Ανήκει στην οικογένεια Optimus και είναι το μεσαίο παιδί της. Είναι ένα από τα πιο όμορφα σε σχεδιασμό smartphones της αγοράς, γεγονός για το οποίο η LG φρόντισε καλά. Πρόκειται για το Optimus L5, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες στην αγορά και προστίθεται στη μεσαία κατηγορία των έξυπνων συσκευών.
Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι επιλογές στα smartphones πληθαίνουν με εκθετικό τρόπο, ειδικά όσον αφορά τις Android συσκευές όπου ο καθένας μπορεί να βρει σε αρκετά οικονομικές τιμές μια λύση που να ταιριάζει στα γούστα του. Παρά την πληθώρα επιλογών που υπάρχουν στην αγορά, λίγα είναι τα καλαίσθητα κινητά τηλέφωνα από τις οικονομικές κατηγορίες μέχρι και το "βαρύ πυροβολικό" των τετραπύρηνων τεράτων. Η Lg μας έχει παρουσιάσει τη σειρά Optimus L στην οποία πρωταρχικός της στόχος είναι το όμορφο design συνδυασμένο με χαρακτηριστικά που συμβαδίζουν ανάλογα με την κατηγορία των συσκευών της. Στο οικονομικότερο στρώμα βρίσκεται το Optimus L3 το οποίο είδαμε πρόσφατα, το L5 που παρουσιάζουμε σήμερα αλλά και το L7 με τις καλύτερες επιδόσεις της συγκεκριμένης σειράς.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Παρατηρώντας τη συσκευή εξωτερικά το μάτι πέφτει αμέσως στο τετραγωνισμένο σχεδιασμό, χαρακτηριστικό που σπάνια βλέπει κανείς στα τελευταία smartphones. Το πίσω μέρος είναι ανάγλυφο πλαστικό, ενώ το πλαϊνό μέρος της θυμίζει έντονα μεταλλική επιφάνεια δίνοντας μια αίσθηση πολυτέλειας, όμως πρόκειται για πλαστικό από το οποίο αποτελείται ολόκληρη η συσκευή. Έχοντας βάρος 125 γραμμάρια, έχει πολύ ελαφριά και άνετη αίσθηση στο κράτημα δεδομένου ότι πρόκειται για συσκευή με οθόνη 4" ιντσών, ενώ το πάχος του είναι σχετικά μικρό καθώς δε ξεπερνά τα 10mm.
Η οθόνη του Optimus L5 όπως αναφέρθηκε είναι 4.0” ιντσών χωρίς να έχει να επιδείξει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα επάνω στη συσκευή. Οι γωνίες θέασης είναι πολύ κατώτερες του αναμενόμενου, καθώς ακόμη και όταν την κοιτάζουμε σε κανονική θέση ήδη οι γωνίες των άκρων της αρχίζουν να μην απεικονίζονται καθώς πρέπει. Επίσης η ανάλυση της οθόνης είναι 320 x 480 pixels με πολύ χαμηλή πυκνότητα pixel μόλις 144ppi καθιστώντας την ανάγνωση κειμένου δύσκολη υπόθεση. Βέβαια η φωτεινότητα είναι αρκετά δυνατή προσπαθώντας να εξισορροπήσει τα υπόλοιπα μειονεκτήματα της οθόνης, καθώς ακόμη και κάτω από το δυνατό φως του ήλιου μπορούμε να χειριστούμε άνετα τη συσκευή. Κάτω από την οθόνη βρίσκουμε δύο φωτειζόμενα κουμπιά αφής για επιστροφή σε προηγούμενο μενού και εμφάνιση περισσότερων επιλογών όταν βρισκόμαστε σε κάποια εφαρμογή. Υπάρχει ακόμη και ένα φυσικό κεντρικό κουμπί σε σχήμα παραλληλογράμμου για την μετάβαση στην κεντρική οθόνη. Ακόμη στο μπροστινό μέρος υπάρχει το ακουστικό για τις κλήσεις το οποίο δεν έχει την καλύτερη απόδοση αλλά μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε περιβάλλον με θόρυβο. Χαρακτηριστική είναι η απουσία εμπρόσθιας φωτογραφικής μηχανής.
Στο πίσω μέρος της συσκευής υπάρχει η φωτογραφική μηχανή 5MP με LED φλας, καθώς επίσης και το κυρίως ακουστικό το οποίο παράγει δυνατό και καθαρό ήχο. Στο πλαϊνό μέρος δεν υπάρχει κάποιο ασυνήθιστο κουμπί, παρά μόνο τα κουμπιά αυξομείωσης της έντασης του ήχου, το κουμπί απενεργοποίησης/ξεκλειδώματος που είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και η υποδοχή για το microUSB καλώδιο φόρτισης.
