Μας άρεσε
- AMOLED οθόνη στα 90 Hz που προσφέρει ανώτερη εμπειρία θέασης
- Λειτουργικό και φιλικό προς τον χρήστη OxygenOS
- Πολύ καλή κύρια κάμερα
- Ταχεία φόρτιση 30 W
Δεν μας άρεσε
- Περίβλημα από πλαστικό
- Απουσία υποδοχής κάρτας microSD και θύρας 3,5 χιλ.
- Κακή κάμερα macro, μέτριος αισθητήρας βάθους
- Δεν προσφέρεται προστασία από νερό και σκόνη βάσει προτύπου IP
To Nord αποτελεί την προσπάθεια της OnePlus εν έτει να επιστρέψει στις ρίζες της. Η κινέζικη εταιρεία άλλωστε μας συστήθηκε πριν από περίπου έξι χρόνια ως ένας κατασκευαστής που είχε τη δυνατότητα να προσφέρει αξιόλογες προτάσεις, πολύ πιο ευέλικτες και οικονομικά προσιτές σε σχέση με τα μεγάλα ονόματα του χώρου. Στην πορεία βέβαια τα πράγματα κάπου άλλαξαν και οι συσκευές της OnePlus έφτασαν να τοποθετούνται στη high-end κατηγορία, στοιχίζοντας αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Αυτό λοιπόν είναι που έρχεται να αλλάξει το Nord.
Πρόκειται για μία συσκευή που έρχεται να δώσει τη δική της μάχη στην εξαιρετικά απαιτητική μεσαία κατηγορία -κάτι στο οποίο, η αλήθεια είναι, πως η OnePlus δε μας είχε συνηθίσει τελευταίως. Τα mid-range μοντέλα άλλωστε έχουν σημειώσει εκπληκτική εξέλιξη τα τελευταία χρονιά, προσφέροντας πλέον άριστη σχέση τιμής/απόδοσης και χαρακτηριστικά που λίγο καιρό πριν θα συναντούσαμε μόνο σε ναυαρχίδες. Με αυτά κατά νου, τι έχει να προσφέρει το Nord και με ποιον τρόπο η OnePlus διασφαλίζει ότι θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό;
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Παίρνοντας στα χέρια μας το Nord η αίσθηση που μας άφησε θα λέγαμε ότι ήταν στο μέσο όρο, χωρίς να ξεχωρίζει όπως ισχύει με τα μεγάλα του αδερφάκια και συγκεκριμένα τη σειρά OnePlus 8. Το σώμα του είναι ένας συνδυασμός γυαλιού και πλαστικού: πρόσοψη και πλάτη προστατεύονται με Gorilla Glass 5 ενώ το πλαστικό περίβλημα περιμετρικά ξεγελάει με την ξεχωριστή υφή και το χρώμα του -εύκολα θα το περάσετε για μεταλλικό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η συσκευή δεν είναι αδιάβροχη, ωστόσο αντέχει ένα πιτσίλισμα -όπως το OnePlus 8.
Αυτά που είναι μεταλλικά πάντως είναι τα πλήκτρα του. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης του ήχου ενώ στη δεξιά τα πλήκτρα του χαρακτηριστικού Alert Slider της OnePlus (επιλέγετε μεταξύ τριών διαφορετικών ρυθμίσεων για τις ειδοποιήσεις) και κλειδώματος/ενεργοποίησης. Στην κάτω όψη της συσκευής έχουμε το ηχείο και τις θύρες USB Type-C και υποδοχής καρτών SIM (το Nord υποστηρίζει λειτουργία dual SIM).
Οι διαστάσεις της συσκευής είναι αρκετά συμμαζεμένες Στα 158,3 x 73,3 x 8,2 χιλιοστά και με βάρος 184 γραμμαρίων, το Nord δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη χρήση με το ένα χέρι. Διατίθεται δε σε δύο άκρως εντυπωσιακά χρώματα, Gray Onyx και Blue Marble που αμφότερα αναδεικνύουν το εκλεπτυσμένο του design.
Οθόνη – Κάμερες
Η οθόνη του Nord είναι μία AMOLED των 6,44 ιντσών. Με ανάλυση FHD+ (2400x1080 pixel) και λόγο διαστάσεων 20:9 ξεχωρίζει ως επί το πλείστον για τον ρυθμό ανανέωσης των 90 Hz που υποστηρίζει. Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με τον ρυθμό απόκρισης αφής (το λεγόμενο sampling rate ή αν προτιμάτε, τον ρυθμό με τον οποίο η συσκευή καταγράφει τις κινήσεις των δαχτύλων σας επί της οθόνης) των 180 Hz, προσφέρουν μία αξιόλογη εμπειρία, ανώτερη από αυτή μίας τυπικής mid-range συσκευής που μάλιστα σε κάποιον βαθμό προσεγγίζει -χωρίς να φτάνει- εκείνη του κορυφαίου OnePlus 8 Pro (120 Hz και 240 Hz αντίστοιχα).
