Μέχρι σήμερα, όποτε μιλούσαμε για Windows Phone 8 πάντα αναφερόταν το πόσο πίσω είναι σε σύγκριση με τα περισσότερα (αν όχι όλα) high-end Android smartphones των δύο τελευταίων ετών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ακόμα και με διπύρηνους επεξεργαστές και 1GB μνήμης RAM είχαμε το παραμικρό κόλλημα. Όμως, το 2013 κλείνει με τον πλέον εκπληκτικό τρόπο για τη Nokia, παρουσιάζοντας έναν πραγματικό «γίγαντα», τόσο απλό πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, όσο και μεγέθους.
Ο λόγος λοιπόν για το Lumia 1520, ένα πραγματικό phablet από τη Φιλανδία, το οποίο κάνει στην άκρη οποιοδήποτε Windows Phone 8 κυκλοφορεί στην αγορά και πάει να «αντιμετωπίσει» απευθείας τους μεγάλους παίκτες του Android. Με τα δυνατά του όπλα να είναι η τρομερή ποιότητα κατασκευής, η εξαιρετική κάμερα αλλά και τα μέγιστα specs, μπορεί η νέα πρόταση της Nokia να τραβήξει τα βλέμματα, ή μήπως είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να μιλάμε για «πραγματική» FullHD εμπειρία στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft;
Σχεδιασμός
Το πρώτο πράγμα που θα καταλάβετε απλά κοιτώντας τη συσκευή είναι το υπερβολικά μεγάλο μέγεθός της. Μπορεί τα bezels να έχουν μειωθεί σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, όμως μιλάμε για οθόνη 6 ιντσών, στοιχείο που από μόνο του δε μπορεί να αφήσει περιθώρια για «μικρότερο» μέγεθος. Όσες μέρες το είχαμε ως κύρια συσκευή μας ήταν αρκετά «δύσκολο», τόσο στη χρήση (ξεχάστε το ένα χέρι), όσο και στο κουβάλημα, με τις περισσότερες φορές να καταλήγει στα χέρια μας παρά στην τσέπη. Επίσης, ναι μεν τραβούσε τα βλέμματα, αλλά ....επικριτικά.
Όπως κάθε high-end Lumia (εκτός του 925), το Lumia 1520 χρησιμοποιεί το γνωστό πολυανθρακικό πλαστικό πολλαπλών στρώσεων, το οποίο καλύπτει όλο το πίσω και τα πλαϊνά της συσκευής, ενώ σχεδιαστικά είναι πανομοιότυπο με το Lumia 925. Το πίσω μέρος της συσκευής κοσμεί η κάμερα των 20MP, η οποία εξέχει ελάχιστα από το υπόλοιπο μέρος. Πάνω από την κάμερα βρίσκεται το διπλό LED φλας, ενώ στο κάτω μέρος κεντρικά βλέπουμε το λογότυπο της Nokia και παρακάτω τις τρεις «τρυπούλες» υποδοχής της θήκης για ασύρματη φόρτιση, καθώς και το μεγάφωνο.
Πηγαίνοντας στα πλαϊνά της συσκευής και κοιτάζοντάς τα από το εμπρόσθιο μέρος, στα αριστερά της συσκευής βρίσκονται «κρυμμένες» οι δύο θύρες υποδοχής καρτών nano SIM και microSD αντίστοιχα. Στα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω, υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης, ενεργοποίησης και το πλήκτρο για άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή της κάμερας. Στο κάτω μέρος βρίσκεται η θύρα φόρτισης microUSB, ενώ στο πάνω μέρος κεντρικά υπάρχει η υποδοχή 3.5mm jack για τα ακουστικά.
