Η Elephone είναι μία μάλλον άγνωστη κατασκευάστρια στην Ελληνική αγορά, ωστόσο στην Κίνα γνωρίζει αρκετή επιτυχία με συσκευές που συνδυάζουν “δυνατά” χαρακτηριστικά και χαμηλή τιμή.
Μία από τις κορυφαίες προσφορές της Κινέζικης εταιρείας είναι το Elephone P8000, που συνδυάζει καλά και ανθεκτικά υλικά στην κατασκευή του, πλούσιο εξοπλισμό και δυνατότητες, τεράστια μπαταρία, μεγάλη οθόνη και ισχυρό system-on-chip σε ένα πακέτο που δεν ζητάει περισσότερα από $170.
Η συσκευή διαθέτει οθόνη 5,5 ιντσών LCD IPS με ανάλυση 1080 x 1920 pixels και μεταλλικό πλαίσιο και βασίζεται στο MediaTek MT6753 SoC, που διαθέτει μεταξύ άλλων οκταπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στο 1,3GHz και συνοδεύεται από 3GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου που επεκτείνεται με την χρήση κάρτας μνήμης microSD ενώ επιπλέον επιδεικνύει δυνατότητες 4G και είναι Dual SIM.
Ευχαριστούμε θερμά την Elephone.hk για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά.
Αισθητική και βασικά χαρακτηριστικά
Από άποψη αισθητικής, είναι μία συσκευή που μοιάζει με πολλά άλλα smartphones, οπότε με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται για κάτι ξεχωριστό.
Παρατηρείς πάντως -και ενδεχομένως εκτιμάς το γεγονός- ότι η εταιρεία έχει κάνει προσπάθεια να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας ένα back cover με ένα μοτίβο που μιμείται εκείνο των ανθρακονημάτων, αν και καταλήγεις στην σκέψη, ότι η κίνηση της μόνο πρωτότυπη δεν είναι τελικά.
Με το που το πιάσετε στα χέρια σας, θα σας κάνει εντύπωση το ιδιαίτερα μεγάλο βάρος της συσκευής. Τα 203 γραμμάρια συνηθίζονται με τον καιρό, αλλά αυτό που δεν συνηθίζεται είναι οι…σακουλιασμένες τσέπες, οπότε να ξέρετε πως εφόσον έχετε την συσκευή στα χέρια σας ή σε κάποια τσάντα όλα θα είναι εντάξει, ωσότου βεβαίως την βάλετε στην τσέπη της φόρμας σας ή στην τσέπη ενός πουκαμίσου ή ενός σακακιού.
Βλέπετε το βασικό υλικό κατασκευής του πλαισίου στην συσκευή δεν μοιάζει να είναι το αγαπημένο, ζεστό και ελαφρύ αλουμίνιο, αλλά ένα κράμα κατά πάσα πιθανότητα από ανοξείδωτο ατσάλι, που είναι μεν πιο ανθεκτικό στα χτυπήματα και στις γρατσουνιές, αλλά είναι και βαρύτερο. Στο μεγάλο βάρος πρέπει λογικά να συμβάλει, έστω και για λίγο, και η τεράστια μπαταρία των 4000+ mAh, που είναι ένα καλοδεχούμενο πάντως χαρακτηριστικό.
Κατά τα άλλα, η συσκευή διαθέτει ωραίες καμπύλες, ωραία μπλε χρώματος LEDs στην πρόσοψη ωστόσο ο συνολικός σχεδιασμός και η αισθητική είναι μάλλον “βαριά”, συντηρητική και ελαφρώς… ξεπερασμένη. Την δουλειά σας πάντως, ειδικά αν θέλετε μία ισχυρή, μεγάλη και παράλληλα οικονομική συσκευή, θα την κάνετε και με το παραπάνω, αφού ο εξοπλισμός σε γενικές γραμμές δεν αστειεύεται.
