Μας άρεσε
- Πραγματικά ανθεκτικό, απέναντι σε (πρακτικά) όλα
- Άψογη διάρκεια μπαταρίας, ιδανική για επαγγελματίες
- Ραδιοφωνικός δέκτης
Δεν μας άρεσε
- Επεξεργαστής βασικού επιπέδου και λίγη RAM, δυσκολεύεται συχνά
- Κάμερα που κάνει τη δουλειά της όμως δεν εντυπωσιάζει
- Οθόνη με πολύ χαμηλή φωτεινότητα
Η Motorola αναβίωσε τη σειρά ανθεκτικών κινητών Defy με το νέο smartphone Motorola Defy, ένα άκρως ανθεκτικό κινητό σχεδιασμένο για να αντέχει σε κακουχίες και προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες ή γενικώς όποιον γνωρίζει πως το smartphone του διαρκώς θα «δοκιμάζεται» από πτώσεις, νερό και σκόνη. Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι αυτού του είδους τα smartphones να είναι λίγο πιο αδύναμα από τα στάνταρ της εποχής, οπότε πώς τα καταφέρνει το Defy; Ας το δούμε πιο αναλυτικά
Σχεδιασμός – Οθόνη
Αρχικά, για “rugged smartphone” είναι αρκετά λεπτό και όμορφο – θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε κινητό με μια (μεγάλη, βέβαια) ανθεκτική θήκη. Οι συνολικές του διαστάσεις (169.8x78.2x10.9mm) το καθιστούν λίγο μεγαλύτερο από ένα τυπικό σημερινό smartphone, οπότε χωράει άνετα στο χέρι κι ίσως δυσκολέψει στη χρήση με ένα χέρι μονάχα όσους έχουν λίγο πιο μικρά δάχτυλα. Το βάρος του αγγίζει τα 232 γραμμάρια, κι έτσι είναι λίγο πιο βαρύ από ό,τι έχουμε συνηθίσει σε smartphone όμως ο σκοπός του δεν είναι ούτε να είναι ελαφρύ, ούτε να είναι πολύ λεπτό και μικρό.
Όλο το βάρος του σχεδιασμού πέφτει στην αντοχή της συσκευής, η οποία περιμετρικά είναι καλυμμένη με σκληρό πλαστικό και η οθόνη είναι καλυμμένη με Gorilla Glass Victus – το κορυφαίο γυαλί της εταιρείας την τρέχουσα στιγμή. Επιπλέον, το κινητό φέρει πιστοποίηση IP68 για αντοχή ενάντια σε νερό και σκόνη, ενώ το εξαιρετικά ανθεκτικό του πλαίσιο το κάνει ανθεκτικό και ενάντια σε πτώσεις. Διαθέτει και πιστοποίηση MIL-SPEC-810H που το καθιστά ανθεκτικό ενάντια σε ακραίες θερμοκρασίες (υψηλές και χαμηλές), αλάτι, ομίχλη και ακόμη περισσότερα. Μια έξυπνη σχεδιαστική επιλογή είναι ένα ελαφρές εξόγκωμα της θήκης στο όριο που ενώνει με την οθόνη, ώστε όταν ακουμπά σε επιφάνειες με την οθόνη προς τα κάτω να μην έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια και να αποφεύγονται μικρά σημάδια ή ζημιές. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι πλήρως αδιάβροχο και σε διάφορες δοκιμές μας, όπου βυθίστηκε μέσα σε νερό, δεν εμφάνισε προβλήματα οποιουδήποτε είδους.
Στην πλάτη του, βρίσκεται το σύστημα κάμερας ψηλά και κεντρικά, πάνω από τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Το ανάγλυφο υλικό της πλάτης κάνει το κινητό να στέκεται πολύ σταθερά στο χέρι, ακόμη κι αν είναι ιδρωμένο. Για καλύτερο και πιο αποτελεσματικό κράτημα κι ασφάλεια, στο κάτω αριστερά μέρος υπάρχει υποδοχή για λουράκι ώστε να κρεμιέται στον καρπό ή στο λαιμό. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η υποδοχή κάρτας SIM/microSD (έως 512GB) και δεξιά τα πλήκτρα έντασης, ενεργοποίησης κι ένα επιπλέον πλήκτρο που μπορεί να ρυθμιστεί για να λειτουργεί ως συντόμευση για μια εφαρμογή ή “push-to-talk” μέσω της εφαρμογής Mototalk. Στην επάνω πλευρά εντοπίζουμε την υποδοχή βύσματος 3.5mm και κάτω βρίσκεται η θύρα USB-C.
