Παράλληλα με τα Mate 10 και Mate 10 Pro, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να δούμε από κοντά στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίασή τους, η Huawei ανακοίνωσε και το Mate 10 Lite, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και με άλλες ονομασίες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (Nova 2i, Maimang 6, Honor 9i).
Η σειρά φορητών συσκευών Mate είναι η πλουσιότερη, ποιοτικότερη και ισχυρότερη προϊοντική σειρά της Huawei και μέχρι πρόσφατα διέθετε, τόσο από άποψη hardware όσο και από άποψη software ότι καλύτερο είχε να επιδείξει η Κινέζικη εταιρεία. Για πρώτη φορά ωστόσο φέτος, την ώρα μάλιστα που προσπαθεί να χτίσει και το όνομα του sub-brand της, Honor, βλέπουμε μία συσκευή που φέρει την ονομασία “Mate” να ανήκει με βάση τη τιμή της στο άνω άκρο της μεσαίας (mid-range) κατηγορίας.
Για πρώτη φορά επίσης η Huawei παρουσιάζει μία “Lite” έκδοση συσκευής στη σειρά Mate, ωστόσο με την επιτυχία που γνώρισαν οι άλλες εκδόσεις “Lite” που έχει παρουσιάσει στην αγορά (π.χ P10 Lite ή P9 Lite) αναρωτιέμαι γιατί άργησαν κιόλας οι Κινέζοι…
Με βασικά πλεονεκτήματα τα δύο ζευγάρια καμερών (!) και την μεγάλη οθόνη Full HD+ των 5,9 ιντσών, το Mate 10 Lite αποτελεί μία πρόταση που αποδεικνύει πως για να έχεις μία ευχάριστη εμπειρία στη κατανάλωση περιεχομένου (κυρίως) και για να βγάλεις ωραίες selfies δεν είναι απαραίτητο να επενδύσεις μία μικρή περιουσία.
Σχεδιασμός
Το Huawei Mate 10 Lite εξοπλίζεται με μεγάλη οθόνη 5,9 ιντσών LCD IPS. Με τη μακρόστενη οθόνη και τα μικρά περιθώρια στη πρόσοψη, η Huawei με το Mate 10 Lite ακολουθεί τη τάση της εποχής στις αναλογίες όμως αποφεύγει τον dual-glass σχεδιασμό των Mate 10 και Mate 10 Pro και διατηρεί την πίστη της στο μέταλλο, που έχει ωραία αίσθηση και προσεγμένο φινίρισμα.
Η Huawei δεν έκανε και κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να κρύψει τις πλαστικές λωρίδες για τις κεραίες στην πλάτη, η ύπαρξη των οποίων ωστόσο δεν προβληματίζει και δεν χαλάει το σύνολο.
Οθόνη
Η οθόνη 5,9 ιντσών του Mate 10 Lite που επιδεικνύει αναλογία πλευρών 18:9 υποστηρίζει ανάλυση Full HD+ και πιο συγκεκριμένα 2160 x 1080 pixels.
Για προστασία χρησιμοποιείται ανθεκτικό γυαλί που σχηματίζει καμπύλες στις άκρες (2.5D) αλλά δεν προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Corning (Gorilla Glass). Πρόκειται για μία καλής απόδοσης οθόνη, που επιδεικνύει ωραία βαθιά χρώματα και καλή φωτεινότητα αν και στον ήλιο, θα πρέπει να μεγιστοποιήσετε την φωτεινότητα της για να μπορέσετε να χειριστείτε με άνεση το κινητό.
Ορισμένες ενδιαφέρουσες λειτουργίες στο λογισμικό που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την οθόνη είναι η “λειτουργία παρουσίασης σε πλήρη οθόνη”, που αναλαμβάνει την προβολή εφαρμογών που δεν υποστηρίζουν ακόμη σωστά τη συγκεκριμένη αναλογία οθόνης, την “ανακούφιση ματιών” που φιλτράρει το μπλε φως και τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας χρώματος. Υπάρχει επίσης και δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας χρώματος.
