Το Nubia Red Magic 3S ανήκει στα λεγόμενα gaming phones, τις συσκευές που προορίζονται για εκείνους που παίρνουν το mobile gaming λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι οι υπόλοιποι. Όχι πως τα υπόλοιπα smartphones δεν είναι κατάλληλα για να απολαύσει κανείς τα αγαπημένα του παιχνίδια, απλά οι συσκευές της εν λόγω κατηγορίας είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις και κατ’ επέκταση μία ανώτερη εμπειρία gameplay –για λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Η Red Magic δημιουργήθηκε το 2017 αποτελώντας το τμήμα gaming της Nubia Technology. Η τελευταία είχε προκύψει ως θυγατρική εταιρεία της κινεζικής ZTE το 2012 πριν ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως τρία χρόνια αργότερα. Εν πάση περιπτώσει, Nubia και Red Magic μας έχουν προσφέρει στο παρελθόν ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες δημιουργίες με το 3S να έρχεται να συνεχίσει το σερί αυτό. Το αν είναι σε θέση να καλύψει τους απαιτητικούς παίκτες, το κατά πόσο αξίζει τα χρήματά του αλλά και το αν τα καταφέρνει καλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, θα το δούμε ευθύς αμέσως.
Red Magic 3S vs. Red Magic 3
Όσοι παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις στην κατηγορία των gaming phones φέτος, θα θυμούνται φυσικά το λανσάρισμα του Red Magic 3 το καλοκαίρι. Το 3S αποτελεί την ελαφρώς βελτιωμένη εκδοχή του με τη μία και μοναδική διαφορά των δύο μοντέλων να βρίσκεται στον επεξεργαστή: το Red Magic 3 ερχόταν με τον Snapdragon 855, τη στιγμή που το Red Magic 3S “φοράει” τον Snapdragon 855 Plus.
Ο τελευταίος έκανε την εμφάνισή του μερικούς μήνες πριν και απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο gaming κοινό, αφού διαθέτει συγκεκριμένες βελτιστοποιήσεις σε CPU και GPU που του προσφέρουν ανώτερες επιδόσεις στα video games. Ειδικότερα, ο ένας επεξεργαστής Kryo 485 Gold (A76-based) είναι πλέον χρονισμένος στα 2,96 GHz έναντι των 2,84 GHz ενώ αύξηση παρατηρείται και στην ταχύτητα της GPU Adreno 640, από τα 585 MHz στα 672 MHz.
Κατά τα άλλα, Snapdragon 855 και 855 Plus είναι εντελώς ίδιοι, κάτι που συμβαίνει κατά συνέπεια και με τα Red Magic 3 και 3S.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το design της συσκευής παραπέμπει σε gaming rig τσέπης! Με γραμμές που θυμίζουν περισσότερο desktop κουτί της Alienware παρά smartphone, το Red Magic 3S είναι ιδιαίτερα επιβλητικό, εντυπωσιάζοντας με τη στιβαρή κατασκευή και τον πρωτότυπο σχεδιασμό του. Εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των smartphones που έχουν ως κύριο συστατικό για το σώμα τους το γυαλί, το Red Magic 3S στηρίζεται στο μέταλλο. Το αλουμινένιο του σασί βέβαια έχει ως αποτέλεσμα το βάρος του να βρίσκεται σε σχετικά ψηλά επίπεδα (περί τα 215 γραμμάρια).
Όπως όμως θα μαντέψατε υπάρχει λόγος για όλα αυτά και μάλιστα καλός. Η Red Magic έχει εξοπλίσει τη συσκευή με ενεργό σύστημα ψύξης, έναν συνδυασμό δηλαδή υδρόψυξης και ανεμιστήρα, ικανό να κατεβάσει τη θερμοκρασία του επεξεργαστή έως και κατά 18ο C. Ιδιαίτερη προσοχή δε, έχει δοθεί στην κατασκευή του συστήματος αυτού, με επαρκείς αεραγωγούς και, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ανεμιστήρα, πιστοποίηση IP55 ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία του.
Στην πρόσοψη κυριαρχεί η οθόνη των 6,65 ιντσών με το ιδιαίτερα λεπτό πλαίσιο αριστερά και δεξιά που μεγαλώνει ελαφρώς στο επάνω και το κάτω τμήμα της. Στο πρώτο εξ αυτών των τμημάτων βρίσκονται και η κάμερα πρόσοψης της συσκευής και το ένα εκ των δύο στερεοφωνικών της ηχείων.
