Μας άρεσε
- Εκπληκτική οθόνη από κάθε άποψη – παρακολούθηση ή χρήση σε games
- Αξιόλογη selfie κάμερα και ενδιαφέρουσες προσθήκες στο βίντεο
- Συνδεσιμότητα 5G, αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση
- Επιστροφή των υπηρεσιών της Google
Δεν μας άρεσε
- Μονοφωνικό ηχείο συνοδεύει μια τόσο ποιοτική οθόνη
- Απουσία ασύρματης φόρτισης, πιστοποίησης IP
Μια νέα εποχή για την Honor μετά από περίπου δύο χρόνια, καθώς η εταιρεία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Huawei και μαζί με την ανεξαρτησία της, κέρδισε ξανά πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google τις οποίες και πλέον θα ενσωματώνει ξανά στα smartphones της, αρχής γενομένης με το Honor 50.
Το νέο smartphone της Honor θα κάνει ντεμπούτο στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, ξεκινώντας με το μοντέλο των 6GB RAM και 128GB ROM στα 549€ ενώ επίσης θα διατεθούν εκδόσεις 8GB/128GB και 8GB/256GB. Σε διάφορους τομείς, καταφέρνει να εντυπωσιάσει δημιουργώντας έτσι ένα ικανότατο σύνολο και η συμπερίληψη των υπηρεσιών της Google μοιάζει το «κερασάκι» στην τούρτα. Δοκιμάσαμε το Honor 50 για αρκετό διάστημα και παρακάτω βρίσκονται οι εντυπώσεις μας.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Αρχίζοντας από τα βασικά, το κινητό έχει τυπικό για τα δεδομένα της εποχής μέγεθος (159.9x73.7x7.7mm) και σχετικά χαμηλό βάρος (175g), με γυάλινη πλάτη και ιδιαίτερο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, οι κάμερες φιλοξενούνται μέσα σε δύο διακριτούς κύκλους που με τη σειρά τους περιλαμβάνονται σε ένα οβάλ, δίνοντάς τους όψη που δε βρίσκεται σε άλλα smartphones κι έτσι διαφοροποιώντας λίγο τη συσκευή συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Τα δαχτυλίδια έχουν διαφορετικό χρώμα από την πλάτη και η συσκευή διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: Frost Crystal (ασημί με glitter), Midnight Black, Emerald Green και “Honor Code”, με το τελευταίο να έχει ιριδίζων χρώμα και τα γράμματα της λέξης “HONOR” παντού. Είναι ιδιαίτερο, αν μη τι άλλο, και αναμφίβολα θα τραβήξει τα βλέμματα.
Στο κάτω μέρος της συσκευής βρίσκεται η υποδοχή καρτών SIM (δεν δέχεται επέκταση μέσω microSD), η θύρα USB-C και το βασικό ηχείο της συσκευής, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από το ακουστικό κι έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα στερεοφωνικού ήχου. Στα δεξιά βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης και τα πλήκτρα ρύθμισης έντασης ενώ οι άλλες πλευρές είναι καθαρές, αφήνοντας το σχεδιασμό να λάμψει – μιας και η οθόνη φτάνει ως τα πλάγια. Παρόλα αυτά, κρατώντας το με το ένα χέρι και με τα δάχτυλα να αγγίζουν τις άκρες, δεν υπήρξαν αστοχίες κατά τη χρήση ούτε νιώσαμε πως η θέση του χεριού ήταν άβολη. Είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη στο σχεδιαστικό κομμάτι αν και ίσως δεν αρέσει σε όλους. Κάτι που σίγουρα δε θα αρέσει σε αρκετούς είναι η έλλειψη πιστοποίησης IP, που ουσιαστικά σημαίνει ότι η συσκευή είναι εκτεθειμένη ενάντια σε νερό και σκόνη.
