Από τις δοκιμές του Insomnia, η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει αρκετά smartphones της MLS, της ελληνικής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει αίσθηση στην ελληνική αγορά με τις προτάσεις της.
Έχοντας παρουσία στο χώρο ήδη από το 1989, πολλοί μπορεί να θυμούνται το Laserlock, ένα βραβευμένο σύστημα κλειδώματος CD που έκανε δύσκολη τη ζωή των απανταχού πειρατών, αλλά και διαφόρων γνωστών συστημάτων πλοήγησης οι οποίοι σε συνδυασμό με το λογισμικό Destinator αποτελούν μέχρι σήμερα μια αξιόπιστη πρόταση.
Έχοντας κλείσει ήδη 3 χρόνια παρουσίας στην κατηγορία των smartphones, η MLS εξακολουθεί να παρουσιάζει τακτικά νέα μοντέλα με σκοπό να καλύψει αρκετές τιμολογιακές κατηγορίες. Προσφέροντας πάντα ικανοποιητικές επιδόσεις, με λογισμικό το οποίο κατασκευάζει η ίδια, η MLS προσπαθεί να φέρει κάτι μοναδικό στην αγορά, από τη στιγμή που μια σειρά από εφαρμογές που έχει αναπτύξει, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αναγνώρισης φωνητικής ομιλίας της εταιρείας.
Το iQTalk Aura είναι το νέο smartphone της εταιρείας, το οποίο ανήκει στη μεσαία τιμολογιακή κατηγορία, κάτι που δε το εμποδίζει όμως να αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις της εταιρείας στο χώρο των smartphone, χωρίς να λείπουν όμως τα προβλήματα.
Εμφάνιση
Δε μπορούμε να πούμε ότι τα smartphones της MLS ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους, όμως το iQTalk Aura θα λέγαμε ότι ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα smartphones της εταιρείας. Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μιλάμε για ένα unibody κινητό τηλέφωνο, κάτι που σημαίνει ότι το πίσω καπάκι δεν είναι αποσπώμενο, χωρίς να έχουμε δηλαδή πρόσβαση στη μπαταρία.
Με διαστάσεις 137,5 x 68,4 x 9,4, το iQTalk Aura αποτελεί ένα όμορφο smartphone με οθόνη 4.7 ιντσών και βάρος 129 γραμμαρίων, το οποίο μπορούμε να κρατήσουμε πολύ εύκολα με το ένα χέρι, ενώ ο χειρισμός του με το ένα χέρι, είναι αναμενόμενα δύσκολος. Ειδικά για το πάχος της συσκευής, ίσως η MLS κάνει κάποιο λάθος στη μέτρηση αφού η συσκευή είναι λεπτή, κάτι που δε συμβαδίζει με τον αριθμό των 9.4 χιλιοστών τον οποίο μας δίνει η εταιρεία. Στο κράτημα η συσκευή είναι αρκετά άνετη, με την εταιρεία να αναφέρει την παρουσία μεταλλικού σκελετού εσωτερικά κάτι που την κάνει «δυνατή» σε τυχόν ατυχήματα.
Στο εμπρόσθιο μέρος ξεχωρίζει βεβαίως η οθόνη, η οποία δε διαθέτει κάποια ειδική προστασία, ενώ κάτω ακριβώς βρίσκονται τα τρία κλασσικά πλήκτρα αφής του Android τα οποία φωτίζονται όταν χειρίζεστε το κινητό.
Η επιφάνεια στο πίσω μέρος είναι πλαστικό, με ματ επίστρωση, μια πολύ καλύτερη λύση από άλλα smartphones της εταιρείας όπου ήταν πιο εύκολο το να αφήσουμε δαχτυλιές ή να τα γρατζουνίσουμε. Εκεί ξεχωρίζουμε την κύρια κάμερα, το flash αλλά και το λογότυπο του smartphone.
Όσον αφορά τις θύρες, στο πάνω μέρος συναντάμε μια microUSB για τη φόρτιση της συσκευής ή τη σύνδεση της με τον υπολογιστή, δίπλα της μια θύρα ακουστικών ενώ στα πλάγια υπάρχει στη μεν αριστερή πλευρά η θύρα για τη microSD κάρτα και στη δεξιά πλευρά η θύρα για τις sim κάρτες σας.
