Μπορεί οι τιμές των ναυαρχίδων των μεγάλων κατασκευαστών να διατηρούνται υψηλές και μάλιστα να αυξάνονται ακόμη περισσότερο κάθε χρόνο, ωστόσο οι οικονομικές προτάσεις της αγοράς βελτιώνονται διαρκώς, μειώνοντας ολοένα και περισσότερο το χάσμα που υπάρχει αναφορικά με τις δυνατότητες ανάμεσα σε ναυαρχίδες και value for money συσκευές.
Ιδιαίτερα αξιόλογες προτάσεις προσφέρουν συνήθως οι Κινέζοι κατασκευαστές, με τη Meizu να αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές όταν πρόκειται για value for money συσκευές. Μάλιστα, η Meizu καλύπτει και τις ανάγκες όσων επιθυμούν κινητά με μεγάλες οθόνες. Έξι μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του M1 Note, η Meizu κυκλοφόρησε τον διάδοχό του, το M2 Note, το οποίο παρουσιάζεται βελτιωμένο σε πολλούς τομείς σε σχέση με τον προκάτοχό του και φυσικά, προσφέρεται σε συμφέρουσα τιμή.
Σχεδιασμός
Όσον αφορά την εμφάνιση, το Meizu M2 Note σίγουρα δεν αποτελεί το πιο εντυπωσιακό κινητό που έχετε συναντήσει. Ωστόσο, ο σχεδιασμός είναι ικανοποιητικός κατά κύριο λόγο και μινιμαλιστικός, εφόσον η Meizu φαίνεται να προτιμάει σίγουρα βήματα και όχι τολμηρές κινήσεις. Η κατασκευή είναι unibody, γεγονός που θα δυσαρεστήσει ορισμένους, καθώς δεν είναι προσβάσιμη η μπαταρία της συσκευής. Αναμφίβολα όμως, η unibody κατασκευή καθιστά το κινητό όμορφο, καθώς συμβάλλει στον minimal σχεδιασμό που έχει προτιμηθεί.
Το κινητό αποτελείται κυρίως από πλαστικό, όπως είναι αναμενόμενο από μια φθηνή συσκευή όπως η συγκεκριμένη, η κατασκευή όμως είναι αρκετά ποιοτική. Το M2 Note δεν δίνει σε καμία περίπτωση την εντύπωση της «φθηνοκατασκευής» και η αίσθηση στο χέρι είναι ικανοποιητική.
Το εμπρόσθιο μέρος της συσκευής είναι μαύρο (οποιαδήποτε χρωματική επιλογή και να επιλέξετε, καθώς αλλάζει μόνο το πίσω μέρος της συσκευής) χωρίς λογότυπο της εταιρείας, γεγονός που συμβάλλει στην απλότητα του σχεδιασμού.
Φυσικά, στην μπροστινή πλευρά εντοπίζουμε την εμπρόσθια κάμερα, τον proximity sensor, το ακουστικό για τις τηλεφωνικές συνομιλίες και το home button. Τα πλαϊνά bezels είναι πολύ λεπτά, ενώ το πάνω και το κάτω bezel είναι σαφώς μεγαλύτερα, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό. Ακόμη, η οθόνη διαθέτει μια διακριτική καμπύλη, η οποία προσφέρει ωραία αίσθηση κατά τη χρήση του M2 Note. Επίσης, στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευής υπάρχει και ένα μικρό LED, το οποίο αναβοσβήνει διακριτικά όταν έχουμε λάβει κάποια ειδοποίηση (αναπάντητη κλήση, μήνυμα, μήνυμα στο facebook κτλ).
Το review unit που έχουμε εμείς είναι χρώματος Gray, μια όμορφη και διακριτική απόχρωση. Επιπλέον, το M2 Note κυκλοφορεί και σε White, Blue και Pink αποχρώσεις σε περίπτωση που προτιμάτε κάτι πιο έντονο. Το οπίσθιο μέρος της συσκευής είναι επίσης διακριτικό ως προς τον σχεδιασμό. Στην κορυφή εντοπίζεται η βασική κάμερα, η οποία, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των smartphones που κυκλοφορούν, δεν προεξέχει και βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τη συσκευή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Κάτω από την κάμερα υπάρχει dual-LED φλας και στο κάτω μέρος εντοπίζουμε το διακριτικό λογότυπο της Meizu.
