Μας άρεσε
- Όμορφος σχεδιασμός υψηλής αισθητικής και χαμηλό βάρος
- Σπουδαία οθόνη
- Πολύ καλή ποιότητα κάμερας όσον αφορά στις φωτογραφίες με τη selfie κάμερα να συνιστά την ευχάριστη έκπληξη
- Ταχύτατη φόρτιση, από τις καλύτερες που έχουμε δει
- Φιλικό περιβάλλον χρήστη, με έξυπνες λειτουργίες και χωρίς καθόλου bloatware
Δεν μας άρεσε
- Χαμηλή ισχύς που μοιραία επηρεάζει τις δυνατότητες της συσκευής
- Έτσι κι έτσι βίντεο χωρίς υποστήριξη 4K/60fps
- Μέτρια υποστήριξη λογισμικού και ενημερώσεων ασφαλείας
Τα Motorola Edge ανέκαθεν αποτελούσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις στη mid-range κατηγορία. Πραγματικά all-arounders, προσέφεραν ικανοποιητικές επιδόσεις, άνετη εμπειρία χρήσης με έμφαση στα multimedia και το streaming, πάντα σε συνδυασμό με προσεγμένο design και στιβαρή κατασκευή.
Το Edge 50 Pro δεν πάει πίσω αφού βασίζεται σε γενικές γραμμές στους ίδιους πυλώνες προκειμένου να ικανοποιήσει τα «θέλω» του χρήστη που θέλει… κάτι απ’ όλα. Με την τιμή του όμως να το τοποθετεί στο επάνω διάζωμα της κατηγορίας του, οι προσδοκίες είναι αναπόφευκτα αυξημένες (ο καταναλωτής που δίνει €600 για συσκευή smartphone έχει απαιτήσεις) καθώς ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Σε τι βαθμό καταφέρνει το Edge 50 Pro να ξεχωρίσει το βλέπουμε στο παρακάτω ταξίδι μας με τη συσκευή όπου παρεμπιπτόντως σηκώσαμε και δύο Ευρωπαϊκά!
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Η Motorola τα τελευταία χρόνια δίνει σπουδαία έμφαση στο design, στο πλαίσιο μίας προσεγμένης πολυαισθητηριακής (ω, ναι…) εμπειρίας. Αυτό το τελευταίο γίνεται αντιληπτό από το άνοιγμα της συσκευασίας κιόλας, με την κίνηση να απελευθερώνει ένα ευχάριστο άρωμα. Όχι πως αυτό παίζει κάποιον ρόλο στην εμπειρία χρήσης της συσκευής, όμως αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως η Motorola έχει προσέξει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια -αν και μεταξύ μας, προτιμούμε να σταθούμε στο γεγονός πως η συσκευασία αποτελείται από 80% ανακυκλωμένα υλικά. Σε αυτή θα βρείτε πέραν της συσκευής, μία προστατευτική θήκη σιλικόνης με εφέ θολώματος σε παρεμφερή απόχρωση με το smartphone, καλώδιο φόρτισης USB Type-C και φορτιστή TurboPower 125 W.
Παίρνοντας στα χέρια σας το Edge 50 Pro, το πρώτο πράγμα που θα ξεχωρίσετε, είναι το χαμηλό του βάρος: όταν πολλές από τις συσκευές με οθόνη 6,7 ιντσών (οι διαστάσεις του είναι 161,23 x 72,4 x 8,19 χιλ.) ξεπερνούν τα 200 γραμμάρια, αυτό περιορίζεται στα μόλις 186. Σε συνδυασμό δε με τις κυρτές γωνίες και τον τύπο της επιφάνειας στην πλάτη του, το καθιστούν μία αρκετά εύχρηστη συσκευή που χαρίζει σταθερό κράτημα και θα τη χειριστείτε σχετικά άνετα με το ένα σας χέρι. Η οθόνη του smartphone, όπως θα δούμε και παρακάτω είναι κυρτή και φέρει προστασία Gorilla Glass. Η κάμερα πρόσοψης είναι στο κέντρο και τύπου hole punch. Στην πλάτη του, το πλαίσιο της κάμερας δεν είναι ξεχωριστό όπως στις περισσότερες άλλες συσκευές. Τουναντίον, η ίδια η πλάτη φαίνεται σαν να ανασηκώνεται (η σχετική καμπυλότητα κάνει τις δύο επιφάνειες να μοιάζουν ουσιαστικά σαν μία).
