Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που παρουσιάσαμε το Red Magic 5G μία αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση gaming smartphone και η ομώνυμη εταιρεία “ξαναχτυπά” με τη φρεσκαρισμένη του έκδοση, το Red Magic 5S. Κυκλοφορώντας λοιπόν περίπου έξι μήνες μετά την αρχική συσκευή, το 5S έρχεται να διορθώσει κάποια από τα κακώς κείμενα του προκατόχου του, δίνοντας έμφαση στο λογισμικό -έναν από τους τομείς δηλαδή που έπασχε το 5G. Σε ποιον βαθμό τα καταφέρνει και εν τέλει πόσο καλή κίνηση μπορεί να θεωρηθεί το λανσάρισμά του; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Σχεδιαστικά, η Red Magic δε θέλησε να αλλάξει κάτι σημαντικό. Το Red Magic 5G άλλωστε διέθετε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και με ξεκάθαρους gaming προσανατολισμούς design το οποίο συναντάμε και στο 5S. Μιλάμε για μία ιδιαίτερα ευμεγέθη συσκευή λοιπόν με διαστάσεις 168,6 x 78 x 9,8 χιλ. και βάρος 220 γραμμάρια που πλαισιώνεται από Gorilla Glass, τόσο στην πρόσοψη, όσο και στην πλάτη.
Στην πρόσοψη ξεχωρίζει η οθόνη, με την κάμερα να βρίσκεται στην επάνω πλευρά του λεπτού της πλαισίου (το τελευταίο είναι απόλυτα συμμετρικό). Στην αριστερή πλευρά συναντάμε έναν διακόπτη και την υποδοχή gaming port, όπως την αποκαλεί η Red Magic, ενώ στα δεξιά έχουμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυξομείωσης έντασης ήχου, καθώς και δύο χωρητικής τεχνολογίας αφής (capacitive, σαν να λέμε) στις δύο γωνίες -περισσότερα γι’ αυτά οσονούπω. Και στις δύο πλευρές παρατηρούνται αεραγωγοί που συμβάλλουν στην επαρκή ψύξη της συσκευής.
Στην πλάτη του Red Magic 5S έχουμε και την πρώτη αλλαγή σε σχέση με το 5G αφού ναι μεν το λογότυπο στο κάτω μέρος της διαθέτει LED φωτισμό, δε συμβαίνει το ίδιο και με αυτό της Red Magic στο κέντρο της. Για όσους μάλιστα επιθυμούν κάτι ακόμα πιο διακριτικό, η συσκευή διατίθεται πέραν του cyber neon που… βγάζει μάτι και σε ένα αρκετά πιο ουδέτερο ασημί.
Οθόνη
Η οθόνη είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο το Red Magic 5S βαδίζει στα χνάρια του 5G χωρίς να ξεστρατίζει ούτε κατ’ ελάχιστο. Στις 6,65 ίντσες και τα 338 ppi με πάνελ AMOLED, είναι ανάλυσης 1080 x 2340 pixel (λόγος διαστάσεων 19,5:9) προσφέροντας ρυθμό δειγματοληψίας (touch sampling ή αν προτιμάτε, τον ρυθμό με τον οποίο διαβάζει τις εντολές/κινήσεις του χρήστη) 240 Hz. Φυσικά ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει μέχρι τα 144 Hz και αποτελεί τον “κράχτη”, με τον χρήστη να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μεταξύ 60 και 90 Hz.
