Πέρσι η Nokia τράβηξε τα βλέμματα, παρουσιάζοντας το Lumia 920, ένα εξαιρετικό smartphone με στιβαρή κατασκευή και κάμερα τεχνολογίας PureView, με κριτικούς και καταναλωτές ναι μεν να αφήνουν τα καλύτερα σχόλια, όμως όλοι είχαν το ίδιο παράπονο, το οποίο δεν ήταν άλλο από το μέγεθος και το βάρος της συσκευής.
Λίγους μήνες αργότερα η Φιλανδική εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψιν τα feedback, παρουσίασε το Lumia 925, μία ανανεωμένη, λεπτότερη και ελαφρύτερη έκδοση του 920, προσθέτοντας μικρές λεπτομέρειες που το απογειώνουν.
Σχεδιασμός
Από την πρώτη ματιά μπορεί κάποιος να καταλάβει πως το Lumia 925 ναι μεν είναι σχεδιασμένο στα ίδια πρότυπα με τον προκάτοχό του, όμως με ουσιαστικές βελτιώσεις στα πιο κύρια σημεία. Από τις μεγαλύτερες και κύριες αλλαγές είναι η χρήση αλουμινίου στα πλαϊνά της συσκευής, ένα υλικό που χρησιμοποιούν ελάχιστοι κατασκευαστές και χρησιμοποιεί για πρώτη φορά η Nokia, το οποίο δίνει μία άριστη αίσθηση, τόσο στο κράτημα όσο και οπτικά.
Στο δεξί μέρος της συσκευής βρίσκονται όλα τα πλήκτρα χρήσης, δηλαδή τα πλήκτρα αυξομείωση της έντασης, το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και το πλήκτρο λήψης φωτογραφιών, για το οποίο θα μιλήσουμε εκτενέστερα παρακάτω. Στο πάνω μέρος βρίσκονται οι υποδοχές microUSB και jack 3.5 χιλ., μαζί με την αποσπώμενη θύρα microSIM, ενώ δεν υπάρχει κάτι ούτε στο αριστερό ούτε στο κάτω μέρος της συσκευής.
Το πίσω μέρος είναι από πολυανθρακικό πλαστικό (polycarbonate), το ίδιο που είχαμε δει και στην προηγούμενη ναυαρχίδα της εταιρείας, σε ματ χρώμα, το οποίο όμως δένει αρμονικά με το αλουμινένιο πλαίσιο. Εκεί βλέπουμε την αναβαθμισμένη κάμερα ανάλυσης 8.7MP τεχνολογίαςPureView, το διπλό LED φλας καθώς και το μεγάφωνο.
Το μπροστά μέρος παραμένει παρόμοιο με το Lumia 920, με μαύρο πλαίσιο στο κάτω μέρος στο οποίο βρίσκονται τα τρία capacitive πλήκτρα αναζήτησης, αρχικής οθόνης και επιστροφής. Πάνω δεξιά βρίσκεται η εμπρόσθια κάμερα των 1.3MP για βίντεο κλήσεις, ενώ στο κέντρο υπάρχει το ηχείο κλήσεων και το λογότυπο της Nokia. Με την Gorilla Glass να προστατεύει την οθόνη, η αίσθηση αφής παραμένει κορυφαία.
Σε γενικές γραμμές το Lumia 925 είναι μία ελαφριά, λεπτή και κομψή συσκευή, ενώ η αίσθηση στο χέρι παραμένει κορυφαία. Από τα αρνητικά είναι οι μυτερές άκρες στις γωνίες του κινητού, ενώ και τα μέρη από αλουμίνιο να είναι αρκετά ευάλωτα στις πτώσεις. Οι αναφερόμενες διαστάσεις της συσκευής είναι 129 x 70.6 x 8.5 χιλιοστά, με το βάρος της να ανέρχεται στα 139 γραμμάρια.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Όπως κάθε συσκευή Windows Phone που είδαμε πριν από το GDR3 Update, το Lumia 925 δεν εντυπωσιάζει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ιδιαίτερα τους χρήστες high-end συσκευών Android. Στην καρδιά του 925 υπάρχει ο διπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon S4 χρονισμένος στα 1.5GHz, μνήμη RAM 1GB και την Adreno 225 GPU, τα οποία specs ήταν μέχρι την κυκλοφορία του 925 το «ταβάνι» που είχε βάλει η Microsoft.
