Μας άρεσε
- Μεγάλη και υπέροχη εξωτερική οθόνη. Και εσωτερική δηλαδή. Αλλά η εξωτερική είναι άλλο πράγμα
- Κομψός σχεδιασμός και τέσσερα πανέμορφα χρώματα
- Δυνατό σύστημα καμερών
- Καθαρή έκδοση Android με χρήσιμες χειρονομίες και συντομεύσεις
- Σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση
Δεν μας άρεσε
- Η απουσία υπερευρυγώνιας κάμερας ενδεχομένως να είναι deal-braker για ορισμένους
- Περιορισμένη υποστήριξη
- Το σύστημα ψύξης θα μπορούσε να ήταν καλύτερο
- Απουσία λειτουργιών AI στο λανσάρισμα
Τα δεδομένα στην κατηγορία των clamshells είναι πολύ ιδιαίτερα, απόρροια των προτεραιοτήτων του κοινού στο οποίο πρωτίστως απευθύνονται (νεανικό γυναικείο), της περιορισμένης γκάμας επιλογών και των υψηλών τιμών (σε σχέση με τα τυπικά smartphones φυσικά).
Στην περίπτωση του razr 50 Ultra μάλιστα, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αφού κυκλοφορεί την ίδια περίοδο με το Galaxy Z Flip6 και καθώς βρίσκονται πάρα πολύ κοντά από άποψη κόστους (€1199 η πρόταση της Motorola, €1249 εκείνη της Samsung), οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Σε ποιους τομείς όμως ξεχωρίζει η λύση της Motorola και γιατί κάποιος να προτιμήσει εκείνη έναντι του ανταγωνισμού;
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του razr 50 Ultra δεν διαφέρει πουθενά σε σχέση με εκείνον του razr 40 Ultra. Η Motorola επέλεξε να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με τις στρογγυλεμένες γωνίες και το stylish design. Οι συμπαγείς διαστάσεις (73,99 x 171,42 x 7,09 χιλ. ανοιχτό και 73,99 x 88,09 x 15,32 χιλ. κλειστό) σε συνδυασμό με το βάρος των 189 γραμμαρίων το καθιστούν εξαιρετικά βολικό στη μεταφορά αφού χωρά ακόμα και στις μικρότερες τσάντες ή ακόμα και τσέπες, ενώ με λίγη προσπάθεια είναι εφικτός ο χειρισμός και το κλείσιμο με το ένα χέρι. Το razr 50 Ultra διαθέτει πλάτη από vegan δέρμα ενώ έρχεται σε τέσσερα φωτεινά χρώματα: μπλε, πράσινο, ροζ και το απαλό ροδακινί Peach Fuzz. Το τελευταίο μάλιστα αναδείχθηκε χρώμα της χρονιάς από την Pantone (η Motorola ένιωσε την ανάγκη να το αναφέρει επάνω στον μηχανισμό άρθρωσης) ενώ το μπλε που είναι και το λιγότερο ευφάνταστο έχει μία κατακόρυφη γραμμή σε διαφορετική απόχρωση στην πλάτη του.
Η συσκευή διαθέτει προστασία από το νερό βάσει IPX8 ενώ η οθόνη της πέραν από την προστασία Corning Gorilla Glass Victus, έχει επίστρωση που θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε ακόμα κι όταν έχει σταγόνες επάνω. Στα δεξιά της συσκευής βρίσκονται τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυξομείωσης της έντασης του ήχου με το πρώτο να περιλαμβάνει και σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος ο οποίος λειτουργεί άψογα (ως προς το ξεκλείδωμα υπάρχει και δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου). Ο μηχανισμός άρθρωσης δείχςει αρκετά στιβαρός: όταν το razr 50 Ultra κλείνει δεν δημιουργείται κενό ενώ όταν είναι ανοιχτό, το όποιο «τσάκισμα» είναι σχεδόν ανεπαίσθητο -βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με εκείνο του Galaxy Z Fold6. Οι κάμερες στο εξωτερικό βρίσκονται μέσα στην οθόνη ενώ στο εσωτερικό, η selfie cam είναι τύπου punch hole στο κέντρο.
