Μας άρεσε
- Όμορφος σχεδιασμός με συμπαγές design και χαμηλό βάρος
- Άρτια ποιότητα κατασκευής
- Κορυφαίος κάμερες για άψογα αποτελέσματα ημέρα και νύχτα
- Top επιδόσεις
- Κορυφαίες οθόνες
- Multitasking
- Τέσσερα χρόνια αναβαθμίσεων λογισμικού και πέντε ενημερώσεων ασφαλείας
Δεν μας άρεσε
- Εγγραφή βίντεο
- Απουσία ασύρματης φόρτισης
- Δεν παρέχει κορυφαία υποστήριξη αδιαβροχοποίησης
Η κατηγορία των foldables είναι πιθανότατα και εκείνη με τις περισσότερες ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά τα smartphones και εδώ που τα λέμε, πώς θα μπορούσε να ίσχυε κάτι άλλο, όταν μιλάμε για συσκευές που συνδυάζουν τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά με τις απαιτήσεις του foldable σχεδιασμού.
Το Open δεν σηματοδοτεί απλώς την είσοδο της OnePlus στο κλαμπ των κατασκευαστών που έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στην εν λόγω αγορά, αλλά έρχεται να επαναπροσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα στάνταρ στην κατηγορία του, διαθέτοντας ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά σε χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τις κυρίαρχες foldable συσκευές όπως π.χ. το Galaxy Z Fold5 της Samsung, το Mate X3 της Huawei και το Pixel Fold της Google. Ας το αναλύσουμε αφού αναφέρουμε ότι η συσκευή θα κυκλφορήσει κανονικά και στη χώρα μας, πιθανότατα στα τέλη του μήνα.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε, παίρνοντας στα χέρια μας το OnePlus Open, ήταν το συμπαγές του design και το αρκετά χαμηλό του βάρος: στην έκδοση μαύρου χρώματος που είχαμε στη διάθεσή μας, αυτό δεν ξεπερνά τα 239 γραμμάρια. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, η OnePlus έχει επιλέξει να διαθέσει τη συσκευή αποκλειστικά σε μια πολύ όμορφη απόχρωση σε πράσινο του σμαραγδιού, με τη μαύρη έκδοση να κυκλοφορεί μόνο στην Ινδία όπως ενημερωθήκαμε. Την ίδια στιγμή η συσκευή είναι απόλυτα στιβαρή αποπνέοντας έναν premium αέρα όσον αφορά την κατασκευή και τη συναρμολόγησή της, κάτι που αν μη τι άλλο πρέπει να πιστωθεί στην OnePlus. Οι διαστάσεις του OnePlus Open είναι ανάμεσα στις 153,4 x 143,1 x 5,8 (ή 5,9 ανάλογα την έκδοση) χιλ. όταν είναι ανοιχτό και 153,4 x 73,3 x 11,7 (ή 11,9) χιλ. όταν είναι κλειστό, φέρνοντάς το στα ίδια περίπου επίπεδα με ένα iPhone Pro Max, μόνο που εδώ μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη οθόνη.
Με τη συσκευή κλειστή, στην πρόσοψή της κυριαρχεί η εξωτερική της οθόνη. Στην πλάτη έχουμε ένα κυκλικό πλαίσιο που ναι μεν εξέχει ελαφρώς αλλά ενσωματώνεται στο σώμα απόλυτα φυσικά, έχει υφή που παραπέμπει σε CD και περιλαμβάνει τους φακούς των καμερών. Στο κάτω τμήμα της βρίσκεται το λογότυπο της OnePlus. Σχεδιαστικά, το Open μοιάζει με πιστή αντιγραφή του Oppo Find N3, κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε πως η OnePlus αποτελεί θυγατρική της Oppo (και με τη διαφορά ότι το Open είναι εδώ ενώ το Find N3 δεν πρόκειται να το δούμε στην Ελλάδα).
Το smartphone ανοίγει όπως ένα βιβλίο, αποκαλύπτοντας την κύρια οθόνη στο εσωτερικό του. Όντας ανοιχτό, στην αριστερή του πλευρά έχουμε το Alert Slider της OnePlus ενώ στη δεξιά τα πλήκτρα ενεργοποίησης/κλειδώματος και προσαρμογής της έντασης του ήχου.
