Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία MediaMarkt για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής |
H LG εξέπληξε πολλούς με την ανακοίνωση της νέας της ναυαρχίδας G5, και μάλλον αρνητικά, αφού ο σχεδιασμός και η αισθητική μοιάζει να σηματοδοτεί την αποχώρηση της εταιρείας από τις βασικές αρχές του design που είδαμε στα αρκετά πετυχημένα G2 και G3 καθώς και στο G4. Ενδεχομένως η συγκεκριμένη επιλογή να κρίθηκε απαραίτητη για τον αρθρωτό σχεδιασμό της νέας της ναυαρχίδας, χαρακτηριστικό που καθιστά ξεχωριστό το G5 σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μάλλον τολμηρή ακόμα και για τους φανατικούς της Κορεάτικης εταιρείας.
Σε μια κατηγορία που η καινοτομία αποτελεί εδώ και καιρό είδος προς εξαφάνιση, κάθε προσπάθεια σαν αυτή της LG είναι σίγουρα θετική. Η Κορεατική εταιρεία επίσης αφήνει στην άκρη τις πλαστικές κατασκευές και τα πειράματα με το δέρμα, επενδύοντας στο μέταλλο όπως άλλωστε κάνουν πλέον οι περισσότεροι αντίπαλοί της.
Αισθητική – Ποιότητα κατασκευής
Από άποψη αισθητικής το G5 μπορεί να δείχνει… αποστειρωμένο και “generic” με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως την κυρτότητα στην περιοχή του ακουστικού, ωστόσο κρύβει αρκετούς άσσους στο μανίκι του, ένας εκ των οποίων είναι ο αρθρωτός σχεδιασμός που του επιτρέπει να δέχεται πρόσθετα εξαρτήματα και να συνδέεται με αξεσουάρ. Ένας δεύτερος είναι η διάταξη με τις δύο κάμερες στην “πλάτη” κάτι που όπως όλα δείχνουν, αποτελεί την επόμενη εξέλιξη στις φωτογραφικές δυνατότητες των smartphone, με την LG να τη χρησιμοποιεί διαφορετικά από τον ανταγωνισμό.
Σε γενικές γραμμές το G5 δεν είναι άσχημο, ωστόσο χαρακτηρίζεται από υπερβολικά προσγειωμένο και λιτό -για μία ναυαρχίδα αυτού του βεληνεκούς- σχεδιασμό, που δεν σου δίνει την αίσθησης μίας ακριβής κατασκευής. Σε αυτό, συντελεί και το χαμηλό σχετικά βάρος αλλά κυρίως το αποτυχημένο κατά την άποψη μου φινίρισμα, όσο υψηλής τεχνολογίας και να ισχυρίζεται η LG ότι είναι. Σύμφωνα με την Κορεάτικη εταιρεία, η τεχνική Micro-Dizing που έχει κοινά στοιχεία με τον τρόπο που βάφονται τα αυτοκίνητα, καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό το φινίρισμα, ωστόσο στην πράξη, και παρόλο που το κινητό είναι μεταλλικό, μοιάζει να δίνει μία αδικαιολόγητα «φτηνιάρικη», σαν πλαστική αίσθηση στην κατασκευή.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον το πιάσετε, δεν θα νιώσετε την οικεία και κρύα αίσθηση του μετάλλου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση του HTC One M9 ή του HTC 10, αλλά την περισσότερο φτηνή, και ζεστή αίσθηση που έχει μία βαμμένη, πλαστική επιφάνεια. Είναι δύσκολο να περιγράψω την αίσθηση, αλλά σίγουρα δεν θα μου άρεσε να την έχω στο κινητό μου. Στο κράτημα πάντως είναι εξαιρετικό, αφού δεν γλιστράει ενώ είναι όσο πρέπει μαζεμένο για να το χειριστείς –παρά την διαγώνιο της οθόνης των 5,3 ιντσών- ακόμα και με το ένα χέρι αν χρειαστεί.
