Το 2018 σίγουρα δεν είναι μια συνηθισμένη χρονιά για την Huawei, κάτι που φάνηκε τον περασμένο Μάρτιο, με την παρουσίαση του P20 Pro, το οποίο θα λέγαμε αποτέλεσε και την σημαντικότερη ίσως συσκευή που έχει παρουσιάσει η κινεζική εταιρεία μέχρι τότε. Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με άλλους μεγάλους κατασκευαστές, η Huawei έχει και μία δεύτερη σειρά smartphone, με την ονομασία Mate, η οποία στα χαρτιά αποτελεί την πρόταση προς τους επαγγελματίες.
Το Mate 20 Pro βρίσκεται ήδη στα καταστήματα και χωρίς αμφιβολία αποτελεί το καλύτερο κινητό που έχει παρουσιάσει ποτέ η Huawei αλλά και ένα από τα καλύτερα στην κατηγορία των Android smartphones. Είναι δεδομένο ότι η κινεζική εταιρεία έχει ανέβει επίπεδο κάτι που ισχύει και για τις τιμές της αφού το νέο Mate κοστίζει 1.049 ευρώ, κάτι που πριν μερικά χρόνια θα θεωρούσαμε αδιανόητο για συσκευή της Huawei. Το ίδιο ισχύει πάντως και για τις πωλήσεις της κινεζικής εταιρείας, οι οποίες την έχουν φέρει πλέον στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Εμφάνιση
Η εμφάνιση του Mate 20 Pro είναι το αποτέλεσμα μιας βραδιάς πάθους μεταξύ ενός iPhone X και του Galaxy S9+. Από το iPhone X, το Mate 20 Pro πήρε το χαρακτηριστικό notch, την εγκοπή δηλαδή στο άνω μέρος της οθόνης το οποίο μάλιστα έχει και μεγάλο μέγεθος, μεγαλύτερο από αυτό που συναντάμε στο P20 Pro. Τώρα όμως η Huawei έχει μια καλή δικαιολογία σε σχέση με άλλους κατασκευαστές αφού ενσωματώνει ένα παρόμοιο σύστημα αναγνώρισης προσώπου για ασφαλή πρόσβαση σε συσκευή, παρόμοιο με αυτό του iPhone X. Από την πλευρά του Galaxy S9+, το Mate 20 Pro παίρνει την αναλογία διαστάσεων αλλά κυρίως τις κυρτές πλευρές αριστερά και δεξιά της οθόνης που κάνουν τη διαφορά στο θέμα της εμφάνισης αλλά χαρίζουν και ένα πιο άνετο κράτημα.
Με το συνδυασμό των στοιχείων αυτών από τα 2 συγκεκριμένα smartphones αλλά και την απουσία δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη αφού πλέον αυτός βρίσκεται εντός της, η οθόνη του Mate 20 Pro καλύπτει το 93% της εμπρόσθιας επιφάνειας. Το χαρακτηριστικό αυτό συμβάλλει αρκετά στην εντυπωσιακή εμφάνιση ειδικά σε συνδυασμό με την πίσω επιφάνεια όπου συναντάμε μερικές εκπλήξεις. Με παρουσία γυαλιού, η Huawei κυκλοφορεί το νέο Mate σε έκδοση twilight, το εντυπωσιακό ντεγκραντέ χρώμα δηλαδή που είδαμε πρώτα στο P20 Pro και όπως φαίνεται έχει κάνει εντύπωση στο χώρο αφού πολλές εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν κάτι αντίστοιχο. Η υλοποίηση στο Mate 20 Pro δεν είναι ακριβώς η ίδια αλλά διαθέτει λίγο πιο σκούρα χρώματα και σε κάθε περίπτωση παραμένει εντυπωσιακή. Το μαύρο χρώμα της συσκευής που είχαμε στα χέρια μας για τη δοκιμή, δίνει σίγουρα μία πολυτελή εμφάνιση στη συσκευή αν και έχει μια τάση να γλιστράει από τα χέρια μας και να αφήνει δακτυλιές. Στη χώρα μας κυκλοφορεί και η μπλε έκδοση όπου στο πίσω μέρος φέρει ένα όμορφο σχέδιο αλλά και μια σαγρέ αίσθηση στην αφή που μας έκανε εντύπωση.