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, από μπροστά, πέραν της εντυπωσιακής οθόνης των 6 ιντσών, έκπληξη προκαλεί η ελαχιστοποίηση των bezels, στοιχείο που ζητούσαν αρκετοί από τη Nokia εδώ και καιρό και είδαμε φέτος να το κάνουν οι περισσότερες εταιρείες στις ναυαρχίδες τους. Στο κάτω μέρος βρίσκονται παραδοσιακά πλέον τα capacitive πλήκτρα επιστροφής, αρχικής οθόνης και αναζήτησης, ενώ στο πάνω μέρος βλέπουμε κεντρικά το λογότυπο της Nokia, ακριβώς πάνω του το ηχείο κλήσεων και στα δεξιά τη μπροστινή κάμερα των 1.2MP.
Γενικά πρόκειται για μία πανέμορφη συσκευή, η οποία συνεχίζει το για αρκετούς «κλισέ» σχεδιασμό που ακολουθεί η Nokia από το Lumia 800 αλλά με μικρές «αλλαγές». Μπορεί να μιλάμε για αρκετά μεγάλο μέγεθος, όμως η αίσθηση του matt υλικού που τυλίγει υπέροχα μέχρι και την οθόνη είναι πραγματικά κορυφαία. Οι ενστάσεις μας δεν είναι τόσο στο βάρος, όσο στα πλήκτρα, καθώς δυστυχώς με όλα είχαμε πρόβλημα. Τα capacitive πλήκτρα είναι αρκετά «μικρά» και πολύ κοντά στην οθόνη, σε συνδυασμό ότι είναι αρκετά στοιβαγμένα στο κέντρο, με αποτέλεσμα πρώτον να «αστοχούμε» αρκετές φορές (πρόβλημα που δεν είχαμε με κανένα άλλο Windows Phone) και δεύτερον να πατιούνται κατά λάθος, ειδικά όταν ασχολούμασταν με κάποιο παιχνίδι. Επίσης, τα φυσικά πλήκτρα της αυξομείωσης και της κάμερας είναι σχεδόν ένα με το υπόλοιπο, γεγονός που δυσκολεύει στην πίεσή τους, με το μόνο πλήκτρο που απέχει αισθητά από το πολυανθρακικό υλικό να είναι αυτό της ενεργοποίησης.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Όπως προαναφέρθηκε, το Lumia 1520 ξεπερνά σε επιδόσεις κάθε Windows Phone 8 που έχουμε δει μέχρι σήμερα, φτάνοντας απευθείας στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ναυαρχίδων του Android. Πέραν της μνήμης RAM των 2GB που έχουμε ξαναδεί μόνο στο Lumia 1020, πρόκειται για το πρώτο μοντέλο με λειτουργικό της Microsoft που έρχεται με τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 800 της Qualcomm χρονισμένο στα 2.2GHz, Adreno 330 GPU, καθώς και IPS οθόνη ανάλυσης FullHD στα 367ppi, με τη γνωστή πλέον τεχνολογία ClearBlack της Nokia.
Η ενσωματωμένη μνήμη του τηλεφώνου είναι 16GB, τα οποία μπορείτε να επεκτείνετε με κάρτες μνήμης microSD. Επίσης, η μπαταρία του τηλεφώνου ανέρχεται στα 3400mAh, η μεγαλύτερη που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε κινητό τηλέφωνο, ενώ και η κάμερά του μπορεί να μην είναι το «τέρας» των 41MP, αλλά εντυπωσιάζει με την ανάλυση των 20MP. Τέλος, το Lumia 1520 έρχεται με τεχνολογία Bluetooth 4.0, NFC, WiFi 802.11 με υποστήριξη dual-band και μπροστινή κάμερα ανάλυσης 1.2MP (περισσότερα για τις δύο κάμερες παρακάτω).
