Πριν από ένα χρόνο η LG προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τον ανταγωνισμό ρίχνοντας στην μάχη το πρώτο διπύρηνο κινητό. Δυστυχώς όμως εμπορικά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα μιας και το Optimus 2X γρήγορα επισκιάστηκε από κινητά όπως το HTC Sensation και Galaxy SIΙ. Φέτος λοιπόν αλλάζει τακτική, αφήνει τα kudos για το πρώτο τετραπύρηνο κινητό στις HTC/Samsung και προσπαθεί να αποδείξει μέσα από τα υψηλά specs του τετραπύρηνου επίσης Optimus 4X ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική και στην high end κατηγορία των smartphones.
Πρώτη επαφή
Στο κουτί εκτός από την συσκευή βρίσκουμε τον φορτιστή, το καλώδιο mini usb για σύνδεση με υπολογιστή, ακουστικά με ικανοποιητική απόδοση και τέλος τα NFC Tags για τα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια. Με διαστάσεις 132.4 x 68.1 x 8.9 χιλιοστά το Optimus 4X είναι σίγουρα ένα μεγάλο κινητό. Όμως χάρη στο χαμηλό σχετικά βάρος του (133gr) και το γεγονός ότι είναι αρκετά λεπτό η χρήση με το ένα χέρι γίνεται οριακά εφικτή.
Στο μπροστινό μέρος του κινητού ξεχωρίζει φυσικά η τεράστια οθόνη των 4.7 ιντσών μαζί με τα 3 γνωστά capacitive κουμπιά του Android. Στην αριστερή πλευρά έχουμε τα δύο κουμπιά αυξομείωσης του ήχου και στο κάτω μέρος την θύρα micro-USB. Στο πάνω μέρος υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης / απενεργοποίησης το οποίο θα προτιμούσαμε να βρίσκονταν στην δεξιά πλευρά μιας και είναι δύσκολο να το πατήσεις με το ένα χέρι και η υποδοχή ακουστικών.
Το κάλυμμα στο πίσω μέρος της συσκευής είναι από πλαστικό μέτριας ποιότητας (κάτι βέβαια το οποίο δεν εμπόδισε την Samsung να πουλάει εκατομμύρια Galaxy), έχει δε μια τραχιά υφή η οποία δίνει την αίσθηση πως δύσκολα θα σας γλιστρήσει από το χέρι. Τέλος πρέπει να πούμε ότι αρνητική εντύπωση μας έκανε η απόφαση της LG να μην χρησιμοποιήσει κουμπί για την κάμερα. Συνολικά θα λέγαμε ότι το Optimus 4X στο τομέα εμφάνισης απέχει κατά πολύ από τα επίπεδα ενός Lumia 800 η ενός HTC One X. Έχει όμως ένα καλό και σύγχρονο design το οποίο δεν το κάνει να περνά απαρατήρητο.
Οθόνη
Πίσω από το προστατευτικό Gorilla Glass το Optimus 4X διαθέτει μια 4.7 ιντσών οθόνη τεχνολογίας True HD-IPS και ανάλυσης στα 1280x720. Πραγματικά η οθόνη του είναι εξαιρετική με φυσικά χρώματα, υψηλή αντίθεση και φωτεινότητα. Επίσης με pixel density στα 312ppi τα κείμενα εμφανίζονται καθαρά και χωρίς πιξέλιασμα, ενώ η θέαση HD video είναι απολαυστική.
Βέβαια δεν είναι όλα τέλεια μιας και παρατηρήσαμε δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά το software κομμάτι αφού η αυτόματη φωτεινότητα λειτουργεί έως το μέγιστο ποσοστό που έχουμε βάλει στα settings. Έτσι αν την βάλουμε για παράδειγμα στο 30% και βγούμε έξω στον ήλιο δεν θα υπερβεί το ποσοστό αυτό με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η θέασή της. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι γωνίες θέασης οι οποίες για IPS panel περιμέναμε να ήταν καλύτερες. Συνολικά θα λέγαμε ότι η οθόνη του HTC One X παραμένει αυτή την στιγμή η κορυφαία, αλλά και αυτή του Optimus 4X δεν θα απογοητεύσει κανένα.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Το Optimus 4X HD τρέχει σε ένα NVIDIA Tegra 3 SoC (system on chip), το οποίο διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή στο 1.5GHz (με ένα πέμπτο βοηθητικό ο οποίος αναλαμβάνει δουλειά όταν δεν απαιτούνται έντονες διεργασίες) και για GPU μια 12πύρινη GeForce ULP. Στον τομέα της μνήμης το LG Optimus 4X έχει 1GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου από τον οποίο διαθέσιμα είναι τα 12GB. Στο πίσω μέρος βρίσκεται ο φωτογραφικός φακός των 8megapixel με δυνατότητα εγγραφής HD video στα 1080p ενώ υπάρχει φυσικά και υποδοχή για microSD κάρτα.
