Οι φίλοι των Windows Phone έπρεπε να περιμένουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ωσότου η Microsoft αποφασίσει να κυκλοφορήσει την δική της ναυαρχίδα. Οι τελευταίες είχαν ακόμα το λογότυπο της Nokia στην πρόσοψη, και αναφερόμαστε στο Lumia 1520 που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013 και στο Lumia 930 που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 2014, αν και λίγους μήνες νωρίτερα είχε παρουσιαστεί ως Lumia Icon για λογαριασμό της εταιρείας Verizon στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Αν και πέρασε αρκετός καιρός, και στο μεσοδιάστημα είχαν ανακοινωθεί τα Windows 10 Mobile που αρκετοί χρήστες είχαν εγκαταστήσει στα κινητά τους μέσω του προγράμματος Windows Insider, η Microsoft ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου του 2015, όχι ένα αλλά δύο τελικά high-end smartphones που έχουν αρκετές διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες, τα Lumia 950 και Lumia 950 XL. Και οι δύο συσκευές αναλαμβάνουν τον ρόλο των πλέον προηγμένων τεχνολογικά πρεσβευτών του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, Windows 10 Mobile, το οποίο όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα να “τρέξει” και σε συσκευές κατώτερων προδιαγραφών όπως έγινε άμεσα αντιληπτό από το Lumia 550 με το ταπεινό Snapdragon 210 SoC, που παρουσιάστηκε παράλληλα.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων Lumia 950 και 950XL, κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες, όπως ότι για παράδειγμα η Microsoft δεν είχε μεγάλη συμμετοχή στον σχεδιασμό, τον οποίο είχαν επιμεληθεί πρώην στελέχη της Nokia υπό την καθοδήγηση του Stephen Elop και ότι δεν είχε σκοπό να επενδύσει για την προώθηση τους και άλλα τέτοια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σκηνικό αμφισβήτησης, πριν καλά, καλά οι συσκευές φτάσουν στα χέρια δημοσιογράφων και reviewers.
Το ότι ο CEO της εταιρείας επίσης προέβη στην παρακάτω δήλωση, έδωσε το λάθος μήνυμα, και δημιούργησε την εντύπωση, ότι κάτι καλύτερο ετοιμάζεται από την εταιρεία, προεξοφλώντας ενδεχομένως την εμπορική πορεία των Lumia 950 ή 950 XL. "For people who love Windows, we will have a flagship device" δήλωσε ο Satya Nadella στις 14 Νοεμβρίου του 2015.
Σχεδιασμός – Αισθητική
Η Microsoft, μας έδωσε την εντύπωση ότι ήταν αναποφάσιστη και αμφιταλαντευόταν, με το design στο προστατευτικό δαχτυλίδι γύρω από τον φακό της κάμερας αλλά και με την διάταξη των πλήκτρων στις δύο νέες συσκευές της. Η φιλοσοφία γύρω από τον βιομηχανικό σχέδιο στο συγκεκριμένο σημείο είναι διαφορετική οπτικά, αλλά και με εντελώς διαφορετικές επιλογές στα υλικά (μέταλλο, γυαλί) με αποτέλεσμα την διαφορετική αίσθηση στην αφή.
Μπορεί να μοιάζει υπερβολή ή και παράξενο σε κάποιους, αλλά το συγκεκριμένο σημείο, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα τελευταία, και αναμένεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη μελλοντικά, αφού πρόκειται να αποτελέσει βασικό στοιχείο διαφοροποίησης στις συσκευές του μέλλοντος (ενδεχομένως και να μαρτυράει την προέλευση τους όσον αφορά στον κατασκευαστή), από την στιγμή που όλες τους θα μοιάζουν υπερβολικά στην πρόσοψη, όσο περιορίζονται τα περιθώρια και η οθόνη τείνει να καταλάβει το μεγαλύτερο ποσοστό της εμπρόσθιας επιφάνειας.
