Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, η HTC μας έχει δώσει φέτος αρκετά αξιόλογα smartphones στα οποία κυριαρχεί το One που εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή. Ακολουθώντας μια διαφορετική πολιτική φέτος, η HTC παρουσίασε τη mini αλλά και τη max εκδοχή του One με ελάχιστες διαφορές, διατηρώντας όμως την κορυφαία ποιότητα κατασκευής αλλά και τα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Οι τιμές των συγκεκριμένων μοντέλων «παίζουν» πάνω από τα €400 και σίγουρα δεν απευθύνονται στην πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών που με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 70% προτιμά smartphones με τιμή μικρότερη των €299.
Σε αυτή την κατηγορία η HTC παραδοσιακά προτείνει τη σειρά Desire η οποία παραδοσιακά με τα μοντέλα που διαθέτει καλύπτει διάφορα επίπεδα τιμών οι οποίες κρίνονται χαμηλές και συνήθως αποτελούν μια πολύ καλή και αξιόπιστη πρόταση για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα smartphone.
Το Desire 500 αποτελεί ένα από τα κορυφαία μοντέλα της σειράς Desire και αποτελεί μια αξιόπιστη πρόταση για την Ταϊβανέζικη εταιρεία σε μια κατηγορία που ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.
Σχεδιασμός
Τα φετινά smartphones της HTC δε διακρίνονται μόνο για την πολύ καλή ποιότητα κατασκευή αλλά και για το σχεδιασμό τους, κάτι όπως βλέπουμε δεν ισχύει μόνο για τα ακριβά μοντέλα της εταιρείας αλλά και για τη σειρά Desire To Desire 500 είναι σίγουρα ένα όμορφο και μοντέρνο smartphone με σχεδιασμό που ξεχωρίζει. Από τα στοιχεία που ξεχωρίσαμε είναι η μικρή καμπύλη στο πίσω μέρος αλλά και το χρώμα που βρίσκεται περιμετρικά της συσκευής. Μάλιστα τα κουμπιά αυξομείωσης ήχου τα οποία είναι βαμμένα στο χρώμα της συσκευής που έχει επιλέξει ο χρήστης, δείχνουν ότι αποτελούν μέρος μιας γραμμής η οποία βρίσκεται γύρω από το κινητό.
Το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής βρίσκεται στην κορυφή της συσκευής ενώ ένα ακόμα στοιχείο στο σχεδιασμό του Desire 500 είναι το γυαλί της οθόνης το οποίο προεξέχει από το υπόλοιπο σασί της συσκευής.
Χωρίς έκπληξη βλέπουμε το υψηλής ποιότητας πλαστικό να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη συσκευή κάνοντας το κράτημα με το ένα χέρι να είναι αρκετά άνετο, χωρίς να λείπουν περιπτώσεις που το κινητό γλιστράει από το χέρι. Το πάχος των 9.9 χιλιοστών σίγουρα δεν κάνει τη διαφορά αφού συνήθως βλέπουμε πιο λεπτά smartphones όμως το βάρος των 123 γραμμαρίων είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο.
Μπορεί αρχικά η συσκευή να δίνει την εντύπωση για unibody σχεδιασμό, όμως πολύ εύκολα μπορούμε να αφαιρέσουμε το πίσω κάλυμμα της συσκευής, και να έχουμε πρόσβαση στη sim κάρτα, στη Micro SD αλλά και στη μπαταρία.
Τεχνικά
Η TFT οθόνη των 4.3’ ιντσών αναμένεται να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατόχους της συσκευής αν και η ανάλυση παραμένει στα 800 x 480 και όχι στην HD ανάλυση που πιθανόν πολλοί να περιμένανε. Χωρίς αμφιβολία το γεγονός αυτό οφείλεται στην προσπάθεια της HTC να κρατήσει χαμηλό το τελικό κόστος της συσκευής. Πάντως η οθόνη με τα 217 ppi έχει πολύ καλές γωνίες θέασης με πολύ καλά χρώματα τα οποία ναι μεν δεν είναι ζωντανά όπως για παράδειγμα στις οθόνες των ακριβών μοντέλων της HTC, όμως είναι σίγουρα καλύτερη από πολλά smartphones της αγοράς, ακόμα και από μερικά πολύ πιο ακριβά.
Για τον επεξεργαστή και γενικά το system on chip (soc) που τροφοδοτεί το Desire 500, η HTC συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με την Qualcomm όπως έχει κάνει ήδη αρκετές φορές φέτος. Αυτή τη φορά η HTC επιλέγει το Snapdragon 200 το οποίο είναι το soc που προτείνει η Qualcomm στους κατασκευαστές φθηνών συσκευών και φυσικά δεν συγκρίνεται σε επιδόσεις με τα «τέρατα» που συναντάμε στα πιο ακριβά smartphones που διαθέτουν το Snapdragon 600 ή το πιο πρόσφατο Snapdragon 800.
