Μας άρεσε
- Υπέροχος αισθητικά σχεδιασμός
- Μεγάλη και ευκρινής οθόνη με υψηλή φωτεινότητα και καλή ποιότητα εικόνας
- Καλή απόδοση ακόμα και υπό μεγάλο φόρτο εργασιών
- Μεγάλη αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση
- Πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας που περιλαμβάνει και θύρα 3,5 χιλ.
Δεν μας άρεσε
- Με εξαίρεση την κύρια των 50 MP, οι άλλες τρεις κάμερες κρίνονται ανεπαρκείς
- Υπερβολικό bloatware
- Ο Dimensity 7050 είναι μάλλον λίγος για συσκευή €400
Η mid-range κατηγορία των smartphones είναι εκείνη που έχει αναπτυχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εσχάτως, χαρίζοντάς μας κατά καιρούς ορισμένες πραγματικά εξαιρετικές προτάσεις που συνδυάζουν την προσιτή τιμή με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν περισσότερο σε ναυαρχίδα.
Μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται έντονα στον συγκεκριμένο χώρο είναι και η Realme, οι λύσεις της οποίας τα τελευταία χρόνια μόνο απαρατήρητες δεν περνούν. Μία εξ αυτών είναι και το ολοκαίνουριο Realme 12+ 5G, μία συσκευή με εντυπωσιακό σχεδιασμό και άρτιες προδιαγραφές (τουλάχιστον στα χαρτιά). Ξεχωρίζει όμως από τον ανταγωνισμό και πώς κρίνεται η εμπειρία χρήσης που προσφέρει;
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το Realme 12+ 5G είναι μία συσκευή που δεν περνά σε καμία περίπτωση απαρατήρητη και πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν η Realme έδωσε ιδιαίτερο βάρος σε αυτόν τον τομέα; Η εταιρεία συνεργάστηκε με τον γαλλικό οίκο σχεδιασμού πολυτελών ρολογιών (μεταξύ άλλων) Ollivier Saveo, που στο παρελθόν έχει δημιουργήσει σειρές για εταιρείες όπως η Rolex, η Breitling και η Piaget, προκειμένου να χαρίσει στο Realme 12+ 5G κομψή και υψηλή αισθητική.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι εντυπωσιακό, με τη συσκευή να κλέβει την παράσταση από κάθε άποψη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έρχεται σε δύο classy αποχρώσεις, βαθύ πράσινο και μπεζ, αλλά και το ότι η πλάτη του παραπέμπει σε ρολόι, με το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται οι τρεις κάμερες και το φλας να είναι στρογγυλό και απόλυτα συμμετρικό. Τη μονοτονία στην υπόλοιπη επιφάνεια της πλάτης σπάει μία κατακόρυφη γραμμή που τη χωρίζει στα δύο, ενώ την εμφάνισή του κάνει με αρκετά διακριτικό τρόπο και το λογότυπο της Realme.
Στην πρόσοψη όπου έχει υιοθετηθεί η προσέγγιση hole-punch, κυριαρχεί η οθόνη των 6,67 ιντσών με την κάμερα να βρίσκεται στο κέντρο. Στη δεξιά πλευρά της συσκευής υπάρχουν τα πλήκτρα ενεργοποίησης και προσαρμογής της έντασης του ήχου, ενώ η θύρα USB Type-C όπως επίσης το ένα εκ των δύο στερεοφωνικών ηχείων και η υποδοχή για τις κάρτες SIM και τη microSD, βρίσκονται στην κάτω πλευρά. Στην επάνω, τέλος, έχουμε το άλλο ηχείο καθώς και θύρα ήχου 3,5 χιλ. για την προσάρτηση ενσύρματων ακουστικών, κάτι που όσο να ‘ναι σπάνια συναντάμε πλέον σε συσκευή της μεσαίας κατηγορίας. Από πλευράς διαστάσεων, το Realme 12+ 5G δεν ξεφεύγει από τον μέσο όρο αφού στα 163 x 75,5 x 7,9 χιλ. είναι αρκετά βολικό στο κράτημα. Το δε βάρος του είναι 190 γραμμάρια, με το περίβλημά του να είναι από vegan δέρμα (πολυμερές δηλαδή) και το πλαίσιο από πλαστικό. Όχι κάτι το premium αλλά αν μη τι άλλο ευχάριστο στην αφή.