Windows Phone 8 GDR3
Ως η πρώτη συσκευή με προεγκατεστημένη την έκδοση GDR3, είναι σημαντικό να δούμε τι ακριβώς προσφέρει το update από πλευράς Microsoft. Αρχικά, με το που ενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας για πρώτη φορά μπορείτε να συνδεθείτε απευθείας στο δίκτυο WiFi και να ολοκληρώσετε τη σύνδεση στο λογαριασμό σας, ενώ μέχρι σήμερα γινόταν μόνο με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ή παράκαμψη και ενεργοποίηση αφού ξεκινήσει η συσκευή. Πηγαίνοντας στο μενού, βλέπουμε την υποστήριξη έως τριών μεσαίων tiles ανά γραμμή ή έξι μικρών, στοιχείο που στην πράξη βολεύει αφάνταστα, αφού δε χρειάζεται η δημιουργία μιας μακροσκελούς αρχικής οθόνης ώστε να τοποθετήσετε όλα σας τα tiles. Όμως το εν λόγω χαρακτηριστικό των περισσότερων tiles απευθύνεται μόνο σε συσκευές οι οποίες διαθέτουν μεγάλη οθόνη και σίγουρα την έκδοση GDR3, με τους κατασκευαστές να μην είναι πρόθυμοι όπως παρατηρούμε να την ενεργοποιήσουν στα υπάρχοντα μοντέλα.
Τα νέα στοιχεία όμως δε σταματούν στην αρχική οθόνη. Η νέα λειτουργία οδήγησης βοηθάει στο να ελαχιστοποιούνται οι εισερχόμενες κλήσεις και τα μηνύματα, κάτι που βοηθάει αρκετά αν την ώρα που οδηγείται χρησιμοποιείται την εφαρμογή πλοήγησης και δε θέλετε να χάσετε το δρόμο, χωρίς όμως να απενεργοποιεί το σήμα (όπως η λειτουργία πτήσης). Επίσης, μπορείτε να «κλειδώσετε» την αυτόματη περιστροφή οθόνης σε όποιο σημείο προσανατολισμού θέλετε, ώστε να μη χρειάζεται να γυρνάτε ολόκληρη τη συσκευή με την παραμικρή κίνηση. Αν έχετε συσκευή με λειτουργικό σύστημα Windows 8.1, όπως laptop ή tablet, μπορείτε μέσω του διαμοιρασμού δικτύου να μοιράσετε τα MB σας μέσω Bluetooth ώστε να πλοηγηθείτε στο internet από εκει.
Το κυριότερο ίσως στοιχείο της εν λόγω ενημέρωσης είναι η επιλογή για κλείσιμο των ανοιχτών παραθύρων του drawer η αλλιώς του multitasking μενού. Μέχρι σήμερα τα ανοιχτά παράθυρα έκλειναν με συνεχόμενη πίεση του πλήκτρου επιστροφής (back), ενώ με παρατεταμένη πίεση του ίδιου πλήκτρου άνοιγαν όλα τα μέχρι στιγμής ανοιχτά παράθυρα για γρήγορη μετάβαση. Με το GDR3 η παρατεταμένη πίεση του back εμφανίζει πάλι όλα τα ανοιχτά παράθυρα, αλλά ένα εικονίδιο X βρίσκεται πάνω δεξιά από κάθε tab για απευθείας κλείσιμο του. Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς το X είναι αρκετά μικρό και το animation κλεισίματος αρκετά χρονοβόρο, με αποτέλεσμα η προηγούμενη μέθοδος τερματισμού των εφαρμογών να αποτελεί την καλύτερη λύση.
Για το τέλος άφησα δύο μικρές αλλά πραγματικά χρήσιμες επιλογές. Η πρώτη είναι η εμφάνιση του χώρου αποθήκευσης και η επιλογή διαγραφής προσωρινών αρχείων, κάτι που μέχρι σήμερα δε γινόταν με αποτέλεσμα να δεσμεύονται αρκετά MB χωρίς λόγο, με τη μόνη λύση να είναι η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Επίσης, πέραν της δημιουργίας ήχων ειδοποίησης από τα ήδη υπάρχοντα τραγούδια στη μνήμη, πλέον μπορείτε να αλλάξετε οποιονδήποτε ήχο, από ήχους κλήσεων και μηνυμάτων μέχρι και υπενθυμίσεων, ενώ μπορείτε επίσης να βάλετε ξεχωριστά ήχους για καθεμιά επαφή.
