Μπορεί η Huawei να κλείδωσε την ονομασία “Ascend” στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο το P8, όχι μόνο καταφέρνει να διατηρήσει όλα τα στοιχεία που έκαναν τους προκατόχους του, Ascend P6 και Ascend P7 ξεχωριστούς, αλλά καταφέρνει να πάει και τα πράγματα μερικά βήματα παραπέρα.
Η Huawei, με συσκευές όπως τα Ascend P6 και P7 αλλά και το περσινό, πολύ καλό σχεδόν από κάθε άποψη Ascend Mate 7, κατάφερε να καταξιωθεί ως ένας κατασκευαστής που προσφέρει προηγμένα και ποιοτικά προϊόντα, και επιπλέον να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους όμοιας καταγωγής κατασκευαστές στην συνείδηση του κόσμου. Το Huawei P8, όχι μόνο αντιπροσωπεύει αυτή την προσπάθεια, αλλά ουσιαστικά τη μεγεθύνει και βάζει τα θεμέλια για την παγκόσμια καταξίωση της κατασκευάστριας εταιρείας, ως έναν παίχτη στην αγορά που μπορεί να χαράξει την δική του πορεία και να οδηγήσει κατά μέρος τις εξελίξεις.
Και αν όλα τα παραπάνω σε κάποιους ενδεχομένως να μοιάζουν υπερβολικά, αρκεί να πιάσετε το Huawei P8 στα χέρια σας για να αντιληφθείτε το μέγεθος της προσπάθειας της Huawei να καταφέρει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, και συνάμα να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.
Πρόκειται για μία πολύ όμορφη συσκευή, στιβαρή, καλαίσθητη και απέριττη, με λεπτό προφίλ που συνάμα δείχνει ανθεκτική και στιβαρή. Βεβαίως, στην σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολο πια να κάνεις την διαφορά, τουλάχιστον εμφανισιακά, με τις περισσότερες συσκευές Android να μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους, ωστόσο η προσπάθεια της Huawei, παρόλο που παρατηρούνται ομοιότητες με άλλα προϊόντα, δείχνει να έχει την δική της ταυτότητα. Αυτή η αίσθηση ξεκινάει από το εσωτερικό, αφού το P8 βασίζεται στο HiSilicon Kirin 930 SoC, που αποτελεί κατασκευή της ίδιας της Huawei, και στην συνέχεια εξαπλώνεται στο εξωτερικό, με το γυαλί και το επεξεργασμένο μέταλλο να παίζουν κυρίαρχο ρόλο.
Αισθητική – Χαρακτηριστικά
Από άποψη αισθητικής, το Huawei P8 διατηρεί τις γραμμές και την σχεδίαση των προκατόχων του, ωστόσο είναι καλύτερα φτιαγμένο, πιο στιβαρό και πιο κομψό, παρά την ύπαρξη της μεγαλύτερης σε διαγώνιο οθόνης. Πρόκειται για μία αρκετά ποιοτική συσκευή, με πολύ καλή συναρμολόγηση και ωραία επιλεγμένα υλικά που ταιριάζουν εξαιρετικά μεταξύ τους. Το μέταλλο κυριαρχεί τόσο στο πλαίσιο όσο και στην πλάτη και έχει ένα πολύ ωραίας αίσθησης φινίρισμα, το οποίο επιπλέον καθιστά το “κράτημα” αρκετά ασφαλές χωρίς να γλιστράει. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα λεπτό και κομψό, χωρίς να είναι βαρύ και ένα στοιχείο που δίνει πόντους στην συγκεκριμένη κατασκευή είναι ότι είναι απόλυτα επίπεδη, αφού δεν εξέχει το παραμικρό χαρακτηριστικό, με εξαίρεση βεβαίως, τα πλήκτρα χειρισμού στην δεξιά πλευρά.
Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 144,9 x 72,1 x 6,4 χιλιοστά και το βάρος της είναι 144 γραμμάρια. Η Κινέζικη εταιρεία δεν φαίνεται να έχει κάνει συμβιβασμούς –τουλάχιστον, ορατούς- στην ποιότητα κατασκευής του Huawei P8, με το γυαλί τύπου Gorilla Glass 3 να μην βρίσκεται μόνο στην πρόσοψη για να προστατεύσει την οθόνη, αλλά και στο πίσω μέρος, για να προστατεύσει την μαύρου ή λευκού χρώματος λωρίδα που βρίσκεται στο πάνω τμήμα και στο οποίο εδρεύει και η κύρια κάμερα με το dual-tone LED flash (το μέταλλο απουσιάζει στο συγκεκριμένο τμήμα για λόγους που έχουν να κάνουν με τις κεραίες και τις διάφορες ασύρματες τεχνολογίες).
Στην πρόσοψη της συσκευής, πέρα από την εντυπωσιακή οθόνη, παρατηρούμε αισθητήρες, το ακουστικό, ένα μικρό LED (για ενδείξεις διάφορων καταστάσεων, όπως στην περίπτωση της φόρτιση, στην περίπτωση κλήσης ή της λήψης μηνύματος κ.ά) καθώς και την εμπρόσθια κάμερα. Στην πρόσοψη δεν υπάρχουν capacitive πλήκτρα χειρισμού, ούτε καν το λογότυπο της εταιρείας, συντελώντας στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Παρόλα αυτά, η εταιρεία στην συσκευασία έχει συμπεριλάβει μια ειδική μεμβράνη προστασίας με την ονομασία Touchplus που προσθέτει... capacitive buttons στην συσκευή. Το λογισμικό μάλιστα προσαρμόζεται στην συγκεκριμένη επιλογή του χρήστη, και έτσι απομακρύνει την μπάρα με τα εικονικά πλήκτρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ωφέλιμη επιφάνεια.
Στο πάνω τμήμα, εντοπίζουμε την υποδοχή 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά καθώς και ένα πόρο μικροφώνου. Η αριστερή πλευρά της συσκευής είναι ελεύθερη από χαρακτηριστικά ή πλήκτρα. Στην κάτω πλευρά, παρατηρούμε δύο βίδες, που δίνουν μία κατά κάποιο τρόπο βιομηχανική νότα στο κατά τα άλλα κομψό και μινιμαλιστικό πλαίσιο, φιλοξενείται το μικρόφωνο, το ηχείο και η microUSB2.0 υποδοχή για την φόρτιση και την σύνδεση της συσκευής με τον υπολογιστή.
Η δεξιά πλευρά ενδεχομένως έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού πέρα από τον μεγάλο volume rocker για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, βρίσκουμε το πλήκτρο power on/ off το οποίο έχει μία... νότα από Sony (επειδή ξεχωρίζει παρόμοιο τρόπο) και τις δύο συρταρωτές υποδοχές για την κάρτα SIM και την δεύτερη κάρτα SIM ή την κάρτα μνήμης microSD (έχει διπλό ρόλο, ωστόσο ο χρήστης υποχρεούται να επιλέξει ένα από τα δυο χαρακτηριστικά).
Οθόνη
Η οθόνη στο Huawei P8 είναι τύπου IPS LCD, έχει διαγώνιο 5,2 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση 1080 x 1920 pixels (424ppi) ενώ προστατεύεται από Gorilla Glass 3. Παρόλο που ο αριθμός των εικονοστοιχείων ανά ίντσα είναι μικρότερος από εκείνον στο Ascend P7, η διαφορά είναι ελάχιστη για να την παρατηρήσετε με γυμνό μάτι. Η διαφορά ωστόσο στο μέγεθος της οθόνης είναι σημαντική, και θα την εκτιμήσετε ιδιαιτέρως όταν σερφάρετε στο Internet, όταν παίζετε παιχνίδια ή όταν παρακολουθείτε video.