Η προσοχή στη λεπτομέρεια φαίνεται και από τα πλήκτρα τα οποία όλα βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, με αυτό της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της συσκευής να έχει ένα διαφορετικό χρώμα προκειμένου να ξεχωρίζει από τα άλλα. Μη ψάχνετε άδικα για θύρα ακουστικών 3.5 χιλιοστών αφού αυτή απουσιάζει και έχει δώσει τη θέση της σε μια USB Type-C θύρα.
Για πρώτη φορά σε κορυφαίο μοντέλο της σειράς Mate, έχουμε επιτέλους και υποστήριξη αδιαβροχοποίησης και συγκεκριμένα του προτύπου IP68 κάτι που σημαίνει ότι το Mate 20 Pro αντέχει σε πτώσεις νερού σε βάθος ενός μέτρου και για 30 λεπτά.
Επιδόσεις και άλλα τεχνικά
Από την έκθεση IFA 2018 γνωρίζαμε ότι το Mate 20 Pro θα ενσωμάτωνε το τελευταίο chipset που κατασκευάζει η ίδια η κινεζική εταιρεία, το Kirin 980. Και εδώ η Huawei κάνει την έκπληξη αφού το συγκεκριμένο chipset είναι μαζί με το iPad της Apple, τα πρώτα που κατασκευάζονται με την τεχνολογία των 7 νανομέτρων. Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο, αφού η Huawei είναι σε αρκετά πλεονεκτική θέση έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των Android κατασκευαστών smartphone οι οποίοι στηρίζονται πάντα στις λύσεις της Qualcomm και της σειράς Snapdragon.
Μετρώντας τις επιδόσεις του, δεν μπορούμε να πούμε πάντως ότι αυτές ακολουθούν τους πρώτους ισχυρισμούς της εταιρείας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αν και οι διαφορές συγκριτικά με το Mate 10 είναι η μέρα με τη νύχτα. Αναλυτικά οι επιδόσεις του επεξεργαστή είναι κατά 75% καλύτερες ενώ περίπου 50% πιο γρήγορες είναι οι επιδόσεις και στον τομέα των γραφικών. Επιπλέον ο Kirin 980 είναι ο πρώτος επεξεργαστής που ενσωματώνει διπλή μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (Dual-NPU) όπου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη εξασφαλίζει υψηλότερη επεξεργαστική δύναμη ικανή να υποστηρίξει όλες τις εφαρμογές που σχετίζονται με αυτή. Σε σύγκριση με το ανώτερο chipset της Qualcomm, το Snapdragon 845 (Pocophone F1), το Geekbench δίνει τα παρακάτω αποτελέσματα, με το Kirin 980 να βρίσκεται μπροστά και ελπίζοντας ότι η Huawei έχει αφήσει για πάντα πίσω της τις παλιές τακτικές που ακολουθούσε με τα προγράμματα επιδόσεων. Με 6GB RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο, οι επιδόσεις του Mate 20 Pro είναι κορυφαίες.
Mate 20 Pro Pocophone
Η συζήτηση περί τεχνητής νοημοσύνης και Mate 20 Pro δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους, με τη Huawei να πράττει το σωστό και να ενσωματώνει τις σχετικές λειτουργίες "under the radar". Εξαίρεση αποτελούν αυτές που συναντάμε στην κάμερα και για τις οποίες θα μιλήσουμε στη συνέχεια. Θεωρητικά πάντως για τη μεγάλη αυτονομία, τη καλύτερη διαχείριση των εφαρμογών και άλλα κόλπα, σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως πιθανόν έχετε μαντέψει, το Mate 20 Pro είναι μια Dual SIM συσκευή η οποία δέχεται 2 nanoSIM κάρτες. Αντί για τη μία, μπορούμε να επεκτείνουμε τον ικανοποιητικό διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο όχι μέσω μιας microSD όπως συμβαίνει σε πολλά μοντέλα, αλλά με ενός νέου τύπου κάρτας μνήμης, η οποία αποτελεί δημιουργία της ίδιας της Huawei. Η NM Card κάρτα όπως είναι η ονομασία της, έχει ίδιες διαστάσεις με αυτές μιας nanoSIM προκειμένου να χωράει στην ίδια ακριβώς θέση, ενώ η ταχύτητα εγγραφής είναι 90mb/s. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο εμπόριο, με τη Huawei να αναφέρει σε ερώτημά μας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο μήνα, με άγνωστη για την ώρα τιμή. Πάντως όπως και με τις microSD, θα πρέπει να περιμένουμε την κυκλοφορία Nano Memory καρτών και από άλλους κατασκευαστές.
