Η LG έφερε πρόσφατα το νέο LG G2 mini στην Ελληνική αγορά, το οποίο έρχεται για να πρωταγωνιστήσει στη μεσαία κατηγορία. Το G2 mini δανείζεται πολλά στοιχεία και λειτουργίες από το LG G2, την περσινή ναυαρχίδα της εταιρείας, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η αισθητική βασίζεται στις ίδιες αρχές ενώ διαθέτει και το “σήμα κατατεθέν” της σειράς G που δεν είναι άλλο από τα χειριστήρια στη πλάτη, με το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης στο κέντρο και τα πλήκτρα για την ένταση του ήχου, πάνω και κάτω από αυτό.
Το LG G2 mini ήρθε στην αγορά με βασικό στόχο να ανταγωνιστεί στη μεσαία κατηγορία το Samsung Galaxy S4 mini περισσότερο, προβάλλοντας ως βασικό πλεονέκτημα τη μεγαλύτερη οθόνη, και δεν μπορεί να συγκριθεί από άποψη εξοπλισμού –ή τιμής- με το Sony Xperia Z1 Compact, το οποίο αποτελεί μία πραγματική ναυαρχίδα σε μικρή “συσκευασία”. Το κόστος του LG G2 mini είναι μικρότερο και κυμαίνεται γύρω από τα €299. Για να δούμε αν αξίζει η επένδυση…
Αισθητική – Ποιότητα κατασκευής
Χωρίς να ενθουσιάζει από άποψη ποιότητας κατασκευής – τα HTC One (M8) Mini και Sony Xperia Z1 Compact είναι δύο πολύ πιο στιβαρές και ποιοτικές προτάσεις – το LG G2 mini είναι ένα καλοφτιαγμένο κινητό. Το υλικό κατασκευής είναι το πλαστικό-πολύανθρακικό, ωστόσο όλα δένουν με ακρίβεια μεταξύ τους, και έτσι δεν παρατηρούνται τριγμοί κ.λπ. Αυτό είναι αξιοσημείωτο αν λάβουμε υπόψη μας ότι το “καπάκι” στο πίσω μέρος αφαιρείται. Το πλήκτρα στο πίσω μέρος επίσης είναι αποτελεσματικά, ωστόσο τόσο σε αίσθηση, όσο και σε ποιότητα κατασκευής υστερούν σε σχέση με αυτά της ναυαρχίδας της εταιρείας G2.
Η εμφάνιση έχει πολλά κοινά στοιχεία με το LG G2, που θεωρείται από πολλούς ένα όμορφο κινητό. Οι απλές γραμμές και οι καμπύλες, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο μοτίβο του πίσω μέρους συνθέτουν μία ωραία οπτικά εικόνα, αν και σε αίσθηση, υστερεί σε σχέση με το μεγάλο του αδερφό.
Χαρακτηριστικά και επιδόσεις
Οι διαστάσεις του LG G2 mini είναι 129.6 x 66 x 9.8 χιλιοστά και το βάρος του είναι μόλις 121 γραμμάρια. Όπως αναφέραμε, το καπάκι στο πίσω μέρος είναι αφαιρούμενο. Έτσι παρέχεται πρόσβαση στις υποδοχές microSΙΜ και microSD για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου αλλά και στη μπαταρία των 2440mAh, η οποία είναι επίσης αφαιρούμενη.
Στο πάνω μέρος, έχουμε την υποδοχή για τα ακουστικά/ hands-free, ένα πόρο μικροφώνου καθώς και τον IR blaster (χάρη στις υπέρυθρες το κινητό μετατρέπεται σε τηλεχειριστήριο για διάφορες οικιακές συσκευές). Στο κάτω μέρος έχουμε την υποδοχή microUSB2.0 για τη σύνδεση του κινητού με υπολογιστή και τη φόρτιση του, ένα ηχείο καθώς και μικρόφωνο. Στο πίσω μέρος, έχουμε τη γνωστή διάταξη των πλήκτρων που γνωρίσαμε για πρώτη φορά με το LG G2.
