Μας άρεσε
- Συμπαθές design με ενδιαφέρον και πρακτικό μοτίβο στο πίσω μέρος
- Μεγάλη οθόνη 6,5 ιντσών
- Σύστημα τριών καμερών
- Μεγάλη αυτονομία μπαταρίας
Δεν μας άρεσε
- Αργό στην απόκριση
- Θύρα micro USB και Android 10 που το καθιστούν επίφοβο για το μέλλον
Αν υπάρχει κάτι που η realme μας έχει αποδείξει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, είναι πως δε διστάζει να λανσάρει νέες συσκευές που ξεχωρίζουν για τη σχέση τιμής απόδοσης.
Στην ήδη ευρεία γκάμα από budget προτάσεις της κινεζικής εταιρείας, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία. Το C21 είναι μία προσιτή λύση που ενσωματώνει άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά, όντας έτσι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του casual χρήστη. Το τι διαφορετικό έχει να προσφέρει όμως συγκριτικά με άλλες εξίσου οικονομικές συσκευές ειδικά σ' αυτή την κατηγορία των πολύ φθηνών smartphone με κόστος μόλις 129 ευρώ;
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το realme C21 μοιάζει υπερβολικά με το C12 το οποίο όμως δεν έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας. Η νέα πρόταση της realme ωστόσο υιοθετεί ένα -εις διπλούν- ανάγλυφο τριγωνικό μοτίβο που του προσδίδει σταθερότερο κράτημα ενώ παράλληλα το προστατεύει από τις γρατζουνιές -και κρατά μακριά τις δαχτυλιές. Σε συνδυασμό μάλιστα με το εφέ της αντανάκλασης του φωτός επάνω του, δίνει έναν πιο παιχνιδιάρικο τόνο στο look της συσκευής -η οποία, ειρήσθω εν παρόδω έρρχεται σε δύο χρώματα, μπλε και μαύρο.
Ρίχνοντας μια ματιά στις διάφορες όψεις του κινητού τώρα, στα αριστερά του υπάρχει η υποδοχή για τις κάρτες μνήμης και SIM. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το realme C21 παίρνει ταυτόχρονα δύο SIM και μία microSD χωρητικότητας έως 256 GB, κάτι που αδιαμφισβήτητα προσμετρείται στα θετικά του. Στη δεξιά του πλευρά έχουμε τα πλήκτρα προσαρμογής της έντασης του ήχου και ενεργοποίησης/απενεργοποίησης. Στο κάτω μέρος του, τέλος, συναντάμε τις θύρες micro USB και 3,5 χιλ. για ενσύρματη σύνδεση headset: στη θέα της πρώτης απογοητευτήκαμε, ωστόσο η δεύτερη αποτέλεσε μία ευπρόσδεκτη έκπληξη.
Γενικότερα αν και σε ό,τι αφορά την αίσθηση που αφήνει στην αφή το realme C21 απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί premium, η κατασκευή του είναι άκρως στιβαρή. Σύμφωνα με τη realme άλλωστε, το κινητό φέρει το πιστοποιητικό “Smartphone High Reliability Certification” της TUV Rheinland, η απόκτηση του οποίου προϋποθέτει την επιτυχία σε 23 διαφορετικά είδη ελέγχου βάσει σεναρίων καθημερινής και ακραίας χρήσης. Κατά τις δοκιμές μας πάντως, η συσκευή δεν… κατάλαβε το παραμικρό και μάλιστα χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη χρήση της.
Οθόνη & κάμερες
Η LCD οθόνη του C21 είναι μία μεγάλη 6,5 ιντσών με τυπική μέγιστη φωτεινότητα 400 cd/m2 και ανάλυση HD+ που μεταφράζεται σε 720x1600 pixels. Σύμφωνοι, οι εμπειρίες θέασης που θα σας προσφέρει δε συγκρίνονται ούτε καν με εκείνες μίας ποιοτικής mid-range συσκευής, μόνο που αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο εξ αιτίας της προόδου που έχουν σημειώσει οι προτάσεις της εν λόγω κατηγορίας. Εν πάση περιπτώσει και με αυτή του realme C21 θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας, παίζοντας και παρακολουθώντας περιεχόμενο στα 720p.
Όσο για τις κάμερες της συσκευής, θα σας επιτρέψουν να αποτυπώσετε αξιοπρεπώς στιγμές της καθημερινότητάς σας. Η realme έχει εξοπλίσει το C21 με σύστημα τριών φακών. Ο κύριος είναι ανάλυσης 13 MP με διάφραγμα f/2.2, 4x ψηφιακό zoom και PDAF ενώ πλαισιώνεται από φακό macro (f/2.4, FF 4 εκατ.) και ακόμα έναν ασπρόμαυρο (f/2.4, FF). Αν μη τι άλλο ο συνδυασμός είναι αρκετά πρωτότυπος, ωστόσο θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες με αρκετά ζωηρά χρώματα (το HDR δουλεύει αρκετά καλά) φτάνει ο φωτισμός να είναι ο ενδεδειγμένος.