Πυξίδα, γυροσκόπιο, NFC, ραδιοφωνικός δέκτης, GPS, μπροστινή κάμερα 1.3mp, Wi-Fi (802.1 b/g/n), Bluetooth 4.0 και επιταχυνσιόμετρο είναι παρόν καθιστώντας το Optimus 4X υπερπλήρες.
Χάρη στην 2150mAh μπαταρία που διαθέτει το 4Χ, τα νούμερα που δίνει η LG είναι 10 ώρες ομιλίας και 700 ώρες stand by. Πρακτικά με νορμάλ χρήση μπορείτε να βγάλετε σχετικά άνετα 1 ημέρα χωρίς την ανάγκη φόρτισης ενδιάμεσα όπως είδαμε και από προσωπική εμπειρία.
Software
Το Optimus 4X τρέχει το Android 4.0.3 ICS με την LG να έχει προσθέσει από πάνω το δικό της skin με την ονομασία Optimus UI 3.0. Το θετικό με το τελευταίο είναι ότι η LG προσπάθησε να μείνει όσο το δυνατόν κοντά στις αρχές που έθεσε η Google και να μην δημιουργήσει κάτι που δεν μοιάζει καθόλου με το αυθεντικό Android UI που έχουμε στα Nexus όπως κάνει η HTC με το Sense 4.0. Σε κάποια σημεία θα λέγαμε ότι βελτιώνει και ορισμένες αδυναμίες του vanilla Android skin.
Έτσι λοιπόν έχουμε 7 homescreens οι οποίες μπορούν να παραμετροποιηθούν τοποθετώντας εφαρμογές, widgets και φακέλους, αλλά και ένα σταθερό dock όπου χωράνε μέχρι τέσσερις εφαρμογές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η lock screen στην οποία πατώντας σε οποιοδήποτε σημείο της, δημιουργείται ένα κύκλος ο οποίος σας δείχνει τι υπάρχει από κάτω. Σέρνοντας το δάκτυλό σας προς οποιαδήποτε σημείο μεγαλώνει ο κύκλος και ξεκλειδώνει παράλληλα η οθόνη. Επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε μία από τις 4 εφαρμογές που υπάρχουν στην lock screen κάνοντας απλά swipe από το σημείο που βρίσκεται.
Φυσικά δεν λείπει και το notifications panel στο οποίο μπορείτε να προσθαφαιρέσετε λειτουργίες όπως wifi/BT/φωτεινότητα κτλ. Αυτή που ξεχωρίζει όμως είναι το QuickMemo, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παίρνετε σημειώσεις. Δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να σχεδιάσει οτιδήποτε θέλει επάνω σε εικονικό χαρτί ή και στην κεντρική οθόνη (παίρνοντας ένα screenshot) και στην συνέχεια τη σημείωση αυτή να την αποθηκεύσει στη μνήμη του κινητού ή να την διαμοιράσει μέσω διάφορων προγραμμάτων.
Το UI λοιπόν είναι σχετικά ελαφρύ και διακριτικό με μόνο μεγάλο αρνητικό την μη ύπαρξη δυνατότητας στον app drawer να μπούνε οι εφαρμογές κατά αλφαβητική διάταξη πράγμα που κάνει την εύρεσή τους δύσκολη.
Η LG επίσης έχει προσθέσει μερικές χρήσιμες εφαρμογές όπως το Polaris Office, SmartShare DLNA, Βackup (κρατάει αντίγραφο ασφαλείας για μηνύματα, εφαρμογές, homescreens, settings κτλ), αλλά και κάποιες όχι τόσο όπως το LG Smartworld (κανένα πλεονέκτημα έναντι του Play Store) και Task manager. Βέβαια δεν λείπουν και οι κλασσικές εφαρμογές για τον καιρό, τα οικονομικά και τις ειδήσεις από όλο τον κόσμο.
Τέλος στα settings ξεχωρίζουν το quiet time mode με το οποίο μπορείτε να απενεργοποιήσετε όλους τους ήχους κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και το power save mode το οποίο ενεργοποιείται όταν η μπαταρία πέσει κάτω από ένα ποσοστό.
Κάμερα
Το Optimus 4X έρχεται με μια 8mp κάμερα (BSI), μονό LED Flash και δυνατότητα εγγραφής βίντεο στα 1080p. Το UI της κάμερας δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο μιας και αρκετές ρυθμίσεις είναι κρυμμένες στα διάφορα μενού. Πέρα από την δυνατότητα για πανόραμα αλλά και συνεχούς λήψης φωτογραφιών η LG έχει προσθέσει μερικές δικές της έξτρα δυνατότητες. Έτσι έχουμε τα HDR/Time Machine modes. Το τελευταίο βγάζει 6 φωτογραφίες και εσείς επιλέγετε την καλύτερη.
Στην πράξη τώρα η κάμερα αποδεικνύεται καλή χωρίς να εντυπωσιάζει ή να κάνει τη διαφορά. Υπό καλές συνθήκες και με αρκετό φωτισμό οι φωτογραφίες είναι από ικανοποιητικές έως αρκετά καλές. Σε συνθήκες όμως χαμηλού φωτισμού τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά για το Optimus 4X με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να βγαίνουν με αρκετό θόρυβο. Επίσης το macro δεν δουλεύει σωστά αφού το κινητό δεν κεντράρει για πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα αν δεν βγάλετε αμέσως την φωτογραφία θα χρειαστεί να πατήσετε πάλι στην οθόνη για να ξανακάνει focus.
