Μας άρεσε
- Πανέμορφος σχεδιασμός, πολύ θετικό το «αόρατο» τσαλάκωμα της οθόνης
- Ποιοτική βασική κάμερα, σε φωτεινές και σκοτεινές λήψεις
- Συνολικά καλές επιδόσεις σε κάθε τομέα, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο μειονέκτημα
Δεν μας άρεσε
- Έλλειψη προστασίας από νερό και σκόνη
- Η εξωτερική οθόνη θα μπορούσε να ήταν πιο πρακτική
- Μέτρια διάρκεια μπαταρίας
Η αγορά των foldables μεγαλώνει και η γκάμα διευρύνεται, με την Oppo να προσθέτει το Oppo Find N2 Flip στις επιλογές διαθέσιμων μοντέλων παγκοσμίως. Πρόκειται για μια συσκευή που τραβάει τα βλέμματα από άποψης χαρακτηριστικών όπως και κόστους αγοράς, καθώς έρχεται με «άγριες διαθέσεις» για να κοντράρει τους μεγάλους κατασκευαστές. Το νέο αναδιπλούμενο κινητό της Oppo, που διατίθεται και στη χώρα μας, έφτασε στα χέρια μας. Εμείς το δοκιμάσαμε και… ξεδιπλώνουμε τη γνώμη μας στο κείμενο που ακολουθεί.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Πρώτα απ’ όλα, η εξωτερική εμφάνιση. Στα χέρια μας ήρθε η συσκευή σε μωβ χρώμα, ένα απαλό λιλά κάπως «παγωμένο» στο κυρίως σώμα και πολύ γυαλιστερό στον βραχίονα που ενώνει τα δύο μισά, τα οποία είναι επενδυμένα με Gorilla Glass 5. Στο ίδιο σημείο θα βρούμε και το λογότυπο της Oppo χαραγμένο, το οποίο είναι πολύ διακριτικό. Το αλουμινένιο πλαίσιο έχει επίσης μεταλλική όψη, όμως όχι τόσο έντονη όσο ο βραχίονας. Η συσκευή έχει διαστάσεις 166.2x75.2x7.5mm ανοιχτή και 85.5x75.2x16mm διπλωμένη, με βάρος 191 γραμμάρια, οπότε εύκολα ξεχνάει κανείς πως βρίσκεται στην τσέπη του κι είναι πούπουλο στο χέρι.
Στο κάτω μισό του κινητού, η πλάτη είναι πεντακάθαρη όμως στο επάνω μισό, βρίσκουμε δύο κάμερες και μια μεγάλη οθόνη 3.26” που καλύπτει κάθετα πάνω από τη μισή έκταση της πλάτης. Διαθέτει ανάλυση 382x720, φωτεινότητα στα 900nits και ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz με πάνελ AMOLED όπως και στη βασική οθόνη που θα δούμε παρακάτω.
Στην συγκεκριμένη, μικρή οθόνη μπορούμε να βλέπουμε ειδοποιήσεις, να διαβάζουμε μηνύματα (ακόμη και να απαντάμε μέσω έτοιμων απαντήσεων) ή να διαχειριστούμε τη μουσική που παίζει το κινητό. Βεβαίως, λειτουργεί και σαν «καθρέπτης» για selfies με τις βασικές κάμερες ή για να στήνει κάποιος το κινητό σε ένα τραπέζι και να τραβάει φωτογραφίες και βίντεο βλέποντας όσα βλέπει και η κάμερα. Το θετικό σε αυτή την υλοποίηση είναι πως ο λόγος διάστασης της οθόνης είναι πολύ κοντά σε αυτόν της κάμερας, οπότε η εικόνα που βλέπουμε είναι λίγο-πολύ το τελικό αποτέλεσμα που θα έχουμε. Επιπλέον, λόγω μεγέθους είναι πολύ πρακτική ακόμη και σε αποστάσεις 2 μέτρων μακριά από το κινητό. Μπορούμε εύκολα να τραβήξουμε vlogs, ας πούμε, χωρίς επιπλέον εξοπλισμό.