Οθόνη – Κάμερες
Όπως προαναφέραμε, το Realme 12+ 5G είναι εξοπλισμένο με μία οθόνη 6,67 ιντσών. Πρόκειται για μία AMOLED 20:9 με ανάλυση FHD+, τουτέστιν 2400 x 1080 pixels, τυπικής φωτεινότητας 600 nits που μπορεί να φτάσει έως και τα 2000 nits. Καταλαμβάνει κάτι παραπάνω από το 92% της συνολικής επιφάνειας πρόσοψης και υποστηρίζει χρωματικό χώρο P3 σε ποσοστό 100%, 4096 επίπεδα φωτεινότητας και ρυθμό ανανέωσης έως και 120 Hz με τον ρυθμό δειγματοληψίας να ανέρχεται στα 240 Hz. Σύμφωνα με τη Realme προστατεύεται από ειδικό γυαλί το οποίο πάντως δεν είναι Gorilla Glass.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ενσωματώνει τεχνολογία Rainwater Smart Touch, χάρη στην οποία μπορεί να αναγνωρίσει αν υπάρχουν σταγόνες νερού επάνω της, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της καταλλήλως για μεγαλύτερη ακρίβεια. Υπό κανονικές συνθήκες, αν σας έπιανε π.χ. ψιχάλισμα στον δρόμο, θα έπρεπε να σκουπίζετε κάθε λίγα δευτερόλεπτα την οθόνη του smartphone σας προκειμένου να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε. Ψεκάζοντας με νερό το Realme 12+ 5G (καθώς την περίοδο που το είχαμε στα χέρια μας, ο καιρός ήταν καλός), δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα. Ειρήσθω εν παρόδω, το smartphone διαθέτει αδιαβροχοποίηση βάσει πιστοποίησης IP54.
Η οθόνη ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά ακόμα κι όταν απέναντί της βρίσκονται οι ακτίνες του ήλιου. Η Realme την αποκαλεί «οθόνη ηλιακού φωτός» καθώς έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη φωτεινότητά της δυναμικά σε επίπεδο pixel, προσαρμόζοντάς τη στις εκάστοτε συνθήκες του περιβάλλοντος. Πράγματι, κυκλοφορώντας σε εξωτερικούς χώρους με το Realme 12+ 5G είδαμε τη φωτεινότητα της οθόνης να ρυθμίζεται αυτοστιγμεί και κάπως έτσι είχαμε την άνεση να το χρησιμοποιούμε χωρίς θέματα, αν και σε πολύ έντονη ηλιοφάνεια, υπάρχει θέμα.
Σε ό,τι αφορά τις κάμερές του, το Realme 12+ 5G έρχεται εξοπλισμένο με σύστημα τριών φακών. Η κύρια κάμερα των 50 MP διαθέτει φακό Sony LYT-600 με αισθητήρα 1/1,95 ίντσες, διάφραγμα f/1,88, εστιακή απόσταση 26 χιλ. (ισοδύναμη), οπτικό zoom 2x, PDAF και OS.
Πλαισιώνεται από υπερευρυγώνια κάμερα 8 MP με οπτικό πεδίο 118ο, αισθητήρα 1/4 ίντσες και διάφραγμα f/2,2, καθώς και μία τρίτη κάμερα macro 2 MP με διάφραγμα f/2,4. Στην πρόσοψη έχουμε μία selfie camera σταθερής εστίασης, 1/3 ίντσες, ανάλυσης 16 MP με διάφραγμα f/2,5. Οι λήψεις της δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, οι selfies μας έμοιαζαν να έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία, βγάζοντας ένα μάλλον αφύσικο αποτέλεσμα. Με λίγη προσοχή στον φωτισμό τα πράγματα διορθώνονται κάπως αλλά γενικώς κρατήστε μικρό καλάθι.
Χρησιμοποιώντας την κύρια κάμερα της συσκευής μείναμε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι. Οι λήψεις μας χαρακτηρίζονταν από όμορφα και ρεαλιστικά χρώματα, χωρίς να παρατηρήσουμε το ενοχλητικό φαινόμενο του υπερκορεσμού. Ο θόρυβος είναι ελάχιστος ενώ οφείλουμε να κάνουμε ειδική μνεία στο πόσο όμορφα και φυσικά απεικονίζονται τα ανθρώπινα θέματα. Ειδικά στα πορτρέτα, το Realme 12+ 5G κάνει εξαίρετη δουλειά περιλαμβάνοντας μάλιστα και μια σειρά από ενδιαφέροντα φίλτρα που δημιουργήθηκαν από έναν διάσημο φωτογράφο (τον Claudio Miranda για όσους γνωρίζουν). Το smartphone χρησιμοποιεί τεχνολογία pixel binning 4-in-1 οπότε οι λήψεις που προσφέρει είναι κατά βάση ανάλυσης 12,5 MP, αν και εφ’ όσον το θέλετε, μπορείτε να ανεβάσετε το αποτέλεσμα στα 50 MP. Έχοντας στην κατοχή μας και το Realme 11 5G, κάναμε τη μεταξύ τους σύγκριση και θα πρέπει να ομολογήσουμε πως τα χρώματα στο Realme 12+ 5G είναι ανώτερα (η Realme κάνει λόγο για βελτίωση 18%).