Γυρνώντας την ανάποδα, συναντάμε την πλέον φουτουριστική πλάτη που έχουμε δει ποτέ σε smartphone: στο μέσον της υπάρχουν κατά σειρά (από πάνω προς τα κάτω) η μία και μοναδική κύρια κάμερα, γρίλιες για τον ανεμιστήρα στο εσωτερικό, ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος σε σχήμα εξαγώνου και μία λεπτή κατακόρυφη LED γραμμή με RGB φωτισμό. Η πλάτη της συσκευής δεν είναι εντελώς επίπεδη θυμίζοντας περισσότερο… στέγη σπιτιού με δύο ελαφρά κεκλιμένες πλευρές. Στο επάνω και το κάτω τμήμα της έχουν τοποθετηθεί και από δύο αεραγωγοί που φροντίζουν για την απαγωγή του θερμού αέρα από το εσωτερικό της.
Στην αριστερή πλευρά του Red Magic 3S υπάρχει η θύρα για δύο κάρτες SIM –αλλά όχι και microSD- μαζί με έναν διακόπτη και μία υποδοχή για docking station, η λεγόμενη Gaming Port. Στη δεξιά θα βρείτε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυξομείωσης της έντασης του ήχου, καθώς επίσης και δύο ακόμα με χωρητική τεχνολογία αφής (capacitive), ένα στο επάνω μέρος της και ένα ακόμα στο κάτω. Στην πάνω όψη του τηλεφώνου υπάρχει θύρα 3,5 χιλιοστών ενώ στην κάτω USB-C και στερεοφωνικά ηχεία.
Οθόνη
Η οθόνη του κινητού είναι της τάξης των 6,65 ιντσών προσφέροντας ανάλυση 2340x1080 pixels στα 338 ppi και με αναλογία διαστάσεων 19,5:9, ενώ διαθέτει και επικάλυψη 2.5D Gorilla Glass. Παρ’ ότι πρόκειται για AMOLED δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασε με την απόδοσή της, κυρίως διότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μας έχει συνηθίσει σε υψηλότερα στάνταρ. Η αντίθεση των χρωμάτων είναι ικανοποιητική, όχι όμως και η φωτεινότητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η χρήση της συσκευής σε εξωτερικούς χώρους σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια να είναι ζόρικη. Το καλό πάντως είναι ότι ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τους τόνους των χρωμάτων στις απαιτήσεις του, οπότε κάπως σώζεται η κατάσταση.
Ο “κράχτης” πάντως όσον αφορά στην οθόνη δεν είναι άλλος από τον ρυθμό ανανέωσης των 90 Hz. Η δυνατότητα αυτή βέβαια έχει περισσότερο ρόλο εντυπωσιασμού παρά ουσιαστική χρησιμότητα, αφού τα παιχνίδια που υποστηρίζουν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης (άνω των 60 Hz) είναι πολύ συγκεκριμένα –ξεχωρίζουμε τα Injustice, Real Racing 3, Middle-earth: Shadow of War, Warhammer 40,000: Freeblade, World of Tanks: Blitz και Shadowgun Legends. Στους τίτλους που δοκιμάσαμε πάντως καθώς επίσης και στην πλοήγηση στα μενού και τις λειτουργίες της συσκευής, το οπτικό αποτέλεσμα και η ομαλότητα στην κίνηση μας άφησαν κατενθουσιασμένους.
Κάμερες
Η φωτογραφία είναι το αδύνατο σημείο του Red Magic 3S. Εν αντιθέσει με ό,τι μας έχουν συνηθίσει οι συσκευές smartphone τα τελευταία χρόνια, η συσκευή έρχεται με μία κύρια κάμερα όλη κι όλη. Ούτε macro και υπερευρυγώνιοι φακοί, ούτε κάμερα βάθους, ούτε τίποτα. Με τον… γνωστό αισθητήρα IMX586 της Sony και ανάλυση 48 MP, η κάμερα του κινητού διαθέτει τεχνολογία 0,8 μm και διάφραγμα f/1,7 και όπως ίσως φαντάζεστε, τα καταφέρνει απλά ικανοποιητικά.
Όταν ο φωτισμός είναι όπως πρέπει, τότε οι φωτογραφίες δεν απογοητεύουν με τα χρώματα να είναι ζωηρά και την αντίθεση υψηλή –ίσως λίγο περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Όταν όμως το σκοτάδι αρχίζει να πέφτει, το ίδιο συμβαίνει και με την ποιότητα. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα παρατηρείται ακόμα και στις σκιές σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέρα μεσημέρι! Η νυχτερινή λειτουργία τα καταφέρνει καλά από πλευράς φωτεινότητας, ωστόσο ο θόρυβος στις εικόνες είναι μάλλον υπερβολικός. Η απουσία σταθεροποίησης εικόνας είναι εμφανής σε κάθε λήψη ενώ και το HDR δε βελτιώνει ιδιαίτερα την κατάσταση. Τουλάχιστον η μεγάλη ανάλυση προσφέρει δυνατότητα για zoom. Η δε κάμερα πρόσοψης των 16 MP (μέγεθος κόκκου 0,2 μm, διάφραγμα f/2,0) στέκεται καλά προσφέροντας καθαρά και ευκρινή πορτρέτα.