Επίσης από τα κινητά απουσιάζει η σχεδιαστική συνέχεια, αυτό το στοιχείο σύνδεσης της νέας σειράς smartphones με την σειρά φορητών υπολογιστών Surface, αλλά μάλλον για αυτό, και σύμφωνα με την CEO της εταιρείας όπως αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να περιμένουμε το Surface Phone. Και επειδή έχουμε ακόμα λίγη... χολή να στάξουμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως γίνεται οι Κινέζοι με την μισή σχεδόν τιμή να προσφέρουν ανώτερη ποιότητα κατασκευής (μην μπούμε μόνο στην διαδικασία να μιλήσουμε για μηδενικά κόστη R&D, για μηδενικά κόστη στον βιομηχανικό σχεδιασμό, για αντιγραφές και κόπιες σχεδίων άλλων εταιρειών και άλλα τέτοια, γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ) και οι δύο κορυφαίες συσκευές που κατάφερε μετά από αρκετό καιρό αναμονής να “παράγει” το σχεδιαστικό τμήμα της Microsoft, με τέτοια εμπειρία και τεχνογνωσία, να είναι δύο πλαστικά, με μέτρια, επιπέδου midrange, ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζονται από μία εντελώς βαρετή και χιλιοφορεμένη αισθητική.
Αναφορά σε κείμενοπως γίνεται οι Κινέζοι με την μισή σχεδόν τιμή να προσφέρουν ανώτερη ποιότητα κατασκευής
Για το Lumia 950, πραγματικά δεν έχουμε καθόλου όρεξη να σας πούμε τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας, διότι το συγκεκριμένο σχέδιο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν σε Κινέζικης προέλευσης κατασκευές που βρίσκονται μόνο σε καλάθια, αλλά το να σέρνεται με την βία στο 2016, η χαρακτηριστική σχεδίαση του Lumia 830, που με την σειρά της έχει τις ρίζες της σε ένα ακόμα παλαιότερο κινητό, το Lumia 1020 είναι εξέλιξη για την Microsoft;
Δυστυχώς, η πλαστική κατασκευή και η απουσία έστω ενός μεταλλικού πλαισίου που θα χάριζε την ακριβή αίσθηση που γυρεύουν οι περισσότεροι χρήστες, έστω και για ψυχολογικούς λόγους, και που προσέφεραν τα παλαιότερα Lumia 930 και 830, χαλάει την συνολική εικόνα, αφού στην πραγματικότητα, οι δύο νέες συσκευές της Microsoft είναι πλήρεις σχεδόν από χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
Τα πλαστικά, και στις δύο συσκευές, έχουν ωραία αίσθηση, αλλά τέτοια υλικά δεν έχουν καμία θέση στις μέρες μας να βρίσκονται σε μία ναυαρχίδα με τόσο υψηλό κόστος. Αφήστε που μερικές φορές έτριζαν, ενώ τα μεταλλικά πλαϊνά πλήκτρα “έπαιζαν” επειδή δεν είχαν τέλεια εφαρμογή, με αποτέλεσμα να κάνουν ενοχλητικούς θορύβους. Και αφού φτάσαμε στα πλήκτρα, αναρωτιόμαστε πως σκέφτηκαν στην Microsoft να τοποθετήσουν τα πλήκτρα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου πάνω και κάτω από το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης, και δεν ακολούθησαν την κλασική, συμβατική διάταξη που εντοπίζεται στο Lumia 950.
Στο Lumia 950XL σπάνια πετυχαίνεις αυτό που θέλεις με αυτή την διάταξη, και καταλήγεις ψιλαφίζοντας να πατάς στην τύχη μερικές φορές τα πλήκτρα. Το μόνο που πέτυχε, με αυτή την διάταξη πλήκτρων η Microsoft, είναι να προκαλέσει σύγχυση, τίποτα περισσότερο. Για να μην αναφερθούμε και στο γεγονός ότι ενώ βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό στο θέμα του λογισμικού (γύρω στο 3% ποσοστό στην αγορά των mobile λειτουργικών συστημάτων δεν έχουν τα Windows;) δεν λέει να πάρει κεφάλι έστω στο hardware.
