Μας άρεσε
- Υπέροχο design με συμπαγείς διαστάσεις και σε φοβερά χρώματα
- Εξαιρετική οθόνη OLED με σπουδαία ποιότητα εικόνας
- Η προσθήκη τρίτης κάμερας με 3x οπτικό zoom ξεχωρίζει
- Ικανοποιητική αυτονομία με ταχύτατη φόρτιση
- Android χωρίς bloatware και με πέντε χρόνια υποστήριξης
Δεν μας άρεσε
- Ο επεξεργαστής κρίνεται μάλλον λίγος για το κόστος της συσκευής
- Προβληματική εφαρμογή κάμερας
- Απουσία υποδοχής κάρτας μνήμης
Η σειρά Edge 50 της Motorola αν μη τι άλλο έχει το δικό της ενδιαφέρον. Οι τέσσερις προτάσεις της – αφήνοντας εκτός το Edge 50 – καλύπτουν πρακτικά δύο κατηγορίες, με τα Edge 50 Ultra και Edge 50 Pro να φλερτάρουν με το ανώτατο και το κατώτατο όριο των high-end συσκευών, τη στιγμή που τα Edge 50 Neo και Edge 50 Fusion κάνουν το ίδιο στις mid-range.
Εστιάζοντας στο Edge 50 Neo, πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα all-around λύση που με τα funky vibes της και τις ενδιαφέρουσες λειτουργίες της έχει όλα τα φόντα να κάνει εκείνον που αναζητά smartphone με τιμή γύρω στα €450, να την εξετάσει σοβαρά. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το εν λόγω μοντέλο να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κάποιος στο Edge 50 Neo δεν είναι άλλο από τα τέσσερα εντυπωσιακά χρώματα (απόρροια της συνεχιζόμενης συνεργασίας της Motorola με την Pantone) στα οποία διατίθεται αυτό: γκρι/σκούρο μπλε, μπλε ελεκτρίκ, κόκκινο και μπεζ ή Grisaille, Nautical Blue, Poinciana και Lattè κατ’ αντιστοιχία. Όλα τους έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και εγγυώνται πως το smartphone σας δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο σε καμία περίπτωση. Στη συσκευασία μάλιστα σας περιμένει και προστατευτική θήκη στο ίδιο χρώμα με τη συσκευή (συν καλώδιο USB Type-C αλλά όχι και φορτιστής). Κάτι ακόμα για τη συσκευασία, αφού η Motorola δίνει μια 4D unboxing εμπειρία στον χρήστη, ενσωματώνοντας ευχάριστα αρώματα στη συσκευασία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στις ίδιες τις συσκευές, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε...μυρίσει ξανά.
Η πλάτη του Edge 50 Neo είναι από vegan δέρμα (δύσκολα θα συνηθίσουμε αυτό τον όρο) με την επιφάνεια και το πλαίσιο των φακών να έχει ενσωματωθεί αρμονικά στην υπόλοιπη επιφάνεια. Το πλαίσιο είναι μεν πλαστικό, όμως η ποιότητα κατασκευής της συσκευής είναι πολύ καλή. Η τελευταία άλλωστε φέρει προστασία από νερό και σκόνη βάσει IP68 ενώ πληροί και τις προδιαγραφές του αμερικανικού στρατιωτικού προτύπου MIL-STD-810H, έτσι ώστε να τη χρησιμοποιείτε άφοβα ανεξαρτήτως συνθηκών. Οι διαστάσεις του τηλεφώνου είναι σχετικά συμμαζεμένες (154,1 x 71,2 x 8,1 χιλ.) και ο λόγος γι’ αυτό είναι η ελαφριά σμίκρυνση που έχει υποστεί η οθόνη του που από τις 6,55 ίντσες έχει κατέβει στις 6,4. Το βάρος πάντως παραμένει ίδιο (171 γραμμάρια).