Lumia Black
Όπως σε κάθε αναβάθμιση, έτσι και τώρα η Nokia έκανε τις δικές τις προσθήκες, με το update που έρχεται «πακέτο» να ακούει στο όνομα Lumia Black. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως τη συσκευή την είχαμε στα χέρια μας πριν την επίσημη κυκλοφορία του Lumia Black για όλους, οπότε δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη νέα επιλογή φακέλων στην αρχική ούτε την υποστήριξη RAW. Προχωρώντας, οι προσθήκες που προσφέρει από πλευρά της η Φιλανδική εταιρεία είναι αρκετά μικρές, με τις περισσότερες να εντάσσονται στην ήδη παρεχόμενη Γρήγορη Ματιά (Glance Screen). Πλέον, μπορείτε να διαλέξετε από μία πληθώρα νέων χρωμάτων για τη νυχτερινή λειτουργία της επιλογής Γρήγορη Ματιά, αλλά και να εντάξετε νέες ειδοποιήσεις, όπως μηνύματα, mail, υπενθυμίσεις ημερολογίου και σχεδόν ότι άλλο μπορεί να μπει και στην οθόνη κλειδώματος.
Οι υπόλοιπες προσθήκες βρίσκονται στις προεγκατεστημένες εφαρμογές. Η πιο εντυπωσιακή εξ αυτών είναι το Nokia Beamer, το οποίο είχαμε δει στην ανακοίνωση του 1520 και μας εξέπληξε το πώς μπορεί να γίνει streaming μέσω διαδικτύου η οθόνη της συσκευής ή άλλες πληροφορίες σε άλλη συσκευή. Δυστυχώς, η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Δε γνωρίζουμε αν φταίει η εφαρμογή, η χώρα, ή οτιδήποτε άλλο, αλλά στις δοκιμές που κάναμε το μόνο που καταφέραμε ήταν να στείλουμε την τοποθεσία μας στη συσκευή-δέκτη (δοκιμάστηκε σε Lumia 925/Windows 8.1 PC/Android Tablet) και αυτό μόνο με τη χρήση QR (δεν υπήρχε καν η επιλογή για αποστολή μέσω SMS). Οπότε, όσον αφορά το Beamer, δε γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε και αν τελικά οι λειτουργίες του διαφέρουν ανά region ή όχι. Πέραν των προαναφερθέντων, τα δύο άλλα νέα στοιχεία του Lumia Black είναι οι εφαρμογές Nokia Camera και StoryTeller, τις οποίες θα σχολιάσουμε παρακάτω.
Χρήση
Το Lumia 1520 ήταν η κύρια συσκευή μας για περίπου μία εβδομάδα, με την τελική εμπειρία να αφήνει μικτά συναισθήματα. Καταρχάς, όπως κάθε μοντέλο της σειράς Lumia, η εμπειρία χρήσης ως πλοηγός (Nokia Drive) είναι απλά κορυφαία, βρίσκοντας κάθε οδό που επιθυμούσαμε αμέσως, ενώ με την επιλογή για λήψη των χαρτών δε υπάρχει καμία χρέωση για πακέτα MB. Στις δοκιμές μας κατάφερε να ξεπεράσει τόσο τους χάρτες του iOS 7 (σε iPhone 4s, προβλήματα εύρεσης του επιθυμητού σημείου) όσο και τους χάρτες τις Google (σε Galaxy S4, καλύτερη εμφάνιση της ακριβής τοποθεσίας εν κινήση σε σχέση με το Android).