Τα Qualcomm Snapdragon 810 και 808 SoCs όταν παρουσιάστηκαν τα Lumia 950 και Lumia 950XL δεν βρίσκονταν στη δύση της “καριέρας” τους στην αγορά; Πόσο καιρό τώρα κυκλοφορούν τα Galaxy S6 και LG G4 που βασίζονται σε αυτά; Σε ένα μήνα δεν παρουσιάζεται το πρώτο κινητό με Snapdragon 820;
Αν και ενδεχομένως, περιμέναμε περισσότερα, η πραγματικότητα είναι ότι η Microsoft, με εξαίρεση τον σχεδιασμό, την ποιότητα κατασκευής και κάποια άλλα σημεία που θίξαμε παραπάνω, έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα σωστά στα Lumia 950 και 950 XL.
Χαρακτηριστικά
Από άποψη χαρακτηριστικών και εξοπλισμού, οι δύο ναυαρχίδες της Microsoft παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική εικόνα εσωτερικά προσφέροντας κορυφαίες τεχνολογίες αλλά και πολλές ευκολίες (αφαιρούμενη μπαταρία, υποδοχή microSD, ασύρματη φόρτιση, ταχεία φόρτιση κ.ά). Υπάρχουν κάποιες λίγες ελλείψεις σε σχέση με ορισμένα μοντέλα του ανταγωνισμού (όπως αισθητήρας ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, στερεοφωνικά ηχεία στην πρόσοψη) ωστόσο η γενικότερη εικόνα δείχνει ότι η εταιρεία βρίσκεται στον σωστό, τουλάχιστον κατά μία άποψη, δρόμο.
Παρόλο που δεν συναντούμε τον στερεοφωνικό ήχο συχνά σε κινητά, τα standards αλλάζουν, και η Microsoft έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό στον τομέα του ήχου με τα νέα κορυφαία Lumia. Προσφέρει βεβαίως στερεοφωνικό ήχο με την λήψη video (κάτι που συχνά υποτιμάται) αλλά αν τα ηχεία των δύο συσκευών είχαν πολύ καλή απόδοση, ενδεχομένως να μας έκαναν να ξεχάσουμε τον ήχο των ηχείων του HTC One (M9) ή του Huawei Nexus 6P.
Δυστυχώς, παρόλο που η απόδοση είναι καλή, δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν στον συγκεκριμένο τομέα. Οι αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και σε midrange μοντέλα τελευταία, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος τους δεν είναι ασύμφορο για τις εταιρείες. Επίσης αποτελούν μία τάση της εποχής, και ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με το χαρακτηριστικό και το ζητάει. Η Microsoft ωστόσο, ήθελε πεισματικά να διαφοροποιηθεί με το Windows Hello, που βρίσκεται και στην desktop έκδοση των Windows 10.
Το Windows Hello είναι μία πολύ ωραία ιδέα και μία σούπερ τεχνολογία, που είναι πράγματι ιδιαίτερα ασφαλής, χάρη στο εξειδικευμένο hardware για τον υπέρυθρο σαρωτή ίριδας. Είναι όμως και πολύ αργή και το ποσοστό επιτυχίας κρίνεται μέτριο για την ώρα. Χώρια ότι καταναλώνει μπαταρία επειδή κάθε φορά που ενεργοποιείται η οθόνη ψάχνει να μας εντοπίσει. Η Microsoft, θα μπορούσε να δώσει περισσότερες επιλογές στους χρήστες, ενσωματώνοντας επιπλέον και ένα αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων στις συσκευές της και χωρίς σημαντική επιβάρυνση στο κόστος πιστεύουμε, αλλά…
Και οι δύο συσκευές εξοπλίζονται με WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, με GPS, WiFi hotspot, NFC και FM radio, με Bluetooth 4.1 ενώ στα χαρακτηριστικά τους επίσης περιλαμβάνονται ασύρματη φόρτιση, ταχεία φόρτιση και αφαιρούμενες μπαταρίες (χάρη στο αφαιρούμενο κάλυμμα) χωρητικότητας 3000mAh για το Lumia 950 και 3340mAh για το Lumia 950XL.
Ένα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης, είναι το system-on-chip, με το Lumia 950XL να βασίζεται στο Qualcomm Snapdragon 810, που ενσωματώνει ισχυρότερο, οκταπύρηνο επεξεργαστή και την GPU με την ονομασία Adreno 430 και το Lumia 950 να διαθέτει το λιγότερο ισχυρό –αλλά και χαμηλότερης κατανάλωσης- Qualcomm Snapdragon 808, που ενσωματώνει γραφικά τύπου Adreno 418 και εξαπύρηνο επεξεργαστή. Και στις δύο περιπτώσεις, η RAM έχει μέγεθος 3GB και ο αποθηκευτικός χώρος, που είναι επεκτάσιμος έως και κατά 200GB, προσφέρει χωρητικότητα 32GB.
