Μας άρεσε
- Οθόνη AMOLED με εξαιρετικά χρώματα και μαύρα
- Μπαταρία που αντέχει εύκολα μια μέρα, εξίσου καλή ταχεία φόρτιση
- Καλός επεξεργαστής για καθημερινή, γενική χρήση
- Πολύ λεπτό, πολύ ελαφρύ, άνετο στο κράτημα
Δεν μας άρεσε
- Το πλαστικό σώμα έρχεται σε αντίθεση με την premium οθόνη
- Ο σχεδιασμός της πλάτης τραβάει (για καλό ή κακό) το βλέμμα
- Η ποιότητα των βίντεο είναι μέτρια, όπως και οι δευτερεύουσες κάμερες
Όπως μας έχει συνηθίσει η Realme, ένα μεγάλο λανσάρισμα περιλαμβάνει όχι μία, αλλά δύο συσκευές. Το Realme 8 Pro το έχουμε ήδη παρουσιάσει και αυτή τη φορά επικεντρωνόμαστε στο «αδερφάκι» του, το Realme 8. Πρόκειται για μια value-for-money συσκευή με πολύ προσιτή τιμή, σχεδιασμένη για να καλύπτει με ευκολία τις ανάγκες ενός απλού χρήστη – και κάτι παραπάνω.
Παρά τη χαμηλή τιμή του, προσφέρει αρκετά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε διάφορα σημεία, τα οποία το καθιστούν ως κάτι που τραβάει το βλέμμα μέσα σε μια κατηγορία με ουκ ολίγες προτάσεις – ειδικά για την περίοδο των προπαραγγελιών, μάλιστα, προσφέρεται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από την κανονική του. Είναι μια καλή ευκαιρία ανανέωσης για όσους κινούνται σε τέτοιες τιμές; Ας δούμε τι ακριβώς προσφέρει το Realme 8.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Η σχεδίαση του Realme 8 είναι κομψή και πρακτική. Το σχήμα του, δηλαδή οι καμπύλες και το πάχος του, το κάνουν άνετο στο κράτημα. Για την ακρίβεια, έχει βάρος μόλις 177 γραμμάρια και πάχος 7.99mm – το πιο ελαφρύ στην κατηγορία του και ένα από τα λεπτότερα και ελαφρύτερα κινητά της αγοράς ειδικά για το μέγεθος της οθόνης του, την οποία θα δούμε αναλυτικότερα σε λιγάκι. Η πλάτη του και γενικότερα το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, έτσι είναι σταθερό ακόμη και σε ένα λίγο ιδρωμένο χέρι που μόλις βγήκε από την τσέπη.
Ωστόσο, μετά τον ιδιαίτερο αλλά όμορφο σχεδιασμό του Realme 7, το Realme 8 δοκιμάζει κάτι νέο. Εκεί που υπήρχαν μοτίβα που «έπαιζαν» με το μάτι, πλέον υπάρχει μια ιριδίζουσα λωρίδα στη δεξιά πλευρά (κοιτώντας την πλάτη) και μέσα της αναγράφεται το μότο της εταιρείας: “Dare To Leap”. Είναι μια εκκεντρική σχεδιαστική επιλογή που τραβάει το βλέμμα και είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι – αδιάφορη σίγουρα δεν περνάει. Το Realme 8 διατίθεται σε δύο χρώματα (Cyber Black, Cyber Silver), με το μαύρο να είναι λίγο πιο διακριτικό όσον αφορά την πλάτη όμως αυτά είναι θέμα γούστου.
Στην απέναντι μεριά βρίσκεται το σύστημα καμερών, ένα ορθογώνιο με στρογγυλεμένες γωνίες όπου βρίσκονται οι τέσσερις αισθητήρες κάμερας και το flash. Το κομμάτι της κάμερας εξέχει ελαφρώς από το σώμα όμως όχι πολύ, δηλαδή αν το κινητό ακουμπάει με την πλάτη σε ένα τραπέζι δεν θα κάνει «τραμπάλα» εξαιτίας της κάμερας. Παρόλα αυτά, προτείνεται να φοράει μια θήκη για να αποφευχθούν σημάδια φθοράς στον φακό πρωτίστως κι ύστερα στην πλάτη. Η Realme συμπεριέλαβε μια θήκη στη συσκευασία, οπότε γλιτώνει κάποια επιπλέον έξοδα.
