Μας άρεσε
- Οθόνη
- Χρόνος φόρτισης
- Μενού
Δεν μας άρεσε
- Μακροφωτογράφηση
- Η σταθεροποίηση μας πρόδωσε πολλές φορές
- Βίντεο εγγραφή
H Realme έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας φέτος ακολουθώντας το γνωστό μοντέλο των περισσοτέρων κινεζικών εταιρειών, smartphones με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και ακόμα καλύτερη τιμή.
Σύντομα στα ράφια των καταστημάτων θα εμφανιστεί το επόμενο πόνημα της εταιρείας και, όπως μαντέψατε από τον τίτλο, αναφερόμαστε στο Realme 7 Pro. Το νέο mid-range κινητό έρχεται με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ουσιαστικές βελτιώσεις επί του Realme 6 Pro – του οποίου είναι ο αντικαταστάτης – και κατάφερε να μας εντυπωσιάσει ουκ ολίγες φορές.
Οθόνη - Σχεδιασμός
Ας κατευθυνθούμε από τα έξω προς τα μέσα. Στην εμπρόσθια όψη, θα βρούμε μια οθόνη μεγέθους 6.4” με μια punch hole selfie κάμερα στην επάνω αριστερή μεριά, ενώ στην πίσω όψη βρίσκεται η τετραπλή κάμερα στην αντίθετη μεριά. Το υλικό της πλάτης είναι πλαστικό με ραβδωτό σχέδιο και μια λεπτή κάθετη γραμμή να χωρίζει ουσιαστικά στα δύο την πλάτη – όλα αφορούν τον “anti-glare” σχεδιασμό της πίσω όψης, που εξαλείφει τις αντανακλάσεις. Η αλήθεια είναι πως ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα, εξαιρετικά γυαλιστερά smartphones που κυκλοφορούν στην κατηγορία του και ίσως ξεχωρίσει για αυτόν ακριβώς τον λόγο στα μάτια κάποιων, με bonus την απουσία δαχτυλιών χάρη στο υλικό και το σχέδιο.
Επιστρέφοντας στην οθόνη, ξεκινάμε αρκετά καλά. Το panel είναι τεχνολογίας Super AMOLED με ανάλυση Full HD+ και ενισχυμένο με Gorilla Glass (η Realme δεν διευκρίνισε την έκδοση), το οποίο πρακτικά σημαίνει εξαιρετικά χρώματα, βαθύ μαύρο και καλή ανάλυση μαζί με προστασία ενάντια σε μικροφθορές. Επιπλέον, το κινητό διαθέτει δυνατότητα “always-on display” για διαρκή εμφάνιση εικονιδίων ειδοποιήσεων. Όλο το παραπάνω πακέτο είναι δυσεύρετο σε αυτή την κλίμακα τιμής, οπότε είναι όλα καλοδεχούμενα και όντως, αποδίδουν αρκετά καλά. Χαμηλά, προς τις κάτω θύρες της συσκευής, βρίσκεται ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος τοποθετήθηκε κάτω από την οθόνη. Από την χρήση που του κάναμε, πάντοτε με καθαρό το δάχτυλο που αγγίζει τον αισθητήρα, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα καθυστέρησης ή αποτυχίας ανάγνωσης/ξεκλειδώματος.
Για να συμπληρωθεί η οπτικοακουστική εμπειρία, το Realme 7 Pro ενσωματώνει στερεοφωνικά ηχεία συνδυάζοντας το ακουστικό ψηλά στην οθόνη με ένα ακόμη ηχείο στην αντίθετη άκρη, και μάλιστα, χρησιμοποιούν Dolby Atmos για να βελτιώσουν την ακουστική εμπειρία ενώ επίσης υποστηρίζεται Hi Res Audio για τους μουσικόφιλους. Περιττό να πούμε πως, όλα τα παραπάνω μαζί, κάνουν την παρακολούθηση βίντεο μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και δη για τα χρήματα που χρειάζεται να επενδύσει κανείς για τη συσκευή.
Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα νέα θετικά. Το Realme 6 Pro – ακόμη και το Realme 7 – διαθέτουν ρυθμό ανανέωσης 90Hz και επομένως, τα κινούμενα στοιχεία στην οθόνη εμφανίζονται ομαλά. Για κάποιο λόγο, το Realme 7 Pro διαθέτει ρυθμό ανανέωσης 60Hz ενώ δεν έγινε και το επιπλέον βήμα για υποστήριξη HDR10 – κάτι που υπάρχει σε ανταγωνιστικά μοντέλα. Παρόλα αυτά, η χρήση ενός Super AMOLED πάνελ ίσως ισοσταθμίζει τα πράγματα για κάποιους που προτιμούν καλύτερη συνολική εμπειρία με κόστος την ομαλότερη κύλιση κλπ. Πάντως, το λογισμικό (Realme UI) κάνει αρκετά καλή δουλειά στο κομμάτι «ομαλότητα» και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μια κακή εμπειρία, απλώς δεν πρόκειται για κάτι νέο ή καλύτερο από τον ανταγωνισμό.
