Μας άρεσε
- Πολύ βολικό μέγεθος που λείπει πλέον από την αγορά
- Άρτια εξοπλισμένο, προσφέρει υψηλές επιδόσεις σε επεξεργαστή, εικόνα, ήχο
- Ικανοποιητικές έως εντυπωσιακές επιδόσεις σε φωτογραφία και βίντεο
- Απίστευτη σταθεροποίηση
- Τιμή
Δεν μας άρεσε
- Έλλειψη υποστήριξης για microSD και ασύρματη φόρτιση
- Το Zen UI είναι χρηστικό και βολικό, αλλά χρειάστηκε να το συνηθίσουμε
- Θα θέλαμε περισσότερα χρόνια υποστήριξη Android αναβαθμίσεων
- Έλλειψη τηλεφακού και zoom με θόρυβο
Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν τα smartphones των 6.5+ ιντσών (κάποτε κάποιοι τα ονόμαζαν phablets..) κι όπου τα foldables σιγά-σιγά αποκτούν έδαφος, η Asus μάς γυρίζει μερικά χρόνια πίσω, όπου τα μικρότερα smartphones ήταν πρώτα σε προτίμηση. Με το Asus Zenfone 9, η εταιρεία συνδυάζει compact μέγεθος με υψηλές επιδόσεις και ποιότητα κατασκευής, θέλοντας όχι απλώς να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην αγορά, αλλά να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταγωνίζεται ναυαρχίδες.
Το Asus Zenfone 9 που ανακοινώνεται σήμερα, βρέθηκε στα χέρια μας τις τελευταίες ημέρες και αφιερώσαμε αρκετό χρόνο μαζί του, προκειμένου να αποτυπώσουμε την εμπειρία μας.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ξεκινάμε από τις διαστάσεις, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κινητού. Φτάνει τα 146.6x68.2x9.5mm με βάρος περίπου στα 169g, κάνοντάς το συμπαγές και ελαφρύ για τα σημερινά δεδομένα. Είναι πολύ άνετο στο χέρι και με ευκολία ο αντίχειρας φτάνει σε κάθε σημείο της συσκευής, οπότε η χρήση με ένα χέρι είναι εξαιρετικά εύκολη. Επίσης, είναι εξίσου ευχάριστο που βρίσκεται στην τσέπη και δεν νιώθουμε ούτε το βάρος ούτε τον όγκο. Τέτοιων διαστάσεων κινητά σίγουρα έχουν λείψει από πολλούς.
Η πλάτη της συσκευής είναι γυάλινη, όμως επενδυμένη με μια επίστρωση που απωθεί τις δαχτυλιές και δίνει μια πιο σαγρέ υφή, ώστε το κινητό να μη γλιστράει από το χέρι παρά το υλικό, κάτι διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Εδώ να σημειώσουμε πως η συσκευή διαθέτει και πιστοποίηση IP68 για προστασία από νερό και σκόνη. Επιπλέον, διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: Sunset Red, Moonlight White, Starry Blue και Midnight Black.
Στην επάνω πλευρά βρίσκουμε μια θύρα ακουστικών 3.5mm -κάτι επίσης ολοένα και πιο δυσεύρετο- και δεξιά τα πλήκτρα έντασης και ενεργοποίησης της συσκευής. Κάτω θα βρούμε μια θύρα USB-C, τη θύρα καρτών SIM και ένα από τα δύο ηχεία. Οι πλευρές του κινητού είναι επίπεδες, οπότε η κυρτότητα στις μεγάλες πλευρές του Zenfone 8 έχει χαθεί, όμως δεν νιώσαμε κάτι διαφορετικό ή άβολο στο κράτημα.
Πίσω στην πλάτη, θα βρούμε δύο μεγάλες κάμερες στην επάνω αριστερή γωνία, με τεράστιους φακούς που τραβούν την προσοχή, όπως και μερικά λεπτεπίλεπτα γραφικά κάτω από τις κάμερες. Είναι πολύ καθαρή πλάτη και θα ήταν λίγο καθαρότερη αν δεν είχε αυτά τα γραφικά, όμως δεν φαίνονται εύκολα λόγω χρώματος οπότε πιθανότατα δε θα ενοχλήσουν.