Στην πρόσοψη, ξεχωρίζει όπως είναι φυσιολογικό, η μεγάλη οθόνη των 5,5 ιντσών. Στο πάνω μέρος της πρόσοψης παρατηρούμε αισθητήρες, την μεγάλη κάμερα των 5,0 Megapixels και το ακουστικό ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης, έχουμε τρία capacitive πλήκτρα για τις λειτουργίες (το κεντρικό πλήκτρο θυμίζει Meizu MX4 και έχει ένα μπλε φωτιζόμενο δαχτυλίδι).
Στην πάνω πλευρά υπάρχει η υποδοχή για τα ακουστικά -3,5mm- η οποία έχει επένδυση από πλαστικό, για το οποίο κρατούμε επιφυλάξεις για την αντοχή του στην συχνή χρήση. Την ίδια λευκή επένδυση από πλαστικό έχει και η υποδοχή microUSB2.0 στην κάτω πλευρά της συσκευής αλλά και τέσσερις “σφήνες”, δύο στην πάνω πλευρά και δύο στην κάτω, που δεν χαρακτηρίζονται από ακρίβεια στην “κοπή”.
Η αριστερή πλευρά είναι ελεύθερη από πλήκτρα ή λειτουργικά στοιχεία, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην δεξιά πλευρά, όπου εντοπίζεται ο volume rocker και το πλήκτρο Power On/Off. Αν αναρωτιέστε για τις υποδοχές των δύο καρτών SIM και την υποδοχή για την κάρτα microSD, βρίσκονται κάτω από το εύκολα αφαιρούμενο κάλυμμα. Μόλις το αφαιρέσετε θα βρεθείτε μπροστά από τρεις υποδοχές αλλά και μπροστά από μία έκπληξη: η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη (τουλάχιστον χωρίς να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα εργαλεία).
Οθόνη και εξοπλισμός
Η οθόνη του Elephone P8000 είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του, αφού προσφέρει μεγάλη επιφάνεια εργασίας και άνεση, και σχετικά καλή χρωματική απόδοση και ευκρίνεια. Πιο συγκεκριμένα, είναι τύπου IPS LCD OGS και υποστηρίζει ανάλυση 1080 x 1920 pixels (401ppi), οπότε οι… άπιστοι μην ελπίζετε ότι θα μπορείτε να παρατηρείτε τα εικονοστοιχεία του πάνελ, παρά μόνο αν προμηθευτείτε μεγεθυντικό φακό.
Τα μαύρα της οθόνης δεν είναι τόσο πειστικά, παρόλα αυτά βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο –όπως και η αντίθεση- από αυτό που περιμέναμε από μία συσκευή αυτού του κόστους. Η φωτεινότητα θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, για να χειριστείτε με μεγαλύτερη άνεση το κινητό υπό το φως του ήλιου. Η προστασία από Gorilla Glass θα ήταν ένα καλοδεχούμενο χαρακτηριστικό, αλλά από ότι φαίνεται η εταιρεία έχει κάνει κάποια άλλη επιλογή, ενώ διαπιστώσαμε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποια ελαιοφοβική επίστρωση –πολλά ζητάμε ε; - και έτσι αναγκαστικά θα είστε συνέχεια με ένα μαντηλάκι στα χέρια, σαν αυτό που καθαρίζετε τα γυαλιά ηλίου σας.
Αυτό πάντως που θα απολαύσετε στο συγκεκριμένο smartphone είναι η άνεση που προσφέρει στο σερφάρισμα στο Internet, την αναπαραγωγή video αλλά –και γιατί όχι- το gaming, παρόλο που τα γραφικά (Mali-T720 GPU) απέχουν από τα κορυφαία υποσυστήματα γραφικών της αγοράς.