Η δεξιά πλευρά του κινητού φιλοξενεί το μονοκόμματο πλήκτρο ρύθμισης έντασης και το πλήκτρο ενεργοποίησης, ενώ στην αντίθετη πλευρά και πιο κοντά στην κορυφή της συσκευής βρίσκεται η θύρα εισόδου καρτών SIM και κάρτας μνήμης microSD – οι θέσεις είναι ξεχωριστές, οπότε η microSD δεν παίρνει τη θέση μιας SIM. Η κάτω πλευρά έχει μια θύρα jack 3.5mm, μικρόφωνο, θύρα USB-C και ένα ηχείο. Τέλος, η επάνω πλευρά έχει ένα ακόμη μικρόφωνο και κατά τα άλλα είναι πεντακάθαρη.
Ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του Realme 8 είναι η οθόνη, μεγέθους 6.4”, τεχνολογίας Super AMOLED και ανάλυσης FHD+ (2400x1080), με μέγιστη φωτεινότητα τα 1000 nits, ρυθμό ανανέωσης 60Hz και touch sampling rate στα 180Hz. Τώρα που έφυγαν τα νούμερα από τη μέση, κάτι πιο απτό: η χρήση AMOLED πάνελ ήταν μια άριστη σκέψη από τη Realme, καθώς στην κατηγορία τιμής όπου βρίσκεται είναι κάτι που ελάχιστες συσκευές προσφέρουν. Τα χρώματα είναι ζωντανά, η φωτεινότητα παραπάνω από επαρκής για χρήση εκτός σπιτιού τις πρωινές ώρες, το επίπεδο μαύρου άκρως ικανοποιητικό και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το κινητό να δείχνει ανώτερο της κατηγορίας του. Αν είχε γίνει η υπέρβαση και διέθετε ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz χωρίς να ανεβαίνει η τιμή, θα μιλούσαμε για ένα ασύγκριτο πακέτο όμως… μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας.
Κοντά στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης βρίσκεται η μικρή selfie κάμερα, σε σημείο που δεν εμποδίζει τη θέαση ούτε τραβάει το μάτι. Χαμηλά και κάτω από την οθόνη βρίσκεται ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όντας οπτικός, προϋποθέτει ακριβή τοποθέτηση και καλό θα ήταν να σκαναριστεί τουλάχιστον 2 φορές το βασικό δάχτυλο με το οποίο θα ξεκλειδώνεται το κινητό. Σε γενικές γραμμές, η αναγνώριση ήταν ΟΚ κι όταν ανίχνευε το δάχτυλο τότε ξεκλείδωνε πολύ γρήγορα – δε θα απογοητεύσει, δε θα εντυπωσιάσει, απλώς θα κάνει τη δουλειά του.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Κάτω από το «καπό» βρίσκεται ο οκταπύρηνος MediaTek Helio G95 με έναν ARM Mali-G76 MC4 να διαχειρίζεται τα γραφικά. Οι δύο πυρήνες ARM Cortex-A76 είναι χρονισμένοι στα 2.05GHz και οι υπόλοιποι έξι ARM Cortex-A55 σε χαμηλότερη συχνότητα, εστιάζοντας στις λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές. Το Realme 8 κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: με 4GB RAM/64GB ROM και 6GB RAM/128GB ROM.
Για γενική χρήση, ο επεξεργαστής είναι παραπάνω από αρκετός. Σε μια μέρα όπου το κινητό χρησιμοποιήθηκε για φωτογραφίες σε διάφορες στιγμές, gaming για περίπου μισή ώρα, τακτικό έλεγχο e-mails και γενικώς ειδοποιήσεων όπως και σερφάρισμα στο internet, το κινητό δούλευε ακούραστα ακόμη κι όταν γινόταν αλλαγή από παιχνίδι σε ελαφριά εφαρμογή και ξανά πίσω στο παιχνίδι. Η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας διέθετε 6GB RAM κι είναι βέβαιο πως τα +2GB έναντι της άλλης βοήθησαν αρκετά στην ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών εφαρμογών.
Εκείνοι που το θέλουν για παιχνίδια κατά κύριο λόγο, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Θα καταφέρει να τρέξει δημοφιλή βαριά παιχνίδια, όπως Call of Duty Mobile και Genshin Impact, όμως σε Medium με Low γραφικά ανάλογα με το πόσο εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις μεταβολές στα fps. Με γραφικά στο Medium, υπήρχαν κάποια θέματα σταθερότητας τα οποία εξαλείφθηκαν σε Low. Πιο ελαφριά παιχνίδια δε θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, δοκιμάστηκαν μερικά όπως Gears Pop! και Castlevania Symphony of the Night και έτρεξαν όπως ακριβώς θα έπρεπε.