Κάμερες
Πέρα από την ωραία και υψηλής ανάλυσης οθόνη, το χαρακτηριστικό που καθιστά την Lite έκδοση του Mate 10 ξεχωριστή είναι οι τέσσερις κάμερες που διαθέτει συνολικά, αφού υπάρχει διπλή εμπρόσθια κάμερα για selfies και διπλή κύρια κάμερα στο πίσω μέρος.
Στην πρόσοψη, τον βασικό αισθητήρα των 13 Megapixels (f/2.0) συνοδεύει ένας δεύτερος στα 2,0 Megapixels που βοηθάει στο λεγόμενο Portrait Mode ενώ στο πίσω μέρος η κύρια κάμερα βασίζεται κατά πρώτο λόγο σε έναν αισθητήρα 16 Megapixels (f/2.2) και κατά δεύτερο λόγο σε έναν μικρότερο των 2,0 Megapixels για τη συλλογή πρόσθετων δεδομένων που επίσης αφορούν στο βάθος πεδίου για τη δημιουργία μποκέ φόντου. Η κύρια κάμερα επίσης υποστηρίζει phase detection autofocus.
Το λογισμικό είναι οικείο και δεν διαφέρει από αυτό που έχουμε δει σε συσκευές όπως το P10 ή το Mate 10 προσφέροντας διάφορες επιλογές, φίλτρα, βελτιστοποιήσεις, έτοιμες λειτουργίες και modes καθώς και χειροκίνητες ρυθμίσεις για τους απαιτητικούς.
Και με την εμπρόσθια κάμερα αλλά και με την κύρια, θα είστε σε θέση να τραβήξετε αξιοπρεπείς φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης που διακρίνονται από ωραία, ζωντανά χρώματα και από επαρκές επίπεδο λεπτομέρειας. Ειδικά σε συνθήκες με χαμηλότερα όμως επίπεδα φωτισμού, και λόγω της έλλειψης της τεχνολογίας οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας, θα χρειαστεί να έχετε σταθερό χέρι.
Οι φωτογραφίες χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα θορύβου, που όμως γίνονται περισσότερο ενοχλητικά στις σκιές ή όταν το φως δεν είναι αρκετό.
Χαρακτηριστικά και επιδόσεις
Στο εσωτερικό του Mate 10 Lite βρίσκεται το system-on-chip Kirin 659 που ενσωματώνει δύο τετραπύρηνα αρθρώματα Cortex-A53 με το ένα να φτάνει σε συχνότητα λειτουργίας έως και 2,36GHz και το άλλο μέχρι και 1,7GHz. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από τη GPU με την ονομασία Mali-T830MP2 που δεν είναι και ότι καλύτερο από άποψη απόδοσης στα παιχνίδια και στα τρισδιάστατα γραφικά, από 4GB RAM και από 64GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου.
Στον εξοπλισμό του επιπλέον βρίσκουμε δυνατότητα χρήσης δύο καρτών SIM, WiFi 802.11n (δυστυχώς δεν είναι dual band την ώρα που το Huawei P10 Lite υποστηρίζει dual-band WiFi), Bluetooth 4.2, GPS και υποδοχή microUSB 2.0 (σε αντίθεση με τα άλλα δύο Mate 10 που εξοπλίζονται με USB-C). Από τον εξοπλισμό του απουσιάζει το NFC, όχι όμως και το FM radio ενώ προσφέρεται και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το Mate 10 Lite έχει αξιοπρεπή απόδοση σχεδόν σε όλους τους τομείς. Έτσι, μπορείτε να περιμένετε μία ιδιαίτερα ομαλή και στρωτή εμπειρία όταν σερφάρετε στο Internet ή όταν παρακολουθείτε βίντεο καθώς και όταν παίζετε παιχνίδια, εφόσον φροντίσετε στα πλέον απαιτητικά από αυτά να μειώσετε το επίπεδο ποιότητας της απεικόνισης και λεπτομέρειας. Δυστυχώς, η Mali-T830MP2 αποτελεί μία μάλλον ξεπερασμένη πρόταση σε σύγκριση τουλάχιστον με τις σημερινές προτάσεις Adreno, ακόμα και στη... low-end κατηγορία.