Στην αριστερή πλευρά της συσκευής εντοπίζουμε τα κουμπιά ρύθμισης έντασης καθώς και το power button, προς έκπληξή μας. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη θέση, εξαιτίας της οποίας αρκετές φορές καταλήγαμε να πατάμε το power button αντί για το volume down που θέλαμε κανονικά. Ωστόσο, δεν είναι κάτι τρομερό, καθώς μετά από μερικές ημέρες χρήσης συνηθίζεται.
Έχοντας λοιπόν τοποθετήσει το power button στα αριστερά, η δεξιά πλευρά της συσκευής διαθέτει μόνο την υποδοχή της SIM. Στο επάνω μέρος της συσκευής εντοπίζουμε ένα μικρόφωνο και τη συμβατική θύρα 3,5 mm για ακουστικά. Τέλος, στο κάτω μέρος της συσκευής υπάρχει η θύρα microUSB, το ηχείο και ένα μικρόφωνο.
Γενικά, η συσκευή είναι αρκετά βολική κατά τη χρήση. Το μέγεθος είναι αισθητό, ωστόσο για κινητό που ενσωματώνει οθόνη 5,5 ιντσών δεν είναι υπερβολικά μεγάλο. Η αίσθηση στο χέρι είναι καλή και συνηθίζεται εύκολα ακόμη και από άτομα που πηγαίνουν για πρώτη φορά στις 5,5 ίντσες. Όσον αφορά το βάρος, είναι ελαφρύ σχετικά για το μέγεθός του, καθώς ζυγίζει μόλις 149 γραμμάρια.
Προδιαγραφές - Χαρακτηριστικά
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Meizu M2 Note διαθέτει το Mediatek MT6753 SoC, το οποίο ενσωματώνει οχταπύρηνο επεξεργαστή Cortex-A53, χρονισμένο στα 1,3 GHz, και GPU Mali-T720MP3. Διαθέτει μνήμη RAM 2 GB και κυκλοφορεί με χωρητικότητα 16GB. Επίσης, δέχεται κάρτες microSD χωρητικότητας μέχρι 128 GB. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 150,9 x 75,2 x 8,7 χιλιοστά. Ακόμη, πέρα από τη βασική, δέχεται και δεύτερη SIM, η οποία όμως καταλαμβάνει τη θέση της κάρτας MicroSD. Ο χρήστης λοιπόν καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δεύτερη SIM ή κάρτα MicroSD. Σαφώς συνδέεται μέσω WiFi (διαθέτει και λειτουργία WiFi hotspot) και Bluetooth, διαθέτει δέκτη GPS, όμως δεν διαθέτει δέκτη ραδιοφώνου. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 3100 mAh. Τέλος, υποστηρίζει δίκτυα 4G.
Στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευής εντοπίζεται και το home button, το οποίο διαθέτει διπλή λειτουργία. Για την ακρίβεια, πατώντας το οδηγούμαστε στην κεντρική σελίδα, ενώ αγγίζοντας το (χωρίς να το πατήσουμε μέσα) έχουμε τη λειτουργία «Πίσω». Σε αντίθεση με άλλα smartphones που διαθέτουν capacitive button για τη λειτουργία «Πίσω», το Meizu M2 Note την ενσωματώνει στο home button. Ακόμη, πιέζοντας παρατεταμένα το home button μπορούμε να κλειδώσουμε την οθόνη της συσκευής, όπως ακριβώς θα κάναμε και με το power button.