Ως το πρώτο WP μοντέλο με οθόνη 1080p ήταν λογικό οι προσδοκίες μας να ανέβουν στα ύψη, όμως δυστυχώς από πλευράς εφαρμογών δεν υπήρξε ανταπόκριση σε αυτές. Ναι μεν η οθόνη του Lumia 1520 είναι «καθαρή» και εκπληκτική για διάβασμα/browsing/chatting, αλλά πέραν των ήδη εγκατεστημένων εφαρμογών συστήματος καμία άλλη εφαρμογή δεν αξιοποιεί αυτή την ανάλυση, κάτι βέβαια λογικό αφού είναι το πρώτο και μοναδικό μοντέλο με ανάλυση 1920x1080. Στις δοκιμές μας δε μπορέσαμε να βρούμε δυστυχώς ούτε εφαρμογή video streaming που να υποστηρίζει FullHD (οι περισσότερες είχαν όριο HD) αλλά ούτε κάποιο παιχνίδι που να αξιοποιεί το hardware (ναι μεν φαίνονται εκπληκτικά, αλλά σχεδόν καμία διαφορά από testing σε προηγούμενα μοντέλα). Οπότε, μέχρι να δούμε τους developers να αξιοποιούν την εν λόγω ανάλυση αλλά και άλλα μοντέλα FullHD, παραμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει πως δε μπορούν οι χρήστες να απολαύσουν αυτή την ανάλυση, τουλάχιστον δια της πλαγίας οδού. Το Lumia 1520 ανταποκρίθηκε εξαιρετικά σε ότι αρχείο .mkv ανάλυσης FHD τοποθετήσαμε στη μνήμη του, με την αναπαραγωγή τους όμως να πραγματοποιείται μέσω εγκατάστασης 3rd party player. Μέσω του μεγέθους και της ανάλυσης της οθόνης η παρακολούθηση μίας ταινίας ή βίντεο πραγματικά ξεπερνάει οποιαδήποτε άλλη εμπειρία είχαμε σε φορητές συσκευές μέχρι σήμερα. Σε αυτή την εμπειρία βοηθάει και ο ήχος, με τα ηχεία της συσκευής να προσφέρουν δυνατό και μπάσο ήχο, χωρίς να υστερούν καθόλου σε ποιότητα, ενώ και η ένταση είναι αρκετά μεγαλύτερη από ότι είχαμε δει μέχρι σήμερα σε συσκευές της σειράς.
Ένα από τα κύρια στοιχεία όμως της συσκευής είναι το μέγεθος, το οποίο πέραν των θετικών του στοιχείων που αναφέραμε έχει και αρκετά αρνητικά. Η χρήση του Lumia 1520 γίνεται αυστηρά και με τα δύο χέρια, με τον τρόπο που μας βόλεψε να είναι κράτημα με το ένα και χρήση με το άλλο, καθώς όταν γίνεται κράτημα και με τα δύο υπάρχουν «κενά σημεία», λόγο του υπερ-μεγέθους της οθόνης. Επίσης, δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και τόσο «φορητή» συσκευή, αφού με δυσκολία χωράει σε κανονική τσέπη παντελονιού, καθώς επίσης μπορεί να είναι ελαφριά για τα «μέτρα» της, αλλά παραμένει αρκετά βαριά συσκευή σε σχέση με άλλα smartphones.
Το στοιχείο που μας ικανοποίησε δεόντως είναι η μπαταρία της συσκευής, αφού και μόνο κοιτώντας τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, η μπαταρία των 3400mAh σίγουρα αφήνει υποσχέσεις. Στις δοκιμές μας το Lumia 1520 άντεξε πάνω από 10 ώρες με συνεχές 4G, ενώ σε χρήση με συνεχή ανοιχτό WiFi και εφαρμογές παρασκηνίου αλλά και κανονική χρήση από μέρους μας η μπαταρία διήρκησε παραπάνω από μία μέρα. Τέλος, σε απλή χρήση (τηλέφωνα, μηνύματα, μουσική) και με περιστασιακό WiFi η μπαταρία του στο τέλος της δεύτερης μέρας βρισκόταν ακόμα στο 26%, χωρίς προφανώς να έχει επιλεγεί η Εξοικονόμηση μπαταρίας.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως εξαιτίας των κορυφαίων τεχνικών χαρακτηριστικών του, οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση είχαμε δει μέχρι σήμερα σε WP smartphones -στοιχείο που εμφανιζόταν συνήθως με τη μετάβαση από μία ανοιχτή εφαρμογή στην άλλη με τα μηνύματα επί οθόνης «Συνέχεια» και «Φόρτωση»-, έχει πλέον εξαλειφθεί τελείως, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι μία ταχύτατη και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση εμπειρία. Επίσης, αν και αναφέρθηκε και παραπάνω, η οργάνωση που μπορεί να κάνει κανείς στην αρχική του οθόνη πραγματικά λύνει τα χέρια, με την ένταξη πολλών live tiles να προσφέρει ένα ωραίο αποτέλεσμα, όσο και πρακτικότητα (ίσως η καλύτερη εναλλακτική για το notification bar).