Όσες φορές επιστρατεύσαμε την υπερευρυγώνια κάμερα βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε πως μείναμε και απόλυτα ικανοποιημένοι. Η ποιότητα των χρωμάτων που προσφέρει είναι σαφώς υποδεέστερη συγκριτικά με εκείνα της κύριας κάμερας, με αντίθεση και κορεσμό να έχουν τα θέματά τους. Όλα αυτά υπό το φως της ημέρας, διότι το σούρουπο/βράδυ ή εντός χώρων με περιορισμένο φωτισμό, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Από την κάμερα macro δεν είχαμε ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες, απόρροια της χαμηλής της ανάλυσης, κι όμως τα κατάφερε μια χαρά. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να την ψέξουμε, είναι πως σε μία συσκευή όπως το Realme 12+ 5G είναι μάλλον αχρείαστη αφού το συντριπτικό μέρος των χρηστών του θα την προσπεράσει κατά πάσα πιθανότητα.
Ως προς το βίντεο τώρα, το Realme 12+ 5G μπορεί να καταγράψει κλιπ 4K ανάλυσης στα 30 fps, απόδοση που στις άλλες δύο κάμερές του (υπερευρυγώνια και selfie) πέφτει στα 1080p/30fps. Τα βίντεο που καταγράψαμε ήταν συμπαθητικά. Αρκετά λεπτομερή μεν, με τα χρώματα να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (βλ. υπερκορεσμός) σε κάποιες περιπτώσεις δε. Το OIS λειτουργεί μια χαρά και κάπως έτσι, ακόμα κι όταν βρισκόμασταν εν κινήσει, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ομαλό. Οι άλλες δύο κάμερες δεν τα καταφέρνουν βέβαια εξίσου καλά, οπότε θα σας συστήναμε για τις ανάγκες ως προς το βίντεο, να περιοριστείτε στην κύρια κάμερα της συσκευής. Το όλο UI πάντως, τόσο ως προς τη φωτογραφία, όσο και ως προς βίντεο, είναι πολύ λειτουργικό επιτρέποντας στον χρήστη να κάνει τη δουλειά του εύκολα και γρήγορα κι αν το επιθυμεί, να ασχοληθεί με επιμέρους ρυθμίσεις.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το Realme 12+ 5G έρχεται με επεξεργαστή MediaTek Dimensity 7050 τεχνολογίας 6 nm ο οποίος διαθέτει οκτώ πυρήνες (έξι Cortex-A55 2 GHz και άλλους δύο Cortex-A78 2,6 GHz). Διατίθεται δε σε δύο εκδόσεις: μία με 8 GB RAM και 256 GB αποθηκευτικού χώρου και μία με 12 GB RAM και 512 GB χώρου. Αμφότερες δέχονται και κάρτες microSD. Υποστηρίζονται Wi-Fi, Bluetooth 5.2 και NFC (με τη σχετική κεραία να καθιστά δυνατή τη λειτουργία του τελευταίου από ένα μεγάλο εύρος γωνιών και θέσεων, διευκολύνοντας τον χρήστη στις ανέπαφες πληρωμές του) ενώ από άποψη θυρών, όπως εξηγήσαμε και στην αρχή της παρουσίασης βρίσκουμε USB Type-C και θύρα ήχου 3,5 χιλ. Η δε μπαταρία, τέλος, έχει τυπική χωρητικότητα 5000 mAh με την τεχνολογία ταχείας φόρτισης να είναι στα 67 W.
Το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου γίνεται και μέσω αναγνώρισης προσώπου και με τη βοήθεια του σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος που βρίσκεται κάτω από την οθόνη. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως είναι άμεσο και ιδιαίτερα βολικό. Αμέσως μετά βρισκόμαστε στην κύρια οθόνη της συσκευής η οποία τρέχει Android 14 σε συνδυασμό με το Realme UI 5.0. Το τελευταίο θυμίζει σε -υπερβολικά- μεγάλο βαθμό τα περιβάλλοντα χρήστη άλλων εταιρειών όπως π.χ. το Oxygen OS της OnePlus που είδαμε στο OnePlus 12. Η πρώτη μας εικόνα βέβαια από το Realme 12+ 5G δεν ήταν κι καλύτερη δυνατή, κάτι που οφείλεται στο bloatware με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι -και που ήταν αρκετά περισσότερο σε σχέση με ό,τι περιμέναμε να δούμε. Η συσκευή πάντως ήταν αρκετά σβέλτη και με εξαίρεση ένα-δυο προβλήματα ελάσσονος σημασίας, δεν είδαμε κάτι άλλο. Στα θετικά του τηλεφώνου και η υποστήριξη Phone Link για εύκολη σύνδεση και αλληλεπίδραση με υπολογιστή.