Το πολύ λεπτό προφίλ του OnePlus Open αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον όμορφο σχεδιασμό του, χωρίς όμως να επηρεάζει τις αντοχές του. Η OnePlus έκανε εξαιρετική δουλειά στον μηχανισμό άρθρωσης, υιοθετώντας ενιαία αρχιτεκτονική (εν αντιθέσει με τις περισσότερες προτάσεις της αγοράς που βασίζονται σε μηχανισμούς τριών στοιχείων), σε μία κίνηση που ναι μεν έχει παίξει τον ρόλο της στο χαμηλό βάρος της συσκευής αλλά δίχως να θέτει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα και τη στιβαρότητά της. Η οθόνη προστατεύεται από Ceramic Guard (σύμφωνα με την OnePlus είναι 20% ανθεκτικότερο σε σχέση με το Corning Gorilla Glass Victus) και τρεις ακόμα επιστρώσεις: γυαλί, αντιθαμβωτικό φίλτρο και TPU.
Για την κατασκευή του OnePlus Open έχουν χρησιμοποιηθεί κράματα από τιτάνιο και κοβάλτιο/μολυβδαίνιο, αμφότερα ανθεκτικότερα απ’ ό,τι το ανοξείδωτο ατσάλι τύπου 316L. Ο μηχανισμός άρθρωσης βασίζεται σε υγρό μέταλλο από κράμα ζιρκονίου, έχοντας εκτός από μεγαλύτερες αντοχές και πολύ πιο διακριτική παρουσία. Η «ράχη» του OnePlus Open, το «αυλάκι» δηλαδή στη μέση της κύριας οθόνης του, είναι σχεδόν αόρατη, συγκριτικά με το Galaxy Z Fold5. Πολύ βολική κρίνεται, τέλος, και η θέση του Alert Slider που αναφέραμε νωρίτερα αφού έχει γίνει με γνώμονα τη χρήση της συσκευής με το ένα χέρι -βοηθά σημαντικά και η υφή του.
Οθόνες – Κάμερες
Οι οθόνες του OnePlus Open είναι με μία λέξη εξαιρετικές και με εξαίρεση την πυκνότητα pixels και το μέγεθος, μοιράζονται τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.
Στην πρόσοψή του έχουμε μία Super Fluid AMOLED με LTPO 3.0 στις 6,31 ίντσες λοιπόν, με ανάλυση 2K (2484 x 1116 pixels) στα 431 ppi, λόγο διαστάσεων 20:9, δυναμικό ρυθμό ανανέωσης 10-120 Hz, τυπική και μέγιστη φωτεινότητα 1400 nits και 2800 nits αντίστοιχα, ρυθμό δειγματοληψίας 240 Hz και χρώμα 10 bit με υποστήριξη των χώρων DCI-P3 (σε ποσοστό 100%) και sRGB. Στο εσωτερικό του βρίσκεται η κύρια οθόνη, μία Flexi-fluid AMOLED με LTPO 3.0 στις 7,82 ίντσες, ανάλυσης 2K (σαν να λέμε 2440 x 2268 pixels) στα 426 ppi και λόγου διαστάσεων 1,0758:1 που καταλαμβάνει το 89,6% της συνολικής επιφάνειας. Και εδώ η τυπική και μέγιστη φωτεινότητα είναι στα 1400 nits και 2800 nits με τους ρυθμούς ανανέωσης εικόνας και δειγματοληψίας να αγγίζουν τα 120 Hz και 240 Hz και βάθος χρώματος στα 10 bit.
Η ποιότητα της εικόνας είναι απλά εξαιρετική. Το OnePlus Open διαθέτει λειτουργία υψηλής φωτεινότητας (HBM) η οποία ενεργοποιείται αυτόματα κάνοντας το περιεχόμενο της οθόνης ευδιάκριτο ακόμα κι όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους μια ηλιόλουστη μέρα. Θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε χρωματικό χώρο, ρυθμίζοντας παράλληλα τα χρώματα προκειμένου να ανταποκρίνονται στα «θέλω» σας. Ως προς τον ρυθμό ανανέωσης, το smartphone είναι σε θέση να κάνει τη βέλτιστη επιλογή ανάλογα με τη λειτουργία και το περιεχόμενο που καταναλώνετε. Ο υψηλός ρυθμός δειγματοληψίας κάνει το OnePlus Open τέλεια επιλογή και για όσους ενδιαφέρονται για gaming, εγγυώμενος gameplay χωρίς lag.