Η τελευταία ρύθμιση αποτελεί μάλλον και τη χρυσή τομή αφού συνδυάζει την ομαλότερη και εντυπωσιακότερη εμπειρία χρήσης με την ικανοποιητική αυτονομία. Στα 90 και τα 144 Hz ο ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται αυτόματα με τη χαμηλότερη πάντως ρύθμιση να είναι τα 60 Hz -εν αντιθέσει π.χ. με τα 10 Hz του Note 20. Η απόδοση της οθόνης είναι ικανοποιητική πάντως. Δε συγκαταλέγεται στις πιο φωτεινές που έχουμε δει, ωστόσο δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα χρησιμοποιώντας την σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Η Red Magic μάλιστα διόρθωσε και ένα εκ των βασικών προβλημάτων του 5G, τον σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος. Αυτός που βρίσκεται κάτω απ’ την οθόνη του 5S είναι αρκετά πιο γρήγορος και με πολύ καλύτερα ποσοστά επιτυχίας ανάγνωσης. Την ίδια στιγμή, τον χρήστη βοηθά η σχετική ένδειξη με την ενεργοποίηση της οθόνης που τον πληροφορεί για το σημείο που πρέπει να τοποθετήσει το δάχτυλό του. Παράλληλα προσφέρεται και λειτουργία always on με δυνατότητα προσαρμογής (μπορείτε να ορίσετε widget, ρολόγια, μέχρι και κινούμενες εικόνες να παίζουν).
Κάμερες
Καμία διαφορά δεν παρατηρείται και στις κάμερες του Red Magic 5S σε σχέση με εκείνες του 5G. Η συσκευή έρχεται με σύστημα τριών καμερών στο πίσω τμήμα της: κύριο αισθητήρα Sony IMX686 ανάλυσης 64 MP (f/1.8, 0,8 μm, PDAF), υπερευρυγώνιο 8 MP (f/2.0, 120ο, 1,12 μm) και macro 2 MP (f/2.0). Οι δύο πρώτοι φακοί μάλιστα εξέχουν ελαφρά της υπόλοιπης πλάτης ενώ ο macro είναι στην ίδια “ευθεία” με την υπόλοιπη επιφάνεια. Στην πρόσοψη υπάρχει μία κάμερα 8 MP, ό,τι πρέπει δηλαδή για καλής ποιότητας selfie, με υποστήριξη HDR και Full HD βίντεο στα 30 fps.
Όσο για τις τρεις κάμερες στην πίσω όψη της συσκευής, όπως και στην περίπτωση του Red Magic 5G, κάνουν απλώς τη δουλειά τους -με άλλα λόγια μην περιμένετε θαύματα. Για άλλη μια φορά παρατηρήσαμε “θεματάκια” που είχαν να κάνουν με τη θερμοκρασία, τον κορεσμό και την αντίθεση των χρωμάτων, στερώντας φυσικότητα από ορισμένες λήψεις μας προς απογοήτευσή μας. Τα επίπεδα θορύβου ήταν σχετικά αυξημένα σε σχέση με άλλα πρόσφατα camera phone αλλά τουλάχιστον οι λεπτομέρειες που ήταν σε θέση να αποτυπώσει στις εικόνες του το Red Magic 5S ήταν εντυπωσιακές.
Στα του βίντεο, η συσκευή προσφέρει δυνατότητα εγγραφής σε ανάλυση 8K στα 30 fps (αναβάθμιση σε σχέση με τα 15 fps του 5G) καθώς επίσης και σε 4K (30 και 60 fps) και Full HD (από 30 έως 240 fps). Μία βελτίωση που βρήκαμε αρκετά χρήσιμη, ήταν και η ευκολότερη ενεργοποίηση του EIS κατά τη βιντεοσκόπηση, γεγονός που αν μη τι άλλο θα εκτιμήσουν όσοι αρέσκονται στη συχνή εγγραφή βίντεο.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, το Red Magic 5S διαφέρει απειροελάχιστα από το 5G καθώς μέσα του κρύβει το ίδιο SoC -Snapdragon 865 οκτώ πυρήνων. Διατίθεται σε εκδόσεις με 8/128 GB, 12/256 GB και 16/256 GB σε ό,τι αφορά τη RAM και τον αποθηκευτικό χώρο αντίστοιχα, με τον τελευταίο μάλιστα να είναι UFS 3.1, προσφέροντας ελαφρώς καλύτερους χρόνους προσπέλασης δεδομένων σε σχέση με το UFS 3.0 του 5G. Τα γραφικά επιμελείται η μονάδα Adreno 650, υποστηρίζονται Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 και NFC, ενώ στο κάτω μέρος της συσκευής υπάρχει και θύρα USB-C.
