3D ταινίες
3D TVs
3D κονσόλες
3D παιχνίδια
Τι λείπει ;
Ναι το βρήκατε. Kινητά με 3D τεχνολογία. Και όπως έγινε με το Optimus 2Χ (το πρώτο διπύρηνο κινητό) η LG προλαβαίνει τον ανταγωνισμό και φέρνει πρώτη την πρόταση της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.
Πρώτη επαφή
Στο κουτί εκτός από την συσκευή βρίσκουμε τον φορτιστή, το καλώδιο mini usb για σύνδεση με υπολογιστή αλλά και για φόρτιση, ακουστικά και τέλος ένα καλώδιο hdmi.
Το κινητό είναι σίγουρα βαρύ, πράγμα που του δίνει μια αίσθηση στιβαρότητας ενώ και η ποιότητα κατασκευής είναι πάνω από τον μέσο όρο. Στο μπροστινό μέρος δεσπόζει η 4.3 ιντσών autostereoscopic οθόνη με ανάλυση 480x800 η οποία αν και δεν είναι SAMOLED έχει πολύ καλή απόδοση χρωμάτων (το λευκό είναι πραγματικό λευκό).
Επιπλέον στο μπροστινό μέρος έχουμε μια 1.3mp κάμερα ιδανική για λειτουργία καθρέφτη η για βιντεοσκοπήσεις μέσω Skype/gtalk, τους κλασσικούς αισθητήρες φωτός και προσέγγισης και τα 4 capacitive κουμπιά του android (ρυθμίσεις, home, επιστροφής και αναζήτησης) . Στα δεξιά υπάρχουν τα κουμπιά για την αυξομείωση του ήχου και το κουμπί 3D το οποίο σε πηγαίνει στο 3D μενού της LG (περισσότερα για αυτό αργότερα).
Στα αριστερά έχουμε τις hdmi/usb θύρες ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει το power/lock κουμπί και δίπλα του μια 3.5 mm υποδοχή για τα ακουστικά. Στο πίσω μέρος του κινητού έχουμε τις δύο στερεοσκοπικές κάμερες των 5 megapixel. Τέλος ανοίγοντας το κάλυμμα της μπαταρίας βρίσκουμε μια 1500 mAh μπαταρία και 2 υποδοχές για SIM και MicroSD. Μπορείς να τοποθετήσεις την SD κάρτα χωρίς να χρειάζεται να βγάλεις την μπαταρία (+1).
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Η LG προμοτάρει το Optimus 3D ως το πρώτο κινητό με Tri-dual αρχιτεκτονική (Dual Core – Dual Channel – Dual memory). Τι σημαίνει αυτό; Με απλά ελληνικά το κινητό είναι ‘τέρας’. Πιο αναλυτικά μπορούμε να πούμε ότι το Optimus είναι το πρώτο κινητό που χρησιμοποιεί το OMAP 4430 Silicone on Chip της Texas Instruments το οποίο ενσωματώνει 2 Cortex A9 επεξεργαστές οι οποίοι μοιράζονται μια 1MB L2 cache και ζευγαρώνουν με δύο 32 bit LPDDR2 memory controllers. Ο OMAP επίσης ενσωματώνει για GPU το PowerVR SGX 540 της IT (γνωστό και από την σειρά Galaxy) το οποίο όμως έχει 50% μεγαλύτερη ταχύτητα και συγκεκριμένα τρέχει στα 300 MHz.
Η ram είναι στα 512mb με την εσωτερική μνήμη να φτάνει τα 8gb ενώ αν δε σας είναι αρκετά μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 32gb μέσω της θύρας microSD. Yποστηρίζει όλα τα γνωστά ασύρματα πρότυπα WiFI 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 με A2DP καθώς και το DLNA που αναλαμβάνει την ασύρματη αποστολή περιεχομένου από το κινητό σε άλλες συμβατές συσκευές όπως τηλεοράσεις.
Αρνητική έκπληξη μας έκανε το γεγονός ότι o ραδιοφωνικός δέκτης δεν είναι διαθέσιμος. Η LG το απενεργοποίησε διότι προκαλούσε παρεμβολές και θα το επαναφέρει σε μελλοντικό update.
Λογισμικό
Το Optimus 3D έρχεται με Android 2.2 κάτι που για ένα κινητό με τέτοια specs είναι απογοητευτικό. Ευτυχώς η LG έχει υποσχεθεί ότι θα το αναβαθμίσει σε Gingerbread μέχρι τον Οκτώβριο. Κατα άλλα φοράει το κλασσικό Optimus UI (ίδιο με αυτό των Optimus 2Χ, Optimus Black). Είναι λειτουργικό, όμορφο με ζωηρά χρώματα και σε αντίθεση με το Sense της HTC είναι πιο κοντά στο κλασσικό Android UI. Έχει 7 homescreens οι οποίες μπορούν να παραμετροποιηθούν τοποθετώντας εφαρμογές, widgets και φακέλους.
Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει μια προσαρμοζόμενη λίστα στα πρότυπα του iPhone στην οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε μέχρι και τρεις εφαρμογές με την τέταρτη να έχει οριστεί για την εκκίνηση εφαρμογών. Στο μενού των εφαρμογών οι τελευταίες χωρίζονται σε τομείς όπως Applications και Downloads (ότι νέα εφαρμογή κατεβάζετε πηγαίνει εκεί). Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας κατηγορίες αλλά και να αλλάξετε την διάταξη με την οποία εμφανίζονται οι εφαρμογές σας.
Μια οθόνη στις 4.3 ίντσες μπορεί πολλοί να την θεωρούν υπερβολή αλλά σίγουρα δεν υπάρχει άτομο που να μην παραδεχτεί ότι είναι ιδανική για παρακολούθηση video από YouTube και όχι μόνο. Η αναπαραγωγή videο χάρη στον διπύρηνο επεξεργαστή γίνεται απροβλημάτιστα ακόμη και στα 1080p.
Ο Web browser είναι ο κλασσικός που υπάρχει σε όλα τα Android κινητά με την LG βέβαια να τον έχει προσαρμόσει υιοθετώντας ένα δικό της skin. Του αλλάζει λίγο την εμφάνιση αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να χρειαστεί να τον μάθετε από την αρχή. Η μεγαλύτερη διαφορά με τον stock είναι η μπάρα στο κάτω μέρος του browser η οποία περιέχει κουμπιά για back/forward/επιλογές/δημιουργία νέας καρτέλας κτλ. Εξαιρετική κίνηση είναι επίσης και η ενσωμάτωση του read it later. Pinch to zoom/ text reflow και flash υποστηρίζονται αν και το τελευταίο ακόμη και σε 2 πύρινο κινητό όπως το Optimus είναι φανερό ότι θέλει πολύ δουλεία ακόμη στον τομέα optimization.
Τέλος να αναφέρουμε ότι όπως και στο Black υπάρχει δυνατότητα για gestures (όχι τόσες πολλές μιας και δεν υπάρχει το κουμπί G. Η καλύτερη είναι η δυνατότητα της μετακίνησης του δείκτη χτυπώντας την δεξιά η αριστερή πλευρά του κινητού.
3D Dimension
Και φτάνουμε λοιπόν στην καινοτομία του Optimus 3D σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Το 3D mode δουλεύει όπως στη παιχνιδομηχανή Nintendo 3DS. Είναι δηλαδή στερεοσκοπικό χωρίς την ανάγκη για γυαλιά. Κατά την προβολή 3D υλικού η οθόνη προβάλει μια μερικώς διαφορετική εικόνα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μόλις βρείτε το ιδανικό σημείο (ακριβώς μπροστά και περίπου 30-40cm από την οθόνη) το αριστερό μάτι σας θα πιάσει την μια εικόνα και το δεξί την άλλη δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του 3D. Το πως θα φανεί στον καθένα είναι εντελώς υποκειμενικό.
Από δοκιμές με διάφορα άτομα στα οποία δείξαμε ένα τρισδιάστατο παιχνίδι να τρέχει στην οθόνη του Optimus 3D, οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές. Άλλα άτομα ζαλίζονταν αμέσως ενώ άλλα εντυπωσιάστηκαν χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα.
Πατώντας λοιπόν το κουμπί 3D (η από την αντίστοιχη συντόμευση η οποία καθιστά άχρηστη την ύπαρξή του κουμπιού αφού θα μπορούσε αντίθετα να χρησιμοποιούταν ως hardware button για την κάμερα) μπαίνουμε σε ένα εντυπωσιακό 3D καρουζέλ μενού. Εδώ έχουμε τις εξής επιλογές: 3D guide, YouTube 3D, 3D Gallery, 3D Camera, 3D Games & Apps.
Το 3D Guide περιέχει οδηγίες για τα 3D χαρακτηριστικά του κινητού.
Το YouTube κανάλι έχει αρκετά videos και μπορείτε να ανεβάζεται τις δικές σας δημιουργίες. Προτείνουμε την Playlist 3D Trailers (π.χ. Pirates of the Caribbean Trailer) όταν θέλετε να κάνετε επίδειξη του 3D σε γνωστούς σας.
Στην 3D Gallery μπορείτε να δείτε το 3D υλικό σας αλλά και να μετατρέψετε σε 3D τα 2D βίντεο και φωτογραφίες που έχετε. Προσωπική άποψη αποφύγετε το μιας και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Επίσης μπορείτε να αλλάξετε την ένταση του 3D φαινόμενου με μια μπάρα κάτι που γίνεται και στα παιχνίδια.