Το Honor 50 διαθέτει οθόνη μεγέθους 6.57” με διακριτική “punch-hole” selfie κάμερα κεντραρισμένη ψηλά. Η οθόνη είναι κυρτή στα πλάγια για να προσφέρει πιο premium όψη στη συσκευή πρακτικά εξαλείφοντας τα πλαϊνά περιθώρια όταν ο χρήστης την κοιτάζει και η ανάλυσή ορίζεται ως FHD+ (2340x1080). Το πάνελ είναι τεχνολογίας AMOLED, υποστηρίζοντας PWM για μειωμένο τρεμόπαιγμα ενώ επίσης φέρει πιστοποίηση της TÜV Rheinland για προστασία από το χαμηλό μπλε φως. Δύο ακόμη εντυπωσιακά κομμάτια της είναι ο ρυθμός ανανέωσης που φτάνει τα 120Hz και μαζί του, το touch sampling rate που φτάνει τα 300Hz – ιδιαίτερα χρήσιμο για παιχνίδια. Τέλος, διαθέτει λειτουργία Always-On για να προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες (όπως η στάθμη της μπαταρίας, η ώρα κλπ) όταν το κινητό είναι κλειδωμένο προκειμένου να μην ανάβει η οθόνη για κάθε μικρό έλεγχο. Κάτω από την οθόνη βρίσκεται ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος λειτούργησε απροβλημάτιστα όποτε τον χρειαστήκαμε για ξεκλείδωμα της συσκευής.
Χρησιμοποιώντας το κινητό σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, παρατηρήσαμε ότι η οθόνη του είναι ευκρινής ακόμη και υπό το φως του ήλιου, ενώ φυσικά υπό σκιά προσφέρει ποιοτική εικόνα από κάθε άποψη: χρώματα, αντίθεση, μαύρα, ανάλυση. Σε αυτά προστίθεται και ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης που κάνει κάθε κίνηση ομαλή, είτε πρόκειται για απλή πλοήγηση σε μια σελίδα είτε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Ο ρυθμός μπορεί να οριστεί στα 60Hz, 120Hz ή “Auto”, ώστε να εναλλάσσεται δυναμικά μεταξύ των δύο βάσει του περιεχομένου που προβάλλεται για να εξοικονομεί μπαταρία. Γενικά, η οθόνη είναι άψογη και με λόγο διάστασης 19.5:9 είναι ιδανική για ταινίες, βίντεο και παιχνίδια – αλλά όσο κι αν μας άφησε ικανοποιημένους σε τέτοια χρήση, ο μονοφωνικός ήχος ήταν μια απογοήτευση.
Στη συσκευασία περιλαμβάνεται -πέραν της συσκευής- μια λαστιχένια διάφανη θήκη, ένα καλώδιο USB-C και φορτιστής SupeCharge 66W (yeeeah!), όπως και εξωλκέας για την κάρτα SIM. Η θήκη είναι αρκετά λεπτή ωστόσο καλοδεχούμενη τουλάχιστον για να αποφευχθούν μικρά σημάδια στο κινητό έως ότου ο χρήστης προμηθευτεί μια πιο στιβαρή.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Honor 50 εξοπλίζεται με Snapdragon 778G, το οκταπύρηνο SoC (4x2.4 GHz Kryo 670, 4x1.8 GHz Kryo 670) της Qualcomm που συνοδεύεται από τη μονάδα GPU Adreno 642L και την τεχνολογία Turbo X graphics acceleration που ανέπτυξε η ίδια η Honor προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της συσκευής στα παιχνίδια. Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας, μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυα 5G, διαθέτει Wi-Fi 6, NFC και Bluetooth 5.2 με aptX HD, καλύπτοντας εύκολα τις περισσότερες ανάγκες που μπορεί να έχει κάποιος στην καθημερινότητά του.
Δοκιμάζοντας το κινητό σε benchmarks όπως το GeekBench 5 λάβαμε αξιόλογα αποτελέσματα (~790 single-core, ~2850 multi-core) που δείχνουν αυτό που περιμέναμε: είναι ένα ευέλικτο smartphone που μπορεί εύκολα να διαχειριστεί το μεγαλύτερο όγκο της απλής καθημερινότητας ενός μέσου χρήστη. Πράγματι, χρησιμοποιώντας το ως βασικό κινητό για τις ημέρες που έμεινε στην κατοχή μας, χρησιμοποιούσαμε διαρκώς εφαρμογές όπως Outlook/Gmail, social, κάναμε browsing, παρακολουθήσαμε λίγα επεισόδια από σειρές και παίξαμε games χωρίς να απογοητευτούμε σε κάποιο κομμάτι. Ένα μικρό προβληματάκι, που πιθανότατα αφορά το λογισμικό κι όχι το hardware, είναι πως όταν κλείναμε βαριές εφαρμογές υπήρχε μια ελάχιστη καθυστέρηση στα animations όμως μέσα σε κλάσματα τα πάντα λειτουργούσαν ξανά απροβλημάτιστα.
