Μας άρεσε
- Υπέροχος σχεδιασμός και υψηλή αισθητική (ιδίως στην έκδοση με την ξύλινη πλάτη)
- Μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και μία από τις ταχύτερες φορτίσεις στην αγορά
- Σχεδόν stock Android 14 με ελάχιστο bloatware και εύχρηστο Hello UI
- Καλές επιδόσεις σε καθημερινή χρήση
- Σπουδαία οθόνη
Δεν μας άρεσε
- Ανεβάζει γρήγορα θερμοκρασία στο gaming σε βαθμό που γίνεται ανυπόφορο
- Μέτρια ποιότητα εγγραφής βίντεο
- Απουσία τεχνολογίας LTPO στην οθόνη και προσαρμογή ρυθμού ανανέωσης που θα μπορούσε να ήταν καλύτερη
- Μέτρια υποστήριξη λογισμικού και ενημερώσεων ασφαλείας
Τα Series 50 συνιστούν τη φετινή ενημέρωση της σειράς Edge της Motorola και πέραν των ανανεώσεων σε επίπεδο εμφάνισης και χαρακτηριστικών, ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση και στον τομέα της ονομασίας. Στην περυσινή κολεξιόν λοιπόν, το Edge 40 Neo ήταν το budget μοντέλο, το Edge 40 το μεσαίο και το Edge 40 Pro το high-end. Φέτος τα πράγματα είναι κομματάκι διαφορετικά αφού το Edge 50 αποτελεί το βασικό μοντέλο, το Edge 50 Pro είναι το ενδιάμεσο και το Edge 50 Ultra συνιστά τη ναυαρχίδα της σειράς. Κι αν με τη λέξη Ultra φέρνετε στο μυαλό άλλες προτάσεις από το πάνω ράφι (βλ. Samsung Galaxy S24 Ultra), εκείνη της Motorola είναι αρκετά πιο light.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Όπως και στην περίπτωση του Edge 50 Pro που είδαμε πριν λίγο καιρό, έτσι και το Ultra μοντέλο υιοθετεί εξαίσια αισθητική. Η Motorola έδωσε έμφαση στο στυλ χαρίζοντάς μας μία συσκευή που κλέβει τις εντυπώσεις. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Αυτή που δοκιμάζουμε έχει πλάτη από vegan δέρμα τόσο καλής κατασκευής που εύκολα πείθει για αληθινό και προσφέρεται σε δύο χρώματα: ένα γκρι και ένα ροδακινί πορτοκαλί (με το Peach Fuzz να είναι το χρώμα του 2024 κατά την Pantone). Η άλλη έκδοση βέβαια που είχαμε δει στα επίσημα αποκαλυπτήρια είχε ξύλινη πλάτη. Πρόκειται για πραγματικό ξύλο το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της πιστοποίησης IP68 και παράλληλα να αντέχει στην καθημερινή φθορά χωρίς απώλεια χρώματος και λοιπών χαρακτηριστικών. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι εκτός από ξεχωριστή, πραγματικά πανέμορφη. Το πλαίσιο είναι από αλουμίνιο.
Στην πρόσοψη του Edge 50 Ultra κυριαρχεί η κυρτή οθόνη του με προστασία Gorilla Glass Victus και την κάμερα να είναι ψηλά στο κέντρο της σε στυλ hole punch. Η κυρτή οθόνη δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά πια οπότε από μόνη της αποτελεί σημείο αναφοράς. Γενικότερα οι κυρτές γωνίες της συσκευής εξασφαλίζουν άνετο και σταθερό κράτημα παρά την οθόνη των 6,67 ιντσών. Γενικότερα η Motorola έκανε πολύ καλή δουλειά στον σχεδιασμό αφού με διαστάσεις 161,1 x 72,4 x 8,6 χιλ. και βάρος 197 γραμμαρίων, έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά συμπαγή και ελαφριά λύση. Στο πίσω μέρος, η επιφάνεια των καμερών ανασηκώνεται ελαφρά από την υπόλοιπη πλάτη αλλά με τρόπο απόλυτα φυσικό, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές κινήσεις για ένα βασικό σύστημα καμερών. Στην ξύλινη έκδοση μάλιστα το υλικό παραμένει το ίδιο για ένα ακόμα πιο κομψό αποτέλεσμα -στις υπόλοιπες διαφέρει. Οι δακτύλιοι γύρω από τους φακούς προσδίδουν έξτρα χαρακτήρα.
