Η MLS με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση της στην ελληνική αγορά στην κατηγορία των tablets και smartphones, συνεχίζοντας την κυκλοφορία μοντέλων και στις δύο κατηγορίες, με όπλο πάντα την τεχνολογία αναγνώρισης ελληνικής ομιλίας και των εφαρμογών που αναπτύσσει η εταιρεία γύρω από αυτή.
Το iQTalk Onyx είναι η νεότερη προσθήκη της MLS στη λίστα των smartphones της το οποίο ενσωματώνει την τελευταία έκδοση της MAIC, του λογισμικού αναγνώρισης φωνής που έχει αναπτύξει η εταιρεία. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι τώρα προσπάθεια της MLS με αρκετές νέες προσθήκες στις φωνητικές λειτουργίες, οι οποίες προσπαθούν να μιμηθούν αρκετές από τις λειτουργίες της Siri που συναντάμε στο iOS.
Όπως θα δούμε και παρακάτω δε θα ξεχωρίσουμε το iQTalk Onyx τόσο για τις επιδόσεις του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο βέβαια για τις ευκολίες και τις δυνατότητες που μας προσφέρει η ανανεωμένη MAIC και οι υπόλοιπες εφαρμογές που έχει αναπτύξει η ομάδα της MLS με σκοπό να κάνει πολύ πιο εύκολη τη χρήση του κινητού.
Εμφάνιση & Specs
Εξωτερικά το iQTalk Onyx πρόκειται για ένα smartphone με τετραγωνικό σχεδιασμό στις γωνίες του, ενώ είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από πλαστικό και κυκλοφορεί μόνο σε μαύρο χρώμα. Πρόκειται για σχεδιασμό ο οποίος ουσιαστικά είναι αρκετά κοινός με τις περισσότερες συσκευές της κατηγορίας του που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Διαθέτει τα κουμπιά αφής του Android στο κάτω μέρος την οθόνης, καθώς και τα κουμπιά αυξομείωσης της έντασης του ήχου και κλειδώματος στην πλαϊνή επιφάνεια, ενώ η θύρα φόρτισης τοποθετείται στο πάνω μέρος.
Το πάχος του iQTalk Onyx βρίσκεται στα 9.1 χιλιοστά, ενώ το βάρος του είναι στα 200 γραμμάρια. Πρόκειται για βαριά συσκευή, που σίγουρα θα την καταλάβουμε περισσότερο στο κράτημα σε παρατεταμένη χρήση.
Σχετικά με την οθόνη, αυτή έχει μέγεθος 5.5 ιντσών, είναι τεχνολογίας LCD IPS και έρχεται με ανάλυση 960x540 pixels. Θα περιμέναμε σίγουρα καλύτερη ανάλυση από την MLS, τουλάχιστον σε επίπεδα HD, για καλύτερη εμφάνιση κειμένου και video αν και πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν απασχολεί την πλειοψηφία όσων σκέφτονται να αγοράσουν το συγκεκριμένο smartphone. Να σημειώσουμε πάντως ότι τα χρώματα μας φάνηκαν ικανοποιητικά, χωρίς υπερβολές, κάτι που ισχύει και για τη φωτεινότητα.
Ο επεξεργαστής είναι τετραπύρηνος, χρονισμένος στο 1.3GHz και πρόκειται για το chipset ΜΤ6582M της MediaTek. Η πλοήγηση στα μενού και τις εφαρμογές γίνεται σχεδόν απροβλημάτιστα, με φαινόμενα καθυστερήσεων να υπάρχουν αλλά να είναι ευτυχώς σπάνια. Η μνήμη RAM είναι χωρητικότητας 1GB, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος είναι 16GB και μπορεί να επεκταθεί μέσω microSDXC καρτών έως τα 128GB.
Στις υπόλοιπες δυνατότητες συναντάμε υποστήριξη HD Voice στις κλήσεις, ενσωμάτωση FM ραδιοφώνου, υποδοχή για 1 sim κάρτα, και μπαταρία χωρητικότητας 2400mAh, ενώ στα αρνητικά συγκατελέγουμε τη μη υποστήριξη 4G δικτύων. Η αυτονομία της μπαταρίας με βάση και τις δοκιμές μας χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, καθώς μπορεί να κρατήσει τη συσκευή χωρίς φόρτιση για μία μέρα με συντηρητική χρήση.
