Πριν από λίγο καιρό και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου BUILD, o Stephen Elop, ως υπεύθυνος πια του τμήματος φορητών συσκευών της Microsoft, ανακοίνωσε το κορυφαίο Nokia Lumia 930, καθώς και τα Nokia Lumia 630 και 635. Τα δύο τελευταία είναι ουσιαστικά η ίδια συσκευή, μολονότι στη δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα κινητό που υποστηρίζει δίκτυα 4G LTE. Όσο αφορά στο Nokia Lumia 630 που υποστηρίζει 3G, θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, μία single SIM έκδοση, σαν αυτή που έχουμε στα χέρια μας, και μία dual SIM έκδοση, που είναι μία αξιόλογη περίπτωση αφού και με τις δύο κάρτες 3G μπορείτε να εκμεταλλευτείτε συμβόλαια data με τους παρόχους της προτίμησής σας.
Επιστρέφοντας στη περίπτωση του Lumia 630 που έχουμε στα χέρια μας, η σχεδίαση και η αισθητική ακολουθεί τη γνωστή λογική της Nokia, με τις λιτές γραμμές να κυριαρχούν, και το ωραίας αίσθησης πλαστικό να ντύνει τη συσκευή. Πρόκειται για ένα οικονομικό κινητό, οπότε και δεν περιμέναμε πολλά πράγματα στον τομέα της ποιότητας κατασκευής. Παρόλα αυτά, είναι ένα αρκετά καλοφτιαγμένο κινητό, που προσφέρει σχεδόν άψογο κράτημα.
Χαρακτηριστικά
Στην πρόσοψη, το πρώτο που κάνει εντύπωση είναι η απουσία πλήκτρων αφής, αφού η Nokia εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα που προσφέρουν τα Windows Phone 8.1, και η οποία δεν είναι άλλη από τα εικονικά πλήκτρα. Με αυτό τον τρόπο, οι κατασκευαστές μπορούν να μειώσουν το κόστος μίας συσκευής σημαντικά, όπως το έχουμε δει να συμβαίνει εκτενώς από πολλούς κατασκευαστές από το στρατόπεδο του Android. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα τους, από σκούρο σε ανοιχτό ή η γραμμή περιήγησης μπορεί να έχει το χρώμα έκφανσης που έχετε επιλέξει.
Η οθόνη έχει διαγώνιο 4.5 ιντσών και το panel είναι τύπου LCD IPS με τεχνολογία ClearBlack (απουσιάζει από το Lumia 625) και υποστηρίζει ανάλυση 480 x 854 pixels (216ppi). Η οθόνη προστατεύεται από Gorilla Glass 3.
Το ιδιαίτερα δημοφιλές mid-range chipset της Qualcomm, Snapdragon 400 αποτελεί τη κινητήριο δύναμη του Lumia 630. Προσφέρει τέσσερις πυρήνες Cortex-A7 συχνότητας λειτουργίας 1.2GHz καθώς και υποσύστημα γραφικών Adreno 305, ενώ συνοδεύεται από 512MB RAM. Ο αποθηκευτικός χώρος προσφέρει χωρητικότητα 8GB, ωστόσο επεκτείνεται με τη χρήση κάρτας microSD έως και κατά 128GB, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Το καπάκι –αν και όχι ιδιαίτερα εύκολα- μπορεί να αφαιρεθεί για να προσεγγίσετε τις υποδοχές microSD και microSIM, ωστόσο και οι δύο υποδοχές δεν είναι hot swappable, αφού εντοπίζονται κάτω από την μπαταρία. Επομένως πρέπει να αφαιρέσετε τη μπαταρία, και άρα να απενεργοποιήσετε το κινητό, για να τοποθετήσετε τις κάρτες.
Το Nokia Lumia 630 διαθέτει WiFi 802.11b/g/n, WiFi hotspot, DLNA, Bluetooth 4.0 και GPS, με υποστήριξη A-GPS και Glonass, FM radio ενώ η μπαταρία του προσφέρει χωρητικότητα 1830mAh.
