Οι συσκευές της Cat (για εκείνους που δε γνωρίζουν ναι, πρόκειται για την ίδια Cat που κατασκευάζει γερανούς, μπουλντόζες και λοιπό εξοπλισμό διακίνησης υλικών, την Caterpillar) ανέκαθεν είχαν τη φήμη των ανθεκτικότερων της αγοράς. Το πρόβλημά τους βέβαια ήταν ότι θύμιζαν περισσότερο walkie talkie παρά κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα ναι μεν να είναι ιδανικές για δουλειά σε αγρούς, οικοδομές, ναυπηγεία και μηχανουργεία αλλά ακατάλληλες για οπουδήποτε αλλού.
Με το S52 όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η Cat έβαλε τα δυνατά της και μας παρουσιάζει μία “θωρακισμένη” συσκευή που παραπέμπει σε smartphone. Με μοντέρνο design, ικανοποιητικές διαστάσεις και βάρος αλλά και μια σειρά εντυπωσιακών χαρακτηριστικών και λειτουργιών, έρχεται να προσφέρει μία ποιοτική πρόταση σε όλους όσοι αναζητούν ένα smartphone που να αντέχει στα δύσκολα –και με αυτό το τελευταίο, εννοούμε προφανώς να διαθέτει κάτι παραπάνω από πιστοποίηση IP68.
Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το S52 από τον ανταγωνισμό ωστόσο και κατά πόσο αξίζει πραγματικά η αγορά του; Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά…
Εμφάνιση – Κατασκευή
Όπως προαναφέραμε, το γεγονός πως το S52 θυμίζει με την πρώτη ματιά smartphone, συνιστά μια πρώτη, μεγάλη νίκη για την Cat. Το design του παραπέμπει σε μοντέλο τριετίας-τετραετίας βέβαια αλλά αφ’ ενός, ακόμα κι έτσι η πρόοδος είναι κολοσσιαία και αφ’ ετέρου, μην ξεχνάτε ότι ο σχεδιασμός της συσκευής υπηρετεί την –ας πούμε- δομική της ακεραιότητα.
Η οθόνη των 5,65 ιντσών διαθέτει σχετικά μεγάλο πλαίσιο που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο στο επάνω και το κάτω μέρος της. Έρχεται όμως και με την ισχυρότερη επικάλυψη Gorilla Glass 6, το προφίλ της οποίας είναι 0,7 χιλιοστά, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να πάθει το παραμικρό –περισσότερα επ’ αυτού παρακάτω.
Το πλαίσιο του S52 είναι αλουμινένιο ενώ η πλάτη του είναι επενδεδυμένη με TPU, το υλικό που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για την κατασκευή θηκών προστασίας –κάτι που σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε το κινητό όπως είναι, χωρίς κάτι επιπλέον. Το κάτω μέρος της διαθέτει ριγέ μοτίβο ενώ το επάνω μαύρη ματ επιφάνεια με το λογότυπο του κατασκευαστή. Στο κέντρο φιγουράρει ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος (πρώτη συσκευή Cat με αυτό το χαρακτηριστικό) και στην επάνω αριστερή γωνία ο φακός της κάμερας.
Περιεργαζόμενοι το S52, διαπιστώσαμε ότι οι θύρες του δε διαθέτουν επιπρόσθετα καλύμματα, ούσες αδιάβροχες. Αυτό δεν κρατά απλά το βάρος της συσκευής σε σχετικά χαμηλά για την κατηγορία της επίπεδα (περί τα 210 γραμμάρια) αλλά της χαρίζει και μία πιο κομψή εμφάνιση. Στη δεξιά της πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυξομείωσης της έντασης του ήχου με το πρώτο να έχει χαρακτηριστική υφή. Στη δε αριστερή υπάρχει η υποδοχή για τη nano SIM και τη microSD. Η κάτω του όψη περιλαμβάνει τη mini USB και το ηχείο, ενώ η πάνω θύρα 3,5 χιλιοστών και μικρόφωνο.