Οθόνη
Η Huawei έχει επιλέξει την OLED τεχνολογία για τις τελευταίες της ναυαρχίδες, με το Mate 20 Pro να μην αποτελεί εξαίρεση. Με διαστάσεις 6.39 ιντσών, η οθόνη της συσκευής έρχεται με ανάλυση 3120 x 1440, την οποία όμως μπορούμε να αλλάξουμε μέσω ρυθμίσεων για μεγαλύτερη αυτονομία.
Η φωτεινότητά της θα σας ικανοποιήσει πλήρως όπως επίσης και τα χρώματά της χωρίς να επηρεάζεται από τη γωνία θέασης. Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της θερμοκρασίας χρώματος μέσα από τις ρυθμίσεις με μια πιο «ζωντανή» εικόνα, πιο θερμή, πιο ψυχρή, ή να πάμε ένα βήμα παραπάνω με το να ορίσουμε εμείς ποια θερμοκρασία θέλουμε. Αλλιώς το αφήνουμε στην αυτόματη ρύθμιση, προκειμένου και εδώ η τεχνητή νοημοσύνη να επιλέγει την κατάλληλες συνθήκες ανάλογα με το φως που επικρατείς το περιβάλλον.
Δε συναντήσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την ανάγνωση της οθόνης κάτω από έντονο ήλιο ενώ το βράδυ υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του φίλτρου μπλε φωτός για πιο εύκολο διάβασμα.
Android
Με Android 9.0 Pie, η Huawei έχει προσθέσει κλασσικά στην επιφάνεια της γνωστής πλατφόρμας το δικό της περιβάλλον, το EMUI 9. Αν και δεν το θεωρούμε την καλύτερη σχετική πρόταση, εντούτοις η κινεζική εταιρεία έχει κάνει σαφή βήματα βελτίωσης στη νέα έκδοση. Υποβοηθούμενη και από τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, ο κάτοχος ενός Mate 20 έχει στη διάθεσή του ένα όμορφο περιβάλλον, με μενού ρυθμίσεων πιο «μαζεμένο» αφού πολλές ρυθμίσεις, όπως αυτή των home screen, wallpaper και άλλων σχετικών γραφικών στοιχείων, υπάρχουν πλέον κάτω από κοινή στέγη. Μενού από εφαρμογές όπως αυτή της ώρας και της αντίστροφης μέτρησης έχουν σημαντικές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον. Επιπλέον στις ρυθμίσεις, η Huawei χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς σύστημα με αυτό της Samsung, δείχνοντας στο κάτω μέρος ένα γκρίζο κουτάκι με παρεμφερείς επιλογές έτσι ο χρήστης να μπορεί να μεταβεί άμεσα σ’ αυτές με ένα απλό tap.
Ο νέος «φυσικός» τρόπος πλοήγησης ενός Android 9.0 smartphone μέσω χειρονομιών. είναι ένα από τα κύρια σημεία χρήσης ενός smartphone, και μπορούμε να πούμε ότι είναι και με διαφορά ο καλύτερος. Αυτές είναι σχεδόν ίδιες με αυτές ενός iPhone X. Έτσι για την άμεση πρόσβαση στην κεντρική οθόνη από οπουδήποτε, αρκεί μια χειρονομία από κάτω προς τα πάνω, ενώ για την πρόσβαση στην οθόνη multitasking, θα πρέπει να περιμένουμε ελάχιστα με το δάκτυλό μας στη μέση της οθόνης πραγματοποιώντας την ίδια κίνηση, και μέχρι να εμφανιστούν οι ανοιχτές εφαρμογές. Το «back», η επιστροφή δηλαδή στην προηγούμενη οθόνη, γίνεται με slide από την αριστερή πλευρά της οθόνης στη δεξιά αλλά και το αντίστροφο. Το σύστημα αυτό, θέλει ελάχιστο χρόνο εκμάθησης ενώ κάνει πολύ πιο γρήγορη τη χρήση του smartphone, ειδικά με το ένα χέρι παρά τις μεγάλες διαστάσεις της οθόνης.