Όσο αφορά τα 3D παιχνίδια, η LG συνεργάστηκε με την Gameloft και διαθέτει δωρεάν τα NOVA, Asphalt 6 και Let’s Golf 2 ενώ υπάρχουν και άλλα για αγορά (Real Football 2011 3D, Shrek Kart 3D, Avatar 3D, Spider Man: Total Mayhem 3D κτλ). Υπάρχει και ένα 3D βιβλίο το Gulliver's Travels το οποίο όμως δεν εντυπωσιάζει. Όπως και στο Nintendo 3DS, έτσι και εδώ έχουμε μια μπάρα για να ρυθμίζουμε την 3D εμπειρία. Όσο αφορά το 3D gaming, είναι απογοητευτικό. Μιας και πρέπει να κρατάς ακίνητο το κινητό για να μην χάσεις το “sweet spot” στο οποίο το φαινόμενο είναι εμφανές, τα tilt controls τα ξεχνάμε. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και αν επιλέξεις να παίζεις με κουμπιά στην οθόνη αφού όλο και κάποια στιγμή θα κουνήσεις το κινητό και το φαινόμενο θα χαθεί με αποτέλεσμα να σε ζαλίζει.
Από τα 3 παιχνίδια το πιο εντυπωσιακό είναι το NOVA αλλά είναι παράλληλα και το πιο δύσκολο να παίξεις σε 3D λόγο του περίπλοκου χειρισμού για mobile game (εξομοιώνει dual sticks πάνω στην οθόνη με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνεις συνέχεια διορθωτικές κινήσεις). Εξαιτίας του εύκολου χειρισμού, αν θέλετε να παίξετε κάποιο σε 3D προτείνουμε το golf.
Κάμερα
Το Optimus 3D έρχεται με δύο 5mp κάμερες με δυνατότητα εγγραφής video 2D στα 1080p/30fps στα 8000 kbps και 720p/30fps στα 6300 kbps ενώ σε 3D η εγγραφή γίνεται μόνο στα 720p. Ανάμεσα τους υπάρχει επίσης ένα LED flash. Φωτογραφίες σε 3D μπορείτε να πάρετε μόνο σε 3mp και αποθηκεύονται ως jps αρχεία. Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι μέτρια. Η εγγραφή βίντεο είναι σε λίγο καλύτερο επίπεδο αλλά απέχει κατά πολύ από κορυφαίες προτάσεις όπως αυτή ενός Nokia Ν8. Επίσης στα 1080p εμφανίζει που και που frame drops οπότε καλύτερα να χρησιμοποιείται ανάλυση στα 720p στην οποία δεν έχει πρόβλημα.
- Για να κατεβάσετε τις φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση, πατήστε εδώ
- Αν έχετε οθόνη με δυνατότητα 3D, δείτε αυτές τις φωτογραφίες των 3megapixel που τραβήξαμε με το Optimus 3D καθώς και το μικρό δοκιμαστικό 3D βίντεο που τραβήξαμε.
- H εγγραφή στο «κλασσικό» 2D βίντεο γίνεται σε 1080p ανάλυση και είναι σχετικά καλή. Ένα δείγμα μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ
Μπαταρία
Αν πρέπει να βρούμε κάτι αρνητικό στο Optimus 3D αυτό είναι σίγουρα η μπαταρία. Την πρώτη μέρα λειτουργίας του κινητού η μπαταρία τελείωσε σε 2μιση ώρες με αρκετό 3D gaming. Και ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα. Αν δεν χρησιμοποιείς το 3D η μπαταρία είναι στα κλασσικά επίπεδα των υπόλοιπων Android κινητών, μία ημέρα δηλαδή. Αν όμως αρχίζει να χρησιμοποιείς την 3D κάμερα και να παίζεις 3D παιχνίδια καλά θα κάνετε να είστε κοντά σε μια πρίζα με τον φορτιστή εύκαιρο. Όπως και να έχει τα 1500 mAh είναι λίγα για τέτοια συσκευή.
Συμπεράσματα
Το Optimus 3D ακόμη και να μην είχε το 3D είναι ένα εξαιρετικό κινητό. Γρήγορο με καλή οθόνη και ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής. Έχει ένα + σε σχέση με τον ανταγωνισμό (μέχρι να έρθει το EVO 3D) και αυτό είναι οι 3D δυνατότητες οι οποίες όμως είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό. Η τεχνολογία ακόμη δεν είναι ώριμη και προτού προχωρήσετε σε αγορά του, καλά θα κάνετε να το δείτε από κοντά. Στην περίπτωση μας, αφού έληξε ο μήνας του μέλιτος, το 3D το χρησιμοποιούσαμε μόνο για επίδειξη σε φίλους και γνωστούς.
Αν έχετε επενδύσει σε μια 3D κάμερα η TV το Optimus αποτελεί μια πολύ καλή συμπληρωματική λύση. Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει το 3D, η ποικιλία Android smartphones δε θα σας αφήσει παραπονούμενους είτε εσάς είτε την τσέπη σας. Αναφερόμενοι στη τσέπη σας, το Optimus 3D έχει αλμυρή τιμή αφού κοστολογείται στα €599 κάτι αναμενόμενο για ένα smartphone με τις δυνατότητες του.
Όπως και να έχει σαν πρώτη προσπάθεια σε μια νέα τεχνολογία, η πρόταση της LG είναι εξαιρετική, το δε 3D είναι σίγουρα πιο εντυπωσιακό από οποιαδήποτε AMOLED η qHD οθόνη αν και πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι το όλο 3D hype έχει κάποιο πραγματικό όφελος στις μικρές οθόνες των smartphones.