Τεχνικά
Αναφερόμαστε στο πληθυντικό για ότι έχει να κάνει με τη SIM σας αφού το iQTalk Aura είναι ένα dual sim smartphone, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήστε δύο micro sim κάρτες, οι οποίες μπορεί να είναι ταυτόχρονα ενεργοποιημένες. Από τα μειονεκτήματα που όμως δεν αφορά για την ώρα πολύ κόσμο, είναι η έλλειψη υποστήριξης σύνδεσης με 4G δίκτυα, κάτι που θα έφερνε πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες στο iQTalk Aura. Σε περίπτωση πάντως που εγκαταστήσετε δύο micro sim κάρτες, τότε πρέπει να επιλέξετε ποια από τις δύο θα έχει ενεργοποιημένο το πακέτο δεδομένων.
Η οθόνη όπως είπαμε είναι διαστάσεων 4.7” ιντσών, και η οποία έρχεται με HD ανάλυση, κάτι αναμενόμενο. Με 294 εικονοστοιχεία, το iQTalk Aura έχει μια πολύ καλή οθόνη με όμορφα χρώματα που μπορεί να γίνει και αρκετά φωτεινή μόλις τη ρυθμίσουμε αντίστοιχα. Η εναλλακτική επιλογή είναι να αφήσουμε τον ειδικό αισθητήρα να αυτοματοποιεί τη διαδικασία είτε είμαστε κάτω από ηλιοφάνεια είτε σε χώρος με περιορισμένες συνθήκες φωτισμού, κάτι στο οποίο τα καταφέρνει αρκετά καλά.
Στο εσωτερικό υπάρχει ένα από τα δυνατά χαρτιά προώθησης της συσκευής για την MLS, ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής από τη MediaTek, χρονισμένος στο 1.4GHz, με 16GB αποθηκευτικό χώρο τον οποίο μπορείτε να επεκτείνεται με μια κάρτα microSD χωρητικότητας 32GB. Οι επιδόσεις θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ικανοποιητικές αν και στην πράξη η παρουσία οκταπύρηνου επεξεργαστή δεν έχει κανένα προφανές όφελος αφού υπάρχουν περιπτώσεις καθυστερήσεων και προβλημάτων κατά την απόκριση ειδικά όταν χρησιμοποιήσαμε "βαριές" εφαρμογές.
Η συχνότητα των καθυστερήσεων στη χρήση του iQTalk Aura ευτυχώς δεν είναι μεγάλη όμως σίγουρα όμως δε δικαιολογούνται από συσκευή με οκταπύρηνο επεξεργαστή, κάτι που κάθε πιθανός αγοραστής πρέπει να το έχει υπόψη του.
Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, ξεχωρίζουμε την ασύρματη υποστήριξη, το Bluetooth 4.0 όπως επίσης και το ραδιοφωνικό δέκτη που ποτέ δε θα βαρεθούμε να γράφουμε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος.
Χρήση
Το iQTalk Aura έρχεται με προεγκατεστημένη την έκδοση 4.4.2 της πλατφόρμας του Android (KitKat), στην επιφάνεια της οποίας κατά την πάγια τακτική της MLS δεν έχει προστεθεί κάποιο γραφικό περιβάλλον, δίνοντας μια stock εμπειρία η οποία δε μας χαλάει καθόλου. Με βάση την εμπειρία μας με όλα τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, δε θα πρέπει να περιμένουμε οποιαδήποτε αναβάθμιση αφορά το Android, κάτι που κάνει όνειρο τη μετάβαση στο Lollipop 5.0, μια τακτική την οποία πολύ θα θέλαμε να άλλαζε επιτέλους η MLS.
Η απουσία εναλλακτικού γραφικού περιβάλλοντος δε σημαίνει ότι η MLS δεν έχει προχωρήσει σε διάφορες προσθήκες στο γραφικό περιβάλλον, αρχής γενομένης από το τεράστιο widget της M.A.I.C, το οποίο κοσμεί την αρχική σελίδα του μενού. Εκτός των αρκετών εφαρμογών της MLS τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω, το iQTalk Aura έρχεται με προεγκατεστημένες ελάχιστες πρόσθετες εφαρμογές όπως το WPS Office, το σύμβουλο ενέργειας, και τη ραδιοφωνική εφαρμογή. Στην περίπτωση του WPS Office, η παρουσία του δεν είναι αναγκαία όταν μάλιστα υπάρχει το Word, το Excel και το PowerPoint, διαθέσιμα για δωρεάν download.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι το γνωστό πλήκτρο multitasking, το ένα από τα τρία που περιέχει δηλαδή η πλειονότητα των android smartphones, το οποίο στην περίπτωση του iQTalk Aura δεν εμφανίζει το γνωστό μενού προκειμένου να δούμε ποιες εφαρμογές είναι ενεργές, αλλά τη δυνατότητα κατήργησες των μενού και προσθήκης widget και ταπετσαριών. Αν θέλουμε να δούμε την συγκεκριμένη οθόνη, θα πρέπει να πατήσουμε παρατεταμένα το κεντρικό κουμπί.
