Η νέα σειρά smartphones της Huawei, P40, είναι η «πολυπληθέστερη» που έχει ανακοινώσει η Κινέζικη εταιρεία από τη σύλληψη της, περίπου οκτώ χρόνια πριν με το Ascend P1.
To Ascend P7 που παρουσιάστηκε τον Μάϊο του 2014 και διατέθηκε ένα μήνα μετά ήταν το τελευταίο κινητό με το όνομα «Ascend» και ένα χρόνο μετά (2015), η Huawei ανακοίνωσε την P8-series, την οποία αποτελούσαν τρία μοντέλα, τα P8 Lite, P8 και P8 Max. Τα επόμενα δύο χρονιά (2016 και 2017) ανακοινώθηκαν οι P9-series και P10-series, και πριν από δύο χρόνια (2018) η σειρά P20.
Πέρυσι, τα P30 Lite, P30 και P30 Pro ήταν τα τελευταία κινητά «P-series» που διέθεταν της εφαρμογές και της υπηρεσίες της Google, και φέτος, η δημοφιλής Κινέζικη εταιρεία, χωρίς την επίσημη υποστήριξη της Google εξαιτίας των Αμερικανικών περιορισμών και απαγορεύσεων, παρουσίασε τη σειρά P40, που τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή αγορά, αποτελείται από πέντε μοντέλα συνολικά, τα P40 Lite E, P40 Lite, P40, P40 Pro και P40 Pro+.
Το P40 Lite E είναι η οικονομικότερη επιλογή και διαθέτει νεανική εμφάνιση χάρη στο εντυπωσιακό φινίρισμα που στην έκδοση Aurora Blue συνδυάζει το μπλε με το πράσινο χρώμα. Η συσκευή διαθέτει αρκετά πλούσιο εξοπλισμό, με οκταπύρηνο επεξεργαστή, μπόλικη μνήμη και αποθηκευτικό χώρο, «τριπλή» κύρια κάμερα και μεγάλη μπαταρία. Το κόστος του είναι €179 και στη χώρα μας και προσφέρεται σε «πακέτο» με το fitness tracker Huawei Band 3e, οπότε και η προσφορά της Κινέζικης εταιρείας θα ενδιαφέρει αρκετούς χρήστες που αναζητούν μία συσκευή με κόστος μικρότερο του ψυχολογικού ορίου των €200
Εμφάνιση και οθόνη
Το P40 Lite E έχει ντεγκραντέ φινίρισμα, με το πράσινο χρώμα που βρίσκεται στο άνω μισό της συσκευής να αλλάζει σταδιακά και αρμονικά στο μπλε χρώμα στο κάτω μισό της συσκευής και τα δύο χρώματα «παίζουν» με το φως συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό σύνολο που ξεχωρίζει. Μάλιστα το ντεγκραντέ φινίρισμα επεκτείνεται και στο «πλαίσιο» της συσκευής.
Η όμορφη, εξαιρετικά λεία και γυαλιστερή επιφάνεια στο πίσω μέρος της συσκευής πάντως μαζεύει τις δαχτυλιές σαν μαγνήτης ενώ και το «σκαλοπάτι» που σχηματίζεται στην ένωση της με το πλαίσιο δημιουργεί μία ελαφριά δυσανασχέτηση στο κράτημα που δεν συνηθίζεται εύκολα. Επιπλέον, γλιστράει αρκετά.
Στο άνω τμήμα του πλαισίου υπάρχει ένας πόρος μικροφώνου ενώ στην αριστερή πλευρά το «συρταράκι» για τις δύο κάρτες nanoSIM και την υποδοχή για την κάρτα μνήμης microSD (ο αποθηκευτικός χώρος είναι επεκτάσιμος).
Στη δεξιά πλευρά, υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης και πιο πάνω ένα μεγαλύτερο πλήκτρο για την ρύθμιση της έντασης του ήχου. Στην κάτω πλευρά του πλαισίου υπάρχει το μικρόφωνο, η υποδοχή 3.5mm για τα ακουστικά, το ηχείο/ μεγάφωνο και η υποδοχή microUSB 2.0 (για την φόρτιση και την ανταλλαγή αρχείων με υπολογιστή) που κατά την άποψη μου δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε μία σημερινή συσκευή ακόμα και τέτοιου κόστους.
Ακόμα λοιπόν και αν επηρεαζόταν ελαφρώς η τιμή, το USB-C (ή USB Type-C) θα έκανε ευκολότερη τη ζωή του χρήστη του P40 Lite E.
