Πέρσι τέτοιο καιρό, η LG μαζί με τη Samsung έφερναν στην αγορά δύο νέα smartphones τα οποία ξεχώριζαν με την πρώτη ματιά από τα υπόλοιπα της αγοράς, εξαιτίας της κυρτής τους οθόνης, με διαφορετική υλοποίηση όμως για κάθε μοντέλο. Αν και η πρόταση της Samsung ξεχάστηκε πολύ γρήγορα από τη στιγμή που η εταιρεία δεν κυκλοφόρησε τη συσκευή εκτός Κορέας, η LG ακολούθησε ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο, προωθώντας κατάλληλα το G Flex σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας.
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αρκετά μειονεκτήματα σε συσκευές που παρουσιάζουν πρώτες κάτι το διαφορετικό, και σίγουρα το G Flex δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με κάποιες «χτυπητές» αδυναμίες, οι οποίες δεν πέρασαν όπως φαίνεται απαρατήρητες από την Κορεατική εταιρεία. Έτσι ένα χρόνο μετά, η LG όχι μόνο παρουσιάζει το G Flex 2, αλλά στοιχηματίζει πλήρως στο κυρτό σχήμα το οποίο το συναντάμε ακόμα και στα φθηνά μοντέλα της εταιρείας όπως είδαμε πρόσφατα στην Mobile Word Congress.
Αποτελώντας ένα από τα κορυφαία smartphone που θα παρουσιάσει η εταιρεία φέτος, ρίχνουμε μια ματιά σε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της LG, η οποία πιστεύει ότι η κυρτότητα είναι η επόμενη μεγάλη εξέλιξη στα smartphones.
Σχεδιασμός
Όσοι έχουν εμπειρία με το G Flex, αμέσως θα καταλάβουν την τεράστια αλλαγή στην οποία προχώρησε η LG, λαμβάνοντας υπόψη της ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των κατόχων του πρώτου μοντέλου, αυτό που αφορά τις διαστάσεις του.
Το G Flex 2 είναι αρκετά μικρότερο από το περσινό μοντέλο, εκτός από το πάχος της συσκευής το οποίο αυξάνεται ελάχιστα από τα 8.7 χιλιοστά στα 9.4. Υπεύθυνη για τη μείωση των διαστάσεων δεν είναι άλλη από την οθόνη των 5.5 ιντσών, όταν το G Flex διέθετε οθόνη 6 ιντσών, μια μείωση η οποία είναι η αλήθεια δε συνηθίζεται ανάμεσα σε κυκλοφορία μοντέλων της ίδιας σειράς. Αντίστοιχα το βάρος, φθάνει πλέον στα 152 γραμμάρια έναντι των 177 του G Flex.
Όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κράτημα του G Flex 2 το οποίο είναι αρκετά πιο άνετο πλέον, χωρίς να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα μεγάλο smartphone.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το G Flex 2 διακρίνεται για την κυρτή του οθόνη η οποία όπως και στο πρώτο μοντέλο εκτείνεται από κάτω προς τα πάνω, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα η οποία δεν περνά απαρατήρητη όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι όσο καιρό είχαμε το smartphone στα χέρια μας.
Η πίσω επιφάνεια του G Flex 2 έχει και αυτή τη φορά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι εξαιτίας της ποιότητας κατασκευής η οποία παραμένει πλαστική αλλά εξαιτίας της μοναδικής της ικανότητας αυτοΐασης κάτι που είχαμε δει και στο περσινό μοντέλο. Όσο και αν δε μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε στο βαθμό που θα θέλαμε, εντούτοις όπως γνωρίζουμε, η LG έχει τοποθετήσει μια ειδική επίστρωση η οποία είναι σε θέση να προστατεύει την πίσω επιφάνεια του smartphone από γρατζουνιές.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για περιπτώσεις που το smartphone έρθει σε επαφή με κλειδιά, προστατεύοντας το σε μεγάλο βαθμό, εξαφανίζοντας τις ανεπιθύμητες γραμμές σε ελάχιστο διάστημα. Η διαφορά με την περσινή έκδοση είναι ο χρόνος αυτοΐασης, ο οποίος σύμφωνα με την LG είναι αρκετά πιο γρήγορος, με τα περισσότερα αποτελέσματα να φαίνονται μετά το πέρας 30 δευτερολέπτων.