Για να αποφύγει επίσης να ακολουθήσει τον γνωστό σχεδιασμό με τις πλαστικές λωρίδες που τα περισσότερα σημερινά κινητά με μεταλλική κατασκευή διαθέτουν και για να προσφέρει ένα περισσότερο ομοιογενές οπτικά αποτέλεσμα, η LG στο πάνω και μέρος του G5, άφησε ορισμένα σημεία ακάλυπτα. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δείχνει αποτυχημένο σχεδόν από κάθε άποψη αφού έχεις την εντύπωση ότι το κινητό αν και ολοκαίνουριο, είναι χρησιμοποιημένο ή από δεύτερο χέρι (τα σημεία μοιάζουν σαν χτυπήματα που έχει "ξεφτίσει" το χρώμα).
Δεν ξέρω πραγματικά μερικές φορές πως σκέφτονται οι designers βιομηχανικού σχεδιασμού σε κάποιες εταιρείες, και παρόλο που δεν είμαι ειδικός, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα τολμήσω να πω ότι όσοι επιμελήθηκαν στον συγκεκριμένο τομέα το LG G5 ήταν υπεραισιόδοξοι ότι οι επιλογές τους θα αρέσουν στον περισσότερο κόσμο.
Χαρακτηριστικά
Το LG G5 έχει διαστάσεις 149,4 x 73,9 x 7,7 χιλιοστά, και έτσι έχει σχεδόν το ίδιο μήκος με το G4 αλλά είναι στενότερο και με παρόμοιο βάρος. Στην πρόσοψη, το LG G5 δίπλα από το ακουστικό και τους διάφορους αισθητήρες, διαθέτει μία κάμερα που βασίζεται σε αισθητήρα 8,0 Megapixels και που διαθέτει σύστημα φακών με διάφραγμα f/2.0. Με τη συγκεκριμένη κάμερα είναι δυνατή η λήψη video ανάλυσης 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Το κυρτό πάνω τμήμα επίσης είναι μία ξεχωριστή λεπτομέρεια, και έχω την εντύπωση ότι θα αρέσει στους περισσότερους από εσάς. Το LED ειδοποιήσεων μπορεί να παραμετροποιηθεί χρησιμοποιώντας το λογισμικό, και έτσι μπορείτε να του δώσετε το χρώμα που επιθυμείτε ανάλογα τον τύπο ειδοποίησης.
Το χαρακτηριστικό που βεβαίως κυριαρχεί στην πρόσοψη είναι η οθόνη WQHD με διαγώνιο 5,3 ιντσών, η οποία παρόλο που δεν προσφέρει τόσο έντονα χρώματα όσο μία τεχνολογίας AMOLED, προσφέρει ιδιαίτερα ικανοποιητική απόδοση.
Στην αριστερή πλευρά του smartphone, υπάρχει το πλήκτρο για την αυξομείωση της έντασης του ήχου το οποίο σε αντίθεση με τους προκατόχους του δεν βρίσκεται κοντά στο κεντρικό πλήκτρο και στην πλάτη, μία κίνηση την οποία είδαμε για πρώτη φορά στο G2, με την LG να αποσπά πολύ θετικά σχόλια. Στην αριστερή πλευρά εντοπίζεται ο συρταρωτός υποδοχέας της κάρτας SIM και της κάρτας microSD. Δυστυχώς, το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης του ήχου δεν εξέχει όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα η αίσθηση που προσφέρει να μην είναι ικανοποιητική και να είναι κάπως ουδέτερη και ασαφής.
Στο πάνω τμήμα, υπάρχει ένας πόρος μικροφώνου, ο IR blaster καθώς και η υποδοχή 3,5mm για τα ακουστικά. Στην βάση της συσκευής εντοπίζεται η υποδοχή USB Type-C, ένας ακόμη πόρος μικροφώνου καθώς και οι γρίλιες του ηχείου που προσφέρει πολύ ικανοποιητική απόδοση.
Η πλάτη της συσκευής, αναμφισβήτητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού εντοπίζονται δύο από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της: η διάταξη με τις δύο κάμερες και το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης που επιπλέον αναλαμβάνει και τον ρόλο του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Η διάταξη με τις κάμερες προεξέχει από την υπόλοιπη επιφάνεια στην πλάτη και αν και από ότι φαίνεται η LG έκανε ότι μπορούσε για να αμβλύνει την αίσθηση της ασυνέχειας, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι και από τα καλύτερα που έχω δει. Το ίδιο συμβαίνει και με το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης αν και σε αυτή την περίπτωση προεξέχει λιγότερο.