Οθόνες – Κάμερες
Το στοιχείο που διαφοροποιεί το razr 50 Ultra τόσο από το περυσινό μοντέλο της Motorola όσο και από τον ανταγωνισμό, δεν είναι άλλο από την εξωτερική οθόνη η οποία πλέον είναι τεσσάρων ιντσών. Πρόκειται για μία pOLED ανάλυσης 1272 x 1080 στα 417 PPI, με ρυθμό ανανέωσης που φτάνει έως και τα 165 Hz και μέγιστη φωτεινότητα 2400 nits. Το πλαίσιό της είναι πρακτικά ανύπαρκτο με την εμπειρία θέασης που προσφέρει να είναι εξωπραγματική. Ναι, η παρουσία των δύο καμερών στην κάτω δεξιά γωνία της θα σας κάνει τη ζωή δύσκολη με κάποιες εφαρμογές όμως σε γενικές γραμμές, μιλάμε για μία οθόνη που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το smartphone. Για να καταλάβετε, σε πολλές περιπτώσεις (από ένα γρήγορο μήνυμα και την αλλαγή κομματιού στο Spotify, μέχρι την πλοήγηση μέσω Google Maps και την προβολή ενός μικρού σε διάρκεια βίντεο), δεν χρειάστηκε να ανοίξουμε καν το smartphone!
Όσο για την κύρια οθόνη, πρόκειται για μία pOLED 6,9 ιντσών που καταλαμβάνει το 85% της συνολικής επιφάνειας, με λόγο διαστάσεων 22:9 ανάλυση 2640 x 1080 στα 413 PPI, υποστήριξη HDR10+, ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα 165 Hz και μέγιστη φωτεινότητα 3000 nits. Σημειώστε πως αυτό το τελευταίο εκτός από εντυπωσιακό είναι και απαραίτητο λόγω της ιδιαίτερης επιφάνειας της οθόνης -προκειμένου να διευκολύνει τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως του ήλιου. Όπως και από την εξωτερική οθόνη, έτσι και από την εσωτερική δεν είχαμε κανένα απολύτως παράπονο. Τα χρώματα αποτυπώνονται εξαιρετικά με τον ρυθμό αντίθεσης να είναι άψογος και την κάθε εμπειρία θέασης άψογη. Το pOLED πάνελ σημαίνει ότι και οι δύο οθόνες είναι σε θέση να ρίχνουν τον ρυθμό ανανέωσης έως και το 1 Hz εξοικονομώντας έτσι ενέργεια.
Στις κάμερες τώρα, η Motorola προχώρησε σε σημαντικές αναβαθμίσεις παίρνοντας μία απόφαση που όσο να ‘ναι θα διχάσει. Την κύρια κάμερα των 50 MP (f/1,7, 0,8 μm, 1,6 μm Quad Pixel, OIS) πλαισιώνει τηλεφακός 50 MP (f/2,0, 0,64 μm, 1,28 μm Quad Pixel, 2x οπτικό zoom). Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται η υπερευρυγώνια κάμερα η απάντηση είναι… πουθενά! Στην περίπτωση του razr 50 Ultra προτιμήθηκε τηλεφακός έναντι υπερευρυγώνιας, με τη Motorola να θεωρεί πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται η συσκευή θα τον βρει πιο χρήσιμο.
Όντως οι λήψεις που μας χάρισαν οι δύο κάμερες του smartphone ήταν εξαιρετικές με την AI να βάζει το χεράκι της διορθώνοντας τα χρώματα -έστω κι αν ορισμένες φορές το παράκανε. Ακόμα κι όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν ήταν ιδανικές, το τηλέφωνο μας χάρισε καθαρές και ισορροπημένες λήψεις με φυσικό bokeh και δυνατότητα επιλογής εστιακού μήκους. Το οπτικό zoom δουλεύει τέλεια ενώ και το βίντεο (4K/60) ήταν απόλυτα σταθερό. Σε ό,τι να κάνει μ’ αυτό το τελευταίο, αν συμβιβαστείτε με τα 1080p, θα έχετε και HDR10 για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κρατώντας το τηλέφωνο οριζόντια και διπλωμένο ενεργοποιείται δε η λειτουργία camcorder (hello 90s!). Τώρα κατά πόσο θα προτιμηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία....