MLS apps
Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, ο κύριος λόγος αγοράς ενός MLS smartphone δεν είναι άλλος από το ειδικό λογισμικό που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία, και το οποίο περιστρέφεται γύρω από την αναγνώριση της ομιλίας μας στην ελληνική γλώσσα, και η μετατροπή του σε κείμενο.
Συγκεκριμένα η MLS έχει αναπτύξει δέκα εφαρμογές γύρω από την τεχνολογία αυτή αλλά και την MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), μια ψηφιακή βοηθό η οποία στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων προτάσεων όπως η Siri του IOS και η Cortana των Windows Phone, είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις στα ελληνικά σε ερωτήματα που απευθύνουμε και πάλι στα Ελληνικά. Οι δυνατότητες της σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παραδείγματα είναι σαφώς περιορισμένες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι αυτές που υπάρχουν δεν είναι χρήσιμες.
Έτσι μπορεί να εκκινήσει, όλες τις εφαρμογές της MLS, με το να εκφωνήσουμε λέξεις όπως Κλήση, Μήνυμα, Αλληλογραφία αλλά και να ανοίξει άλλες προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως το Facebook, το Twitter, το ραδιόφωνο, το ημερολόγιο κ.α. Η MAIC έχει πρόσβαση και στις ρυθμίσεις του iQTalk Aura, μπορώντας να ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία με την εντολή «Αθόρυβο ενεργό», να ανοίξει το Wi-Fi, το Bluetooth και τα δεδομένα. Ίσως ζητάμε πολλά αλλά θα θέλαμε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη MAIC από οποιαδήποτε οθόνη του Android, όπως ακριβώς γίνεται και με την υπηρεσία OK Google.
Από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες της MAIC είναι η συνεργασία της με την υπηρεσία MLS Live, η οποία περιέχει τακτικές ενημερώσεις για τον καιρό, τις θέσεις στάθμευσης στην περιοχή που βρίσκεστε, τα ανοιχτά νοσοκομεία και πρατήρια αλλά και την κυκλοφορία.
Άλλες εφαρμογές που ξεχωρίζουν είναι το TalkCall, το οποίο αποτελεί και τη πιο δημοφιλή εφαρμογή μεταξύ όλων της MLS αφού εκφωνόντας το όνομα μιας επαφής, μπορεί να γίνει αυτόματα η τηλεφωνική κλήση, ακόμα και αν την έχουμε περάσει με greeklish!. Αν υπάρχουν δύο η περισσότερες επαφές με το ίδιο όνομα, η εφαρμογή ευτυχώς δε παίρνει πρωτοβουλίες και περιμένει από εσάς την επιβεβαίωση.
Με βάση την μετατροπή του λόγου μας σε κείμενο, η MLS διαθέτει αρκετές εφαρμογές όπως το TalkSMS για αποστολή e-mail, το TalkEmail για να γράψετε πολύ εύκολα ένα e-mail, το TalkPost για δημιουργία μηνύματος στο Facebook αλλά και του TalkTranslate το οποίο μεταφράζει μόνο στην αγγλική γλώσσα ένα κείμενο που θα εκφωνήσετε, αλλά και το αντίστροφο.
Από τις πιο πρόσφατες εφαρμογές που ξεχωρίζουν είναι η MLSPedia που αναλαμβάνει να ολοκληρώσει μια αναζήτηση στη Βικιπαίδεια την ελληνική έκδοση της μεγαλύτερης εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της WikiPedia. Εκφωνώντας έναν όρο, και με δεδομένο ότι αυτός υπάρχει στη βάση της Βικιπαίδεια, εμφανίζονται άμεσα πληροφορίες γύρω από αυτόν, οι οποίες μάλιστα η εφαρμογή της εκφωνεί στα ελληνικά.
Το TalkSearch, αναλαμβάνει με τη σειρά του μια αναζήτηση στη μηχανή της Google, το TalkWatch τη συγκεκριμενοποιεί αναζητώντας σχετικά βίντεο στο YouTube ενώ με το CallerID μπορείτε να δείτε ποιος σας καλεί.
