Με τις επιλογές στα high-end Android smartphones να πληθαίνουν όλο και περισσότερο, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, είναι βέβαιο πως όποιος αποφασίσει να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη θα βρει αυτό που πραγματικά ψάχνει. Όμως, τι γίνεται στη μικρή κατηγορία κάτω των 200 Ευρώ; Εκεί δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, με τις επιλογές συνήθως να προσφέρουν μεν τις βασικές λειτουργίες, όμως τα προβλήματα των συσκευών να είναι τεράστια, ειδικά στη χρήση τους, ενώ λίγες είναι οι πραγματικά value for money επιλογές, όπως το ZTE Blade V ή το LG L5.
Η HTC φέρνει τη δική της πρόταση στα οικονομικά μοντέλα, παρουσιάζοντας το Desire 200, μία συσκευή με πολύ χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, που προσφέρει όμως άνεση στη χρήση με το ένα χέρι και ποιότητα Beats Audio για την ακρόαση μουσικής μέσω ακουστικών. Όμως, ακόμα και τα λίγα θετικά που έχει δυστυχώς μένουν στην αφάνεια, λόγο των αρκετών λόγων που υπάρχουν για αποφυγή της συσκευής. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι μπορεί να αγοράσει κάποιος με 150 Ευρώ αν θέλει αποκλειστικά smartphone της εταιρίας.
Σχεδιασμός
Με την πρώτη ματιά το Desire 200 μπορεί να κλέψει τις καρδιές των νεότερων χρηστών. Είναι μικρό, κομψό και όμορφο, αν και λίγο παχουλό, κάτι όμως που δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Στα χέρια μας είχαμε τη λευκή έκδοση της συσκευής (κυκλοφορεί και σε μαύρη απόχρωση), η οποία διαθέτει μία αρμονική τριχρωμία άσπρου πίσω μέρους, μεταλλικού ασημένιου στο πάνω εμπρόσθιο μέρος και μαύρου στην οθόνη.
Αν και αρχικά μπορεί να μοιάζει με unibody, το πίσω μέρος είναι αποσπώμενο, όμως κλείνει πολύ όμορφα σαν “κάλυμμα” τόσο το πίσω, όσο και το πλαϊνό της συσκευής. Ανοίγοντάς το βλέπουμε την μπαταρία, τη θύρα microSD και την υποδοχή κάρτας SIM, όπως άλλωστε περιμέναμε. Δεξιά και πάνω υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης και power αντίστοιχα, όλα σε ασημένια απόχρωση. Στα αριστερά υπάρχει η θύρα υποδοχείς microUSB, με τη θύρα jack 3.5mm για τα ακουστικά να βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος.
Στο πίσω μέρος βλέπουμε την κάμερα των 5MP με ασημένιο περίβλημα, το μεγάφωνο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα της, ενώ στο κεντρικό και στο κάτω μέρος πίσω υπάρχουν τα λογότυπα των HTC και beatsaudio αντίστοιχα. Η αίσθηση που δίνουν συνεχείς κουκκίδες στο καπάκι είναι σίγουρα πολύ καλή και έτσι επιτυγχάνεται η αποφυγή της αίσθησης του “φθηνού πλαστικού”. Μπροστά στο πάνω μέρος υπάρχει το ακουστικό των κλήσεων, σε ασημί χρώμα και στα πρότυπα του HTC One, αν και, σε αντίθεση με το One, η όλη εμφάνιση είναι διακοσμητική. Επίσης, ακριβώς κάτω από την οθόνη βλέπουμε τα capacitive πλήκτρα για πίσω, κεντρική οθόνη και μενού/multitasking, τα οποία δυστυχώς δεν είναι φωτιζόμενα, πέραν βέβαια της περιόδου χρήσης αυτών.
Με το καπάκι να κλείνει το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής η αίσθηση κρατήματος είναι όντως αρκετά καλή, αν και αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι μιλάμε για μία καθαρά πλαστική συσκευή. Επίσης, το πάχος του Desire 200, αν και στο κράτημα μπορεί να μη φαίνεται, σίγουρα οπουδήποτε τοποθετημένο γίνεται αισθητό. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 107.7 x 60.8 x 11.9 mm με το βάρος του να είναι αμελητέο, στα 100 γραμμάρια.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Όπως προαναφέρθηκε, το Desire 200 αποτελεί την οικονομική πρόταση της HTC, οπότε η έλλειψη κορυφαίου hardware ήταν σίγουρη. Στην καρδιά του βρίσκεται ο μονοπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon S1 χρονισμένος στο 1GHz, με μνήμη RAM 512MΒ, οπότε μην περιμένετε τίποτα παραπάνω από κανονική χρήση. Στο AnTuTu το καλύτερο score που καταφέραμε ήταν λίγο πάνω πάνω από τις 3.500, κάτι που ήταν πλήρως αναμενόμενο κοιτώντας και μόνο τα specs.
