Οι ανακοινώσεις των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της HTC, μας υπενθυμίζουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ταϊβανέζικη εταιρεία με τη μεγάλη ιστορία στο χώρο των smartphones. Η HTC βλέπει τις πωλήσεις των συσκευών της να μειώνονται σημαντικά, ακολουθούμενες από μικρή αύξηση των κερδών η οποία με βάση τους αναλυτές, δεν είναι αρκετή.
Έχοντας επικεντρωθεί στην παρουσίαση συσκευών που στηρίζονται στις 2 πλατφόρμες που υποστηρίζει η εταιρεία, το Android και τα Windows Phone, είναι προφανές ότι ο έντονος ανταγωνισμός της κατηγορίας πρέπει να οδηγήσει σε τολμηρές αποφάσεις και σε μια ριζική αναδιοργάνωση της εταιρείας προκειμένου να ξεχωρίσει. Η περσινή απόφαση του προέδρου της HTC, Peter Chou, για περιορισμό στην κυκλοφορία νέων μοντέλων και άμεση βελτίωση της ποιότητας ακολουθώντας νέους δρόμους, μπορεί να μην έχει οδηγήσει ακόμα σε αλλαγή της κατάστασης αλλά σίγουρα δημιούργησε αίσθηση.
Έχοντας εντυπωσιάσει με την κυκλοφορία της σειράς One, μια σειρά android smartphones τα οποία διέθεταν ξεχωριστό σχεδιασμό, ποιότητα κατασκευής και όχι μόνο, η συγκεκριμένη σειρά smartphones δε φάνηκε ικανή να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο της πίτας στην οποία η Samsung και η σειρά Galaxy S κυριαρχεί.
Με το HTC One που παρουσιάζουμε, η HTC μπορεί να παίζει ένα από τα τελευταία της χαρτιά, με τα πρώτα δείγματα να είναι πολύ θετικά με αναφορές για εξάντληση αποθεμάτων και ικανοποιημένους κατόχους. Είναι όλα αυτά δικαιολογημένα ; Με μια λέξη ναι, αλλά αφήστε μας να εξηγηθούμε.
Σχεδίαση
Η αλήθεια είναι ότι λίγες συσκευές μας έχουν δημιουργήσει εντύπωση με τον όλο σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής τους. Σ’ αυτές μπορούμε να συμπεριλάβουμε το Nokia Lumia 800, το Sony Xperia Z, τα περσινά HTC One X και One S, τα iPhone 2G/4/5 και 1-2 ακόμη συσκευές.
Από σήμερα το One μπαίνει σε αυτό το κλειστό club συσκευών αφού είναι προφανείς οι προθέσεις της HTC να παρουσιάσει μια συσκευή με κορυφαία κατασκευή, η οποία θα έρθει σε άμεση αντιπαράθεση/σύγκριση με τον κύριο αντίπαλο, το Galaxy S4 της Samsung και το πλαστικό υλικό που αυτή χρησιμοποιεί κατά κόρον στα μοντέλα της. Μια πρώτη γεύση είχαμε πάρει το Φεβρουάριο του 2012 στη Βαρκελώνη όπου η HTC μυήθηκε στο πολυκαρβονικό πλαστικό με το One X αποσπώντας θετικά σχόλια, όμως για φέτος η Ταϊβανέζικη εταιρεία αλλάζει εντελώς τακτική με την παρουσίαση ενός μοντέλου στο οποίο κυριαρχεί το αλουμίνιο.
Κατασκευασμένο με τη unibody τεχνική, η HTC έχει δώσει σημασία στη λεπτομέρεια παντρεύοντας το αλουμίνιο με το πολυκαρβονικό πλαστικό περιμετρικά της συσκευής αλλά και με το γυαλί στο μπροστινό μέρος. Το αποτέλεσμα είναι κατά γενική ομολογία εκπληκτικό, ένα αποτέλεσμα μάλιστα το οποίο δικαιολογεί πολύ περισσότερο το τελικό αλμυρό κόστος της συσκευής, από κορυφαίες προτάσεις άλλων εταιρειών. Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε android smartphones κατασκευασμένα από αλουμίνιο, κάτι που δε δυσκολεύει το One να ξεχωρίσει άμεσα από τα χιλιάδες μοντέλα της αγοράς.