Σε ό,τι έχει να κάνει δε με το συμβατό με Dolby Vision περιεχόμενο σε εφαρμογές όπως Netflix και Prime Video, θα απολαύσετε εμπειρίες χωρίς προηγούμενο. Την κρυστάλλινη εικόνα (που αξίζει να σημειώσουμε πως παραμένει ανεπηρέαστη από τα προστατευτικά φίλτρα της οθόνης του OnePlus Open) πλαισιώνει ο εξίσου εντυπωσιακός ήχος που πηγάζει από το τριπλό σύστημα ηχείων της συσκευής, ακόμα μία πρωτιά για το Open. Η OnePlus χρησιμοποίησε αρχιτεκτονική που σε συνδυασμό με τους απαραίτητους αλγορίθμους προσφέρει χωρικό ήχο, αλλάζοντας επίπεδο στην τεχνολογία Dolby Atmos, είτε ακούτε από τα ηχεία του Open, είτε από τα ακουστικά σας.
Οι κάμερες αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον δυνατά αν όχι το δυνατότερο σημείο του Open. Η OnePlus έχει συνεργαστεί με τη Hasselblad, το λογότυπο της οποίας φαίνεται στο πλαίσιο στην πλάτη, πλάι στους φακούς. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής δεν είναι τόσο εμφανή όσο σε άλλες συσκευές (π.χ. σε αυτές της Xiaomi που φέρουν την υπογραφή της Leica) όμως όπως θα δούμε στην πορεία, συμβάλλουν σε μία βελτιωμένη συνολικά εμπειρία. Το Open έρχεται με πέντε κάμερες συνολικά: τρεις στην πλάτη, μία στην πρόσοψη και μία στο εσωτερικό του μέρος για απόλυτη ελευθερία κινήσεων.
Το κύριο σύστημα αποτελείται από τρεις φακούς. Η κύρια κάμερα είναι μία Sony LYTIA-T808 στα 48 MP με αισθητήρα 1/1,43 ιντσών, 24 χιλ., διάφραγμα f/1,7, OIS και AF. Ο τηλεφακός είναι ανάλυσης 64 MP με αισθητήρα 1/2 ίντσας, 145 χιλ., διάφραγμα f/2,6, AF και in-sensor zoom 6x (υπάρχει και Ultra Res zoom 120x). Η υπερευρυγώνια κάμερα, τέλος, είναι 48 MP με αισθητήρα επίσης 1/2 ίντσας, 14 χιλ., οπτικό πεδίο 114ο, διάφραγμα f/2,2 και AF. Από αυτές, η βασική κάμερα διαθέτει τεχνολογία Pixel Stacked που της επιτρέπει να αιχμαλωτίζει ακόμα περισσότερο φως για μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και κατ’ επέκταση καλύτερη ποιότητα εικόνας. Ο δε ολοκαίνουριος αισθητήρας της Sony (μη σας μπερδεύει το Lytia, αποτελεί απλά rebranding των IMX) είναι εμφανώς ανώτερος από τους προκατόχους του.
Η ποιότητα των λήψεων που μας χάρισε το OnePlus Open ήταν απλά εξαιρετική. Τολμούμε να πούμε πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, με τη σύγκριση να γίνεται άνετα με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό στα foldables. Οι εικόνες είχαν χρώματα σε φυσικούς τόνους και ακόμα κι όταν η AI χρειάστηκε να βάλει το χέρι της, τα αποτελέσματα δεν έμοιαζαν αφύσικα. Ο τηλεφακός κάνει θαύματα στο 6x με την εικόνα να εμφανίζεται άνευ απωλειών και χωρίς καθόλου θόρυβο. Το δε Ultra Res zoom που φτάνει στο 120x έχει τις αναμενόμενες παθογένειες του ψηφιακού zoom. Εκεί που η Hasselblad δείχνει την αξία της είναι στα πορτρέτα. Για αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο την κύρια κάμερα, όσο και τον τηλεφακό αλλά σε κάθε περίπτωση ενεργοποιήστε τη λειτουργία πορτρέτου (Hasselblad Portrait Mode). Οι λήψεις σας θα είναι το ίδιο εντυπωσιακές ακόμα κι όταν ο φωτισμός δεν βοηθά ενώ καλό είναι και το bokeh, με κάποιες ατέλειες όμως να είναι ορατές.
