Μας άρεσε
- Εξαιρετική αυτονομία, δύσκολα βρίσκει κανείς κάτι αντίστοιχο
- Λαμπερή οθόνη με ομαλή κίνηση και ζωηρά χρώματα
- Παραπάνω από ικανοποιητική απόδοση βασικής κάμερας
Δεν μας άρεσε
- Η ανάλυση της οθόνης θα μπορούσε να είναι καλύτερη – είναι χαμένη ευκαιρία
- Ο επεξεργαστής δείχνει εύκολα τα όριά του, δίχως να εμποδίζει τη δουλειά όμως καθυστερώντας τη
- Το βίντεο έχει πολύ βασική ανάλυση και ποιότητα, παρά το καλοδεχούμενο EIS
Η Realme επανέρχεται στο προσκήνιο των κυκλοφοριών, με το Realme 7i, την πιο οικονομική πρόταση από το τρίο (πλέον) συσκευών που προσφέρει η σειρά 7. Ως εκ τούτου, διατηρεί πολλά κοινά στοιχεία με τα μεγαλύτερα «αδερφάκια» του, όπως η οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 90Hz που σπάνια βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο τιμής. Επιπλέον, η μεγάλη μπαταρία που απολαμβάνουν τα ισχυρότερα μοντέλα επιστρέφει και προσφέρει εντυπωσιακή αυτονομία.
Βέβαια, η χαμηλότερη τιμή συνεπάγεται και κάποιους περιορισμούς σε άλλα σημεία, όμως πολλοί προτιμούν χαμηλότερο κόστος έναντι λειτουργιών που δε θα χρησιμοποιήσουν, ας πούμε – είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα αυτό. Με όλα αυτά κατά νου, πάμε να δούμε τι έχει να προσφέρει το Realme 7i.
Οθόνη - Σχεδιασμός
Η ματιά όλων θα πέσει στην εντυπωσιακή πλάτη του κινητού, η οποία είναι γυαλιστερή και λαμπερή με ορισμένα σαγρέ σημεία που δεν αντανακλούν το φως. Ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας, το design μπορεί να είναι είτε όμορφο και διαφορετικό είτε υπερβολικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι... μαγνήτης για δαχτυλιές οπότε το σοφότερο θα ήταν να εξοπλιστείτε με μια θήκη ώστε να αποφύγετε τυχόν φθορά που θα χαλάσει τη γυαλάδα όπως και το διαρκές καθάρισμα.
Στην πλάτη βρίσκεται η τριπλή κάμερα μαζί με το φλας και τον αισθητήρα βάθους, σε ένα πλαίσιο με στρογγυλεμένες γωνίες στην επάνω αριστερή γωνία του κινητού. Λίγο κάτω και πιο κεντρικά από τις κάμερες, βρίσκεται ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με διαστάσεις 164.5 x 75.9 x 9.8mm και βάρος 208g, το Realme 7i κινείται πάνω-κάτω στα συνηθισμένα μεγέθη της αγοράς, ενώ το υλικό του είναι ευχάριστο στο κράτημα.
Στα πλάγια εντοπίζονται τα πλήκτρα power και έντασης, όπως και η θύρα για κάρτες microSD (έως 256GB), ενώ στο κάτω μέρος βρίσκεται η θύρα USB-C ανάμεσα στο μικρόφωνο και το μοναδικό ηχείο της συσκευής.
Μπροστά θα βρούμε -τι άλλο- την οθόνη του, μεγέθους 6.5” με LCD IPS πάνελ και ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Επάνω αριστερά βρίσκεται η διακριτική selfie cam, αφήνοντας την οθόνη να «κλέψει» την παράσταση χάρη στα ανεπαίσθητα περιθώρια πλην του κάτω μέρους, όπου σε καμιά περίπτωση δεν είναι ενοχλητικό όμως σίγουρα λίγο μεγαλύτερο από ότι στις υπόλοιπες πλευρές. Το υλικό της οθόνης είναι ενισχυμένο με Corning Gorilla Glass, όμως δεν είναι βέβαιο το ποια έκδοση ενσωματώνεται – πάντως, σε δοκιμές μας, δεν παρατηρήθηκαν φθορές μέσω απλής καθημερινής χρήσης.