Χάρη στην χρήση ενός νέου τύπου πάνελ IPS-NEO τα μαύρα είναι αρκετά “πιο σκούρα” από αυτά που συνήθως συναντούμε σε οθόνες του είδους και τα επίπεδα αντίθεσης είναι σχεδόν… εξαιρετικά. Η φωτεινότητα επίσης βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο, και επαρκεί για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων, έχει ως αποτέλεσμα το Huawei P8 να προσφέρει αρκετά καλό επίπεδο θέασης κάτω από το έντονο φως του ήλιου, αν και για να αισθανθείτε άνετα θα πρέπει να μεγιστοποιήσετε την φωτεινότητα.
Προδιαγραφές
Το Huawei διαθέτει οθόνη IPS-NEO LCD 5,2 ιντσών που υποστηρίζει ανάλυση 1080p. Βασίζεται στο HiSilicon Kirin 930 SoC, το οποίο διαθέτει έναν dual quad-core επεξεργαστή 64-bit με τέσσερις πυρήνες Cortex-A53 χρονισμένους στα 2,0GHz που ενεργοποιούνται στις βαριές και απαιτητικές εργασίες και άλλους τέσσερις ακόμη πυρήνες Cortex-A53 που αναλαμβάνουν δράση σε λιγότερο απαιτητικές εργασίες για να βελτιστοποιήσουν την αυτονομία της μπαταρίας. Η GPU είναι τύπου Mali-T628 MP4.
To system-on-chip συνοδεύουν 3GB RAM και 16GB ή 64GB επεκτάσιμου –μέσω κάρτας μνήμης microSD- αποθηκευτικού χώρου. Η υποδοχή microSD χρησιμεύει ωστόσο και ως δεύτερη υποδοχή για κάρτα SIM (υπάρχουν δυνατότητες Dual SIM) και επομένως, ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μεταξύ του μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου και της ενεργοποίησης της λειτουργίας Dual SIM.
Το Huawei P8 υποστηρίζει δίκτυα 4G LTE Cat.6 (300Mbps), dual-band WiFi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.1, FM Radio, GPS, NFC, USB OTG (On-the-Go), υποστηρίζει active noise cancelation με επιπλέον μικρόφωνο ενώ διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα 2680mAh.
Στην πρόσοψη διαθέτει κάμερα 8,0 Megapixels με δυνατότητα λήψης video ανάλυσης 1080p ενώ στο πίσω μέρος εξοπλίζεται με κάμερα 13 Megapixels που συνοδεύεται από dual-tone LED flash. Ένα χαρακτηριστικό που ενδεχομένως να ξενίσει κάποιους, είναι ότι προαιρετικά, μπορεί να δεχτεί μία ειδική επίστρωση στην οθόνη, που του προσθέτει capacitive buttons στην πρόσοψη.
Κάμερα
Το P8 διαθέτει μία κάμερα 8,0 Megapixels στην πρόσοψη, η οποία προσφέρει την δυνατότητα λήψης πανοράματος selfie καθώς και εγγραφής video σε ανάλυση 1080p. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ικανή κάμερα, με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να τραβήξετε αρκετά ποιοτικές selfies και video, με ωραία χρώματα, φωτεινές και με αρκετή λεπτομέρεια στις οποίες μάλιστα μπορείτε να προσθέσετε διάφορα εφέ ή να επεξεργαστείτε με το παρεχόμενο λογισμικό.
Η κύρια κάμερα, αυτόματης φυσικά εστίασης, διαθέτει σύστημα φακών με διάφραγμα f/2.0 και βασίζεται σε αισθητήρα RGBW ανάλυσης 13 Megapixels. Στα πλεονεκτήματα της είναι το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας (OIS), που αποτελεί σημαντική βοήθεια σε περιπτώσεις που βρίσκεστε σε κίνηση ή τραβάτε φωτογραφίες και video σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού.
Η κάμερα συνοδεύεται από dual-tone LED flash και προσφέρει δυνατότητα λήψης video ανάλυσης 1080p.
Ορισμένα ιδιαίτερα χρήσιμα χαρακτηριστικά σε όσους θέλουν να πειραματιστούν για να δημιουργήσουν εντυπωσιακές φωτογραφίες παίζοντας με το φως σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού είναι τα modes Light Painting και Light Trails. Μία high-end συσκευή αυτού του επιπέδου πάντως, θα έπρεπε –αν και ενδεχομένως ορισμένοι να θεωρούν την συγκεκριμένη δυνατότητα overkill- να υποστηρίζει εγγραφή video σε ανάλυση 4K, από την στιγμή που τουλάχιστον η πλειονότητα των μοντέλων της κατηγορίας την υποστηρίζει.