Περνάμε στην οθόνη, η οποία προστατεύεται από Gorilla Glass Victus. Διαθέτει μέγεθος 5.9” και ανάλυση FHD+ (2400x1080) και πυκνότητα 445ppi, με Super AMOLED πάνελ που φτάνει τα 120Hz και μέγιστη φωτεινότητα στα 1100nits. Επίσης, υποστηρίζει HDR10+ και έχει κάλυψη χρώματος DCI-P3 112%. Με λίγα λόγια, έχει φανταστικά χρώματα και πλούσιο εύρος, αποτυπώνοντας με ακρίβεια τα πάντα όπως και πραγματικά μαύρα, κάνοντάς τη άψογη για οποιαδήποτε χρήση και δη εκείνες που περιλαμβάνουν πολύχρωμες εικόνες ή βίντεο.
Η φωτεινότητα παρέμενε περίπου στο 40% εντός κλειστών χώρων και ήταν υπέρ-αρκετή, ενώ σε εξωτερικό χώρο χρειάστηκε να φτάσουμε την ανώτατη διαθέσιμη ρύθμιση, χωρίς αυτή να κάνει θαύματα πολλές φορές. Όπως σημειώθηκε και πριν, η χρήση με ένα χέρι ήταν εξαιρετικά εύκολη και όπως θα δούμε παρακάτω, το λογισμικό της Asus βοηθούσε να γίνει ακόμη καλύτερη η εμπειρία.
Δύο ηχεία (ένα κάτω κι ένα επάνω) συμπληρώνουν τη φανταστική οθόνη, προσφέροντας δυνατό και πλούσιο ήχο που καλύπτει εύκολα κάθε βασική ανάγκη κι ακόμη παραπέρα, με εντυπωσιακά υψηλή ένταση και ποιότητα αλλά και δυνατότητα προσαρμογής του equalizer μέσω της σχετικής, παρεχόμενης εφαρμογής.
Τέλος, στο κουτί θα βρούμε μια πλαστική θήκη, ένα καλώδιο USB-C, φορτιστή 30W και εξωλκέα για την κάρτα SIM – όσα χρειάζεται κανείς για να κάνει την αρχή.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Μικρό σε μέγεθος, αλλά κρύβει πολλά και διόλου ευκαταφρόνητα κομμάτια στο εσωτερικό. Έρχεται με τον οκταπύρηνο, τελευταίο επεξεργαστή της Qualcomm, τον Snapdragon 8+ Gen 1 (1x Cortex-X2 @ 3.19GHz, 3x Cortex-A710 @ 2.75GHz, 4x Cortex-A510 @ 1.80GHz, GPU: Adreno 730) και συνοδεύεται από 8GB RAM και 128GB ROM, 8GB RAM και 256GB ROM ή 16GB RAM και 256GB ROM. Σε καμία παραλλαγή του, δυστυχώς, δε μπορεί να δεχτεί κάρτες microSD οπότε ο αποθηκευτικός χώρος δεν είναι επεκτάσιμος. Χάρη στον Snapdragon 8+ Gen 1, υποστηρίζει και δίκτυα 5G.
Το συγκεκριμένο SoC σκοράρει 1104795 στο AnTuTu benchmark και 4259 (Multi-Core) στο Geekbench 5. Μεγάλο ρόλο στις επιδόσεις του φαίνεται πως παίζει ο τρόπος που διαχειρίζεται τη θερμότητα, αφού εκεί που το Zenfone 8 είχε heat pipe, πλέον το Zenfone 9 χρησιμοποιεί vapor chamber. Παίζοντας παιχνίδια για μεγάλα διαστήματα (1-2 ώρες σερί) η συσκευή δεν ζεστάθηκε ποτέ σε σημείο που να ζεματάει στο άγγιγμα, οπότε και η υψηλή θερμοκρασία δε μπαίνει εμπόδιο στην απόδοση.
