Είναι ίσως μία από τις λίγες φορές που έρχονται στα χέρια μου, ταυτόχρονα, δύο συσκευές για παρουσίαση, οι οποίες όχι μόνο ανήκουν στην ίδια σειρά, στην προκειμένη περίπτωση στη σειρά Κ της LG, αλλά και διαδέχονται - κατασκευαστικά - η μία την άλλη.
Τα LG K7 και LG K8 μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, καθώς η νοτιοκορεατική κατασκευάστρια ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική γραμμή και για τις δύο, ενώ από πλευράς χαρακτηριστικών και τιμών λιανικής πώλησης κινούνται στο τιμολογιακό εκείνο φάσμα, το οποίο ευθύνεται για τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων των περισσοτέρων κατασκευαστών, παραμένοντας αυστηρά κάτω από τα €200. Τα τελευταία δύο χρόνια η LG προσπαθεί έντονα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο φάσμα αυτό, παρουσιάζοντας προτάσεις με ελκυστική σχεδίαση και ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά, εισάγοντας σε αυτές στοιχεία και τεχνολογίες από τα ακριβότερα μοντέλα της.
Παρόλες τις προσπάθειες της εταιρείας, οι πωλήσεις των συσκευών αυτών δεν ήταν οι προσδοκώμενες, καθώς η μέθοδος ονοματοδοσίας (Bello, Fino, Spirit, Leon, Magna) που ακολούθησε η νοτιοκορεατική εταιρεία προκαλούσε σύγχυση στο αγοραστικό κοινό, το οποίο είχε συνηθίσει να αναγνωρίζει τις δυνατότητες και τις γενιές των συσκευών μέσα από συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών (πχ. LG G2, LG G3, LG G4 κ.ο.κ.).
Με τις νέες σειρές συσκευών της, η LG φαίνεται πλέον αποφασισμένη να ακολουθήσει μία πιο συγκροτημένη στρατηγική πωλήσεων, διαχωρίζοντας τες σε διακριτές σειρές (Κ, V, X, G) και βαθμολογώντας τες, ανάλογα με τις ικανότητες και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους - όσο υψηλότερο είναι το νούμερο μίας συσκευής, τόσο υψηλότερα κατατάσσεται η συσκευή στην εκάστοτε σειρά. Βέβαια αυτό, όπως θα καταλάβετε και στη συνέχεια, αυτό μάλλον δεν ισχύει για τα μοντέλα K7 και K8, καθώς το πρώτο συγκαταλέγεται στις entry-level συσκευές, ενώ το ελάχιστα ακριβότερο Κ8 “φλερτάρει” έντονα με τη μεσαία κατηγορία.
Σχεδιασμός
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η LG έχει φροντίσει ώστε οι συσκευές κάθε σειράς να ακολουθούν περίπου την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία, ώστε να φαίνεται ότι ανήκουν και στην ίδια “οικογένεια”. Κάθε μια από αυτές διαφέρει ελάχιστα από την άλλη, ωστόσο χάρη σε κάποιες μικρές, σχεδιαστικές λεπτομέρειες μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε. Κοιτάζοντας λοιπόν κανείς τα K7 και Κ8 αντιλαμβάνεται αμέσως ότι ανήκουν στην ίδια σειρά.
Και οι δύο συσκευές διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας αφαιρούμενα, πλαστικά καπάκια στο πίσω μέρος τους (τα οποία “αγκαλιάζουν” το υπόλοιπο σώμα της συσκευής με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο), χρωμιωμένη πλαστική στεφάνη περιμετρικά της οθόνης τους, το λογότυπο της LG στο μπροστινό τους μέρος, κάτω από την οθόνη των 5” και τέλος, το άνοιγμα του ηχείου στο πίσω και κάτω αριστερό μέρος της πλάτης τους. Η υποδοχή των ακουστικών στο Κ7 βρίσκεται στο επάνω και αριστερό τμήμα της συσκευής ενώ στο Κ8 κάτω και αριστερά, δίπλα από τη microUSB θύρα φόρτισης και συγχρονισμού.
Ακόμα και οι δύο συσκευές εξοπλίζονται με κρύσταλλο 2.5D Arc, το οποίο σε συνδυασμό με τη στεφάνη (κάτι που είχαμε να δούμε καιρό σε υλοποίηση της LG) και τα κυρτά καπάκια δημιουργεί ένα εξαιρετικό οπτικό και απτό αποτέλεσμα. Εδώ να αναφέρουμε ότι τα καπάκια είναι διακοσμημένα με ανάγλυφο σχέδιο - εντονότερο στην περίπτωση του K8 - το οποίο πέραν του αισθητικού αποτελέσματος συμβάλλει και στο ασφαλέστερο κράτημα των συσκευών.