Κάτι που τράβηξε την προσοχή σε όλες τις δοκιμές με παιχνίδια αλλά και γενικότερης χρήσης είναι η αυτονομία. Το Realme 8 «φοράει» μπαταρία 5000mAh, τεράστια για τα δεδομένα της κατηγορίας κι όχι μόνο. Σε συνεργασία με τον επεξεργαστή, μπορεί να αντέξει άνετα για μια ολόκληρη ημέρα (από το ξύπνημα έως τον ύπνο) με κανονική χρήση ενώ με πιο συντηρητική χρήση η φόρτιση μπορεί να περιμένει μέχρι και το άλλο πρωί αν όχι περισσότερο.
Στη συσκευασία περιλαμβάνεται καλώδιο USB-C κι ένας φορτιστής 30W τον οποίο η συσκευή εκμεταλλεύεται πλήρως. Για να φτάσει από το 0% στο 50% θέλει κάτι παραπάνω από 25 λεπτά και η πλήρης φόρτιση διαρκεί κάτω από μια ώρα. Ακόμη κι αν κάποιος χρησιμοποιεί ασταμάτητα το κινητό και εξαντλήσει νωρίς μέσα στη μέρα την μπαταρία του, τότε η ταχεία φόρτιση σύντομα θα προσφέρει άλλες τόσες ώρες χρήσης.
Με το Realme UI 2.0 που είναι βασισμένο στο Android 11, η συσκευή έχει γνώριμο περιβάλλον το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό. Διαθέτει κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως Facebook ενώ οι εφαρμογές της Realme είναι λίγες και δεν μπαίνουν εμπόδιο σε καμιά περίπτωση. Για την περίοδο που χρησιμοποιήσαμε το κινητό, δεν εντοπίστηκαν θέματα με το λειτουργικό και το περιβάλλον της Realme, οπότε είναι σίγουρα σταθερό τουλάχιστον βάσει της χρήσης μας.
Κάμερα
Ένα ακόμη κομμάτι όπου τα κινητά της Realme «κλέβουν» την παράσταση είναι η κάμερα. Για την κατηγορία στην οποία βρίσκεται όπως και την τιμή στην οποία πωλείται, το Realme 8 διαθέτει πολύ value-for-money κάμερα στο κομμάτι των φωτογραφιών. Το σύστημα καμερών αποτελείται από τη βασική κάμερα 64MP wide (f/1.79), μια κάμερα ultra-wide 8MP (119 ° f/2.25), μία macro 2MP (f/2.4) και τέλος, μία B&W 2MP για πορτρέτα. Τέλος, η selfie cam διαθέτει ανάλυση 16MP.
Η βασική κάμερα κάνει άψογη δουλειά σε φωτεινά περιβάλλοντα, αποτυπώνοντας λεπτομέρειες και χρώματα με ακρίβεια χωρίς καμία ρύθμιση από πλευράς χρήστη. Το focus λειτουργεί γρήγορα και αν δεν κουνηθεί το κινητό ή το θέμα τότε παράγει καλά αποτελέσματα χωρίς να γίνεται δύσχρηστο. Σε σκοτεινές λήψεις, χωρίς Night Mode, η απόδοση είναι μέτρια προς καλή αν υπάρχει φωτισμός να βοηθά την κατάσταση ενώ ενεργοποιώντας το Night Mode οι διαφορές είναι εμφανείς. Τα χρώματα διατηρούνται, ο θόρυβος σχεδόν εξαλείφεται και οι πηγές φωτός εμφανίζονται πιο φυσικές. Δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιηθεί το Night Mode, παρά μόνο αν τα λίγα δευτερόλεπτα που χρειάζονται για εναλλαγή mode και η σταθερότητα που αυτό απαιτεί απλώς δεν γίνεται να δοθούν.
Όπως είναι φυσιολογικό, η απόδοση των υπολοίπων είναι χαμηλότερη όμως αξιοπρεπής. Η ultra-wide κάμερα δε συγκρατεί τα χρώματα με την ίδια ζωντάνια και κάποιες λεπτομέρειες χάνονται, όμως αν δε γίνει κοντινή ανάλυση τότε πιθανώς δε θα ενοχλήσει, απλώς δε θα εντυπωσιάσει κιόλας. Αντίστοιχα, ο φακός macro λειτουργεί από τα 4 εκατοστά και μπορεί όντως να δώσει καθαρά αποτελέσματα, όμως πάλι, η ανακρίβεια χρώματος και η διαφορά διαφράγματος συγκριτικά με τη βασική κάμερα δεν το βοηθούν. Μπορεί κάποιος κάλλιστα να τραβήξει φωτογραφία με τη βασική κάμερα και να την περικόψει για να δείχνει σαν macro, αν βάλει λίγη τέχνη, και τα αποτελέσματα να είναι εμφανώς ανώτερα. Η selfie κάμερα είναι πιο κοντά (ποιοτικά) στην ultra-wide από ότι στην wide, κάνοντας τίμια τη δουλειά της και για την εκάστοτε selfie ή βιντεοκλήση είναι αρκετή.
Το πραγματικά εντυπωσιακό όμως, είναι οι λειτουργίες που προσφέρονται. Δεν υπάρχει κινητό στην κατηγορία του με λειτουργία tilt-shift, το οποίο ακόμη και για κάποιον που δεν ασχολείται με τη φωτογραφία είναι ενδιαφέρον. Το tilt-shift παραμορφώνει την εικόνα και κάνει τα θέματα να δείχνουν σαν μινιατούρες σε μακέτα, οπότε κάποιος με όρεξη να πειραματιστεί μπορεί να φτιάξει φανταστικές εικόνες. Αντίστοιχα, το Starry Mode είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τον νυχτερινό ουρανό και τους αρέσει να φωτογραφίζουν τα αστέρια, καθώς η συγκεκριμένη λειτουργία βοηθά ακριβώς σε αυτό το κομμάτι (δεν δοκιμάστηκε, καθώς θα γίνει διαθέσιμη μέσω update). Έπειτα, το bokeh είτε σε πορτρέτα είτε γενικότερα είναι από αξιοπρεπές έως καλό, ολοκληρώνοντας έτσι το πακέτο δυνατοτήτων της κάμερας και δίνοντας λόγο σε όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία να ρίξουν μια ματιά στο Realme 8.
Στο κομμάτι του βίντεο, τα πράγματα δεν είναι καλά. Μπορεί να καταγράψει σε 4K/30fps χωρίς σταθεροποίηση ή 1080p/60fps με σταθεροποίηση εικόνας – μπορεί να καταγράψει επίσης σε 1080p/120fps ή 720p/240fps. Τα νούμερα είναι υψηλά και η πολύ καλή απόδοση της βασικής κάμερας σε φωτογραφίες δημιουργούν προσδοκίες για τα βίντεο, όμως η ποιότητά τους είναι μέτρια. Η σταθεροποίηση δεν κάνει μεγάλη διαφορά ενώ ακόμη και σε ανάλυση 4K, η ποιότητα εικόνας δεν δείχνει πολύ καλή. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πολύ φως, τα αποτελέσματα είναι εξίσου μέτρια ενώ ο θόρυβος κάνει αισθητή την παρουσία του ειδικά σε εσωτερικές λήψεις.
Συμπέρασμα
Ας δούμε πρώτα το βασικότερο κομμάτι: τιμή. Η έκδοση 4GB/64GB προσφέρεται έναντι 199€ και η έκδοση 6GB/128G έναντι 219€, με τις δύο τιμές να διαμορφώνονται έτσι για την περίοδο “early bird” προτού ανέβουν στα κανονικά τους επίπεδα. Έχοντας κατά νου πως με 219€ μπορεί κάποιος να πάρει μια όμορφη οθόνη AMOLED, μπαταρία που δίνει τεράστια αυτονομία, έναν αξιόλογο επεξεργαστή και πολύ καλή κάμερα (για φωτογραφίες), το πακέτο είναι αρκετά δελεαστικό.
Για να καταλήξει κάποιος στο Realme 8, θα πρέπει να προσπεράσει λίγα πράγματα, όπως το ιδιαίτερο design της πλάτης και το πλαστικό σώμα αλλά και την ποιότητα βίντεο. Ως value-for-money συσκευή, είναι μια από τις πλέον τίμιες που μπορεί να εξετάσει κανείς.