Τα χρώματα της οθόνης είναι στα επίπεδα που θα περιμένατε από μια AMOLED υλοποίηση όπως και η φωτεινότητα αν και θα τη θέλαμε μεγαλύτερη αφού η ανάγνωση του περιεχομένου της οθόνης σε εξωτερικό χώρο, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Στις κάμερες τώρα, το Nord έρχεται με σύστημα τεσσάρων φακών στο πίσω μέρος του. Ο κύριος αισθητήρας είναι ο IMX586 της Sony (f/1,57 με συστήματα σταθεροποίησης EIS και OIS) στα 48 MP ενώ πλαισιώνεται από υπερευρυγώνια κάμερα 8 MP (119ο, f/2,3), αισθητήρα βάθους 5 MP (f/2,4) και κάμερα macro 2 MP (f/2,4). Την τελευταία μπορείτε να την ξεγράψετε εξ αρχής αφού είναι πρακτικά διακοσμητική -κοινώς, είναι τόσο περιορισμένων δυνατοτήτων που δίνει την εντύπωση ότι τοποθετήθηκε απλά για να συμπληρωθεί το καρέ. Ο αισθητήρας βάθους κάνει απλώς τη δουλειά του ενώ η υπερευρυγώνια κάμερα καταγράφει περισσότερο χώρο χωρίς ιδιαίτερες παραμορφώσεις.
Η κύρια κάμερα της συσκευής είναι αυτή που “τραβάει κουπί” κατά βάση, χαρίζοντάς μας όμορφες φωτογραφίες με ζωηρά χρώματα και πλήθος λεπτομερειών. Η ταχύτητα κλείστρου δεν είναι ό,τι καλύτερο βέβαια, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά το θέμα να εμφανίζεται θολό, ιδίως όταν αυτό κινείται -άνθρωπος, ζώο κλπ. Η ποιότητα των εικόνων πάντως μας κάλυψε απόλυτα, ακόμα κι όταν ο φωτισμός δεν ήταν ιδανικός. Η κάμερα τραβάει φωτογραφίες 12 MP (μπορείτε να ανέβετε και στα 48 MP φυσικά) με το HDR να διατηρεί τις ισορροπίες μεταξύ των χρωμάτων. Οι νυχτερινές λήψεις είναι καλές χωρίς πολύ θόρυβο (το Nightscape μπορεί να τις απογειώσει, αν διαθέτετε σταθερό χέρι) ενώ προσφέρεται και 2x οπτικό ζουμ.
Στα του βίντεο, η συσκευή γράφει σε ανάλυση 4K με 30 fps και όχι στα 60 fps, ωστόσο βρήκαμε αρκετά πιο χρήσιμη -και εντυπωσιακή- τη Super Steady εγγραφή στα 1080p σαν να χρησιμοποιούσαμε gimbal αν και η ποιότητα του βίντεο ήταν σαφώς χειρότερη.
Αυτό που τραβά την προσοχή είναι το σύστημα διπλής κάμερας πρόσοψης του Nord. Η OnePlus το εξόπλισε με αισθητήρα Sony IMX616 στα 32 MP (f/2,45, 0,8 μm και σύστημα σταθεροποίησης EIS) και μία δευτερεύουσα υπερευρυγώνια κάμερα στα 8 MP (105ο, f/2,45). Οι selfie που τραβήξαμε ήταν απόλυτα ισορροπημένες, με ζωηρά χρώματα σε φυσικούς τόνους και ικανοποιητικό θόλωμα παρασκηνίου. Η υπερευρυγώνια κάμερα πρόσοψης κάνει τη διαφορά στις selfie με κόσμο αφού αιχμαλωτίζει σαφώς περισσότερο περιεχόμενο -αν και οι λήψεις της είναι κομματάκι σκοτεινότερες.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το Nord κρύβει μέσα του έναν Snapdragon 765G, επεξεργαστή που ναι μεν δεν είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, του προσφέρει ωστόσο την απαραίτητη ισχύ για να καλύψει τον χρήστη και συνδεσιμότητα 5G -καθιστώντας το μία “future-proof” επιλογή. Κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις με 8 GB/12 GB LPDDR4X RAM και 128 GB/256 GB UFS 2.1 εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Υποστηρίζει Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 και NFC ενώ τρέχει Android 10 το οποίο πλαισιώνει με το OxygenOS της OnePlus.