Το Lumia 950XL για να αντιμετωπίσει τυχόν ζητήματα υπερθέρμανσης με το Qualcomm Snapdragon 810 SoC, ενσωματώνει ένα εξελιγμένο σύστημα ψύξης με heatpipes, το οποίο από ότι φαίνεται κάνει δουλειά, αφού στις πλέον απαιτητικές εργασίες (αναπαραγωγή video, Internet browsing, gaming και Continuum) η συσκευή δεν ανέβασε ποτέ αισθητά την θερμοκρασία της στα χέρια μας, τουλάχιστον σε σημείο να γίνει δυσάρεστη στην χρήση. Χάρη στο liquid cooling όπως το ονομάζει η Microsoft, το throttling στον επεξεργαστή δεν είναι απαραίτητο συχνά και επομένως η απόδοση της συσκευής διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Το ίδιο ακριβώς παρατηρήσαμε και με το Lumia 950 που ήταν ελαφρώς θερμό στο χέρι κατά την έντονη χρήση. Για την σύνδεση επίσης με τον υπολογιστή, την φόρτιση αλλά και την λειτουργία Continuum για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, οι δύο συσκευές εξοπλίζονται με θύρα USB Type-C.
Οθόνη
Τόσο το Lumia 950 όσο και το Lumia 950 XL εξοπλίζονται με δύο εξαιρετικής απόδοσης οθόνες WQHD (1440 x 2560 pixels) τύπου AMOLED στις 5,2 ίντσες και στις 5,7 ίντσες με 564ppi και 518ppi αντίστοιχα. Οι συσκευές επιδεικνύουν screen-to-body ratio μεγαλύτερο από 70%, κάτι που σίγουρα θα αρέσει σε πολλούς χρήστες που έχουν εμμονές με τα περιθώρια γύρω από την οθόνη.
Το φίλτρο ClearBlack δίνει το παρόν και στα νέα Lumia 950 και 950XL, εξασφαλίζοντας την καλή απόδοση κάτω από το φως το ήλιου. Και στις δύο οθόνες, η χρωματική απόδοση είναι εξαιρετική, με πολύ καλή φωτεινότητα και εξωπραγματική αντίθεση. Η οθόνη του Lumia 950 ήταν περισσότερο θερμή από όσο θα θέλαμε, ενώ του Lumia 950XL είχε μία “πράσινη” απόχρωση, ωστόσο μπορείτε να προχωρήσετε σε κάποιες διορθώσεις μέσω του λογισμικού για να πλησιάσουν στα μέτρα σας αν το θέλετε.
Κάμερα
Αν υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για να αποκτήσετε κάποιο από τα Lumia 950 και Lumia 950XL είναι η απόδοση της κάμερας, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή. Οι δύο συσκευές, διαθέτουν κάμερες με ακριβώς ίδιες προδιαγραφές οπότε και η απόδοση είναι πανομοιότυπη. Δεν εντοπίσαμε διαφορές που αξίζει να αναφέρουμε, και όποιες συναντήσαμε αποδείχτηκε ότι ήταν τυχαίες. Η εμπρόσθια κάμερα, βασίζεται σε αισθητήρα 5,0 Megapixels επίσης με καλή απόδοση στις selfies, ακόμα και σε συνθήκες με σχετικά χαμηλά επίπεδα φωτισμού.
Οι κύριες κάμερες με τεχνολογία PureView βασίζονται σε αισθητήρα 20 Megapixels και διαθέτουν σύστημα φακών Zeiss με διάφραγμα f/1.9, οπτικό σταθεροποιητή εικόνας και triple-LED RGB flash είναι από τις καλύτερες που έχουν στριμωχτεί σε σασί κινητού. Τα αρχεία (16MP σε κάδρο 16:9 και 19MP σε κάδρο 4:3) χαρακτηρίζονται από εξαιρετική συνέπεια, και διακρίνονται από μπόλικη λεπτομέρεια και ελάχιστο θόρυβο, καθώς και από εξαιρετικό δυναμικό εύρος χάρη στο χαρακτηριστικό Rich Capture (HDR).
