Μας άρεσε
- Σπουδαία ανθεκτικότητα με πιστοποιήσεις MIL-STD 810H, TUV Rheinland Rugged και IP69
- Εξαιρετική αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση
- Πολύ δυνατή νυχτερινή λήψη, απόρροια του φλας MagicGlow
- Οθόνη OLED με υπέροχη εικόνα και πρακτικά ανύπαρκτο πλαίσιο
- Κομψός σχεδιασμός
Δεν μας άρεσε
- Χαμηλή απόδοση
- Μέτρια ποιότητα εγγραφής βίντεο
- Απουσία ασύρματης φόρτισης
- Ανεπαρκής υποστήριξη σε επίπεδο λειτουργικού και ενημερώσεων ασφαλείας
- Περιορισμένες δυνατότητες AI
Το realme 14 Pro+ δεν περνά απαρατήρητο. Πόσο συχνά άλλωστε συναντά κανείς μία συσκευή που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία; Βέβαια από την άλλη, αυτός δεν είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο κάποιος θα πειστεί να δαπανήσει το ποσό των €599 για μία συσκευή, οπότε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα μπορεί να προσφέρει η πρόταση της realme. Ποια είναι αυτά; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Η συσκευή, όπως προείπαμε, δίνει έμφαση στο design. Η realme ανέθεσε τον σχεδιασμό της στο δανικό στούντιο Valeur Designers – που έχει υπογράψει πολλές από τις δημιουργίες της Bang & Olufsen – και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά όμορφο. Άλλωστε η σχέση της realme με το design πάει πίσω αρκετά μοντέλα και μάλιστα με ευρωπαικά στούντιο, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από κατασκευαστές από την Κίνα.
Το realme 14 Pro+ έρχεται σε δύο χρώματα, γκρι και λευκό με υφή που παραπέμπει σε μαργαριτάρι. Η δεύτερη είναι και εκείνη που αλλάζει χρώμα, υιοθετώντας έντονη μπλε υφή όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 16ο C, απόρροια της τεχνολογίας με θερμοχρωμικές ίνες σύντηξης που χρησιμοποίησε η εταιρεία. Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια πως με τον καιρό η ικανότητα αλλαγής χρώματος μειώνεται οπότε το όλο εφέ μετά τον πρώτο χρόνο χάνει τη γοητεία του. Ενδιαφέρον είναι ακόμα το γεγονός ότι κανένα realme 14 Pro+ δεν είναι ίδιο με το άλλο, αφού το μοτίβο στο πίσω μέρος είναι διαφορετικά σε κάθε συσκευή.
Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα μοντέλο διαστάσεων 163,5 x 77,3 x 8 χιλ. και βάρους 194 γραμμαρίων (η γκρι έκδοση έχει προφίλ 8,3 χιλ. και βάρος 196 γραμμάρια). Η κατασκευή της είναι πλαστική και ως εκ τούτου δεν αποπνέει ιδιαίτερα premium χαρακτήρα. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει την ανθεκτικότητα του realme 14 Pro+ το οποίο πληροί τις προδιαγραφές του αμερικανικού στρατιωτικού προτύπου MIL-STD 810H ως προς τους κραδασμούς και τις πτώσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως το τηλέφωνο διαθέτει και πιστοποίηση αντοχής απέναντι σε νερό και σκόνη βάσει IP69, αντέχοντας έτσι σε πίδακες ζεστού νερού, ενώ φέρει και πιστοποίηση Rugged από την TUV Rheinland.
Οθόνη – Κάμερες
Η realme έχει εξοπλίσει τη συσκευή με μία οθόνη 10-bit OLED 6,77 ιντσών, ανάλυσης FHD+ (1272 x 2800 pixels) στα 450 ppi με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, κάλυψη του χώρου DCI-P3, μέγιστη φωτεινότητα 1500 nits και PWC dimming 3840 MHz. Διαθέτει τρομερά μικρό πλαίσιο καταλαμβάνοντας έτσι το 93,8% της συνολικής επιφάνειας ενώ είναι τύπου τετραπλής καμπύλης, ούσα δηλαδή ελαφρώς κυρτή και προς τα τέσσερα άκρα της – προσφέροντας έτσι μία αρκετά πιο άνετη εμπειρία χρήσης, ιδίως κατά τις μεγάλες κινήσεις των δαχτύλων τύπου swipe από κάποιο άκρο. Τα χρώματά της βρίσκονται σε αναμενόμενα εξαιρετικά επίπεδα, με τον χρήστη να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής τους έτσι ώστε να φέρει την εικόνα στα μέτρα του.
Στα των καμερών, το σύστημα αποτελείται από κύρια ευρυγώνια 50 MP (f/1,8, 24 χιλ., 1/1,56 ίντσες, 1 μm, PDAF, OIS), περισκοπικό τηλεφακό επίσης 50 MP (f/2,7, 73 χιλ., 1/1,95 ίντσες, 0,8 μm, 3x οπτικό zoom, PDAF, OIS) και υπερευρυγώνια 8 MP (f/2,2, 16 χιλ., 1/4 ίντσες, 1,12 μm, 112ο). Σε ό,τι αφορά τους δύο πρώτους φακούς, οι λήψεις είναι ικανοποιητικές με ισορροπημένα χρώματα και καλό βαθμό λεπτομέρειας. Το 2x zoom στην κύρια κάμερα δεν λέει κάτι, εν αντιθέσει με το 3x οπτικό στον τηλεφακό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό (οτιδήποτε παραπάνω είναι ψηφιακό και σε καμία περίπτωση lossless). Η υπερευρυγώνια κάμερα είναι ένα κλικ καλύτερη από άλλες στα 8 MP αλλά στα χρήματα του realme 14 Pro+ θα περιμέναμε κάτι ανώτερο.