Και αφού φτάσαμε στην GPU, να αναφέρουμε ότι ενσωματώνεται σε ένα αρκετά κοινότυπο σε συσκευές του είδους SoC (System-On-Chip) και πιο συγκεκριμένα στο MediaTek MT6753, το οποίο ενσωματώνει οκταπύρηνη, 64-bit CPU με συχνότητα λειτουργίας 1,3GHz (Cortex-A53) και την GPU τύπου Mali-T720. Το δημοφιλές από τους Κινέζους κατασκευαστές SoC συνοδεύεται από 3GB RAM και από 16GB αποθηκευτικού χώρου, που επεκτείνεται με την χρήση κάρτας μνήμης microSD έως και κατά 128GB.
Η συσκευή κατά τα άλλα εξοπλίζεται με WiFi 802.11a/b/g/n, με Bluetooth 4.0, με GPS και FM radio, προσφέρει συμβατότητα με δίκτυα 4G LTE ενώ διαθέτει δύο υποδοχές για ισάριθμες microSIM κάρτες.
Επίσης εξοπλίζεται με αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, τον οποίο η εταιρεία ονομάζει Press Touch ID που λειτουργεί αρκετά καλά και με αρκετά καλή ταχύτητα και ακρίβεια. Η συσκευή δεν υποστηρίζει πάντως NFC, ούτε ασύρματη φόρτιση αλλά τουλάχιστον υποστηρίζει fast-charging (2Α Quick Charge). Ανάμεσα στα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Elephone P8000 είναι η τεράστια μπαταρία των 4165mAh που προσφέρει (15,2Wh/4000mAh rated) και η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα σας καλύψει για δύο με τέσσερις μέρες, ανάλογα την χρήση που θα κάνετε.
Κάμερα
Το Elephone P8000 όπως και κάθε σύγχρονο smartphone ενσωματώνει δύο κάμερες, μία στην πρόσοψη για βιντεοσυζητήσεις και selfies και μία στο πίσω μέρος για υψηλών απαιτήσεων φωτογραφήσεις και λήψη βίντεο. Η κάμερα στην πρόσοψη του Elephone P8000 βασίζεται σε αισθητήρα 5,0 Megapixels, και αποδίδει σχετικά καλά, αλλά όχι τόσο καλά όσο περιμέναμε από μία κάμερα με τέτοιου μεγέθους αισθητήρα με τον θόρυβο να κάνει την εμφάνιση του, ενώ και η λεπτομέρεια να μην βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η κύρια κάμερα, βασίζεται σε αισθητήρα 13 Megapixels που έχει κατασκευάσει η Samsung και συνοδεύεται από LED flash. Επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει φωτογραφίες σε ανάλυση 13 Megapixels (4160 x 3120 pixels). Πρόκειται για μία αρκετά καλή κάμερα, αν συνυπολογιστεί το κόστος της συσκευής, και οι υποψιασμένοι για την επένδυση τους χρήστες θα μείνουν ευχαριστημένοι από τα αρχεία που προσφέρει, και τα οποία έχουν καλή σχετικά χρωματική απόδοση.
Δυστυχώς, παρατηρούνται φαινόμενα over-sharpening με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα να είναι αρκετά πιο “σκληρά” αλλά οι περισσότεροι θα εκτιμήσουν τις φωτογραφίες για τα χρώματα τους. Επίσης συναντήσαμε θόρυβο, ζητήματα με την έκθεση ενώ και η εστίαση ήταν μάλλον αργή και πολλές φορές "αναποφάσιστη". H ποιότητα video που προσφέρει (1080p στα 30fps) χαρακτηρίζεται λίγο, πολύ από τα ίδια μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, αν και μείναμε λιγότερο ικανοποιημένοι σε σύγκριση με τα φωτογραφικά αρχεία.
Λογισμικό
Το λογισμικό της συσκευής, βασίζεται στο Android 5.1 Lollipop, πάνω από το οποίο η εταιρεία έχει εγκαταστήσει τον δικό της launcher προσφέροντας ορισμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Έτσι, ενώ απουσιάζει το “συρτάρι” των εφαρμογών του Android, και όλες οι εφαρμογές με το που κατέβουν εγκαθίστανται στην αρχική οθόνη (όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με το Emotion UI της Huawei) τουλάχιστον ο χρήστης έχει την δυνατότητα να τις οργανώσει σε φακέλους.