Στα του βίντεο, υποστηρίζεται εγγραφή περιεχομένου σε Dolby Vision HDR (4k@30fps). Το σύστημα OIS της κάμερας κρατά την εικόνα απόλυτα σταθερή ενώ μπορείτε να ανέβετε σε 4K@60fps χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Στο σύνολό της πάντως, η εμπειρία εγγραφής βίντεο δεν βρίσκεται στα υπόλοιπα υψηλά επίπεδα που έχει θέσει η συσκευή, με την εναλλαγή φακών στο τελικό αποτέλεσμα να είναι εμφανής, με την παρουσία θορύβου ή με την αλλαγή χρωμάτων. Πάντως αν γράφετε βίντεο σε εξωτερικό χώρο, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο εστιάζοντας στο περιεχόμενο και όχι στον καιρό χάρη στην προστασία από σταγόνες νερού βάσει πιστοποίησης IPX4, που είναι κατώτερη από αυτή που υποστηρίζουν οι foldable προτάσεις της Samsung. Ανοίγουμε παρένθεση εδώ για να πούμε πως η OnePlus έχει δημιουργήσει οπές απορροής στον μηχανισμό άρθρωσης ενώ έχει μονώσει τα σημαντικότερα υποσυστήματα στο εσωτερικό του Open για έξτρα προστασία από το νερό.
Πέραν των τριών βασικών καμερών, το OnePlus Open έχει και δύο ακόμα: μία επάνω και στο κέντρο της εξωτερικής του οθόνης και μία στην επάνω δεξιά γωνία της εσωτερικής. Η πρώτη είναι ανάλυσης 32 MP (1/3,14 ιντσών, 0,7 um, f/2,4) ενώ η δεύτερη είναι στα 20 MP (1/4 ιντσών, 0,7 um, f/2,2). Μπορεί ποιοτικά να μη συγκρίνονται με το σύστημα της τριπλής κάμερας στο πίσω μέρος του κινητού, όμως αμφότερες θα σας χαρίσουν όμορφα αποτελέσματα και φωτεινές λήψεις για λεπτομερείς selfies και ευκρινείς βιντεοκλήσεις. Αν μη τι άλλο βρίσκονται στο επίπεδο που θα περίμενε κανείς από τις κάμερες πρόσοψης μίας συσκευής αυτού του επιπέδου.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του OnePlus Open είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από μία high-end συσκευή. Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen 2 με X70 5G chipset και γραφικά Adreno 740, περί τα 16 GB ταχύτατης LPDDR5X RAM με δυνατότητα επέκτασης μνήμης με 4 GB, 8 GB ή 12 GB και εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος 512 GB τύπου UFS 4.0. Καλά είναι τα πράγματα και με τη μπαταρία, με μία από τις μεγαλύτερες χωρητικότητες που έχουμε δε σε αναδιπλούμενη συσκευή, στα 4805mAh, βγάζοντας άνετα μια ολόκληρη μέρα χρήσης (εκτός κι αν το ρίχναμε στο gaming με αποτέλεσμα να «ξεζουμίζεται» χωρίς ιδιαίτερο κόπο). Τουλάχιστον προσφέρεται ταχεία (αλλά όχι ασύρματη) φόρτιση 67 W με το 0-100 να επιτυγχάνεται σε κάτι παραπάνω από μισή ώρα. Not bad.