Στο εσωτερικό του υπάρχει κάμερα 32 MP η οποία ναι μεν θα σας καλύψει απόλυτα ως προς τις βιντεοκλήσεις, ωστόσο η ποιότητα των selfies της είναι σημαντικά υποδεέστερη σε σχέση με τις λήψεις των δύο βασικών καμερών. Για να ‘μαστε ειλικρινείς δεν έχετε κανέναν λόγο να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη κάμερα για selfies αφού μπορείτε να το κάνετε με την κύρια χρησιμοποιώντας την εξωτερική οθόνη για να δείτε πώς φαίνεστε. Το ίδιο ισχύει κι όταν φωτογραφίζετε κάποιον, αφού μπορεί να ελέγξει ανά πάσα στιγμή το αποτέλεσμα ενώ υπάρχει και λειτουργία προβολής καρτούν για να τραβήξετε το ενδιαφέρον παιδιών μικρής ηλικίας (ή και μεγαλύτερων, δεν κρίνουμε).
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Στο εσωτερικό του το Motorola razr 50 Ultra κρύβει τον Snapdragon 8s Gen 3 ο οποίος μπορεί να μην έχει την ισχύ του Snapdragon 8 Gen 3 όμως αφ’ ενός συνιστά σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τον Snapdragon 8 Gen 1 του προηγούμενου μοντέλου και αφ’ ετέρου θα καλύψει τις ανάγκες του μέσου χρήστη άνετα.
Το σύστημα ψύξης πάντως θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αφού όσες φορές ζορίσαμε τη συσκευή, εκείνη ανέβασε θερμοκρασία χωρίς πολλά-πολλά. Η συσκευή διαθέτει 12 GB LPDDR5X RAM και 256/512 GB αποθηκευτικού χώρου UFS 4.0. Η μπαταρία της είναι στα 4000 mAh και αντέχει άνετα μία μέρα γεμάτης χρήσης ενώ η φόρτιση των 45 W γεμίζει κάτι παραπάνω από το μισό της σε 30 λεπτά. Για το 0-100% χρειάζεται κάτι λιγότερο από μία ώρα. Υποστηρίζονται ακόμα ασύρματη φόρτιση 15 W και αντίστροφη φόρτιση 5 W ενώ τέλος, προσφέρονται Bluetooth 5.4 και Wi-Fi 7.
Η συσκευή τρέχει Android 14 που κατά την προσφιλή συνήθεια της Motorola είναι ό,τι πιο κοντά θα βρείτε σε stock Android χωρίς bloatware. Δυστυχώς παρέχονται μόλις τρία χρόνια αναβαθμίσεων λογισμικού και τέσσερα ενημερώσεων ασφαλείας, κάτι που πλέον κρίνεται ανεπαρκές για τέτοιου είδους συσκευή. Η υποστήριξη χειρονομιών μαζί με διάφορες άλλες συντομεύσεις, θα σας κάνουν τη ζωή πανεύκολη. Κάποιες λειτουργίες AI όπως οι Photo Enhancement Engine και Magic Canvas είναι διαθέσιμες με το λανσάρισμα της συσκευής (η οποία μάλιστα είναι η πρώτη που τρέχει Google Gemini) όμως τα σπουδαία θα έρθουν αργότερα μέσα στη χρονιά με την κυκλοφορία της Moto AI. Θα έχετε πάντως τη δυνατότητα να ζητήσετε από την τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει για λογαριασμό σας ταπετσαρίες για την εξωτερική οθόνη που να ταιριάζουν με το ντύσιμό σας.
Συμπέρασμα
Το razr 50 Ultra είναι ακόμα μία πλήρης συσκευή στην κατηγορία των clamshell smartphones. Έρχεται με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του και η όλη εμπειρία χρήσης που προσφέρει είναι εξαιρετική. Ναι, θα χρειαστούν ορισμένες παραχωρήσεις από πλευράς χρήστη όμως εφ’ όσον οι προτεραιότητες του τελευταίου συνάδουν με εκείνες της Motorola, τότε το πιθανότερο είναι πως θα ευχαριστηθεί το razr 50 Ultra όσο καμία άλλη συσκευή στο παρελθόν.
- 1