Το Meizu M2 Note διαθέτει IPS LCD οθόνη 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, 5,5 ιντσών, ανάλυσης 1920x1080p, με 403 εικονοστοιχεία ανά ίντσα. Πρόκειται για μια πολύ καλή οθόνη, με καλή ευκρίνεια και αντίθεση, αρκετή φωτεινότητα και όμορφα και έντονα (σε λογικό βαθμό) χρώματα. Οι γωνίες θέασης είναι σχεδόν άριστες, όμως επηρεάζονται λίγο από το μεγάλο βαθμό αντανάκλασης της οθόνης.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η φωτεινότητα της οθόνης είναι αρκετά υψηλή, γεγονός που καθιστά εύκολη τη χρήση του κινητού σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως του ήλιου. Σαφώς, η φωτεινότητα της οθόνης καθορίζεται χειροκίνητα αλλά υπάρχει και η επιλογή αυτόματης ρύθμισής της. Επιπλέον, μέσω των ρυθμίσεων, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τη χρωματική θερμοκρασία της οθόνης, σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιημένος με την εργοστασιακή επιλογή.
Κάμερες
Στον τομέα των καμερών, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Meizu M2 Note ενσωματώνει κάμερα με αισθητήρα 13 MP 1/3.06', με dual-LED φλας και δυνατότητα autofocus. Μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης 1080p στα 30 fps. Φυσικά, δεν διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, κάτι που είναι αναμενόμενο και δικαιολογημένο δεδομένης της τιμής του κινητού. Επιπλέον, ενσωματώνει εμπρόσθια κάμερα 5 MP που τραβάει βίντεο ανάλυσης 1080p.
Η προεγκατεστημένη εφαρμογή της κάμερας προσφέρει και manual mode, εκτός από το αυτόματο, το οποίο μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα του κλείστρου, την ευαισθησία ISO και την έκθεση.
Όσον αφορά τις επιδόσεις των καμερών, δεν αποκομίσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Η βασική κάμερα, σε συνθήκες καλού φωτισμού τραβάει ικανοποιητικές φωτογραφίες σε γενικές γραμμές, εφόσον διαθέτουν καλή αντίθεση και φωτεινότητα, με ικανοποιητικά χρώματα, τα οποία δεν είναι υπερκορεσμένα. Ωστόσο, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού υπάρχει έντονος θόρυβος και επίσης, τα χρώματα και η ευκρίνεια των φωτογραφιών επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό.
Η λήψη φωτογραφιών με χρήση φλας δεν μας απογοήτευσε, καθώς το φλας αλλοιώνει τη φωτογραφία λιγότερο από όσο θα περιμέναμε. Επιπλέον, τα πανοράματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινή και επίσης, απαιτείται πολλή προσοχή κατά τη λήψη τους, διότι πολύ εύκολα δημιουργούνται ασυνέχειες στην εικόνα.
Στον τομέα του βίντεο, οι εντυπώσεις είναι καλές σε γενικές γραμμές, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και την τιμή της συσκευής. Τα χρώματα και η φωτεινότητα κατά τη λήψη βίντεο είναι ικανοποιητικά, ωστόσο η σταθεροποίηση δεν είναι καθόλου καλή, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην απουσία οπτικού σταθεροποιητή εικόνας. Επιπλέον, ο ήχος κατά τη λήψη του βίντεο δεν είναι καλός. Παραδείγματος χάρη, στο παρακάτω βίντεο, ο ήχος του αέρα ακούγεται έντονα, χωρίς ωστόσο να φυσάει πολύ κατά τη λήψη του βίντεο. Πραγματοποιήσαμε λήψη ίδιου βίντεο τη συγκεκριμένη στιγμή με άλλο smartphone και φυσικά, τα επίπεδα θορύβου δεν είχαν καμία σχέση απολύτως.
Καλές εντυπώσεις αποκομίσαμε και από τη λειτουργία λήψης βίντεο σε αργή κίνηση, αν και βέβαια τα προβλήματα σταθεροποίησης που παρατηρήσαμε κατά τη λήψη συμβατικού βίντεο, υπάρχουν και εδώ.