Στο κάτω μέρος της συσκευής, εντοπίζεται μια θύρα USB-C (από όπου και φορτίζεται το κινητό), θύρα ακουστικών 3.5mm και το ηχείο που προαναφέραμε. Στα δεξιά βρίσκεται το power button ενώ αναφορικά με τις κάρτες SIM και microSD, διατίθενται δύο υποδοχές για Nano SIM και μια ανεξάρτητη υποδοχή για κάρτα microSD.
Επιδόσεις
Όπως και στο Realme 6 Pro, ένας δράκος κρύβεται στην πλακέτα της συσκευής και πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος Snapdragon 720G. Παρότι δεν αναβαθμίστηκε, συνεχίζει να πρόκειται για ένα SoC με αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ διαχείρισης μπαταρίας, θερμοκρασίας και απόδοσης σε κάθε τομέα. Ακόμη και σε απαιτητικά παιχνίδια, όπως PUBG ή Call of Duty Mobile με τα γραφικά στο... full extra, το κινητό απέδιδε σταθερά καλά δίχως να ανεβάζει αισθητά θερμοκρασία. Στο κομμάτι της μνήμης, διαθέτει 128GB αποθηκευτικού χώρου και είτε 6GB είτε 8GB RAM, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις με διαφορετική τιμή έκαστη.
Μακριά από τα παιχνίδια, κατάφερε να διαχειριστεί πολλαπλές εφαρμογές παράλληλα (όπως Netflix σε παύση, e-mails, Facebook και Spotify) δίχως να καθυστερήσει στιγμή είτε στην εναλλαγή από τη μια στην άλλη είτε στην εμφάνισή όλων τους κατά το multitasking. Επιπλέον, το ξεκλείδωμα μέσω αναγνώρισης προσώπου λειτούργησε ταχύτατα σε κάθε δοκιμή.
Η εταιρεία έχει εξοπλίσει τη συσκευή με το Realme UI, το οποίο είναι βασισμένο στο Android 10 και είναι αρκετά «καθαρό» με κάποιες αλλαγές όμως όχι πολλές. Από το εργοστάσιο μάς έρχεται με προεγκατεστημένες εφαρμογές τόσο του κατασκευαστή όσο και της Google.
Το «ζουμί» των τεχνικών χαρακτηριστικών όμως, βρίσκεται αλλού. Το Realme 7 Pro διαθέτει μπαταρία 4500mAh δύο κελιών η οποία αντέχει ακόμη και μια πλήρη μέρα με ελαφρύ gaming και χρήση καθημερινότητας. Όμως, ακόμη κι αν το παρακάνουμε και χρειαστεί φόρτιση οποτεδήποτε μέσα στη μέρα, η εντυπωσιακά ταχεία (ταχύτατη, θα λέγαμε) φόρτιση κλέβει την παράσταση.
Ο φορτιστής των 65W που περιλαμβάνεται μπορεί να φτάσει από το 0% στο 100% σε λιγότερο από τρία τέταρτα, ενώ ξεκινώντας την φόρτιση περίπου στο ~30%, η φόρτιση ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μια ώρα με παράλληλη βαριά χρήση (gaming) – νούμερα ανήκουστα για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο. Η τεχνολογία SuperDart Charge, όπως την ονομάζει η Realme, κάνει ντεμπούτο με το Realme 7 Pro και αναμένουμε να τη δούμε σε περισσότερα μοντέλα.
Κάμερα
Στην πίσω όψη του κινητού υπάρχει μια τετραπλή κάμερα με έναν φακό για σχεδόν κάθε περίσταση. Η υλοποίηση ενός ορθογωνίου με στρογγυλεμένες γωνίες είναι αρκετά κομψή και το σύστημα καμερών δεν εξέχει πολύ.
Εισχωρώντας στα ενδότερα του συστήματος αυτού, εντοπίζουμε τον αισθητήρα Sony IMX682, μια αναβάθμιση από το Realme 6 Pro. Η κάμερα των 64 Megapixels και διαφράγματος f/1.8 ορίζεται ως βασική και πλαισιώνεται από έναν υπερευρυγώνιο φακό των 8 Megapixels με διάφραγμα f/2.3, έναν φακό βάθους με ανάλυση 2MP και διάφραγμα f/2.4 και έναν φακό μακροφωτογραφίας 2MP και διαφράγματος f/2.4. Αντίστοιχα, στο εμπρόσθιο μέρος βρίσκεται η 32MP selfie camera με διάφραγμα f/2.5.