Στα ενδότερα του Optimus L5 βρίσκεται ο εγκέφαλός του, ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής Cortex-A5 χρονισμένος στα 800MHz αλλά και κάρτα γραφικών Adreno 200. Η μνήμη RAM είναι 512MB, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος φτάνει τα 4GB από τα οποία τα 2.5GB είναι διαθέσιμα για χρήση. Η επέκταση του πραγματοποιείται με κάρτες μνήμης microSD, με την αντίστοιχη θύρα να βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευής. Ενσωματώνεται δέκτης ραφιοφώνου FM ενώ τα πρωτόκολλα σύνδεσιμότητας είναι HSDPA 900 / 2100 για 3G με ταχύτητες έως 7.2 Mbps καθώς και Wi-Fi 802.11 b/g/n με δυνατότητα Wi-Fi hotspot. Η μπαταρία είναι 1540mAh και σύμφωνα με τις δοκιμές μας μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 ημέρες υπό φυσιολογικές συνθήκες. Επιπλέον η LG έχει τοποθετήσει NFC chip για το οποίο γίνεται εκτενέστερη αναφορά παρακάτω.
Λογισμικό
Το Optimus Lg τρέχει το λογισμικό του Android 4 Ice Cream Sandwich, αρκετά θετικό γεγονός αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα smartphones της κατηγορίας του έχουν κολλήσει ακόμη στην έκδοση Gingerbread. Το λογισμικό του Android επικαλύπτεται από το γραφικό περιβάλλον του Optimus UX, το οποίο δίνει επτά κεντρικές οθόνες για τοποθέτηση εφαρμογών και Widgets αλλά και ένα σταθερό dock όπου χωράνε μέχρι και τέσσερις εφαρμογές. Μια ακόμη διαφορά του με το κλασσικό περιβάλλον του Android 4 είναι το πληκτρολόγιο το οποίο είναι αρκετά πιο άνετο με μεγαλύτερα κουμπιά ακόμη και για πληκτρολόγηση με το ένα χέρι. Η απόκριση του γραφικού περιβάλλοντος σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή, όμως σε λίγο πιο απαιτητικές εφαρμογές ή ταυτόχρονη εκτέλεση διεργασιών ίσως αισθανθούμε κάποια κολλήματα.
Ανάμεσα στις δυνατότητες που ξεχωρίζουν είναι το QuickMemo για γρήγορες σημειώσεις. Εμφανίζεται στο κέντρο ειδοποιήσεων με ένα σύρσιμο του δαχτύλου προς τα κάτω και δίνει τη δυνατότητα επιλογής στο χρήστη να σχεδιάσει επάνω σε εικονικό χαρτί ή επάνω στην κεντρική οθόνη. Στη συνέχεια μπορεί να διαμοιράσει τη σημείωση με email ή σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, να την αποθηκεύσει στη μνήμη του κινητού ή να τη διαγράψει. Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι το LG SmartWorld app, η σουίτα γραφείου Polaris Office, DLNA, καθώς και η εφαρμογή για εύκολη διαχείριση των προφίλ των NFC ετικετών.
Internet και πολυμέσα
Μπορεί ο προεπιλεγμένος browser του Android να μη φημίζεται για την ταχύτητα του, στο Optimus L5 βέβαια στέκεται αξιοπρεπώς. Υπάρχει βέβαια μια γενική καθυστέρηση στη διαδικασία φόρτωσης ιστοσελίδων και του rendering ως αποτέλεσμα του μονοπύρηνου επεξεργαστή, χωρίς όμως να έχουμε παρατηρήσει επιπλέον καθυστερήσεις ή κολλήματα. Επίσης το zoom και η πλοήγηση σε μια ιστοσελίδα γίνονται σχεδόν απροβλημάτιστα.
Ο προεπιλεγμένος browser του Android στο Optimus L5 έχει μια επιπλέον λειτουργία, η οποία επιτρέπει το ζουμ σε ιστοσελίδες με το κούνημα της συσκευής προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Στις δοκιμές μας το χαρακτηριστικό αυτό μας φάνηκε κάπως άβολο κατά τη διαδικασία του zoom in καθώς δεν ελέγχεται εύκολα το επίπεδο του zoom, αλλά είναι όμως ιδιαίτερα χρήσιμο για ένα πλήρες zoom out. Η λειτουργία αυτή είναι τοποθετημένη σε ένα μενού που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης του browser, και για να αποκαλυφθεί το μόνο που χρειάζεται είναι το σύρσιμο του δαχτύλου από το κάτω μέρος της προς τα πάνω. Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίθετη κίνηση από αυτή της εμφάνισης των ειδοποιήσεων. Στο ίδιο μενού υπάρχει κουμπί για άνοιγμα νέας καρτέλας και για την εμφάνιση του ιστορικού, το οποίο παρουσιάζεται με ιδιαίτερα εύχρηστο τρόπο σε νέα οθόνη.