Η εμπρόσθια κάμερα αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς, σε συνθήκες καλού φωτισμού, βγάζει φωτογραφίες καλής ανάλυσης με καλό βαθμό λεπτομέρειας. Ωστόσο, τα χρώματα είναι λίγο «μουντά», καθώς δεν είναι όσο κορεσμένα θα έπρεπε.
Λογισμικό
Το Meizu M2 Note έρχεται με προεγκατεστημένη την έκδοση 5.1 Lollipop του Android, στην οποία είναι εγκατεστημένο το Flyme OS, το επίσημο skin της Meizu και συγκεκριμένα, η έκδοση 4.5.
Η εντύπωση που αποκομίσαμε από το λογισμικό είναι πολύ καλή. Αρχικά, είναι άριστο όσον αφορά το bloatware, εφόσον δεν διαθέτει καθόλου. Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής περιορίζονται στα βασικά, όπως λόγου χάρη εφαρμογή σημειώσεων, email client, ημερολόγιο, browser και music player. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες εκδόσεις του Meizu M2 Note που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες διαθέτουν bloatware, το οποίο όμως μπορεί να αφαιρεθεί με απλή απεγκατάσταση.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Flyme OS είναι ότι δεν διαθέτει ξεχωριστό app drawer. Συγκεκριμένα, στις κεντρικές σελίδες εντοπίζονται τα κανονικά εικονίδια των εφαρμογών και όχι απλές συντομεύσεις τους. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ενδεχομένως δυσαρεστεί ορισμένους, εφόσον πιστεύουν ότι καθιστά απλοϊκό το σύστημα διεπαφής χρήστη. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να το θεωρούν βολικό, ιδιαίτερα εάν έχουν χρησιμοποιήσει iOS στο παρελθόν.
Ακόμη, τα εικονίδια του Flyme OS είναι σχεδιασμένα απλά, με όμορφα χρώματα. Το πληκτρολόγιο δεν είναι από τα βολικότερα που έχουμε χρησιμοποιήσει, ωστόσο ανταποκρίνεται άμεσα κατά την πληκτρολόγηση. Βασικότερο μειονέκτημά του είναι το μικρό μέγεθος του πλήκτρου space, γεγονός που οδηγεί συχνά σε ανεπιθύμητη πληκτρολόγηση της τελείας (η οποία βρίσκεται δίπλα από το space).
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το Meizu M2 Note δεν διαθέτει capacitive buttons. Για πρόσβαση λοιπόν σε πρόσφατες εφαρμογές αρκεί ένα απλό swipe προς τα πάνω από το κάτω μέρος της οθόνης. Με τον τρόπο αυτό έχουμε πρόσβαση στις ανοιχτές εφαρμογές, τις οποίες μπορούμε να κλείσουμε είτε μία-μία κάνοντας swipe προς τα πάνω στην εφαρμογή που θέλουμε, είτε όλες μαζί κάνοντας swipe προς τα κάτω.
Το Flyme OS διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία χρήσης. Αρχικά, σε οποιαδήποτε εφαρμογή και αν βρίσκεται ο χρήστης (browser, συλλογή φωτογραφιών) πατώντας στην κορυφή της οθόνης μεταφέρεται αμέσως στην κορυφή της σελίδας που προβάλλεται. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που είναι αρκετά χρήσιμο κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, το οποίο μάλιστα συναντάμε και στο iOS της Apple.
Ακόμη, το κέντρο γνωστοποιήσεων προσφέρει γρήγορη πρόσβαση σε toggles χρήσιμων ρυθμίσεων όπως, λόγου χάρη, την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του WiFi, του Bluetooth και των δεδομένων κινητής. Μάλιστα, με το πρώτο swipe προς τα κάτω από την κορυφή της οθόνης, παρέχεται πρόσβαση στα πέντε πρώτα toggles. Με δεύτερο swipe προς τα κάτω, εμφανίζονται και τα υπόλοιπα. Φυσικά, η θέση των toggles στο κέντρο γνωστοποιήσεων είναι πλήρως παραμετροποιήσιμη.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του λογισμικού, είναι η δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο σε μικρότερο παράθυρο, που προσφέρει ο προεγκατεστημένος video player. Κατά την προβολή ενός βίντεο, πατώντας τη σχετική επιλογή, το βίντεο συνεχίζει να προβάλλεται σε ένα μικρό παράθυρο που καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της έκτασης της οθόνης. Έτσι δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να παρακολουθεί το βίντεο και παράλληλα να πραγματοποιεί άλλες ενέργειες. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό λειτουργεί άψογα, χωρίς καθόλου κολλήματα.