Το πλαίσιο της συσκευής είναι από αλουμίνιο ενώ και τα πλήκτρα της είναι μεταλλικά. Όλα τους δε (ενεργοποίησης και αυξομείωσης της έντασης του ήχου), βρίσκονται στη δεξιά πλευρά. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η Motorola έχει επιλέξει να προσθέσει το λογότυπο της τεχνολογίας Dolby Atmos στην επάνω πλευρά του τηλεφώνου και τα βασικά χαρακτηριστικά της κύριας κάμερας στο πίσω του μέρος -αμφότερα αχρείαστα. Το Edge 50 Pro έρχεται σε τρία χρώματα: μωβ, μαύρο και έναν ιδιαίτερο συνδυασμό γκρι/λευκού που παραπέμπει σε μαργαριτάρι. Οι δύο πρώτοι είναι με τις ευλογίες της Pantone (και μάλιστα το μωβ είναι άκρως εντυπωσιακό) και πλαισιώνονται από επιφάνεια vegan δέρματος (σιλικόνη δηλαδή), ενώ το τρίτο είναι κατασκευασμένο στο χέρι και έχει ματ υφή. Όποια κι αν επιλέξετε, το Edge 50 Pro έρχεται με προστασία από νερό και σκόνη βάσει πιστοποίησης IP68.
Οθόνη – Κάμερες
Η οθόνη του Motorola Edge 50 Pro είναι αναμφισβήτητα ένα από τα δυνατά του σημεία. Πρόκειται για μία κυρτή 20:9 pOLED 6,7 ιντσών στα 446 PPI, με ανάλυση Super HD που στην πράξη μεταφράζεται σε 2712 x 1220 pixels. Είναι πιστοποιημένη από την Pantone (Pantone Validated και Pantone Skintone Validated) προσφέροντας 10-bit χρώματα (πάνω από ένα δισ. αποχρώσεις) και καλύπτοντας τον χρωματικό χώρο DCI-P3 σε ποσοστό 100%. Διαθέτει ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα 144 Hz και μέγιστο ρυθμό δειγματοληψίας 360 Hz, τεχνολογία DC Dimming και μέγιστη φωτεινότητα 2000 nits. Υποστηρίζει HDR10 και HDR10+ αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το YouTube και σε λειτουργία πλήρους οθόνης -το Netflix ας πούμε δεν προσφέρει τέτοια δυνατότητα.
Η όλη εμπειρία θέασης είναι εξαιρετική. Η φωτεινότητα της οθόνης είναι σπουδαία, επιτρέποντας την απρόσκοπτη χρήση του smartphone ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φυσικό φως. Όσον αφορά στον ρυθμό ανανέωσης, στη διάθεσή σας βρίσκονται τέσσερις επιλογές: 60 Hz, 120 Hz, 144 Hz και Auto. Οι τρεις πρώτες αφορούν πρακτικά τη μέγιστη ρύθμιση όταν η οθόνη χρησιμοποιείται -σε διαφορετική περίπτωση, ο ρυθμός πέφτει στα 60 Hz. Το Auto αφήνει το smartphone να κάνει την κατάλληλη επιλογή. Εδώ να σημειώσουμε πως η οθόνη του Motorola Edge 50 Pro δεν είναι LTPO και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πέσει στο 1 Hz όπως γίνεται με άλλες συσκευές. Ακόμα κι έτσι πάντως, το Auto είναι η καλύτερη λύση. Όσο για τα χρώματα, η βαθμονόμηση Pantone προσφέρεται μόνο στην επιλογή Natural, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επέμβετε αφού η συσκευή έχει προεπιλεγμένη τη Vivid.
