Η επίθεση των Κινέζων κατασκευαστών smartphone έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ασχέτως αν στην Ευρώπη και επομένως και στη χώρα μας δεν έχει γίνει αισθητή η παρουσία τους. Με εξαίρεση τις κορυφαίες ZTE και Huawei, οι περισσότερες Κινέζικες εταιρείες δεν έχουν έντονη παρουσία σε χώρες εκτός της Ασίας, επιλέγοντας την πώληση μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων τα οποία όμως έχουν αρκετούς περιορισμούς και μειονεκτήματα.
Η Lenovo, έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό πριν από περίπου 10 χρόνια όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά του τμήματος φορητών υπολογιστών της IBM, κάνοντας αίσθηση. Φτάνοντας στις μέρες μας, η κινεζική Lenovo έχει αναρριχηθεί στην 1η θέση των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρουσιάζοντας συνεχώς πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στα smartphones.Τελευταία μάλιστα εξαγόρασε την Motorola (μαζί με μερικές από τις ευρεσιτεχνίες της) από την Google.
Στις διάφορες εξορμήσεις μας σε διάφορες εκθέσεις, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά αρκετά smartphones της Lenovo τα οποία στηρίζονται στην πλατφόρμα του Android ενώ δεν έλειπαν μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις όπου «ψαγμένοι» καταναλωτές προχωρούσαν στην αγορά μοντέλων της εταιρείας από Κινέζικα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Όπως γνωρίζαμε από τις αρχές του χρόνου, ήταν θέμα χρόνου να δούμε επίσημα τα smartphones της Lenovo στην Ελλάδα, με την αρχή να γίνεται τον περασμένο μήνα και με την εταιρεία να ανακοινώνει την αποκλειστική διάθεση τεσσάρων μοντέλων μέσω του δικτύου διανομής της WestNet.
Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για μια εβδομάδα το κορυφαίο μοντέλο από τα τέσσερα με την ονομασία Lenovo S860 και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Εμφάνιση
Το σίγουρο είναι ότι η Lenovo δεν προχώρησε σε κάποια υπέρβαση στο σχεδιασμό του S860, και έτσι με την πρώτη γρήγορη επαφή θα λέγαμε ότι περνάει απαρατήρητη. Δεν είναι ωστόσο αδιάφορη. Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε δύο πράγματα που μας «χαλάνε», αυτά θα είναι σίγουρα το βάρος της συσκευής το οποίο φτάνει τα 190 γραμμάρια και το πάχος της το οποίο βρίσκεται στα 10.3 χιλιοστά.
Σε πρώτη φάση μας έφερε μνήμες από Lumia 920 -όχι βεβαίως στο design- το οποίο δέχτηκε θα λέγαμε αρκετά έντονη κριτική για τα συγκεκριμένα δύο χαρακτηριστικά του αν και για να είμαστε δίκαιοι στην περίπτωση του S860 τα πράγματα είναι καλύτερα εξαιτίας της μεγαλύτερης οθόνης και της εξίσου καλής κατασκευής. Βέβαια τα δύο αυτά χαρακτηριστικά υποψιαζόμαστε ότι έχουν άμεση σχέση με τη μπαταρία, η αυτονομία της οποίας διέλυσε το ρεκόρ επίδοσης στο "benchmark" που υποβάλλουμε κάθε smartphone που δοκιμάζουμε όπως θα διαβάσετε στην ειδική ενότητα της παρουσίασης, κάτι που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο υποψήφιος αγοραστής.
Στο εμπρόσθιο μέρος, κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη των 5.3 ιντσών, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δε προστατεύεται από Gorilla Glass (η κάποιας παρόμοιας τεχνολογίας γυαλί) και επομένως η αγορά ενός screen protector κρίνεται επιτακτική.
Το περίγραμμα της μπροστινής επιφάνειας είναι τοποθετημένο ελάχιστα πιο ψηλά από το γυαλί της οθόνης (πιθανόν για να προστατεύεται το γυαλί) αλλά η συγκεκριμένη απόφαση της Lenovo δεν μπορούμε να πούμε ότι μας άρεσε από άποψη αισθητικής.