Συνήθως η χρήση αλουμινίου έχει επιπτώσεις στο τελικό βάρος της συσκευής κάτι που δεν ισχύει για το συγκεκριμένο μοντέλο, με το βάρος να βρίσκεται στα 143 γραμμάρια ενώ το πάχος των 9.3 χιλιοστών θα το προτιμούσαμε μικρότερο.
Στο μπροστινό μέρος, πάνω και κάτω από την οθόνη βλέπουμε 2 μεγάλα ηχεία τα οποία όπως αναφέρουμε και στη συνέχεια, έχουν πολύ καλές επιδόσεις ενώ το πίσω μέρος διαθέτει μια ελαφρά καμπύλη και ξεχωρίζει με το σχέδιο του αλλά και με το χαραγμένο λογότυπο της HTC. Αυτή η καμπύλη επιτρέπει σε ένα πιο άνετο κράτημα της συσκευής με το ένα χέρι αν και έχουμε δει smarpthones με ακόμα μεγαλύτερη οθόνη (βλ. Galaxy S4) στα οποία η αντίστοιχη εμπειρία είναι καλύτερη.
Μια μικρή ένσταση μπορούμε να αναφέρουμε για τη χρήση του πολυκαρβονικού πλαστικού περιμετρικά της συσκευής, πάνω στο οποίο βλέπουμε (αρκετά σπάνια) το μπλε χρώμα του jean όταν βάλουμε το One σε κάποια από τις τσέπες. Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση, το χρώμα φεύγει πολύ εύκολα χωρίς να δημιουργεί κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα.
Τεχνικά
Δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά στο HTC One, τα οποία σίγουρα εξετάζει η πλειοψηφία των υποψηφίων κατόχων της συγκεκριμένης συσκευής.
Ξεκινάμε βέβαια από την οθόνη την οποία η HTC αποφάσισε να μην αυξήσει τις διαστάσεις της σε σχέση με την περσινή ναυαρχίδα, το One X και η οποία παραμένει στις 4.7’ ίντσες. Οι διαστάσεις μπορεί να μην αυξήθηκαν, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την ανάλυση η οποία πλέον είναι Full HD (1920x1080) και με τα 468ppi εντυπωσιάζει για την ευκρίνεια της. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία Super LCD 3, η οθόνη του One είναι εκπληκτική με κορυφαία απόδοση χρωμάτων, contrast και με πολύ καλές γωνίες θέασης. Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι κάτω από ήλιο και ειδικά τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, θα μας κάνει εύκολη τη ζωή να διαβάζουμε το περιεχόμενο της σε εξωτερικούς χώρους.
Εν αντιθέση με το S4, εδώ δε βλέπουμε κάποιο ειδικό μενού με προκαθορισμένες ρυθμίσεις χρωμάτων για την οθόνη αν και πραγματικά πιστεύουμε ότι δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να έχει πρόβλημα ποτέ με μια τέτοια οθόνη. Στην επιφάνεια της, η HTC έχει επιλέξει τη δεύτερη έκδοση του Gorilla Glass, μια απόφαση που ίσως φαίνεται παράξενη από τη στιγμή που το Gorilla Glass 3 έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλούς μήνες.
Στον τομέα του επεξεργαστή, έχουμε μια σημαντική αλλαγή αφού η Ταϊβανέζικη εταιρεία αποφασίζει να μη χρησιμοποιήσει τη νέα έκδοση του Nvidia Tegra και αν’ αυτού να προτιμήσει το νέο τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 600 της Qualcomm στο 1.7 GHz. Το chipset της Qualcomm έρχεται με 2GB RAM (διπλάσια του One X) καθώς και με Adreno 320 GPU ενώ υποστηρίζει χωρίς πρόβλημα και τα LTE δίκτυα 4ης γενιάς που υπόσχονται κορυφαίες ταχύτητες ξεζουμίζοντας σε χρόνο ρεκόρ το πακέτο δεδομένων σας.
Δε χάσαμε βέβαια ευκαιρία να «τρέξουμε» τα αγαπημένα μας προγράμματα μέτρησης επιδόσεων και τα αποτελέσματα όπως περιμέναμε φανερώνουν κορυφαίες επιδόσεις για μια ακόμη χρονιά, υπέραρκετές για τη συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών και παιχνιδιών που θα εκτελέσετε.
Όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, η HTC συνεχίζει τη περσινή συνταγή, ενσωματώνοντας 32 GB από τα οποία διαθέσιμα είναι τα 26 . Δεν υπάρχει θύρα microSD για επέκταση της αν και πιστεύουμε ότι 32GB είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων του One αρκετά και σίγουρα καλύτερα από τα 16GB που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των κατασκευαστών για τα αρχικά τους μοντέλα. Παράλληλα θα κυκλοφορήσει και μοντέλο με χωρητικότητα 64GB το οποίο όπως φαίνεται η HTC το χρησιμοποιεί για αποκλειστικές συμφωνίες με κατά τόπους παρόχους.
Κλασσικά βλέπουμε υποστήριξη A-GPS, Bluetooth 4.0, ραδιοφωνικό δέκτη FM και υποστήριξη των γνωστών WiFi προτύπων 802.11 στα οποία περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σε smartphone και το νέο πρότυπο 802.11 ac. Το συγκεκριμένο πρότυπο χρειάζεται βέβαια και router με παρόμοια υποστήριξη, αλλά θεωρείται το μέλλον αφού χαρίζει έως και 3 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες από το πρότυπο 802.11n, με μεγαλύτερη σταθερότητα και 150% μεγαλύτερη κάλυψη.
Χρήση
Σε όλο το διάστημα που είχαμε στα χέρια μας το HTC One, έχουμε κρατήσει αρκετά θετικά από αυτό πέρα της ποιότητας κατασκευής όπως η ποιότητα ομιλίας των τηλεφωνικών κλήσεων η οποία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πάρα πολύ καλή. Σε αυτό βοηθάει και το δεύτερο μικρόφωνο το οποίο αναλαμβάνει να «ακυρώνει» το θόρυβο που βρίσκεται γύρω μας και προκαλεί ενδεχομένως πρόβλημα σε μια τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον δε παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα με τη λήψη η οποία κυμαινόταν πάντα σε πολύ καλά επίπεδα.
Το φωτάκι ενημερώσεων η αλλιώς το notification led υπάρχει κάτω από άνω ηχείο του One και προσφέρει πάντα μεγάλη βοήθεια στο να ξέρουμε άμεσα αν έχουμε κάποια ενημέρωση από εφαρμογή ή υπηρεσία που μας αφορά. Θα προτιμούσαμε βέβαια να μην περιορίζεται στα δύο χρώματα (πορτοκαλί/πράσινο) , ώστε να είχαμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε ακριβώς τι χρώμα θα ανάβει ανάλογα με την εφαρμογή, κάτι που δεν είναι εφικτό στο One.
Από τις φωτογραφίες και τη βιντεοπαρουσίαση μπορείτε να δείτε ότι στο μπροστινό μέρος, η HTC έχει εξοπλίσει το One με δύο κουμπιά ελέγχου αφής, την «επιστροφή» και το «home». Αυτό σημαίνει ότι δε βλέπουμε ένα τρίτο κουμπί το οποίο το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ως το κουμπί που έδινε πρόσβαση στις ρυθμίσεις κάθε εφαρμογής αλλά και στο Multitasking μενού. Για το πρώτο, το Android υποστηρίζει στις τελευταίες του εκδόσεις την πρόσβαση στο μενού των ρυθμίσεων μόλις πατήσουμε το αντίστοιχο εικονίδιο που εμφανίζεται στην εκάστοτε εφαρμογή και έχει συνήθως το εικονίδιο με τις τρεις τελείες.
Σχετικά με την πρόσβαση στο multitasking μενού η αλλιώς στο μενού το οποίο εμφανίζει όλες τις ανοιχτές εφαρμογές, θα πρέπει να πατήσουμε δύο φορές το home button. Σε αυτή τη περίπτωση θα εμφανιστεί μια νέα οθόνη η οποία εμφανίζει σε μικρές κάρτες όλες τις ανοιχτές εφαρμογές όπου με μια απλή κίνηση προς τα πάνω μπορούμε να τις κλείσουμε. Η συγκεκριμένη οθόνη διαφέρει σημαντικά από την προκαθορισμένη της πλατφόρμας και ίσως να μη βολέψει αρκετούς.
Τέλος η πρόσβαση στο Google Now, την υπηρεσία αναζήτησης της Google μέσω φωνής και εμφάνισης αποτελεσμάτων υπό τη μορφή καρτελών, γίνεται αν κρατήσουμε πατημένο το home button.