Μετά, έχουμε την οθόνη, η οποία όπως προαναφέρθηκε διαθέτει γυαλί Gorilla Glass Victus, που καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας δεν εμφάνισε σημάδια ή προβλήματα. Έχει μέγεθος 6.5” και ανάλυση HD+ (1600x720), όμως η (μέγιστη) φωτεινότητα των 450 nits κάνει δύσκολη την ανάγνωση υπό το φως του ήλιου – το οποίο έρχεται κάπως αντίθετα με τη λογική του κινητού, που προορίζεται χρήση σε εξωτερικό χώρο. Τα bezels είναι κάπως μεγάλα επάνω και κάτω, με τα περιθώρια στα πλάγια να είναι πιο διακριτικά, και τη selfie camera να βρίσκεται ψηλά στο κέντρο της οθόνης με σχεδιασμό “teardrop”. Κατά τα άλλα, η ανάλυση είναι ικανοποιητική όπως και τα χρώματα, αλλά η οθόνη δεν ξεχωρίζει σε κανένα σημείο.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Ένα κινητό που σχεδιάστηκε για επαγγελματίες και γενική καθημερινή χρήση, το Motorola Defy ενσωματώνει τον οκταπύρηνο Qualcomm Snapdragon 662 (4 x Kryo 260 Gold 2GHz, 4 x Kryo 260 Silver 1.8 GHz), πλαισιωμένο από 4GB μνήμης RAM και 64GB ROM. Η αλήθεια είναι πως, σε ένα τέτοιο κινητό, δύσκολα θα βρει κανείς φοβερές επιδόσεις και το Motorola Defy κινείται σε ίδια μονοπάτια. Για απολύτως απλή χρήση, όπως browsing, κλήσεις/μηνύματα και οτιδήποτε εξίσου βασικό μπορεί να χρειαστεί ένας επαγγελματίας στην καθημερινότητά του, επαρκεί αλλά δεν αποδίδει καλά όταν τρέχουν παράλληλα πολλές εφαρμογές, ενώ υπάρχουν και κάποια κολλήματα.
Πέρα από αυτές τις εφαρμογές, οτιδήποτε επιπλέον σίγουρα δε θα… τραβήξει κανένα βλέμμα. Για παράδειγμα, «ζορίζεται» να παίξει το PUBG σε Medium γραφικά, παρομοίως και με το Call of Duty Mobile, τα οποία φέρνουν το κινητό στα όριά του. Ακόμη και η μνήμη του (64GB) δε μπορεί να θεωρηθεί αρκετή για πολλούς, ειδικά αν η φύση της δουλειάς προϋποθέτει πολλή φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση – τουλάχιστον εδώ υπάρχει η λύση της κάρτας μνήμης.
Η μπαταρία των 5000mAh μπορεί να κρατήσει εύκολα ένα διήμερο χρήσης, εφόσον μιλάμε για επαγγελματική χρήση – δηλαδή κλήσης, browsing, ενίοτε παρακολούθηση βίντεο. Για έναν επαγγελματία, οι επιδόσεις στον τομέα είναι άριστες καθώς ακόμη και με έντονη χρήση, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διαρκέσει μια μέρα προτού ζητήσει ξανά φόρτιση. Όμως εκεί, ο φορτιστής των 20W δεν κάνει τη διαφορά.