Περνώντας στις κάμερες τώρα, η Motorola έχει εφοδιάσει το τηλέφωνο με τρεις τέτοιες συν μία ακόμα στην πρόσοψη. Η κύρια είναι ανάλυσης 50 MP, με αισθητήρα 1/1,55 ιντσών, ευρύ διάφραγμα f/1,4, μέγεθος κόκκου 1,0 μm, τεχνολογία Quad Pixel 2,0 μm, πολυκατευθυντικό PDAF, laser AF και OIS. Πλαισιώνεται από τηλεφακό 10 MP και 67 χιλ. με 3x οπτικό zoom, διάφραγμα f/2,0, μέγεθος κόκκου 1,0 μm, PDAF και OIS, καθώς επίσης και υπερευρυγώνια κάμερα 13 MP και 16 χιλ. με οπτικό πεδίο 120ο, διάφραγμα f/2,2, μέγεθος κόκκου 0,64 μm και AF. Η κάμερα πρόσοψης είναι 50 MP με διάφραγμα f/1,9, AF, μέγεθος κόκκου 0,64 μm και τεχνολογία Quad Pixel 1,28 μm. Το όλο σύνολο είναι σε γενικές γραμμές καλό στα χαρτιά για ένα premium smartphone, με τα αποτελέσματα στην πράξη πάντως να είναι ακόμα καλύτερα.
Συγκεκριμένα, η κύρια κάμερα θα σας προσφέρει σπουδαίες λήψεις. Το ευρύ διάφραγμα σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα χαρίζουν φωτεινές εικόνες με σπουδαία αντίθεση εντυπωσιακές λεπτομέρειες σε άκρως ρεαλιστικούς τόνους μάλιστα, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα εκείνοι που δεν αρέσκονται να επεξεργάζονται τα ενσταντανέ τους. Το διάφραγμα θα σας χαρίσει απολαυστικό εφέ θολώματος παρασκηνίου, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα πορτρέτα, οι τόνοι του δέρματος είναι απόλυτα φυσικοί, απόρροια της πιστοποίησης Pantone. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε και τη σχετική λειτουργία της κάμερας, το τελικό αποτέλεσμα θα μοιάζει με δημιουργία επαγγελματία φωτογράφου. Ο δε τηλεφακός με το 3x οπτικό zoom του είναι ό,τι πρέπει για να εστιάσετε στο θέμα σας, προσφέροντας πάρα πολύ καλό δυναμικό εύρος, έστω κι αν τα χρώματά του δεν φτάνουν εκείνα της κύριας κάμερας.
Το Motorola Edge 50 Pro δεν απογοητεύει ούτε σε συνθήκες μειωμένου ή και καθόλου φωτισμού. Οι λήψεις του παραμένουν εξαιρετικά ακριβείς και με ελάχιστο θόρυβο. Οι λεπτομέρειες είναι ευδιάκριτες, το δυναμικό εύρος στέκεται στο ύψος του και η ισορροπία στα χρώματα δεν χάνεται ούτε καν στις περιπτώσεις με μεγάλες αντιθέσεις στο κάδρο. Τα παραπάνω μάλιστα ισχύουν και για τις τρεις κάμερες της συσκευής. Η Motorola έχει προσθέσει μία επιπλέον ρύθμιση για ντε φάκτο αυτοματοποιημένη επεξεργασία εικόνας αμέσως μετά τη λήψη της, σαν να την κάνατε οι ίδιοι μέσω του Google Photos. Αν και η εν λόγω επιλογή θα γλιτώσει χρόνο σε όσους θα τη χρησιμοποιούσαν έτσι κι αλλιώς έχει δύο βασικά αρνητικά: πρώτον, δεν έχετε πρόσβαση στη μη επεξεργασμένη εικόνα και δεύτερον, ο χρόνος επεξεργασίας κάνει τη διαδικασία αρκετά άβολη. Το Motorola Edge 50 Pro χρειάζεται έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερο -σε σχέση με τα συνηθισμένα- χρονικό διάστημα για να επεξεργαστεί μία εικόνα, ιδίως αν το θέμα σας βρίσκεται εν κινήσει (σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το τελικό αποτέλεσμα διέφερε σε σχέση με εκείνο που είχαμε ή νομίζαμε πως είχαμε στο κάδρο μας) κάτι που εικάζουμε πως οφείλεται στα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά που σε κάθε περίπτωση συγκαταλέγεται στα μείον του.