Το λογισμικό για την κάμερα είναι ιδιαίτερα απλό από άποψη σχεδιασμού, ώστε να είναι χρήσιμο ακόμα και σε άτομα που δεν γνωρίζουν πολλά, αλλά παράλληλα προσφέρει αρκετές ρυθμίσεις και δυνατότητες, ώστε ο έμπειρος χρήστης να μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες της κάμερας του κινητού. Προσφέρονται διάφορα εύκολα στην χρήση modes για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε περίσταση (π.χ Ίχνη από φώτα αυτοκινήτων, Γκράφιτι φωτός, Ρέον νερό και Έναστρος ουρανός), διάφορες λειτουργίες καλλωπισμού (όπως η λειτουργία ομορφιάς που εξαφανίζει ατέλειες στο πρόσωπο κ.ά), διάφορα φίλτρα σε πραγματικό χρόνο αλλά και διάφορες αυτόματες λειτουργίες (όπως HDR, Βέλτιστη νυχτερινή λήψη, καλύτερη φωτογραφία, απόλυτη εστίαση, ηχητικό σημείωμα, πανόραμα, η τέλεια elfie) για να διευκολύνουν σημαντικά την φωτογράφηση. Ο χρήστης που μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης έως και 4160 x 3120 pixels (4:3, 13MP) ή 4160 x 2336 pixels (16:9, 10MP) και video ανάλυσης έως και 1080p μπορεί να χρησιμοποιήσει τον οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, να επέμβει στην ισορροπία λευκού, στο ISO κ.ά.
Τα αρχεία που προσφέρει η κύρια κάμερα του Huawei P8, χαρακτηρίζονται από πειστικά, γεμάτα ζωντάνια χρώματα, που είναι ελαφρώς υπερκορεσμένα αλλά που μας άρεσαν. Η αντίθεση και η ευκρίνεια βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, και ο θόρυβος κρατιέται σε ανεκτά επίπεδα, χωρίς την χρήση ιδιαίτερα επιθετικών αλγόριθμων που ενδεχομένως θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην λεπτομέρεια, η οποία ευτυχώς είναι επαρκέστατη για το μέγεθος του αισθητήρα.
Το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε και για την ποιότητα των αρχείων video σε ανάλυση 1080p και στα 30fps (και με στερεοφωνικό ήχο στα 96Kbps), αν και υπολείπονται ελαφρώς σε λεπτομέρεια και σε ευκρίνεια σε σχέση με εκείνα των φωτογραφιών.
Λογισμικό
Το λογισμικό του Huawei P8 έχει την ονομασία Emotion UI 3.1 και βασίζεται στο Android 5.0 Lollipop. Είναι σίγουρα ξεχωριστό, αφού δεν διαθέτει το γνωστό app drawer που συναντούμε στην πλειονότητα των συσκευών του είδους, μιμούμενο κατά μία άποψη την λογική της Apple στο iOS. Όλες οι εφαρμογές ή οι φάκελοι των εφαρμογών βρίσκονται σε κοινή θέα, και είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμες.
Επομένως, η Huawei προτίμησε να μην βασιστεί στην αισθητική του Material Design της Google, παρά θέλησε να διατηρήσει την αισθητική του EMUI, που γνωρίσαμε στις εκδόσεις KitKat, διατηρώντας την ταυτότητα, την αισθητική και την εμπειρία χρήσης που το διαφοροποιούν από τις άλλες λύσεις στην αγορά. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να επέμβουν και να παραμετροποιήσουν την εμφάνιση στο λογισμικό, ώστε να ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα δεκάδες widgets στην οθόνη κλειδώματος ή στα διαθέσιμα πάνελ, αλλά και στις δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες- ταπετσαρίες και themes που προσφέρονται (μπορούν να αλλάζουν αυτόματα κάθε φορά που “ξυπνάτε” το κινητό) και στις ρυθμίσεις και στις επιλογές που υπάρχουν.