Έτσι, έχουμε το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης και ακριβώς πάνω και κάτω από αυτό τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης (το πλήκτρο power on/off δεν διαθέτει LED για ειδοποιήσεις όπως το κανονικό G2). Αν πατήσετε παρατεταμένα το πλήκτρο volume up τότε θα ενεργοποιηθεί το εργαλείο Quick Memo για να κάνετε γρήγορα μία σημείωση, ακόμα και όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη, ενώ αν πατήσετε παρατεταμένα το πλήκτρο volume down ενεργοποιείτε την κάμερα. Το ίδιο πλήκτρο αναλαμβάνει και το ρόλο του κλείστρου αν θέλετε. Ακριβώς πάνω από τα πλήκτρα, υπάρχει η κύρια κάμερα, η οποία διαθέτει αισθητήρα 8.0 Megapixels και συνοδεύεται από LED flash.
Στην πρόσοψη, έχουμε μία κάμερα με αισθητήρα 1.3 Megapixels (λήψη video ανάλυσης 720p) ωστόσο αυτό που κυριαρχεί είναι η μεγάλη οθόνη των 4.7 ιντσών, ανάλυσης 540 x 960 pixels. Στο εσωτερικό του, το LG G2 mini διαθέτει το γνωστό chipset της Qualcomm, Snapdragon 400 με τέσσερις πυρήνες Cortex-A7 χρονισμένους στο 1.2GHz, γραφικά Adreno 305, 1GB RAM καθώς και 8GB αποθηκευτικού χώρου που επεκτείνεται έως και κατά 32GB μέσω κάρτας μνήμης microSD. Κατά τα άλλα, διαθέτει WiFi 802.11a/b/g/n, WiFi hotspot, WiFi direct, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0 καθώς και υπέρυθρες για να μετατρέπεται το κινητό σε τηλεχειριστήριο για τη τηλεόραση, το κλιματιστικό κ.ά. Επίσης διαθέτει ραδιόφωνο. Η μπαταρία του, όπως αναφέραμε, είναι αφαιρούμενη και έχει χωρητικότητα 2440mAh (μία, μιάμιση μέρα κανονικής χρήσης).
Όσο αφορά στην απόδοση, το κινητό δεν παρουσιάζει προβλήματα υστέρησης και lag κατά τη περιήγηση στις “οθόνες” του λειτουργικού συστήματος, και υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε ελαφριά υστέρηση μόνο εφόσον το φορτώσετε με πολλά widgets. Το κινητό τα βγάζει πέρα με τα περισσότερα παιχνίδια, δεν έχει πρόβλημα με την αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p ενώ η περιήγηση στο Internet είναι στρωτή. Δεν μας άρεσε πάντως που κατά τη χρήση δύο εφαρμογών QSlide η αναπαραγωγή video σε παράθυρο δεν ήταν ομαλή, την ώρα που περιηγούμασταν στο Internet με τον browser επίσης σε παραθυρικό περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές πάντως, η απόδοση του κινητού ήταν αξιοπρεπέστατη και δεν προβληματίζει σχεδόν σε κανένα τομέα.
Οθόνη
Η οθόνη του LG G2 mini είναι τεχνολογίας LCD IPS με διαγώνιο 4.7 ιντσών που υποστηρίζει ανάλυση 540 x 960 pixels και προστατεύεται από Gorilla Glass 2. Η αρκετά μεγάλη οθόνη, συνοδεύεται από ένα συμμαζεμένο πλαίσιο, και αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η ανάλυση, είναι όμοια με αυτή της οθόνης του Samsung Galaxy S4 mini, ένα κινητό από το οποίο φιλοδοξεί να κλέψει πολλές πωλήσεις η LG με την εμφάνιση του G2 mini, το οποίο έχει μεγαλύτερη, και πιο άνετη οθόνη.
Η διαφορά στον λόγο των εικονοστοιχείων ανά ίντσα, δεν είναι μεγάλη -256ppi για το S4 mini και 234ppi για το G2 mini- ωστόσο επαρκεί για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και στη πράξη, η ευκρίνεια στο LG G2 mini είναι υποδεέστερη. Οι αντανακλάσεις είναι ένας τομέας που η LG έπρεπε να είχε δώσει μεγαλύτερη σημασία επίσης. Τα χρώματα δεν έχουν τη ζωντάνια που θα θέλαμε ενώ και η φωτεινότητα θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, αφού υπάρχει ζήτημα με τη λειτουργία του κινητού υπό το έντονο φως του ήλιου.
