά σενάρια, με μεγάλη αυτονομία και εξαιρετική βασική κάμερα. Στην κατηγορία όπου ανήκει, το Realme C67 προσφέρει ένα πολύ καλό πακέτο σε ανταγωνιστική τιμή, σκοπεύοντας να προσελκύσει και το κοινό που λατρεύει τις φωτογραφίες κι όχι απλώς θέλει μια καθημερινή συσκευή. Τα θετικά του είναι πιο ουσιώδη από τα λίγα αρνητικά, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα τιμής, και αναμφίβολα πρόκειται για μια επιτυχημένη προσπάθεια από την Realme.