Με ένα σύρσιμο από κάτω προς τα πάνω χαμηλά στην οθόνη κλειδώματος εμφανίζεται ένα μικρό πάνελ με σύντομες ρυθμίσεις (π.χ για την μουσική) και συντομεύσεις για βασικά χαρακτηριστικά και εφαρμογές (όπως για παράδειγμα την εκκίνηση της κάμερας, του φακού κ.ά) το οποίο είναι μία ωραία προσθήκη, που θυμίζει αρκετά αυτό που χρησιμοποιεί η Apple στο iOS.
Στην οθόνη κλειδώματος επίσης μπορείτε να προσθέσετε widgets ή ακόμα και συντομεύσεις. Με την εισαγωγή στο βασικό περιβάλλον χρήσης, παρατηρούμε όπως αναφέραμε έναν launcher από τον οποίο απουσιάζει το γνωστό συρτάρι εφαρμογών του Android. Αυτό σημαίνει ότι μετά το κατέβασμα, οι εφαρμογές εγκαθίστανται απευθείας στην αρχική οθόνη (έτσι δεν χρειάζεται να δημιουργείτε συντομεύσεις) αν και μπορείτε να τις οργανώσετε σε φακέλους.
Με pinch στην homescreen (οπουδήποτε), θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει δυνατότητα μέσω του Overview να επέμβετε στα homescreen panes (μπορείτε να έχετε έως και εννέα). Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε panes κατά βούληση, να αλλάξετε ταπετσαρίες, να επέμβετε στο είδος του transition (π.χ Box, Flip over, Squeeze) καθώς περιηγείστε στα panes, να προσθέσετε widgets ενώ προσφέρεται και δυνατότητα να εισέλθετε στις ρυθμίσεις αρχικής οθόνης. Μία σημαντική επίσης δυνατότητα στο Overview mode είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε το είδος του πλέγματος για την διάταξη των εφαρμογών (4x5, 5x4, 5x5), ανάλογα πόσο πυκνή θέλετε να είναι αυτή η διάταξη.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Emotion UI είναι η ελευθερία επιλογής ταπετσαρίας που προσφέρει (Themes). Η ποικιλία θεμάτων είναι εκπληκτική (αποκλείεται να μην βρείτε ποικιλία designs που ταιριάζουν στο γούστο και στις απαιτήσεις σας), ενώ εξίσου αξιοπρόσεκτη είναι η γενικότερη οργάνωση (με dedicated download center, με δυνατότητα εγγραφής κ.ά). Όσον αφορά στις ταπετσαρίες, τόσο για την οθόνη κλειδώματος, όσο και για την αρχική οθόνη, μπορούν να αλλάζουν τυχαία, ανά κάποιο χρονικό διάστημα ή με ανακίνηση της συσκευής.
Στην περιοχή ειδοποιήσεων παρατηρούμε δύο καρτέλες, μία για τις διάφορες ειδοποιήσεις, και μία για τις συντομεύσεις βασικών χαρακτηριστικών και ρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές ευκολίες και δυνατότητες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο χρήστης για να φέρει το κινητό στα μέτρα του. Έτσι, μπορεί να ρυθμίσεις ποιες από τις εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες στο κινητό του, μπορούν να “στέλνουν” ειδοποιήσεις ενώ μπορεί να επέμβει στις συντομεύσεις και να επιλέξει εκείνες που θέλει να διακρίνονται στην καρτέλα του κέντρου ειδοποιήσεων/ συντομεύσεων.
Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα επιλογής στυλ αρχικής οθόνης, επιλέγοντας ανάμεσα στην κλασική που προσφέρει το Emotion UI και σε μία απλούστερη εκδοχή, που είναι ιδανική για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το Android, που είναι ηλικιωμένοι ή παιδιά ή που επιθυμούν το απλούστερο περιβάλλον χρήσης, με τις βασικές λειτουργίες, όταν το κινητό βρίσκεται στην βάση του στο ταμπλό του αυτοκινήτου.
Η μπάρα με τα εικονικά πλήκτρα μπορεί να αλλάξει (προσφέρονται διάφορες επιλογές για να βρείτε την διάταξη των πλήκτρων που ταιριάζει περισσότερο στο γούστο σας) ωστόσο η βασική επιλογή, περιλαμβάνει τρία πλήκτρα, το πλήκτρο αρχικής οθόνης στο κέντρο, το πλήκτρο επιστροφής αριστερά και το πλήκτρο για την διαχείριση εργασιών στα δεξιά (με swipes μπορείτε να κλείσετε εργασίες και εφαρμογές ενώ υπάρχει και δυνατότητα να κλείσουν όλες μαζί). Η εταιρεία επίσης προσφέρει δυνατότητα One-hand UI, ώστε να διευκολύνεται ο χειρισμός με το ένα χέρι.
Όμως δεν είναι μόνο τα παραπάνω που καθιστούν το Emotion UI ξεχωριστό, αφού η εταιρεία φαίνεται πως θέλει να προσφέρει στους χρήστες όσο το δυνατόν περισσότερες ευκολίες και δυνατότητες για να κάνουν την δουλειά τους όσο το δυνατόν πιο απλά και αποτελεσματικά. Έτσι πέρα από την απλή αρχική οθόνη ή την παραμετροποιήσιμη μπάρα πλοήγησης και το One-hand UI, προσφέρει δυνατότητες διαχείρισης της κίνησης δεδομένων και εξοικονόμησης ενέργειας, δυνατότητες πληρωμής με ένα πάτημα, δυνατότητες διαχείρισης των ειδοποιήσεων, των εφαρμογών δικτύου (επιλογή των εφαρμογών που θέλετε να επικοινωνούν στο Internet ή όχι, μέσω WiFi ή μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας) και δυνατότητα προστασίας εφαρμογών (με αυτόν τον τρόπο επιλέγετε τις εφαρμογές ή όχι που θέλετε να λειτουργούν μετά την απενεργοποίηση της οθόνης).
Επίσης προσφέρεται χαρακτηριστικό “Do not disturb” (μην ενοχλείτε) αλλά και διάφορες έξυπνες λειτουργίες όπως αναγνώριση ομιλίας (π.χ μπορείτε να φωνάξετε στο κινητό με ένα σύνθημα για να “ξυπνήσει” ώστε να το εντοπίσετε στον χώρο που βρίσκεστε) και έλεγχος κίνησης (π.χ αναστροφή για σίγαση, πιάσιμο για μείωση της έντασης κουδουνίσματος, ανακίνηση για αναδιάταξη εφαρμογών, σήκωμα για απάντηση σε κλήση κ.ά).
Παράλληλα, ενσωματώνει ειδική εφαρμογή για τον καθαρισμό του αποθηκευτικού χώρου από άχρηστα αρχεία ή την επιτάχυνση του τηλεφώνου, “καθαρίζοντας” την μνήμη. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίσαμε επίσης είναι το LINK+ για την βελτίωση της εμπειρίας επικοινωνίας, που διακρίνεται σε δύο τομείς, τους Wi-Fi+ (έξυπνη επιλογή δικτύου WiFi ή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας) και Signal+ (λήψη σήματος από όλες τις κατευθύνσεις για βελτίωση της σταθερότητας του σήματος). Επίσης προσφέρεται NFC αλλά και η τεχνολογία Huawei Beam που σας επιτρέπει να μεταφέρετε αρχεία (εικόνες, video, επαφές) μεταξύ του Huawei P8 και άλλων συσκευών που διαθέτουν NFC.
Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, η εταιρεία προσφέρει τρία σχέδια παροχής ενέργειας, το Κανονικό, το Έξυπνο και το Ultra. Με την επιλογή του τελευταίου, διατηρούνται μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, αλλά είναι η καταλληλότερη λύση, όταν δεν έχετε άλλη επιλογή και πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσετε περισσότερη αυτονομία.
Επιδόσεις
Οι επιδόσεις του Huawei P8 βρίσκονται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν τις επιδόσεις των κορυφαίων smartphones της αγοράς που βασίζονται σε τελευταίας γενιάς high-end SoCs των Qualcomm και Samsung. Παρόλα αυτά, ακόμα και οι απαιτητικοί χρήστες, δεν θα παραπονεθούν για την συμπεριφορά του κινητού κατά την πλοήγηση στο Internet που είναι άψογη, ούτε κατά την αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p ενώ ακόμα και στο gaming, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παράπονα. Βεβαίως, η GPU είναι αρκετά χαμηλότερης δυναμικότητας από άλλες που εντοπίζουμε σε high-end SoCs άλλων κατασκευαστών και ενδεχομένως μελλοντικά να προκύψουν ζητήματα με κάποια σύγχρονα τρισδιάστατα παιχνίδια (στο Asphalt 8 δεν συναντήσαμε πάντως προβλήματα με την GPU).
Η μπαταρία των 2680mAh επαρκεί για να σας κρατήσει μακριά από τον φορτιστή για περισσότερο από μία μέρα με σχετικά έντονη χρήση, ωστόσο να περιμένετε αυξημένη επίδοση, έστω και για μερικές ώρες, στον συγκεκριμένο τομέα εφόσον ενεργοποιήσετε την λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η Huawei έχει προσθέσει και μία λειτουργία με την ονομασία Ultra Power Saving, για περιπτώσεις ανάγκης, η οποία βελτιώνει σημαντικά την αυτονομία, αφού απενεργοποιεί πολλά χαρακτηριστικά του κινητού, διατηρώντας τα απολύτως απαραίτητα με στόχο να σας προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Η συσκευή, λόγω της κατασκευής, δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση αλλά ούτε και κάποια τεχνολογία ταχείας φόρτισης, χαρακτηριστικά που συναντούμε σε smartphones που βασίζονται κυρίως σε system-on-chips της Qualcomm.
Συμπεράσματα
Για να αγοράσει κάποιος το Huawei P8 θα πρέπει να επενδύσει €499, που είναι αρκετά χρήματα, ωστόσο αντικατοπτρίζουν ως επί το πλείστον την υψηλή ποιότητα κατασκευής και τις δυνατότητες της συγκεκριμένης συσκευής. Είναι μία αξιοπρόσεκτη συσκευή, που αξίζει εφόσον επιθυμείτε να αγοράσετε νέο smartphone να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα για να την δείτε από κοντά και να την περιεργαστείτε. Βεβαίως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις σε αυτό το επίπεδο τιμής, ωστόσο οι περισσότερες είναι περσινές και ίσως αυτό επηρεάσει την επιλογή σας.
Το Huawei P8 εξοπλίζεται με 64-bit dual quad-core επεξεργαστή, που προσφέρει αρκετά καλές επιδόσεις, έχει πολύ καλή οθόνη, προσφέρει πλούσιο λογισμικό με πολλές έξυπνες δυνατότητες, καλή αυτονομία μπαταρίας και επιδεικνύει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής ενώ επιπλέον είναι ιδιαίτερα κομψό. Επίσης διαθέτει δύο ικανότατες κάμερες που θα σας ανταμείψουν με την ωραία χρωματική απόδοση και τις πλούσιες λειτουργίες τους. Γενικώς, είναι μία πολύ καλή all-around συσκευή. Απλώς, έρχεται σε μία κατηγορία συσκευών, που… “παίζει πολύ ξύλο”.
Μας άρεσε
• Ποιότητα κατασκευής
• Απόδοση οθόνης
• Δυνατότητα Dual SIM
• Επιδόσεις
• Πολλές δυνατότητες στο λογισμικό και πολλές έξυπνες λειτουργίες
Δεν μας άρεσε
• Πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στην δυνατότητα για δεύτερη
κάρτα SIM και την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου
• Δεν υποστηρίζει WiFi 802.11ac
• Δεν υποστηρίζει εγγραφή video σε 4K