Αν η LG είχε προσέξει περισσότερο την οθόνη του G2 mini, το κινητό θα άλλαζε πραγματικά επίπεδο. Σε τέτοιας διαγωνίου οθόνη ταιριάζει πολύ περισσότερο η ανάλυση HD (720 x 1280 pixels) και αν το είχε τολμήσει η LG, θα είχαμε να κάνουμε με μία πιο ολοκληρωμένη συσκευή. Η οθόνη δεν είναι κακή, αλλά από την άλλη, παρά το μέγεθος της δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα.
Κάμερα
Η κύρια κάμερα του LG G2 mini είναι εξοπλισμένη με αισθητήρα 8.0 Megapixels που συνοδεύεται από LED flash (το κινητό έχει κυκλοφορήσει και με κάμερα στα 13 Megapixels στο εξωτερικό), ωστόσο όπως συμβαίνει και με την οθόνη, και η κάμερα δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα.
Το λογισμικό που αφορά στη λειτουργία της κάμερας είναι παρόμοιο με αυτό που είχαμε συναντήσει στο LG G2 και δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Το κινητό μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης έως και 3264 x 2448 pixels καθώς και video ανάλυσης έως 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Μείναμε περισσότερο ευχαριστημένοι από την απόδοση της κατά τη λήψη video (αν και ο ψηφιακός σταθεροποιητής εικόνας θέλει δουλειά ακόμη), όπου παρατηρήσαμε ότι τα αρχεία ήταν φωτεινά και με σωστή απεικόνιση των χρωμάτων. Οι φωτογραφίες χαρακτηρίζονται από ωραία χρώματα, αλλά παρουσιάζονται κατώτερες των προσδοκιών μας και των δυνατοτήτων του αισθητήρα.
Παρατηρήσαμε ότι ο θόρυβος δεν απουσιάζει από όλα τα αρχεία σχεδόν, ενώ σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού ήταν αρκετά έντονος. Υπήρξαν φαινόμενα υπερέκθεσης ενώ δεν απουσίασαν προβλήματα με την εστίαση. Γενικώς, έχουμε να κάνουμε με μία κάμερα που σου δίνει την αίσθηση ότι δεν αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, και πως η LG με τη βοήθεια αναβαθμίσεων στο λογισμικό, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της. Ο μέσος χρήστης θα μείνει μάλλον ικανοποιημένος από τη γενικότερη απόδοση της, όχι όμως και ο απαιτητικός.
Λογισμικό
Το λειτουργικό σύστημα είναι το Android 4.4.2 KitKat, ωστόσο “από πάνω του” η LG έχει προσαρμόσει το δικό της περιβάλλον χρήσης που εμφανισιακά δεν διαφέρει σχεδόν σε κανένα τομέα από αυτό που γνωρίσαμε με το LG G2, οπότε και δεν θα αναφερθούμε σε λεπτομέρειες. O χρήστης έχει στη διάθεση του χαρακτηριστικά όπως το Knock On (double tap για ξύπνημα ή για να το θέσετε σε κατάσταση αναμονής), Knock Code (το κινητό ξυπνάει με ειδικό συνδυασμό χτυπημάτων στην οθόνη) κ.ά.
Πρόσφατα, με τη παρουσίαση του LG G3, η Κορεάτικη εταιρεία παρουσίασε και την αναβαθμισμένη σε δυνατότητες και εμφάνιση έκδοση του UI που χρησιμοποιεί στα κινητά της/
Το νέο UI είναι αρκετά πιο σύγχρονο εμφανισιακά από αυτό που παρατηρούμε στο LG G2 mini, και το οποίο θα λέγαμε ότι δείχνει πια συντηρητικό και ξεπερασμένο. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται τρία πλήκτρα, το πλήκτρο “back”, το πλήκτρο “home” και το πλήκτρο “menu”, με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να πραγματοποιήσετε διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση του κινητού, στις λειτουργίες της οθόνης κλειδώματος κ.ά. Αν πατήσετε επίσης παρατεταμένα το πλήκτρο “home” έχετε πρόσβαση στον task manager με τις εφαρμογές που βρίσκονται στο παρασκήνιο (μπορείτε είτε να επιλέξετε κάποια να έρθει στο προσκήνιο, είτε να τις κλείσετε όλες μαζί ή κάθε μία μόνη της).