Φυσικά όλα τα λεφτά στο S52 είναι η κατασκευή του. Προστατεύεται από νερό και σκόνη βάσει πιστοποίησης IP68 καθώς επίσης και από πτώσεις και ακραίες θερμοκρασίες σύμφωνα με το στρατιωτικό πρότυπο MIL-STD-810. Το χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο κινητό να ξεχωρίζει είναι η αντοχή του στις πτώσεις από ύψος έως και 1,5 μέτρο σε τσιμέντο, αφού πρακτικά καλύπτει το ενδεχόμενο γλιστρήματός του από κάποιο τραπέζι, ένα έπιπλο ή το χέρι. Μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα ακόμα κι αν βυθιστεί σε γλυκό νερό σε βάθος 1,5 μέτρου για 35 λεπτά ενώ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον ήλιο ή την υγρασία.
Δοκιμάζοντας τη συσκευή, δεν της φερθήκαμε με προσοχή –τουναντίον! Οι πτώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, ενώ με τη βοήθεια του καιρού την αφήσαμε και στη βροχή, πριν την καλύψουμε με λάσπες και χώματα. Σε κάθε περίπτωση το Cat S52 συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς την παραμικρή επίπτωση στις επιδόσεις του ή την εμπειρία που προσέφερε. Σημειώνουμε βέβαια εδώ ότι οι δοκιμές μας δεν έγιναν με σκοπό να προξενήσουμε φθορά στο κινητό αλλά να διαπιστώσουμε κατά πόσο αυτό μπορεί να ανταπεξέλθει σε ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν ρεαλιστικά.
Οθόνη – Κάμερες
Η οθόνη του Cat S52 δεν είναι μεγάλη σε σχέση με τα μεγέθη που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά. Στις 5,65 ίντσες και τα 285 ppi, διαθέτει HD+ ανάλυση (1440x720 pixels) με αναλογία διαστάσεων 18:9 καταλαμβάνοντας το 68% της πρόσοψης –είπαμε, το πλαίσιό της δεν περνά απαρατήρητο, πλην όμως είναι απαραίτητο. Διαθέτει IPS πάνελ που της χαρίζει ζωηρά χρώματα, ενώ η φωτεινότητά της κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γεγονός που επιτρέπει την άνετη χρήση της ακόμα και υπό το φως του ήλιου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι διατηρεί την απόκρισή της ακόμα κι όταν ο χρήστης φορά γάντια. Η Cat ξεκαθαρίζει βέβαια ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί πως αυτό ισχύει για όλα τα είδη γαντιών, ωστόσο στα μάλλινα με τα οποία δοκιμάσαμε, έπιασε. Η απόκριση δεν ήταν ιδανική όμως ήμασταν σε θέση να χειριστούμε τη συσκευή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Περνώντας στις κάμερες, το S52 διαθέτει δύο όλες κι όλες και πάλι κόντρα στο ρεύμα της εποχής: μία κύρια και μία πρόσοψης. Η πρώτη είναι ανάλυσης 12 MP, διαθέτοντας τον ίδιο αισθητήρα (Sony Exmor RS IMX363) με το Google Pixel 4, με διάφραγμα f/1,8, dual-pixel PDAF και ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας (EIS). Οι λήψεις που χαρίζει δεν είναι άσχημες –τηρουμένων πάντα των αναλογιών- αφού είναι αρκετά φωτεινές, με ρεαλιστικά χρώματα. Στα θετικά προσμετρείται και η ταχύτατη εστίαση. Στον τομέα του βίντεο, υποστηρίζεται εγγραφή έως και τα 1080p με 30 fps. Στην πρόσοψη τώρα, υπάρχει κάμερα 8 MP η οποία θα σας χαρίσει συμπαθητικές selfies.