Μας άρεσε ακόμα και η νέα γενιά του Desktop mode όπου μετατρέπει τη συσκευή σε προσωπικό υπολογιστή μόλις συνδεθεί με οθόνη, με ένα πλήρη desktop περιβάλλον τύπου Windows. Στο P20 Pro η Huawei απαιτούσε για την ενεργοποίηση του σχετικού feature, η σύνδεση να γινόταν μέσω ενός προσαρμογέα από USB Type-C σε HDMI. Στο Mate 20 Pro δε χρειάζεται κάτι τέτοιο αφού η όλη διαδικασία γίνεται ασύρματα, χωρίς να παρατηρήσουμε κάποια σημάδια καθυστερήσεων στην κίνηση για παράδειγμα του ποντικιού και στην εισαγωγή δεδομένων. Παράλληλα ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί και το smartphone του για τηλεφωνικές κλήσεις την ίδια στιγμή.
Προεγκατεστημένες θα βρείτε αρκετές εφαρμογές εκτός της Google όπως μερικές από το Office της Microsoft και άλλες της Huawei που στην πλειοψηφία τους δε μπορούν να θεωρηθούν bloatware.
Κάμερα
Στο P20 Pro, η Huawei μας εξέπληξε ευχάριστα ενσωματώνοντας ένα σύστημα τριών φακών στο πίσω μέρος, το οποίο είναι υπεύθυνο για μερικές από τις καλύτερες λήψεις φωτογραφιών που έχουμε δει ποτέ σε smartphone, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αναμενόμενα η εταιρία βασίζεται στο συγκεκριμένο σύστημα, βελτιώνοντας το όμως σημαντικά στο Mate 20 Pro, πάντα σε συνεργασία με τη Leica.
Μια σημαντική διαφορά είναι η διάταξή της, η οποία έχει τετράγωνο σχήμα, όπου στη θέση του τέταρτου φακού υπάρχει το flash. Η κινεζική εταιρεία το ονομάζει “Matrix Camera System” και είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν προεξέχει παρά ελάχιστα από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής, κάτι που δεν ίσχυε στο P20 Pro. Η κύρια κάμερα έχει και πάλι ανάλυση 40MP (f/1.8) συνδυάζοντας 4pixel σε 1 κατά τη λήψη, ενώ στη θέση ενός ασπρόμαυρου φακού έχουν πλέον ένα υπερ-ευρυγώνιο ανάλυσης 20MP (f/2.2) καθώς ένα τηλεφακό 8MP με οπτικό σταθεροποιητή και διάφραγμα f/2.4.
Tα κόλπα με την επαυξημένη πραγματικότητα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, με την πλειοψηφία τους να είναι αρκετά καλά, αν και εξαρτάται το πόσο θέλετε να εμπλέκονται οι αλγόριθμοι της Huawei στις φωτογραφίες σας. Για παράδειγμα, το Mate 20 Pro μπορεί να εντοπίσει πολύ περισσότερες σκηνές λήψεων και να αναλάβει να κάνει πιο εντυπωσιακές τις φωτογραφίες σας. Αυτό συνήθως σημαίνει πιο έντονα χρώματα όπως για παράδειγμα στον ουρανό και στο μπλε χρώμα, στα λουλούδια κ.ο.κ. Μπορείτε φυσικά να απενεργοποιήσετε οποιαδήποτε παρεμβολή της επαυξημένης πραγματικότητας στις φωτογραφίες σας αν και στις δικές μας δοκιμές δε βρήκαμε κάποιο λόγο. Παραμένει η πολύ χρήσιμη αναγνώριση κειμένου για λήψη πιο καθαρής φωτογραφίας, ο εντοπισμός ενός slide που προβάλλεται σε μια μεγάλη οθόνη και η μετατροπή του σε εικόνα αυτόματα, αλλά και το super micro για φωτογράφηση αντικειμένων ακόμα και από απόσταση 2.5 εκατοστών χωρίς πρόβλημα εστίασης, μια λειτουργία που αγαπήσαμε.