Το Snapdragon 200 διαθέτει πάντως και αυτό τετραπύρηνο επεξεργαστή, τον Cortex A5 στο 1.2 GHz με Adreno 203 GPU και στο οποίο η HTC προσθέτει 1 GB μνήμη. Οι επιδόσεις όπως μπορείτε να διακρίνετε και στα αποτελέσματα των εφαρμογών μέτρησης επιδόσεων δεν εντυπωσιάζουν όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική αφού η πλοήγηση αλλά και η φόρτωση των περισσοτέρων εφαρμογών και παιχνιδιών είναι αρκετά καλή με μερικές παραχωρήσεις να είναι αναγκαίες.
Ο αποθηκευτικός χώρος είναι μόλις 4 GB (διαθέσιμα τα 3GB) αλλά υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του μέσω της microSD θύρας με επιπλέον 64 GB. Ακόμα όπως μας γνωστοποιεί και το δημοφιλές λογότυπο στην πίσω επιφάνεια, το Desire 500 υποστηρίζει την τεχνολογία Beats Audio, ένα από τα τελευταία στην ουσία μοντέλα αφού η κοινή σύμπραξη των δύο εταιρειών διακόπηκε τον περασμένο μήνα.
Στο πίσω μέρος υπάρχει κάμερα 8mp και όχι η Ultrapixel κάμερα που βλέπουμε στη σειρά HTC One και η οποία συνοδεύεται από LED Flash. Μπορεί φυσικά να κάνει αυτόματη εστίαση ενώ το μέγεθος του αισθητήρα είναι στο 1/3.2”. Δυστυχώς η δυνατότητα εγγραφής βίντεο σταματάει στην HD ανάλυση και συγκεκριμένα στα 720p με 30 fps. Η δεύτερη κάμερα στο μπροστινό μέρος είναι στα 1.6mp και κρίνεται υπεραρκετή για τις βιντεοκλήσεις σας.
Κλείνοντας την ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών, το Desire 500 διαθέτει δέκτη GPS, WiFI, Bluetooth 4.0, DLNA αλλά και ραδιοφωνικό δέκτη FM με RDS. Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι στα 1800 mAh και θα πρέπει να υπολογίσετε ότι διαρκεί για περίπου μια μέρα με έντονη χρήση του smartphone.
Χρήση
Με Android 4.1.2 Jelly Bean, το Desire 500 δε διαθέτει την τελευταία έκδοση της πλατφόρμας της Google με μερικά χαρακτηριστικά όπως τα widgets στην οθόνη κλειδώματος ή το νέο πληκτρολόγιο με τα gestures, να μην περιλαμβάνονται. Περιμένουμε ένα δούμε την πολιτική αναβάθμισης της Ταϊβανέζικης εταιρείας σε σχέση με τις μελλοντικές εκδόσεις του Android, με την έκδοση 4.4 KitKat να πλησιάζει πολύ σύντομα.
Το γραφικό περιβάλλον της HTC, το Sense, κάνει την εμφάνιση του και στο Desire 500 αλλά στην έκδοση 5.0 σε σχέση με τα «μεγάλα» μοντέλα της HTC κάτι που σημαίνει ότι μερικές από τις λειτουργίες που έχουμε δει στο One και στο One mini απουσιάζουν από τη συσκευή.
Στις απώλεις δε περιλαμβάνεται το Blinkfeed, η προσπάθεια της HTC να μιμηθεί κατά ένα τρόπο το Flipboard και να παρέχει ενημέρωση η οποία προέρχεται από επιλεγμένες πηγές τις οποίες ο χρήστης έχει επιλέξει, ή από τους λογαριασμούς που διαθέτει σε Facebook και Twitter. Το Blinkfeed αντικαθιστά στην ουσία την κεντρική οθόνη του Android με τα εικονίδια των εφαρμογών και των widgets, όμως είναι πολύ εύκολο είτε να καταργηθεί είτε για τον χρήστη να έχει πρόσβαση στην κλασσική οθόνη του android.
Στα πλήκτρα ελέγχου, η HTC διαθέτει ακόμη μια φορά κανονικά hardware keys και όχι soft keys, και μάλιστα σε αυτά λείπει το πλήκτρο των ρυθμίσεων αφού όπως και στο One, υπάρχουν δύο κουμπιά διαθέσιμα, το home και αυτό της επιστροφής. Ενδεχομένως αυτή η απόφαση να μπερδέψει όσους προέρχονται από άλλο android smartphone, είναι όμως θέμα χρόνου να συνηθίσουν τη νέα κατάσταση.
Κάτι ακόμα διαφορετικό από τα περισσότερα android smartphones είναι και ο τρόπος πλοήγησης στις εγκατεστημένες εφαρμογές σας με κάθετο scrolling και όχι οριζόντιο όπως είναι ο προεπιλεγμένος τρόπος στο Android.
Στα χαρακτηριστικά του Sense 5.0 είναι και το Kids Mode, μια λειτουργία η οποία προορίζεται για μικρά παιδιά τα οποία έχουν πρόσβαση στη συσκευή, με τον κάτοχο της να μπορεί να ορίσει αυτός τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα σε αυτά. Συνοδεύεται και από μικρά παιχνιδάκια τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν εξελληνιστεί.