Δυστυχώς, πέρα από την απουσία αισθητήρα εγγύτητας και ambient light (μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών ρυθμίσεων, Low, Medium, High για την φωτεινότητα οθόνης και αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα να χάνετε σε κατανάλωση μπαταρίας αν ξεχαστείτε με την υψηλή ρύθμιση) από την πρόσοψη, απουσιάζει και η δευτερεύουσα κάμερα για τις βιντεο-συζητήσεις και selfies, κάτι που βεβαίως είναι απογοητευτικό, δεδομένου ότι τα άτομα νεαρής ηλικίας, που απευθύνεται κυρίως το κινητό, θέλουν αυτή τη δυνατότητα.
Στο πίσω μέρος, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει μία κάμερα με αισθητήρα 5.0 Megapixels, η οποία προσφέρει πολύ καλές φωτογραφίες –θα μιλήσουμε παρακάτω στη σχετική παράγραφο – αλλά έχει δύο μειονεκτήματα: 1ον δεν συνοδεύεται από LED flash, και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο φωτισμός στο περιβάλλον είναι ελάχιστον ή μηδαμινός, και 2ον τραβάει video ανάλυσης 720p, και όχι 1080p.
Στο πάνω μέρος της συσκευής, εντοπίζεται η υποδοχή 3.5 χιλιοστών για ακουστικά/ hands-free ενώ στη δεξιά πλευρά, έχουμε τον volume rocker και το πλήκτρο απενεργοποίησης/ ενεργοποίησης. Δυστυχώς, απουσιάζει το πλήκτρο για το κλείστρο της κάμερας, κάτι που εν’ μέρη είναι φυσιολογικό, αφού έχουν γίνει προσπάθειες μείωσης του κόστους. Από την άλλη, το κινητό είναι Ένα Nokia, και επομένως, κάτι τέτοιο… ξενίζει. Στο πίσω μέρος, χαμηλά βρίσκεται το ηχείο της συσκευής, το οποίο έχει κυκλικό σχήμα. Οι διαστάσεις του Nokia Lumia 630 είναι 129.5 x 66.7 x 9.2 χιλιοστά και το βάρος του είναι 134 γραμμάρια.
Οθόνη
Η υποστηριζόμενη ανάλυση είναι 480 x 854 pixels, (218ppi) επιλογή μάλλον απογοητευτική για ένα κινητό, έστω και αυτής της κατηγορίας, που παρουσιάστηκε το 2014. Σε αυτή τη διαγώνιο, η Nokia έπρεπε να είχε προτιμήσει τουλάχιστον qHD ανάλυση (540 x 960 pixels). Παρόλα αυτά, έχουμε μία οθόνη, η οποία σε σημεία –κυρίως λόγω της τεχνολογίας ClearBlack- παρουσιάζεται καλύτερη από αυτή του Nokia Lumia 625 (4.7 ίντσες, όμοια ανάλυση) και μας άρεσε που είναι πιο “συμμαζεμένη”.
Αν φέρετε το κινητό σε άβολο σημείο, κοντά στο πρόσωπο σας, θα είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσετε τα εικονοστοιχεία, ωστόσο η γενικότερη εμπειρία χρήσης, είναι παρόμοια με αυτή που προσφέρει το Lumia 625, κατά τη πλοήγηση στο Internet, κατά τη παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών ή κατά το gaming, αλλά όσο να' ναι η εμπειρία ευνοείται από την κατά 0.2 ίντσες μεγαλύτερη οθόνη του Lumia 625. Παρόλα αυτά, οι 4.5 ίντσες του Lumia 630 κρίνονται επαρκείς, και η πλειονότητα των χρηστών που ψάχνουν για ένα οικονομικό κινητό με μεγάλη οθόνη, θα μείνουν ευχαριστημένοι. Αν η ανάλυση ήταν τουλάχιστον qHD τα πράγματα πάντως, όσο αφορά στην ευκρίνεια, θα ήταν αρκετά καλύτερα.
