Οι συσκευές της Cat είναι γνωστές εδώ και χρόνια για την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία τους. Έχοντας υποβληθεί σε μια σειρά εξαντλητικών δοκιμών, είναι σε θέση να εγγυηθούν ότι όσο “απρόσεκτος” κι αν είναι κανείς και σε όσο ακραίες συνθήκες κι αν βρίσκεται/εργάζεται/κυκλοφορεί, το κινητό του δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, αντέχοντας κάθε λογής κακουχία.
Μετά το περυσινό S52 λοιπόν, η Cat ή ορθότερα η Bullitt -η εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα για τις συσκευές Cat- επανέρχεται με το S42, μία φθηνότερη αλλά εξίσου σκληροτράχηλη πρόταση στην κατηγορία των λεγόμενων rugged smartphone. Τι μπορεί να περιμένει ο χρήστης από αυτή και σε ποιο βαθμό δικαιολογεί τις όποιες παραχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει εκείνος;
Εμφάνιση – Κατασκευή
Παίρνοντας κάποιος στα χέρια του το S42 είναι σαν να… μεταφέρεται πίσω στον χρόνο. Η εμφάνιση της συσκευής, βλέπετε, ουδεμία σχέση έχει με ό,τι ευαγγελίζονται όλοι οι άλλοι κατασκευαστές αφού η προσοχή έχει δοθεί αλλού. Η οθόνη των 5,5 ιντσών για παράδειγμα καταλαμβάνει μόλις το 62,7% της συνολικής επιφάνειας της πρόσοψης, ενώ το όλο παρουσιαστικό του τηλεφώνου είναι λες και ο χρήστης του έχει φορέσει ήδη προστατευτική θήκη.
Στην πράξη βέβαια κάτι τέτοιο συμβαίνει, με τη μόνη διαφορά να είναι πως το S42 έρχεται με ενσωματωμένη προστασία αφού είναι επενδεδυμένο με αντιολισθητικό TPU διαθέτοντας παράλληλα επικάλυψη Corning Gorilla Glass 5 στην οθόνη. Έτσι, το smartphone δε διαθέτει απλά προστασία από νερό και σκόνη βάσει IP68 αλλά πληροί και τα στάνταρ του προτύπου MIL SPEC 810H του Αμερικανικού Στρατού. Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο;
Προστασία από πτώσεις από ύψος έως και 1,8 μέτρων, πλήρως αδιάβροχο σε βάθος έως και 1,5 μέτρων έως και για 35 λεπτά, απρόσκοπτη λειτουργία σε θερμοκρασίες από -30ο μέχρι και 75ο Κελσίου μέχρι και 30 λεπτά (στις πιο ακραίες περιπτώσεις) και βέβαια προστασία από σκόνη, άμμο και λοιπά σωμάτια και κόκκους. Με βάση τα όσα προσφέρει λοιπόν, τόσο οι διαστάσεις (161,3 x 77,2 x 12,7 χιλ.) όσο και το βάρος (220 γραμμάρια) του Cat S42 κρίνονται ικανοποιητικά.
Έχοντας δοκιμάσει κάθε πιθανό σενάριο ατυχήματος για όσο καιρό είχαμε τη συσκευή στη διάθεσή μας (πτώσεις, λέκιασμα, παραμονή στον ήλιο, εμβάπτιση σε υγρά κλπ) θελήσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω και αποφασίσαμε να την… πλύνουμε! Ημέρες κορονοϊού διανύουμε -ακόμα- οπότε η απόφασή μας ήταν δικαιολογημένη. Το S42 δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να αντέξει σαπούνισμα με καυτό νερό, επιτρέποντάς μας έτσι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, γνωρίζοντας ότι αν μη τι άλλο η συσκευή δεν υπήρχε περίπτωση να είναι φορέας μικροβίων.
Με μια γρήγορη ματιά στο S42, παρατηρούμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυξομείωσης έντασης ήχου στα δεξιά και ένα πλήκτρο που προγραμματίζεται μαζί με την υποδοχή για τις δύο SIM και τη microSD (ταυτόχρονα) στα αριστερά. Η micro USB είναι στην κάτω πλευρά της συσκευής ενώ η θύρα 3,5 χιλ. στην επάνω (αμφότερες είναι αδιάβροχες). Στην πλάτη ξεχωρίζουν μόνο το λογότυπο της εταιρείας και η κύρια κάμερα του τηλεφώνου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος και ο μόνος τρόπος ξεκλειδώματος της συσκευής είναι με το πατροπαράδοτο PIN.