Αν εξαιρέσουμε την προσθήκη της λειτουργίας μενού (ενεργοποιείται με το που πατήσετε το αριστερό capacitive πλήκτρο) και την λειτουργία των φακέλων (με την λειτουργία “Κοντινές Εφαρμογές ή Nearby Applications, κάθε φορά που ανοίγετε έναν φάκελο, έχετε πρόσβαση και στους υπόλοιπους με swipes αριστερά και δεξιά στην οθόνη χάρη σε μία σειρά από “καρτέλες”) δεν υπάρχει κάτι άλλο σημαντικό για να μοιραστούμε μαζί σας για το UI της Elephone, το οποίο βρίσκεται πάνω από το Android 5.1 Lollipop.
Πατώντας το αριστερό πλήκτρο, έχετε πρόσβαση σε ένα μενού λειτουργιών, που σας επιτρέπουν την αλλαγή της ταπετσαρίας ή του θέματος, την προσθήκη widgets, την διαχείριση downloads, την ρύθμιση του Launcher (μπορείτε να επιλέξετε να γίνεται κυκλική εναλλαγή ανάμεσα στις “οθόνες”, να αλλάξετε ελαφρώς το μέγεθος των εικονιδίων αλλά και να ενεργοποιήσετε την επιλογή “Lock Launcher Editing Status” ώστε να μην επιτρέπεται καμία αλλαγή από τρίτους (αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αφαίρεση ή εγκατάσταση εφαρμογών επίσης από το παιδί σας κ.ά) ενώ προσφέρεται και πρόσβαση στις γενικές ρυθμίσεις.
Το κέντρο ενεργειών και ειδοποιήσεων παραμένει όμοιο –και στις λειτουργίες του- με εκείνο του "stock" Android 5.1 Lollipop ενώ και η περιοχή με τις ρυθμίσεις δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές, με την αισθητική να παραμένει απαράλλαχτη. Δύο βασικές διαφορές (προσθήκες) αφορούν στις ρυθμίσεις της οθόνης χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας MiraVision, κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν στον ήχο καθώς και στον Fingerprint Reader.
Με την τεχνολογία MiraVision, ο χρήστης μπορεί να επέμβει στην απόδοση της λειτουργίας της οθόνης. Έτσι, έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προφίλ για την χρωματική απόδοση (Standard, Vivid και User Mode) ενώ υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης δυναμικής αντίθεσης (Dynamic Contrast) που είναι ένα αρκετά ωραίο χαρακτηριστικό. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει το προφιλ “User Mode”, έχει την δυνατότητα να επέμβει χειροκίνητα στην αντίθεση, στον κορεσμό των χρωμάτων, στην φωτεινότητα και στην οξύτητα (sharpness) καθώς και στην θερμοκρασία χρώματος.
Όσον αφορά στο λογισμικό για τον αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, η ρύθμιση που προσφέρει είναι αρκετά απλή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο, ενώ λειτουργεί σε απλώς ικανοποιητικό επίπεδο (60-70% περίπου επιτυχίας).
Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει κάποιες εφαρμογές, ωστόσο η προσφορά της απέχει πολύ από αυτό που ονομάζουμε σήμερα… bloatware. Έτσι, υπάρχει η εφαρμογή “Service”, με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να υποβάλλετε ερωτήσεις ή ακόμα και προτάσεις στην Elephone σχετικά με την εμπειρία σας με τον προϊόν της καθώς και να το αξιολογήσετε.
Προσφέρονται εφαρμογές για την διαχείριση των ειδοποιήσεων (Notification Management) και των downloads (Download Management), εφαρμογή Personalization (κάνει ακριβώς το ίδιο με το γρήγορο μενού που περιγράψαμε παραπάνω και σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε Θέμα), εφαρμογή File Manager και SIM Toolkit καθώς και εφαρμογή για την αναβάθμιση του λογισμικού (Wireless updates).