Σε αντίθεση με το περσινό μοντέλο, αυτή τη φορά μπορούμε να αφαιρέσουμε το πίσω μέρος προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στη μπαταρία, στη θύρα micro-sim αλλά και στη microSD, μια νέα ευπρόσδεκτη προσθήκη. Δυστυχώς όμως η μπαταρία των 3.000mAh δεν είναι αποσπώμενη, αν και όσο περνάει ο καιρός, δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο πολλοί νομίζουν.Από θέματα αντοχής, το G Flex 2 δείχνει και είναι ένα αρκετά δυνατό κινητό, έτοιμο να αντιμετωπίσει τα απρόοπτα της ζωής.
Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε κάνοντας ένα πείραμα όπως πέρσι, τοποθετώντας το ανάποδα πάνω σε οριζόντια επιφάνεια, ασκώντας πίεση στο πίσω μέρος. Άμεσα θα διαπιστώσουμε ότι η κυρτή οθόνη της συσκευής είναι και εν μέρη εύκαμπτη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα όση πίεση και να ασκήσουμε, κάτι που δε μπορούμε να ισχυριστούμε για πολλά άλλα smartphones της αγοράς που στηρίζονται όμως και σε άλλη ποιότητα υλικών.
Το εμπρόσθιο μέρος της συσκευής καλύπτεται από Gorilla Glass 3, με την LG να προχωρά σε μια ασυνήθιστη κίνηση και να ενισχύει την προστασία με ειδικά υλικά προκειμένου η αντοχή της οθόνης να γίνει 20% μεγαλύτερη, ειδικά στις 4 γωνίες όπου όπως μαθαίνουμε δε διακρίνεται η τεχνολογία της Corning . Στο πίσω μέρος υπάρχει ακόμη η κάμερα με το διπλό led flash, το laser autofocus το οποίο έρχεται απευθείας από το LG G3 για πιο γρήγορη εστίαση καθώς και τα κουμπιά αυξομείωσης ήχου και ενεργοποίησης της συσκευής, μια θέση η οποία έχει αποδειχθεί τελικά ως μια πανέξυπνη λύση.
Τεχνικά
Το LG G Flex 2 αποτελεί ένα από τα 2 κορυφαία smartphones της LG και δε θα μπορούσε να μην ενσωματώνει κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. Στην πρώτη γενιά της συγκεκριμένης σειράς, η συνθήκη αυτή δοκιμάστηκε από την τεχνολογία P-OLED η οποία είναι υπεύθυνη για το κυρτό σχήμα της οθόνης.
Φέτος τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα στον τομέα αυτό όχι μόνο εξαιτίας του πιο "λογικού" της μεγέθους αλλά και της ανάλυσης της η οποία ανεβαίνει στα 1920 x 1080, διορθώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που είχαμε με το πρώτο G Flex. Σε συνδυασμό με τις 5.5 ίντσες, ο αριθμός εικονοστοιχείων είναι πλέον στα 403 PPI, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την εμφάνιση του φαινομένου του "πιξελιάσματος".
Τα χρώματα είναι πολύ όμορφα, κάτι που περιμέναμε άλλωστε εξαιτίας της τεχνογνωσίας της κορεατικής εταιρείας στον τομέα αυτό, με την LG να μας έχει συνηθίσει σε κορυφαίες οθόνες, και με το συγκεκριμένο μοντέλο να μην αποτελεί εξαίρεση. Το κυρτό σχήμα πάντως δίνει κορυφαίες γωνίες θέασης, καλύτερες από οποιοδήποτε άλλο smartphone που έχουμε δοκιμάσει, κάτι απόλυτα αναμενόμενο.