Τα πλήκτρα χειρισμού, με το άνοιγμα της κύριας κάμερας από επάνω και το LED φλας στα δεξιά, βρίσκονται τοποθετημένα στο πίσω μέρος των συσκευών, χαρακτηριστικό το οποίο η LG χρησιμοποιεί πλέον στις περισσότερες συσκευές της, επιτρέποντας στους χρήστες να τα κρατούν χωρίς το φόβο να πατηθεί κατά λάθος κάποιο πλήκτρο.
Το LG K7 έχει διαστάσεις 143.6 x 72.5 x 9.1 χιλιοστά με βάρος 161 γραμμάρια, ενώ το LG K8 έχει διαστάσεις 144.6 x 71.5 x 8.7 χιλιοστά και το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 157 γραμμάρια. Όσον αφορά την αίσθηση της στιβαρότητας, το ελαφρώς βαρύτερο Κ7 διεκδικεί τα πρωτεία.
Όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, τα υλικά που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η LG και η προσεγμένη σχεδιαστική γραμμή των Κ7 και Κ8 δύσκολα θα απογοητεύσουν τους υποψήφιους αγοραστές. Όμως κάπου εδώ σταματούν οι ομοιότητες των συσκευών.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Και ξεκινάμε από την οθόνη, η οποία μπορεί να έχει την ίδια διαγώνιο και για τις δύο αλλά όχι και την ίδια ανάλυση, καθώς όπως φαίνεται η χαμηλότερη τιμή του K7 είναι προϊόν κάποιων κατασκευαστικών “περικοπών”. Έτσι, το LG K7 είναι εφοδιασμένο με IPS LCD οθόνη 5” ανάλυσης 480 x 854 pixels (με την πυκνότητα να μην ξεπερνά τα 196 ppi) ενώ το LG K8 με μία IPS LCD οθόνη 5” ανάλυσης 720 x 1280 pixels (με πυκνότητα 294 ppi).
Αναμενόμενες είναι και οι διαφορές τους, όσον αφορά την χρωματική απόδοση και τη φωτεινότητα, με το K8 να αποδίδει ζωηρότερα χρώματα και υψηλότερη αντίθεση χωρίς παραμορφώσεις υπό συγκεκριμένες οπτικές γωνίες, ενώ ο χρήστης δύναται να την χρησιμοποιεί ακόμα και κάτω από το ηλιακό φως.
Παραμορφώσεις δεν παρουσιάζει ούτε η οθόνη του Κ7, όμως ο κορεσμός των χρωμάτων της είναι σαφώς μικρότερος και τις περισσότερες φορές (ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους) θα αναγκαστείτε να ανεβάσετε τη φωτεινότητα στο τέρμα, γεγονός το οποίο αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις της συσκευής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία συσκευή με τιμή λιανικής πώλησης χαμηλότερη των €150, οπότε δεν απευθύνεται στους ιδιαίτερα απαιτητικούς χρήστες αλλά σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να κάνουν και τις σχετικές υποχωρήσεις.
LG K7 Benchmarks
Όσον αφορά τα SoCs με τα οποία τροφοδοτούνται οι δύο συσκευές, το LG K7 εκμεταλλεύεται ένα τετραπύρηνο Cortex-A7 Mediatek MT6580M (στα χέρια μου έχω το 3G μοντέλο) χρονισμένο στα 1.3GHz και πλαισιωμένο από 1GB RAM / 8GB ROM (επεκτάσιμης στα 32GB μέσω κάρτας microSD).
O συνεπεξεργαστής γραφικών του MT6580M είναι ο Mali-400MP2, ο οποίος μπορεί να μετρά αρκετά χρόνια ζωής στην αγορά αλλά η χαμηλή ανάλυση της οθόνης τον βοηθά να εκτελέσει τα καθήκοντα του στο ακέραιο. Ο δε ωφέλιμος αποθηκευτικός του χώρος είναι μικρότερος των 4GB, οπότε η επεκτασιμότητα του κρίνεται επιτακτική.