Οι δύο κάμερες των 8,0 Megapixels (f/2.4) και 16 Megapixels (f/1.8) συνοδεύονται από ένα LED flash, από Laser Autofocus, από τον αισθητήρα Color Spectrum καθώς και από ένα σύστημα οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας τριών αξόνων. Όμως το LG G5 κρύβει έναν ακόμη άσσο στο μανίκι του, και αυτό δεν είναι άλλο από το Magic Slot. Πιο συγκεκριμένα, στην αριστερή πλευρά του LG G5 υπάρχει ένα πλήκτρο, με την βοήθεια του οποίου ο χρήστης μπορεί να απασφαλίσει το “πηγούνι” του smartphone για να αφαιρέσει την μπαταρία των 2800mAh.
Για να απασφαλιστεί το “πηγούνι” δεν χρειάζεται παρά μία ελαφριά πίεση στο συγκεκριμένο πλήκτρο. Στην παραπάνω φωτογραφία επίσης μπορείτε να δείτε ότι στην δική μας περίπτωση δεν είχε τέλεια εφαρμογή, κάτι που δείχνει την έλλειψη προσοχής στην λεπτομέρεια. Επίσης το πηγούνι κουμπώνει ιδιαίτερα εύκολα, αρκεί να πιέσετε προς την μεριά του πλήκτρου όπως δείχνουμε στην βιντεοπαρουσίαση, αν και στην συνέχεια θα πρέπει να ασκήσετε, λίγη πίεση και από την άλλη πλευρά για να ευθυγραμμιστεί.
Εκεί που χρειάζεται λίγη περισσότερη δύναμη και… αποφασιστικότητα, είναι κατά την αφαίρεση της μπαταρίας από την ειδική υποδοχή της για να την αντικαταστήσετε για παράδειγμα με μία άλλη ή για να την τοποθετήσετε σε κάποιο αξεσουάρ που θα κουμπώσετε στο κινητό.
G5 & Friends
Η LG για αρχή κυκλοφόρησε δύο αξεσουάρ που κουμπώνουν στην υποδοχή Magic Slot, ένα ημι-επαγγελματικό κάμερα grip που έχει την ονομασία LG CAM Plus καθώς και ένα σύστημα ήχου με την ονομασία LG Hi-Fi Plus. Το πρώτο προσθέτει επιπλέον 1200mAh μπαταρίας ενώ ενσωματώνει φυσικά πλήκτρα και ρυθμιστικά π.χ για το κλείστρο ή το ζουμ. Το Hi-Fi Plus ενσωματώνει DAC και ενισχυτή (AMP) που έχει επιμεληθεί η Bang & Olufsen (Β&Ο) για καλύτερη απόδοση στον ήχο, ειδικά όταν φοράτε τα ακουστικά σας.
Σε ότι αφορά το Cam Plus αν και ενδεχομένως θα φανεί χρήσιμο σε όσους βγάζουν πολλές φωτογραφίες σε εκδρομές ή εξόδους (εξάλλου προσφέρει επιπλέον μπαταρία) έχει μία περίεργη “φτηνή” αίσθηση, και κυρίως το περιστροφικό χειριστήριο αστοχεί συχνά και είναι ασαφές.
Στη δεύτερη περίπτωση, με το αξεσουάρ-άρθρωμα της B&O με την ονομασία LG Hi-Fi Plus, τα οφέλη δεν είναι εύκολα αντιληπτά χωρίς ακουστικά. Στην περίπτωση όμως που χρησιμοποιήσετε ένα καλό ζευγάρι ακουστικών, θα απολαύσετε περισσότερη λεπτομέρεια και καλύτερο μπάσο.
Όμως πέρα από παραπάνω αρθρώματα, υπάρχουν και άλλα που η LG ονομάζει “Friends”, όπως μία head mounted display με την ονομασία LG 360 VR που αναπτύχθηκε ειδικά για το LG G5 ή μία κάμερα που ονομάζεται LG CAM 360. H συγκεκριμένη κάμερα συνδέεται ασύρματα με το smartphone και σας επιτρέπει να τραβάτε βίντεο ή φωτογραφίες 360 μοιρών που θα παρακολουθείτε με την βοήθεια της head-mounted display σας ή του LG 360 VR.