Δυστυχώς στο βίντεο η κατάσταση δεν βελτιώνεται αλλά αντίθετα χειροτερεύει. Καταρχήν η ποιότητά του ακόμη και στα 1080p είναι μέτρια αυτό όμως που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά είναι το continuous autofocus, το οποίο είναι υπερευαίσθητο και προκαλεί θολούρα κάθε λίγα δευτερόλεπτα, μιας και η κάμερα προσπαθεί να εστιάσει ξανά και ξανά. Είναι καθαρά θέμα software/firmware και ελπίζουμε η LG να το διορθώσει σύντομα μέσω
αναβάθμισης.
Μπορείτε να κατεβάσετε τις φωτογραφίες από την κάμερα του LG Optimus σε πλήρη ανάλυση πατώντας εδώ.
Χρήση
Χάρη στο Tegra 3 SoC εφαρμογές και παιχνίδια ανοίγουν άμεσα τρέχοντας άψογα ενώ πλοήγηση στα μενού του Optimus UI είναι ως επί το πλείστον απροβλημάτιστη με τα κλασσικά hiccups/slowdowns του android να κάνουν αραιά και που την εμφάνισή τους, χωρίς βέβαια να δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το framerate του UI είναι υψηλό αν και δεν σου δίνει πάντα την αίσθηση των 60fps που παίρνεις από την χρήση ενός Iphone η ενός Windows Phone. Αν ενεργοποιήσετε δε και κάποιο από τα εφέ της οθόνης μαζί live wallpaper το όλο smoothness εξαφανίζεται από το παράθυρο.
Το Optimus 4X εντυπωσιάζει στην αναπαραγωγή βίντεο. Υποστηρίζει DivX/Xvid και MKV αρχεία σε αναλύσεις έως 1080p ενώ διαθέτει μεγάλη ποικιλία απο codecs. Πραγματικά δύσκολα θα βρείτε κάτι που δεν τρέχει στο 4X.
Με τον default browser αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα αφού κράσαρε αρκετά συχνά, κάτι που έκανε επιτακτική την ανάγκη χρήσης εναλλακτικού browser. Η λύση είναι απλή, λέγεται Chrome και με τον οποίο δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα τόσο σε θέμα ταχύτητας όσο και σταθερότητας.
Τέλος όπως είπαμε το Optimus ενσωματώνει NFC chipset. Έτσι μέσα από την εφαρμογή LG Tag+ μπορείτε να αποθηκεύσετε πληροφορίες ή κάποια δράση σε μια κενή ετικέτα (περιέχονται 2 στην συσκευασία του) και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσετε για να κάνετε το τηλέφωνο να εκτελέσει μια ενέργεια κάθε φορά που την αγγίζει - για παράδειγμα να ξεκινήσει την πλοήγηση όταν είστε στο αυτοκίνητο ή να αλλάξει το προφίλ όταν είστε στο γραφείο.
Συμπεράσματα
Το Optimus 4X είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο κινητό που έχει κατασκευάσει η LG. Είναι γρήγορο αν και όχι τόσο όσο σε κάνουν να νομίζεις τα υψηλά specs του, έχει μεγάλη και εντυπωσιακή οθόνη (μόνο μειονέκτημα οι γωνίες θέασής της), μεγάλη μπαταρία, ενώ είναι ελαφρύ, λεπτό και με όμορφο design.
Για άλλη μια φορά όμως η LG μας τα χαλάει στο θέμα software. Καταρχήν το Optimus 4X δεν φοράει την τελευταία έκδοση του Android γνωστή και ως Jelly Bean. Μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ξέρουμε πότε και αν λάβει τελικά την αναβάθμιση αφού η LG δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Υπενθυμίζουμε ότι η Samsung και η HTC ολοκληρώνουν μέσα στον Οκτώβριο την αναβάθμιση σε Jelly Bean για τις δικές τους ναυαρχίδες.
Κάποια κρασαρίσματα τόσο του default browser όσο και του κινητού (hard lock κατά την διάρκεια κλήσης με μόνη λύση να αφαιρέσουμε την μπαταρία) δεν βοηθάνε την εικόνα του Optimus 4X.
Τέλος τα προβλήματα εστίασης της κάμερας καθιστούν κυρίως την εγγραφή βίντεο προβληματική. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να λυθούν με ένα firmware update το οποίο αν συμβεί θα έχει σαν αποτέλεσμα, χάρη και στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή του, να μετατρέψει το Optimus ως το απόλυτο value for money android κινητό. Το αν βέβαια προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση η LG δεν μπορούμε να το ξέρουμε και η πρόσφατη παρουσίαση του Optimus G μας κάνει ακόμη περισσότερο επιφυλακτικούς.