Και στο iQTalk Aura, η MLS προσθέτει το Talk & Drive, μια εφαρμογή πλοήγησης σε όλους τους δρόμους της Ελλάδας, με εμάς να μη χρειάζεται να γράφουμε γράμμα γράμμα το δρόμο και την περιοχή, αφού αρκεί η εκφώνηση τους, με το σύστημα της MLS να τα αναγνωρίζει με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή πάντως δείχνει πλέον την ηλικία της αφού η MLS δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση τουλάχιστον της ανάλυσης της, της οποίας η διαφορά είναι εμφανής με άλλες που περιέχονται στο smartphone.
Ο κοινός παρανομαστής για όλες αυτές τις εφαρμογές, είναι το υψηλό επίπεδο αναγνώρισης της ελληνικής ομιλίας, ένας τομέας τον οποίο η MLS εξελίσσει καθημερινά, και ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στις παραπάνω εφαρμογές αφού η εταιρεία έχει προσθέσει ένα ειδικό κουμπί μικρόφωνο στο πληκτρολόγιο προκειμένου να τη χρησιμοποιήσετε σε όποια εφαρμογή θέλετε.
Κάμερες
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε μάθει ότι ο αριθμός των megapixel που συνοδεύουν μια φωτογραφική κάμερα, δεν είναι κάποια αξιόπιστη ένδειξη για το πόσο καλή ή κακή ποιότητα θα πρέπει να περιμένουμε. Ειδικά με τους αισθητήρες των 13megapixels που διαθέτουν πολλά από τα smartphone της μεσαίας κατηγορίας, έχουμε δει σημαντικές διαφορές ακόμα και αν μιλάμε για τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα.
Η MLS δεν μας έχει εντυπωσιάσει με τους αισθητήρες που ενσωματώνει στα smartphone της, με το iQTalk Aura να μην αποτελεί εξαίρεση, αν και τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από τις προηγούμενες προσπάθειες. Στο πίσω μέρος λοιπόν βρίσκουμε αισθητήρα 13megapixels με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με λόγο διαστάσεων 4:3 αλλά και δυνατότητα εγγραφής Full HD video.
Στο εμπρόσθιο υπάρχει μια δεύτερη κάμερα των 3.2megapixels για βιντεοκλήσεις και selfies.
Η εμπρόσθια κάμερα κάνει καλά τη δουλειά της όμως περισσότερη σημασία έχει πάντα η πίσω κάμερα. Προχωρήσαμε σε αρκετές λήψεις, με πολύ καλές συνθήκες (κάτω από ηλιοφάνεια), όπως επίσης και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού προκειμένου να δούμε τη συμπεριφορά της κάμερες κάτω από δύσκολες περιπτώσεις. Σύμφωνα και με τα δείγματα που μπορείτε να δείτε, υπάρχει ορατός θόρυβος στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ η λειτουργία αυτόματης εστίασης δε δουλεύει καλά σε πολλές περιπτώσεις.
Η εγγραφή βίντεο παρουσιάζει και αυτή τα δικά της προβλήματα, ειδικότερα με συνεχής αυξομειώσεις φωτισμού κάτι που έχει επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον η εγγραφή γίνεται σε αρχείο με κατάληξη 3gp και όχι mp4.
Συμπεράσματα
Αυτό είναι το iQTalk Aura, ένα νέο smartphone της MLS το οποίο έρχεται με τιμή €269 η οποία αν και δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική, εντούτοις κρίνεται λογική με βάση κυρίως των πρόσθετων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι εφαρμογές της MLS τις οποίες δε βρίσκουμε σε άλλο smartphone.
Την όλη συνταγή μας τη χαλάει κυρίως διάφορες καθυστερήσεις που παρατηρήσαμε σε έντονη χρήση του smartphone αλλά και οι απογοητευτικές επιδόσεις της κύριας κάμερας.
Στο πακέτο βρίσκουμε εκτός από τα ακουστικά (χαμηλής ποιότητας), και τα γνωστά δώρα της MLS όπως ένας φορτιστής αυτοκινήτου αλλά και μια βάση στήριξης αυτοκινήτου προκειμένου να συνοδεύσουν τη χρήση της εφαρμογής Talk & Drive μέσα στο αυτοκίνητο. Η εγγύηση δύο ετών που δίνει η εταιρεία είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη όπως επίσης και μια ξεχωριστή 12 μηνών για τη μπαταρία, σε περίπτωση που η στάθμη της αυτό το χρονικό διάστημα παρουσιάζει ανεξήγητη πτώση.