Το Open τρέχει Android 13 με την OnePlus να υπόσχεται τέσσερα χρόνια αναβαθμίσεων λογισμικού, έως και το Android 17, και πέντε ενημερώσεων λογισμικού, γεγονός που προστατεύει την επένδυση στη συσκευή καθιστώντας την απόλυτα future-proof (το Wi-Fi 7 είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση). Το Android πλαισιώνεται από το OxygenOS 13.2 το οποίο έρχεται με αρκετές λειτουργίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Open. Με τέτοια οθόνη θα περίμενε κανείς πως το multitasking θα ήταν στα δυνατά σημεία του smartphone και έτσι έχουν τα πράγματα. Θα είστε σε θέση να έχετε έως και τρεις εφαρμογές ανοιχτές παράλληλα στην οθόνη, προσαρμόζοντας το εκάστοτε παράθυρο όπως εσείς επιθυμείτε μέσω της λειτουργίας Open Canvas που αγαπήσαμε. Οι περισσότερες που δοκιμάσαμε δε, δεν είχαν κανένα θέμα να προσαρμοστούν με τρόπο απόλυτα φυσικό στην οθόνη του Open.
Θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε συνδυασμούς εμφάνισης εφαρμογών, αποθηκεύοντάς τους για εύκολη πρόσβαση, κάτι πολύ βολικό σε περίπτωση που συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε «πακέτο» διάφορα apps. Στη διάθεσή σας βρίσκεται μια σειρά από συντομεύσεις κινήσεων και νευμάτων που θα σας λύσουν τα χέρια, επιτρέποντάς σας να μεταπηδάτε από εφαρμογή σε εφαρμογή, να μεγιστοποιείτε και να ελαχιστοποιείτε παράθυρα. Το OnePlus Open διαθέτει μία ειδική λειτουργία μέσω της οποίας δημιουργείται μία μπάρα εργασίας παρόμοια μ’ εκείνη των Windows για άμεση πρόσβαση στις εφαρμογές της αρεσκείας σας. Σε αυτή, αν προσέξετε, υπάρχει και φάκελος με όλα τα αρχεία που έχετε προσπελάσει πρόσφατα, ό,τι πρέπει για εσάς που συνηθίζετε να ανταλλάζετε αρχεία μεταξύ εφαρμογών (π.χ. λήψη μέσω Viber και αποστολή σε WhatsApp). Σε κάθε περίπτωση, η OnePlus έχει κάνει καλή δουλειά σε επίπεδο λογισμικού προκειμένου να αξιοποιεί τη μεγάλη οθόνη του Open όμως η σύγκριση στο συγκεκριμένο τομέα με το Galazy Z Fold5, φανερώνει ότι η Samsung το έχει πάρει λίγο πιο ζεστά το θέμα. Η συσκευή έρχεται με αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είναι της Google τις οποίες θα βρείτε στο δικό τους φάκελο.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όσο κι αν ζορίσαμε το OnePlus Open, αυτό… δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να τρέξει τα απαιτητικότερα παιχνίδια του Google Play Store, να streamάρει βίντεο, να μας επιτρέψει να καταγράψουμε περιεχόμενο και κατόπιν να το επεξεργαστούμε και να διαχειριστεί browsers με δεκάδες tabs ανοιχτά -πολλές φορές, πολλά εξ αυτών ταυτόχρονα. Ακόμα κι όταν οι συνθήκες έγιναν αρκετά απαιτητικές, δεν παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία των επιφανειών του, κάτι που μας «αναγκάζει» να δώσουμε τα εύσημα στην OnePlus για το σύστημα ψύξης και απαγωγής της θερμότητας που σχεδίασε, ειδικά για τις ανάγκες του Open. Το μόνο που μας λείπει από άποψη χαρακτηριστικών είναι υποστήριξη κάρτας microSD ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχει έκδοση με 1 TB χωρητικότητας.
Συμπέρασμα
Με τιμή €1899 (και αποκλειστική διάθεση στη χώρα μας από τα καταστήματα Κωτσόβολος), το OnePlus Open ντεμπουτάρει όντας φθηνότερο από τα Samsung Galaxy Z Fold5 και Huawei Mate X3. Με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, σπουδαίες οθόνες, εκπληκτικές κάμερες και άρτια ποιότητα κατασκευής, φέρνει σαφείς βελτιώσεις στο forma factor ενός μεγάλου foldable smartphone. Απόλυτα future-proof χάρη στα τέσσερα χρόνια αναβαθμίσεων λειτουργικού (και τα πέντε ενημερώσεων ασφαλείας) που προσφέρει η OnePlus, το Open είναι η ναυαρχίδα που θέτει εκ νέου τα στάνταρ στην κατηγορία των foldables.
- 4