Από το Flyme OS δεν λείπουν και οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, όπως η διακριτική ηχητική ειδοποίηση όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία της φόρτισης και το Night Mode του browser, που καθιστά πιο ξεκούραστη για τα μάτια την πλοήγηση στο internet το βράδυ, σε σκοτεινό χώρο.
Ίσως ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα του Flyme OS που εντοπίσαμε στο M2 Note είναι το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία του συστήματος διεπαφής χρήστη διαθέτουν πολύ μεγάλο μέγεθος, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την ποσότητα περιεχομένου που προβάλλει η οθόνη μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Άλλωστε, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των οθονών 5,5 ιντσών είναι η ποσότητα περιεχομένου, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, περιορίζεται για τον παραπάνω λόγο. Επιπλέον, πέρα από την παρακολούθηση βίντεο σε μικρό παράθυρο, δεν εντοπίσαμε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του λογισμικού που να εκμεταλλεύεται τις μεγάλες διαστάσεις της οθόνης. Δίνεται η εντύπωση ενός blown up λογισμικού, το οποίο λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσε και σε ένα κινητό με οθόνη 4,5 ιντσών.
Ακόμη, ορισμένα στοιχεία του Flyme OS, όπως παραδείγματος χάρη το κέντρο εφαρμογών της Meizu, είναι διαθέσιμα μόνο στην Κινεζική γλώσσα, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους.
Επιπλέον, μειονέκτημα του λογισμικού είναι ότι στην οθόνη κλειδώματος δεν προβάλλονται ειδοποιήσεις. Σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να προβάλλει τις ειδοποιήσεις του χωρίς να ξεκλειδώσει την οθόνη του κινητού, θα πρέπει να κάνει swipe προς τα κάτω ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο κέντρο γνωστοποιήσεων.
Ήχος
Το ηχείο του M2 Note είναι καλό σε γενικές γραμμές όσον αφορά την ποιότητα. Ωστόσο, η ένταση είναι σχετικά χαμηλή και, κατά τη χρήση του ηχείου σε πλήρη ένταση, παρατηρείται μια μικρή παραμόρφωση του ήχου. Επιπλέον, το ηχείο υστερεί σε μπάσες συχνότητες, τις οποίες δεν αναπαριστά με ακρίβεια.
Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και κατά τη χρήση της συσκευής με ακουστικά. Ενώ η ποιότητα του ήχου είναι καλή σε γενικές γραμμές, οι μπάσες συχνότητες είναι σχετικά αδύναμες. Επίσης, κατά τη χρήση του M2 Note με ακουστικά, η πλήρης ένταση δεν είναι υψηλή. Μάλιστα, ορισμένες φορές δεν καλύπτονται τελείως οι εξωτερικοί θόρυβοι.
Κατά τη δοκιμή της συσκευής χρησιμοποιήθηκαν τα ακουστικά Sony MDR-EX15 και Audio Technica ATH-M50x.
Επιδόσεις
Η συνολική εντύπωση που δίνει η συσκευή αναφορικά με τις επιδόσεις, είναι ικανοποιητική σε γενικές γραμμές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως lag-free, εφόσον αρκετές φορές παρατηρήθηκαν framedrops και κολλήματα κατά την περιήγηση στα μενού, κατά την πλοήγηση στο internet και κατά το άνοιγμα εφαρμογών. Φυσικά, όλα αυτά σε μικρό βαθμό και χωρίς να προκαλέσουν app crashes ή να οδηγήσουν σε σοβαρά κολλήματα που να απαιτούν, λόγου χάρη, επανεκκίνηση της συσκευής. Το γενικότερο lag που παρατηρήθηκε είναι φυσιολογικό και δικαιολογημένο δεδομένης της τιμής της συσκευής.