Ξεχωριστό κόλπο είναι η αναγνώριση ενός φαγητού στοχεύοντας το με την κάμερα, όπου το Mate μας ενημερώνει για το βάρος του και τις θερμίδες του με βάση τη βάση δεδομένων που διαθέτει στο cloud. Σε απλά φαγητά, τα αποτελέσματα είναι καλά όμως σε γενικές γραμμές συναντήσαμε αρκετές αστοχίες.
Οι λήψεις ξεχωρίζουν για τα χρώματα, το εξαιρετικό δυναμικό εύρος και τη λεπτομέρεια τους φυσικά σε καλά φωτιζόμενα μέρη ενώ το βράδυ το Mate 20 Pro δείχνει γιατί ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, ειδικά με το Night Mode που βλέπει πολύ περισσότερα πράγματα στο σκοτάδι από οποιοδήποτε άλλο smartphone. Οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας είναι πάρα πολλές και πραγματικά η Huawei καλύπτει όλες τις ανάγκες. Η μόδα των πορτραίτων, δεν θα μπορούσε να λείπει και από το Mate 20 Pro, με πλήθος σχετικών ρυθμίσεων και εφέ, ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε την selfie κάμερα των 24MP (f/2.0).
Με τη χρήση του υπερ-ευρυγώνιου φακού μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες εντυπωσιακές λήψεις που χωράνε σχεδόν ότι βλέπουμε την ίδια στιγμή με τα μάτια μας, χωρώντας πολύ περισσότερο περιεχόμενο από τον κανονικό φακό. Το μειονέκτημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι η ξεκάθαρη παραμόρφωση που συμβαίνει στις άκριες της φωτογραφίες θυμίζοντας το fisheye εφέ, και γι’ αυτό το καλύτερο είναι εκεί να υπάρχει απλά το περιβάλλον και όχι κάποιο άτομο.
Ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στην κάμερα του P20 Pro ήταν η δυνατότητα zoom, με την ίδια να υπάρχει και τώρα. Έτσι έχουμε δυνατότητα οπτικού zoom στα 3x, ενός Hybrid AIS στα 5X αλλά και ενός ψηφιακού στα 10X, με τα αποτελέσματα να είναι περιέργως καλά ακόμα και στο ψηφιακό zoom των 10X.
Για το βίντεο, πάλι δεν υπάρχει υποστήριξη εγγραφής σε 4K ανάλυση και στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο παρά μόνο στα 30. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, υποβοηθούμενο πάντα και από την παρουσία πολύ καλής σταθεροποίησης. Μας άρεσε και ένα όμορφο εφέ με την ονομασία AI Cinema Mode στο οποίο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το Mate 20 Pro εντοπίζει έναν άνθρωπο ή ένα κινούμενο αντικείμενο, διατηρώντας τα χρώματα του, αφαιρώντας τα από οτιδήποτε γύρω του. Αν και δε δουλεύει αξιόπιστα, όταν δουλεύει, η λειτουργία αυτή είναι αρκετά εντυπωσιακή και δείχνει τις δυνατότητες πλέον των smartphone αφού όλα αυτά γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Αυτονομία
Δε συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στην αυτονομία ενός smartphone με δική της ξεχωριστή ενότητα σε μια παρουσίαση, όμως για το Mate 20 Pro πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνει μια εξαίρεση από τη στιγμή που το κορυφαίο smartphone της Huawei φέρνει σημαντικές πρωτιές στον τομέα αυτό. Αρχικά η μπαταρία των 4200mAh, είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει σε smartphone της Huawei αλλά και σε smartphone ναυαρχίδα. Όπως θα περιμένατε, η αυτονομία κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ με βάση την προσωπική μου εμπειρία, με αρκετά έντονη χρήση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν 4G browsing, λήψεις φωτογραφιών και πλοήγηση μέσω GPS, το βράδυ είχαμε τουλάχιστον 30% ακόμα μπαταρία. Ενδεικτικό είναι ότι σε κανένα διάστημα της ημέρας, δε νοιώσαμε οποιοδήποτε άγχος προκειμένου να βρούμε φορτιστή.
