Μας άρεσε
- Εκπληκτική κάμερα, άψογη απόδοση πρωί και βράδυ, δημιουργικά εφέ
- Ταχύτατη φόρτιση που σε ωθεί να το χρησιμοποιείς άφοβα όλη τη μέρα
- Άψογη οθόνη με υψηλή φωτεινότητα, ζωντανά χρώματα και καλή απόδοση μαύρου
Δεν μας άρεσε
- Ο ρυθμός ανανέωσης των 60Hz δεν κολακεύει την, κατά τα άλλα, πολύ καλή οθόνη
- Δεν διαθέτει σημαντικά χαρακτηριστικά μακροζωίας, όπως 5G ή πιστοποίηση IP68
- Το design της πλάτης δεν είναι για όλους
Το νεότερο smartphone της realme είναι γεγονός, με το realme 8 Pro να φτάνει εντός του Απριλίου στη χώρα μας. Η εταιρεία έχει χτίσει το όνομά της μέσα σε λίγα χρόνια προσφέροντας value-for-money συσκευές με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, συχνά ανώτερα ακόμη και της κατηγορίας τους.
Με τα realme 8 και realme 8 Pro -στο δεύτερο εκ των οποίων θα εστιάσουμε- η εταιρεία παραμένει πιστή στην «παράδοσή» της, έχοντας δημιουργήσει μια συσκευή που εντυπωσιάζει σε πολλούς τομείς και παράλληλα κρατάει χαμηλά την τιμή. Παρόλα αυτά, είναι όλα τόσο ρόδινα όσο φαντάζουν; Σχεδόν πάντα υπάρχουν ορισμένες υποχωρήσεις, κάτι απόλυτα φυσιολογικό ώστε να διατηρηθεί σε προσιτό επίπεδο η τιμή όμως ο χρήστης να… «ξεζουμίσει» τη συσκευή και για το τελευταίο ευρώ που κοστίζει. Με το realme 8 Pro, τα νέα είναι ενθαρρυντικά – ας το δούμε αναλυτικότερα.
Αρχικά να αναφέρουμε ότι η realme διαθέτει τη συσκευή για την περίοδο των προπαραγγελιών από τις 8 έως τις 13 Απριλίου με τιμή €299 ενώ στη συνέχεια το κόστος της ανεβαίνει στα €329.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Κοιτώντας το realme 8 Pro, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς είναι η περίτεχνη πλάτη του. Διατηρώντας τις σχεδιαστικές επιλογές του προκατόχου του, διαθέτει ραβδωτή πλάτη που αντανακλά το φως με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γυαλίζει διαρκώς αλλά να μόνο υπό ορισμένες γωνίες. Είναι ένα όμορφο εφέ, διαφορετικό από την παραδοσιακή εντελώς ματ ή γυαλιστερή πλάτη που πολλά κινητά υιοθετούν. Στα πλάγια, οι επιφάνειες είναι λίγο πιο σταθερά γυαλιστερές από την πλάτη όμως χωρίς δόση υπερβολής. Γενικώς, είναι μια συσκευή που δείχνει διαφορετική από τις περισσότερες της αγοράς και ο σχεδιασμός, από άποψης αισθητικής, σίγουρα έχει τους οπαδούς του.
Αυτό που θα τραβήξει σίγουρα τα βλέμματα, είναι το σλόγκαν της εταιρείας –“Dare to Leap”- που βρίσκεται χαραγμένο με πλατιά γράμματα στην πλάτη. Τα γράμματα γυαλίζουν, έχοντας διαφορετική υφή από την υπόλοιπη πλάτη, και λάμπουν στο σκοτάδι ενώ το κείμενο εκτείνεται (κατά ύψος) σε όλη την πλάτη. Σίγουρα, ορισμένοι θα το βρουν υπερβολικό, οπότε ο μόνος τρόπος να μην φαίνεται είναι μια θήκη – στη συσκευασία, περιλαμβάνεται μια θήκη όπως και μια προστατευτική μεμβράνη. Στην απέναντι μεριά από το σλόγκαν, βρίσκεται το σύστημα τεσσάρων καμερών που βρίσκεται μέσα σε ένα ορθογώνιο με στρογγυλεμένες γωνίες. Δεν εξέχει πολύ, όμως οι φακοί των καμερών εξέχουν του «σπιτιού» τους κι έτσι απαιτείται προσοχή όταν ακουμπάμε το κινητό με την πλάτη σε επίπεδες επιφάνειες. Μια θήκη που τα φέρνει όλα λίγο πιο κοντά μεταξύ τους, από θέμα ύψους, ίσως είναι ιδανική λύση για πολλούς.
Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα ρύθμισης έντασης και ενεργοποίησης της συσκευής, με την αριστερή πλευρά να φιλοξενεί τη θύρα υποδοχής καρτών SIM και microSD. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για συσκευή 4G και δεν κυκλοφορεί κάποια έκδοση με 5G. Στο κάτω μέρος, όπως πάντα, βρίσκεται η θύρα USB-C, το μικρόφωνο, ένα ηχείο και η θύρα βύσματος ακουστικών. Όσον αφορά τις συνολικές διαστάσεις, η συσκευή έχει πάχος μόλις 8.1mm, πλάτος 73.9mm και ύψος 160.6mm, με το βάρος να ανέρχεται στα 176 γραμμάρια. Δεδομένου του ύψους του και του μεγέθους οθόνης, είναι αρκετά λεπτό και ο σχεδιασμός του το κάνει άνετο στο χέρι, με ή χωρίς θήκη, εν μέρει χάρη και στο βάρος του – είναι ανάλαφρο στο χέρι και στην τσέπη. Παρά τον προσεγμένο και ευχάριστο σχεδιασμό του, όμως, δεν διαθέτει κάποια πιστοποίηση προστασίας ενάντια σε νερό και σκόνη, οπότε θα απαιτείται προσοχή σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μιας κι αναφέρθηκε η οθόνη, στην μπροστινή όψη βρίσκεται μια Super AMOLED 6.4” ανάλυσης FHD+ (2400x1080), 409ppi με μέγιστη φωτεινότητα 1000 nits. Στο κάτω μέρος της οθόνης, και κάτω από την οθόνη, βρίσκεται ο οπτικός ανιχνευτής δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ στην πάνω αριστερή γωνία μια διακριτική selfie κάμερα. Κεντραρισμένο στην επάνω μεριά βρίσκεται το ηχείο κλήσεων, ενώ στην επάνω πλευρά θα βρούμε κι ένα δεύτερο μικρόφωνο.
Χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί, η οθόνη αποδίδει ζωηρά χρώματα και ικανοποιητικά μαύρα, ενώ όλα παραμένουν ευδιάκριτα κάτω από φυσικό φως χάρη στην υψηλή φωτεινότητα – στη χειρότερη περίπτωση, θα πρέπει κάποιος να αυξήσει τη φωτεινότητα αν ο ήλιος αποτελεί μεγάλο εμπόδιο. Το σημαντικό είναι πως, έστω κι αν χρειαστεί μια περισσότερη κίνηση, ποτέ δεν απογοητεύει υπό δύσκολες συνθήκες. Αντιθέτως, για τα δεδομένα της κατηγορίας του δίνει μια premium αίσθηση από σχεδόν κάθε άποψη.
Σχεδόν, διότι ο ρυθμός ανανέωσης παραμένει στα 60Hz, όπως κι αντίστοιχος… Pro-κάτοχός του – παραδόξως, το «απλό» realme 7 διέθετε οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Αυτό θα επηρεάσει μονάχα όποιους έχουν χρησιμοποιήσει συσκευή με περισσότερα των 60Hz και μπορούν να εντοπίσουν τη διαφορά, ειδάλλως πρόκειται για το στάνταρ (που σιγά-σιγά αλλάζει) των περισσότερων συσκευών της αγοράς. Ωστόσο, το touch sampling rate των 180Hz βοηθάει την κατάσταση, με την ταχύτατη απόκριση στην αφή να προσφέρει μια ομαλή εμπειρία σε απλές, καθημερινές ενέργειες όπως το scrolling.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Ο «κινητήρας» του realme 8 Pro είναι ένας οκταπύρηνος Snapdragon 720G, πλαισιωμένος από 8GB μνήμης RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου, με την GPU Adreno 618 να αναλαμβάνει τα γραφικά. Σαν κινητό στη mid-range κατηγορία, ενσωματώνει ένα αξιόλογο SoC που θα παρέχει ομαλή εμπειρία χρήσης σε κάθε καθημερινό σενάριο, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν τέτοιου είδους συσκευές σε σταθερή βάση.