Τι θα θέλαμε από την οθόνη αυτή; Σίγουρα, περισσότερη λειτουργικότητα. Στην όψη, είναι μια μικρογραφία της βασικής οθόνης. Στην πράξη, είναι πολύ περιορισμένη τόσο στα widgets που μπορεί να υποστηρίξει όσο και στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, έχει αρκετό μέγεθος για να υποστηρίξει έστω ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο ή ένα κουμπί φωνητικής πληκτρολόγησης για απάντηση σε μηνύματα. Περιορίζοντας τις απαντήσεις μόνο σε προεπιλεγμένα κείμενα, μας δίνει την εντύπωση πως δεν αξιοποιείται όσο θα μπορούσε. Υπάρχουν πάντα εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που επεκτείνουν δραματικά τις δυνατότητές της όμως θα θέλαμε κάτι τέτοιο να γίνει από την ίδια την εταιρεία.
Η αριστερή πλευρά του κινητού είναι καθαρή, καθώς τα πλήκτρα έντασης και ενεργοποίησης βρίσκονται δεξιά, με το τελευταίο να είναι και αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος. Κάτω θα βρούμε μια θύρα USB-C, ένα ηχείο και την υποδοχή κάρτας SIM. Ένα παράπονο εδώ έχει να κάνει με την τοποθέτηση των πλήκτρων έντασης, τα οποία είναι πολύ ψηλά στο επάνω μισό και όταν το κινητό είναι ανοιχτό, θέλει λίγο τέντωμα για να τα φτάσουμε.
Με το κινητό ανοιχτό, βλέπουμε μια punch-hole camera στην κορυφή και ένα ανεπαίσθητο περιθώριο περιμετρικά. Το τσαλάκωμα της οθόνης δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου, ούτε με σβηστή οθόνη και σίγουρα όχι με ενεργοποιημένη. Μονάχα κάτω από το φως του ήλιου παρατηρήσαμε πως «εμφανίζεται», αλλά και πάλι, με ενεργοποιημένη οθόνη δεν έπεφτε εύκολα το μάτι μας εκεί. Επίσης, πολύ καλό το ότι δεν μένει κενό ανάμεσα στα δύο μισά όταν διπλώνει, οπότε συνολικά η υλοποίηση βραχίονα/οθόνης είναι άψογη.
Στα της οθόνης, πρόκειται για ένα πάνελ τύπου AMOLED μεγέθους 6.8” με ανάλυση 1080x2520, μέγιστη φωτεινότητα στα 1600nits και ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1Hz, αλλάζοντας δυναμικά βάσει του περιεχομένου, όμως μπορεί και να κλειδωθεί στα 60Hz μέσω των ρυθμίσεων. Υποστηρίζεται και HDR10+, οπότε σε συμβατό περιεχόμενο τα χρώματα δείχνουν ακόμη καλύτερα. Γενικά, δεν υπάρχει κανένα παράπονο από την οθόνη, είναι ίσως από τις καλύτερες που θα μπορούσαμε να έχουμε σε smartphone και δη αναδιπλούμενο – υψηλή φωτεινότητα, δυναμικός ρυθμός ανανέωσης, άψογα χρώματα και μαύρα, όπως και ανεπαίσθητο τσαλάκωμα που κάνει την παρακολούθηση ταινιών πολύ καλή εμπειρία.
Στο κουτί βρίσκεται μια πλαστική, διάφανη θήκη (πολύ καλή πινελιά) και φορτιστής 44W με καλώδιο φόρτισης. Πριν πάμε στα πιο τεχνικά, μια σημείωση: το κινητό δεν διαθέτει προστασία ενάντια σε νερό και σκόνη, κάτι που σιγά-σιγά βλέπουμε σε άλλα αναδιπλούμενα. Το θεωρούμε αρκετά σημαντικό για την μακροζωία της συσκευής, κυρίως όσον αφορά στη σκόνη (λόγω βραχίονα), οπότε ας υπάρχει κατά νου.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Oppo Find N2 Flip έρχεται με MediaTek Dimensity 9000+ (1x Cortex-X2 @ 3.05GHz, 3x Cortex-A710 @ 2.85GHz, 4x Cortex-A510 @ 1.8 GHz, GPU: Mali-G710), 8GB RAM και 256GB ROM, χωρίς δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας μνήμης.