Αυτό που ίσως ήδη παρατήρησαν κάποιοι, είναι πως εκεί που το Realme 6 Pro διέθετε ευρυγώνιο φακό για selfies, το Realme 7 Pro δεν χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο ενώ επίσης δεν έχει τηλεφακό – η καλή ποιότητα φωτογραφίας που οφείλεται στον αισθητήρα της Sony, πρακτικά επιτρέπει να τραβήξουμε μια φωτογραφία κι έπειτα να την ζουμάρουμε και την κόψουμε όπως θέλουμε. Ίσως όχι η καλύτερη λύση, όμως στην ουσία, γίνεται η ίδια δουλειά με την ίδια περίπου ποιότητα.
Η κύρια κάμερα αποδίδει πολύ καλά (πάντοτε, για τα δεδομένα της κατηγορίας) σε επαρκώς φωτισμένους χώρους ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έρχονται τη νύχτα. Αν ο φωτισμός είναι καλός, τότε ίσως δεν χρειαστεί καν να ενεργοποιήσετε το night mode – όμως αν αυτό είναι απαραίτητο, τότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Με δυσδιάκριτο θόρυβο και καλή διατήρηση της λεπτομέρειας, οι βραδινές φωτογραφίες μας άφησαν πολύ ικανοποιημένους από το αποτέλεσμα.
Flamingο / Cyberpunk / Modern Gold Filters
Ο ευρυγώνιος φακός δεν διατηρεί τα ίδια επίπεδα ποιότητας, ειδικά σε σκοτεινές λήψεις, καθώς παρατηρείται (όχι πολύ εύκολα) παραμόρφωση χρώματος σε άκρες στοιχείων. Γενικώς όμως, κάνει αξιοπρεπέστατα τη δουλειά του με ιδανικές συνθήκες φωτισμού. Ο macro φακός είναι στα ίδια ποιοτικά επίπεδα με τον wide, πλην της παραμόρφωσης χρώματος, κι έτσι το «κάνει τη δουλειά του» είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορεί να αποσπάσει από εμάς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα φίλτρα που υπάρχουν διαθέσιμα, με αυτά του Flamingo, Cyberpunk και Modern Gold να ξεχωρίζουν.
Από την άλλη (κυριολεκτικά), η selfie κάμερα αποτυπώνει όμορφες φωτογραφίες καταλαβαίνοντας πού βρίσκεται το πρόσωπο αν στο παρασκήνιο βρίσκεται έντονος φωτισμός/αντανάκλαση και διατηρώντας τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Αντίστοιχα καλή δουλειά κάνει και με το θόλωμα παρασκηνίου όταν θέλουμε να επικεντρωθούμε στο άτομο. Ποιοτικά, κλίνει περισσότερο προς την κύρια οπίσθια κάμερα παρά προς τα παρακλάδια της.
Όσον αφορά την καταγραφή βίντεο, υποστηρίζεται έως 4K/30fps και χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός σταθεροποιητής εικόνας, με καλά αποτελέσματα για την κατηγορία αν και έχουμε δει καλύτερα. Σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί μεγαλύτερο επίπεδο σταθεροποίησης, τότε υπάρχει το Ultra Steady mode, το οποίο μειώνει την ποιότητα καταγραφής και το διαθέσιμο κάδρο, όμως βελτιώνει αισθητά την σταθερότητα της εικόνας. Η καταγραφή βίντεο στο σκοτάδι δεν έχει ομοίως καλά αποτελέσματα με την φωτογράφιση, όμως η επιλογή της νυχτερινής λήψης αυξάνει αρκετά το exposure δίχως να παράγει πολλή θόρυβο.
Συμπέρασμα
Το Realme 7 Pro προσφέρει άνω του μέσου όρου επιδόσεις σχεδόν σε κάθε τομέα με τρία ιδιαίτερα λαμπερά σημεία: οθόνη, φόρτιση/μπαταρία, κύρια κάμερα. Δεδομένου ότι θα κυκλοφορήσει με προτεινόμενη τιμή τα 329€, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα για ένα mid-range κινητό και, ειλικρινά, οι χρόνοι φόρτισης από μόνοι τους μπορούν να αποτελέσουν βασικό κριτήριο αγοράς για κάποιον που κάνει διαρκή χρήση στο κινητό του.
Δεν λείπουν οι απογοητεύσεις, όπως συνολική απόδοση καμερών και η παράλειψη υψηλού ρυθμού ανανέωσης, όμως κοιτώντας την μεγαλύτερη εικόνα, τα κέρδη είναι περισσότερα από τις ελλείψεις του.
- 2