Η οθόνη, την οποία η Huawei αποκαλεί «Punch FullView Display» είναι τεχνολογίας LCD IPS, με διαγώνιο 6,39 ιντσών με ανάλυση HD+, δηλαδή 720 x 1560 pixels. Η οθόνη έχει θα έλεγα τυπική απόδοση, με καλά χρώματα και επίπεδο αντίθεσης και έχει ικανοποιητικές γωνίες θέασης και επαρκή φωτεινότητα. Αν και η μικρή ανάλυση ενδεχομένως θα βάλει κάποιους σε σκέψεις, εντούτοις προσφέρει πολύ καλό επίπεδο λεπτομέρειας και είναι αρκετά ευκρινής. Στην πάνω αριστερή γωνία της υπάρχει μία μικρή οπή (punch hole) για την εμπρόσθια κάμερα, που χρησιμεύει πέρα από την λήψη selfies και video και για την λειτουργία «face unlock» που είναι πολύ γρήγορη. Τα «περιθώρια» (bezels) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, με εξαίρεση το «πηγούνι» που είναι αρκετά παχύ.
Χαρακτηριστικά και επιδόσεις
Στο εσωτερικό του P40 Lite βρίσκεται το SoC της HiSilicon, Kirin 710F που κατασκευάζεται στα 12nm.
Το Kirin 710F διαθέτει οκταπύρηνο επεξεργαστή (τέσσερις πυρήνες Cortex-A73 με συχνότητα λειτουργίας 2,2GHz και τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης Cortex-A53 με συχνότητα λειτουργίας 1,7GHz) και «γραφικά» Mali-G51 MP4 και συνδυάζεται με 4GB RAM και 64GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου.
Η συσκευή διαθέτει επίσης GPS, WiFi 802.11b/g/n, WiFi direct/ hotspot, microUSB 2.0, ραδιόφωνο FM και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων (σε ιδιαίτερα βολική θέση στο πίσω μέρος) αλλά δεν διαθέτει NFC. Η μπαταρία του P40 Lite Ε θα έλεγα ότι είναι από τα πλεονεκτήματα του αφού έχει χωρητικότητα 4000mAh (αν και φορτίζει στα 10W) και επαρκεί για μία με μιάμιση ημέρα ανάλογα τη χρήση.
Το ηχείο επίσης της συσκευής έχει καλή απόδοση και «ακούγεται» δυνατά –αν και το καλύτερο είναι να αποφύγετε να το έχετε στην υψηλότερη ένταση καθώς «παραμορφώνει». Τόσο ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και η λειτουργία «Αναγνώριση προσώπου» λειτουργούν θαυμάσια και γρήγορα, και δεν διαπίστωσα το παραμικρό ζήτημα κατά τη χρήση του (εκτός και αν φορούσα ιατρική μάσκα στην περίπτωση της αναγνώρισης προσώπου).
Οι επιδόσεις της συσκευής είναι ικανοποιητικές λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο του chipset και την ποσότητα της μνήμης και βεβαίως το κόστος της. Το P40 Lite E είχε άριστη συμπεριφορά κατά την περιήγηση στο λειτουργικό σύστημα, κατά την εναλλαγή ανάμεσα σε διάφορες εφαρμογές, στο Internet browsing και στην αναπαραγωγή βίντεο ανάλυσης 1080p ενώ και στο παιχνίδι με το Asphalt δεν παρατηρήθηκαν frame drops ή κολλήματα παρόλο που προτίμησα «High Settings» στα γραφικά.
Κάμερες
Η εμπρόσθια κάμερα έχει βασίζεται σε αισθητήρα 8MP και έχει ένα σχετικά φωτεινό φακό με διάφραγμα f:/2.0. Προσφέρει ωραίες φωτογραφίες/ selfies –μάλιστα εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Master AI- και αποδίδει ωραία το εφέ με το ανεστίαστο φόντο στη λειτουργία πορτραίτου.
Στο πίσω μέρος, το P40 Lite E σε κάθετη διάταξη διαθέτει τρεις κάμερες και το φλας. Η κύρια κάμερα, είναι ευρυγώνια (f:/1.8) και βασίζεται σε έναν αισθητήρα 48MP για να προσφέρει φωτογραφίες 12MP (με 4-in-1 binning) με τη τεχνολογία Master AI ενεργοποιημένη ή φωτογραφίες 48MP χωρίς την βοήθεια των αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης/ αναγνώρισης σκηνής Master AI.
Οι φωτογραφίες χαρακτηρίζονται αρκετά καλές, ωστόσο στη περίπτωση της υπερευρυγώνιας κάμερας που βασίζεται σε αισθητήρα 8MP (f:/2.4) απαιτείται καλό φως. Δυστυχώς, στις περισσότερες φωτογραφίες παρατηρείται έντονη παραμόρφωση. Η κύρια κάμερα έχει πολύ καλή απόδοση σε εξωτερικά περιβάλλοντα με καλό φως και αποδίδει ικανοποιητικά ακόμα και σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Αν μάλιστα ενεργοποιηθεί η λειτουργία «Νύχτα» έχει ακόμα καλύτερη απόδοση, ειδικά αν έχετε κάποιο στήριγμα ή τρίποδο.