Ο Dimensity εντυπωσιάζει άλλη μια φορά, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα σε εφαρμογές όπως Slack, Spotify, Outlook, Gmail, Word και άλλες που δουλεύαμε είτε μεμονωμένα είτε ταυτόχρονα. Στο Geekbench 5, έφερε σκορ 938 (Single-Core) και 3263 (Multi-Core), χαμηλότερο από ανταγωνιστικές συσκευές. Στο νέο Geekbench 6έχουμε 1123 και 3268 αντίστοιχα ενώ στο 3D Mark Wild Life Extreme έφερε σκορ 2637, κατατάσσοντάς το κάπου στη μέση συγκριτικά με άλλες συσκευές. Μπορεί τα benchmarks να μην εντυπωσιάζουν, όμως σε πραγματικές συνθήκες, ο Dimensity καλύπτει άνετα τις ανάγκες του μέσου χρήστη, του gamer και γενικότερα των περισσότερων.
Στο Genshin Impact, για παράδειγμα, είχε καλή απόδοση τηρουμένων των αναλογιών, με (κατά κύριο λόγο) σταθερά 60fps σε ρυθμίσεις Medium και σταθερά 45fps σε Highest. Τα Asphalt 9 Legends, Call of Duty Warzone Mobile και Pokemon Unite, από την άλλη, είχαν πολύ σταθερότερη απόδοση σε ίδιες ή καλύτερες ρυθμίσεις γραφικών, οπότε τα περισσότερα παιχνίδια θα τρέχουν απροβλημάτιστα.
Όσον αφορά στη μπαταρία, έχει χωρητικότητα 4300mAh. Ο παρεχόμενος φορτιστής υπόσχεται φόρτιση 0%-24% σε 10 λεπτά και 0%-100% σε 60 λεπτά, κάτι που παρατηρήσαμε ότι ισχύει με αμελητέες αποκλίσεις. Η διάρκεια μπαταρίας είναι μέτρια προς καλή, δεδομένης της χωρητικότητας, αφού συνήθως έφτανε σε μονοψήφια νούμερα είτε το βράδυ είτε νωρίς την επόμενη ημέρα. Δύο ημέρες, που είναι ο «στόχος» μας συνήθως, δεν άντεξε με ένα ρεαλιστικό σενάριο χρήσης.
Το ColorOS 13 που διαθέτει η συσκευή, είναι βασισμένο σε Android 13 χωρίς πολλές παραλλαγές. Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες είναι η δυνατότητα χρήσης ενός ψηφιακού κατοικίδιου στην εξωτερική οθόνη, το οποίο φροντίζαμε σαν Tamagotchi. Υπάρχει μια ενότητα με όλες τις δυνατότητες που αφορούν την φύση του κινητού ως αναδιπλούμενο, από όπου αλλάζει το wallpaper της εξωτερικής οθόνης και άλλα – με λίγα λόγια, δεν είναι χωμένα σε μενού ρυθμίσεων. Υπάρχουν κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές, οι οποίες όμως μπορούν να απεγκατασταθούν γρήγορα. Στα πολύ θετικά η υποστήριξη για τέσσερις αναβαθμίσεις Android και πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας, κάτι που βρίσκουμε μόνο σε ορισμένα flagships.
Κάμερα
Επιστρέφουμε στην πλάτη και στις κάμερες. Η βασική έχει ανάλυση 50MP (f/1.8, 1/1.56”) με αισθητήρα Sony IMX890 και η δεύτερη είναι ultra-wide με ανάλυση 8MP (f/2.3). Η selfie κάμερα φτάνει στα 32MP. Όσον αφορά στις δυνατότητες, ο βασικός φακός είναι με διαφορά ο καλύτερος. Διατηρεί πολύ φωτεινές τις εικόνες και δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χρώματα, οπότε μοιάζουν πιο φυσικά συγκριτικά με φωτογραφίες άλλων εταιρειών – αυτό είναι και θέμα γούστου, βέβαια. Οι λεπτομέρειες δεν χάνονται σε μια καλά φωτισμένη εικόνα, ούτε δημιουργείται θόρυβος, οπότε ακόμη και μέσα στο σπίτι οι φωτογραφίες ήταν πολύ ποιοτικές. Δεν δείχνουν να υφίστανται πολλή επεξεργασία, οπότε διατηρούν ένα πιο φυσικό ύφος από κάθε άποψη.