Τέλος, η συσκευή έρχεται με stock Android 10 και εντός του έτους θα λάβει αναβάθμιση σε Android 11, διατηρώντας το λειτουργικό πλήρως καθαρό και εστιάζοντας στη χρήση του Moto app. Εκεί, μπορούν να οριστούν τα Moto Actions, που επιτρέπουν διάφορες ενέργειες με εύκολο τρόπο – για παράδειγμα, την ενεργοποίηση της κάμερας ή του φακού με μια κίνηση του κινητού, όπως και τη σίγαση ειδοποιήσεων αν τοποθετηθεί με την οθόνη προς τα κάτω. Είναι προτιμότερο που όλες αυτές οι ενέργειες προσφέρονται μέσω ενός app και η εταιρεία δεν παρεμβαίνει στο λειτουργικό.
Κάμερα
Ο βασικός αισθητήρας των 48MP (wide) πλαισιώνεται από δύο των 2MP: έναν βάθους κι έναν macro. Η selfie κάμερα διαθέτει ανάλυση 8MP και συμπληρώνει το σύστημα καμερών που, ακόμη και για τα δεδομένα της κατηγορίας του κινητού, τα πηγαίνει περίφημα. Για αρχή, όλη η δουλειά γίνεται από τη βασική κάμερα, καθώς δεν υπάρχει ultra-wide ή κάποιος άλλος φακός για πιο ιδιαίτερη χρήση, οπότε θα πρέπει όλες οι φωτογραφίες να βγαίνουν από τον wide. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι κακό για κάποιον που ούτως ή άλλως δεν θα τα χρησιμοποιούσε οπότε τίθεται απλά θέμα επιδόσεων.
Η αλήθεια είναι πως οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά καλές όσον αφορά τα χρώματα και τις υφές, όμως σε κοντινή ανάλυση οι λεπτομέρειες χάνονται ακόμη κι αν η φωτογραφία τραβήχτηκε σε πολύ καλές συνθήκες φωτισμού. Στο σκοτάδι, η νυχτερινή λειτουργία δε βοηθάει πολύ, καθώς η εικόνα φωτίζεται μεν αλλά χάνεται η λεπτομέρεια και τη θέση της παίρνει ο θόρυβος. Για γενική χρήση, καθημερινές φωτογραφίες και όχι κάτι πολύ συγκεκριμένο ή ιδιαίτερο, η βασική κάμερα κάνει τη δουλειά της όμως όσο περισσότερο κοιτάζει κανείς μια εικόνα που αποτύπωσε, τόσο περισσότερο θα παρατηρεί τις ατέλειες.
Ο macro φακός δεν προσφέρει κάτι στην όλη εμπειρία, καθώς οτιδήποτε επιχειρεί να κάνει, το κάνει ήδη καλύτερα η βασική κάμερα – αν ο φακός πάει πολύ κοντά τότε η βασική κάμερα θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από ότι σε λειτουργία macro. Η selfie camera λειτουργεί όπως θα περίμενε κανείς, δηλαδή απαιτεί πολύ καλό φωτισμό για να μη χαθούν οι λεπτομέρειες του προσώπου και της σκηνής, ενώ το θόλωμα που κάνει σε λειτουργία πορτρέτου είναι κάπως «επιθετικό» στις άκρες και μπορεί να θολώσει λίγο από το θέμα.
Συμπέρασμα
Το Motorola Defy φαίνεται πως υπάρχει για ένα και μοναδικό σκοπό: να αντέχει. Για να το πετύχει αυτό (στο βαθμό που το πετυχαίνει), γίνονται αρκετές θυσίες σε εξαρτήματα, τα οποία βάζουν «φρένο» στις επιδόσεις. Για κάποιον που εργάζεται και η δουλειά του ενδέχεται να φέρνει το κινητό σε δύσκολη θέση διαρκώς όμως οι απαιτήσεις του δεν είναι πολύ υψηλές, το Motorola Defy είναι ίσως η καλύτερη επιλογή της αγοράς ειδικά με την τιμή των €279 που ίσχυε αρχικά ενώ αυτή θα «κάτσει» σύμφωνα με την εταιρεία στα €329. Για οτιδήποτε επιπλέον, πιθανότατα δε θα ξεχωρίσει σε κάποιο τομέα.