Όμως ακόμα και αυτό αν γινόταν, το Mate 20 Pro υποστηρίζει την τεχνολογία Supercharged την οποία έχει αναπτύξει η ίδια η κινεζική εταιρεία. Υποστηρίζοντας λειτουργία 40W, το Mate 20 Pro μπορεί να φορτίσει πολύ γρήγορα, γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο smartphone που έχουμε δοκιμάσει ποτέ στο Insomnia. Ο χρόνος που δίνει η Huawei για φόρτιση του 70% σε 30 μόλις λεπτά επιβεβαιώνεται πλήρως από τις δοκιμές μας, κάτι σίγουρα εντυπωσιακό. Απαραίτητη διευκρίνιση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι ο φορτιστής που μπορεί να κάνει όλα αυτά εφικτά περιλαμβάνεται στη συσκευασία και δεν χρειάζεται να τον προμηθευτείτε ξεχωριστά. Για την ασφάλεια της φόρτισης και αποφυγή τυχόν προβλημάτων υπερθέρμανσης, η Huawei αναφέρει ότι διαδικασία έχει την πιστοποίηση της TÜV Rheinland.
Δεν τελειώσαμε όμως με την αναφορά στη φόρτιση αφού το Mate 20 Pro υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση, κάτι που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις του P20 Pro. Και εδώ όμως η εταιρεία κάνει τη διαφορά, με την όλη διαδικασία να είναι γρηγορότερη από τον ανταγωνισμό, ειδικά από τα τελευταία iPhone με ταχύτητες έως και 200% πιο γρήγορες.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η υποστήριξη λειτουργίας αντιστροφής ασύρματης φόρτισης. Ενεργοποιώντας την μέσα από τις ρυθμίσεις, στην ουσία μπορούμε να μετατρέψουμε το Mate 20 Pro σε ένα ασύρματο power bank, και να φορτίσουμε οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχει υποστήριξη ασύρματης φόρτισης, τοποθετώντας την απλά στο πίσω μέρος. Στην πράξη βέβαια αυτό είναι απλώς ένα παιχνιδάκι αφού η διαδικασία της φόρτισης είναι εξαιρετικά αργή, έχοντας όριο σε κάθε επαφή ένα 6% φόρτισης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποτελεί άλλο ένα δείγμα της τεχνολογικής ολοκλήρωσης που φέρει το Mate 20 Pro.
Ασφάλεια
H Huawei ενσωματώνει δύο βιομετρικούς τρόπους για ασφαλή πρόσβαση στη συσκευή, και με τους δύο να είναι κάτι καινούριο -τουλάχιστον σε αυτή τη μορφή- από την πλειοψηφία των android smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο πρώτος είναι ο κλασικός, μέσω αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος, με τον αισθητήρα όμως να αποτελεί μέρος της οθόνης και με το Mate 20 Pro να είναι η πρώτη συσκευή που ενσωματώνει τη νέα αυτή η γενιά σε τέτοια κλίμακα.
Αν και η εμπειρία μας με αντίστοιχους αισθητήρες είναι εξαιρετικά περιορισμένη, εντούτοις τα πρώτα δείγματα χρήσης είναι ενθαρρυντικά αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση οι επιδόσεις δεν συγκρίνονται με αυτές των κλασικών αισθητήρων δαχτυλικών αποτυπωμάτων που είχαμε συνηθίσει από την εταιρεία. Το κύριο μειονέκτημα είναι ο χρόνος αναγνώρισης ο οποίος κυμαίνεται περίπου στο ένα δευτερόλεπτο, σημαντικά πιο αργός από τον κλασικό αισθητήρα. Ακόμα πολλές φορές έπρεπε να αλλάξουμε ελαφρώς τη θέση του δακτύλου μας προκειμένου να γίνει επιτυχημένα η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος. Για την πραγματοποίηση της αναγνώρισης, η συσκευή εμφανίζει μία μικρή εικόνα στο ακριβές μέρος που πρέπει να τοποθετήσουμε το δάχτυλό μας, το οποίο θα θέλαμε να είχε μεγαλύτερη επιφάνεια.