Στην πρώτη περίπτωση, το εύρος πεδίου είναι μικρότερο από άλλες ανταγωνιστικές mobile προτάσεις, κάτι που παίζει ρόλο στην γενικότερη εμπειρία. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά ελαφρύ και δεν κουράζει, και είναι μία καλή πρόταση στην mobile κατηγορία. Χρειαζόταν επιπλέον λίγο μεγαλύτερο μήκος καλωδίου.
Η LG CAM 360 θα σας βοηθήσει επίσης να κάνετε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως να παρακολουθήσετε τον χώρο σας από απόσταση ή ακόμα και να τραβήξετε video 360°, που θα παρακολουθήσετε με την head-mounted display σας ή με το LG 360 VR. Όλα τα παραπάνω γίνονται πάντα σε συνδυασμό με το G5 ωστόσο παρόλο που υπάρχει υποστήριξη video ανάλυσης 2160p δεν έμεινα απολύτως ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Όλες οι παραπάνω συσκευές, μπορείτε να τις εγκαταστήσετε και να τις διαχειριστείτε μέσω της εφαρμογής LG Friends Manager που βρίσκεται προ-εγκατεστημένη στο κινητό.
Τα παραπάνω αξεσουάρ είναι βεβαίως προαιρετικά, ωστόσο αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να αγοράσετε κάποια από αυτά, να ξέρετε ότι θα χρειαστεί να βγάλετε αρκετά χρήματα από την τσέπη σας αφού γενικώς, δεν είναι και τα φθηνότερα στην αγορά. Αν και η LG αξίζει συγχαρητηρίων για την τόλμη και την εφευρετικότητα της –άλλωστε χρειάζεται τόλμη για να προσφέρεις αυτό το κάτι παραπάνω και να ξεχωρίσεις- είναι φανερό πως βιάστηκε να κυκλοφορήσει τόσο το G5 όσο και τις συσκευές “Friends” στην αγορά. Χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να τελειοποιηθούν. Αν πάντως είχε προσέξει λίγο περισσότερο το design και την ποιότητα κατασκευής του κινητού, που δείχνει υπερβολικά προσγειωμένο και λιτό, αλλά και το φινίρισμα, το G5 θα είχε ένα λιγότερο εμπόδιο στην εμπορική του σταδιοδρομία.
Hardware και οθόνη
Ως μία πρώτης τάξεως ναυαρχίδα, το LG G5 ενσωματώνει την αφρόκρεμα της τεχνολογίας. Έτσι, στο εσωτερικό του βρίσκεται το ισχυρότερο αυτή την περίοδο SoC (System-On-Chip) της Qualcomm, Snapdragon 820 που διαθέτει δύο ζευγάρια πυρήνων Kryo με συχνότητα λειτουργίας 2,15GHz και 1,6GHz, την πανίσχυρη GPU Adreno 530 αλλά και 4G LTE Cat.9 modem, WiFi 802.11a/b/g/n/ac Dual-Band και Bluetooth 4.2 LE. Το SoC της Qualcomm συνοδεύεται από 4GB RAM και 32GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου.
Το LG G5 υποστηρίζει ακόμα τις τεχνολογίες WiFi direct, WiFi hotspot, DLNA, Miracast, SmartShare Beam και AirDrive για την μεταφορά αρχείων από το G5 σε άλλες συσκευές της LG ή σε υπολογιστή. Δε λείπει επίσης δέκτης GPS, NFC, ραδιοφωνικός δέκτης, θύρα υπερύθρων (IR blaster), αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων καθώς και USB Type-C υποδοχή ενώ υποστηρίζεται η γρήγορη φόρτιση. Να αναφέρω στο συγκεκριμένο σημείο ότι για πρώτη φορά συναντούμε μία τεχνολογία με την ονομασία LPLE (Low Power Location Estimation), η οποία έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση κατά την χρήση location-based υπηρεσιών. Μάλιστα η LG ισχυρίζεται ότι είναι κατά 40% αποδοτικότερη σε σχέση με το παρελθόν, οδηγώντας φυσικά σε καλύτερη αυτονομία. Η αφαιρούμενη μπαταρία –χαρακτηριστικό που σπάνια συναντούμε σε συσκευές με μεταλλική κατασκευή- έχει χωρητικότητα 2800mAh.