LG K8 Benchmarks
Στο LG K8 προτιμήθηκε το σαφώς ισχυρότερο Mediatek MT6735, το οποίο (εκτός από LTE-capable) είναι εφοδιασμένο με τέσσερις Cortex-A53 πυρήνες στα 1.3GHz και τον Mali-T720 συνεπεξεργαστή γραφικών. Πλαισιώνεται από 1.5GB μνήμης RAM και 8GB ROM (επεκτάσιμης στα 32GB μέσω κάρτας microSD), ενώ o ωφέλιμος αποθηκευτικός του χώρος - για άλλη μία φορά - περιορίζεται κάτω από τα 4GB.
Πίσω από τα πλαστικά καπάκια των LG K7 και K8 υπάρχει ακριβώς η ίδια, σχετικά μικρή για τα δεδομένα της εποχής μας, αποσπώμενη μπαταρία χωρητικότητας 2125 mAh, η οποία όμως αποδείχτηκε περισσότερο από ικανή και προσέφερε εξαιρετική ενεργειακή αυτονομία και στις δύο συσκευές.
Η αυτονομία σχετίζεται άμεσα με την ανάλυση της οθόνης, την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή και φυσικά την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Wi-Fi και του 3G/4G, οπότε και οι δύο συσκευές, με συντηρητική χρήση (μάλιστα το Κ7 ενσωματώνει και λειτουργία Intelligent Power Saving Mode) μπορούν να ξεπεράσουν με άνεση το πρώτο 24ωρο χρήσης, αφήνοντας αρκετό “ζουμί” για την επόμενη ημέρα.
Λειτουργικό σύστημα
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, βάση του οποίου καθορίζεται η συμπεριφορά των συσκευών, είναι φυσικά η έκδοση του λειτουργικού συστήματος αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο εκάστοτε κατασκευαστής αξιοποιεί το προσωπικό του γραφικό περιβάλλον εργασίας (UI), αν και εφόσον αυτό υπάρχει.
H LG, πολύ σωστά κατά την ταπεινή μου άποψη, αποφάσισε να εφοδιάσει το K7 με μία “λιτή” έκδοση του Android 5.1 Lollipop από την οποία απουσιάζει οποιοδήποτε γραφικό στοιχείο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο περιβάλλον χρήσης της εταιρείας, Optimus UI. Τα εντυπωσιακά γραφικά, τα όμορφα μενού και οι συντομεύσεις του Optimus UI αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν από τους καλύτερους συνδυασμούς εμφάνισης και λειτουργικότητας που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως το 1GB μνήμης RAM θα δημιουργούσε, κατά πάσα πιθανότητα, μικροκαθυστερήσεις στην απόκριση της συσκευής.
LG K7 - Android
Το Κ7 διατηρεί την εμφάνιση, τις συντομεύσεις και γενικότερα τον τρόπο διαχείρισης του “stock” Android - γεγονός το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και εδώ, εκλαμβάνεται θετικά - αλλά και τη δυνατότητα “αφύπνισης” της οθόνης με διπλό χτύπημα, ένα από τα πλέον αγαπημένα χαρακτηριστικά των χρηστών.
Το Κ8 από την άλλη υιοθετεί το ήδη γνώριμο, από προηγούμενες υλοποιήσεις της εταιρείας, γραφικό περιβάλλον Optimus UI στην έκδοση 4.0 (και όχι στην 5.0 που χρησιμοποιείται στη νέα ναυαρχίδα της LG, LG G5), συνοδευόμενο από όλα τα “καλούδια” και τις εργοστασιακές, με ελαφρώς τροποποιημένη εμφάνιση, εφαρμογές της νοτιοκορεατικής κατασκευάστριας.
LG K8 - Android
Το περιβάλλον χρήσης “πατάει” στην έκδοση 6.0 Marshmallow του Android, η οποία εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του επεξεργαστή και της μνήμης, αποδίδοντας μία στρωτή εμπειρία διαχείρισης, διατηρώντας την απόκριση και την απόδοση των γραφικών σε εξαιρετικά επίπεδα.
Κάμερα
Η κάμερα του Κ7 που μας χορήγησε η LG είναι αυτή με τον αισθητήρα των 5ΜΡ (καθώς η συσκευή διατίθεται και με αισθητήρα των 8ΜΡ) η απόδοση του οποίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως “αξιοπρεπής” για την κατηγορία της συσκευής. Ενσωματώνει σύστημα αυτόματης εστίασης (AF), προσφέρει δυνατότητες Geo-tagging, Touch Focus και Face Detection και συνοδεύεται από LED φλας. Το σύστημα ολοκληρώνει η εφαρμογή της κάμερας, μέσω της οποίας εκτελούνται οι απαραίτητες ρυθμίσεις και επιλογές.