Στον τομέα του βίντεο, το Red Magic 3S είναι σε θέση να τραβήξει κλιπ σε ανάλυση 8K, μόνο που υπάρχουν δύο καλοί λόγοι για να μην το επιχειρήσετε (παρά μόνο μια-δυο φορές έτσι, για την εμπειρία): αφ’ ενός η εγγραφή γίνεται στα 15 fps και αφ’ ετέρου δε θα έχετε πού να το προβάλλετε! Αντ’ αυτού, μπορείτε να επιλέξετε τη 4Κ λειτουργία στα 60 fps, φροντίζοντας να κρατάτε το χέρι σας όσο πιο σταθερό γίνεται ή χρησιμοποιώντας gimbal. Με το βίντεο, τέλος, συμβαίνει το εξής παράδοξο: παρ’ ότι το Red Magic 3S τραβά βίντεο με HDR, δεν είναι σε θέση να το προβάλλει!
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Όπως προαναφέραμε, το Red Magic 3S κρύβει μέσα του έναν Snapdragon 855 Plus τον οποίο πλαισιώνει με 8/12 GB RAM και 128/256 GB χωρητικότητας (διατίθεται και έκδοση με 8/12 GB RAM και 128/256 GB χωρητικότητας). Δεν έχει σημασία ποια θα επιλέξετε από άποψη επιδόσεων αφού και οι δύο είναι σε θέση να σας προσφέρουν άριστη απόδοση, ό,τι κι αν θελήσετε να κάνετε. Δώστε απλά ιδιαίτερη βάση στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο αφού με δεδομένη την απουσία υποδοχής κάρτας μνήμης, θα πρέπει να βολευτείτε μ’ αυτόν.
Τα παραπάνω χαρίζουν στη συσκευή σκορ 271.775 στο AnTuTu και 4.832 (OpenGL) στο 3D Mark Sling Shot Extreme, επιδόσεις που κάνουν το Red Magic 3S να μοιάζει περισσότερο με κονσόλα και όχι με smartphone!.
Τα καλά νέα εδώ είναι πως η Red Magic προσφέρει μέσω του 3S μία από τις καθαρότερες εμπειρίες χρήσης Android που έχουμε δει εσχάτως. Το Android 9.0 Oreo έρχεται απαλλαγμένο από bloatware, επιπρόσθετα μενού και άχρηστες λειτουργίες, με ελάχιστες μόνο προσθήκες. Η αλήθεια είναι πως δε θα λέγαμε όχι σε έλεγχο μέσω χειρονομιών, αλλά δε γίνεται να τα έχουμε και όλα δικά μας. Μία από τις εφαρμογές που θα βρείτε εγκατεστημένες στη συσκευή, θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε τον φωτισμό της LED μπάρας στην πλάτη του –ενδιαφέρον gimmick που όμως μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα χάνει την αίγλη του.
Θυμάστε που μιλήσαμε για έναν διακόπτη στα αριστερά του κινητού; Ο συγκεκριμένος ενεργοποιεί το Game Space, το περιβάλλον χρήστη ειδικά για gaming που ανέπτυξε η Red Magic. Με την ενεργοποίησή του θα ακούσετε τον ανεμιστήρα να… πιάνει δουλειά καθώς η λειτουργία της συσκευής θα γίνει αρκετά πιο θορυβώδης. Την ίδια στιγμή όμως, η θερμοκρασία της θα παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όσο κι αν τη ζορίσετε. Μέσα από το Game Space 2.1 θα επιλέξετε τον τίτλο που επιθυμείτε να παίξετε, ρυθμίζοντας παράλληλα τη λειτουργία του smartphone, από την ταχύτητα του ανεμιστήρα, μέχρι τη φραγή εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων.
Τα δύο πλήκτρα στη δεξιά πλευρά της συσκευής τώρα, χρησιμεύουν ως πίσω πλήκτρα, κάτι σαν τα R1/L1 ενός χειριστηρίου PlayStation. Είναι αρκετά βολικά στη χρήση αφού είναι τοποθετημένα ακριβώς εκεί που πρέπει, ενώ χάρη στην τεχνολογία τους ενεργοποιούνται χωρίς κανένα πρόβλημα. Θα έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε τη λειτουργία τους μάλιστα ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε παιχνιδιού. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη δόνηση, θα σας δώσουν την αίσθηση πως στα χέρια σας βρίσκεται πραγματικό χειριστήριο.