Το HTC One δεν ξεχωρίζει μόνο στον οπτικό τομέα αλλά το ίδιο κάνει και στον ηχητικό και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Τα στέρεο ηχεία που βρίσκονται πάνω και κάτω της οθόνης είναι τοποθετημένα κατά τρόπο που η αναπαραγωγή ήχου δε θα επηρεαστεί από τη θέση που θα τοποθετήσετε τη συσκευή. Υποστηρίζοντας την τεχνολογία Beats Audio, η ποιότητα ήχου είναι αρκετά καλή και αρκετά δυνατή, τόσο δυνατή που μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα ειδικά σε ήσυχα μέρη. Μπορείτε βέβαια να ρυθμίσετε ξεχωριστά την ένταση του ήχου κλήσης όταν σας καλούνε, ή ακόμα και το πόσο δυνατά θα ακούγεται το ξυπνητήρι έτσι ώστε να μη ξυπνάει και η γειτονιά μαζί σας.
Επιπλέον η θύρα των ακουστικών διαθέτει δικό της ενισχυτή κάτι που σημαίνει ότι η ένταση του ήχου με τα ακουστικά ξεπερνά σχεδόν όλα τα smartphones που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Και επειδή κάτι τέτοιο «ακούγεται» ενδιαφέρον, η HTC με σχετικό μήνυμα προειδοποιεί ότι η ακρόαση μουσικής με υψηλή ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή σας. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, εντοπίσαμε ένα πρόβλημα κατά τη σύνδεση ακουστικών Monster, όπου το One καλούσε αυτόματα το τελευταίο αριθμό που μας είχε καλέσει. Παρόμοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίσαμε με άλλη μάρκα ακουστικών, κάτι που πιστεύουμε ότι θα διορθωθεί σύντομα.
Κλείνουμε τη συγκεκριμένη ενότητα της παρουσίας, αναφέροντας το διχασμένο χαρακτήρα του πλήκτρου ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της συσκευής, το οποίο βρίσκεται σε θέση που δε βολεύει το πάτημα, έχοντας όμως καλό λόγο γι’ αυτό. Αυτός είναι ότι το συγκεκριμένο πλήκτρο είναι παράλληλα και υπέρυθρη θύρα, η οποία σε συνδυασμό με το λογισμικό TV, μετατρέπει το HTC One σε τηλεχειριστήριο για τηλεοράσεις, blu-ray players και άλλες συσκευές, υποστηρίζοντας συνολικά 10 διαφορετικά τηλεχειριστήρια.
Στις δοκιμές μας δούλεψε αρκετά καλά με διαφορετικές μάρκες τηλεοράσεων απλά θα πρέπει να προσέξετε κατά την εγκατάσταση, να δηλώσετε μια άλλη χώρα (πχ Ιρλανδία) από τη στιγμή που δεν υπάρχει η Ελλάδα. Μόλις κάνετε τη συγκεκριμένη κίνηση και προσπεράσετε τη λίστα καναλιών που υπάρχουν στην εφαρμογή ανάλογα με τη χώρα που θα επιλέξετε, τότε θα βρεθείτε σε ένα μενού όπου διαθέτει τα σημαντικότερα πλήκτρα ενός τηλεχειριστηρίου και όχι όλα όσα διαθέτει το φυσικό προϊόν.
Αυτονομία
Η αυτονομία του HTC One με την μπαταρία των 2.300 mAh είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα αφού ξεπέρασε με ευκολία μία ολόκληρη μέρα χρήσης με έντονη χρήση. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας το οποίο ρυθμίζει διάφορα άλλα στοιχεία ανάλογα το φόρτο εργασίας και τις εξωτερικές συνθήκες σε σχέση με τη φωτεινότητα.
Στις δοκιμές μας το One τα πήγε καλύτερα από τα περισσότερα smartphones που έχουμε δει από τις αρχές του χρόνου, περιλαμβάνοντας και το Galaxy S4. Πρέπει να αναφέρουμε ότι με έντονη χρήση 3G για web surfing, παρατηρήσαμε ότι το HTC One ζεσταινόταν σε ένα μικρό μέρος της πίσω επιφάνειας, κάτι που ενδεχομένως να μην αρέσει σε μερικούς.