Μοιραία όταν πέσει το σκοτάδι τα πράγματα δυσκολεύουν, κάτι που όμως είναι απόλυτα αναμενόμενο από ένα smartphone στα “κυβικά” του C21 (υπάρχει Night Mode αλλά όπως αντιλαμβάνεστε οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλές). Για ‘σας που αρέσκεστε να ψάχνεστε πάντως, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε λειτουργίες όπως οι Chroma Boost και AI Beauty (υπήρξαν περιπτώσεις που το τελικό αποτέλεσμα παραήταν επεξεργασμένο πάντως) ενώ θα έχετε και δυνατότητα πανοραμικών λήψεων και timelapse.
Όσο για το βίντεο, μιλάμε για εγγραφή στα 1080p/30fps που απαιτεί αρκετά σταθερό χέρι από πλευράς σας κάτι που μπορείτε να δείτε και στο δοκιμαστικό μας. Εννοείται ότι το αποτέλεσμα διακρίνεται από θόρυβο και έλλειψη λεπτομέρειας, κάτι φυσιολογικό για την κατηγορία. Στην πρόσοψη, στο επάνω μέρος και το κέντρο της οθόνης υπάρχει η κάμερα selfie (τύπου dewdrop). Στα 5 MP με διάφραγμα f/2.2, προσφέρει χαριτωμένα πορτρέτα ενώ διαθέτει αναγνώριση προσώπων, υποστήριξη HDR και μια σειρά από έξτρα λειτουργίες. Τη δουλειά της την κάνει πάντως.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το μεγάλο πλεονέκτημα του κινητού έναντι του ανταγωνισμού είναι φυσικά η θηριώδης μπαταρία των 5000 mAh που σε συνδυασμό με την άριστη διαχείριση ενέργειας, επιτρέπει στο C21 να αντέξει… όσο το χρειάζεστε. Η realme αναφέρει 57 ώρες σε κατάσταση αναμονής, αριθμός άκρως εντυπωσιακός μεν, καθόλου ρεαλιστικός δε. Παρ’ όλα αυτά, το κινητό ήταν σε θέση να βγάλει άνετα ακόμα και δύο ημέρες τυπικής χρήσης ενώ όταν δεν… ξεκολλούσαμε από πάνω του, μία ολιγόλεπτη φόρτιση το πρωί προς το μεσημέρι της δεύτερης μέρας, εξασφάλιζε πως αυτό δε θα είχε κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας.
Στα ενδότερά του, η realme το έχει εφοδιάσει με έναν οκταπύρηνο MediaTek Helio G35. Η συσκευή έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία με 3 GB RAM και 32 GB αποθηκευτικού χώρου και μία με 4 GB και 64 GB χωρητικότητας. Το C21 τρέχει Android 10 το οποίο συμπληρώνει το realme UI. Το τελευταίο δίνει βάρος στα οπτικά στοιχεία με έντονα wallpapers, εμπνευσμένα εικονίδια και μία αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα παλέτα με χρώματα υψηλού κορεσμού και φωτεινότητας. Ο δε μηχανισμός Quantum Animation Engine βελτιώνει την κίνηση κάθε λογής στοιχείων στην οθόνη.
Όσο εντυπωσιακά κι αν φαίνονται τα ανωτέρω -και είναι- από ένα σημείο κι έπειτα μάλλον πέφτουν υπερβολικά βαριά στο C21 το οποίο δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η απόκριση της συσκευής ήταν απογοητευτική με το multitasking να έχει την τιμητική του. Παρατηρήσαμε ακόμα ότι έπειτα από σύντομες περιόδους έντονης χρήσης το κινητό είχε ανεβάσει θερμοκρασία. Γενικά με το C21 θα πρέπει να μη… βιάζεστε. Δώστε του τον χρόνο του και ει δυνατόν προτιμήστε τη “μεγάλη” του έκδοση για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη.
Συμπέρασμα
Το realme C21 είναι μία τυπική budget συσκευή που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη που δεν αναζητά και τίποτε το εξεζητημένο. Με μεγάλη οθόνη, καλή αυτονομία, τρεις κάμερες και συμπαθές design, αποτελεί μία πρόταση που αν μη τι άλλο δε χάνετε κάτι να εξετάσετε αν ψάχνετε για κάτι μέχρι 150 ευρώ (129 ευρώ η έκδοση 3GB/32GB, 149 ευρώ η 4GB/64GB). Σε κάθε περίπτωση τα καταφέρνει κάτι παραπάνω από καλά βάσει τιμής/απόδοσης, κοιτώντας στα μάτια τον ανταγωνισμό (TCL 20 SE, Redmi 9, Alcatel 1SE, realme C3).