Και οι δύο κάμερες του S52 τα καταφέρνουν περίφημα, έχοντας κατά νου τον προσανατολισμό του κινητού: χαρίζουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες και ικανοποιητικά βίντεο, επιτρέποντας στον χρήστη να απαθανατίσει τις σημαντικότερες στιγμές της καθημερινότητάς του –ή ακόμα καλύτερα, να φωτογραφίσει στοιχεία από τον χώρο εργασίας του. Όσο για την οθόνη του, εκτός από άνετη χρήση, προσφέρει και όμορφες εμπειρίες θέασης κατά την προβολή βίντεο. Είπαμε άλλωστε ότι σκοπός του S52 είναι να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις και εκτός συγκεκριμένων εργασιακών χώρων.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το S52 έρχεται με Android 9 Pie, ωστόσο η Cat έχει ήδη ανακοινώσει την αναβάθμισή του σε Android 10 στις αρχές του επόμενου έτους, μαζί με τακτικές ενημερώσεις. Από πλευράς λογισμικού πάντως έρχεται με τα απολύτως απαραίτητα, κάτι που δεν μπορεί παρά να μας αφήνει ικανοποιημένους. Ο MediaTek Helio P35 και τα 4 GB της RAM του βέβαια δεν παραπέμπουν ακριβώς σε “τέρας επιδόσεων” ωστόσο το S52 ανταποκρίθηκε απρόσκοπτα σε καταστάσεις καθημερινού multitasking. Η χωρητικότητα των 64 GB πάντως αυξάνεται με την προσθήκη μίας microSD.
Η μπαταρία του κινητού είναι χωρητικότητας 3100 mAh, αριθμός που ναι μεν μπορεί να μην ενθουσιάζει με μια πρώτη ανάγνωση, όμως επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της συσκευής και κατ’ επέκταση του κατόχου της. Στο τέλος μίας τυπικής ημέρας, το S52 δεν είχε ανάγκη φόρτισης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνέχισε χωρίς πρόβλημα μέχρι την επομένη το μεσημέρι. Η δε τεχνολογία ταχείας φόρτισης (περιλαμβάνεται και ο σχετικός φορτιστής στη συσκευασία) κάνει τα πράγματα απλούστερα και ταχύτερα όταν έρθει η ώρα της πρίζας.
Χρησιμοποιώντας το S52 δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο, να streamάρουμε βίντεο και μουσική, να παίξουμε video games και να το συνδέσουμε με τα wearables που φορούσαμε καθημερινά. Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος ήταν εξαιρετικά γρήγορος και ανταποκρίθηκε με επιτυχία κάθε φορά που τον χρειαστήκαμε, το Wi-Fi σταθερό ενώ και η ταχύτητα της συσκευής κατά το multitasking ή την αναζήτηση αρχείων απόλυτα ικανοποιητική.
Συμπέρασμα
Με κόστος €539, το Cat S52 αποτελεί μία εξαίρετη λύση για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Με έναν ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο κατορθώνει να συνδυάζει τη στιβαρότητα και την ανθεκτικότητα μίας τυπικής συσκευής Cat με το εκλεπτυσμένο design ενός μοντέρνου smartphone. Τα χαρακτηριστικά του μπορεί να παραπέμπουν σε mid-range μοντέλο, όμως ας μη γελιόμαστε, δεν αποτελούν τον λόγο για τον οποίο κάποιος θα επενδύσει σε αυτό.
Αν μιλάμε για χρήστη που περνά αρκετές ώρες της ημέρας του σε μέρη που κρύβουν κινδύνους για το smartphone ή επιδίδεται σε εργασίες που απειλούν την ακεραιότητα του τελευταίου, το S52 συνιστά μία ενδιαφέρουσα περίπτωση. Το βασικότερο όλων είναι πως δεν παίζει απλά τον ρόλο του “κινητού για τη δουλειά” όπως άλλα, παλαιότερα μοντέλα της Cat, καθώς στέκεται άνετα –σε λογικό πλαίσιο πάντα- και εκτός αυτής.
Αν λοιπόν το IP68 δε σας αρκεί, το Cat S52 είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείτε να βρείτε σε smartphone –που να το θυμίζει κιόλας.
Μας άρεσαν
- Κορυφαία ανθεκτικότητα και αντοχή σε αντίξοες συνθήκες και φθορά
- Design που θυμίζει μοντέρνο smartphone και όχι PDA
- Κάμερα με ικανοποιητικές –για τα μέτρα της- επιδόσεις
- “Καθαρό” Android 9 Pie με δέσμευση από πλευράς Cat για Android 10
Δεν μας άρεσαν
- Σχετικά μικρή οθόνη για τις διαστάσεις του
- Αδύναμος επεξεργαστής για τις ανάγκες ενός απαιτητικού χρήστη
- Μικρή χωρητικότητα μπαταρίας
- 3