Η 4.5 ιντσών οθόνη του Lumia 925 παραμένει στα ίδια μέτρια για την εποχή (τουλάχιστον στα χαρτιά) επίπεδα, με ανάλυση 768 x 1280 pixels στα 332ppi, με την τεχνολογία AMOLED να υπόσχεται αρκετά καλές γωνίες θέασης και πιστότητα χρωμάτων, όπως και γίνεται. Η τεχνολογία PureMotion HD+ υπόσχεται αρκετά καλή ευκρίνεια, ενώ χάρη στην τεχνολογία ClearBlack έχουμε ευκολία ανάγνωσης της οθόνης σε εξωτερικούς χώρους. Τέλος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η χρήση Gorilla Glass 2 της Corning προσφέρει επιπλέον ασφάλεια από γρατσουνιές.
Δυστυχώς, όσοι χρειάζεστε παραπάνω από 16GB (περίπου 13GB διαθέσιμα) χωρητικότητας, θα απογοητευτείτε. Ενώ έχει κυκλοφορήσει και 32GB έκδοση σε κάποιες χώρες, στη χώρα μας υπάρχει μόνο το προαναφερθέν μοντέλο, χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης με κάρτες microSD. Όσοι όμως έχετε ενεργό συμβόλαιο δεδομένων ή συνεχή πρόσβαση σε WiFi μπορείτε να κάνετε χρήσης της υπηρεσίας Cloud του SkyDrive για φωτογραφίες και βίντεο με επιπλέον 7GB.
Χρήση
H εμπειρία μας με το Lumia 925 ήταν ικανοποιητική. Μπορεί η μπαταρία των 2000mAh να ακούγεται «μικρή» για αρκετούς, όμως άνετα μπορεί να βγάλει και ολόκληρη μέρα, με χρήση WiFi. Από την άλλη, με τη χρήση δεδομένων η μπαταρία κρατάει το πολύ 4 με 5 ώρες, ενώ το περισσότερο που καταφέραμε να φτάσουμε στις δοκιμές μας ήταν περίπου μιάμιση μέρα (με μικρή χρήση 4G και WiFi). Το πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο η μπαταρία όσο το πίσω μέρος, το οποίο πραγματικά «ψήνεται» μετά από περίπου 2-3 ώρες συνεχής χρήσης, ενώ εντοπίσαμε το πρόβλημα να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο με παράλληλη χρήση δεδομένων και ακρόαση μουσικής.
Όσοι προβούν στην αγορά οποιουδήποτε Windows Phone 8 είτε από Android είτε από iPhone σίγουρα θα δουν πόσο ελλιπές είναι ακόμα το Store της Microsoft. Ναι μεν υπάρχουν οι περισσότερες μεγάλες εφαρμογές, όμως τις περισσότερες φορές η απάντηση βρίσκεται στα 3rd party apps. Τρανταχτά παραδείγματα τα 6tag και myTube, όπου ενώ το Instagram έχει ήδη έρθει στην πλατφόρμα και το YouTube απλά «παλεύει», οι έμμεσες λύσεις προσφέρουν καλύτερη εμπειρία, ακόμα και από τις επίσημες εφαρμογές σε Android/iOS. Επίσης, πολύ φτωχή παραμένει και η συλλογή των παιχνιδιών στην πλατφόρμα, με το πολυδιαφημιζόμενο Xbox LIVE να προσφέρεται σε ελάχιστες εξαιρέσεις.