Δοκιμάσαμε εξαντλητικά το συγκεκριμένο τρόπο πρόσβασης στη συσκευή και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείνει ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές αλλά και με τα περιθώρια βελτίωσης να είναι σημαντικά. Όλη η συνταγή πάντως θα χάλαγε σίγουρα αν μας δημιουργούσε πρόβλημα με τις εφαρμογές, κάτι που αναφέρουμε ότι δεν συμβαίνει αφού δεν συναντήσαμε κάποια ασυμβατότητα, συμπεριλαμβανομένου και των τραπεζικών εφαρμογών που δοκιμάσαμε. Μόνη ένσταση που έχουμε είναι στο γραφικό περιβάλλον όπου εκτός του μηνύματος κάθε εφαρμογής το οποίο μας ενημερώνει να τοποθετήσουμε το δάχτυλό μας προκειμένου να γίνει αναγνώριση, η Huawei προσθέτει στην επιφάνειά του και σε πλήρες μέγεθος ένα δεύτερο μήνυμα το οποίο αναφέρει πού ακριβώς πάνω στην οθόνη θα πρέπει να τοποθετήσουμε το δάχτυλό μας.
Η μεγάλη εγκοπή στο πάνω μέρος της οθόνης, αυτή τη φορά δικαιολογείται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου, παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στα τελευταία iPhone και iPad με την ονομασία Face ID. Η Huawei είναι η πρώτη εταιρεία που παρουσιάζει την αντίστοιχη τεχνολογία στο Android και μάλιστα σε διάστημα ενός έτους από την πρώτη παρουσία της στο iPhone. Είναι φανερό πάντως ότι η Huawei έχει "εμπνευστεί" ακόμα και για τη διαδικασία ρύθμισης, από την αντίστοιχη εμπειρία στο iPhone, αφού εντοπίσαμε ακόμα και ίδια γραφικά
Ο τρόπος λειτουργίας της είναι παρόμοιος, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα καμερών σκανάρει το πρόσωπό μας φτιάχνοντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο, προχωρώντας στην αναγνώριση και δίνοντας πρόσβαση στα ενδότερα της συσκευής. Οι επιδόσεις του είναι αρκετά καλές όμως αντιμετωπίσαμε προβλήματα στο σκοτάδι όπου η χρήση δεν είναι τόσο αξιόπιστη και πολλές φορές θα χρειαστεί να καταφύγετε στην αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος. Συγκριτικά θα λέγαμε, η υλοποίηση της Apple είναι τεχνολογικά καλύτερη κάτι που φαίνεται και στον τομέα του λογισμικού με τα 3D Live Emoji, ή αλλιώς την πρόταση της Huawei στα Animoji του iOS.
Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Huawei ετοιμάζει και έναν τρίτο τρόπο εισαγωγής στο μενού της συσκευής μέσω βιομετρικών στοιχείων, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας τη φωνή μας, ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα το δούμε σε μελλοντική αναβάθμιση αν δεν αλλάξουν τα πλάνα.
Συμπέρασμα
Το 2018 θα αποτελέσει μία κομβική χρονιά για την ιστορία της Huawei στο χώρο των smartphone. Το P20 Pro έδειξε ξεκάθαρα ότι η εταιρεία μπορεί να κάνει τη διαφορά σε τομείς όπου μέχρι πρότινος ακολουθούσε τον ανταγωνισμό ενώ το Mate 20 Pro φέρει μία τεχνολογική ολοκλήρωση την οποία έχουμε δει μόνο από τα κορυφαία smartphone της Samsung και της Apple.
Με το δεδομένο αυτό, καμία εντύπωση δεν προκαλεί υψηλή τιμή της συσκευής η οποία έχει οριστεί στα 1.049 ευρώ, και η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει ποτέ σε smartphone της Huawei. Μάλιστα με το με τo Mate 20 Pro, η Huawei μπαίνει στο club των συσκευών με κόστος τετραψήφιο κάτι που αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα που θα πρέπει να συνηθίσουμε όλοι.
Πραγματικότητα αποτελεί πάντως και το ότι ο κάτοχος της συσκευής θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος με μία σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα και την ευκολία χρήσης, με το Mate 20 Pro να τον βγάζει ασπροπρόσωπο σε όλα τα πιθανά σενάρια χρήσης. Πέρα της υψηλής τιμής, δυσκολευτήκαμε αρκετά να βρούμε κάτι που να μας χαλάει στο Mate 20 Pro και σίγουρα περιμένουμε να δούμε τι έχει στα σκαριά η κινεζική εταιρεία για το 2019.
- 1