Οι λήψεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό συνθήκες κανονικού φωτισμού, δεν εντυπωσιάζουν με την ευκρίνεια και τη χρωματική ακρίβεια να κυμαίνονται σε φυσιολογικά για το μέγεθος του αισθητήρα επίπεδα αλλά με αρκετό θόρυβο. Όσον αφορά την λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, εκεί τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα απογοητευτικά, καθώς ο αισθητήρας των 5ΜΡ δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους λάτρεις της φωτογραφίας. Η δυνατότητα καταγραφής βίντεο είναι ποιότητας HD (720p στα 30 καρέ ανα δευτερόλεπτο).
Περνώντας τώρα στην κάμερα του K8, συναντάμε έναν αισθητήρα των 8ΜΡ, ο οποίος μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε ικανοποιητικές υπό κανονικές συνθήκες φωτισμού και σχετικά αποδεκτές, υπό συνθήκες έλλειψης φωτός, λήψεις. Η φωτοευαισθησία που παρέχουν τα οπτικά του συστήματος χαμηλώνει αρκετά τα επίπεδα θορύβου και τις χρωματικές αλλοιώσεις - με αντάλλαγμα όμως τη μείωση της φωτεινότητας.
LG K8 - Camera
Η εγγραφή βίντεο είναι ποιότητας Full HD (1080p στα 30 καρέ ανα δευτερόλεπτο) και τα παραγόμενα αρχεία έχουν ικανοποιητική εικόνα, φτάνει να αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και αυξομειώσεις του περιβάλλοντος φωτισμού, καθότι επηρεάζουν αρνητικά το σύστημα εστίασης.
Η εφαρμογή της κάμερας, μέσω της οποίας εκτελούνται οι απαραίτητες ρυθμίσεις και επιλογές, ακολουθεί πιστά το γραφικό περιβάλλον της συσκευής και δεν δυσκολεύει στο χειρισμό της, χωρίς βέβαια να προσφέρει και κάτι το εντυπωσιακό.
Συμπέρασμα
Καταρχήν, ο διαχωρισμός των συσκευών της LG σε διακριτές σειρές είναι αναμφίβολα μία καλοδεχούμενη και ορθή επιχειρηματική στάση, η οποία θα βοηθήσει αρκετά τους καταναλωτές, αντικατοπτρίζοντας τις απαιτήσεις τους.
Tα LG K7 και LG K8 είναι δύο συσκευές (σχεδόν) ιδίου μεγέθους, πολύ καλής κατασκευαστικής ποιότητας αν και πλαστικής, με παρεμφερείς δυνατότητες όσον αφορά την αυτονομία, τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η ισορροπία μεταξύ του hardware και του software.
Οι χρήστες που αναζητούν ένα προσιτό smartphone και δεν ενδιαφέρονται για την ύπαρξη του Optimus UI ή της τελευταίας έκδοσης του Android, επενδύοντας παράλληλα σε μία επώνυμη πρόταση με τιμή λιανικής χαμηλότερη των €150, μπορούν άφοβα να συμπεριλάβουν στη λίστα τους το LG K7 - γνωρίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για μία “συντηρητική” υλοποίηση.
Ο ανταγωνισμός πάντως που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι δύο συσκευές είναι μεγάλος αφού ειδικά φέτος έχουμε δει πολλές αξιόλογες προτάσεις κοντά στο τιμολογιακό επίπεδο των δύο συσκευών, προερχόμενες κυρίως από την Ασία. Ξεπερνώντας το “φραγμό” των €150 και μπαίνοντας σε μία ακόμα πιο ανταγωνιστική ζώνη, το LG K8 αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει επάξια τη νοτιοκορεατική εταιρεία, ενσωματώνοντας αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως τη συνδεσιμότητα 4G, το εξελιγμένο περιβάλλον χρήσης και φυσικά, την έκδοση 6.0 Marshmallow του Android.
LG K7
Μας άρεσε
- Ποιότητα κατασκευής
- Σχεδίαση
- Αυτονομία
- Τιμή
- Knock Knock.
Δεν μας άρεσε
- Κύρια Κάμερα
- Αποθηκευτικός χώρος
- Παλαιότερη έκδοση Android
- Ανάλυση οθόνης.
LG K8
Μας άρεσε
- Ποιότητα κατασκευής
- Σχεδίαση
- Αυτονομία
- Τιμή
- Knock Knock.
Δεν μας άρεσε
- Αποθηκευτικός χώρος
- Έλεγχος AF κάμερας
- Μπαταρία.