Χρησιμοποιώντας το κινητό σε καθημερινή βάση για social media, Outlook, Gmail, Slack, Google Docs/Sheets και παρόμοιες εφαρμογές, αλλά και Netflix, Disney+, Spotify μεταξύ άλλων, δεν παρατηρήσαμε ποτέ κολλήματα οποιουδήποτε είδους. Στα χέρια μας είχαμε την ανώτερη έκδοση των 16GB/256GB.
Δοκιμάσαμε επίσης αρκετά παιχνίδια για να δούμε πώς τα καταφέρνει κι εκεί. Οι κλασικές επιλογές μας περιλάμβαναν τα Call of Duty Mobile, PUBG Mobile, Pokemon Unite, Genshin Impact, Final Fantasy VII The First Soldier και Asphalt 9 Legends. Ανεξαιρέτως, τα παιχνίδια έτρεχαν στις υψηλότερες ρυθμίσεις και με υψηλό ρυθμό ανανέωσης όπου υποστηρίζεται, ενώ χάρη στο vapor chamber δεν ανησυχήσαμε για τη θερμοκρασία ποτέ. Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, οι τελευταίες μέρες στην Αθήνα έφεραν τη συσκευή στα όριά της όμως ως γενική εμπειρία καταλήγουμε ότι είχε αρκετά καλύτερη συμπεριφορά από άλλες γνωστές -και πιο ακριβές- ναυαρχίδες.
Όσον αφορά στην μπαταρία, έχει χωρητικότητα 4300mAh (μεγαλύτερη από του προκατόχου του) και με τη δική μας χρήση (εξαιρώντας τα παιχνίδια) άντεχε άνετα για τουλάχιστον δύο ημέρες προτού χρειαστεί φόρτιση. Η επίδοση αυτή είναι αρκετά εντυπωσιακή, ειδικά για το συνδυασμό μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών που για πολλούς δεν θα ήταν ιδανική για την αυτονομία.
Υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 30W μέσω και του παρεχόμενου φορτιστή, ο οποίος χρειάζεται περίπου μία ώρα και 40 λεπτά για μια πλήρη φόρτιση – εδώ ίσως μπορούσε να τα πάει καλύτερα, παρότι δεν ξεφεύγει από τα δεδομένα της κατηγορίας του. Θα θέλαμε επίσης και ασύρματη φόρτιση για να συμπληρώσει το ήδη πλήρες πακέτο, αλλά είναι μια μάλλον «εύκολη» θυσία για να παραμείνει λίγο χαμηλότερα η τιμή.
Το Asus Zenfone 9 έρχεται με Android 12 και Zen UI, το οποίο παρεμβαίνει αρκετά στο βασικό λειτουργικό τόσο σε επίπεδο μηχανισμών όσο και αισθητικά όμως τουλάχιστον προσφέρει κάτι ουσίας και δεν παραφουσκώνει το λειτουργικό δίχως λόγο. Αρχικά, μπορούν να ρυθμιστούν συντομεύσεις ώστε όταν ο χρήστης ακουμπάει δύο φορές την πλάτη με το δάκτυλο, να γίνεται κάποια ενέργεια. Παρομοίως, το πλαϊνό κουμπί, που φιλοξενεί τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος, μπορεί να φιλοξενήσει άλλες τρεις συντομεύσεις όταν πατιέται δύο φορές, όταν ο χρήστης σέρνει το δάκτυλο προς τα κάτω ή όταν το κρατάει πατημένο παρατεταμένα. Δεν τρελαθήκαμε πάντως με τις γρήγορες ρυθμίσεις και το σχεδιασμό τους που αποτελείται από μεγάλα κυκλικά κουμπιά.
Πέραν αυτών, στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχει το edge menu όπου φιλοξενούνται λίγες εφαρμογές που επιλέγει ο χρήστης, για να έχει εύκολη πρόσβαση κάνοντας μια απλή κίνηση με τον αντίχειρα κι επιλέγοντας. Γενικά, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα χρήσης με ένα χέρι και αν κάποιος δεν ψάχνει για pure Android, τότε το Zen UI κατά πάσα πιθανότητα δε θα δυσαρεστήσει.