Android Jelly Bean και HTC Sense 5.0
Η πρώτη εμπειρία χρήσης του HTC One αφορά την καταχώρηση των ρυθμίσεων της συσκευής και των υπηρεσιών (e-mail, cloud services κ.α) που μας αφορούν. Συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται μόλις ανοίξουμε τη συσκευή και ακολουθώντας τον οδηγό του Android όμως η HTC γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι και πολύ φιλική για νέους χρήστες της πλατφόρμας. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο αρχικής εγκατάστασης ρυθμίσεων μέσω της ιστοσελίδας htcsense.com όπου κάθε ενέργεια γίνεται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και στο τέλος οι αλλαγές περνάνε στη συσκευή μας ώστε να ξεκινήσει αυτή τη λειτουργία της.
Από τις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε ότι κατά την εγκατάσταση μπορούμε να επιλέξουμε εφαρμογές και παιχνίδια που θα εγκατασταθούν στο One, ringtones, φωτογραφίες, bookmarks, μουσική καθώς και υπηρεσίες όπως λογαριασμοί στο Gmail, Dropbox, Hotmail κ.α
Το HTC One κυκλοφορεί με την έκδοση 4.1.2 Jelly Bean του Android, μια έκδοση η οποία έχει απογειώσει την πλατφόρμα του Android στο θέμα της ολοκλήρωσης. Χωρίς καμία έκπληξη, η HTC ενσωματώνει στην επιφάνεια του το δικό της γραφικό περιβάλλον και συγκεκριμένα την πέμπτη έκδοση του Sense το οποίο έχει μια μακρά ιστορία στον κόσμο των android smartphones της εταιρείας.
Ίσως ξενίσει το γεγονός ότι το One δεν διαθέτει την τελευταία έκδοση του Android η οποία μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης αυτής της παρουσίασης είναι η 4.2.2, κάτι που κάνει ο μεγάλος αντίπαλος της HTC, η Samsung με το Galaxy S4. Μάλιστα η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα τη συγκεκριμένη αναβάθμιση αν και περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα η HTC θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση της επόμενης μεγάλης έκδοσης του Android η οποία θα ονομάζεται 5.0 Key Lime Pie όταν αυτή ανακοινωθεί επίσημα.
Η πέμπτη πάντως έκδοση του HTC Sense είναι αρκετά σημαντική αφού αλλάζει αρκετά το γραφικό περιβάλλον που είχαμε συνηθίσει με το One X. Η κεντρική οθόνη δέχεται τη σημαντικότερη αλλαγή και η οποία τώρα εμφανίζει το BlinkFeed.
Όσοι έχετε ασχοληθεί με την εφαρμογή Flipboard θα καταλάβουν αμέσως ότι αυτό που κάνει στην ουσία το Blinkfeed είναι να χρησιμοποιεί διάφορα κανάλια πληροφοριών όπως διάφορες ιστοσελίδες, ακόμα και τους προσωπικούς μας λογαριασμούς στο Facebook/Twitter/Linked In και να τα εμφανίζει όμορφα σε μια οθόνη έτσι ώστε να μπορούμε να τα διαβάσουμε γρήγορα. Κάθε είδηση από ιστοσελίδα που έχουμε επιλέξει η κάθε ενημέρωση που μας ενδιαφέρει από το FB/Twitter εμφανίζεσαι σε μικρή μορφή με την εικόνα που το συνοδεύει, και πατώντας πάνω του μπορούμε να διαβάσουμε το πλήρες μήνυμα ή άρθρο. Το BlinkFeed δε περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση ειδήσεων η σε ενημερώσεις των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μας ενημερώνει και για τα μελλοντικά μας ραντεβού.
Στις ρυθμίσεις του BlinkFeed, αν και περιλαμβάνεται η Ελλάδα, εντούτοις δεν περιέχονται ιστοσελίδες με ελληνικό περιεχόμενο περιορίζοντας τα αποτελέσματα μόνο σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, κάτι που πιστεύουμε θα διορθωθεί σε μελλοντική έκδοση. Το συγκεκριμένο περιορισμό θα έκανε πιο ανεκτό η παρουσία προσθήκης RSS Feed κάτι που δυστυχώς όμως δεν ισχύει σε αυτή την έκδοση και θα έκανε πολύ πιο χρήσιμη τη λειτουργία BlinkFeed.