Στον τομέα του βίντεο και οι τρεις κάμερες του Motorola Edge 50 Pro υποστηρίζουν 4K/30fps με την αδυναμία του να φτάσει τα 60 fps στη UHD ανάλυση να σημειώνεται. Η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές εντάξει, με το δυναμικό εύρος να είναι ικανοποιητικό, αν και η αντίθεση ήταν κομματάκι υπερβολική. Το σύστημα σταθεροποίησης από την άλλη κάνει τη δουλειά του με άψογο τρόπο, αφού ακόμα κι όταν κινούμασταν αρκετά έντονα, η εικόνα παρέμενε ομαλή. Ως προς την κάμερα πρόσοψης, η επιλογή της κρίνεται απόλυτα πετυχημένη. Διαθέτει μεγάλου μεγέθους αισθητήρα με αποτέλεσμα να απαθανατίζει ιδιαίτερα φωτεινές εικόνες, έχει AF και ευρύ φακό για selfies με πολλά άτομα, ενώ καταγράφει βίντεο ακόμα και σε 4K ανάλυση.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το Edge 50 Pro μας επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη σε σχέση με τις προδιαγραφές του. Σύμφωνοι, η Motorola θέλησε να επενδύσει -όπως κάνει τα τελευταία χρόνια- στην υψηλή αισθητική, τα όμορφα χρώματα με τη σφραγίδα της Pantone και μία πολυαισθητηριακή εμπειρία, όμως κακά τα ψέματα, μία high-end συσκευή οφείλει να διαθέτει και τα αντίστοιχα premium χαρακτηριστικά. Ε, δυστυχώς το Edge 50 Pro δεν το κάνει αφού ενσωματώνει έναν οκταπύρηνο Snapdragon 7 Gen 3 τον οποίο πλαισιώνουν 12 GB LPDDR4 RAM και 512 GB αποθηκευτικού χώρου UFS 2.2. Από την παραπάνω πρόταση και μόνο, οι περισσότεροι θα καταλάβατε ήδη πού βρίσκεται το πρόβλημα. Οι βασικές προδιαγραφές της συσκευής μοιάζουν να είναι περασμένης γενιάς, ούσες αφ’ ενός υποδεέστερες του ανταγωνισμού και αφ’ ετέρου υπεύθυνες για μία όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία χρήσης με την εκκίνηση και την εναλλαγή μεταξύ των apps να γίνεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση σε κάποιες (σχετικά λίγες, ευτυχώς) περιπτώσεις και την επεξεργασία των φωτογραφιών μας, όπως προείπαμε, να… θέλει τον χρόνο της.