Η μπαταρία παραμένει στα 4.500 mAh, με την αυτονομία της να μη διαφέρει σε σχέση με το Red Magic 5G. Βγάζει με άνεση μία μέρα και μπορεί να φτάσει ακόμα και τη μιάμιση, ανάλογα βέβαια με τη χρήση της συσκευής και φυσικά τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Όπως και με το 5G, έτσι και εδώ υποστηρίζεται μεν φορτιστής 55 W αλλά δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Σε περίπτωση που επενδύσετε σε έναν τέτοιο, τότε θα δείτε τη μπαταρία του Red Magic 5S να γεμίζει από το μηδέν σε περίπου 40 λεπτά.
Οι ουσιαστικές αλλαγές στο Red Magic 5S έναντι του 5G παρατηρούνται στο λογισμικό. Η συσκευή τρέχει Android 10 σε συνδυασμό με το Red Magic UI 3.0. Οι “περίεργες” μεταφράσεις δε λείπουν για ακόμα μια φορά, ωστόσο τα λιτά μενού -σε συνδυασμό πάντα με τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης της οθόνης- προσφέρουν μία απόλυτα ομαλή και ταχύτατη εμπειρία χρήσης.
Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία AI (neo AI, όπως τη λέει) προκειμένου να μάθει από τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιεί ο χρήστης, βελτιστοποιώντας με τον καιρό τη λειτουργία της. Μέσω αυτής προσαρμόζονται η ψύξη αλλά και ο ρυθμός ανανέωσης οθόνης, ανάλογα με το τι κάνει ο χρήστης και τι υποστηρίζει το παιχνίδι που παίζει. Το smartphone φροντίζει να “παγώνει” τα app που τρέχουν αλλά δε χρησιμοποιούνται ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας καθαρίζει τη μνήμη και τακτοποιεί τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο.
Με το πάτημα του διακόπτη στα αριστερά, ενεργοποιείται το Game Space 2.1. Πρόκειται για ένα περιβάλλον μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το παιχνίδι που επιθυμεί, να προσαρμόσει τον έλεγχο της συσκευής του, να απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις, να ρυθμίσει τα γραφικά και την ψύξη, να τραβήξει βίντεο και screenshots και να συνομιλήσει με τους φίλους του. Με την ενεργοποίηση του, το Game Space τρέχει σε landscape. Περιστρέφοντας κατά 90ο προς τα αριστερά τη συσκευή, ο χρήστης βρίσκεται να την κρατά όπως ένα χειριστήριο, με τα δύο της πλήκτρα να βρίσκονται στους δείκτες του (σαν τα R1/L1 στο χειριστήριο ενός PlayStation).
Η Red Magic έχει ενσωματώσει στο 5S μια σειρά από αρκετά χρήσιμες λειτουργίες και τεχνολογίες, όπως το Touch Choreographer που αναλαμβάνει να κρατήσει το frame rate σταθερό, το 4D Shock για δόνηση ανάλογα με τις κινήσεις του χρήστη (στα παιχνίδια που υποστηρίζεται, τουλάχιστον) και το DTS:X Ultra 7.1 σε συνδυασμό με τα διπλά, στερεοφωνικά ηχεία. Τα δε δύο πλήκτρα που προαναφέραμε, έχουν χρόνο απόκρισης μόλις 2 ms και sampling rate (ο ρυθμός δειγματοληψίας που λέγαμε πιο πάνω) 320 Hz.