Επίσης θα βρείτε τις εφαρμογές FM Radio, Maps, Voice Search (Google Now), Google Settings, YouTube, Music, Calculator, Calendar, Clock, Sound Recording, Downloads, Search, Google, Email, Gmail, Hangouts, Camera, Gallery, Play Store, Browser, Contacts, Messaging, Phone και φυσικά εφαρμογή για τις ρυθμίσεις (Settings), στον κατάλογο των οποίων μπορείτε βεβαίως να εισέλθετε και από το κέντρο ειδοποιήσεων.
Επιδόσεις
Οι επιδόσεις του Elephone P8000 χαρακτηρίζονται τυπικές για το είδος του SoC και την ανάλυση της οθόνης, ωστόσο μία επιπλέον ώθηση έρχεται από τα 3GB RAM, έστω και αν προέρχονται από λίγο πιο αργή μνήμη σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιούν ακριβότερες κατασκευές. Γενικώς, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα και δεν θα διαπιστώσετε καθυστερήσεις στην αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p, στην πλοήγηση στο Internet ενώ και στο gaming θα καταφέρετε να παίξετε με άνεση τα αγαπημένα σας παιχνίδια, παρόλο που τα γραφικά δεν υπόσχονται και μεγάλες συγκινήσεις στο μέλλον (Mali-T720).
Κατά την αναπαραγωγή μουσικής επίσης θα μείνετε ως επί το πλείστον ικανοποιημένοι, τόσο από την απόδοση του υποσυστήματος ήχου σε συνδυασμό με τα ακουστικά σας όσο και από το ηχείο της συσκευής, το οποίο μπορεί να μην προσφέρει αρκετή λεπτομέρεια ή μπάσο, έχει όμως την καλοδεχούμενη ένταση.
Από άποψη αυτονομίας, το Elephone P8000 σχεδόν εντυπωσιάζει αν και δεν προσφέρονται παρά οι βασικές λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας στο λογισμικό. Παρόλα αυτά, με κανονική χρήση θα μπορείτε να το απολαύσετε για δύο μέρες χωρίς να πλησιάσετε τον φορτιστή, ενώ αν η χρήση είναι “μετρημένη”, τότε ενδεχομένως να εξασφαλιστούν δυόμιση ή και τρεις μέρες χρήσης.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχουν και πολλές συσκευές στην αγορά προσφέρουν τόσα πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες με τόσο χαμηλή τιμή, και το Elephone P8000 είναι μία αρκετά καλή, στον τομέα της απόδοσης/ τιμή, συσκευή. Δεν διεκδικεί δάφνες στον τομέα της αισθητικής ή της ποιότητας συναρμολόγησης ενώ έχει μεγάλες διαστάσεις και είναι αρκετά βαριά ακόμα και για την συγκεκριμένη κατηγορία της οθόνης, ωστόσο αν βρίσκεστε σε φάση αναζήτησης μίας σχετικά ισχυρής συσκευής με μεγάλη οθόνη και καλή αυτονομία χωρίς να θέλετε να επενδύσετε περισσότερα από €160-€180 τότε αποτελεί μία καλή πρόταση.
Βεβαίως θα κάνετε και συμβιβασμούς (και δεν εννοούμε μόνο τις…. σακουλιασμένες τσέπες στα ρούχα σας) όπως στην ποιότητα κατασκευής, στο συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα ή στις δαχτυλιές στην οθόνη αλλά τουλάχιστον δεν θα έχετε επενδύσει ένα "σκασμό λεφτά". Αν το “πετύχετε”, δοκιμάστε το.
Μας άρεσε
• Διαγώνιος/ ανάλυση οθόνης
• Εύχρηστο, εύκολο μενού
• Μεγάλη μπαταρία/ καλή αυτονομία
Δεν μας άρεσε
• Μεγάλο βάρος
• Μη αφαιρούμενη μπαταρία