Η μπαταρία των 4500 mAh μπορεί σαν χωρητικότητα να μη λέει και πολλά, όμως φτάνει άνετα για μία τυπική μέρα χρήσης. Το 5G Edge 50 Pro είναι εξοπλισμένο με μία από τις καλύτερες λειτουργίες φόρτισης που έχουμε δει γενικώς, υποστηρίζοντας ταχεία φόρτιση TurboPower 125 W, κάτι που στην πράξη μεταφράζεται σε 0-100% σε περίπου 20 λεπτά ή κάτι λιγότερο από μισή ώρα αν δεν ενεργοποιηθεί το Charging Boost. Όποια απ’ τις δύο επιλογές κι αν διαλέξει κανείς, μιλάμε για μία εκπληκτική επίδοση όπως και να ‘χει. Ακόμα προσφέρεται και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης 50 W για έξτρα ευελιξία (θα χρειαστείτε φυσικά και την κατάλληλη βάση). Το smartphone υποστηρίζει ακόμα Bluetooth 5.4, NFC, Wi-Fi 6E, ενώ διαθέτει υποδοχή για μία κάρτα SIM (συν μια ακόμα eSIM) και όχι κάρτα SD. Τα στερεοφωνικά του ηχεία, σε συνδυασμό με την τεχνολογία Dolby Atmos προσφέρουν μία άριστη εμπειρία ακρόασης, είτε streamάρετε κάποιο βίντεο, είτε ακούτε μουσική. Τα δε κανάλια ήχου προσαρμόζονται αυτόματα στο σωστό ηχείο ανάλογα με τον προσανατολισμό του κινητού.
Το Edge 50 Pro τρέχει Android 14 με τη Motorola να εγγυάται τρία χρόνια ενημερώσεων λογισμικού και τέσσερα ενημερώσεων ασφαλείας με τη διάθεση των τελευταίων να γίνεται ανά τρίμηνο. Αν εξαιρέσουμε τα θέματα που προαναφέραμε, η λοιπή εμπειρία χρήσης είναι ικανοποιητική -φτάνει να μην έχετε παράλογες για τα δεδομένα της συσκευής απαιτήσεις όπως π.χ. 3D gaming με τα settings στο max.
Τα παραπάνω πιάνουν τη βάση αφού πλέον αρκετοί κατασκευαστές προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη σε διάρκεια κάλυψη στις συσκευές τους -ιδίως όταν μιλάμε για την επένδυση ενός σεβαστού ποσού. Το Android 14 πλαισιώνεται από το Hello UI, το περιβάλλον χρήστη της Motorola το οποίο είναι ένα από τα φιλικότερα που έχουμε χρησιμοποιήσει. Στη διάθεση του χρήστη βρίσκονται χειρονομίες, συντομεύσεις αλλά και πληθώρα παραμετροποιήσεων που κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη. Όσο για το Moto Connect και το Ready For, αναλαμβάνουν τη σύνδεση του Edge 50 Pro με οθόνες μετατρέποντας το περιβάλλον του σε desktop (κάτι σαν το DeX της Samsung) και υπολογιστές.
Συμπέρασμα
Το Edge 50 Pro, η μεσαία λύση της Motorola αφού υπάρχουν τα Edge 50 Fusion και Edge 50 Ultra, είναι μία συσκευή που διατίθεται στη χώρα μας με τιμή €700 (μιλάμε για την έκδοση 12/512GB αφού σε άλλες αγορές κυκλοφορούν κι άλλες με λιγότερη RAM και χωρητικότητα). Ως εκ τούτου ο καταναλωτής που θα το επιλέξει είναι απολύτως λογικό να έχει συγκεκριμένες προσδοκίες, όχι μόνο στους τομείς της φωτογραφίας και της αισθητικής αλλά και των επιδόσεων, του gaming και του απαιτητικού multitasking.
Η πρόταση της Motorola είναι μία που ναι μεν αξίζει να βρίσκεται σε κάθε λίστα high-end συσκευών, όμως θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια προκειμένου να ξεχωρίσει. Την ευκαιρία του την αξίζει πάντως, απόρροια της εξαίρετης οθόνης, της εντυπωσιακής κάμερας, του εύχρηστου περιβάλλοντος χρήστη και της υψηλής του αισθητικής.