Οθόνη – Κάμερες
Όπως προείπαμε, το Edge 50 Neo πλέον έρχεται με οθόνη 6,4 ιντσών. Πρόκειται για μία LTPO P-OLED με ανάλυση 1256 x 2760 pixels στα 474 ppi, με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, ένα δισ. χρώματα, HDR10+ και μέγιστη φωτεινότητα 3000 nits. Προστατεύεται δε από Corning Gorilla Glass 3. Συγκριτικά με το περυσινό μοντέλο, η οθόνη του φετινού δεν είναι μόνο ένα κλικ μικρότερη αλλά διαθέτει και χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης (από τα 144 Hz στα 120 Hz). Στην πράξη όμως, αφ’ ενός το μέγεθος ενισχύει σημαντικά τη φορητότητα της συσκευής, επιτρέποντας την άνετη χρήση της με το ένα χέρι και αφ’ ετέρου η διαφορά στον ρυθμό ανανέωσης είναι πραγματικά αμελητέα.
Χάρη στο πάνελ OLED τα χρώματά της είναι ζωηρά και έντονα (υπάρχουν διάφορες επιλογές ρυθμίσεων ώστε να βρείτε εκείνη που σας καλύπτει), με την υψηλή φωτεινότητα να είναι ό,τι πρέπει για εξωτερικούς χώρους. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ τριών ρυθμίσεων ρυθμού ανανέωσης: 60 Hz, 120 Hz και αυτόματη. Τα 120 Hz είναι εφικτά στις εφαρμογές που τα υποστηρίζουν και τα μενού της συσκευής. Τα βίντεο παίζουν στα 60 fps ενώ καθ’ ό,τι η οθόνη είναι και LTPO, ο ρυθμός ανανέωσής της φτάνει μέχρι και το 1 Hz στη λειτουργία always on. Κάτω από την οθόνη υπάρχει και σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος.
Από πλευράς καμερών, το κινητό έρχεται με κύρια 50 MP (f/1,8, 1 μm, 1/1,5”, PDAF, OIS), υπερευρυγώνια 13 MP (f/2,2, 120ο, 1,12 μm, PDAF) και τηλεφακό 10 MP (f/2,0, 3x οπτικό zoom 1 μm, 73 χιλ., PDAF, OIS). Η προσθήκη του τρίτου φακού είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση με πέρυσι με το 3x οπτικό zoom να είναι φυσικά όλα τα λεφτά. Εφ’ όσον ο φωτισμός είναι ο πρέπων, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τις λήψεις και τα βίντεο του Edge 50 Neo. Υπέροχα χρώματα, ανύπαρκτος θόρυβος και ισορροπημένη εικόνα είναι όλα όσα μπορεί να ζητήσει ο ερασιτέχνης αλλά ενθουσιώδης φίλος της φωτογραφίας από μία συσκευή σαν κι αυτή (με μία παρατήρηση που θα δούμε παρακάτω). Υπάρχουν αρκετές επιλογές αλλά εν τέλει, οι λήψεις χαρακτηρίζονται από φυσικά χρώματα και ελάχιστες παραμορφώσεις. Όταν πέσει το σκοτάδι αναλαμβάνει το night mode το οποίο μας ικανοποίησε μόνο στην κύρια κάμερα. Στην πρόσοψη υπάρχει κάμερα 32 MP που θα σας καλύψει απόλυτα όσον αφορά στις selfies.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές του τώρα, το Edge 50 Neo έρχεται με επεξεργαστή MediaTek Dimensity 7300 στα 4 nm με οκτώ πυρήνες (4 x Cortex-A78 2,5 GHz, 4 x Cortex-A55 2,0 GHz). Ως προς τη μνήμη και τη χωρητικότητα, στη διάθεσή σας βρίσκονται δύο επιλογές: 8/256 GB και 12/512 GB. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης κάρτας microSD. Οι μικρότερες διαστάσεις της συσκευής έχουν ως αποτέλεσμα τον εφοδιασμό της με μικρότερη μπαταρία και συγκεκριμένα μία των 4310 mAh. Κι όμως, ακόμα κι αν η κίνηση αυτή φαίνεται ως υποβάθμιση στα χαρτιά, στην πράξη δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στο Edge 50 Neo αφού επεξεργαστής και πάνελ οθόνης έχουν χαμηλότερη κατανάλωση πόρων. Επί της ουσίας, το smartphone δεν είχε θέμα να βγάλει μία ημέρα τυπικής χρήσης. Μάλιστα η Motorola προσφέρει και μία σειρά από χρήσιμες λειτουργίες που θα βοηθήσουν τη μπαταρία της συσκευής να αντέξει ακόμα περισσότερο στον χρόνο.