Οθόνη – Κάμερες
H οθόνη του S42 αδιαμφισβήτητα δεν είναι εκ των δυνατών του σημείων. Στις 5,5 ίντσες, με ανάλυση HD+ (1440 x 720 pixel) στα 293 PPI και λόγο διαστάσεων 18:9, κάνει τη δουλειά της σε ό,τι αφορά τις εμπειρίες θέασης που είναι σε θέση να προσφέρει. Παρ’ ότι το IPS πάνελ της μας χάρισε ικανοποιητικούς τόνους χρωμάτων, οι αντανακλάσεις στους εξωτερικούς χώρους έκαναν ακόμα τη ζωή μας σημαντικά δυσκολότερη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να χειριστούμε τη συσκευή με χαρακτηριστική άνεση φορώντας γάντια (δοκιμάσαμε με μάλλινα, κουζίνας και μίας χρήσης) αλλά και με βρεγμένα χέρια.
Στα της κάμερας, το S42 διαθέτει μία κύρια στα 13 MP (διάφραγμα f/2,0, PDAF) την οποία πλαισιώνει LED φλας και… αυτό είναι όλο. Θεωρούμε ωστόσο ότι ο φακός έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του χρήστη σε ό,τι αφορά τη δουλειά αλλά και την ψυχαγωγία του. Οι λήψεις που μας χάρισε η κάμερα της συσκευής δεν ξεχωρίζουν για τα χρώματα ή τις λεπτομέρειές τους, όμως αν μη τι άλλο όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι οι ίδιοι, είναι αξιοπρεπείς. Σε ό,τι αφορά το βίντεο, η συσκευή γράφει κλιπ στα 1080p και τα 30 fps όμως η απουσία σταθεροποίησης εικόνας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Παρά τo LED φλας τέλος, οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το S42 τρέχει Android 10 με την Cat να υπόσχεται αναβάθμιση σε Android 11 και ενημερώσεις κάθε 90 ημέρες. Υποστηρίζει Bluetooth 5.0 και NFC, dual-band Wi-Fi και συνδεσιμότητα 4G ενώ έρχεται με πυξίδα και GPS. Η μπαταρία των 4200 mAh μας εξέπληξε ευχάριστα, αφού μας χάρισε έως και δύο ημέρες συνεχούς τυπικής λειτουργίας -ανάλογα πάντα με τη χρήση που κάναμε στο κινητό.
Ο επεξεργαστής Helio A20 της MediaTek μπορεί να μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο, όμως σε συνδυασμό με τα 3 GB RAM προσφέρει άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά το multitasking και μία απόλυτα ομαλή εμπειρία χρήσης -τηρουμένων των αναλογιών. Η χωρητικότητα των 32 GB θα μπορούσε να ήταν περισσότερη όμως η υποστήριξη καρτών microSD σώζει την κατάσταση. Ο ήχος είναι συμπαθής, αν και θα συστήναμε ακουστικά σε περίπτωση που σχεδιάζετε να streamάρετε μουσική ή βίντεο.
Το επιπλέον πλήκτρο του S42 ενεργοποιεί αυτόματα τη λειτουργία Push to Talk σε όσες εφαρμογές την υποστηρίζουν ενώ μπορεί να προγραμματιστεί καλύπτοντας έτσι πλήρως τα “θέλω” του χρήστη. Όσον αφορά στο bloatware, η Cat για ακόμα μια φορά παρουσιάστηκε εγκρατής και περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα -το Toolbox, ας πούμε, είναι ό,τι πρέπει για να ανακαλύψετε app που θα σας επιτρέψουν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις λειτουργίες του τηλεφώνου.
Συμπέρασμα
Το Cat S42 είναι μία σχετικά προσιτή πρόταση που απευθύνεται σε όσους θέλουν συσκευή που να αντέχει. Με τιμή €289 -και αποκλειστική διάθεση από τα καταστήματα Cosmote και Γερμανός ως το τέλος Αυγούστου- απαιτεί από όσους υπολόγιζαν σε μία budget λύση να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όμως θα τους αποζημιώσει σε κάθε περίπτωση με την αντοχή του στον χρόνο -και την απαιτητική χρήση. Σε τελική ανάλυση, είναι ό,τι φθηνότερο κυκλοφορεί στην κατηγορία των rugged smartphone και αυτό για τον μέσο χρήστη του, κατά πάσα πιθανότητα φτάνει και περισσεύει.
Μας άρεσαν
- Budget πρόταση για τα δεδομένα της κατηγορίας του
- Πάρα πολύ απόκριση οθόνης ακόμα και με χρήση γαντιών
- Εκπληκτική ανθεκτικότητα ακόμα και στις πλέον αντίξοες συνθήκες
- Άριστη αυτονομία
- Υποστήριξη Android 11
Δεν μας άρεσαν
- Μέτρια απόδοση οθόνης
- Κάμερα που αρκεί για τα απολύτως απαραίτητα
- Απουσία σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος
- Επεξεργαστής χαμηλότερης ισχύος σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην ίδια τιμή
- 1