Είναι αναμφισβήτητα από τις καλύτερες κάμερες που έχουμε συναντήσει σε κινητό. Η εξαιρετική απόδοση, συνεχίζεται και στη λήψη video, με υψηλή λεπτομέρεια και ευκρίνεια και με την σταθεροποίηση εικόνας να λειτουργεί θαυμάσια. Είτε πρόκειται για αρχεία 1080p στα 60fps, είτε για αρχεία 2160p στα 30fps, θα μείνετε απολύτως ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα πιστεύουμε.
Λογισμικό και επιδόσεις
Τα Windows 10 Mobile, τουλάχιστον στα δικά μας μάτια δείχνει πολύ πιο σύγχρονο σχεδιαστικά από τον ανταγωνισμό, πολύ πιο φρέσκο, και σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του, είναι πληρέστερο από άποψη χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων. Η Glance Screen είναι παρούσα στα Lumia 950 και 950XL και ταιριάζει τέλεια με τις AMOLED οθόνες τους. Η Lock Screen παραμένει –με εξαίρεση το Windows Hello- απαράλλαχτη σε σχέση με το παρελθόν, και έτσι εμφανίζει διάφορες ειδοποιήσεις (υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης του τύπου των ειδοποιήσεων) και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε την δική σας ταπετσαρία ή να αφήσετε το Facebook ή το Bing να την διαλέξουν για εσάς.
Στην Start Screen, προσφέρονται επίσης περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης σε σχέση με το παρελθόν (υπάρχουν δυνατότητες εφαρμογής διαφάνειας στα Live Tiles, προσαρμογής ενός wallpaper που καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια της οθόνης στο παρασκήνιο, αύξησης του αριθμού των Tiles στην οθόνη, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν έως και τέσσερα τετράγωνα σε μία γραμμή κ.ά).
Αναφορά σε κείμενοΤα Live Tiles πάντως που ζωντανεύουν το κινητό, την ώρα που τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα του είδους είναι ακίνητα
Τα νέα Windows 10 Mobile προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερο έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα ενώ περιλαμβάνουν και άλλες, διάφορες σχεδιαστικές βελτιώσεις εδώ και εκεί. Και τα δύο κινητά που δοκιμάσαμε βασίζονταν στην έκδοση 10.0.10586.29, που είναι η πλέον σύγχρονη και γρήγορη, και δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με κολλήματα ή κρασαρίσματα όπως με τις παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που είχαμε δοκιμάσει μέσω του προγράμματος Windows Insider σε ένα Lumia 930. Επίσης, σταμάτησαν να υπάρχουν ζητήματα με την μπαταρία, οπότε και η αυτονομία στις δύο συσκευές άγγιξε σχεδόν τις δύο ημέρες με μέση χρήση, κάτι πολύ σημαντικό για συσκευές με τέτοιου επιπέδου hardware.
Τα Live Tiles πάντως που ζωντανεύουν το κινητό, την ώρα που τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα του είδους είναι ακίνητα σαν να βρίσκονται σε λήθαργο, δεν επαρκούν για να οδηγήσουν την εμπειρία χρήσης σε άλλο επίπεδο, αφού όσο όμορφο και να είναι το περιβάλλον χρήσης, όσο σύγχρονο και να δείχνει, αν η πλατφόρμα δεν προσφέρει πολλές και καλές εφαρμογές δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για επιτυχία.
Ακούμε και διαβάζουμε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την Microsoft στον συγκεκριμένο τομέα, και από ότι φαίνεται οι Universal εφαρμογές θα βοηθήσουν σημαντικά να κλείσει η ψαλίδα τόσο σε ποσοτικό –που είναι πρώτος στόχος- όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Για την ώρα πάντως, οι χρήστες δεν φαίνεται να αυξάνονται, και αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η εταιρεία χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα για να γίνουν ορισμένα πράγματα ταχύτερα και το κυριότερο με τον σωστό τρόπο.