Η συσκευή πάντως προσφέρει ισορροπημένη απόδοση εκεί που χρειάζεται και δεν απογοητεύει ενώ επιπλέον δεν θερμαίνεται ώστε να προβληματίζει με τη μεταλλική κατασκευή της.
Όσον αφορά στην αυτονομία του, θα λέγαμε ότι τα πράγματα είναι λίγο πολύ τα ίδια, με την μπαταρία των 3340mAh, παρά το μέγεθος της, να μην καταφέρνει να κρατήσει περισσότερο από μία μέρα χρήσης. Ούτε λοιπόν εντυπωσιάζει, αλλά ούτε και απογοητεύει. Όσον αφορά στον ήχο και στην απόδοση του ηχείου, θα μείνετε ευχαριστημένοι όσοι αποκτήσετε τη συσκευή αφού το ηχείο είναι σχετικά καλής ποιότητας και αρκετά δυνατό.
Λογισμικό
Το λογισμικό του Mate 10 Lite βασίζεται στο Android 7.0 πάνω από το οποίο η Κινέζικη εταιρεία έχει εγκαταστήσει το περιβάλλον χρήσης Emotion UI 5.1 που γνωρίζουμε και από το λανσάρισμα του P10.
Από το περιβάλλον χρήσης Emotion UI όπως είναι γνωστό απουσιάζει το γνωστό συρτάρι εφαρμογών του Android, και επομένως μόλις κατεβάσετε κάποια εφαρμογή από το Google Play, θα διαπιστώσετε ότι θα εμφανιστεί απευθείας στην κεντρική οθόνη. Βεβαίως, μπορείτε να οργανώσετε –και να κρύψετε ενδεχομένως- τις εφαρμογές σε φακέλους.
Υπάρχουν διάφορες προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, κυρίως της Google αλλά και ορισμένες εφαρμογές και εργαλεία της Huawei, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή διαχείρισης της συσκευής, με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την λειτουργία του κινητού. Στις δυνατότητες περιλαμβάνεται το “άδειασμα” της μνήμης ή του αποθηκευτικού χώρου από άχρηστα αρχεία, σάρωση για ιούς (που είναι powered by avast) ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον κάποια λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά.
Ο χρήστης είναι σε θέση να ρυθμίσει διάφορες παραμέτρους που αφορούν στο κέντρο ειδοποιήσεων αλλά και στον τρόπο συμπεριφοράς των ειδοποιήσεων (π.χ μπορεί να επιλέξει ποιες από τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό μπορούν να “στέλνουν” ειδοποιήσεις) ενώ επιπλέον περιλαμβάνει φίλτρο παρενόχλησης, λειτουργία διαχείρισης του όγκου των δεδομένων, λειτουργία προστασίας των εφαρμογών κ.ά. Επίσης υπάρχουν αρκετές δυνατότητες και ρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας. Έτσι, πέρα από τον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων που συνοδεύεται βεβαίως από το κατάλληλο λογισμικό, προσφέρεται δυνατότητα διαχείρισης της κίνησης δεδομένων και των εφαρμογών δικτύου. Έτσι, πέρα από την διαχείριση των ειδοποιήσεων, προσφέρεται δυνατότητα ελέγχου των εφαρμογών που έχουν την δυνατότητα “να μιλούν προς τα έξω” καθώς και του τρόπου που θα το κάνουν, αν θα χρησιμοποιούν δηλαδή το WiFi ή τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ή και τα δύο. Προσφέρονται ακόμα διάφορες έξυπνες λειτουργίες όπως ο έλεγχος κίνησης (μπορείτε να γυρίσετε το κινητό ανάποδα για σίγαση, μπορείτε να το ανακινείτε για την αναδιάταξη εφαρμογών ή την αλλαγή ταπετσαρίας κ.ά).
Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν είναι επιπλέον η δυνατότητα διπλής εγκατάστασης ορισμένων εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης όπως του Facebook, που προορίζεται για όσους έχουν παραπάνω από έναν λογαριασμούς σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, αλλά και ο Ιδιωτικός Χώρος, στον οποίο ο χρήστης μπορεί να διατηρήσει ιδιωτικά έγγραφα, μηνύματα ή άλλου είδους περιεχόμενο.
Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να αλλάξει την μορφή της μπάρας με τα εικονικά πλήκτρα, και να χρησιμοποιήσει την διάταξη πλήκτρων που τον βολεύει περισσότερο. Οικείο θα έλεγα ότι είναι και το κέντρο ειδοποιήσεων και λειτουργιών, που διακρίνεται σε δύο καρτέλες, τις “Ειδοποιήσεις” και “Συντομεύσεις”. Με pinch στην κεντρική οθόνη ενεργοποιείται η λειτουργία “Overview”, από όπου μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε οθόνες κατά βούληση, να αλλάξετε ταπετσαρίες, να επέμβετε στον τρόπο εναλλαγής των οθονών, να προσθέσετε widgets ενώ έχετε την δυνατότητα να εισέλθετε και στις ρυθμίσεις αρχικής οθόνης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το είδος του πλέγματος για την διάταξη των εφαρμογών (4x5, 5x4, 5x5), ανάλογα πόσο πυκνή ή αραιή θέλετε να είναι αυτή η διάταξη.
Η Huawei προσφέρει μεγάλη ποικιλία από θέματα που μπορείτε να κατεβάσετε ενώ μπορείτε να απολαμβάνετε και την αυτόματη εναλλαγή ταπετσαρίας που είναι ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, αφού η εμφάνιση ανανεώνεται διαρκώς για να μην βαρεθείτε.
Συμπέρασμα
Αναμφισβήτητα το Huawei Mate 10 Lite είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση στην αγορά. Διαθέτει καλό επίπεδο εξοπλισμού, έχει ωραία εμφάνιση ενώ όσοι θέλουν κάτι με συμπαγή αίσθηση θα βρουν καλοδεχούμενο το μεταλλικό σασί. Χάρη στον “μακρόστενο” σχεδιασμό, εξαιτίας της οθόνης 18:9, δείχνει σύγχρονο ακολουθώντας τη τάση της εποχής στο design. Η μεγάλη οθόνη καθιστά την πλοήγηση στο Internet και τη κατανάλωση περιεχομένου γενικότερα μία πολύ ωραία εμπειρία με τη συγκεκριμένη συσκευή, ωστόσο ο επεξεργαστής γραφικών Mali-T830MP2 που έρχεται με το Kirin 659 SoC αποτελεί εύκολο θήραμα ακόμα και για την πλέον αδύναμη Adreno της αγοράς. Ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται στην πλάτη κάτω από το πλαίσιο της διπλής κύριας κάμερας που εξέχει αρκετά είναι από τους ταχύτερους και αποτελεσματικότερους που έχουμε δοκιμάσει. Οι κάμερες, χωρίς να εντυπωσιάζουν, είναι από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του κινητού και θα σας βοηθήσουν να βγάλετε καλές φωτογραφίες, αν και σε συνθήκες με χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού θα πρέπει να έχετε αρκετά σταθερό χέρι.
Συνολικά, πρόκειται για μία πολύ ωραία και πλούσια σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες συσκευή σε αυτή τη κατηγορία τιμής (€369), από την οποία όμως δεν απέχει και πολύ το επίσης ελκυστικό Honor 9.
Μας άρεσε
- Καλής ποιότητας οθόνη
- Αποθηκευτικός χώρος 64GB (που επεκτείνεται)
- Dual SIM δυνατότητες
- Ταχύτατος fingerprint reader
Δεν μας άρεσε
- Παρωχημένος σχεδιασμός
- Επεξεργαστής γραφικών
- Δεν υποστηρίζονται WiFi 802.11ac και NFC (Android Pay)
- 1