Πάντως μας δημιουργεί απορία το γεγονός ότι η LG έχει επιλέξει να μη διαφοροποιήσει το μέγεθος της οθόνης σε σχέση με την άλλη ναυαρχίδα της εταιρείας, το LG G4, κάτι που δεν ισχύει για την ανάλυση η οποία στο G4 είναι πιο σύγχρονη (Quad HD), με ελάχιστα οφέλη όμως. Η απορία αυτή γίνεται μεγαλύτερη από τη στιγμή που το G4 το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, αν και δε διαθέτει κυρτή οθόνη, διαθέτει κυρτό σχήμα.
Στο εσωτερικό υπάρχει η τελευταία πρόταση της Qulacomm στον τομέα των SoC, το Snapdragon 810, με 64bit επεξεργαστή αυτή τη φορά, οκταπύρηνο, με τέσσερις πυρήνες Cortex-A53 χρονισμένους στο 1.5GHz και τους υπόλοιπους τέσσερις (Cortex A57) στα 2GHz, για πιο δύσκολες καταστάσεις.
Στη χώρα μας το G Flex 2 κυκλοφορεί στην έκδοση των 16GΒ αποθηκευτικού χώρου η οποία διαθέτει 2 GB RAM ενώ όπως συνηθίζει η LG, διαθέτει και ένα δεύτερο μοντέλο με μεγαλύτερη χωρητικότητα (32GB), αλλά και μεγαλύτερη μνήμη (3 GB) το οποίο όμως δεν πρόκειται να το δούμε στην Ελλάδα τουλάχιστον από τα επίσημα κανάλια διανομής.
Οι επιδόσεις της συσκευής είναι αναμενόμενα πολύ καλές, κάτι που μπορούμε να δούμε και στα παρακάτω αποτελέσματα διαφόρων εργαλείων μέτρησης επιδόσεων που δοκιμάσαμε. Αυτή είναι η μισή αλήθεια αφού η υπόλοιπη μισή είναι ότι η συσκευή μας δημιούργησε κάποια θέματα τα οποία και πρέπει να αναφέρουμε. Συγκεκριμένα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις καθυστέρησης στην απόκριση των μενού κατά την πλοήγηση ενώ συναντήσαμε και αρκετές καθυστερήσεις κατά την εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών, αν και αυτές ήταν ελάχιστες.
Σίγουρα πάντως τέτοια φαινόμενα θα θέλαμε να εκλείψουν από ναυαρχίδες εταιρειών, με την ευθύνη να πέφτει κυρίως στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το γραφικό περιβάλλον της LG και το οποίο κάθεται πάνω από την πλατφόρμα του Android.
Κατά τα άλλα δε λείπει η υποστήριξη σύνδεσης με δίκτυα 4G, NFC, ραδιοφωνικός δέκτης και δύο κάμερες, μία των 13MP η οποία υποστηρίζει οπτικό σταθεροποιητή και μία δεύτερη στο εμπρόσθιο μέρος με ανάλυση 2.1MP. Και το φετινό μοντέλο δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.
Η αυτονομία των 3.000mAh σίγουρα δεν εντυπωσιάζει, αφού αυτή με το ζόρι έφτανε την μία ημέρα με έντονη χρήση, αν και το χαρακτηριστικό της γρήγορης φόρτισης με τον ειδικό φορτιστή, κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα. Υπολογίστε ότι μια πλήρης φόρτιση θέλει 90 λεπτά από τη ζωή σας ενώ με 40 λεπτά φόρτισης, έχει ολοκληρωθεί το 50%.
Χρήση
Το LG G Flex 2 είναι το πρώτο κορυφαίο smartphone της LG για το 2015 το οποίο έρχεται με την έκδοση Android Lollipop και συγκεκριμένα με την έκδοση 5.01. Η νέα έκδοση της δημοφιλούς πλατφόρμας φέρνει σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό, ο οποίος δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία με το γραφικό περιβάλλον που παρουσίασε για πρώτη φορά η LG πέρσι με το G3.
Έτσι δε θα πρέπει να περιμένετε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το G3 αλλά σίγουρα οι διαφορές είναι μεγαλύτερες αν συγκρίνουμε το G Flex 2 με τον προκάτοχο του. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το γραφικό περιβάλλον της LG είναι ένα από τα καλύτερα που μπορούμε να βρούμε σε android smartphones, με όμορφα εικονίδια, ωραίος χρωματισμούς ανάλογα την εφαρμογή και τα γνωστά χρήσιμα κόλπα της LG όπως αυτό του Knock Code.