Η οθόνη του νέου LG G5 είναι από τις καλύτερες εκπροσώπους της τεχνολογίας LCD IPS. Πράγματι, το πάνελ τεχνολογίας Quantum IPS LCD που επιδεικνύει διαγώνιο 5,3 ιντσών και είναι ανάλυσης 2560 x 1440 pixels (554ppi) είναι από τα πλέον ευκρινή της αγοράς. Προσφέρει πολύ καλή χρωματική απόδοση, σούπερ αντίθεση και βαθιά μαύρα για μία οθόνη βεβαίως αυτής της τεχνολογίας ενώ και το λευκό χρώμα είναι εξαιρετικό. Το μόνο που προβληματίζει ελαφρώς είναι η φωτεινότητα, που θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλότερη με βάση όσα έχουμε δει από τον ανταγωνισμό. Η απόδοση της οθόνης πάντως, η οποία επιπλέον προστατεύεται από Gorilla Glass 4, κάτω από το έντονο φως του ήλιου είναι αρκετά καλή και πάνω από τον μέσο όρο, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο που η LG ονομάζει “Assertive Display”.
Dual Camera setup
Ένα από τα πλεονεκτήματα του LG G5, είναι βεβαίως η διάταξη με τις δύο διαφορετικού τύπου κάμερες που διαθέτει στο πίσω μέρος (dual camera setup). Υπάρχει μία που βασίζεται σε αισθητήρα 16 Megapixels με σύστημα φακών 75° και με διάφραγμα f/1.8 που ουσιαστικά είναι ίδια με αυτή του V10 και μία στα 8,0 Megapixels με σύστημα φακών 135° και με διάφραγμα f/2.4 για υπερ-ευρυγώνιες λήψεις. Οι δύο κάμερες συνοδεύονται από σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας τριών αξόνων, από αισθητήρα color spectrum και laser-assisted autofocus, καθώς και από LED flash.
Ο συνδυασμός είναι πολύ καλός, και μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη να πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Οι φωτογραφίες που προσφέρει η κάμερα των 16 Megapixels χαρακτηρίζονται από πολύ ωραία, πειστικά χρώματα, χαμηλά επίπεδα θορύβου και μπόλικη λεπτομέρεια και οξύτητα που σε περιπτώσεις θα έβαζε ακόμα και τον κάτοχο ενός Galaxy S7 edge σε… σκέψεις. Είναι από τις καλύτερες κάμερες που έχω συναντήσει σε κινητό φέτος.
Η κάμερα των 8,0 Megapixels προσφέρει επίσης ωραία αποτελέσματα, ωστόσο θα την χρησιμοποιήσετε μόνο σε περιπτώσεις που θέλετε να χωρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία (π.χ ιδανική για φωτογραφήσεις πολλών ατόμων, για τοπία, για εκδηλώσεις ή συναυλίες και χρήση των λήψεων σε social media κ.λπ). Τα αρχεία δεν επιδεικνύουν την λεπτομέρεια, τα επίπεδα θορύβου ή την οξύτητα που προσφέρει η κάμερα των 16 Megapixels, ωστόσο είναι αρκούντως ικανοποιητικά.
Η εφαρμογή της κάμερας, αν και μπορεί να είναι ιδιαίτερα απλή στην χρήση (με το Απλό ή το Βασικό mode), μπορεί με την επαγγελματική επιλογή (Χειροκίνητο mode) να γίνει ιδιαίτερα πλούσια σε ρυθμιστικά και δυνατότητες. Στην δεύτερη περίπτωση απαιτεί κάποιο χρόνο εξοικείωσης, ωστόσο μόλις ξεχωρίσετε τι είναι αυτό που χρειάζεστε κάθε φορά, θα έχετε την δυνατότητα να τραβάτε πολύ ωραίες φωτογραφίες και βίντεο.