Με όλα τα παραπάνω κατά νου, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η αναπαραγωγή video game στο Red Magic 5S είναι σκέτη απόλαυση. Ό,τι κι αν τρέξαμε, από PUBG και Asphalt 9, μέχρι Call of Duty Mobile, Minecraft και Football Manager 2020 Mobile, η συσκευή δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να μας χαρίσει εντυπωσιακά γραφικά, ομαλό animation και σταθερό frame rate. Αν μάλιστα δοκιμάσετε και τίτλους που υποστηρίζουν τα 144 Hz όπως το Real Racing 3 και το Vainglory, τότε θα δείτε τις πραγματικές δυνατότητες του gaming smartphone της Red Magic.
Για να τα καταφέρει όμως όλα αυτά, το 5S στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα ψύξης του. Το Trinity Cooling είναι ένας συνδυασμός ανεμιστήρων και υδρόψυξης. Όπως και στο 5S, έτσι κι εδώ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής επιφάνειάς του, με την ασημένια πλάκα να εξασφαλίζει χαμηλότερες θερμοκρασίες έως και κατά 7,3ο. Το ανεμιστηράκι φτάνει τις 15.000 σ.α.λ. και να είστε σίγουροι ότι εάν ζορίσετε το Red Magic 5S, θα το ακούσετε. Αν μάλιστα σκοπεύετε να επιδοθείτε σε πολύωρα gaming session, τότε ίσως να πρέπει να εξετάσετε την αγορά του Ice Dock, της επιπρόσθετης ψύκτρας που θα ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία της συσκευής σας. Πωλείται ξεχωριστά και να έχετε υπ’ όψιν πως για τη χρήση της, το 5S θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο σε φορτιστή.
Συμπέρασμα
Το Red Magic 5S είναι μία ελαφρά βελτιωμένη εκδοχή του 5G, όχι από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά λογισμικού. Από τη στιγμή που η Red Magic προτίμησε αυτή την οδό αντί π.χ. μίας ενημέρωσης για το 5G, σίγουρα θα μπορούσε να φρέσκαρε ελαφρώς και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά (Snapdragon 865+ αντί 865, λίγο καλύτερες κάμερες) αλλά τουλάχιστον κράτησε σταθερή την τιμή και εδώ είναι το σημείο-κλειδί.
Το Red Magic 5S προσφέρει μία από τις καλύτερες σχέσεις τιμής/απόδοσης στην κατηγορία του, όντας σε θέση να καλύψει απόλυτα ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς παίκτες. Με άρτια σε γενικές γραμμές τεχνικά χαρακτηριστικά, κάμποσες -αλλά όχι αρκετές- βελτιώσεις στο software και μία απόλυτα φυσική εμπειρία gameplay υψηλής ποιότητας, είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που παίρνουν το mobile gaming σοβαρά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τη συσκευή από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Red Magic με κόστος 579 ευρώ (δωρεάν μεταφορικά) για το μοντέλο με 8GB μνήμη και 128GB αποθηκευτικού χώρου. Επιπλέον μέσα από την ίδια ιστοσελίδα μπορούν να προμηθευτούν όλα τα περιφερειακά της συσκευής στα οποία αναφερθήκαμε σ' αυτή την παρουσίαση.
Μας άρεσαν
- Ταχύτατο ακόμα και στα πλέον απαιτητικά video game
- Δύο προγραμματιζόμενα capacitive πλήκτρα που κάνουν τη διαφορά
- Game Space με πληθώρα λειτουργιών για καλύτερες εμπειρίες gameplay
- Τα 144 Hz είναι πραγματικό “game changer”
- Σύστημα ψύξης κατάλληλο για XL gaming session
Δεν μας άρεσαν
- Οι φωτογραφίες εξακολουθούν να είναι μέτριες
- Το λογισμικό θέλει κι άλλη δουλειά
- Απουσία υποστήριξης κάρτας μνήμης
- Θα περιμέναμε καλύτερη μπαταρία
- Βελτιώσεις μόνο στο software επί της ουσίας
- 1