Φωτογραφική μηχανή και video
Η οπίσθια κάμερα του iQTalk Onyx είναι στα 13MP με LED Flash, και αν και διαφημίζεται ότι ξεχωρίζει για τις φωτογραφίες του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως επίσης και για πιο ζωντανά χρώματα, οι δικές μας δοκιμές δεν το επιβεβαιώνουν πλήρως.
Σε αρκετές φωτογραφίες παρατηρούμε θόρυβο, με την ποιότητα τους να μη φθάνει τα επίπεδα άλλων smartphone που έχουμε συναντήσει με παρόμοιο αισθητήρα. Η εγγραφή video γίνεται στην Full HD ανάλυση ενώ η εμπρόσθια κάμερα των selfies και video κλήσεων είναι στα 3.2MP. Το παραγόμενο αρχείο έχει κατάληξη .3gp και όχι mp4 όπως βλέπουμε συνήθως. Σχετικά με την εγγραφή βίντεο, δε λείπουν τα προβλήματα ειδικά με το φωτισμό όπου υπάρχουν διακυμάνσεις.
Ακολουθούν μερικά δείγματα από λήψεις φωτογραφιών και βίντεο με την κύρια κάμερα του MLS iQTalk Onyx των 13MP.
MAIC και MLS λογισμικό
Το iQTalk Onyx βασίζεται στην έκδοση του 4.4.2 Kitkat του Android, ενώ προς το παρόν δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το αν θα υπάρξει κάποια αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση του λογισμικού της Google, κάτι που η MLS είναι η αλήθεια ότι δεν μας έχει συνηθίσει.
Ευπρόσδεκτη πάντα είναι η απόφαση της εταιρείας να μη προχωρήσει σε αλλαγές στο περιβάλλον, δίνοντας μας την "καθαρή" εμπειρία του Android, προσθέτοντας μόνο τις δικές τις εφαρμογές και widgets. Στις ελάχιστες αλλαγές που βλέπουμε, ξεχωρίζει η δυνατότητα εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ενεργοποιείται μόλις η στάθμη μπαταρίας φτάνει το 20%. Όταν γίνει αυτό, μετά από επανεκκίνηση της συσκευής, μια απλή οθόνη 4 επιλογών αντικαθιστά το μενού του Android και δεν έχουμε πρόσβαση σε καμία άλλη εφαρμογή μέχρι να φορτίσουμε τη συσκευή και να κάνουμε νέα επανεκκίνηση της.
Κατά τα άλλα, συγκεντρωμένα σε μία οθόνη, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κάποια από τις εφαρμογές της MLS με ένα πάτημα ενώ μέσα από τις ρυθμίσεις μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και το πληκτρολόγιο της MLS το οποίο ζητάγαμε για αρκετό καιρό αφού αυτό έχει τη δυνατότητα με ένα κουμπί να αναγνωρίσει την ομιλία μας και να την μετατρέψει σε κείμενο σε οποιαδήποτε εφαρμογή και να βρισκόμαστε, με ευστοχία πάντα πολύ υψηλή.
Για παράδειγμα μέσα από την εφαρμογή του Facebook μπορούμε να εκφωνήσουμε μια νέα ενημέρωση στο χρονολόγιο μας ή να συνομιλήσουμε με κάποιο φίλο ή φίλη μας στο Messenger, χωρίς να χρειαστεί να χάνουμε χρόνο πληκτρολογώντας. Υπενθυμίζουμε ότι παλιότερα η MLS στηριζόταν σε συγκεκριμένο widget για κάτι τέτοιο με περιορισμένες δυνατότητες, με τη νέα αυτή δυνατότητα να είναι σίγουρα μια πολύ καλύτερη λύση αφού επεκτείνεται όπως είπαμε σε όλες τις εφαρμογές που χρειάζεται κάποια εισαγωγή κειμένου. Αν κάτι θα θέλαμε από την εταιρεία, είναι η δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης του πότε ολοκληρώνουμε την εκφώνηση, χωρίς να χρειάζεται να πατήσουμε το κουμπί Διακοπή.
Όσον αφορά τη MAIC, τη ψηφιακή βοηθό δηλαδή που δίνει “ψυχή” και ξεχωρίζει τη συσκευή, αποτελεί μια προσπάθεια της MLS να δημιουργήσει μια απλή ελληνική εκδοχή της Siri του iOS και της Cortana των Windows Phone, η οποία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να φτάσει το εξελιγμένο επίπεδο των λύσεων της Apple και της Microsoft.