Κάμερα
Ξεκινώντας με τα νέα χαρκατηριστικά στις λήψεις των φωτογραφιών είναι οι εφαρμογές Refocus και Storyteller. Μέσω του Refocus μπορεί να γίνει μία λήψη και έπειτα να αλλάξουμε το κέντρο της εστίασης των φωτογραφιών, κάτι που πραγματικά μπορεί να σας σώσει σε γρήγορες λήψεις. Η δική μας εμπειρία ήταν άριστη, με την εφαρμογή να ανταποκρίνεται σε κάθε νέα εστίαση, χωρίς να δούμε κάποιο «νεκρό σημείο» στο focus. Επίσης, το Storyteller προσφέρει ακριβής πληροφορίες τοποθεσίας και ημερομηνίας, δημιουργώντας τον προσωπικό σας χάρτη, τοποθετώντας τις φωτογραφίες σας είτε σε χρονολογική σειρά είτε ανά γεωγραφική θέση, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένας πληρέστατος «φωτογραφικός χάρτης».
Όπως κάθε high-end Lumia συσκευή με οπτικά μέρη Carl Zeiss, το Lumia 1520 υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις στις λήψεις φωτογραφιών, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Με προεγκατεστημένη την εφαρμογή Lumia Black η συσκευή έρχεται με προεγκατεστημένη την εφαρμογή Nokia Camera, η οποία συνδυάζει τις εφαρμογές Pro Cam και Smart Cam, προσφέροντας απόλυτο έλεγχο (όπως φωτισμό, έκθεση και εστίαση) και φίλτρα λήψεις (όπως σκηνή δράσης, motion blur και επιλογή καλύτερης λήψεις). Στις δοκιμές μας το Lumia 1520 ανταπεξήλθε στις προσδοκίες μας, με πιστή αναπαραγωγή χρωμάτων, σωστή έκθεση και αρκετή λεπτομέρεια στις λήψεις. Λίγες φορές είχαμε πρόβλημα σε φωτισμό ημέρας, με το ήδη αναφερθέν σε προηγούμενα μοντέλα πρόβλημα στην απεικόνιση των πράσινων και μπλε αποχρώσεων, αν και είναι σχεδόν μηδαμινό πλέον το εν λόγω πρόβλημα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί για τους «ψείρες».
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η Nokia για ακόμη μία φορά δείχνει την υπεροχή της έναντι του ανταγωνισμού, με κύριο υπεύθυνο την τεχνολογία Pureview. Στις δοκιμές μας σε νυχτερινές λήψεις το τελικό αποτέλεσμα που απαθανατιζόταν πρόσφερε πλήρη απεικόνιση της σκηνής, χωρίς να χάνει σημαντικά από το γεγονός της έλλειψης φωτισμού. Μικρός θόρυβος επί των τελικών αποτελεσμάτων εντοπίστηκε σε κοντινές λήψεις χωρίς φλας, ενώ και πάλι όταν συμπεριλαμβανόταν άλλος φωτισμός στο εύρος της λήψης το αποτέλεσμα είναι μερικός κορεσμός επί των αποτυπώσεων, χωρίς όμως να είχαμε ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα. Μη ξεχνάμε πως η ανάλυση της κάμερας ανέρχεται στα 20MP, προσφέροντας άριστο και επαρκές zoom, μπορεί όχι όσο έχουμε δει στα 41MP των 808 και Lumia 1020, αλλά μεγαλύτερο από τις σειρές 92x και κάτω.