Ακόμα κι αν επιλέξετε τη φθηνότερη έκδοση, το Nord θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί μια χαρά στις καθημερινές σας απαιτήσεις. Κάποιες από τις εφαρμογές θα χρειαστούν την ώρα τους για να ανοίξουν, αλλά η πλοήγηση και η εμπειρία χρήσης σε γενικές γραμμές είναι ευχάριστη. Στα του gaming, αν περιμένετε να παίξετε Fortnite, Asphalt και Call of Duty στα 90 Hz, μάλλον θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε τα πλάνα σας. Η συσκευή τα καταφέρνει αλλά σε τίτλους χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τρέχοντας παιχνίδια στα οποία η δράση εξελίσσεται ακατάπαυστα, θα δείτε τα FPS να πέφτουν κάτω κι απ’ τα 60, έχοντας κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις στις ρυθμίσεις.
Σύμφωνοι, οι επιδόσεις της συσκευής στα benchmark δεν την κολακεύουν ακριβώς, όμως δε λένε και όλη την αλήθεια, αφού πρακτικά το Nord θα ανταποκριθεί άψογα στις καθημερινές απαιτήσεις του μέσου χρήστη κάτι που εν μέρει οφείλεται και στο άριστα ρυθμισμένο OxygenOS. Θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός αυτό αφού πραγματικά δεν έχουμε δει πολλά smartphones ακόμα και με το διπλάσιο κόστος που να δίνουν την εντύπωση του turbo κατά την πλοήγηση, κάτι που αποκομίσαμε από το Nord. Επίσης θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν, είναι πως μαζί με το Nord θα πρέπει να επενδύσετε και σε ένα καλό σετ ακουστικών αφού το ηχείο του κινητού αν και δεν έχει πρόβλημα έντασης, μάλλον απογοητεύει όσον αφορά στην ποιότητα και την καθαρότητα του ήχου. To ξεκλείδωμα της συσκευής γίνεται μέσω σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος ο οποίος βρίσκεται στην οθόνη, λειτουργεί σωστά εννιά στις δέκα φορές και μπορεί να συνδυαστεί με την κάμερα για ταχύτερα αποτελέσματα (tip: κάντε το).
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μπαταρία και τη φόρτισή της. Η OnePlus εφοδίασε το Nord με μπαταρία χωρητικότητας 4.115 mAh η οποία κρατάει χωρίς πρόβλημα μιάμιση μέρα -ολοκληρώσαμε και δεύτερη μέρα αλλά με δυσκολία. Όλα τα λεφτά ωστόσο είναι η γρήγορη φόρτιση των 30 W που -αποζημιώνει για την απουσία ασύρματης φόρτισης- και γεμίζει τη μπαταρία από 0% στο 70% μέσα σε ένα μισάωρο. Προσφέρεται μάλιστα και δυνατότητα έξυπνης ολονύχτιας φόρτισης -με τη συσκευή να ολοκληρώνει το γέμισμα της μπαταρίας λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, μεγιστοποιώντας έτσι τη διάρκεια ζωής της.
Σημειώστε ότι ο φορτιστής περιλαμβάνεται στη συσκευασία.
Συμπέρασμα
Είναι το Nord της OnePlus το “flagship-killer” του 2020; Μάλλον όχι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ανεπαρκές. Τουναντίον, η συσκευή έχει σπουδαίες προοπτικές, αποτελώντας μία 5G λύση με σπουδαία σχέση τιμής/απόδοσης. Διαθέτει χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να ανταποκρίνεται με άνεση στα “θέλω” του μέσου χρήστη, καλή ποιότητα κατασκευής και ορισμένα χαρακτηριστικά που συναντάμε σε ναυαρχίδες. Η OnePlus έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ξέρει να υποστηρίζει τα τηλέφωνά της (αν και πλέον ανεβαίνει από τις δύο κυκλοφορίες ετησίως στις τρεις με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται), οπότε αν φροντίσει και το θέμα των χρωμάτων της οθόνης σε χαμηλή ρύθμιση φωτεινότητας θα έχει κάνει μια χαρά τη δουλειά της.
Ο ανταγωνισμός στη mid-range είναι μεγάλος, όμως το Nord έχει τα φόντα να ξεχωρίσει. Αν αναζητάτε μία αξιόπιστη συσκευή με καλή κύρια κάμερα, γρήγορη απόκριση, υπερπλήρες προφίλ συνδεσιμότητας, υψηλής ποιότητας οθόνη και αντίστοιχη εμπειρία θέασης, συμπεριλάβετε το OnePlus Nord στην έρευνα αγοράς σας και δε θα βγείτε χαμένοι. Θα θέλαμε πάντως να δούμε την OnePlus να παίζει και σε ποιο χαμηλές οικονομικές κατηγορίες, κάτι που θα είχε πιστεύουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
- 1