Η υποδοχή για docking station θα σας δώσει τη δυνατότητα να συνδέσετε το smartphone με μία μικρή επιτραπέζια βάση (το λεγόμενο Magic Adapter) που θα σας δώσει πρόσβαση σε Ethernet, θύρα 3,5 χιλιοστών (ακόμα μία) και USB-C. Καθώς το docking station πωλείται ξεχωριστά, δεν είχαμε τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε, κάτι που ισχύει και για το χειριστήριο που τοποθετείται στο κάτω μέρος της συσκευής θυμίζοντας Joycon του Nintendo Switch. Τα διπλά στερεοφωνικά ηχεία της συσκευής προσφέρουν ένα προσεγμένο αποτέλεσμα “φτιάχνοντας” ατμόσφαιρα. Δεν υποστηρίζουν Dolby Atmos, είναι όμως συμβατά με DTS:X και DTS 7.1.
Η μπαταρία του Red Magic 3S είναι χωρητικότητας 5000 mAh, οπότε με φυσιολογική χρήση θα σας βγάλει άνετα δύο παρά κάτι μέρες. Καθώς όμως πρόκειται για gaming smartphone, η λογική λέει ότι στο τέλος της ημέρας, δύσκολα θα γλιτώσετε τη φόρτιση. Η τεχνολογία ταχείας φόρτισης 18 W θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη πάντως (με δύο ώρες η μπαταρία γεμίζει από το 0 στο 100%) ενώ αν δείτε ότι η αυτονομία της συσκευής δε σας καλύπτει, μπορείτε πάντα να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες που δε σας χρειάζονται –ενεργοποιώντας ενδεχομένως και τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας.
Συμπέρασμα
Το Red Magic 3S αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση. Ανήκει σε μία κατηγορία που δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, οπότε μοιραία δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά σε όλα. Η απόδοση της κάμεράς του αγγίζει οριακά τη βάση (πάντα συγκριτικά με τα σημερινά στάνταρ στην κατηγορία τιμής του) ενώ και η οθόνη δε δικαιολόγησε τις “δάφνες” που συνοδεύουν την τεχνολογία AMOLED παρά τα 90 Hz της. Βάλτε στα παραπάνω ορισμένες σημαντικές απουσίες όπως αυτή της κάρτας μνήμης και βέβαια τον όγκο της συσκευής (θυμηθείτε: 6,65 ίντσες, 214 γραμμάρια –για βάλτε τη στην τσέπη…) και μαζεύονται αρκετά.
Η τιμή του Nubia Red Magic 3S δεν είναι αυτό που θα λέγαμε χαμηλή, αφού ξεκινά από τα €479 (8GB/12GB). Για τα δεδομένα της αγοράς των gaming smartphones ωστόσο χαρακτηρίζεται μάλλον προσιτή. Για να έχετε μία εικόνα, την ίδια στιγμή το Razer Phone 2 βρίσκεται στις £779 χωρίς διαθεσιμότητα, το Asus ROG Phone II αρχίζει από τις £599 και καταλήγει στις £899 ενώ για το Black Shark 2 της Xiaomi η χαμηλότερη τιμή βρίσκεται στις £539 (η υψηλότερη είναι στις £629). Εννοείται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι διαφορές στα χαρακτηριστικά των συσκευών, όμως με βάση τα παραπάνω βλέπετε πού κινούνται τα πράγματα.
Η πρόταση της Red Magic μας άρεσε. Αφήνει παρασάγγας τις φιοριτούρες και εστιάζει στο “ζουμί”, προσφέροντας μία άμεση και συνάμα καθαρή εμπειρία. Ό,τι παιχνίδι κι αν δοκιμάσαμε δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε εκείνες τις περιπτώσεις που μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα 90 Hz της οθόνης, το αποτέλεσμα ήταν απλά μαγικό. Το μέλλον του gaming είναι mobile και το Red Magic 3S είναι μία “future-proof” επιλογή.
Μας άρεσαν
- Όμορφος, φουτουριστικός σχεδιασμός
- Κορυφαίο σύστημα ψύξης
- Άριστες επιδόσεις, ό,τι παιχνίδι ή συνδυασμό εφαρμογών κι αν δοκιμάσαμε
- Βολικός χειρισμός
- Καθαρή έκδοση του Android και υπερπλήρες Game Space
Δεν μας άρεσαν
- Οθόνη που αν και AMOLED δε μας “θάμπωσε” με τις επιδόσεις της
- Μέτρια κάμερα
- Απουσία θύρας microSD
- Μεγάλες διαστάσεις και βάρος –δύσκολο στη μεταφορά, ενδεχομένως και το κράτημα
- 2