μπορείτε να κατεβάσετε τις δοκιμαστικές φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση από εδώ
Η φωτογραφική μηχανή όπως αναφέρθηκε είναι 5MP ικανή να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 2560 x 1920 pixels. Οι φωτογραφίες εμφανίζονται σωστά, όπως θα περίμενε κανείς από μια κάμερα τέτοιων χαρακτηριστικών. Οι φωτογραφίες εσωτερικού χώρου αποδίδουν καλύτερα σε πιο φωτεινά δωμάτια, ενώ η λήψη video δεν είναι καλή καθώς η ποιότητα του είναι ισάξια με την ποιότητα VGA. Η εφαρμογή της κάμερας περιλαμβάνει βασικές λειτουργίες όπως η επιλογή σκηνικού, ISO, ισορροπία λευκού, αντίστροφο χρονόμετρο και δυνατότητα επιλογής χειροκίνητης ή αυτόματης εστίασης προσώπων. Φυσικά δε μπορούμε να περιμένουμε σπουδαία ποιότητα στις φωτογραφίες και σίγουρα δε μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τις κάμερες άλλων smartphone, ειδικά ακριβότερων.
Η προεγκατεστημένη εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων υποστηρίζει μουσικά αρχεία MP3/WAV/eAAC+ αλλά και αρχεία video MP4/DivX/Xvid/H.264/H.263 μέγιστης ανάλυσης 720 x 480 pixel. Η αναπαραγωγή video γίνεται απροβλημάτιστα, εκτός από τα γνωστά πλέον προβλήματα στην ποιότητα της εικόνας για τα οποία ευθύνεται η οθόνη.
Τεχνολογία NFC
Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει παρουσιαστεί εδώ και μερικά χρόνια, αλλά μόλις τους τελευταίους μήνες αρχίζει να γίνεται μόδα στα smartphones, καθώς μάλιστα φημολογείται ότι θα ενσωματώνεται ακόμη και από το iPhone 5ης γενιάς. Πρόκειται για μια τεχνολογία ασύρματης εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων από μικρές αποστάσεις κάτω των 5 εκατοστών που εκτός από τη λειτουργία των ασύρματων πληρωμών για την οποία διαφημίστηκε μπορεί να εκτελεί προκαθορισμένες διαδικασίες όταν “σκανάρεται” μια ετικέτα.
Το Optimus διαθέτει την εφαρμογή LG μέσω της οποίας μπορεί κανείς να γράψει σε μια ετικέτα ορισμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα μπορεί να ορίσει την απενεργοποίηση του WiFi, την ενεργοποίηση της 3G συνδεσιμότητας, του Bluetooth καθώς επίσης και την εκκίνηση μιας εφαρμογής. Αρκεί να “περάσει” τη συσκευή επάνω από μια NFC καρτέλα και οι ρυθμίσεις αυτές έχουν αποθηκευτεί. Στη συνέχεια μπορεί να κολλήσει την καρτέλα σε οποιοδήποτε μέρος θέλει, για παράδειγμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του και κάθε φορά που θα μπαίνει σε αυτό θα ακουμπά το κινητό τηλέφωνο στην ετικέτα. Στο σημείο αυτό θα εκτελούνται όλες οι αποθηκευμένες διαδικασίες. Έτσι γλιτώνεται πολύτιμος χρόνος στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση δυνατοτήτων που υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να γίνουν χειροκίνητα.
Συμπεράσματα
Αναμφίβολα διακρίνεται η επιμονή της εταιρείας στην λεπτομέρεια, κάτι που έχει καταφέρει να επιτύχει κάνοντάς το με αυτό τον τρόπο να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, ειδικότερα στη μεσαία κατηγορία. Η υποστήριξη του Android 4 συγκαταλέγεται στα μεγάλα θετικά της συσκευής, καθώς για αρκετους ανταγωνιστές του αποτελεί “άπιαστο όνειρο”, τουλάχιστον μέσω των επίσημων οδών. Η μπαταρία του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική για smartphone συσκευή καθώς μπορεί άνετα να φτάσει της δύο ημέρες αυτονομίας.
Είναι φανερό ότι η LG έχει “κόψει” αρκετά από τα χαρακτηριστικά της οθόνης στο βωμό μιας καλύτερης τιμολόγησης, κάτι που ομολογουμένως το έχει πετύχει. Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της οθόνης που αδιαμφισβήτητα είναι το μόνο σοβαρό σημείο για αν σκεφτεί κανείς την αγορά του, αρνητική εντύπωση προκαλεί η έλλειψη εμπρόσθιας κάμερας για video κλήσεις, η μέτρια ποιότητα του ακουστικού αλλά και η εγγραφή video η οποία είναι ποιότητας VGA.
Το LG Optimus L5 κυκλοφορεί ήδη στην αγορά σε μαύρο και λευκό χρώμα με την τιμή του να κυμαίνεται κοντά στα 200Ε. Σε αυτό το επίπεδο τιμών παρουσιάζονται ολοένα και περισσότεροι αντίπαλοι για το LG Optimus L5, αν και δύσκολα ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους. Απευθύνεται σε όλους όσους χρειάζονται ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο για να εκτελούν βασικές εργασίες και συχνή πλοήγηση στο Internet, ενώ παράλληλα δε θέλουν να αμελήσουν τον εξωτερικό του σχεδιασμό.
Μείνετε συντονισμένοι γιατί σύντομα το LG Optimus L5 θα μπορεί να γίνει δικό σας!