Κάμερα
Όπως αναφέραμε, το Lumia 630 διαθέτει κάμερα με αισθητήρα 5.0 Megapixels, που δεν συνοδεύεται από LED flash. Περιμέναμε αρχεία σαν αυτά που μας έδωσαν τα Lumia 625 και 1320, που ήταν καλά, ωστόσο μείναμε έκπληκτοι, αφού τα αποτελέσματα σε φυσιολογικές συνθήκες ή με καλό φωτισμό είναι ελαφρώς καλύτερα, τουλάχιστον από άποψη ευκρίνειας.
Είχαμε υποθέσει αρχικά, ότι η ανάλυση του αισθητήρα δεν είναι αρκετή για να προσφέρει τη λεπτομέρεια που θα θέλαμε στις φωτογραφίες, και πως ο θόρυβος θα έκανε έντονα την εμφάνιση του, ωστόσο τόσο το λογισμικό όσο και τα οπτικά, φαίνεται πως έπαιξαν το ρόλο τους, και έτσι οι φωτογραφίες παρουσιάζονται με αρκετή λεπτομέρεια, είναι φωτεινές, με ωραία, πειστικά χρώματα ενώ και ο θόρυβος έχει περιοριστεί αρκετά. Η εταιρεία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το λογισμικό και τους αλγόριθμους βελτιστοποίησης, και έτσι δεν μένει για εμάς παρά να σας πούμε, ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η καλύτερη 5άρα κάμερα της αγοράς.
Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες σε κάδρο 4:3 αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τον αισθητήρα, ωστόσο σε κάδρο 16:9 θα περιοριστείτε στα 3.7 Megapixels περίπου. Έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε πάντως ωραία πανοράματα –χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Nokia Panorama- τόσο σε landscape όσο και σε portrait mode, σε αναλύσεις 4700 x 2600 pixels και 8150 x 1400 pixels αντίστοιχα. Φυσικά μπορείτε να κατεβάσετε και να εκμεταλλευτείτε ένα σωρό εφαρμογές από το Windows Phone store (ονομάζονται Lenses) όπως είναι οι εφαρμογές Refocus, Glam Me, Cinemagraph, Photosynth κ.ά.
Από τα αρχεία video, ανάλυσης 720p πάντως που λάβαμε, δεν μείναμε το ίδιο ευχαριστημένοι όπως με τα αρχεία φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα δεν έχει όση λεπτομέρεια θα θέλαμε αν και τα χρώματα παρουσιάζονται με σχετική ακρίβεια. Η μεγέθυνση πάντως –το ζούμ- γίνεται αναπάντεχα στρωτά, και αυτό σημαίνει ότι θα σας αρέσει να το χρησιμοποιείτε συχνά.
Απόδοση
Σκεφτείτε τώρα, την έκπληξη μας να βρίσκουμε σε αυτή τη συσκευή, που είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από το Nokia Lumia 520, αυτό το chipset, το οποίο τροφοδοτεί το… LG G2 mini, που υποτίθεται ότι φέρει το λογότυπο της κορυφαίας σειράς “G” και κοστίζει €299. Δεν είναι εν’ μέρη απογοητευτικό για το συγκεκριμένο Android κινητό;
Την κριτική μας για τη συσκευή της LG, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Όσο αφορά στα 512MB RAM που συνοδεύουν το chipset, στην περίπτωση του Android, δεν θα ξέραμε από πού να το… “πιάσουμε το κινητό” (όχι ότι μείναμε και ευχαριστημένοι από το 1GB RAM) αλλά στη περίπτωση του Lumia 630, βλέποντας τη συμπεριφορά του smartphone στα Windows Phone 8.1 που είναι και η τελευταία, η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, και σκεπτόμενοι τους 36 μήνες υποστήριξης που προσφέρει η εταιρεία στο τομέα του λογισμικού, δεν μπορούμε παρά να έχουμε, εν’ μέρη, εμπιστοσύνη στη κατασκευάστρια. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι το κινητό μπορεί να χειριστεί τα πιο απαιτητικά τρισδιάστατα παιχνίδια ή ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις κατά το άνοιγμα ορισμένων εφαρμογών. Με βάση ωστόσο το κόστος του κινητού, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παράπονα από την απόδοση του, πέρα από το γεγονός ότι ορισμένες εφαρμογές για να ανοίξουν χρειάζονται ένα παραπάνω δευτερόλεπτο σε σχέση με άλλες κορυφαίες συσκευές της Nokia.