Στο άνω και κάτω μέρος, η Lenovo έχει κάνει χρήση πλαστικού ενώ το πίσω μέρος είναι μια αποκάλυψη αφού η επιφάνεια του smartphone καλύπτεται από βουρτσισμένο αλουμίνιο με ωραίο φινίρισμα που σε συνδυασμό με το λογότυπο της εταιρείας δημιουργεί ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι με βάση την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει το S860, δε περιμέναμε να δούμε τη χρήση αλουμινίου και επομένως αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη. Στα πλάγια της συσκευής και στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η υποδοχή microSIM στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε δύο sim κάρτες αφού το Lenovo S860 ανήκει στην κατηγορία των dual sim κινητών τηλεφώνων.
Από την απέναντι πλευρά υπάρχουν τα κλασσικά πλήκτρα αυξομείωσης ήχου και ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της συσκευής ενώ στο κάτω μέρος υπάρχουν στερεοφωνικά ηχεία καθώς και η θύρα microUSB. Στην πάνω πλευρά εντοπίζεται η θύρα των ακουστικών.
Οι διαστάσεις του S860 (149.5 x 77 x 10.3 mm) είναι πάντως ικανοποιητικές για ένα smartphone με οθόνη 5.3 ιντσών, εξαιρώντας το βάρος και το πάχος, που παρουσιάζονται αυξημένα υποθέτουμε λόγω της μεγάλης μπαταρίας. Πάντως η χρήση με το ένα χέρι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός όπως συμβαίνει με όλα τα αντίστοιχου μεγέθους smartphones.
Τεχνικά
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας συσκευής έχουν άμεση σχέση με την τιμή, και αναμενόμενα όταν μιλάμε για μια συσκευή των €299, δε θα πρέπει να περιμένουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στο εσωτερικό του Lenovo S860 συναντάμε το MT6582 SoC της MediaTeK, με τετραπύρηνο επεξεργαστή τύπου Cortex A7, χρονισμένο στο 1.3GHz, 2GB RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου καθώς και Mali-400MP2 GPU. Οι επιδόσεις του επεξεργαστή δε μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς σε αρκετές περιπτώσεις αφού οι μικροκαθυστερήσεις είναι εμφανείς κατά την πλοήγηση στο UI και στα διάφορα μενού.
Ο αποθηκευτικός χώρος όπως είπαμε είναι 16GB αλλά η έλλειψη υποδοχής microSD καθιστά την επέκταση του αδύνατη, κάτι που αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό μειονέκτημα. Λογικά, την θέση της υποδοχής microSD έχει πάρει η υποδοχή για την δεύτερη κάρτα microSIM, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η έλλειψη της δεν είναι σημαντική. Παρόλα αυτά δεν απουσιάζει το GPS, o ραδιοφωνικός δέκτης και το Bluetooth 3.0.
Όσοι ψάχνουν υποστήριξη δικτύων 4ης γενιάς θα πρέπει να ψάξουν αλλού ενώ η οθόνη των 5.3 ιντσών είναι τεχνολογίας IPS, με HD ανάλυση 720 x 1280 που αντιστοιχεί σε 277ppi. Τα χρώματα της θα ικανοποιήσουν σίγουρα την πλειονότητα των χρηστών αφού παρουσιάζονται φυσικά. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα πάντως τα πράγματα αν το μαύρο χρώμα βρισκόταν πιο κοντά στο ιδανικό. Οι περισσότεροι χρήστες πάντως, θα βρουν την χρωματική απόδοση της οθόνης ικανοποιητική, αν και όχι και οι πολύ απαιτητικοί.
Στο πίσω μέρος της συσκευής εντοπίζεται η κύρια κάμερα που διαθέτει αισθητήρα ανάλυσης 8MP, συνοδεύεται από LED Flash και υποστηρίζει εγγραφή video σε Full HD ανάλυση. Στο εμπρόσθιο μέρος υπάρχει η δεύτερη κάμερα με ανάλυση 1.5MP η οποία δίνει καλά αποτελέσματα κατά την διεξαγωγή βιντεοκλήσεων με εφαρμογές όπως το Skype.