Χρειάζεται επειγόντως να προστεθούν στο App Store καλά apps για τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες, για όλα τα κοινωνικά δίκτυα, τις τράπεζες και βεβαίως πολλά και καλά παιχνίδια. Αυτές που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα του Facebook, του Twitter, του Instagram ή του LinkedIn πρέπει να καλυτερέψουν αρκετά, γιατί από άποψη ποιότητας, λειτουργικότητας και χαρακτηριστικών μειονεκτούν σε σχέση με εκείνες που απολαμβάνουν οι χρήστες του iOS και του Android.
Πέρα από τις ευπρόσδεκτες αλλαγές και προσθήκες που αφορούν στην Start Screen, η Microsoft άλλαξε προς το καλύτερο τον κατάλογο με τις Ρυθμίσεις, που παρουσιάζονται ομαδοποιημένες, με αποτέλεσμα να μπορείτε ευκολότερα να βρειτε αυτό που θέλετε.
Επιπλέον, εμφανισιακά και σε επίπεδο λειτουργικότητας είναι ακριβώς όμοιες με εκείνες στην desktop έκδοση των Windows 10, και επομένως δείχνουν οικείες. Μία σημαντική προσθήκη σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι μπορείτε να καρφιτσώσετε οποιαδήποτε ρύθμιση θέλετε στην Start Screen, όπως θα κάνατε και με ένα app.
Βελτιωμένο έρχεται και το κέντρο ειδοποιήσεων και γρήγορων ρυθμίσεων, που περιλαμβάνει συνολικά 15 quick action toggles (προσφέρεται δυνατότητα αλλαγής μόνο των πέντε quick actions που βρίσκονται στην βασική σειρά). Ο κατάλογος με τις εφαρμογές δεν έχει αλλάξει, ωστόσο τώρα εμφανίζονται στο πάνω τμήμα οι νέες εφαρμογές που εγκαταστήσατε. Απαράλλαχτος παραμένει και ο Task Manager, με τις ανοιχτές εφαρμογές να μπορούν να κλείσουν είτε με swipe προς τα κάτω είτε με το κλασικό “x” ενώ μία νέα προσθήκη, είναι ότι με παρατεταμένο πάτημα στο κεντρικό πλήκτρο στην Nav bar (μπάρας πλοήγησης, με δυνατότητα απόκρυψης ) μπορείτε να ενεργοποιήσετε το One-hand mode, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση των Lumia 950 και Lumia 950XL με τις μεγάλες οθόνες τους.
Η απόδοση των κινητών και των Windows 10 Mobile ήταν εξαιρετική, με την έννοια ότι τα πάντα γίνονταν γρήγορα, με ακρίβεια και χωρίς προβλήματα. Η πλοήγηση στο Internet ήταν άριστη, ενώ το gaming και η αναπαραγωγή video ακόμα και ανάλυσης 4κ ήταν αψεγάδιαστη.
Continuum
Το Continuum, διαφημίστηκε από την Microsoft ως ένα χαρακτηριστικό που μετατρέπει το κινητό σε έναν desktop, σε εισαγωγικά, υπολογιστή ώστε ο χρήστης, να μπορεί να εργαστεί με άνεση μπροστά από ένα μεγάλο monitor ή μπροστά από την τηλεόραση, χρησιμοποιώντας αν θέλει το ενσύρματο ή ασύρματο πληκτρολόγιο του. Η σύνδεση μίας συσκευής που υποστηρίζει το χαρακτηριστικό Continuum με την οθόνη ή την τηλεόραση μπορεί να γίνει ασύρματα (π.χ μέσω Miracast) όσο και ενσύρματα.
Εμείς, είχαμε την δυνατότητα να το δοκιμάσουμε χρησιμοποιώντας το Microsoft Display Dock, το οποίο παρέχει όλες τις κατάλληλες θύρες για την σύνδεση της οθόνης και των διάφορων περιφερειακών, όπως του mouse και του keyboard καθώς και ενός USB flash drive, στο οποίο για παράδειγμα μπορείτε να έχετε αποθηκευμένα πρόσθετα αρχεία.