Αν και δεν μπορούμε να στηρίξουμε με αποδείξεις τον ισχυρισμό μας ενδεχομένως μελλοντικά τα 512MB RAM να μην επαρκούν για να λειτουργήσουν ή για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα νέες εφαρμογές ή αναβαθμισμένες εκδόσεις σημερινών εφαρμογών. Ο παράγοντας “future-proof” παίζει το ρόλο του και στη ψυχολογία.
Όσο αφορά στη μπαταρία, δεν περιμέναμε να αρκούσε για μία μέρα χρήσης –άλλωστε η χωρητικότητα είναι 1830mAh- ωστόσο κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό για το Lumia 630. Το βράδυ, αν ασχολείστε συχνά μαζί του, θα πρέπει να το φορτίζετε πάντως έχετε υπόψη σας.
Λογισμικό
Το κινητό, είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στην αγορά βασιζόμενο στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, Windows Phone 8.1, τα οποία διαθέτουν πολλές βελτιώσεις και αρκετά νέα χαρακτηριστικά σε σχέση με τα Windows Phone 8. Είναι αναμφισβήτητα, η πληρέστερη έκδοση των Windows Phone που έχει παρουσιαστεί ποτέ, και η οποία βελτιώνεται διαρκώς από τη Microsoft, η οποία προσθέτει διαρκώς ολοένα και περισσότερες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα πρόσφατα, που ανακοίνωσε τη διάθεση του File Manager app (ονομάζεται Files).
Το Lumia 630 είναι το πρώτο επίσης κινητό με Windows Phone, που κυκλοφορεί με virtual buttons, τα οποία στις λειτουργίες τους, δεν διαφέρουν από αυτές των κανονικών capacitive πλήκτρων που βλέπουμε σε όλες τις άλλες συσκευές του είδους. Έχουμε πλήκτρο αναζήτησης –το οποίο είτε ενεργοποιεί την αναζήτηση χρησιμοποιώντας το Bing, είτε τη ψηφιακή βοηθό Cortana, εφόσον έχετε επιλέξει ως γλώσσα στο κινητό την Αγγλική, και ως τοποθεσία τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις γενικές ρυθμίσεις.
Η ψηφιακή βοηθός Cortana είναι ένα από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό των νέων Windows Phone 8.1. Χάρη στο σημειωματάριο που κρατάει, μπορεί να κάνει προτάσεις με βάση το γούστο σας (π.χ για εστιατόρια), να καταχωρεί ραντεβού και να σας υπενθυμίζει γεγονότα ή πράγματα που της έχετε πει να σας θυμίσει (π.χ να αγοράσετε γάλα στο δρόμο σας για το σπίτι) και φυσικά ραντεβού. Μπορείτε να ρυθμίσετε ώρες ησυχίας, για να μην σας ενοχλεί –εκτός και αν της υποδείξετε συγκεκριμένες επαφές που θα βρίσκονται στο στενό κύκλο σας- με υπενθυμίσεις, κλήσεις κ.ά. Φυσικά μπορείτε να την ρωτάτε διάφορα πράγματα, τα οποία θα αναζητεί στο Internet με τη βοήθεια της μηχανής Bing ή ακόμα και να κάνετε κουβέντα μαζί της.
Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά των Windows Phone 8.1 βρίσκουμε το νέο κέντρο ειδοποιήσεων/ ελέγχου, το οποίο έρχεται στο προσκήνιο, με ένα swipe από πάνω προς τα κάτω, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις των Android/ iOS. Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας των Live Tiles, που παρέχουν όλες σχεδόν τις ειδοποιήσεις που χρειάζεται ο χρήστης σε πραγματικό χρόνο, το κέντρο ειδοποιήσεων για εμάς δεν ήταν απολύτως απαραίτητο, ωστόσο τώρα πια, όλες οι πληροφορίες είναι μαζεμένες σε ένα σημείο, μαζί με κάποιες “γρήγορες ρυθμίσεις” καθώς και ένα πλήκτρο για να έχει πρόσβαση ο χρήστης στις γενικές ρυθμίσεις. To menu ονομάζεται Action Center.
Μία ακόμη πρωτιά για το Lumia 630, είναι ότι έρχεται με το τελευταίο λογισμικό Nokia Cyan, χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει στην έκδοση για developers των Windows Phone 8.1, που έχουν κατεβάσει χιλιάδες χρήστες με κινητό Windows Phone (προσφέρει μεταξύ άλλων δυνατότητα δημιουργίας προφίλ φωτεινότητας καθώς και επιλογής προφίλ για τη χρωματικής της απόδοση κ.ά).
Πατώντας τον volume rocker, στη θέση του Action Center εμφανίζεται ένα νέο μενού, που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε ξεχωριστά την ένταση του ήχου για τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις, και ξεχωριστά για media και εφαρμογές. Επίσης σας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε/ απενεργοποιήσετε τη δόνηση με ένα tap. Η οθόνη κλειδώματος μπορεί να εμφανίζει ειδοποιήσεις – πέρα από το επίπεδο της μπαταρίας, την ώρα και την ημερομηνία- από εφαρμογές και λειτουργίες που έχετε ορίσει εσείς.
Όσο αφορά στις εφαρμογές, υπάρχουν οι Here Maps, καθώς και η εφαρμογή πλοήγησης με φωνητικές εντολές στα ελληνικά Here Drive+ που λειτουργεί χωρίς να απαιτεί σύνδεση στο Internet και είναι δωρεάν. Επιπλέον υπάρχει το Microsoft Office, χωρίς περιορισμούς ενώ μπορείτε να κατεβάσετε πολλές δεκάδες χρήσιμες εφαρμογές της Nokia και της Microsoft δωρεάν (Here Transit, Here City Lens, Nokia Camera, Cinemagraph κ.ά) για να βελτιώσετε σημαντικά την εμπειρία χρήσης.
Χαιρόμαστε που βλέπουμε τη Microsoft να κάνει διαρκώς βήματα προς τα εμπρός, και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αργήσει σε επίπεδο λειτουργιών να φτάσει τα άλλα δύο ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα. Τα Windows Phone είναι πια δωρεάν άλλωστε, και το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε, είναι περισσότερες συσκευές από τρίτους κατασκευαστές και μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό.
Συμπεράσματα
Το Nokia Lumia 630 εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα πολυπληθή και ανταγωνιστική κατηγορία, που κυριαρχείται από συσκευές Android σε μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού και τιμών. Δεν θα είναι εύκολο έργο να καθιερωθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά έστω και με ελλείψεις, έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει. Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο χρήστης, είναι να εμπιστευτεί το λειτουργικό σύστημα Windows Phone, το οποίο στην πλέον σύγχρονη έκδοση του, έχει κλείσει κατά μέρος τη ψαλίδα με τις άλλες δύο κυρίαρχες πλατφόρμες και το οποίο βελτιώνεται διαρκώς. Το Windows Phone store, έχει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές πια, ενώ η συμβολή των Microsoft και Nokia ήταν τεράστια, ώστε η εμπειρία χρήσης να είναι όσο το δυνατόν πιο “γεμάτη”.