Εκεί που οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στη realme, είναι σε ό,τι έχει να κάνει με τη νυχτερινή λήψη. Το smartphone είναι εφοδιασμένο με τριπλό φλας MagicGlow. Πρακτικά πρόκειται για τρία φώτα φλας τα οποία συνεργάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία χρώματος ανάλογα με τις συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι όντως εντυπωσιακό αφού σε λήψεις που περιλαμβάνουν ανθρώπους, ο φωτισμός αναδεικνύει τους τελευταίους με τους τόνους του δέρματός τους ωστόσο να διατηρούν τη φυσικότητά τους.
Στον τομέα του βίντεο, το realme 14 Pro+ δεν ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό προσφέροντας εγγραφή 4K/30fps και 1080p/60fps ανάλογα την κάμερα, καθώς και μία υποτυπώδη σταθεροποίηση εικόνας. Αναφορικά με τις selfies υπάρχει φακός 32 MP με φίλτρο χρώματος Quad-Bayer. Τα αποτελέσματά του είναι αδιάφορα, εκτός και αν αποφασίσετε να ρίξετε την ανάλυση των εικόνων από τα 32 MP στα 8 MP οπότε εκεί «απογειώνονται». Από πλευράς βίντεο, υποστηρίζεται 4K/30fps με την ποιότητα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το smartphone έρχεται με Snapdragon 7s Gen 3 ο οποίος κρίνεται μάλλον λίγος όταν με τα ίδια και λιγότερα χρήματα κάποιος μπορεί να βρει ανώτερο SoC. Πλαισιώνεται από 8 ή 12 GB RAM και χωρητικότητα 128, 256 ή 512 GB χωρίς δυνατότητα προσθήκης κάρτας μνήμης. Η δε μπαταρία είναι της τάξης των 6000 mAh, αντέχοντας άνετα για ένα διήμερο σε τυπικές συνθήκες και μία ολόκληρη ημέρα υπό συνεχή χρήση (browsing, gaming, socials). Υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση 80 W (δυστυχώς στη συσκευασία δεν περιλαμβάνεται φορτιστής παρά μόνο καλώδιο) αλλά όχι και ασύρματη. Για το 0-100% με τον κατάλληλο φορτιστή υπολογίστε πως θα χρειαστείτε κάτι λιγότερο από μία ώρα.
Ο επεξεργαστής όπως εξηγήσαμε δεν είναι και ό,τι πιο ισχυρό, όμως όσο δεν ζορίζετε το smartphone δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει προβλήματα. Στα video games οι εμπειρίες μας ήταν μοιρασμένες: σε κάποιους τίτλους δεν είχαμε πρόβλημα να απολαύσουμε σπουδαία γραφικά σε συνδυασμό με υψηλό frame rate, ωστόσο σε άλλους (τους πιο απαιτητικούς) αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε με τα 30 fps προκειμένου να έχουμε την ίδια ποιότητα. Το GT Mode πάντως κάνει καλή δουλειά στη διαχείριση πόρων, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του τηλεφώνου κατά το gaming (το frame rate ήταν αν μη τι άλλο απόλυτα σταθερό) ενώ και το σύστημα ψύξης (με κάλυψη επιφάνειας 6000 τετραγωνικών χιλιοστών) στέκεται στο ύψος του, με τις θερμοκρασίες επιφάνειας να παραμένουν χαμηλές.
Το realme 14 Pro+ τρέχει Android 15 με τη realme να εγγυάται μόλις δύο χρόνια αναβαθμίσεων λογισμικού. Το realme UI 6.0 είναι αρκετά βολικό χωρίς ιδιαίτερες προσθήκες πάντως σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Από AI πάντως μην περιμένετε πολλά: Gemini AI, κάποιες έξυπνες λειτουργίες επεξεργασίας φωτογραφιών, μετάφραση κειμένου και αυτά είναι όλα.
Συμπέρασμα
Το realme 14 Pro+ διαθέτει καλές κάμερες, ωραίο σχεδιασμό και επαρκείς εντυπώσεις, με το UI της να είναι από τα πλέον εύχρηστα που υπάρχουν στην αγορά. Η τιμή της όμως είναι μάλλον υψηλή για τα όσα προσφέρει, αφού ο καταναλωτής μπορεί να βρει εφάμιλλες προτάσεις – και μάλιστα ένα «σκαλί» παρακάτω, στα €499. Σαφέστατα θα υστερούν σε κάποια σημεία (ανθεκτικότητα, zoom καμερών, νυχτερινή λήψη) αλλά θα πλεονεκτούν αλλού (επεξεργαστής, επιδόσεις, υποστήριξη, AI).
Εν τέλει, όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση, τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων, όμως αν μη τι άλλο ο ανταγωνισμός στην κατηγορία που έχει επιλέξει να παίξει μπάλα το realme 14 Pro+ είναι αδυσώπητος.
-
1