Η τρίτη κάμερα, στα 2MP (f:/2.4) αναλαμβάνει χρέη αισθητήρα βάθους για την εφαρμογή εφέ με ανεστίαστο φόντο (τύπου «bokeh»).
Με την κύρια κάμερα μπορείτε να τραβήξετε βίντεο ανάλυσης 1080p στα 60fps με ικανοποιητική ποιότητα ενώ με την ευρυγώνια έως 1080p στα 30fps με υποδεέστερη ποιότητα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα λήψης βίντεο αργής κίνησης (720p, 480fps).
Λογισμικό
Η συσκευή διαθέτει το γνωστό περιβάλλον χρήσης της Huawei, EMUI 9.1 (Emotion UI), το οποίο βασίζεται στο Android 9 Pie.
Προσφέρει αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης, πολλές ρυθμίσεις και ευκολίες, σχεδόν για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Επιπλέον είναι από τα πληρέστερα και περισσότερο ομαλά στη χρήση.
Λόγω των περιορισμών της Αμερικανικής κυβέρνησης, η Huawei έχασε την επίσημη υποστήριξη της Google, με αποτέλεσμα οι νέες της συσκευές να μην διαθέτουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της τελευταίας. Αν και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους Κινέζους χρήστες, εντούτοις για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους, η απουσία των υπηρεσιών και των εφαρμογών της Google «πονοκεφαλιάζει». Αν και η Κινέζικη εταιρεία έχει ήδη επενδύσει μεγάλα ποσά για να ενισχύσει το κατάστημα εφαρμογών της, το AppGallery εξακολουθεί να έχει πολλές και σημαντικές ελλείψεις. Μάλιστα φαίνεται ότι θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα για να καλυφθούν τα κενά, αν βεβαίως είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.
Η εταιρεία, πάντως δεν έμεινε απλώς να ελπίζει σε μία αλλαγή της κατάστασης, πήρε την τύχη της στα δικά της χέρια, ανέπτυξε τις δικές της υπηρεσίες –Huawei Mobile Services- και ακολούθησε μία ιδιαίτερα επιθετική πολιτική όσον αφορά στα ποσοστά που θα παίρνουν οι προγραμματιστές (π.χ το 85% των εσόδων για τα πρώτα δύο χρόνια για τους δημιουργούς games που μετά θα πέσει μειωθεί στο 70%) με στόχο να τους δελεάσει να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στο δικό της «store», το οποίο πράγματι, εμπλουτίζεται διαρκώς. Άραγε θα σταθεί αυτό αρκετό; Ο χρόνος θα δείξει. Μπορείτε βεβαίως να κατεβάσετε τα apps και άλλων καταστημάτων εφαρμογών (όπως αυτό της Amazon) για να βρείτε εφαρμογές που ενδεχομένως λείπουν από το AppGallery, αλλά σε κάθε περίπτωση, η απουσία των υπηρεσιών, των εφαρμογών και γενικότερα της ενεργής υποστήριξης της Google δημιουργεί σύγχυση.
Συμπέρασμα
Το P40 Lite E είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση αν αναζητάτε ένα κινητό με κόστος κάτω των 200 ευρώ. Για την τιμή του, έχει καλή οθόνη, γρήγορο επεξεργαστή και μπόλικη μνήμη και αποθηκευτικό χώρο, αρκετά καλή κάμερα και μεγάλη μπαταρία. Το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να σας απασχολήσει, είναι το κατά πόσο μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της Google, όπως είναι το εξαιρετικά πλούσιο Google Play store, o Chrome, οι χάρτες της Google και το Street View, το Gmail ή το YouTube app.
Αν μπορείτε χωρίς τα παραπάνω, τότε το P40 Lite E είναι μία πρόταση που αξίζει να λάβετε υπόψη σας πριν προχωρήσετε στην αγορά του επόμενου σας κινητού (σε αυτό το επίπεδο τιμής). Ειδικά μάλιστα σε συνδυασμό με το Huawei Band 3e (μία προσφορά που εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και μετά την περίοδο των προ-παραγγελιών), η αγορά του P40 Lite E είναι αρκετά συμφέρουσα.
Μας άρεσε
• Οθόνη
• Κάμερα
• Μπαταρία
Δεν μας άρεσε
• Λογισμικό χωρίς εφαρμογές Google
• Σημαντικές ελλείψεις στο AppGallery
• MicroUSB