Το widget της MAIC βρίσκεται στην κεντρική οθόνη και είναι αρκετά μεγάλο προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σ' αυτό με ένα πάτημα. Ακριβώς από κάτω του υπάρχει η λέξη "Βοήθεια" όπου πατώντας τη μπορούμε να δούμε όλες τις υποστηριζόμενες εντολές. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κάποια αναζήτηση στο Google, ή και να ψάξουμε για τα πλησιέστερα πρατήρια βενζίνης προφέροντας απλά τη λέξη “βενζινάδικο”.
Αντίστοιχα μπορούμε να ενημερωθούμε και για άλλες κατηγορίες πλησιέστερων σημείων ενδιαφέροντος όπως φαρμακεία, νοσοκομεία, τράπεζες, parking ή επίσης να ενημερωθούμε για την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Μπορούμε ακόμη να ενημερωθούμε για τον καιρό (αν και θα θέλαμε να μας τον εκφωνεί), να ανοίξουμε το ημερολόγιο χωρίς όμως να μπορούμε να ρυθμίσουμε κάποιο ραντεβού με τη φωνή μας. Ουσιαστικά έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε εφαρμογές της συσκευής με φωνητικές εντολές αλλά και να “πειράξουμε” ρυθμίσεις της συσκευής όπως να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε το Wifi, το Bluetooth, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και την αθόρυβη λειτουργία.
Στο widget των εφαρμογών της MLS, παρατηρούμε ακόμη άλλες πολύ χρήσιμες δυνατότητες τις οποίες γνωρίζουμε από παλιά όπως το πολύ χρήσιμο Talk & Call μέσω του οποίου εκφωνούμε το όνομα της επαφής που θέλουμε να καλέσουμε και αμέσως πραγματοποιείται η κλήση. Αντίστοιχα υπάρχει κουμπί αποστολής Email και SMS χωρίς να χρειάζεται καθόλου να πληκτρολογήσουμε κάτι αφού όλα γίνονται μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης της ομιλίας μας η οποία μετατρέπεται σε κείμενο, αφού πρώτα γίνει η αποστολή της στους servers της εταιρείας, με την όλη διαδικασία να είναι απόλυτα ασφαλής και γρήγορη.
Δύο ακόμη εφαρμογές που μας άρεσαν είναι το Talk & SMS και Talk & SMS in Car, για αποστολή SMS. Στη δεύτερη περίπτωση η MLS κάνει πιο ασφαλή και γρήγορη την αποστολή γραπτών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της οδήγησης, κρατώντας τη συσκευή μόνο με το ένα χέρι ή και χωρίς χέρια αν τη στηρίζουμε σε κάποια βάση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι πατήσουμε το αντίστοιχο κουμπί όπου θα μας ζητήσει το όνομα του παραλήπτη. Στη συνέχεια θα εκφωνήσουμε το περιεχόμενο του μηνύματος όπου και θα μας ζητηθεί να επιβεβαιώσουμε την αποστολή αν έχει γίνει σωστή αναγνώριση αλλιώς μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να διορθώσουμε γρήγορα το κείμενο πριν το στείλουμε.
Το widget συμπληρώνει η αναζήτηση στο YouTube, όπου απλά εκφωνούμε τον όρο αναζήτησης και σε εντυπωσιακά γρήγορο χρόνο έχουμε τα video αποτελέσματα της αναζήτησής μας από την υπηρεσία της Google. Αν και στις υπόλοιπες εφαρμογές της MLS αναγνωρίζονται τόσο τα ελληνικά όσο και τα αγγλικά σε μια φωνητική εντολή, συγκεκριμένα για το Youtube υπάρχει διαφορετικό κουμπί για αναζήτηση στις 2 γλώσσες.
Εκτός από τα κουμπιά που αποτελούν το widget με τις φωνητικές δυνατότητες, υπάρχουν άλλες δύο χρήσιμες εφαρμογές που συμπληρώνουν το πακέτο δυνατοτήτων αναγνώρισης φωνητικής ομιλίας στα ελληνικά. Η μία είναι η MLS Talk & Translate όπου μπορούμε να κάνουμε μετάφραση μια λέξη ή και ολόκληρη πρόταση από τα ελληνικά στα αγγλικά αλλά και το αντίστροφο.