Οι νυχτερινές λήψεις είναι ίσως λίγο πιο εντυπωσιακές, από την άποψη ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ κοντά στις κανονικές φωτογραφίες. Τα χρώματα παραμένουν αυθεντικά, οι λεπτομέρειες διατηρούνται σε καλό επίπεδο, με εξαίρεση ορισμένα πολύπλοκα σημεία όπου κάπως μπλέκονται οι πιο θολές λεπτομέρειες με τις πιο ξεκάθαρες και το αποτέλεσμα είναι κάπως «λασπωμένο». Αυτό παρατηρείται μόνο σε κοντινή ανάλυση, βέβαια, οπότε δεν αποτελεί πρόβλημα στην απλή καθημερινότητα.
Η ultra-wide κάμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν διατηρεί τα ίδια επίπεδα ποιότητας ούτε σε φωτεινότητα, ούτε σε λεπτομέρειες, ούτε σε χρώματα. Οι φωτογραφίες βγαίνουν πιο σκοτεινές από όσο θα θέλαμε κι αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα, καθώς ούτως ή άλλως δεν περιμένουμε από μια ultra-wide φωτογραφία να είναι πολύ λεπτομερής.
Ένα μείον της βασικής κάμερας είναι η έλλειψη οπτικού zoom πέραν του 2x. Υπάρχει η δυνατότητα για 20x digital zoom, όμως με την αναμενόμενη πτώση σε ποιότητα, που για εμάς δεν αξίζει τον κόπο. Θα θέλαμε κάτι περισσότερο, μιας και η βασική κάμερα μας άφησε γενικώς ικανοποιημένους.
Οι δυνατότητες του FlexForm Mode, όταν το κινητό είναι διπλωμένο σε ενδιάμεση θέση, είναι ικανοποιητικές. Η εξωτερική οθόνη είναι άψογη ποιοτικά και όσα δείχνει βοηθούν στην τελική λήψη, οπότε οι selfies με τη βασική κάμερα γίνονται πανεύκολη υπόθεση. Απευθείας από την εξωτερική οθόνη επιλέγονται τα Photo, Portrait και Video modes, για να χρησιμοποιείται η κάμερα χωρίς να ξεδιπλώνεται το κινητό. Γενικώς, το λογισμικό εξυπηρετεί πολύ καλά σε όποια σενάρια δοκιμάσαμε.
Η μπροστινή κάμερα των 32MP έχει, απλώς, ικανοποιητικά αποτελέσματα και όχι πολλά περισσότερα. Είναι κάτι ανάμεσα στην ulta-wide και τη βασική κάμερα ως προς την ποιότητα, δηλαδή θέλει αρκετή βοήθεια από τον φωτισμό του περιβάλλοντος για να αποτυπώσει μια καλή εικόνα, όμως οι καλές εικόνες της αναμφίβολα δείχνουν όμορφες.
Συμπέρασμα
Το Oppo Find N2 Flip δεν είναι απλώς μια ακόμη επιλογή σε foldables, αλλά μια συσκευή που επιχειρεί να πάει τον πήχη λίγο ψηλότερα. Το τσαλάκωμα της οθόνης είναι πρακτικά αόρατο, η μεγάλη εξωτερική οθόνη έχει προοπτικές και η βασική κάμερα προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Η τιμή είναι σίγουρα δελεαστική, όμως για να κρατηθεί τόσο χαμηλά έγιναν μερικές περικοπές, με κυριότερη για εμάς την έλλειψη πιστοποίησης IPX8 και την επιλογή chipset.
Η αυτονομία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, όμως και η εξωτερική οθόνη λίγο πιο ευέλικτη. Είναι σίγουρο πως η Oppo έχει καταφέρει πολλά και η συσκευή είναι αξιοπρόσεκτη, οπότε το μέλλον αναμένεται ακόμη καλύτερο όσο η κατηγορία των αναδιπλούμενων smartphone καλωσορίζει νέες εταιρείες.
Το Oppo Find N2 Flip κυκλοφορεί στην Ελλάδα αποκλειστικά από τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE
- 3