Η εναλλαγή ανάμεσα στις δύο κάμερες χρησιμοποιώντας το λογισμικό είναι αρκετά γρήγορη και ομαλή, επιτρέποντας στον χρήστη να αλλάξει κάμερα σχεδόν άμεσα εφόσον κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερο πληροφορία για να γίνει το κάδρο του περισσότερο ενδιαφέρον. Στη διάθεση του χρήστη βρίσκονται ενδιαφέροντες λειτουργίες που εκμεταλλεύονται και τις δύο κάμερες, όπως το Pop-out Picture (συνδυάζει εικόνα και από τις δύο κάμερες, με εκείνη των 16MP να βρίσκεται στο κέντρο) και το Multi-View που επιτρέπει την λήψη φωτογραφιών ή βίντεο χρησιμοποιώντας δύο ή και τρείς κάμερες ταυτόχρονα.
Η απόδοση του κινητού στην λήψη βίντεο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, και τα αρχεία (1080p ή 2160p) διακρίνονται από ωραία χρώματα και υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, ωστόσο μία συσκευή αυτού του επιπέδου θα έπρεπε να δίνει την δυνατότητα λήψης βίντεο ανάλυσης 1080p στα 60fps, αν και προσφέρει δυνατότητα λήψης σε ανάλυση 720p με 120fps για την εφαρμογή εφέ αργής κίνησης. Όσον αφορά στον σταθεροποιητή εικόνας, αν και κάνει την δουλειά του, διαπίστωσα ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος του Galaxy S7 edge ή του iPhone 6s Plus, που για μένα είναι ο κορυφαίος.
Λογισμικό
Το λογισμικό συνεχίζει, παρά τις όποιες βελτιώσεις, να δείχνει κατά την άποψη μου πίσω σχεδιαστικά από τον ανταγωνισμό αλλά τουλάχιστον είναι πιο καθαρό σε σχέση με το παρελθόν και ευχάριστο στο μάτι. Το λευκό κυριαρχεί στο κέντρο ειδοποιήσεων καθώς και στον κατάλογο με τις ρυθμίσεις που είναι οργανωμένες σε καρτέλες, αν και μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να έχουν την συμβατική μορφή λίστας.
Οι δύο βασικοί πυλώνες είναι το Android 6.0.1 Marshmallow και το Optimus UX (ή LG UX) στην έκδοση v5.0. Το χαρακτηριστικό Always On -παρόλο που η οθόνη δεν είναι AMOLED- είναι το πρώτο πράγμα που προσέχεις με “κλειστή την οθόνη”. Στην ουσία, μέρος της οθόνης παραμένει ενεργοποιημένο για να δείχνει την ώρα και διάφορες ειδοποιήσεις. Για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό, η συσκευή εξοπλίζεται με έναν δεύτερο controller, ώστε να μην ενεργοποιείται ο κεντρικός που καταναλώνει σημαντικά υψηλότερα ποσά ενέργειας και που ελέγχει συγκεκριμένο αριθμό εικονοστοιχείων. Παρόλα αυτά, καταναλώνει σχεδόν 1% από την μπαταρία ανά ώρα, οπότε ζυγίζετε τα πράγματα, και το αφήνετε ενεργοποιημένο ή το απενεργοποιείτε.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εισέλθετε στο βασικό περιβάλλον χρήσης αφού περάσετε το εμπόδιο της οθόνης κλειδώματος. Μπορείτε να προτιμήσετε απλό κωδικό, κάποιο μοτίβο ή το γνωστό Knock Code, ωστόσο ο ταχύτερος και ασφαλέστερος τρόπος ξεκλειδώματος είναι αναμφισβήτητα η χρήση του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Παρέχεται δυνατότητα επιλογής του τρόπου εμφάνισης των ειδοποιήσεων επίσης στην οθόνη κλειδώματος (π.χ μπορεί να γίνει απόκρυψη).
Η αρχική οθόνη δεν περιλαμβάνει συρτάρι εφαρμογών, κάτι που ενδεχομένως να ξενίσει κάποιους, ωστόσο υπάρχει ο τρόπος να επαναφέρετε την κλασική αρχική οθόνη (Home Screen) και το συρτάρι των εφαρμογών (App Drawer) εύκολα και απλά. Αφού κρατήσετε πατημένο το δάχτυλο στην οθόνη, εμφανίζονται οι διαθέσιμες οθόνες, μαζί με τρεις επιλογές, τα Widgets, τις Ρυθμίσεις Αρχικής Οθόνης και τις Μη Εγκατεστημένες Εφαρμογές. Με την πρώτη επιλογή μπορείτε να προσθέσετε widgets ενώ με την δεύτερη μπορείτε να επιλέξετε τη νέα Αρχική Σελίδα με τα απολύτως βασικά, την κλασική Αρχική με το Συρτάρι Εφαρμογών καθώς και μία ευκολότερη επιφάνεια εργασίας για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με smartphones ή για όσους θέλουν μεγαλύτερες γραμματοσειρές που έχει την ονομασία EasyHome. Χάρη στην τρίτη επιλογή, το κινητό διατηρεί την επαφή με εφαρμογές που απεγκαταστάθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες έτσι ώστε να είστε σίγουρος ότι μπορεί να τις επαναφέρετε γρήγορα αν απεγκαταστάθηκαν από απροσεξία.
Από τις ρυθμίσεις αρχικής οθόνης μπορείτε να επιλέξετε την διάταξη πλέγματος, ανάλογα το πόσο πυκνά ή αραιά θέλετε να εμφανίζονται τα εικονίδια κ.ά. Επίσης, οι εφαρμογές σε κάθε περίπτωση μπορούν να τακτοποιηθούν σε φακέλους ενώ έχετε και δυνατότητα αναδιάταξης των πλήκτρων της αρχικής οθόνης.
Από άποψη ασφάλειας και ιδιωτικότητας, έχετε απόλυτο έλεγχο πάνω στα δικαιώματα εφαρμογών και στις ειδοποιήσεις ενώ στη διάθεση σας υπάρχουν αρκετές νέες εφαρμογές και λειτουργίες. Για παράδειγμα συναντάμε τα Smart Settings, Smart Cleaning, αλλά και παλαιότερες προτάσεις όπως το QuickMemo+ (εύκολες σημειώσεις), το QSlide (παράθυρα εφαρμογών για multi-tasking) κ.ά. Επίσης υπάρχει υποστήριξη Multi-User, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αν πέρα από εσάς, χρησιμοποιούν το κινητό και άλλοι χρήστες.
Γενικώς, το νέο LG UX 5.0 είναι αρκετά ώριμο, απλό και γρήγορο, και δεν διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις ή κολλήματα όσο το χρησιμοποίησα. Περιλαμβάνει αρκετές δυνατότητες και σου δίνει τον πολυπόθητο έλεγχο πάνω στα περισσότερα χαρακτηριστικά, οπότε θα έλεγα ότι αυτό που του λείπει είναι μόνο ένας περισσότερο σύγχρονος σχεδιασμός σε κάποια σημεία (π.χ στα βασικά εικονίδια).
Επιδόσεις
Τόσο ο ισχυρότατος τετραπύρηνος επεξεργαστής όσο και η ισχυρή GPU μαζί με τα 4GB RAM εξασφαλίζουν υψηλότατη απόδοση σε όλους τους τομείς. Έτσι, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε το παραμικρό κόλλημα ή δισταγμό καθώς σερφάρετε στο Internet, καθώς παρακολουθείτε υψηλής ανάλυσης video 4Κ ή παίζετε ακόμα και τα πιο απαιτητικά τρισδιάστατα παιχνίδια. Το περιβάλλον χρήση επίσης –Android 6.0.1 Marshmallow με Optimus UX- είναι ομαλό και στρωτό, και επομένως δεν θα συναντήσετε κολλήματα ή καθυστερήσεις.
Γενικώς, όσοι αποκτήσετε το LG G5 θα μείνετε ικανοποιημένοι από την απόδοση του, σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Η αυτονομία της μπαταρίας δεν εντυπωσιάζει, και θα την χαρακτήριζα μέτρια, ωστόσο με φυσιολογική χρήση το G5 δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψει στα… κρύα του λουτρού, πριν φτάσετε στο σπίτι μετά από μία ημέρα στη δουλειά. Πάντως, χάρη στην υποστήριξη Quick Charge 3.0, αν τοποθετήσετε το LG G5 με τον φορτιστή του στην πρίζα μόνο για λίγα λεπτά πριν φύγετε από το γραφείο, θα έχετε αρκετή μπαταρία για αρκετές ώρες ενασχόλησης, αφού μετά από περίπου 15-20 λεπτά θα έχετε σχεδόν κατά 50% την μπαταρία σας φορτισμένη.