Χάρη στον υψηλό ρυθμό ανανέωσης, η κίνηση στην οθόνη είναι εξαιρετικά ομαλή, είτε μιλάμε για απλό browsing είτε για παιχνίδια – πιο εύκολο να το αντιληφθεί κανείς όταν πρόκειται για παιχνίδι. Η φωτεινότητά προσφέρει σχετικά εύκολη ανάγνωση υπό το φως του ήλιου και τα χρώματα είναι λαμπερά, όμως η ανάλυσή της παίρνει πίσω λίγη από τη χαρά που η οθόνη δίνει σαν σύνολο. Με ανάλυση HD+ -δηλαδή 720x1600-, όποιος παρακολουθεί συχνά βίντεο υψηλής ανάλυσης θα παρατηρήσει εύκολα τη διαφορά συγκριτικά με μια οθόνη ανάλυσης 1080p, όμως για τον μέσο χρήστη που θέλει τα απολύτως βασικά, δε θα είναι εμπόδιο. Απλώς, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Είναι λίγο «αμαρτία» να έχεις ένα θετικό και δυσεύρετο προτέρημα (τα 90Hz) και να το συνδυάζεις με τόσο βασική ανάλυση.
Επιδόσεις
Περνάμε στον εγκέφαλο του κινητού όπου βρίσκουμε το MediaTek Helio G85, ένα SoC με οκταπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 2.0GHz συνοδευόμενο από την GPU Mali-G52, 4GB μνήμης RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου. Η Realme συνηθίζει να αξιοποιεί Snapdragon στα δυνατά της μοντέλα και να εξοπλίζει τα πιο οικονομικά με MediaTek, κάτι που επαναλαμβάνεται εδώ.
Στην πράξη, είναι όσα θα περίμενε κανείς από ένα budget κινητό. Μπορεί να διαχειριστεί αρκετά πράγματα δίχως ίχνη καθυστέρησης και προβλημάτων, όπως για παράδειγμα το γρήγορο άνοιγμα και τσεκάρισμα των e-mails με εξίσου γρήγορο κλείσιμο της εφαρμογής – κάτι τέτοιο συμβαίνει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Εκεί που τα όριά του γίνονται σαφή, είναι στη διαχείριση πολλαπλών εφαρμογών είτε αυτές βρίσκονται στο παρασκήνιο και ο χρήστης τις φέρνει μπροστά είτε ανοίγει και κλείνει γρήγορα εφαρμογές. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μικρές καθυστερήσεις μεταξύ της κάθε ενέργειας, που δεν ξεπερνούν τα ελάχιστα δευτερόλεπτα όμως σίγουρα δεν θα είναι ωραία εμπειρία για όποιον χρήστη λειτουργεί διαρκώς με τέτοιο τρόπο. Επιπλέον, εξοπλίζεται με 4GB μνήμης RAM, μια λογική επιλογή για τα δεδομένα της τιμής. Γενικά, το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει πληθώρα παιχνιδιών με την ανάλογη μείωση γραφικών ώστε να επιτευχθεί η ιδανική απόδοση, αλλά παραμένει ένα ικανοποιητικό κι όχι εξαιρετικό -σε θέμα επιδόσεων- κινητό βάσει των παραπάνω.