Η εμπειρία με το Continuum είναι θαυμάσια, παρόλο που για την ώρα υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί, επειδή λειτουργούν μόνο Universal εφαρμογές ή και επειδή απαιτείται συνδρομή Office 365 για να επεξεργαστείτε έγγραφα στο word ή φύλλα excel με το Continuum (στο κινητό σας δεν απαιτείται κάτι τέτοιο, αλλά επειδή το μετατρέπετε σε υπολογιστή… desktop με το Display Dock, η Microsoft απαιτεί συνδρομή).
Όπως αναφέραμε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας ενσύρματα ή ασύρματα περιφερειακά, ωστόσο σε περίπτωση ανάγκης –π.χ αν βρίσκεστε σε κάποια απόσταση από την τηλεόραση- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη του κινητού ως touchpad καθώς και το πληκτρολόγιο των Windows 10 Mobile για να κάνετε την δουλειά σας. Στα θετικά, ότι το Microsoft Display Port φορτίζει και μάλιστα γρήγορα την συσκευή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανεξάρτητα το κινητό επίσης, όπως να απαντάτε σε κλήσεις και μηνύματα ή να σερφάρετε στο Internet και να ελέγχετε τους λογαριασμούς σας στα Facebook και Twitter ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείτε κάποια ταινία στην μεγάλη οθόνη.
Το Continuum είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, που δίνει πρόσθετη αξία στα Lumia 950 και Lumia 950 XL και πιστεύουμε πως δεν θα αργήσουν οι Google και Apple να παρουσιάσουν κάτι αντίστοιχο, επειδή πέρα από εντυπωσιακό, είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό.
Μπορείτε να δείτε μια αναλυτική παρουσίαση του Continuum στην οποία προχωρήσαμε τον προηγούμενο μήνα, πατώντας εδώ.
Συμπέρασμα
Η πρεμιέρα των Windows 10 Mobile στην αγορά κρίνεται μάλλον μέτρια με τα Lumia 550, Lumia 950 και Lumia 950XL. Τα Windows 10 Mobile πάντως έρχονται βελτιωμένα σε όλους τους τομείς, και είναι αναμφισβήτητα ότι καλύτερο έχει παρουσιάσει η Microsoft μέχρι σήμερα. Όσο πληθαίνουν τα Universal apps –όπως είναι τα Outlook, Outlook Calendar, OneDrive και Xbox- τόσο η Microsoft θα πλησιάζει στον στόχο της για μία ενιαία και συνεπή εμπειρία χρήσης κατά μήκος όλων των συσκευών με Windows 10.
Και οι δύο συσκευές που δοκιμάσαμε αποδείχτηκαν ταχύτατες, ενώ εξοπλίζονται με κορυφαία χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Η οθόνη και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετική, ενώ το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την κύρια κάμερα που ενσωματώνουν και που είναι από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει.
Αν είχαν πιο προσεγμένο design και υψηλή ποιότητα κατασκευής, τότε κατά μεγάλο ποσοστό θα δικαιολογούσαν το κόστος τους. Παρόλο που και οι δύο είναι πραγματικά “εργοστάσια ισχύος”, δεν βρίσκουμε τον λόγο να επενδύσετε τόσα χρήματα πάντως για την αγορά τους, αφού υπάρχουν παρόμοιες και οικονομικότερες εναλλακτικές επιλογές.
Αν είστε Windows Phone user, καλύτερα να περιμένετε μερικούς μήνες ωσότου πέσει αρκετά το κόστος τους για να αποκτήσετε κάποιο από τα δύο ή ακόμα καλύτερα, αν θέλετε μία πραγματική ναυαρχίδα να περιμένετε μέχρι να κυκλοφορήσει το φημολογούμενο Surface Phone. Αν δεν είστε ήδη Windows Phone user, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τον κόπο να ασχοληθείτε με την περίπτωση τους.
Μας άρεσε
• Οθόνες
• Αυτονομία
• USB Type-C
• Ασύρματη φόρτιση
• Ταχεία Φόρτιση
• Continuum
• Κύρια κάμερα
• Απόδοση
Δεν μας άρεσε
• Ποιότητα κατασκευής
• Design
• Διάταξη πλήκτρων (Lumia 950XL)
• Windows Hello (ταχύτητα)
• Μικρός αριθμός εφαρμογών
• Χαμηλή ποιότητα ορισμένων εφαρμογών συγκριτικά με τις iOS/ Android εκδόσεις