Το χαρακτηριστικό Always On (δείχνει την ώρα, διάφορες ειδοποιήσεις κ.ά), αν και ωραίο και χρήσιμο, καταναλώνει αρκετή μπαταρία, οπότε λάβετε υπόψη σας, ότι με την απενεργοποίηση του χαρακτηριστικού, θα έχετε στην διάθεση σας περισσότερη ζωή για την μπαταρία.
Συμπέρασμα
Αν και το LG G5 είναι μία πολύ καλή συσκευή, και κατά την προσωπική μού άποψη καλύτερη συνολικά από το G4, δεν έχει αυτό που λέμε… προσωπικότητα, και το design του παραείναι “generic” για τα γούστα μου. Από κάποιες οπτικές γωνίες δείχνει σούπερ, ωστόσο το σύνολο υστερεί σχεδόν από κάθε άλλη φετινή ναυαρχίδα πιστεύω (ακόμα και το OnePlus 3 είναι ελκυστικότερο). Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει, είναι ότι το πλεονέκτημα της αρθρωτής σχεδίασης δεν επαρκεί για να σε κάνει να το προτιμήσεις από μία άλλη, ανάλογης τιμής ή και ελαφρώς υψηλότερης τιμής, συσκευή αν και εκτιμώ την τολμηρή προσπάθεια διαφοροποίησης. Αν τα αξεσουάρ ήταν σημαντικά φθηνότερα, ενδεχομένως να σε έβαζε σε κάποιες σκέψεις, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά ενώ υπάρχει και το θέμα της μελλοντικής υποστήριξής τους από το G6, κάτι που η LG δεν έχει αποσαφηνίσει.
Το αποστειρωμένο χωρίς προσωπικότητα design, η έλλειψη προσοχής στην λεπτομέρεια σε καίρια σημεία όπως στο κούμπωμα με το πηγούνι ή στις πλαστικές… “καινοτομίες” για τις κεραίες που μοιάζουν με χτυπήματα ή γρατσουνιές δε βοηθούν επίσης. Το ίδιο ισχύει και για την απουσία ασύρματης φόρτισης αλλά και την όχι και τόσο καλή αυτονομία που προσφέρει η μπαταρία των 2800mAh.
Ενδεχομένως κάποιο ρόλο να παίζει και το γεγονός ότι δεν είναι αδιάβροχο σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα, ωστόσο για να μην γελιόμαστε, ο σοβαρότερος λόγος που το G5 δεν μου φαίνεται και τόσο ελκυστικό, είναι ότι φέτος υπάρχουν δύο εξαιρετικά κινητά στην αγορά από την Samsung, το Galaxy S7 και κυρίως το Galaxy S7 edge ενώ και το HTC 10 δεν πάει πίσω. Αν η Samsung δεν είχε κυκλοφορήσει δύο τόσο καλές συσκευές, το LG G5 θα έχει περισσότερα περιθώρια να ξεχωρίσει και να λάμψει. Παρόλα αυτά, αν ληφθεί υπόψη το αρχικό κόστος (€659) και το σημερινό (σχεδόν €427 σε κάποια καταστήματα) τότε ενδεχομένως και να υπάρχουν κάποια ελάχιστα περιθώρια να σαγηνεύσει μερικούς από εσάς, αλλά αμφιβάλλω, δυστυχώς.
Μας άρεσε
• Πολύ καλή οθόνη
• Πολύ καλός ήχος από το ηχείο
• Αρθρωτός σχεδιασμός
• Η διάταξη με τις δύο κάμερες στην πλάτη και η απόδοση τους
• Γρήγορος αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων
• Ταχεία φόρτιση
Δεν μας άρεσε
• Αδιάφορος σχεδιασμός και “αποστειρωμένη” αισθητική
• Απαράδεκτο φινίρισμα για μεταλλική συσκευή
• Μέτρια ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης
• Δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση
• Δεν είναι αδιάβροχο
• Μέτρια αυτονομία μπαταρίας