Η οθόνη των 3.5 ιντσών ανάλυσης 320 x 480 στα 165ppi δυστυχώς δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από μία ανεκτή εμπειρία, με το πιξέλιασμα της οθόνης να είναι εμφανέστατο, ακόμα και κατά την περιήγηση στο ίδιο το μενού, ενώ (όλος παραδόξως) οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αλλοίωση. Το Desire 200 τρέχει την έκδοση 4.0.3 Ice Cream Sandwich του λειτουργικού συστήματος Android, μη αναβαθμίσιμη, με το γνωστό Sense UI της HTC στην έκδοση 4.0.
Χρήση
Έχοντας αρκετές μέρες στα χέρια μας το Desire 200 η γεύση που μας άφησε ήταν πικρή. Από την μία η οθόνη του και το όλο μέγεθός του το καθιστούν ιδανικό για χρήση με το ένα χέρι, όμως εξαιτίας της πολύ χαμηλής ανάλυσης δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν ενδείκνυται για αρκετή ώρα χρήσης. Επίσης, υπάρχει αρκετό blur στα επί της οθόνης γράμματα, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, γεγονός που κουράζει αρκετά το μάτι σε έντονη χρήση.
Η εμπειρία browsing παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τις σελίδες να φορτώνουν υπερβολικά αργά και ακόμα και σε zoom in/out επί της ίδιας σελίδας το rendering να θέλει την ώρα του για να πραγματοποιηθεί πλήρως. Ένα άλλο, μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι το σήμα του WiFi χανόταν εντελώς ξαφνικά από μόνο του, χωρίς καν να κουνήσουμε τη συσκευή, αν και ευελπιστούμε πως εμείς απλά είχαμε στα χέρια μας κάποιο προβληματικό μοντέλο, αφού με τη χρήση δεδομένων δικτύου δεν είχαμε κανένα απολύτως παρόμοιο πρόβλημα.
Αν θέλετε συσκευή gaming, ακόμα και των χαλαρών Fruit Ninja/Angry Birds, επίσης καλύτερα να αποφύγετε το Desire 200. Αργή φόρτωση τόσο της ίδιας της εφαρμογής όσο και των επιπέδων, με τη χαμηλή απόκριση του touch να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο απαγορευτικά. Ένα άλλο μεγάλο μείον είναι και η χαμηλή ποιότητα κατά την αναπαραγωγή βίντεο, με τη συσκευή να υποστηρίζει βίντεο ανάλυσης έως 480p και τίποτα παραπάνω.
Στον τομέα που διαπρέπει το Desire 200 έναντι των υπολοίπων της κατηγορίας είναι ο ήχος του. Το μεγάφωνο, αν και δεν προσφέρει υψηλό επίπεδο έντασης, βγάζει αρκετά ποιοτικό ήχο με πολύ καλά μπάσα. Το μεγαλύτερο συν είναι στην αναπαραγωγή μέσω ακουστικών, ειδικά αν έχετε κάποια headsets της σειράς Beats By Dre, κάτι που καθιστά το Desire 200 τη τέλεια πρόταση για όποιον θέλει οικονομική συσκευή και καλό mp3 player μαζί, σε συνδυασμό πάντα με το ενσωματωμένο ραδιόφωνο FM που διαθέτει.
Σε λίγο πιο “σκληρή” χρήση, δηλαδή με δεδομένα παρασκηνίου και social media ενεργά, το Desire 200 μας εξέπληξε, όχι τόσο για τις καλές του επιδόσεις αλλά για τον τρόπο που διαχειρίζεται τη μνήμη RAM. Μη σας μπερδεύει όμως αυτό, γιατί ακόμα και έτσι η εμπειρία ήταν αργεί, αλλά για μόλις 150 Ευρώ μπορεί να γίνει ανεκτή. Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα μείον είναι η ενσωματωμένη μνήμη των 4GB, με διαθέσιμα στον χρήστη μόλις 900MB, οπότε με κάθε συσκευή η αγορά και μίας κάρτας μνήμης πακέτο είναι απαραίτητη.