Από τα παραπάνω, το μόνο μας παράπονο έχει να κάνει με τον επεξεργαστή, αφού στα ίδια χρήματα υπάρχουν προτάσεις με καλύτερο SoC απ’ ό,τι αυτή της Motorola. Όχι πως ο Dimensity 7300 δεν αρκεί για να καλύψει τα «θέλω» του μέσου χρήστη, όμως μία συσκευή των €450 θα περιμέναμε να διαθέτει τουλάχιστον έναν Snapdragon. Σε τυπικές συνθήκες πάντως δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με εξαίρεση την εφαρμογή της κάμερας η οποία μαστίζεται από καθυστερήσεις σχεδόν σε κάθε λειτουργία της – ακόμα και τη λήψη μίας φωτογραφίας. Η λογική λέει πως η Motorola θα διορθώσει τα προβλήματά αυτά μέσω ενημέρωσης, όμως οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως η εμπειρία χρήσης μας υπήρξε από εκνευριστική έως κακή.
Στα της φόρτισης, χρησιμοποιώντας τον φορτιστή των 68 W της Motorola που είχαμε από review προηγούμενης συσκευής της εταιρείας, γεμίσαμε πλήρως το Edge 50 Neo σε 40 λεπτά (στα πρώτα 30 είχαμε φτάσει στο 80%). Θυμίζουμε ότι στη συσκευασία θα βρείτε απλά ένα καλώδιο USB Type-C.
Ως προς το λογισμικό, τέλος, το κινητό τρέχει Android 14 το οποίο πλαισιώνει το Hello UI, ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα χρήστη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, κυρίως λόγω της λιτής προσέγγισης που ακολουθεί (χωρίς υπερβολή μιλάμε για ό,τι πιο κοντινό στο stock Android). Το bloatware είναι πρακτικά ανύπαρκτο ενώ προσφέρεται και μια σειρά από έξυπνες χειρονομίες (gestures) και συντομεύσεις που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.
Ενδιαφέρον βρήκαμε μάλιστα και το Ready For, μία λειτουργία που ουσιαστικά ξεκλειδώνει ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε desktop για όσους θέλουν να δώσουν βάση στην παραγωγικότητα. Η Motorola φαίνεται πως έμαθε από το Edge 50 Ultra και στην περίπτωση του Edge 50 Neo προσφέρει πέντε χρόνια αναβαθμίσεων λογισμικού και ενημερώσεων ασφαλείας.
Συμπέρασμα
Το Edge 50 Neo είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή. Με σπουδαίο και funky design, καλά – αλλά όχι άριστα – τεχνικά χαρακτηριστικά για την κατηγορία της και μία ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της φωτογραφίας και του βίντεο, έρχεται να προσφέρει ένα φάσμα λειτουργιών που θα τραβήξουν την προσοχή μεγάλης μερίδας χρηστών.
Το δε συμπαγές design και η έμφαση στη φορητότητα μάλιστα, καθιστούν την πρόταση της Motorola ιδανική και για όσους αναζητούν ένα πιο συμμαζεμένο smartphone. Αν τα σημεία που υπερτερεί το Edge 50 Neo συμπίπτουν με τα όσα θέλετε από το επόμενό σας κινητό, μόλις το βρήκατε.
- 1