Δυστυχώς όμως η λειτουργία της μετάφρασης δεν περιλαμβάνει άλλες υποστηριζόμενες γλώσσες προς μετάφραση, όπως επίσης δε μπορούμε να διαμοιράσουμε το κείμενο σε άλλα apps αφού δεν δίνεται η δυνατότητα copy/paste.Πάντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα ακόμα και σε συζητήσεις με κάποιον που μιλάει την αγγλική γλώσσα και όχι την ελληνική αφού μετά την επεξεργασία η εφαρμογή δε δείχνει μόνο την τελική μετάφραση αλλά παράλληλα την εκφωνεί.
Η δεύτερη εφαρμογή είναι η MLSPedia, η οποία μας φέρνει εγκυκλοπαιδικά αποτελέσματα από την ελληνική έκδοση της Wikipedia, την Βικιπαίδεια. Στα θετικά χαρακτηριστικά της συγκατελέγουμε το γεγονός ότι μόλις αναγνωρίζεται το λήμμα το οποίο αναζητάμε, γίνεται αυτόματη ανάγνωση στα ελληνικά του κειμένου με το τελικό αποτέλεσμα..
Με την αγορά του Onyx η MLS μας δίνει δώρο την εφαρμογή πλοήγησης που έχει αναπτύξει και την οποία την γνωρίζουν αρκετά καλά οι Έλληνες οδηγοί, το Talk & Drive. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες εφαρμογές στην κατηγορία της, όπου στην περίπτωση του Onyx μπορούμε πολύ εύκολα να ορίσουμε τον προορισμό μας εκφωνώντας την πόλη και τη διεύθυνση που θέλουμε να πλοηγηθούμε. Η εφαρμογή περιέχει μόνο χάρτες για Ελλάδα, ενώ θα θέλαμε μελλοντικά στα σχέδια της εταιρείας να περιληφθεί και υποστήριξη άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Συνοψίζοντας, οι εφαρμογές της MLS στο iQTalk Onyx αποσπούν θετικό πρόσημο, με τις περισσότερες προσπάθειες φωνητικής αναγνώρισης να έχουν ευστοχία από 80 έως 100%, ακόμα και σε περιβάλλον με θόρυβο. Να αναφέρουμε ότι όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη συσκευή τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει κάποιο λάθος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα ελληνικά, αναγνωρίζονται επίσης με την ίδια ευστοχία και δημοφιλείς αγγλικές λέξεις ή φράσεις (πχ Champions League).
Συμπεράσματα
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του iQTalk Onyx σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν όπως αναμενόταν, όμως από την άλλη κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα την τιμή. Θα θέλαμε πάντως σε τόσο μεγάλη οθόνη μια καλύτερη ανάλυση από αυτή των 960 x 540 pixels και ίσως μεγαλύτερη RAM. Σίγουρα μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας θα ήταν καλοδεχούμενη, καθώς το πιο πολυδιαφημιζόμενο χαρακτηριστικό της συσκευής η MAIC, είναι από τις πιο ενεργοβόρες λειτουργίες. Επίσης δε μας άρεσε το βάρος των 200 γραμμαρίων της συσκευής, το οποίο δεν κάνει εύκολο το κράτημα της για πολύωρη χρήση.
Στα θετικά της συσκευής συγκατελέγονται φυσικά η αναβαθμισμένη MAIC. Όπως αναφέραμε, η MAIC σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εφαρμογές της εταιρείας, είναι ο λόγος για τον οποίο διαφοροποιούνται τα smartphones της MLS από όλα τα android smartphones της αγοράς. Θεωρούμε αρκετά σημαντική τη διευκόλυνση που μας δίνεται για την αποστολής SMS μέσα από το αυτοκίνητο χωρίς να μας αποσπάται η προσοχή ενώ και οι νεώτερες εφαρμογές του Talk & Translate και της MLSPedia είναι έξυπνες ιδέες που κάνουν σωστή χρήση της τεχνολογίας της MLS.
Το MLS iQTalk Onyx πρόκειται για ένα πολύ καλό smartphone, το οποίο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά στην τιμή των 249€, με δώρο την εφαρμογή του Talk&Drive, αξίας 49€. Τοποθετείται ανταγωνιστικά στην αγορά όχι τόσο με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως με το συνδυασμό hardware - software αφού παρόμοιες λειτουργίες δεν έχουμε δει σε άλλα android smartphones, τουλάχιστον με αυτή την πληρότητα.