Όσον αφορά την αυτονομία της συσκευής, χάρης των χαμηλών του τεχνικών χαρακτηριστικών και της μπαταρίας των 1280mAh, το Desire 200 με συνεχή χρήση WiFi και δεδομένων παρασκηνίου μπορεί άνετα να βγάλει περίπου μιάμιση ημέρα, ενώ με απλή χρήση φτάνει και τις δύο με τρεις ημέρες, ανάλογα (η πρώτη περίπτωση είναι με περιστασιακό WiFi ή 3G ενώ η δεύτερη είναι με μηδενική χρήση αυτών αλλά σταδιακή αναπαραγωγή μουσικής και φωτογραφικής).
Κάμερα
Αρχικά να αναφέρουμε ότι το Desire 200 δεν έχει μπροστινή κάμερα, οπότε οι όποιες εφαρμογές βίντεο κλήσεων καθίστανται άχρηστες αν επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς στο συνομιλητή σας. Στο πίσω μέρος υπάρχει κάμερα ανάλυσης 5MP χωρίς δυνατότητα αυτόματης εστίασης και χωρίς κάποιο φλας για νυχτερινές λήψεις, οπότε από την πρώτη κιόλας στιγμή καταλαβαίνουμε ότι οι φωτογραφικές δυνατότητες είναι αρκετά περιορισμένες.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας παρατηρήσαμε θόρυβο και έντονη αλλοίωση των χρωμάτων, ακόμα και σε λήψεις με ιδανικό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την ισορροπία λευκού όμως να κυμαίνεται σε πολύ πιο ικανοποιητικά επίπεδα. Οι βραδινές λήψεις, κυρίως λόγο έλλειψης κάποιου βοηθητικού φωτισμού, ήταν σχεδόν αδύνατες να πραγματοποιηθούν, ενώ ακόμα και σε μέρη που υπήρχε φωτισμός φάνηκε ότι ο φακός του Desire 200 δε μπορεί να αντεπεξέλθει. Οι δυνατότητες λήψης βίντεο είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένες, με τη μεγαλύτερη ανάλυση που παρέχεται να ανέρχεται στα 640x480 ή πιο απλά VGA, οπότε τα αποτελέσματα ήταν πολύ κάτω του μετρίου.
Το στοιχείο όμως που πραγματικά αγαπήσαμε είναι η ίδια η εφαρμογή της κάμερας. Μέσω δύο πλήκτρων επί της οθόνης μπορείτε άμεσα να βγάλετε φωτογραφία ή να τραβήξετε βίντεο, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην εναλλαγή μεταξύ των δύο λειτουργιών. Επιπλέον, λόγο της φύσεως της κάμερας και κυρίως της έλλειψης αυτόματης εστίασης, η λήψη των φωτογραφιών γίνεται πολύ γρήγορα, αν και χρειάζονται κάποια δέκατα για την αποθήκευσή της.
Στην εφαρμογή της κάμερας προσφέρονται και κάποια βασικά στοιχεία επεξεργασίας, όμως μη περιμένετε κάτι παραπάνω από μερικά φίλτρα. Το ίδιο ισχύει και για την επεξεργασία μετά από λήψη, με τα ίδια ακριβώς φίλτρα να παρέχονται και εκεί, ενώ υπάρχουν και οι επιλογές περικοπής και περιστροφής. Με λίγα λόγια, αν θέλετε απλές και γρήγορες απεικονίσεις με κάποιες επιλογές φίλτρων, το Desire 200 μπορεί να σας ικανοποιήσει (βέβαια μπορείτε να κατεβάσετε κάποια 3rd party εφαρμογή από το Play Store).
Συμπέρασμα
Αν θέλετε οικονομικό και όμορφο, ειδικά στο λευκό χρώμα που είχαμε στα χέρια μας, Android smartphone για χρήση ως φορητού mp3 player, το Desire 200 θα σας ικανοποιήσει πολύ παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη πρόταση της κατηγορίας, μέσω των beatsaudio enchantments που διαθέτει. Επίσης, η μεγάλη αυτονομία της συσκευής σίγουρα είναι ένα μεγάλο plus για όσους θέλουν ένα smartphone για απλή χρήση, χωρίς όμως να ψάχνουν συνέχεια το φορτιστή τους.
Πέραν όμως των προαναφερθέντων θετικών στοιχείων, η πολύ απλή κάμερα, οι φτωχές επιδώσεις και η κάτω του μετρίου οθόνη είναι στοιχεία που σίγουρα μπορούν να αποτρέψουν από την αγορά της συσκευής, πόσο μάλλον όταν με τα ίδια ή λίγο παραπάνω χρήματα υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις, τόσο σε προτάσεις με λειτουργικό Android όσο και στην πλευρά της Microsoft και των Windows Phone όπως το Nokia Lumia 520.