Για όσους δε γνωρίζουν, το Knock Code είναι ένα διαφορετικό σύστημα κλειδώματος της συσκευής, με τον κάτοχο της κατά τη ρύθμιση του να ορίζει τέσσερα διαφορετικά σημεία στην οθόνη τα οποία μόλις τα πατήσει με την οθόνη κλειστή, το G Flex 2 ξεκλειδώνει άμεσα στην κεντρική οθόνη του Android. Μάλιστα βλέπουμε ένα ακόμη κόλπο για πρώτη φορά, όπου και πάλι με κλειστή οθόνη, σύροντας το δάκτυλο από επάνω μέχρι κάτω, εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα η ώρα και η ημερομηνία, χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσουμε καν τη συσκευή.
Στην παρουσίαση της πρώτης γενιάς του G Flex, είχαμε αναφέρει τον προβληματισμό μας σχετικά με τα πραγματικά οφέλη της κυρτής οθόνης, τα οποία η LG προωθεί ως σημείο διαφοροποίησης από τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς. Κρίνοντας και από το νέο μοντέλο, δε μπορούμε να μην επαναλάβουμε τις αμφιβολίες μας, με τα πλεονεκτήματα να είναι ελάχιστα. Σε αυτά σύμφωνα με την LG είναι η μικρότερη απόσταση που υπάρχει από το στόμα μας στο μικρόφωνο της συσκευής, κάτι που θεωρητικά έχει ως αποτέλεσμα ο συνομιλητής μας να μας ακούει καλύτερα εξαιτίας λιγότερων εξωτερικών θορύβων, μια συνθήκη που στις δικές μας δοκιμές δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε.
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα πάντα σύμφωνα με την LG είναι η παρακολούθηση μιας ταινίας, με την καμπύλη της οθόνης του G Flex 2 να έχει ακτίνα 700 χιλ. ίδια δηλαδή με μια κυρτή οθόνη 55 ιντσών. Και το στοιχείο αυτό δε πιστεύουμε ότι απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων του G Flex 2 που αποδεδειγμένα δε θα παρακολουθήσει κάποια ταινία παρά μόνο κάποιο μικρό YouTube video. Μας άρεσε πάντως το scrolling κατά την πλοήγηση μας σε ιστοσελίδες, που δείχνει λίγο πιο φυσικό αλλά μέχρι εκεί.
Το σύστημα ειδοποιήσεων είναι αρκετά όμορφο, με τις γρήγορες ρυθμίσεις να βρίσκονται στο πάνω μέρος για άμεση ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ρυθμίσεων όπως το WiFi, των δεδομένων, του NFC κ.α. Από το ίδιο μέρος μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και τα QSlide apps, σημαντικό συστατικό του γραφικού περιβάλλοντος της LG, με τις οποίες μπορούμε να έχουμε μικρά παράθυρα όπως αυτό μιας αριθμομηχανής ή ενός browser, πάνω από οποιαδήποτε οθόνη βρισκόμαστε. Μπορούμε να ορίσουμε το μέγεθος το οποίο θα έχει καθώς και τη διαφάνεια της έτσι ώστε να μη μας μπερδεύει με το περιεχόμενο που βρίσκεται ακριβώς από κάτω της.
Το Smart Notice στην αρχική οθόνη, περνά απαρατήρητο για μια ακόμη φορά αφού η μόνη περίπτωση που το βρήκαμε χρήσιμο είναι κατά την υπενθύμιση αναπάντητων κλήσεων. Από την άλλη το Smart Keyboard, το πληκτρολόγιο που κατασκευάζει η ίδια η LG είναι αρκετά ανανεωμένο με καλύτερο εντοπισμό και διόρθωσης των λαθών που κάνουμε κατά την πληκτρολόγηση ενώ μας άρεσε η δυνατότητα ρύθμισης ύψους, στο σημείο που εμείς θέλουμε ακριβώς.