Το συγκεκριμένο κινητό, δεν κατασκευάστηκε για να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις ή με τα χαρακτηριστικά του, ωστόσο είναι μία αξιόλογη πρόταση στη mid/low-end κατηγορία. Δεν παίζει όμως μόνο του, και παρόλο όπως είπαμε που είναι μία πραγματικά αξιόλογη συσκευή, έχει μεγάλο ανταγωνισμό, ακόμα και… ενδοοικογενειακό! Παρότι το λογισμικό είναι μία σκάλα πιο κάτω για την ώρα στο Nokia Lumia 625 –είναι πάντως εγγυημένο ότι θα αναβαθμιστεί σε Windows Phone 8.1 + Nokia Cyan- αν επιλέξετε το τελευταίο, θα έχετε μία συσκευή με μεγαλύτερη οθόνη, με δυνατότητα λήψης video ανάλυσης 1080p και με κάμερα που συνοδεύεται από LED flash.
Βεβαίως, στο τομέα του επεξεργαστή, θα έχετε δύο πυρήνες στη διάθεση σας, που όμως είναι σημαντικά υψηλότερα χρονισμένοι. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, αν δεν επιλέξετε τη dual SIM έκδοση του Nokia Lumia 630 (κοστίζει 10 ευρώ παραπάνω περίπου οπότε είναι καλύτερη λύση), θα σας λέγαμε ότι το Nokia Lumia 625 είναι –τουλάχιστον για εμάς- προτιμότερη επιλογή, εφόσον βεβαίως δεν ενοχλούν οι 0.2 ίντσες παραπάνω που σημαίνει αυξημένες διαστάσεις.
Από το στρατόπεδο του Android, υπάρχουν επίσης μερικές επιλογές που μπορείτε να δείτε, και που σε μία περίπτωση τουλάχιστον είναι πολύ πιο ελκυστικές. Για παράδειγμα, το Nokia Lumia 630 στην single-SIM έκδοση κοστίζει €169, την ώρα που με €20 παραπάνω, μπορείτε να επιλέξετε το εξαιρετικό, σχεδόν από κάθε άποψη, Motorola Moto G (€189). Βεβαίως, το Nokia Lumia 630 στην έκδοση dual SIM έχει αυτό το ασύγκριτο πλεονέκτημα, ωστόσο αν δεν σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη δυνατότητα, το Moto G είναι καλύτερη λύση, παρότι κοστίζει €20 παραπάνω (σε αυτή τη περίπτωση βεβαίως οι χάρτες πλοήγησης με φωνητικές εντολές θα απαιτούν σύνδεση στο Internet, ενώ δεν έχετε στη διάθεση σας το Microsoft Office).
Σε σχέση με τa Samsung Galaxy Ace 3, τα πράγματα είναι κάπως μοιρασμένα, ωστόσο το κινητό της Samsung υποστηρίζει 4G LTE δίκτυα. Σε σχέση με το Nokia XL που βασίζεται στο Android (παρά την 5άρα, αλλά χαμηλής ανάλυσης οθόνη), προτιμούμε το Nokia Lumia 630 ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωση του LG L90, που είναι πιο ολοκληρωμένο.
Μας άρεσε
- Τετραπύρηνος επεξεργαστής
- Τα αρχεία φωτογραφίας για το μέγεθος αισθητήρα
- Τα Windows Phone 8.1 και η Cortana
- Active Noise Cancelation με dedicated μικρόφωνο
- Nokia Drive+ και δωρεάν πλοήγηση με φωνητικές εντολές στα ελληνικά
- Δυνατότητα αλλαγής καλύμματος
Δε μας άρεσε
- Ανάλυση οθόνης
- Απουσία δευτερεύουσας κάμερας
- Απουσία αισθητήρα εγγύτητας/ ambient light
- Απουσία LED flash
- Δεν προσφέρει 1080p video recording
- 512MB RAM
Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης