Μας άρεσε
- Κορυφαίες επιδόσεις, άριστη οθόνη και υπέρ-ταχεία φόρτιση
- Κάμερα που ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία
- Άψογο σχεδιαστικά, εναρμονίζεται η μεγάλη κάμερα στην πλάτη
Δεν μας άρεσε
- Έλλειψη υποστήριξης 5G, GMS και HDR (με αστερίσκο τα δύο τελευταία)
- Η μπαταρία αναβαθμίστηκε, όμως όχι όσο περιμέναμε
Η σειρά-ναυαρχίδα της Huawei επιστρέφει, με το Huawei P60 Pro στην πρώτη γραμμή. Όπως και οι προκάτοχοί του, έτσι κι αυτό έρχεται με κάμερα απίστευτων δυνατοτήτων, όπως και με χαρακτηριστικά ενός πραγματικά κορυφαίου smartphone σε όλους τους τομείς.
Η Huawei, παρά την κατάσταση με τα Google Mobile Services, ενδεχομένως να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ζωής της, έχοντας υπερβεί κολοσσιαία εμπόδια και συνεχίζοντας να παράγει εμβληματικές συσκευές. Το Huawei P60 Pro έφτασε στα χέρια μας, το δοκιμάσαμε και το αναλύουμε στο κείμενο που ακολουθεί.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ξεκινάμε με τον εξωτερικό σχεδιασμό, συγκεκριμένα τις διαστάσεις, οι οποίες φτάνουν τα 16.1x7.45x0.83cm και το βάρος στα 200 γραμμάρια, δηλαδή είναι ελάχιστα μεγαλύτερο και πιο βαρύ συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο μοντέλο. Συνεχίζει να διαθέτει προστασία IP68 ενάντια σε νερό και σκόνη, απόρροια μιας ποιοτικής κατασκευής με πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι και γυάλινη πλάτη. Τα φετινά χρώματα, Black και Rococo Pearl, είναι εξίσου εντυπωσιακά και ιδιαίτερα. Από τη μία, το πάντοτε άψογο μαύρο, από την άλλη το «μαρμάρινο» Rococo Pearl που τραβάει τα βλέμματα.
Στην πίσω πλευρά, πάνω αριστερά εντοπίζεται η κάμερα – γενναιόδωρη σε μέγεθος. Ο φακός φτάνει σχεδόν μέχρι το κέντρο, όμως δεν εξέχει ιδιαίτερα από το σώμα και το κινητό δεν «χορεύει» όταν ακουμπάει σε τραπέζι. Ο μεγάλος φακός διαθέτει ένα ασημένιο δαχτυλίδι περιμετρικά, ενώ οι δύο μικρότεροι επάνω και κάτω από αυτόν, είναι δραματικά μικρότεροι και χωρούν στο ευρύτερο, οβάλ εξόγκωμα που φιλοξενεί το σύστημα κάμερας. Πέραν αυτών, η πλάτη είναι πεντακάθαρη με το λογότυπο Huawei να εμφανίζεται κάθετα στην αριστερή κάτω γωνία, σε μέγεθος που δεν τραβάει εύκολα το μάτι. Γενικά, παρά τον μεγάλο αισθητήρα και φακό, η κάμερα δεν δείχνει άσχημη στην πλάτη του κινητού, ούτε είναι κεντραρισμένη για να τραβάει το μάτι.
Η αριστερή πλευρά της συσκευής είναι καθαρή από πλήκτρα και οπές, καθώς στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα ενεργοποίησης και ρύθμισης έντασης, ενώ κάτω θα βρούμε την υποδοχή καρτών SIM, μια θύρα USB-C και ένα ηχείο. Το πλήκτρο ενεργοποίησης εξέχει όσο και το πλήκτρο έντασης, καθώς ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται κάτω από την οθόνη και όχι ενσωματωμένος σε κουμπί.
Γυρνώντας μπροστά, βρίσκουμε την οθόνη μεγέθους 6.67” με πάνελ τεχνολογίας LTPO OLED και ανάλυση 2700x1220 με πυκνότητα 444ppi.
Σε σχέση με την οθόνη στο περυσινό μοντέλο, έχουν γίνει ουσιώδεις αναβαθμίσεις, με κυριότερο τον δυναμικό ρυθμό ανανέωσης που φτάνει από το 1Hz στα 120Hz και το touch sampling rate στα 300Hz. Υποστηρίζει HDR10+ και βάθος χρώματος 10-bit, προσφέροντας φοβερά ακριβή και ποιοτικά χρώματα, όπως και άψογη αντίθεση με πραγματικό μαύρο στα σκοτεινά σημεία. Η φωτεινότητα φτάνει στα 1500nits, οπότε ακόμη και σε έντονη ηλιοφάνεια δεν είχαμε κανένα απολύτως θέμα με την ανάγνωσή της.
Από παιχνίδια μέχρι ταινίες και σειρές, οτιδήποτε παρακολουθήσαμε έδειχνε άψογο. Τα περιθώρια είναι πολύ μικρά και η κάμερα τύπου punch-hole στην κορυφή δεν «κλέβει» πολύ χώρο. Μέσα σε όλα τα τεχνικά, έρχεται η πιστοποίηση TÜV Rheinland για να ολοκληρώσει την λίστα. Είναι μια από τις ποιοτικότερες οθόνες, αν όχι η ποιοτικότερη, που έχουν φτάσει στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια. Ένα πρόβλημα που παραμένει, αλλά λύνεται με μερικά επιπλέον βήματα, είναι η ύπαρξη HDR σε εφαρμογές όπως Netflix κλπ. Απευθείας από τις εφαρμογές, το HDR δεν υποστηρίζεται, όμως αν τρέξουν μέσα από την εφαρμογή Gbox (περισσότερα στη συνέχεια) τότε το HDR υποστηρίζεται κανονικά.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Huawei P60 Pro έρχεται με τον Snapdragon 8+ Gen 1 4G, ένα οκταπύρηνο SoC (Octa-core, 1x [email protected] GHz, 3x Cortex-A710 @ 2.75 GHz, 4x Cortex-A510 @ 2.0 GHz, GPU: Adreno 730) και συνοδεύεται από 8GB ή 12GB LPDDR5 RAM και 256GB ή 512GB ROM. Δεν είναι το τελευταίο μοντέλο της αγοράς μεν, όμως στην πράξη μικρή (σχετικά) σημασία έχει. Αυτό που μάλλον θα απασχολήσει περισσότερους, είναι η έλλειψη υποστήριξης δικτύων 5G. Η αναγκαιότητα ή χρησιμότητά του δεν είναι στις προτεραιότητες όλων, όμως ενδεχομένως να βλάψει την μακροζωία της συσκευής.
Στα benchmarks που τρέξαμε, είδαμε εντυπωσιακά νούμερα που αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητά μας με το κινητό. Στο Geekbench 5 επέστρεψε σκορ 1325 (Single-Core) και 4255 (Multi-Core), στο 3D Mark Wild Life Extreme σκορ 2783. Στο νεότερο Geekbench 6, πήραμε 1465 πόντους στο Single Score και 4046 στο Multi-Core. Στην καθημερινότητά μας, οι βασικότερες εφαρμογές ήταν Slack, Spark, Gmail, Spotify, τη σουίτα Office και την αντίστοιχη της Google, όπως και παρόμοιου είδους εφαρμογές γραφείου και παραγωγικότητας. Ο Edge browser ήταν η βασική μας επιλογή -δοκιμάζουμε συχνά την δυνατότητα AI που προστέθηκε- και φιλοξενούσε διαρκώς πάνω από δυο ντουζίνες καρτέλες. Όπως ήταν αναμενόμενο, στα παραπάνω δεν δυσκολεύτηκε ποτέ.
Στραφήκαμε στα παιχνίδια, όπως τα Genshin Impact, Call of Duty Mobile και League of Legends Wild Rift. Το απαιτητικό Final Fantasy VII The First Soldier που συνήθως δοκιμάζουμε, δυστυχώς πλέον κατέβασε ρολά και δεν μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως τα πήγε άψογα στα τρία παραπάνω και σε πολλά ακόμη, λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια. Για παράδειγμα, στο Genshin Impact κρατούσε 45-50fps σταθερά, ενώ στο Call of Duty Mobile και LOL Wild Rift κρατούσε τα 60fps, πάντοτε στις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών.
Η μπαταρία του Huawei P60 Pro έχει χωρητικότητα 4815mAh, αισθητά μεγαλύτερη συγκριτικά με του προκατόχου του. Στις δοκιμές μας, κρατούσε το κινητό «ζωντανό» για περίπου μιάμιση μέρα, έχοντας ενεργοποιημένο τον δυναμικό ρυθμό ανανέωσης και απέχοντας από παιχνίδια. Με μια ώρα παιχνιδιού, χρειαζόταν μια φόρτιση τις πρώτες βραδινές ώρες. Κινείται στα επίπεδα της κατηγορίας του, όμως με 500mAh περισσότερα συγκριτικά με το περυσινό μοντέλο, σίγουρα περιμέναμε κάτι καλύτερο.
Υποστηρίζει ταχεία φόρτιση Huawei SuperCharge 88W ενσύρματα και 50W ασύρματα. Μέσα σε 15 λεπτά, φτάνει περίπου στο 50% και μια πλήρης φόρτιση απαιτεί περίπου 40 λεπτά. Υπάρχει η δυνατότητα για Turbo Charging, προσφέροντας 5%-10% στον ίδιο χρόνο φόρτισης. Σε μια ανάγκη, σίγουρα βοηθάει όμως δεν πρόκειται για δραστικά διαφορετικά νούμερα. Ο φορτιστής περιλαμβάνεται και φέτος στη συσκευασία και μάλιστα διαθέτει στο πίσω μέρος διπλή είσοδο USB Type A και USB Type C, κάτι σίγουρα βολικό.
Στην Ευρώπη, το Huawei P60 Pro έρχεται με EMUI 13, βασισμένο σε Android 13. Προσφέρει πλήθος επιλογών και δυνατοτήτων εξατομίκευσης, όπως και διάφορες ευκολίες, αλλά αρκετά συχνά μάς δίνει την εντύπωση του «υπερφορτωμένου» στο μάτι. Από άποψης απόδοσης, τα πηγαίνει άψογα οπότε δεν μας απασχόλησε αυτό – το θέμα της εμφάνισης είναι περισσότερο υποκειμενικό.
Τα Google Mobile Services επίσημα απουσιάζουν για άλλη μια χρονιά, οπότε εφαρμογές Google Maps κλπ δεν περιλαμβάνονται στη συσκευή εξ αρχής. Όμως πλέον, είναι ευκολότερο από ποτέ για οποιονδήποτε να περάσει σχεδόν κάθε εφαρμογή στο κινητό και να μην είναι εμφανές αυτό το μειονέκτημα. Μέσω του AppGallery, αλλά και εφαρμογών όπως το Gbox που πλέον είναι ενσωματωμένο στο App Gallery, είναι εύκολη η εύρεση και εγκατάσταση εφαρμογών που κανονικά δεν θα «έπρεπε» να βρίσκονται στο κινητό μέσα σε λίγα λεπτά. Για τον μέσο χρήστη, θα πρόκειται για λίγη περισσότερη ώρα στο αρχικό στήσιμο της συσκευής που όμως θα προσφέρει φοβερή αξία κι αξίζει τον κόπο. Σε αντίθεση με την παλιότερη λύση του Gspace, αυτή του Gbox είναι πολύ καλύτερη, με την εφαρμογή να εγκαθίσταται κανονικά μαζί με τις άλλες στην οθόνη των εφαρμογών χωρίς κάποια διαφορετική ένδειξη ενώ λαμβάνουν κανονικά όλες τις ενημερώσεις τους.
Ένα άλλο πρόβλημα του παρελθόντος, αυτό της χρήσης μιας Huawei συσκευής για ανέπαφες πληρωμές, λύνεται με τη χρήση της εφαρμογής της Curve, την οποία ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει από το App Gallery και να προσθέσει τις κάρτες που διαθέτει από ελληνικές συστημικές τράπεζες και όχι μόνο. Στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιεί ανέπαφες πληρωμές επιλέγοντας την κάρτα που θέλει να χρησιμοποιήσει, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τις λύσεις των Google Pay και Apple Pay.
Όπως και με το προηγούμενο μοντέλο, έτσι κι εδώ δεν είναι πολύ ξεκάθαρο για πόσα χρόνια θα υποστηρίζεται το λογισμικό της συσκευής. Άλλες ναυαρχίδες προσφέρουν από δύο έως πέντε χρόνια υποστήριξης με αναβαθμίσεις και ενημερώσεις, ενώ το τοπίο είναι κάπως ομιχλώδες για την Huawei.
Κάμερα
Για το τέλος, η κάμερα που σημειώσαμε στην αρχή και στην οποία ανυπομονούσαμε να φτάσουμε. Ο βασικός ευρυγώνιος αισθητήρας έχει ανάλυση 48MP με μεταβαλλόμενο διάφραγμα f/1.4-f/4.0, μέγεθος 25mm και οπτική σταθεροποίηση. Ο δεύτερος αισθητήρας έχει επίσης ανάλυση 48MP, ένας τηλεφακός με διάφραγμα f/2.1 και μέγεθος 90mm, με sensor-shift stabilization και οπτική σταθεροποίηση, όπως και οπτικό zoom 3.5x. Τέλος, ο υπερευρυγώνιος φακός 13MP έχει διάφραγμα f/2.2 και μέγεθος 13mm. Στην μπροστινή πλευρά, βρίσκεται ένας υπερευρυγώνιος φακός 13MP με διάφραγμα f/2.4.
Η βασική κάμερα μάς άφησε άφωνους στις πρωινές δοκιμές. Το μεταβαλλόμενο διάφραγμα επέτρεπε να φέρουμε στα μέτρα μας το θόλωμα και το φως κάθε λήψης, ώστε με λίγό «πείραγμα» να πάρουμε φανταστικές φωτογραφίες που μοιάζουν να προέρχονται από επαγγελματική φωτογραφική μηχανή. Από τα ακριβή χρώματα μέχρι την απουσία θορύβου και την φυσική όψη των φωτογραφιών, που δείχνουν σαν να μην υφίστανται καμία επεξεργασία, τα αποτελέσματα είναι άριστα. Κι όλα αυτά σε φωτογραφίες 12MP, χωρίς να είναι απαραίτητη η αλλαγή στο mode των 48MP. Εννοείται πως η ποιότητα αυτή υπάρχει και στα πορτρέτα, στα οποία το εφέ bokeh δείχνει καλύτερο από ποτέ.
Η δεύτερη κάμερα προσφέρει εξίσου ποιοτικές λήψεις, με την απουσία του μεταβαλλόμενου διαφράγματος αλλά την προσθήκη του οπτικού zoom 3.5x. Πάλι, τα χρώματα, οι λεπτομέρειες και το φυσικό ύφος παραμένουν, ενώ προστίθεται η δυνατότητα για αναλλοίωτη μεγέθυνση στα 3.5x, χωρίς να εμφανίζεται θόρυβος ή αλλοίωση της εικόνας. Ακόμη και στο 10x zoom, όπου η ποιότητα εμφανώς είναι χαμηλότερη, ο θόρυβος και οι αλλοιώσεις δεν εμφανίζονται – το μοναδικό που παρατηρήσαμε εδώ είναι η φανερά επεξεργασμένη εικόνα, όμως δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό σε τόσο μεγάλη μεγέθυνση. Τα πράγματα χαλάνε αρκετά πάνω από το 30x zoom, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα λέγαμε ότι είναι τουλάχιστον ανεκτό.
Η υπερευρυγώνια κάμερα είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε δει, προσφέροντας ποιότητα εικόνας εφάμιλλη με των δύο άλλων καμερών, όμως σαφέστατα λιγότερη ευκρινείς και καθαρές. Παρόλα αυτά, ακόμη κι εδώ δεν είδαμε θόρυβο. Ο τηλεφακός και ο υπευρυγώνιος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μακροφωτογραφία, κάτι που κάνουν πολύ καλά και μπορούν να εστιάζουν στο θέμα από τα 15 εκατοστά. Προφανώς, η κάμερα των 48MP παρήγαγε πολύ καλύτερες εικόνες από του υπερευρυγώνιου φακού, όμως εφόσον υπάρχουν επιλογές και για τα δύο δεν μας πειράζει.
Οι νυχτερινές λήψεις με τους δύο ισχυρούς φακούς δείχνουν εξίσου εκπληκτικές με τις πρωινές, έχοντας λεπτομέρεια και ακρίβεια στα χρώματα ακόμη και σε πολύ χαμηλό φωτισμό. Το Night Mode μπορεί να προσφέρει φωτεινότερες φωτογραφίες αν χρειαστεί, όμως είναι πιθανό να τις φωτίσει λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται και να χάσουν τη φυσικότητά τους. Κατά τα άλλα, ο υπερευρυγώνιος φακός παράγει τίμια αποτελέσματα και σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ακόμη και σε σκοτεινά τοπία. Το άλλο που μπορείτε να διαπιστώσετε και από τα samples, είναι ότι το HDR κάνει θαύματα και σίγουρα η πρωτιά του P60 Pro στο DxOMark μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στα βίντεο, η ποιότητα φτάνει έως 4K/60fps με πολύ ποιοτικά αποτελέσματα, δεδομένης και της οπτικής σταθεροποίησης. Η έμφαση δεν είναι στο βίντεο αλλά στις φωτογραφίες, οπότε ναι μεν υπάρχουν όλα τα εργαλεία για να δημιουργήσει κάποιος εντυπωσιακά πλάνα όμως είναι περισσότερο στο δικό του χέρι παρά στην όποια βοήθεια από το λογισμικό.
Τέλος, η selfie κάμερα είναι μια… επιστροφή στην πραγματικότητα μετά την απίστευτη τριάδα καμερών στην πλάτη. Δεν έχει κάποιο ξεκάθαρο πρόβλημα και σίγουρα θα ικανοποιήσει για μια βιντεοκλήση ή γρήγορη selfie, όμως μετά τη χρήση της βασικής κάμερας δύσκολα θα προτιμήσει κανείς τη selfie ακόμη κι αν συνεπάγεται λίγο περισσότερο κόπο.
Συμπέρασμα
Μια φανταστική ναυαρχίδα που έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει ξεχωριστή. Οθόνη-κόσμημα, κορυφαίες επιδόσεις, καλή αυτονομία με γρήγορη φόρτιση μπαταρίας και κυρίως, ένα σύστημα καμερών που συναγωνίζεται φωτογραφικές μηχανές.
Τα αρνητικά είναι, λίγο-πολύ, αυτά που παρατηρούμε συστηματικά στις τελευταίες κυκλοφορίες της Huawei. Έλλειψη 5G, έλλειψη GMS, έλλειψη υποστήριξης HDR σε εφαρμογές όπως Netflix – δύο από αυτά παρακάμπτονται εύκολα, όμως αν υπήρχαν εξ αρχής θα ήταν το ιδανικό. Αυτό που δεν παρακάμπτεται είναι η μπαταρία, που δεν μας απογοήτευσε με τις επιδόσεις της, όμως θα την θέλαμε λίγο καλύτερη δεδομένης και της μεγαλύτερης χωρητικότητας.
- 2