Εκεί όμως είναι που πραγματικά η Nokia σώζει την κατάσταση είναι η ασύγκριτη και δωρεάν σουίτα εφαρμογών χαρτών\ που προσφέρει. Με το Here+ Maps μπορείτε να αποθηκεύσετε τους χάρτες οποιασδήποτε χώρας και στη συνέχεια με το Here+ Drive να έχετε offline πλοήγηση μέσω του GPS. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει και η επιλογή ακόμα και για πλοήγηση με τα πόδια, κάτι που μεγαλώνει το εύρος των χρηστών στους οποίους απευθύνεται η εταιρεία.
Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε και την φωνητική πλοήγηση σε οποιαδήποτε γλώσσα μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. Στις δοκιμές μας το Here+ όχι μόνο μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, αλλά «κέρδισε» σε σύγκριση με τους χάρτες που προσφέρει η Apple σε iPhone 5 με iOS 7 ενώ στον αντίποδα δυσκολευτήκαμε να βρούμε μία οδό που σε χάρτες της Google (και συγκεκριμένα σε Samsung Galaxy S4) μας εμφανίστηκε αμέσως.
Ως καθημερινός μας πλοηγός για αρκετές ημέρες, η οθόνη του Lumia 925 αναδείχτηκε η πλέον αξιόπιστη και ξεκούραστη στο μάτι. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση φωτισμού η οθόνη αυτόματα ρύθμιζε την φωτεινότητα, χωρίς να έχουμε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα ανάγνωσης. Κάτοχοι άλλων συσκευών είτε έπρεπε να καλύψουν με το χέρι τους την οθόνη (σε εξωτερικούς χώρους με φως ημέρας) είτε έπρεπε να χαμηλώσουν από μόνοι τους τον φωτισμό (σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλό φωτισμό και με ήδη ενεργοποιημένη την αυτόματη φωτεινότητα). Εκεί όμως που πραγματικά η οθόνη δίνει ρέστα είναι στην απεικόνιση του μαύρου, κάτι που θα χαρείτε επιπλέον αν διαλέξετε μαύρο background.
Όσον αφορά το λειτουργικό, όσοι έχετε δοκιμάσει μία συσκευή με Windows 8 ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε. Απροβλημάτιστη εμπειρία, άμεση ανταπόκριση και σύνδεση με τα πιο γνωστά social media (Facebook, Twitter, LinkedIn) χωρίς το κατέβασμα άλλων εφαρμογών. Το Lumia 925 έρχεται με προεγκατεστημένη την έκδοση GDR2 των Windows 8, με αρκετές προσθήκες, όπως ραδιόφωνο FM, Data Sense (για έλεγχο των δεδομένων), διπλό πάτημα στην οθόνη για Wake-Up της συσκευής και τη «γρήγορη ματιά», με την οποία ενώ η συσκευή είναι κλειδωμένη σας δείχνει την ώρα και άλλες ειδοποιήσεις, ώστε να μη χρειάζεται να την ξεκλειδώνετε κάθε φορά.
Έχοντας πλέον την επιλογή αναβάθμισης στο νεώτερο GDR3 update, έχουμε στη διάθεση μας μερικά νέα χαρακτηριστικά όπως το απευθείας κλείσιμο των εφαρμογών από το Multitasking μενού, το κλείδωμα κατεύθυνσης της οθόνης ή η ρύθμιση ξεχωριστών ringtone για sms.
Τέλος, το ηχείο του Lumia 925 ναι μεν αναπαράγει καθαρό και μπάσο ήχο, όμως το επίπεδο έντασης παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 920 κάτι που θα θέλαμε να δούμε μελλοντικά να αλλάζει.
Κάμερα
Στα τέλη του περσινού έτους όλοι ανέφεραν το Lumia 920 ως το κορυφαίο «φωτογραφικό» κινητό, με την τεχνολογία PureView του 808 να δίνει καταπληκτικές απεικονίσεις ειδικά σε λήψεις υπό χαμηλό φωτισμό. Με κάμερα ανάλυσης 8.7MP, 6 εστιακούς φακούς και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας είναι βέβαιο πως το τελικό αποτέλεσμα με το Lumia 925 μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους απαιτητικούς ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε επιλογή για ISO που φτάνει μέχρι και τα 3200.