Όσον αφορά τις δυνατότητες βίντεο, η συσκευή δε θα μπορούσε να μας απογοητεύσει. Με την ανάλυση βίντεο να ανέρχεται στα 1920x1080 στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά και με τη δυνατότητα ηχογράφησης ήχου στέρεο, κάθε λήψη που είχαμε πρόσφερε ικανοποιητική ποιότητα, ενώ σε εν κινήση λήψεις για ακόμη μία φορά μείναμε ικανοποιημένη, με τον οπτικό σταθεροποιητή να ανταποκρίνεται ακόμη και τις πιο δύσκολες δοκιμές μας. Στις νυχτερινές λήψεις επίσης το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό, όμως και εκεί παρατηρήσαμε την προβληματική επεξεργασία εξωτερικών φωτισμών, με το πιο σύνηθες πρόβλημα να είναι η καθυστέρηση «καθαρισμού» της εικόνας όταν είτε «έμπαινε» στο εύρος της λήψης ο φωτισμός, είτε «έβγαινε». Όμως, ακόμη και έτσι η καθυστέρηση ήταν μικρή, με το συνολικό πακέτο να μας αφήνει ικανοποιημένους.
Από την άλλη, η εμπειρία μας με την μπροστινή κάμερα δεν κυμάνθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα. Με ανάλυση μόλις 1.2MP και βίντεο ανάλυσης 720p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο ήταν ήδη γνωστό ότι δε θα είχαμε και το κορυφαίο αποτέλεσμα, αλλά τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Έτσι παρατηρήσαμε υπερβολικό πιξέλιασμα στις βίντεο κλήσεις (συγκριτικά με Galaxy S4 και Lumia 925 στο ίδιο δίκτυο WiFi), θολές φωτογραφίες και θόρυβο στις λήψεις. Επίσης, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η κάμερα φαινόταν σα να μη μπορούσε να ανταπεξέλθει καθόλου, αφού υπήρχε ελάχιστος φωτισμός σε σύγκριση με Galaxy S4 και iPhone 5, γεγονός που δε χαρίζει στο Lumia 1520 καλές επιδόσεις όσον αφορά τις βιντεοκλήσεις.
Συμπέρασμα
Μπορεί το Lumia 1520 να είναι «τέρας» δυνατοτήτων όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όμως δε μπορούμε εύκολα να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι είναι «τέρας» μεγέθους, χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Ναι μεν τα περισσότερα tiles μπορούν να κάνουν την αρχική των χρηστών ακόμα πιο προσωπική και ουσιώδη, όμως πέραν αυτού δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική χρήση αυτής της μεγάλης οθόνης των 6 ιντσών όπως το S-Pen που είδαμε στο Galaxy Note 3 της Samsung. Επίσης, καμία εφαρμογή δεν εκμεταλλεύεται ούτε την «ιπποδύναμη» ούτε την ανάλυση της συσκευής, ενώ ακόμα και για την προβολή 1080p αρχείων (.mkv και .avi) χρειαστήκαμε εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή. Τέλος, τις περισσότερες φορές αναγκαστήκαμε να το έχουμε στο χέρι μας, καθώς δε χωράει εύκολα σε όλες τις τσέπες.
Κατά τα άλλα όμως, πρόκειται για μία πανέμορφη (πέραν του μεγέθους) συσκευή, με ίσως την καλύτερη οθόνη που έχουμε δει μέχρι σήμερα και τα κορυφαία specs σε Windows Phone 8 συσκευή. Οι ικανότητες λήψεις φωτογραφιών με την τεχνολογία Pureview αλλά και την ανάλυση των 20MP μπορούν να ανταπεξέλθουν και στις σκληρότερες απαιτήσεις, ενώ και η προβολή βίντεο 1080p με στέρεο ήχο καταφέρνει να κερδίσει τις καρδιές μας. Χωρίς πολλά λόγια, το Lumia 1520 είναι η κορυφαία συσκευή Windows Phone 8 και μία από τις καλύτερες επιλογές στην αγορά, με την τελική επιλογή αγοράς ή όχι να εξαρτάται από το αν θέλετε μία τόσο μεγάλη οθόνη και φυσικά την τιμή η οποία έχει οριστεί αρχικά στα €749.