Κάμερες
Κορυφαίο smartphone χωρίς κορυφαία κάμερα δεν νοείται και έτσι το G Flex 2 έρχεται με μια αρκετά καλή κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 13MP και οποίος συνοδεύεται από τον πάντα χρήσιμο οπτικό σταθεροποιητή για λιγότερο κουνημένες φωτογραφίες και βίντεο. Για την όσο το δυνατόν καλύτερη λήψη των φωτογραφιών, η LG εξοπλίζει το G Flex 2 με διπλό LED flash αλλά και το Laser Autofocus, έναν τρόπο που μας έρχεται από τις compact κάμερες προκειμένου να μπορούμε να εστιάσουμε γρήγορα στο αντικείμενο που θέλουμε να κάνουμε λήψη.
Τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά, με ελάχιστο θόρυβο στις λήψεις που πραγματοποιήσαμε τις πρωινές ώρες ενώ περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα από τις βραδυνές λήψεις οι οποίες είναι απλά καλές, χωρίς να φτάνουν το επίπεδο άλλων ναυαρχίδων.
Σε καλό επίπεδο βρίσκεται και η εγγραφή βίντεο η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες αναλύσεις εκτός της Full HD στα 60fps, αφού υποστηρίζει και την 4Κ ανάλυση αλλά στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μειονέκτημα αποτελεί το φαινόμενο καθυστέρησης κατά την εστίαση, όπως μπορείτε να δείτε και στο δοκιμαστικό video.
Ιδική μνεία πρέπει να κάνουμε στον οπτικό σταθεροποιητή ο οποίος μας έρχεται απευθείας από το G3 και ο οποίος κάνει θαύματα ειδικά σε βραδινές λήψεις, με 20% καλύτερα αντικραδασμικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το περσινό μοντέλο.
Για τις selfies και τις βιντεοκλήσεις μας, υπεύθυνη είναι η εμπρόσθια κάμερα στα 2.1MP η οποία έχει και αυτή τη δυνατότητα εγγραφής Full HD video, στα 30fps αυτή τη φορά. Μας άρεσε και ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια αντίστροφη μέτρηση πριν τη λήψη μιας φωτογραφίας η οποία ονομάζεται Gesture Shot. Για να την ενεργοποιήσουμε το μόνο που χρειάζεται είναι να κρατήσουμε το smartphone μακριά μας, και να σφίξουμε το ελεύθερο χέρι μας σε γροθιά. Μόλις το G Flex 2 αναγνωρίσει αυτή την κίνηση, θα ξεκινήσει αντίστροφη μέτρηση η οποία θα οδηγήσει στη λήψη της φωτογραφίας.
Συμπεράσματα
Το G Flex 2 είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον smartphone το οποίο και φέτος μας δίνει όμως την αίσθηση του πειράματος, ειδικά μετά την απόφαση της LG να συνδυάσει την κυκλοφορία του σε πολύ κοντινή χρονική περίοδο με αυτή της μεγαλύτερης ναυαρχίδας, του G4 από την οποία η εταιρεία άλλωστε αναμένει εκατομμύρια πωλήσεις. Δε γνωρίζουμε τους λόγους για την απόφαση αυτή ειδικά όταν το κόστος απόκτησης του είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του G4, με τα πλεονεκτήματα κάθε πρότασης να μοιράζονται ανάμεσα στα δύο μοντέλα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυρτή οθόνη αποτελεί ένα στοίχημα για την LG, και ίσως αποτελεί τον προάγγελο των εύκαμπτων οθονών τα επόμενα χρόνια, μια κατηγορία smartphone όπου η LG αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εξαιτίας της τεχνογνωσίας της. Με επίσημη τιμή €769, το G Flex 2 έχει να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα smartphones της αγοράς με παρόμοια τιμή, μια μάχη το αποτέλεσμα της οποίας μας φαίνεται και φέτος προδιαγεγραμμένο.
Μας άρεσε
- Εμφάνιση
- Κάμερα
- Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Δεν μας άρεσε
- Τιμή
- Αυτονομία
- Η εγγραφή βίντεο δεν εστιάζει εύκολα