Η επιλογή του επεξεργαστή βέβαια δεν έχει να κάνει πάντοτε με τις επιδόσεις σε θέμα ταχύτητας. Το Realme 7i διαθέτει μπαταρία 6000mAh που, πραγματικά, αγωνίζεται κανείς για να την τελειώσει. Δεν θα σταθούμε μόνο για την διάρκεια σε αναμονή, η οποία βάσει της εταιρείας αγγίζει τις 45 ημέρες, αλλά για πιο πρακτικές χρήσεις – δίχως να σημαίνει πως η αντοχή ενάμιση μήνα μετά δεν είναι κάτι εντυπωσιακό. Αλλά σίγουρα, είναι πιο εντυπωσιακό να ξέρεις πως με καθημερινή χρήση, η μπαταρία ίσως κρατήσει και δύο ημέρες, κάτι που σπάνια βρίσκει κανείς σε smartphone πλέον. Οι δοκιμές της Realme κάνουν λόγο για διάρκεια άνω των 19 ωρών με διαρκή χρήση του Instagram, άνω 25 ωρών για YouTube και άνω των 43 για κλήσεις. Αυτό που μπορούμε με σιγουριά να πούμε είναι ότι με τη συνηθισμένη χρήση που κάνουμε σε κάθε κινητό, το Realme 7i έφτανε στο τέλος της μέρας και είχε πάνω από το 35-40% διαθέσιμο.
Επίσης, διαθέτει γρήγορη φόρτιση στα 18W (περιλαμβάνει ανάλογο φορτιστή) που μπορεί να φτάσει την μπαταρία από το 0% στο 29% σε 30 λεπτά, όμως η πλήρης φόρτιση χρειάζεται σχεδόν δύο ώρες κι αυτό εφόσον δεν χρησιμοποιείτε ενεργά το κινητό. Είναι περισσότερο φόρτιση έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας αρκετή μπαταρία για να βγάλει το ταξίδι της επιστροφής προς το σπίτι, ας πούμε, παρά για κάτι μεγαλύτερο.
Το λογισμικό Realme UI είναι βασισμένο σε Android 10 και διαθέτει, πέρα από τα αναμενόμενα, κάποιες έξυπνες λειτουργίες όπως το screenshot – ακουμπώντας τρία δάχτυλα στην οθόνη και σέρνοντάς τα στην περιοχή που θέλουμε να καταγράψουμε, το screenshot αποτυπώνει μόνο εκείνο το σημείο και προσπερνάμε το συχνό βήμα του crop. Γενικότερα, είναι καθαρό σαν περιβάλλον και οποιοσδήποτε χρήστης -Android και μη- θα νιώσει οικεία πολύ γρήγορα.
Κάμερα
Φτάσαμε και στην κάμερα, ένα κομμάτι όπου παραδοσιακά η Realme τα καταφέρνει περίφημα. Η βασική κάμερα (wide) διαθέτει ανάλυση 64MP, η ultra-wide έχει γωνία 119 μοιρών και ανάλυση 8MP και η macro κάμερα 2MP. Διατίθεται EIS για σταθεροποίηση λήψης στα βίντεο, τα οποία καταγράφονται σε 1080p/30fps, και συμπεριλαμβάνεται HDR σε κάθε επίπεδο της κάμερας.
Η βασική κάμερα καταφέρνει αρκετά καλά αποτελέσματα όταν βοηθάται από το φως της μέρας, αποτυπώνοντας ζωηρά χρώματα και μεγάλη λεπτομέρεια, κάτι που δεν περιμέναμε για ένα οικονομικό κινητό σε αυτή την κατηγορία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωτογραφίες είναι τόσο καλές που δύσκολα θα πιστέψει κανείς ότι τις κατάφερε ένα budget κινητό. Βέβαια, σε περιπτώσεις όπου δεν έχει νυχτώσει πλήρως, υπήρχαν παραμορφώσεις όταν τα χρώματα δύο κοντινών αντικειμένων π.χ. ενώνονταν. Επιπλέον, τα πιο σκοτεινά σημεία είχαν εμφανή θόρυβο. Γενικά, δεν ήταν εύκολο να κάνεις όλες τις ρυθμίσεις για να το φέρεις στα μέτρα σου, κάτι που θα είναι ακόμη δυσκολότερο όταν κυνηγάς τη στιγμιαία φωτογραφία.