Android και εφαρμογές
Σε αντίθεση με τους προσωπικούς υπολογιστές όπου «σαρώνει» με τα Windows laptops, η Lenovo από την αρχή έκανε σαφείς τις προθέσεις της να στηριχτεί στην εξίσου δημοφιλή πλατφόρμα του Android η οποία διαθέτει αντίστοιχα τεράστια ποσοστά με τα Windows αλλά στην mobile πλατφόρμα.
Έτσι, η Lenovo μας ικανοποιεί εξοπλίζοντας το S860 με μια από τις τελευταίες εκδόσεις της πλατφόρμας της Google και συγκεκριμένα με την έκδοση Android 4.4.2 KitKat, προχωρώντας όμως σε έντονες αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον, πάνω από το οποίο έχει προσαρμόσει τη δική της πρόταση. Αυτή ξεχωρίζει για τα μεγάλα εικονίδια με έντονα χρώματα, μια ανανεωμένη οθόνη ειδοποιήσεων η οποία περιέχει διακόπτες εύκολης και γρήγορης ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης επί μέρους χαρακτηριστικών/ λειτουργιών της συσκευής όπως είναι για παράδειγμα το GPS ή το WiFi, καθώς και για την πληθώρα εφαρμογών με τα οποία έρχεται προεγκατεστημένο το S860.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι κρίνεται αναγκαία η παρουσία των περισσοτέρων εφαρμογών από αυτές που είναι εγκατεστημένες ενώ ειδικά στην περίπτωση της εκτέλεσης προγράμματος προστασίας από ιούς, θα λέγαμε ότι ίσως η παρουσία του είναι υπερβολή αφού είναι ελάχιστες οι πιθανότητες κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε κάτοχο ενός android smartphone όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.
Το Theme Center είναι διαθέσιμο για να σας προτείνει μια σειρά από διαφορετικές επιλογές εμφάνισης για το περιβάλλον της συσκευής, το οποίο ανανεώνεται συχνά πυκνά με νέες προτάσεις. Από τις εφαρμογές που βρίσκονται προεγκατεστημένες, ξεχωρίζουμε το Sync It, μια εφαρμογή για συγχρονισμό επαφών και μηνυμάτων και το Share It το οποίο αναλαμβάνει τη μεταφορά των αρχείων σας μεταξύ του smartphone, του tablet και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τέλος υπάρχει και το Secure it το οποίο εκτός από την προστασία ενάντια στους ιούς (είπαμε ότι δεν μας άρεσε που έτρεχε συνέχεια το antivirus καθυστερώντας το κινητό), διαθέτει δυνατότητα απομακρυσμένης διαγραφής των δεδομένων σας σε περίπτωση που το κινητό κλαπεί ενώ εμφανίζει το συνολικό όγκο δεδομένων που έχετε ξοδέψει μεταξύ άλλων.
Κάποια άλλα κόλπα που μπορούμε να κάνουμε με το S860 είναι το ξεκλείδωμα της οθόνης απλά με ένα swipe, να το κλειδώσουμε απλά αν το ανακινήσουμε ενώ υπάρχει και ρύθμιση κατά την οποία η συσκευή αναγνωρίζει πότε το πρόσωπο μας είναι μπροστά από την οθόνη, καθυστερώντας έτσι να την κλειδώσει με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούμε το smartphone.
Κατά την πλοήγηση μας στα μενού και στις εφαρμογές του Lenovo S860, παρατηρήσαμε μικροκαθυστερήσεις στην απόκριση, κάτι που δε το περιμέναμε είναι η αλήθεια μιας και παρόμοια προβλήματα γίνονται όλο και πιο σπάνια ακόμα και στην χαμηλή κατηγορία τιμής συσκευών Android. Τέλος, το ηχείο είναι δυνατό, χωρίς να διεκδικεί δάφνες στην ποιότητα αναπαραγωγής του ήχου.