Στο κομμάτι του ήχου, η εταιρεία προσφέρει το Asus AudioWizard το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία προφίλ ήχου για τα στερεοφωνικά ηχεία του κινητού ή συνδεδεμένα ακουστικά, είτε επιλέγοντας από έτοιμες ρυθμίσεις είτε πειράζοντας το 10-band EQ για να τις φέρουμε στα μέτρα μας. Υποστηρίζονται όλα τα σύγχρονα πρότυπα όπως Hi-Res Audio, Qualcomm aptX Lossless και aptX adaptive ενώ σε συνεργασία με τη Dirac, όπως και με τη σειρά ROG, το Zenfone 9 προσφέρει εντυπωσιακό ήχο για το μέγεθός του.
Επιστρέφοντας στα πολύ βασικά του λειτουργικού, η εταιρεία υπόσχεται δύο αναβαθμίσεις Android και «τουλάχιστον δύο χρόνια» ενημερώσεων ασφαλείας, ένα από τα μειονεκτήματα της συσκευής αφού άλλοι κατασκευαστές έχουν καλύτερη πολιτική.
Κάμερα
Περνάμε στην κάμερα, όπου παρατηρούμε πάλι κάτι όχι τόσο συχνό: η Asus προτίμησε να χρησιμοποιήσει δύο αντί για τρεις αισθητήρες. Μπορεί να φαίνεται πως παίρνουμε λιγότερα, αλλά δεδομένου ότι οι τρίτοι φακοί (τύπου macro κλπ) σε πολλά πρόσφατα smartphones δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο, ίσως είναι πιο τίμιο να απουσιάζει εντελώς από εδώ.
Η βασική wide κάμερα διαθέτει αισθητήρα 50MP Sony IMX766 (flagship της εταιρείας) με διάφραγμα f/.9 και συνοδευόμενος από 6-axis hybrid gimbal stabilizer. Από κάτω βρίσκεται ο αισθητήρας ultra-wide με ανάλυση 12MP, τύπου Sony ΙΜΧ363 με γωνία 113 μοιρών – η εταιρεία αναφέρει πως εκτελεί και τα καθήκοντα ενός φακού macro. Τέλος, η εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση 12MP και αισθητήρα Sony IMX663.
Δεν διαβάσατε λάθος αφού όντως το Zenfone 9 διαθέτει στο εσωτερικό του ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα σταθεροποίησης. Ενδιαφέρον έχει να δούμε το πως ακριβώς δουλεύει το gimbal στο εσωτερικό της συσκευής. Αρχικά χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής προκειμένου να εντοπίσει το πότε αυτή βρίσκεται σε κίνηση. Στη συνέχεια χειρίζεται ολόκληρο το module της κάμερας -από τους φακούς έως τον αισθητήρα- ως ένα ενιαίο τμήμα και το οποίο μετακινεί ολόκληρο κατά τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Οι αλγόριθμοι της εταιρείας προβλέπουν μάλιστα την επόμενη κίνηση και σε συνδυασμό με το hardware δημιουργούν το πιο σταθερό αποτέλεσμα που έχουμε πάρει ποτέ από κάμερα smartphone ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες (πχ τρελό τρέξιμο).
Μια ειδική ένδειξη στην εφαρμογή της κάμερας, μας ενημερώνει για το πότε η σταθεροποίηση ξεφεύγει από τα όρια οδηγώντας σε κακή λήψη, μια κατάσταση που όμως που ευτυχώς δεν ήταν εύκολο να αναπαράγουμε. Μάλιστα η Asus διαθέτει και μια εφαρμογή «προπόνησης» που σας μαθαίνει πως να αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και σας δείχνει πότε το gimbal δεν θα δουλέψει καλά. Μια ευχάριστη έκπληξη ακόμα ήταν το βάθος των ρυθμίσεων στο Pro mode, όπου το ISO έχει κλίμακα 25-3200 και το white balance 2500K-7500K, δείχνοντας πως ο αισθητήρας έχει τρομερές δυνατότητες ακόμη και πριν φτάσουμε στα αποτελέσματα.