Βέβαια, τα πράγματα μπορούν να βοηθηθούν αρκετά. Το Night Mode τα καταφέρνει εξαιρετικά, όχι στα επίπεδα των ισχυρότερων μοντέλων της σειράς 7, όμως παραμένουν εντυπωσιακά για ένα κινητό του βεληνεκούς του. Τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω μειώνονται δραματικά ή και εξαφανίζονται -κάτι που πάντα εξαρτάται από το φυσικό φως του χώρου- δίνοντας μεγάλη ευελιξία στον φωτογράφο.
Οι ultra-wide και macro φακοί προσφέρουν ευκολίες, όμως σε καμιά περίπτωση δεν αγγίζουν τα επίπεδα της wide κάμερας. Είναι πιο πολύ «ειδικών περιστάσεων» και αν οι απαιτήσεις δεν είναι πολύ υψηλές, το αποτέλεσμα παραμένει ικανοποιητικό αν ο χρήστης δεν προβεί σε πολύ μεγάλη ανάλυση. Γιατί αν το επιχειρήσει, θα δει πως η ποιότητα της λεπτομέρειας έχει πέσει συγκριτικά με της βασικής κάμερας, ενώ και τα χρώματα είναι λίγο πιο θαμπά, χάνοντας την εξαιρετική ζωηράδα που έχουν μέσω του βασικού φακού. Η selfie κάμερα είναι πιο κοντά στη βασική από ότι στις υπόλοιπες όσον αφορά στην ποιότητα, προσφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα πάντοτε έχοντας κατά νου τον φυσικό φωτισμό του χώρου καθώς δεν υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί και μια σκοτεινή σκηνή θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητο θόρυβο και απώλεια λεπτομέρειας.
Τέλος, τα βίντεο έχουν ένα επίπεδο σταθεροποίησης χάρη στο EIS, αλλά είναι κάπως απογοητευτικό το ότι μένει στα 1080p/30fps και δεν βρίσκεται έστω στα 1080p/60fps – ο προκάτοχός του, το Realme 6i, κατάφερνε ακόμη και 4K/30fps. Παρόλα αυτά, κάνει καλά τη δουλειά του η οποία, για τον χρήστη που προτιμά ένα budget smartphone, αλλά σίγουρα μην περιμένετε θαύματα. Με λίγα χρήματα περισσότερο άλλωστε μπορείτε να αγοράσετε smartphone με πολύ καλύτερες επιδόσεις σ'αυτό τον τομέα αν είναι απόλυτη προτεραιότητά σας.
Συμπέρασμα
Το Realme 7i είναι ένας συνδυασμός τεχνολογιών που καλύπτουν άνετα τον μέσο, τυπικό ή απλό χρήστη – όπως το ορίζει ο καθένας. Δηλαδή, δεν έχει κάποιο εξώφθαλμο μειονέκτημα και για τον περισσότερο κόσμο που κινείται σε τέτοιο επίπεδο συσκευών, η απόκτησή του θα είναι μια σοφή κίνηση. Αυτό διότι έχει φανταστική αυτονομία και ομαλότητα στη χρήση χάρη στην οθόνη, ενώ δεν τα πηγαίνει διόλου άσχημα στις φωτογραφίες.
Είναι αξιοπερίεργο το πώς δεν συμπεριλήφθηκε ένα ανώτερης ανάλυσης πάνελ για να δημιουργήσει ένα άριστο πακέτο οθόνης κι αντ' αυτού νιώθει κανείς πως είναι χαμένη ευκαιρία. Επιπλέον, ο επεξεργαστής και τα 4GB RAM είναι αναμενόμενα για την κατηγορία αυτή και δύσκολα θα αποτελέσουν εμπόδιο για τον ίδιο, βασικού επιπέδου χρήστη, όμως κάποιες καθυστερήσεις ίσως δεν αφήσουν την καλύτερη εντύπωση.