Οθόνη & κάμερες
Όπως προείπαμε, το Edge 50 Ultra έρχεται με οθόνη 6,67 ιντσών. Είναι κυρτή με εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο, τύπου P-OLED, με ανάλυση 2712 x 1220 pixels και σβέλτο αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Ο λόγος διαστάσεών της είναι 20:9, έχει ρυθμό ανανέωσης έως 144 Hz με HDR10+ και μέγιστη φωτεινότητα 2500 nits. Όσοι διαβάσατε το review του Edge 50 Pro θα διακρίνατε ήδη αρκετά κοινά σημεία μεταξύ των οθονών των δύο συσκευών και πράγματι έτσι έχει η κατάσταση αφού αυτές πρακτικά διαφέρουν μόνο ως προς τη μέγιστη φωτεινότητα. Ως εκ τούτου, το Edge 50 Ultra δεν διαθέτει λειτουργίες LTPO και always on και ως εκ τούτου ο ρυθμός ανανέωσης δεν φτάνει ποτέ το 1 Hz. Η ρύθμιση του τελευταίου θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη αφού στο Auto εναλλάσσεται μεταξύ 60, 90 και 120 Hz, ενώ στα άλλα δύο, όποτε δεν χρησιμοποιεί τα 120 ή τα 144 Hz, πέφτει στα 60 Hz.
Στα των καμερών, η συσκευή στα χαρτιά μοιάζει να είναι τέλεια εξοπλισμένη. Το τριπλό σετ της αποτελείται από κύρια κάμερα 50 MP (f/1,6, 1,2 μm, PDAF), υπερευρυγώνια 50 MP (f/2,0, 122ο, 0,64 μm) και περισκοπικό τηλεφακό 64 MP (f/2,4, 0,7 μm, PDAF, 3x οπτικό zoom) ενώ στην πρόσοψη έχουμε την ίδια selfie cam των 50 MP (f/1,9 με AF) με το Edge 50 Pro. Στις φωτογραφίες, το Edge 50 Ultra δεν τα πάει κι άσχημα. Σε εξωτερικούς χώρους ή τέλος πάντων σε χώρους με επαρκή φωτισμό, οι λήψεις είναι πολύ καλής ποιότητας, με ζωηρά χρώματα και μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας. Ο βαθμός επεξεργασίας δεν είναι υπερβολικός ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το HDR, να ξέρετε ότι το viewfinder δεν μπορεί να το αποτυπώσει. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αυτοματοποιημένη επεξεργασία όμως εν τοιαύτη περιπτώσει οι λήψεις σας θα απαιτούν περισσότερο χρόνο ενώ δεν θα έχετε και πρόσβαση στην αρχική εικόνα.