Πάντως αν η συγκεκριμένη εμπειρία σας ξενίζει, μπορείτε απλά να την απενεργοποιήσετε ως αρχική οθόνη, και να επαναφέρετε την κλασσική οθόνη με τις εφαρμογές και τα widgets αν και πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη λειτουργία μόλις λύσει τα παραπάνω προβλήματα θα αποτελέσει ένα από τα δυνατά χαρτιά του HTC Sense.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που βλέπουμε στο περιβάλλον του Sense 5.0 είναι το Kids Zone, ένα ειδικό λογισμικό που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και γονείς που θέλουν να περιορίσουν την πρόσβαση στα κανακάρια τους. To Kids Zone έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την λειτουργία Kid’s Corner των Windows Phone και επιτρέπει μέσω ρυθμίσεων, συγκεκριμένη πρόσβαση σε εφαρμογές και παιχνίδια που θα έχουν επιλέξει από πριν οι γονείς. Το συγκεκριμένο λογισμικό διαθέτει και διάφορα παιχνίδια αλλά και εφαρμογές ζωγραφικής ώστε να απασχοληθεί ένα παιδί για αρκετή ώρα αλλά ο μη εξελληνισμός της εφαρμογής δε την κάνει φιλική προς τον υποψήφιο χρήστη με το πιθανότερο να μη τη χρησιμοποιήσει τελικά.
Το surfing στο Android γνωρίζουμε ότι είναι μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία με τη δυνατότητα χρήσης αρκετών browser από το Play Store, με σημαντικότερο τον Chrome της Google ο οποίος μπορεί και συγχρονίζεται με τη desktop έκδοση που τρέχει από ένα PC ή Mac.
Όμως η HTC μας επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη αφού ενσωματώνει στο stock browser μια σημαντική προσθήκη, την υποστήριξη της Flash τεχνολογίας κάτι που σίγουρα δε περιμέναμε. Η απόφαση αυτή της HTC δημιουργεί παράλληλα και απορίες δεδομένου της ανακοίνωσης της Adobe για τερματισμό υποστήριξης της τεχνολογίας Flash από τις περισσότερες mobile πλατφόρμες. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία είχε δηλώσει ότι η έκδοση 4.0.4 θα ήταν η τελευταία έκδοση του Android στην οποία θα υπήρχε υποστήριξη του Flash, κάτι που φαίνεται η HTC βρήκε τρόπο να παρακάμψει.
Η σχετική επιλογή πάντως είναι απενεργοποιημένη και θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε μέσα από το μενού ρυθμίσεων του Internet browser.
Ultrapixel
Η φωτογραφία και η λήψη βίντεο αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα κριτήρια αγοράς όταν μιλάμε για αυτού του επιπέδου τα smartphones, όπου οι εταιρείες τα εξοπλίζουν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Η HTC θέλησε να κάνει και σ’ αυτό τον τομέα τη διαφορά, εξοπλίζοντας το One με μια διαφορετική κάμερα από τα περισσότερα smartphones της αγοράς. Η κύρια κάμερα που βρίσκουμε στο πίσω μέρος του One μπορεί να είναι στα χαρτιά μόλις 4megapixel, αλλά κάτι τέτοιο το αδικεί και γι’αυτό η εταιρεία για λόγους marketing προχώρησε στο να την βαπτίσει με τον όρο Ultrapixel.
Στην πραγματικότητα, η Ultrapixel κάμερα του One μπορεί να κάνει λήψη φωτογραφιών με ανάλυση 2688 x 1520, με το κάθε pixel που καταγράφει ο αισθητήρας CMOS να έχει το τριπλάσιο μέγεθος σε σύγκριση με τις περισσότερες κάμερες smartphone του εμπορίου. Τη συγκεκριμένη λογική την έχουμε δει και στην τεχνολογία PureView της Nokia και στην υλοποίηση της HTC επιτρέπει την καταγραφή έως και 300% περισσότερο φως, με διάφραγμα F/2.0 για όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Το αποτέλεσμα πάντως που βλέπουμε δεν μας εντυπωσιάζει όσο και αν η HTC επιθυμεί να το συγκρίνουμε με κάμερες smartphone των 8 και 13mp κάνοντας αντίστοιχη αναφορά στο iPhone 5 και το Sony Xperia Z. Όπως μπορείτε να δείτε και στα δείγματα μας, οι φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση έχουν εμφανή το στοιχείο του «θορύβου» κάτι που δεν γίνεται βέβαια αντιληπτό όταν βλέπουμε τη φωτογραφία στην οθόνη της συσκευής. Τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα όταν κάνουμε λήψη φωτογραφίας το βράδυ, όπου και πάλι το τελικό αποτέλεσμα δεν επιβεβαιώνει τις αναφορές της HTC και κρίνεται μη ικανοποιητικό. Κατεβάστε τις φωτογραφίες στην πλήρη ανάλυση τους πατώντας εδώ.