Σε σχέση με τον προκάτοχό του, η κάμερα του Lumia 925 αναπαράγει ακόμα πιο φυσικά προς το μάτι χρώματα και ακόμα καλύτερη ευκρίνεια. Η προσθήκη της Nokia Pro Cam (μπορείτε να αναβαθμίσετε σε Nokia Cam πλέον) δίνει στους χρήστες καταπληκτικές επιλογές, αφού κάνει πολλαπλές λήψεις για να διαλέξετε την καλύτερη, να δημιουργήσετε εικόνες δράσης, να αλλάξετε πρόσωπα ή να αφαιρέσετε αντικείμενα που μπορεί να «χαλάσουν» μία απλή λήψη (όπως περαστικοί στο δρόμο). Επίσης η Nokia παρέχει και το Cinemagraph, όπου μπορείτε να αλλάξετε τις εικόνες σας με διάφορα φίλτρα, διόρθωση κόκκινων ματιών, αλλαγή φωτισμού, δημιουργία κολάζ και άλλες επιλογές, ενώ για τους όχι και τόσο απαιτητικούς υπάρχει και η βασική εφαρμογή κάμερας, όπου μπορείτε με ένα απλό κλικ να απαθανατίσετε τις στιγμές σας.
Το κυριότερο πλεονέκτημα, όχι μόνο των συσκευών της Nokia αλλά γενικά των συσκευών Windows Phone, είναι το πλήκτρο άμεσης μετάβασης στην προεπιλεγμένη από τον χρήστη εφαρμογή κάμερας. Πιέζοντάς το είτε ενώ το τηλέφωνο είναι κλειδωμένο είτε ενώ ήδη το χρησιμοποιείτε, μεταβαίνετε απευθείας στην κάμερα, με την ελαφριά πίεση να κάνει αυτόματη εστίαση ενώ η πιο «σκληρή» πίεση να ολοκληρώνει την λήψη. Για αυτόματη εστίαση βέβαια μπορείτε να ακουμπήσετε την οθόνη στο σημείο που θέλετε να γίνει.
Εκεί όμως που το Lumia 925 (όπως και το 920 πριν από αυτό) βάζει στην άκρη τις υπόλοιπες επιλογές της αγοράς είναι οι νυχτερινές λήψεις. Με την τεχνολογία PureView είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε τρομερές λήψεις είτε φωτογραφιών είτε βίντεο υπό χαμηλές συνθήκες φωτισμού και το τελικό αποτέλεσμα να είναι εικόνα σα να ήταν ημέρα, ακόμα και χωρίς τη χρήση φλας. Στις συγκρίσεις μας το Lumia 925 «κέρδισε» τόσο το iPhone 5s όσο και το Galaxy S4 σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, ενώ το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίσαμε ήταν μία περίεργη απεικόνιση άλλων «δυνατών» φωτισμών, όπως προβολείς ή φωτιστικά σε μαγαζιά, με το σύνηθες αποτέλεσμα να είναι είτε μπλε απεικόνιση των προαναφερθέντων είτε μία «λευκή» γραμμή στη μέση της λήψης.
Όσον αφορά τις λήψεις βίντεο, το Lumia 925 είναι ικανό για ανάλυση FullHD 1080p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, όπως δηλαδή κάθε ναυαρχίδα βλέπουμε τα τελευταία 2 χρόνια, όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τόσο η τεχνολογία PureView (όπως αναλύσαμε παραπάνω) όσο και ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας, ο οποίος αναλαμβάνει δουλειά για την αποφυγή «κουνημένων» φωτογραφιών που γίνονται λήψη εν κινήση. Στις δοκιμές μας το Lumia 925 ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά, με ελάχιστες περιπτώσεις κορεσμού του χρώματος, ειδικά σε αποχρώσεις πράσινου και μπλε, ενώ το ίδιο πρόβλημα με τους εξωτερικούς φωτισμούς σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού που συναντήσαμε στις λήψεις φωτογραφιών εμφανίζεται και εδώ.