Στη διάθεση του χρήστη υπάρχει το Quick Memo με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις χρησιμοποιώντας κάποια γραφίδα ή απλώς το… δάχτυλο σας, και τις οποίες μπορείτε να διαμοιραστείτε με ποικιλία τρόπων. Επίσης υπάρχει το QSlide, που ανεβάζει επίπεδο στο multitasking (μπορείτε να τρέχετε παράλληλα δύο εφαρμογές QSlide ενώ εργάζεστε παράλληλα στο κινητό πάνω σε κάτι άλλο). Προσφέρεται η δυνατότητα χρήσης του LG G2 mini ως τηλεχειριστήριο, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Quick Remote (η ρύθμιση είναι απλή διαδικασία και η λειτουργία ιδιαίτερα αποτελεσματική).
Οι ρυθμίσεις είναι τακτοποιημένες σε καρτέλες (Δίκτυα, Ήχος, Προβολή, Γενικές Ρυθμίσεις) και μπορείτε να επέμβετε σε πολλούς τομείς για να φέρετε το κινητό στα μέτρα σας. Οι επιλογές είναι πολλές και μπορείτε να τις δείτε στις παρακάτω εικόνες. Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Optimus UI είναι οι δυνατότητες παραμετροποίησης.
Συμπεράσματα
Θέλαμε περισσότερα πράγματα από ένα κινητό της σειράς “G”, που είναι και η κορυφαία σειρά κινητών της Κορεάτικης εταιρείας. Το LG G2 mini δεν πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει επάξια τη σειρά κινητών επιδόσεων της LG, και θα τολμούσαμε να πούμε ότι αν απουσίαζε το… περιτύλιγμα, θα μπορούσε να είναι ένα από τα κινητά της σειράς “L”. Πέρα από την εμφάνιση, τις μικρές διαστάσεις συγκριτικά με το μεγάλο μέγεθος της οθόνης και τα πλήκτρα στο πίσω μέρος, το LG G2 mini δεν επιδεικνύει κάτι πραγματικά ξεχωριστό, που θα το έφερνε σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον ανταγωνισμό.
Θα θέλαμε ανάλυση τουλάχιστον 720p για την οθόνη (το Motorola Moto G έχει 720p οθόνη όπως και το HTC One mini ενώ και τα δύο έχουν Snapdragon 400 chipset), έστω και αν αυτό απαιτούσε τη χρήση ενός ισχυρότερου chipset για να τα βγάλει πέρα με την παραπάνω πληροφορία, κάτι που ενδεχομένως θα ανέβαζε ελαφρώς το κόστος. Δεν χρειαζόταν το κινητό, να φτάσει τα επίπεδα απόδοσης που επιδεικνύει το Xperia Z1 Compact της Sony –άλλωστε κάτι τέτοιο θα άλλαζε κατηγορία στη συσκευή- ωστόσο περιμέναμε περισσότερα πράγματα από ένα κινητό που ανήκει στην κορυφαία σειρά “G”.
Στο σύνολο, έχουμε να κάνουμε με μία σχετικά ισορροπημένη mid-range συσκευή, από την οποία δεν απουσιάζει η ωραία εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά, αλλά απουσιάζει θα λέγαμε "ο χαρακτήρας", αφού είναι πολύ "ουδέτερο" για τα γούστα μας. Τα €299 επίσης που ζητάει μάλλον δεν βοηθούν τη κατάσταση.
Μας άρεσε
• Διαστάσεις και βάρος
• Αναλογία οθόνης και συνολικής επιφάνειας στη πρόσοψη
• Πλήκτρα χειρισμού
Δε μας άρεσε
• Ανάλυση οθόνης
• Ξεπερασμένη εμφάνιση UI
• Χαμηλά χρονισμένο SoC
Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης