Μας άρεσε
- Λιτός και όμορφος σχεδιασμός
- Εντυπωσιακή οθόνη AMOLED
- Αυτονομία και ταχεία φόρτισης
Δεν μας άρεσε
- Μέτριες κάμερες, όχι κλασικής ποιότητας “Realme”
- Ο επεξεργαστής είναι «γερασμένος»
- Μονοφωνικός ήχος συνοδεύει μια άψογη οθόνη
Δεν έχει περάσει πολλής καιρός από την τελευταία φορά που πιάσαμε ένα κινητό Realme στα χέρια μας, όμως το Realme 9 δε μπορούσε να περιμένει. Πρόκειται για μια συσκευή της σειράς 9 η οποία έρχεται με συνδεσιμότητα 4G, εκεί που το μεγαλύτερο «αδερφάκι» του προτιμάει το 5G, κάτι που επιτρέπει στην παρούσα συσκευή να χωρέσει λίγα περισσότερα στο σασί του σε λίγο καλύτερη τιμή.
Γνωρίζοντας πως η Realme δίνει ιδιαίτερη φροντίδα στην entry και mid-range κατηγορία, έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε πώς τα πηγαίνει η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν 5G κι άνετα θα το αντάλλαζαν για καλύτερα χαρακτηριστικά συνολικά. Έχοντας αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια κατά νου, ας δούμε τι μας επιφυλάσσει το νέο Realme 9.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Αρχικά, εξαίσιο σχεδιασμό. Χωρίς υπερβολές και ιδιοτροπίες, το Realme 9 έχει πεντακάθαρη πλάτη στην οποία θα βρούμε μονάχα ένα διακριτικό λογότυπο στην κάτω αριστερή γωνία και το εξόγκωμα της κάμερας στην επάνω αριστερή, ένα διάφανο στρογγυλεμένο τετράγωνο από διάφανο γυαλί πάνω στη χρωματιστή πλάτη.
Το κινητό έρχεται σε τρία χρώματα: μαύρο, λευκό και κίτρινο. Το κίτρινο είναι με διαφορά το πιο ενδιαφέρον χρώμα, καθώς δεν είναι πολύ έντονο και το υλικό της συσκευής (πλαστικό) του δίνει ωραία όψη, όχι πολύ γυαλιστερή αλλά ούτε και ματ.
Με διαστάσεις 160.2x73.3x7.99mm και βάρος μόλις 178g παρά τη μεγάλη οθόνη και μπαταρία, όπως θα δούμε παρακάτω, το Realme 9 είναι αρκετά κομψό στην όψη και άνετο στο κράτημα, καθώς το πλαστικό μπορεί να μην είναι το πιο πολυτελές υλικό όμως σίγουρα προσφέρει σταθερότητα. Επιπλέον, στο κουτί περιλαμβάνεται μια θήκη σιλικόνης για όποιον θέλει να «ντύσει» το κινητό και να το προστατεύσει ελαφρώς.
Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης και στην αριστερή τα δύο πλήκτρα ρύθμισης έντασης, τη θύρα υποδοχής καρτών SIM και microSD. Κάτω θα βρούμε ένα ηχείο, μια θύρα για jack 3.5mm και μια θύρα USB-C. Το ηχείο αυτό, δυστυχώς, είναι το μοναδικό της συσκευής η οποία αναπαράγει μονοφωνικό ήχο.
Μπροστά όμως, τα πράγματα είναι άψογα. Μια οθόνη διαστάσεων 6.4”, τεχνολογίας AMOLED με ανάλυση FHD+ (2400x1080), μέγιστη φωτεινότητα 1000 nits και ρυθμό ανανέωσης 90Hz, η οποία από κάτω της κρύβει κι έναν οπτικό αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος. Αναμφίβολα, είναι μια ποιοτική οθόνη με άψογα χρώματα και εξίσου ποιοτικά μαύρα, χάρη στο πάνελ OLED.
Γίνεται πολύ φωτεινή σε εσωτερικούς χώρους και παραμένει ικανοποιητικά ευανάγνωστη σε εξωτερικούς. Με τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης, ο οποίος ρυθμίζεται στα 60Hz ή 90Hz, η πλοήγηση είναι άνετη και ξεκούραστη – για παιχνίδια, θεωρητικά ο ρυθμός ανανέωσης πάλι βοηθάει, όμως στην πράξη το κινητό δεν είναι σε θέση να τρέξει πολλά παιχνίδια σε κάτι παραπάνω από 60fps.
Στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης θα βρούμε τη μικρή punch-hole κάμερα και ο σχεδιασμός είναι, κατά τα άλλα, καθαρός. Όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, μας έλειψε ένα δεύτερο ηχείο καθώς παρά την αξιόλογη οθόνη, δεν υπάρχει εξίσου καλός ήχος να συνοδεύει όσα βλέπουμε. Κι είναι κρίμα, διότι το Realme 9 5G δε διαθέτει ίδια οθόνη, οπότε παρά το άλμα σε ποιότητα που γίνεται εδώ, υπάρχει κάτι που συνολικά κρατάει πίσω τη συσκευή.
Ένα άλλο, μικρότερο παράπονο είναι τα περιθώρια, συγκεκριμένα το κάτω. Περιμετρικά, τα περιθώρια της οθόνης είναι πολύ μικρά όμως κάτω το «πηγούνι» είναι μεγάλο, ειδικά για οθόνη OLED.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Realme 9 έρχεται με SoC Qualcomm Snapdragon 680 (4x Kryo 265 Gold @ 2.4GHz, 4x Kryo Silver 265 @ 1.9GHz, GPU: Adreno 610) σε εκδόσεις με 6GB ή 8GB RAM, πάντοτε διατηρώντας τη ROM στα 128GB. Ένα θετικό που συναντάμε ολοένα και λιγότερο πλέον, είναι η υποστήριξη καρτών microSD για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου.
Το smartphone της Realme υποστηρίζει δίκτυα 4G, Wi-Fi 5 και Bluetooth 5.1, ίσως όχι τα τελευταία που κυκλοφορούν όμως κάλλιστα κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω για την πλειοψηφία του κόσμου.
Δοκιμάζοντας το Geekbench 5, λάβαμε σκορ 374 (Single-Core) και 1546 (Multi-Core), οπότε χρησιμοποιώντας τη συσκευή για αρκετές ημέρες λάβαμε τα αναμενόμενα. Σε βασικό, καθημερινό επίπεδο οι επιδόσεις ήταν μια χαρά, με τις εφαρμογές να λειτουργούν χωρίς κολλήματα, τα οποία όμως εμφανίζονταν στιγμιαία όταν αλλάζαμε μεταξύ των ανοιχτών εφαρμογών και υπήρχε μια καθυστέρηση της τάξεως του ενός δευτερολέπτου (στη χειρότερη) όταν ανοίγαμε μια εφαρμογή.
Στο gaming, το τσιπ δείχνει την ηλικία του, καθώς μπορεί να διαχειριστεί παιχνίδια όπως το Call of Duty Mobile και Asphalt 9 Legends σε μεσαία γραφικά, αλλά σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει προβλήματα απόδοσης πέρα από κάποιες στιγμές. Αυτό που είναι κάπως ανησυχητικό είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσει, η οποία παρότι δε φτάνει σε ακραίο σημείο, είναι εύκολα αισθητή στο χέρι μετά από 20-30 λεπτά παιχνιδιού.
Ενσωματώνεται μπαταρία 5000mAh, οπότε η μία ημέρα χρήσης είναι το λιγότερο που περιμένει κανείς από το Realme 9. Στην πραγματικότητα, το Realme 9 κράτησε ακόμη περισσότερο σε πολλές μέρες δοκιμών, έχοντας ένα μέσο όρο περίπου μίας και μισής ημέρας προτού πέσει στα χαμηλά διψήφια και χρειαστεί φόρτιση. Όλα αυτά σε μια καθημερινή ρουτίνα που δεν περιλαμβάνει πολύ βαριές εφαρμογές (Outlook, Slack, Word, Excel, Gmail, browser, social media κλπ) όμως γίνεται πολύ συχνή χρήση τους.
Στο κουτί περιλαμβάνεται ο φορτιστής 33W SuperCharge, ο οποίος κάνει το 0%-100% σε περίπου 75 λεπτά, αρκετά καλή ταχύτητα για την κατηγορία.
Από το εργοστάσιο, το Realme 9 έρχεται με Android 12 και το Realme UI 3.0, το οποίο δεν έχει υπερβολές και πολλές «άχρηστες» λειτουργίες, αλλά εστιάζει στην ευκολία του χρήστη. Οι βασικότερες προσθήκες του Realme UI έχουν να κάνουν με την εξατομίκευση κι ως εκ τούτου, τα μενού μπορούν να προσαρμοστούν στο χρήστη εύκολα και γρήγορα, τα εικονίδια είναι στρογγυλά και διακριτικά ενώ η Smart Theming Engine παίρνει χρώματα από την εικόνα παρασκηνίου και τα συνδυάζει με διάφορα στοιχεία της οθόνης. Φυσικά, λειτουργίες του Android 12, όπως οι δυνατότητες προσαρμογής και ελέγχου της ιδιωτικότητας, είναι εδώ απείραχτες.
Ένα ερωτηματικό παραμένει σχετικά με την υποστήριξη, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Βάσει ιστορικού, η συσκευή θα λάβει δύο αναβαθμίσεις λειτουργικού, συν άλλα τόσα χρόνια (τουλάχιστον) με υποστήριξη μέσω αναβαθμίσεων ασφαλείας. Πρόσφατα, η Realme έκανε αρκετά καλά βήματα στον τομέα αυτό με τα Realme GT, οπότε ελπίζουμε η υποστήριξη της εταιρείας και για τις πιο οικονομικές σειρές σιγά-σιγά να φτάσει σε ίδια επίπεδα.
Κάμερα
Για το τέλος οι κάμερες, όπου θα βρούμε μια βασική wide 108MP (f/1.75), μια ultra-wide 8MP, μια macro 2MP και την μπροστινή κάμερα των 16MP. Ας βγάλουμε από τη μέση τις δύο μεσαίες, αφού η ultra-wide είναι χρήσιμη μόνο για φωτογράφιση τοπίων ή γενικότερα, εικόνες όπου η λεπτομέρεια (ίσως και τα χρώματα) δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο. Παρομοίως, η κάμερα macro έχει πολύ περιορισμένη χρήση κι απλώς συμπληρώνει την τριάδα, όπως συνηθίζεται πλέον για πάρα πολλές συσκευές.
Πάμε στη βασική κάμερα, η οποία με καλό προς μέτριο φωτισμό μπορεί να δώσει αξιόλογα αποτελέσματα, από άποψης χρώματος, λεπτομέρειας και θορύβου. Σε κοντινή ανάλυση μιας φωτογραφίας, ενδέχεται να παρατηρηθούν αλλοιώσεις, κυρίως στα σημεία όπου ενώνονται δύο χρώματα.
Στο σκοτάδι, το Night Mode βοηθάει την κατάσταση αλλά δεν κάνει θαύματα, με τις φωτογραφίες της νυχτερινής λειτουργίας να υστερούν σε καθαρότητα και απόδοση τόνου. Γενικά, η Realme μας έχει συνηθίσει σε καλύτερων επιδόσεων κάμερες οπότε δυστυχώς, το Realme 9 δεν εντυπωσιάζει καθόλου.
Τα βίντεο περιορίζονται σε ποιότητα 1080p/30fps, με ποιότητα κοντινότερη στην κάμερα ultra-wide από ότι στη βασική, οπότε δε θα απογοητεύσουν σε απλά σενάρια χρήσης όμως μάλλον δε θα χρησιμοποιηθούν για κάτι παραπάνω.
Τέλος, η μπροστινή κάμερα έχει αρκετά καλή ποιότητα, από τα χρώματα έως τη λεπτομέρεια και θόλωμα στα πορτρέτα. Υποστήριξε άνετα τις βιντεοκλήσεις μας σε κλειστό χώρο, με μέτριο φως, οπότε κανένα παράπονο εδώ – κάνει τα αναμενόμενα και τίποτα παραπάνω.
Συμπέρασμα
Το Realme 9, στην εκδοχή του ως 4G smartphone, δεν καταφέρνει να κάνει κάτι εξαιρετικά καλά και να ξεχωρίσει. Για κάποιους θα είναι καλύτερη επιλογή συγκριτικά με την έκδοση 5G, αν όχι για όλο το πακέτο τότε σίγουρα για την οθόνη, η οποία είναι τεχνολογίας AMOLED και έχει φοβερή ποιότητα (για την τιμή, πάντα). Επιπλέον, η μπαταρία και η φόρτιση είναι αξιόπιστες, για όσους κάνουν απλή χρήση μεν, συνεχώς δε.
Όμως οι κάμερες, ο επεξεργαστής και το μονοφωνικό ηχείο είναι σημεία που δε μας ενθουσίασαν και αποτελούν βασικά στοιχεία ενός smartphone – και δη ενός που έχει τόσο σφοδρό ανταγωνισμό ακόμη κι από την ίδια εταιρεία. Αν επιλεγόταν ένας πιο απλός αισθητήρας κάμερας κι όσα χρήματα γλίτωνε η εταιρεία τα επένδυσε σε έναν καλύτερο επεξεργαστή, η εικόνα ίσως ήταν πολύ διαφορετική.
- 1
- 1