Το Lumia 925 διαθέτει μπροστινή κάμερα για βίντεο κλήσεις με ανάλυση 720p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και λήψεις φωτογραφιών έως 1.3MP. Η εμπειρία σε κανονικές συνθήκες φωτισμού είναι αναμενόμενη, όμως αυτό που μας εξέπληξε αρνητικά ήταν η προσπάθεια απαθανάτισης σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, με τη μπροστινή κάμερα να «μαυρίζει» τελείως, ενώ άλλες συσκευές (Galaxy S4, iPhone 5) ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα και μη αντιμετωπίζοντας τόσο μεγάλο πρόβλημα με το φωτισμό. Οπότε μπορεί η Nokia να διαφημίζει και να βασίζεται στο PureView, όμως για χρήση της τεχνολογίας και στη μπροστινή κάμερα ούτε λόγος.
Σε γενικές γραμμές, το όλο «φωτογραφικό οικοσύστημα» που έχει δημιουργήσει η Nokia μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε απαίτησή σας. Με τις εφαρμογές όπως Nokia Camera, Nokia Cinemagraph και SophieLens for Lumia έχετε στα χέρια σας ένα πληρέστατο «οπλοστάσιο» για κάθε σας λήψη. Επίσης, εμφανισιακά και μόνο, το 925 τραβάει τα βλέμματα, με την ελαφρά προεξοχή της κάμερας καθώς και τον μεγάλο φακό που διαθέτει κάνοντας το κάνει μια από τις πρώτες επιλογές για λήψεις έναντι των ανταγωνιστικών τηλεφώνων.
Συμπεράσματα
Μπορεί να μην είναι το «τέρας» των 41MP όπως τα 808 και του Lumia 1020, όμως με την τεχνολογία PureView και τον οπτικό σταθεροποιητή εικόνας σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αν ψάχνετε βέβαια smartphone με καλή κάμερα. Η ποιότητα της συσκευής παραμένει κορυφαία ενώ η εμπειρία χρήσης τόσο της αρίστης και άμεσα ανταποκρίσιμης οθόνης όσο και του «απροβλημάτιστου» και «σφαιράτου» λειτουργικού των Windows Phone 8 αξίζουν το κάθε ευρώ της συσκευής.
Στον αντίποδα, όσοι είτε θέλετε πολλές εφαρμογές είτε επίσημη υποστήριξη και δεν έχετε όρεξη/χρόνο να αναζητάτε κάθε 3rd party εφαρμογή για να «κάνετε τη δουλειά σας» ίσως θα πρέπει να κοιτάξετε κάποια επιλογή Android ή iOS. Δυστυχώς οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγάλες, με την Microsoft να υπόσχεται να κλείσει την ψαλίδα με τον ανταγωνισμό μέσα στο 2014. Όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το λειτουργικό και το Store έχουν σημαντικές ελλείψεις. Για όσους θέλουν μία απροβλημάτιστη εμπειρία και δυνατές επιδόσεις κάμερας αλλά δε θέλουν να κυμανθούν στις υψηλές τιμές των Lumia 1020/Note 3, το Lumia 925 θα ανταποκριθεί και με το παραπάνω στις προσδοκίες σας, ειδικά στην τιμή των €249 όπου κυμαίνεται.
Μας άρεσε
- Οθόνη
- Επιδόσεις
- Nokia Here Suite
- Κάμερα
- Ποιότητα κατασκευής
Δε μας άρεσε
- Ελλείψεις στο Windows Store
- Χωρητικότητα
- Ζεσταίνεται μετά από έντονη χρήση
Σύνταξη: Κωνσταντίνος Λεοντιάδης