Η απόδοση του Realme 12+ 5G δεν είναι κακή. Ακόμα κι όταν είχαμε πολλαπλά apps ανοιχτά, πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο, το smartphone δεν είχε πρόβλημα να ακολουθήσει τους ρυθμούς μας -πλην ορισμένων σποραδικών κολλημάτων. Βέβαια συγκριτικά με τον ανταγωνισμό χωλαίνει και αυτό οφείλεται στον Dimensity 7050 ο οποίος είναι ένα «κλικ» κάτω στα benchmarks σε σχέση π.χ. με τον Exynos 1380, τον Exynos 1480 ή τον Dimensity 7200 Ultra που διαθέτουν ανταγωνιστικές προτάσεις. Το ζητούμενο πάντως είναι μία συσκευή να προσφέρει μία ομαλή και ευχάριστη εμπειρία χρήσης, ανεξαρτήτως του τι λένε οι αριθμοί και ως προς αυτό το Realme 12+ 5G πετυχαίνει τον στόχο του εντός λογικού πλαισίου. Μην περιμένετε να σας χαρίσει π.χ. ανεπανάληπτες εμπειρίες gameplay, όμως θα διαπρέψει σε browsing, socials, streaming και λοιπά καθημερινά apps.
Όταν το ζορίσαμε βάσει των ανωτέρω, το σύστημα ψύξης του ανταποκρίθηκε στιγμιαία, διατηρώντας τη θερμοκρασία των επιφανειών του σε νορμάλ επίπεδα χωρίς να το παρακάνει από άποψη θορύβου. Στο εσωτερικό της συσκευής υπάρχει θάλαμος ατμού από ανοξείδωτο χάλυβα με αρχιτεκτονική απαγωγής θερμότητας επτά επιπέδων, κάτι που για τα δεδομένα της κατηγορίας, κρίνεται επαρκές. Γενικά μιλώντας, η ποιότητα κατασκευής του Realme 12+ 5G συγκαταλέγεται στα δυνατά του σημεία. Η Realme εξ άλλου το έχει υποβάλλει σε πάνω από 320 δοκιμές για να ελέγξει την αξιοπιστία και τις αντοχές του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δοκιμές πτώσης, κραδασμών και φθοράς, λειτουργίας σε ακραίες θερμοκρασίες, ανθεκτικότητας πλήκτρων και λειτουργικότητας θυρών.
Χρησιμοποιώντας το Realme 12+ 5G μία τυπική μέρα με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει browsing σε web και social media, κλήσεις, κάμποσο messaging, πλοήγηση, λήψεις φωτογραφιών και βίντεο, streaming μουσικής και βίντεο (ένα-δυο επεισόδια της μισής ώρας, συν TikTok/YouTube), ακόμα και λίγο casual gaming, δεν αγχωθήκαμε επ’ ουδενί όσον αφορά στη μπαταρία του. Η τελευταία βγάζει άνετα μία μέρα χρήσης κι αν είστε φειδωλοί, θα σας καλύψει ακόμα και ως το επόμενο μεσημέρι. Η φόρτιση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα με το 0-100% να ολοκληρώνεται σε περίπου 50 λεπτά, και τον φορτιστή των 67W να να περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το Realme 12+ 5G μαθαίνει από τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε, βελτιστοποιώντας τη φόρτισή του, αν και μπορείτε να ενεργοποιήσετε και τη λειτουργία ορίου μπαταρίας 80% για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της (δεν το κρίνουμε απαραίτητο). Μιας και αναφερθήκαμε στο streaming, τέλος, να πούμε πως τα στερεοφωνικά ηχεία (με πιστοποίηση Hi-Res) του τηλεφώνου κρίνονται εντάξει, με τον ήχο να είναι απρόσμενα «γεμάτος» καλύπτοντάς μας χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσουμε την ένταση σε υψηλά επίπεδα.
Συμπέρασμα
Το Realme 12+ 5G είναι μία καλή συσκευή με όλη την έννοια της λέξης. Υιοθετεί κορυφαία αισθητική, διαθέτει εξαιρετική για τα μέτρα του οθόνη και ικανοποιητική κύρια κάμερα και προσφέρει καλές επιδόσεις και μία μάλλον ευχάριστη εμπειρία χρήσης. Τοποθετείται όμως στη mid-range κατηγορία και μάλιστα στο εύρος τιμών €400-500 (στοιχίζει €429,90), εκεί όπου ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος.
Σειρές όπως τα Galaxy A και τα Redmi Note προσφέρουν άκρως εντυπωσιακές επιλογές στο πλαίσιο ολοκληρωμένων προτάσεων που αν μη τι άλλο δίνουν έξτρα λύσεις στον χρήστη. Το Realme 12+ 5G είναι μία συσκευή που ναι μεν θα μπει στη λίστα του τελευταίου, όμως θα χρειαστεί να κοπιάσει προκειμένου να ξεχωρίσει.