Η υπερευρυγώνια κάμερα και ο τηλεφακός είναι αρκετά κοντά σε επιδόσεις, αν και σε εσωτερικούς χώρους παρατηρήσαμε θέματα σε διάφορες λήψεις μας, ιδίως όταν υπήρχε σημαντική διαφορά στη φωτεινότητα σε διάφορα σημεία του κάδρου. Το 3x zoom του τηλεφακού δεν τα πάει κι άσχημα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να κοιτάξει στα ίσια τις αντίστοιχες επιδόσεις άλλων high-end συσκευών όπως π.χ. του Samsung Galaxy S24 Ultra. Σε μειωμένο φωτισμό, η κύρια κάμερα στέκεται στο ύψος της προσφέροντας ισορροπημένες λήψεις με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Η κάμερα πρόσοψης χαρίζει πολύ καλά πορτρέτα με το AF να είναι ευπρόσδεκτο και τους τόνους του δέρματος να αποδίδονται εξαιρετικά. Σε ό,τι αφορά το βίντεο, όλες οι κάμερες είναι εξοπλισμένες με OIS το οποίο δεν είναι εφάμιλλο ενός gimbal ή άλλων λύσεων που έχουμε δει σε ναυαρχίδες αλλά αν μη τι άλλο κάνει δουλειά. Εν αντιθέσει με τις εικόνες πάντως, τα βίντεο παραείναι επεξεργασμένα για τα γούστα μας.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Η Motorola εφοδίασε το Edge 50 Ultra με έναν Snapdragon 8S Gen 3 που ναι μεν είναι ασθενέστερος από τον 8 Gen 3 (ως προς τις επιδόσεις φέρνει περισσότερο στον 8 Gen 2) αλλά τουλάχιστον προσφέρει εξαιρετική διαχείριση πόρων. Πλαισιώνεται από 16 GB LPDDR5X RAM και 1 TB τύπου UFS 4.0, χαρακτηριστικά που εγγυώνται κορυφαία απόδοση και πράγματι έτσι είναι με μία εξαίρεση: το gaming. Όσες φορές δοκιμάσαμε κάποιο ΑΑΑ παιχνίδι, έπειτα από 10-15 λεπτά η συσκευή άρχισε να ζεσταίνεται σε τέτοιο βαθμό που πρακτικά ήταν αδύνατον να συνεχίσουμε (το throttling δεν ήταν αμελητέο αλλά οι θερμοκρασίες ήταν πραγματικά ενοχλητικές). Ακόμα υποστηρίζονται Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4 (A2DP, LE). Στα του ήχου, τα στερεοφωνικά ηχεία μας ικανοποίησαν πλήρως, ακόμα κι όταν η ένταση ήταν στο max, όντας ό,τι πρέπει για να ακούτε μουσική ή podcasts ενώ π.χ. κάνετε δουλειές στο σπίτι.
+
Το Edge 50 Ultra ενσωματώνει μπαταρία 4500 mAh που ναι μεν μοιάζουν λίγα, όμως αρκούν για να του χαρίσουν αυτονομία έως και δύο ημερών υπό προϋποθέσεις. Η δε φόρτιση στα 125 W (η συσκευασία περιλαμβάνει σχετικό φορτιστή) κάνει το 0-100% σε μόλις 20 λεπτά! Η συσκευή τρέχει Android 14 ενισχυμένο με το Hello UI της Motorola. Πρόκειται για ένα αρκετά εύχρηστο περιβάλλον χρήστη με υποστήριξη νευμάτων και έξτρα συντομεύσεις και προαιρετικές λειτουργίες. Το bloatware είναι ελάχιστο και γενικώς η όλη εμπειρία είναι ό,τι πιο κοντινό σε stock Android μπορείτε να βρείτε (ίσως μαζί με τα Google Pixel). Εκεί βέβαια που μας τα χαλάει η Motorola είναι στην υποστήριξη του Edge 50 Ultra αφού εγγυάται μόλις τρία χρόνια αναβαθμίσεων λειτουργικού και τέσσερα ενημερώσεων ασφαλείας, κάτι που κρίνεται ανεπαρκές.
Συμπέρασμα
Το Edge 50 Ultra είναι η ναυαρχίδα της Motorola για φέτος. Διαθέτει σπουδαίο σχεδιασμό, κορυφαία αισθητική και ικανοποιητικά χαρακτηριστικά. Στην κατηγορία του όμως ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και όταν κάποιος ετοιμάζεται να δαπανήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για την αγορά ενός smartphone, οι απαιτήσεις είναι πολύ συγκεκριμένα.
Αν και το Edge 50 Ultra υπερτερεί σε κάποιους τομείς, είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός πως υστερεί σε άλλους, ένας μάλλον αναγκαστικός συμβιβασμός της Motorola για να διατηρήσει την τιμή στα επίπεδα των €1000. Αν τα «θέλω» σας συμβαδίζουν με τα πλεονεκτήματα του Edge 50 Ultra, μπορείτε να το εξετάσετε, ειδάλλως δύσκολα θα σας καλύψει.