Στο τομέα του βίντεο, το One μπορεί να κάνει φυσικά εγγραφή Full HD Video όχι μόνο από την κύρια κάμερα αλλά ακόμα και από την μπροστινή των 2.1megapixel η οποία με την ευρεία γωνία που διαθέτει, μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερα αυτοπορτραίτα στα οποία να χωρέσουμε και 2-3 φίλους μας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι και οι δύο γωνίες υποστηρίζουν τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο HDR.
Η ποιότητα των βίντεο είναι αρκετά καλή ακόμα και σε βραδινές λήψεις και σ’ αυτό βοηθάει ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας που βοηθάει σε λιγότερο κουνημένα βίντεο και σε λιγότερο θολές φωτογραφίες. Κατά την εγγραφή βίντεο μπορούμε να κάνουμε zoom in/out ενώ παρατηρήσαμε δυσκολία στην εστίαση ειδικά στις βραδινές λήψεις, ένα πρόβλημα το οποίο αναμενόταν να λύσει το τελευταίο firmware της HTC κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει.
HTC One
iPhone 5
HTC One
Sony Xperia Z
Zoe
Μαζί με το Ultrapixel, η HTC παρουσιάζει και ένα νέο τύπο αρχείου τα οποία ονομάζονται Zoe από την ελληνική λέξη ζωή. Τα zoe είναι ένας νέος τρόπος λήψης φωτογραφιών και η οποία είναι στην ουσία ένα μικρό Full HD video 3 δευτερολέπτων η αλλιώς 20 συνεχής φωτογραφίες. Κάθε Zoe μπορούμε να το επεξεργαστούμε με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, κάνοντας πράγματα τα οποία δεν ήταν εφικτά με μια απλή φωτογραφία.
Για παράδειγμα μπορούμε να αφαιρέσουμε ανθρώπους από μια φωτογραφία οι οποίοι μπαίνουν στη μέση, να επιλέξουμε την ακριβή χρονική στιγμή που όλα τα πρόσωπα σε μια φωτογραφία χαμογελάνε για το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα και τέλος, τη σύνθεση πολλαπλών καρέ σε μία μόνο φωτογραφία δίνοντας την αίσθηση της κίνησης.
Οι περισσότερες λειτουργίες επεξεργασίας ενός Zoe είναι αρκετά εντυπωσιακές και πιστεύουμε ότι είναι από τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα ασχοληθούν οι κάτοχοι του HTC One.
Συμπεράσματα
Με το One, η HTC κάνει ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία της στην Android σκηνή, παρουσιάζοντας ένα smartphone με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και με προσοχή στη λεπτομέρεια στον τομέα του λογισμικού και του hardware. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα μετουσιωθεί σε κάποιο σημαντικό ποσοστό από τη συνολική πίτα, πάντως οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της HTC θα πρέπει να νοιώθουν ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα.
Εξαιρώντας τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και την πάντα απίστευτη οθόνη, το One είναι από τα ελάχιστα smartphones τα οποία δικαιολογούν εν μέρει το τελικό κόστος αγοράς του αφού ο αλουμίνιος σχεδιασμός δίνει πραγματικά μια διαφορετική αίσθηση και διαφοροποιείται αρκετά από σχεδόν όλη την γκάμα των Android smartphones.
Το Sense 5.0, χρησιμοποιώντας και τη roboto γραμματοσειρά του Android είναι το πιο όμορφο γραφικό περιβάλλον που έχουμε δει για την Android πλατφόρμα και περιμένουμε την HTC να δώσει μεγαλύτερη βάση στο BlinkFeed, ενσωματώνοντας του χρήσιμα χαρακτηριστικά για τα οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως.
Η “Ultrapixel” κάμερα δεν καταφέρνει να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής αφού περιμέναμε πολύ περισσότερα στο θέμα της ποιότητας φωτογραφιών και βίντεο. Τα κόλπα που μπορείτε να κάνετε με τη λειτουργία Zoe του HTC Sense δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στη χρήση της κάμερας χωρίς όμως να κάνουν τη διαφορά.
Το HTC One κυκλοφορεί ήδη στα καταστήματα με αρχική προτεινόμενη τιμή στα €729.