Η αναπαραγωγή βίντεο είναι άψογη, με μοναδική εξαίρεση τα βίντεο ανάλυσης 1080p, κατά την αναπαραγωγή των οποίων παρατηρείται ελάχιστη αλλά σταθερή μείωση των καρέ. Μάλιστα, πρόκειται για τόσο μικρή απόκλιση, η οποία ίσα που γίνεται αισθητή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το εν λόγω framedrop παρατηρείται μόνο με την προεγκατεστημένη εφαρμογή αναπαραγωγής βίντεο και όχι με third-party video players (BS Player, MX Player). Δεν παρατηρήθηκε κάποιου είδους μείωση των καρέ με τα βίντεο του Youtube, τα οποία παίζουν άψογα ακόμη και σε ανάλυση 1080p.
Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η εμπειρία multitasking που προσφέρει το Meizu M2 Note, εφόσον η εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών εφαρμογών πραγματοποιείται γρήγορα και απροβλημάτιστα.
Εντυπωσιακή φαίνεται να είναι η διαχείριση της RAM και επίσης, τα 2 GB που διαθέτει το M2 Note φαίνεται να είναι αρκετά καθώς, τις περισσότερες φορές, οι ανοιχτές εφαρμογές συνεχίζουν από εκεί που τις είχαμε αφήσει και δεν χρειάζεται να φορτώσουν από την αρχή, κάτι που παρατηρείται ακόμη και σε ακριβές συσκευές.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αρχικά, είναι ότι η εφαρμογή Play Store «κράσαρε» συνεχώς κατά την πληκτρολόγηση στο πεδίο αναζήτησης. Ωστόσο, με μια απλή αναβάθμιση των υπηρεσιών Google Play, το πρόβλημα λύθηκε.
Όσον αφορά την αυτονομία της μπαταρίας, οι εντυπώσεις είναι θετικές. Συγκεκριμένα, η συσκευή βγάζει άνετα μια ολόκληρη ημέρα ακόμη και με έντονη χρήση. Με μέτρια χρήση, μπορεί εύκολα να προσφέρει μιάμιση μέρα αυτονομίας. Όσον αφορά τους χρόνους φόρτισης, σε δύο ώρες περίπου πραγματοποιεί μια πλήρη φόρτιση.
Δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση της θερμοκρασίας της συσκευής σε κάποια λειτουργία, πλην του gaming φυσικά, το οποίο αναλύεται παρακάτω.
Gaming Επιδόσεις
Όσον αφορά το gaming, οι επιδόσεις του κινητού ήταν ικανοποιητικές κατά κύριο λόγο, εφόσον η Mali-T720MP3 που ενσωματώνει το Meizu M2 Note έφερε εις πέρας όσα της αναθέσαμε. Συγκεκριμένα, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα απολύτως με casual παιχνίδια, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά ως προς τα γραφικά. Το M2 Note ανταποκρίνεται εξαιρετικά λοιπόν σε παιχνίδια όπως το Badland, το Into the Dead, το Dumb Ways to Die, το Crossy Road και το Plants vs. Zombies 2, εφόσον δεν αντιμετωπίζει καθόλου κολλήματα και μάλιστα, προσφέρει μια συνολικά ικανοποιητική εμπειρία χάρη στα πλούσια χρώματα της οθόνης του.
Επιπλέον, δοκιμάσαμε και το Fallout Shelter, το οποίο δεν αποτελεί ιδιαίτερα απαιτητικό παιχνίδι, ωστόσο ορισμένες συσκευές αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, όπως random crashes, όταν το τρέχουν. Το M2 Note δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απολύτως με το Fallout Shelter.