Συγκεκριμένα, για την περίοδο που χρησιμοποιήσαμε το κινητό οι βασικές εφαρμογές που ανοιγόκλειναν διαρκώς σε καθημερινή βάση είναι social media, Gmail/Outlook και Chrome, με ορισμένη χρήση Spotify, YouTube και άλλων παρόμοιων εφαρμογών. Στο κομμάτι του gaming, προτιμήσαμε ξανά τα Call of Duty Mobile και Genshin Impact, τα οποία έτρεχαν αξιοπρεπέστατα και αμελητέα στιγμιαία κολλήματα, όμως όχι στις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών. Ο Snapdragon 720G είναι μια άψογη λύση για μια συσκευή τέτοιου κόστους, καθώς υποστηρίζει πλήρως τα διάφορα μέρη της χωρίς να απογοητεύει σε κάποιο, προφανώς εξαιρώντας μικρά κολλήματα που αναπόφευκτα θα συμβούν αν ανοιγοκλείνουμε γρήγορα εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο.
Ένα τεράστιο θετικό της συσκευής, και κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει η realme, είναι το κομμάτι της ταχείας φόρτισης. Η μπαταρία που χρησιμοποιεί είναι μεγάλης χωρητικότητας (4500mAh), η οποία με την άνωθι χρήση που σημειώθηκε, κρατούσε άνετα από το πρωί έως την ώρα του ύπνου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν κι έφτανε σε χαμηλά διψήφια νούμερα. Σε περίπτωση οποιουδήποτε άγχους για το τι ποσοστό θα αντικρύσει κανείς το πρωί, η ταχεία φόρτιση σώζει την κατάσταση. Αξιοποιώντας την ταχεία φόρτιση SuperDart 50W για λίγα λεπτά το μεσημέρι για παράδειγμα, είναι βέβαιο πως με περισσή ευκολία θα άντεχε ως το επόμενο πρωί, κι αυτό γιατί με τον παρεχόμενο φορτιστή 65W χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στο 50%, με μια πλήρη φόρτιση να απαιτεί περίπου 50 λεπτά με μια ώρα, ανάλογα το σημείο εκκίνησης. Πρόκειται για νούμερα άκρως εντυπωσιακά όχι μόνο για την κατηγορία του, αλλά και γενικότερα για την αγορά των smartphones. Το μοναδικό παράξενο που μπορεί να εντοπίσει κανείς εδώ, είναι πως περιλαμβάνεται φορτιστής 65W ενώ υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση μέχρι 50W, με τη realme να αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φόρτιση πιο απαιτητικών συσκευών όπως laptops, κάτι φυσικά ευπρόσδεκτο.
Το realme UI 2.0 είναι βασισμένο στο Android 11, και παραμένει αρκετά παραμετροποιήσιμο για να το φέρει κανείς στα μέτρα του ως ένα βαθμό. Ακόμη και οι επιλογές του always-on display είναι μπόλικες, οπότε όποιος έχει όρεξη μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα με τις λειτουργίες που προσφέρει το λειτουργικό. Παράλληλα, παραμένει διακριτικό και οικείο, χωρίς περιττές παρεμβάσεις σε κάθε πιθανό σημείο απλώς για να διαφοροποιηθεί ή να ακολουθήσει την πεπατημένη - χαρακτηριστικό θετικό παράδειγμα είναι η έλλειψη προεγκατεστημένων εφαρμογών από τρίτους.
Κάμερα
Το πραγματικό αστέρι του συνόλου είναι, για ακόμη μια φορά, το σύστημα καμερών που ενσωματώνεται στο realme 8 Pro. Για αρχή, ας βγάλουμε τα νούμερα από τη μέση προτού πάμε στα πιο «ζουμερά» στοιχεία. Ο αισθητήρας Samsung HM2 είναι η «καρδιά» της κάμερας κι έπειτα αναλαμβάνει δράση η βασική wide ανάλυσης 108MP f/1.88, μια ultra-wide 8MP f/2.25 119 μοιρών, μια macro 2MP f/2.4 κι ένας ασπρόμαυρος αισθητήρας βάθους f/2.4. Η μπροστινή selfie κάμερα είναι ανάλυσης 16MP με διάφραγμα f/2.45 και χρησιμοποιεί τον αισθητήρα IMX471 της Sony.
Η ποιότητα των φωτογραφιών που αποτυπώνονται αξιοποιώντας τις πλήρεις δυνατότητες του βασικού φακού είναι εξαιρετικά υψηλή, ευχάριστη στο μάτι και με πολύ καλή διατήρηση λεπτομέρειας όμως τέτοιες λήψεις θα γεμίσουν σχετικά γρήγορα τη διαθέσιμη μνήμη – οι λάτρεις της φωτογραφίας καλό θα ήταν να σκεφτούν την απόκτηση μιας κάρτας μνήμης. Το λογισμικό της realme συνεργάζεται άψογα με τις κάμερες κι έτσι τα 108MP δεν είναι απλά ένα νούμερο, όμως κάτι που προσφέρει απτά αποτελέσματα, ειδικά αν μια τέτοια φωτογραφία καταλήξει στον υπολογιστή για επεξεργασία – εκεί είναι που πραγματικά θα εκτιμήσει κανείς την ποιότητα κι όχι απαραίτητα στην οθόνη ενός (οποιουδήποτε) κινητού.
Σε τυπική ποιότητα, δηλαδή λίγο πιο φιλική ως προς τον αποθηκευτικό χώρο, τα αποτελέσματα παραμένουν εντυπωσιακά είτε πρωί είτε βράδυ. Η συμπερίληψη του 3x Ultra Zoom, που πρακτικά λειτουργεί ως τριπλό οπτικό zoom, είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη που όντως διατηρεί άριστα τις λεπτομέρειες της μεγεθυμένης εικόνας, αποτυπώνοντας οκτώ φωτογραφίες τις οποίες συνδυάζει σε μία για να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το Super Nightscape Mode (ουσιαστικά, Night Mode) λειτουργεί έξοχα, μειώνοντας στο ελάχιστο τον θόρυβο στα πολύ σκοτεινά σημεία δίχως να υπάρχει αλλοίωση χρώματος ή παραμόρφωση λεπτομερειών στα πιο καλά φωτισμένα μέρη της σκηνής. Συνδυάζει pixel binning και Smart-ISO για να εξαλείψει τα pixels που «χαλάνε» την εικόνα, κρατώντας και βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των υπολοίπων. Βλέποντας δίπλα-δίπλα τις ίδιες ακριβώς φωτογραφίες, τραβηγμένες με Nightscape και χωρίς, η διαφορά είναι αισθητή και ευνοεί προφανώς το Nightscape, ωστόσο ακόμη και οι απλές φωτογραφίες δεν είναι άσχημες αν υπάρχει έστω λίγος καλός φωτισμός. Συνολικά, το κινητό δίνει την αίσθηση της ασφάλειας, πως οποιαδήποτε στιγμή κι αν χρειαστεί να τραβήξεις μια φωτογραφία, θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσει και τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον καλά αν όχι άριστα, κάτι δυσεύρετο στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Κάτι επίσης δυσεύρετο είναι δημιουργικές δυνατότητες, όπως το tilt-shift. Το realme 8 Pro δίνει τη δυνατότητα χρήσης του, ώστε να αποτυπώνονται φωτογραφίες που, ουσιαστικά, κάνουν τον κόσμο να μοιάζει σαν μακέτα με μινιατούρες. Είναι ένα όμορφο εφέ που, σε χέρια κάποιου με φαντασία, μπορεί να παράγει φανταστικά αποτελέσματα. Μάλιστα, δεν περιορίζεται στις φωτογραφίες, αντιθέτως είναι διαθέσιμο και σε συνδυασμό με βίντεο time lapse. Εξίσου ευπρόσδεκτη είναι η συμπερίληψη του Starry mode, το οποίο βοηθάει στην λήψη φωτογραφιών και βίντεο time lapse που εστιάζουν στον ουρανό και τα άστρα, με τα αποτελέσματα να είναι ξανά, αν μη τι άλλο, όμορφα. Ακόμη και χρήστες που δεν κάνουν τόσο μεγάλη χρήση της κάμερας, ίσως παρασυρθούν κάπου-κάπου να τραβήξουν φωτογραφίες μέσω αυτών των modes, με το tilt-shift να είναι η αγαπημένη μας προσθήκη.