Κατά τα άλλα ο browser που ενσωματώνει η HTC στη συσκευή δεν είναι ο Chrome, όμως έχει πολλές δυνατότητες όπως τα tabs (καρτέλες) και κυρίως υποστήριξη Flash, με την HTC να επιμένει λίγο ακόμα στην υποστήριξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πολύ σωστή κρίνεται η απόφαση της εταιρείας να έχει απενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με το χρήστη να πρέπει να την ενεργοποιήσει από το κατάλληλο μενού.
Μέσα από το Google Play μπορείτε να κατεβάσετε περισσότερες από 1 εκατομμύριο εφαρμογές και παιχνίδια για όλα τα γούστα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Android, ενδεικτικό και της τεράστιας επιτυχίας του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η HTC έχει προχωρήσει στην προσθήκη μερικών δικών της εφαρμογών όπως το Polaris το οποίο μπορεί όχι μόνο να ανοίξει αλλά και να επεξεργαστεί αρχεία που προέρχονται από τη σουίτα εφαρμογών του Office. Βέβαια πλέον η Google διαθέτει δωρεάν τη δική της πρόταση για άνοιγμα και επεξεργασία εγγράφων Office, το Quickoffice, με αποτελέσματα που είναι καλύτερα από το Polaris.
Το εικονικό πληκτρολόγιο είναι το ίδιο που βλέπουμε σε όλες τις συσκευές της HTC που στηρίζονται στο Android χωρίς κάποια άλλη προσθήκη. Δε μπορούμε να το θεωρήσουμε ως πολύ άνετο, όμως γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει το Play Store το οποίο δίνει μια σειρά από εκατοντάδες εναλλακτικές.
Κάμερα
Η κύρια κάμερα του Desire 500 διαθέτει ανάλυση όπως είπαμε στα 8mp με αρκετά καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ξεχωρίζουμε σε αυτά τον BSI αισθητήρα, το διάφραγμα f/2.0 αλλά και τον ειδικό επεξεργαστή ImageChip για καλύτερες λήψεις.
Κρίνοντας και από τα δείγματα που μπορείτε να δείτε εδώ, η φωτογραφική μηχανή του Desire 500 δεν εντυπωσιάζει ακόμα και σε λήψεις κάτω από έντονο ήλιο ενώ το βίντεο που όπως είπαμε είναι στα 720p, δεν δείχνει ομαλό. Οι σκοτεινές λήψεις πάντως είναι καλύτερες απ’ ότι περιμέναμε.
Το λογισμικό που συνοδεύει την κάμερα του Desire 500 είναι αρκετά καλό αν και σ’ αυτό βλέπουμε μια σημαντικά περιορισμένη εμφάνιση της τεχνολογίας Zoe που είδαμε στο HTC One και στο One mini. Σε αυτά ξεχωρίζουμε το Highlights όπου με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να δούμε ένα όμορφο κολλάζ των φωτογραφιών και των βίντεο που έχουμε κάνουμε λήψη σε μία ημέρα και το οποίο μπορούμε να διαμοιράσουμε πολύ εύκολα. Μπορούμε ακόμα να επεξεργαστούμε μια φωτογραφία, όχι όμως να αφαιρέσουμε ένα αντικείμενο από αυτή ή να επιλέξουμε την κατάλληλη έκφραση ενός προσώπου για να αποφύγουμε κλειστά μάτια η χαζοχαρούμενα βλέμματα.
Με το burst mode μπορούμε να κάνουμε πολλαπλή λήψη φωτογραφιών γρήγορα πατώντας απλά το πλήκτρο λήψης ενώ κατά τη διάρκεια εγγραφής βίντεο μπορούμε να κάνουμε και λήψη φωτογραφιών οι οποίες έχουν HD ανάλυση. Ο ψηφιακός σταθεροποιητής δε κάνει θαύματα και έτσι δε θα πρέπει να περιμένετε πολλά από την ποιότητα εγγραφής HD βίντεο. Μας άρεσε πάντως η δυνατότητα δημιουργίας βίντεο σε αργή κίνηση η οποία γίνεται σε ανάλυση 768 x 432.
Επίλογος
Με επίσημη τιμή στα €289, η ζωή με το Desire 500 είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και περιέχει λιγότερες παραχωρήσεις από όσες θα περιμένατε σε σχέση με ένα (πολύ) πιο ακριβό smartphone.
Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το Desire 500 έχει αρκετά δύσκολη δουλειά αφού η κατηγορία στην οποία ανήκει έχει μια σειρά από πολύ καλές προτάσεις. Η πρόταση της HTC ξεχωρίζει αρχικά για τον μοντέρνο σχεδιασμό ενώ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά κρίνονται ικανοποιητικά για όσους θέλουν μια καλή πρώτη εμπειρία με το Android. Σε αυτό βοηθάει πάντα και το περιβάλλον Sense της HTC το οποίο δε θα διστάσουμε να πούμε για μια ακόμη φορά ότι είναι το καλύτερο πρόσθετο γραφικό περιβάλλον για την πλατφόρμα της Google.
Το Desire 500 κυκλοφορεί ήδη στα καταστήματα ενώ διατίθεται και από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.