Οι διαστάσεις όπως είπαμε της συσκευής είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου, ειδικά όταν μιλάμε για το πάχος και το βάρος. Η υποψία μας είναι ότι αυτό έγινε συνειδητά, με τη Lenovo να παίρνει την απόφαση να εξοπλίσει το S860 με μια τεράστια μπαταρία, συνολικής χωρητικότητας 4100mAh, από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει σε smartphone αυτής της κατηγορίας, αν όχι η μεγαλύτερη. Έχοντας και τη βοήθεια της εφαρμογής διαχείρισης ενέργειας για τις έκτακτες περιπτώσεις, η αυτονομία της συσκευής είναι κορυφαία, φτάνοντας στο σημείο να «διαλύσει» την ειδική δοκιμή στην οποία περνάμε όλα τα smartphones που παρουσιάζουμε. Σε πραγματικές συνθήκες θα πρέπει να προσβλέπετε σε πολύ άνετη χρήση μιας ημέρας χωρίς άγχος,, με το φορτιστή να γίνεται επιτακτικός αργά την επομένη μέρα.
Κάμερα
Το Lenovo S860 έρχεται με δύο κάμερες, μία στο πίσω μέρος με ανάλυση 8 megapixel, και μια δεύτερη στο εμπρόσθιο με ανάλυση 1.5 megapixel.
Η κύρια κάμερα όπως μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω δείγματα, έχει καλές επιδόσεις όταν οι λήψεις μας γίνονται κάτω από ήλιο ενώ σε συνθήκες κίνησης ή χαμηλού φωτισμού, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν με την αυτόματη εστίαση να μην βοηθά ιδιαίτερα. Αρνητική εντύπωση μας έκανε επίσης και το flash το οποίο είναι ένα από τα πιο «αδύναμα» flash που έχουμε συναντήσει ποτέ σε smartphone. Η εμπρόσθια κάμερα είναι ικανοποιητική για τις βιντεοκλήσεις σας με το Skype και απλά ανεκτή για τα selfies σας.
Η εγγραφή βίντεο στο Lenovo S860 γίνεται σε HD ανάλυση και δείγμα του μπορείτε να δείτε στη συνέχεια. Η ποιότητα της εικόνας κάτω από ήλιο είναι αρκετά καλή, όμως τα προβλήματα εμφανίζονται αν αποφασίσουμε να περπατήσουμε, αφού η έλλειψη οπτικού σταθεροποιητή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Δε μας άρεσε ακόμα και ο ήχος ο οποίος δεν είναι όσο καθαρός θα θέλαμε.
Τα εργαλεία ελέγχου για τη λήψη φωτογραφικών και βίντεο είναι αυτά που περιμέναμε χωρίς εκπλήξεις και θα σας ικανοποιήσουν πλήρως. Σε αυτά συναντάμε manual ρυθμίσεις για τη ρύθμιση iso, της ισορροπίας λευκού αλλά και τη λειτουργία burst mode για λήψη πολλαπλών φωτογραφιών.
Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας τα καλώς και κακώς κείμενα του Lenovo S860, δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η επίσημη κυκλοφορία συσκευών της Lenovo στην ελληνική αγορά αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές και με τους άλλους κατασκευαστές, πάντα προς όφελος του καταναλωτή.
Χωρίς να διεκδικεί δάφνες στον σχεδιασμό ή την αισθητική, η δημιουργία της Lenovo κάνει την έκπληξη στο πίσω μέρος με τη χρήση αλουμινίου, αλλά και την ενσωμάτωση μιας θηριώδους μπαταρίας η οποία προσφέρει πολύ μεγάλη αυτονομία στη συσκευή. Δυστυχώς το είδος του SoC δεν μας ικανοποίησε πλήρως, αφού δεν είχε αρκετή ισχύ για να ανταποκριθεί στο ομολογουμένως βαρύ UI της Lenovo με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μικροπροβλήματα κατά την πλοήγηση στα μενού.
Με τιμή €299, το Lenovo S860 έρχεται να δηλώσει παρόν σε μια κατηγορία έξυπνων κινητών τηλεφώνων όπου πραγματικά «πέφτουν κορμιά», με αξιόλογες προτάσεις όπως το LG G2, το Moto X κ.α
Μας άρεσε
- Η αυτονομία
- Η ύπαρξη μέταλλου
- Υποστήριξη δύο καρτών SIM
Δεν μας άρεσε
- Αδύναμο SoC
- Έλλειψη microSD υποδοχής
- Δεν υποστηρίζει 4G LTE δίκτυα