Σειρά έχει η ultra-wide κάμερα, η οποία καταβάλει τίμια προσπάθεια και όντως είναι ικανοποιητική, όμως σε κοντινότερη ανάλυση, ορισμένες φορές τα χρώματα «πατούν» το ένα στο άλλο στις άκρες των αντικειμένων όταν τα χρώματα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές, πάντως, εκτελεί καλά τον σκοπό της, με εμφανή βέβαια την πτώση ποιότητας συγκριτικά με τη βασική κάμερα, όπως είναι αναμενόμενο.
Η macro κάμερα είναι περισσότερο εκεί για να συμπληρώσει το σύνολο, καθώς είναι πολύ συγκεκριμένη η χρήση της κι έτσι είναι βέβαιο πως δε θα «κλέβει» συχνά χρόνο από τις άλλες, ενώ για να αποδώσει καλά χρειάζεται άψογες συνθήκες. Αν κάποιος τα έχει όλα αυτά, αποδίδει ικανοποιητικά, όμως μπορεί κάλλιστα κάποιος να τραβήξει την ίδια φωτογραφία με τη βασική κάμερα στα 108MP και να κάνει crop το σημείο που θέλει να κρατήσει – οι πιθανότητες είναι το αποτέλεσμα να έχει ανώτερη ποιότητα συγκριτικά με της macro κάμερας.
Τέλος, η selfie κάμερα είναι ικανοποιητική έως καλή, ξανά απαιτώντας ιδανικές συνθήκες φωτισμού για να δείξει τον καλύτερο εαυτό της. Το εφέ bokeh, που θολώνει το παρασκήνιο, λειτουργεί καλά γλιτώνοντας μερικά βήματα επεξεργασίας για όποιους ενδεχομένως το εφάρμοζαν σε δεύτερο χρόνο μέσω άλλου app. Για βιντεοκλήσεις, καθημερινή χρήση και φωτογραφίες στα social media, η selfie κάμερα δε θα απογοητεύσει, ούτε θα εντυπωσιάσει, απλώς θα εκτελέσει τον σκοπό της.
Συμπέρασμα
Τηρουμένων των αναλογιών, το realme 8 Pro πρόκειται για μια εντυπωσιακή συσκευή. Όσο κι αν κοιτάμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά, πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού πρέπει να υπάρχει η τιμή, η οποία είναι αρκετά προσιτή. Για τα δεδομένα της κατηγορίας του, έχει με διαφορά την καλύτερη κάμερα συγκριτικά με αντίστοιχες συσκευές, έχει ποιοτική οθόνη, ιδιαίτερο σχεδιασμό, αξιόλογο επεξεργαστή και φανταστικά ταχεία φόρτιση.
Εκεί που θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι στον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης και στο ιδιαίτερο design της πλάτης του, το οποίο ίσως δεν είναι για όλους, όπως και σε δυνατότητες που εξασφαλίζουν αντοχή στον χρόνο, σαν το 5G ή πιστοποίηση IP68 που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τα δούμε στην επόμενη γενιά.
- 1