Σε γενικές γραμμές, ικανοποιητική ήταν η επίδοσή του και με πιο απαιτητικούς τίτλους. Συγκεκριμένα, κατά τη δοκιμή του Asphalt 8 η συνολική εμπειρία ήταν καλή κατά κύριο λόγο, απλώς δεν ήταν 100% smooth, εφόσον δίνεται η εντύπωση μειωμένων καρέ σε σχέση με άλλες συσκευές. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες στιγμές που αντιμετωπίσαμε υψηλό frame drop, η εμπειρία ήταν ίδια καθόλη τη διάρκεια. Το πρόβλημα ήταν ότι, έχοντας παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι και σε άλλες συσκευές, δεν αποκομίσαμε το ίδιο ικανοποιητικές εντυπώσεις ως προς την ομαλότητα της εικόνας.
Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήξαμε και κατά τη δοκιμή του Mortal Kombat X. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες στιγμές που αντιμετωπίσαμε σοβαρά κολλήματα. Το παιχνίδι έπαιζε όλη την ώρα με τον ίδιο τρόπο, απλώς δεν πρόκειται για την πιο smooth εμπειρία που έχετε συναντήσει ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το M2 Note καθυστερεί πολύ να φορτώσει το Mortal Kombat X κατά το άνοιγμα της εφαρμογής, εφόσον χρειάζεται περίπου δύο λεπτά.
Όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, πρόκειται για φαινόμενο που γίνεται αισθητό συχνά, κυρίως στο πάνω μέρος της συσκευής, τόσο μπροστά (στο πάνω μέρος της οθόνης) όσο και πίσω (στην περιοχή γύρω από την κάμερα της συσκευής). Η συσκευή θερμαίνεται αρκετά, όχι σε βαθμό που να καθίσταται δύσκολο το κράτημά της, αλλά σίγουρα, δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. Αύξηση θερμοκρασίας παρατηρήθηκε όταν παίζαμε παιχνίδια όπως το Mortal Kombat X και το Asphalt 8 όπως ήταν αναμενόμενο όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι η συσκευή αυξάνει θερμοκρασία και με λιγότερο απαιτητικούς τίτλους όπως το Into the Dead και το Badland.
Συμπεράσματα
Σε γενικές γραμμές, το Meizu M2 Note αποτελεί μια καλή πρόταση εφόσον διαθέτει καλό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό, ικανοποιητικά τεχνικά χαρακτηριστικά, καλή οθόνη μεγάλων διαστάσεων, ενδιαφέρον skin που δεν βαραίνει το κινητό, άκρως ικανοποιητική αυτονομία μπαταρίας και καλές επιδόσεις τόσο σε γενική χρήση όσο και στο gaming. Όλα αυτά προσφέρονται σε μια άκρως λογική τιμή των €199, η οποία το κατατάσσει εύκολα στην κατηγορία των value for money συσκευών. Ωστόσο, δεν εντυπωσιάζει στον τομέα της κάμερας και του ήχου, γεγονός που δεν μας προκαλεί εντύπωση, διότι είναι αναμενόμενο να υστερεί σε ορισμένους τομείς ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια συσκευή που θα ικανοποιήσει την πλειοψηφία των μέσων χρηστών, προσφέροντάς τους τα βασικά και κάτι παραπάνω. Εντούτοις, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συσκευή που απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες, οι οποίοι, παραδείγματος χάρη, επιθυμούν αψεγάδιαστη ποιότητα ήχου ή άριστες επιδόσεις στο gaming χωρίς το παραμικρό framedrop. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είναι απόλυτα σαφές και από την τιμή με την οποία προσφέρεται η συσκευή.
Μας άρεσε
• Τιμή
• Οθόνη
• Αυτονομία μπαταρίας
• Αίσθηση στο χέρι
• Flyme OS
Δεν μας άρεσε
• Κάμερα
• Ήχος (τόσο του ηχείου όσο και με τη χρήση ακουστικών)
• Αύξηση θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του gaming