Στα παιχνίδια συγκεκριμένα, καταφέραμε να παίξουμε Call of Duty Mobile και Genshin Impact σε Medium/High γραφικά χωρίς προβλήματα απόδοσης και παραμένοντας στα 60fps με ελάχιστες, στιγμιαίες αποκλίσεις. Σε υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών, η απόδοση έπεφτε αισθητά (15-20fps) ενώ σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία ανέβαινε αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Η οθόνη είχε άμεση απόκριση και ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης βοήθησε σε ορισμένα πιο ελαφριά παιχνίδια που μπορούσαν να φτάσουν υψηλότερο αριθμό καρέ, οπότε συνδυαστικά με την ποιότητα στην προβολή, το Honor 50 πρόσφερε άψογη εμπειρία gaming για κάποιον που δεν έχει τεράστιες απαιτήσεις από τη συσκευή του. Μοναδικό μελανό σημείο είναι ο ήχος, δηλαδή το μονοφωνικό ηχείο που αναπόφευκτα χαλάει την εμπειρία παιχνιδιού, εκτός φυσικά αν κάποιος χρησιμοποιεί ακουστικά.
Η μπαταρία του Honor 50 είναι χωρητικότητας 4300mAh και φορτίζεται πλήρως μέσα σε 45 λεπτά, φτάνοντας το 70% μέσα σε 20 λεπτά. Ο παρεχόμενος φορτιστής είναι άψογος για τα παραπάνω, μια ευχάριστη έκπληξη δεδομένης της εποχής όπου πολλοί προτιμούν να αφαιρούν το φορτιστή από το πακέτο. Ένα αρνητικό εδώ είναι η απουσία ασύρματης φόρτισης, έστω και αργής, που θα πρόσφερε λίγη επιπλέον άνεση. Όσον αφορά στην αυτονομία, το κινητό άντεχε τη ρουτίνα μας κι έμενε με περίπου 30-40% το βράδυ, οπότε άντεχε αρκετές ώρες της επόμενης ημέρας προτού χρειαστεί φόρτιση η οποία ούτως ή άλλως είναι αρκετά γρήγορη.
Από το κουτί, το κινητό έρχεται με το MagicUI 4.2 που βασίζεται σε Android 11 και -μετά από δυο χρόνια- επιτέλους περιλαμβάνει την πλήρη σουίτα δυνατοτήτων της Google σε κάθε τομέα. Έχοντας αποσπαστεί από τη Huawei, η Honor δεν χαίρει της ίδιας αντιμετώπισης οπότε οι συσκευές της είναι ξανά ελεύθερες να χρησιμοποιούν Google Mobile Services, να περιλαμβάνουν Play Store κι οτιδήποτε συναφές είχε πάψει να υπάρχει για τα προηγούμενα δύο έτη.
Πέραν αυτών, το MagicUI δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου οπότε όσοι χρησιμοποίησαν ένα κινητό Honor τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα βρουν μεγάλες αλλαγές. Οι κυριότερες είναι αισθητικές, άλλες αφορούν την ευελιξία που προσφέρει η προσαρμόσιμη Always-On Display και φυσικά, η επιστροφή της Google είναι το μεγάλο γεγονός. Τα μικροπροβλήματα που αναφέρθηκαν πριν (η μικρή καθυστέρηση με το κλείσιμο εφαρμογών, κάποιες φορές) είναι το μοναδικό «αγκάθι» στη γενική εμπειρία με το MagicUI, το οποίο σε γενικές γραμμές δεν είναι παρεμβατικό ή προβληματικό στη χρήση. Μένει να δούμε την πολιτική της εταιρείας στις αναβαθμίσεις της Android πλατφόρμας, κάτι που η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελούσε το δυνατό της χαρτί κατά το παρελθόν.
Κάμερα
Οι δύο κύκλοι στην πλάτη φιλοξενούν τη βασική κάμερα των 108MP (wide, f/1.9) στον ένα κύκλο και στον άλλο βρίσκεται μια 8MP ultrawide (f/2.2), μια 2MP macro (f/2.4) και ένας αισθητήρας βάθους. Τέλος, στη μπροστινή πλευρά βρίσκεται η selfie κάμερα με ανάλυση 32MP.
Προς έκπληξή μας, η selfie κάμερα αποδείχτηκε εκπληκτική και θα ξεκινήσουμε με αυτή. Προσφέρει εξαιρετικά χρώματα και λεπτομέρεια, μαζί με ένα αποτελεσματικό Night Mode που πραγματικά βοηθάει στις πιο σκοτεινές λήψεις, ενώ το θόλωμα μέσω του Portrait Mode είναι εξίσου καλό με ελάχιστες αστοχίες ως προς τα όρια του θέματος. Σε κλήσεις, φωτογραφίες και βίντεο όπου χρειαστήκαμε τη selfie κάμερα, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι – ειδικά στα βίντεο.
Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το “Multi-Video”, η δυνατότητα να καταγράφεται βίντεο χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συνδυασμό της βασικής, της ultrawide και της selfie κάμερας μαζί με επιλογές διάταξης όπως picture-in-picture ή μοίρασμα της οθόνης ανά κάμερα. Όποιος ασχολείται αρκετά με τη λήψη βίντεο θα χαρεί με τις παραπάνω δυνατότητες, ενώ μπορεί να αξιοποιήσει και τα story templates για να δημιουργήσει ευκολότερα πιο δομημένα βίντεο. Υποστηρίζεται επιπλέον καταγραφή σε ταχύτητα 0.5x, 2x και 4x. Σχετικά με την ποιότητα των βίντεο, καταγράφει σε 4K/30fps και 1080p/60fps, ενώ δε διατίθεται οπτική σταθεροποίηση οπότε συχνά εμφανίζονται ατέλειες με μικρές κινήσεις. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα είναι αξιοπρεπή αλλά δεν εντυπωσιάζουν.
Τα ίδια μπορούν να ειπωθούν και για τις φωτογραφίες. Η βασική κάμερα των 108MP είναι μεν ικανή να διατηρεί τα χρώματα ζωηρά και να διαχειρίζεται καλά το φως (ακόμη κι όταν δεν είναι πλούσιο), όμως δεν διατηρεί τόσο καλά τις λεπτομέρειες και το κλείστρο δείχνει τις αδυναμίες του όταν επιχειρούνται λήψεις με χαμηλό φωτισμό – η ταχύτητα είναι αρκετά χαμηλή. Το Pro Mode προσφέρει ικανοποιητικές επιλογές ελέγχου, από την ταχύτητα κλείστρου έως το ISO, οπότε όσοι το προτιμούν ενδεχομένως να εκτιμήσουν λίγο περισσότερο τις δυνατότητες της βασικής κάμερας.
Η ultrawide υστερεί της βασικής σε χρώματα, λεπτομέρειες και απόδοση σε χαμηλό φωτισμό και παρομοίως, η macro κάμερα (που λειτουργεί από τα 4 εκατοστά) είναι δύσχρηστη, παράγει μέτριες προς αδιάφορες φωτογραφίες όσον αφορά στην ευκρίνεια και συνολική ποιότητα, ενώ δε θα χρησιμεύσει συχνά, όπως έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα.
Συμπέρασμα
Το Honor 50 είναι μια αξιοπρεπέστατη συσκευή με εκπληκτική οθόνη, ικανό επεξεργαστή και φρέσκια προσέγγιση στο κομμάτι της καταγραφής βίντεο προκειμένου να δώσει ελευθερία στους χρήστες. Η αυτονομία και η φόρτιση είναι επίσης από τα θετικά, αξιοσημείωτα κομμάτια του παρά την έλλειψη ασύρματης φόρτισης ενώ φυσικά, δε γίνεται να μη σταθούμε στο γεγονός πως παρέχονται ξανά οι υπηρεσίες της Google μετά από δύο χρόνια.
Μια καλή κάμερα συνοδεύεται από μία selfie, η οθόνη συνοδεύεται από μονοφωνικό ηχείο και το MagicUI δεν φαίνεται να εξελίχθηκε ουσιαστικά. Στο σύνολό του, το Honor 50 κάνει πολλά πράγματα καλά, δεν κάνει τίποτα τέλεια και έχει κάποια (παράξενα, ίσως) αρνητικά που το κρατούν πίσω, δίχως να του επιτρέπουν να λάμψει.
- 3