Σε ηλιόλουστη, καλοκαιρινή ημέρα οι φωτογραφίες ήταν πάρα πολύ ποιοτικές, όπως αρμόζουν σε ένα flagship. Απουσία θορύβου, διατήρηση λεπτομέρειας και υφών, χρώματα που δεν είναι τόσο έντονα αλλά ούτε και θαμπά. Το μοναδικό που είδαμε στις φωτογραφίες αυτές, είναι πως όταν ο φωτισμός δεν ευνοεί τόσο πολύ τις συνθήκες και το φως είναι πίσω από το θέμα μας, τότε ίσως χρειαστεί να παρέμβουμε για καλύτερη εστίαση και διαχείριση του διαφράγματος ειδάλλως το θέμα έβγαινε κάπως πιο σκοτεινό από όσο θα έπρεπε, χάνοντας λεπτομέρεια.
Οι βραδινές λήψεις ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις που είχαμε με το Zenfone 9. Εξίσου ποιοτικές, εμφανίζοντας λίγο θόρυβο στα πολύ σκοτεινά σημεία όμως κατά τα άλλα, δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση ποιότητας ανάμεσα σε αυτές και τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πρωί. Σε πολύ σκοτεινά περιβάλλοντα, το autofocus χρειάζεται λίγο χρόνο για να τα καταφέρει οπότε αρκετές φορές εστιάζαμε με το χέρι για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είχαμε κάποιο αισθητό πρόβλημα.
Ένα mode που χρησιμοποιήσαμε αρκετά και μας εντυπωσίαζε κάθε φορά, είναι το Light Trail, το οποίο δημιουργεί φωτεινές γραμμές από φώτα εν κινήσει – φανάρια αυτοκινήτων κλπ. Δεδομένων των δυνατοτήτων του ως φωτογραφική μηχανή αλλά και τέτοιων προσθηκών, εκείνοι που ασχολούνται με τη φωτογραφία θα έχουν σίγουρα αρκετά να δουν και να δοκιμάσουν. Ακόμα η έλλειψη τηλεφακού, δεν κάνει εύκολο το zoom το οποίο ως ψηφιακό, συνοδεύεται από μπόλικο θόρυβο.
Η ultra-wide κάμερα κάνει πολύ τίμια προσπάθεια, έχοντας ελαφρώς μικρότερο εύρος πεδίου (το σύνηθες είναι περίπου στις 120 μοίρες) και αισθητά περισσότερο θόρυβο σε συνθήκες που η βασική κάμερα δεν εμφανίζει. Η λεπτομέρεια χρειάζεται πολύ φως για να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς οι φωτογραφίες έδειχναν να χάνουν σε ποιότητα λίγο πριν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος, έχοντας επίσης χάσει λίγο την ακρίβεια του χρώματος. Ως δευτερεύουσα, περιστασιακή κάμερα, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της – απλώς δε συγκρίνεται εύκολα με την πολύ εντυπωσιακή βασική.
Στο κομμάτι του βίντεο, το Asus Zenfone 9 υποστηρίζει έως και 4K/60fps με δυνατότητα καταγραφής 3D Surround Audio και Audio HDR, με το τελευταίο να αναφέρεται από την Asus ως ήχος με μεγαλύτερο εύρος από το συνηθισμένο. Πρακτικά, αυτό που καταλάβαμε έχοντας τραβήξει βίντεο και εστιάζοντας στον ήχο, είναι ότι υπάρχει καλύτερος διαχωρισμός μεταξύ των όσων ακούγονται κι έτσι οι ήχοι αποτυπώνονται σαφέστερα.
Η ποιότητα εικόνας των βίντεο είναι στα ίδια, υψηλά επίπεδα που είχαμε συναντήσει και στο Zenfone 8. Η σταθεροποίηση κάνει εξαιρετική δουλειά όταν περπατούσαμε και τραβούσαμε βίντεο, η εικόνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη λεπτομέρεια και την ποιότητα χρώματος, με μοναδικό συχνό πρόβλημα την εμφάνιση θορύβου στα πολύ σκοτεινά σημεία. Εντοπίσαμε και ένα πρόβλημα στην εναλλαγή των καμερών κατά το zoom με μια μικρή «λάμψη», ένα συμβάν που όμως δεν είδαμε ξανά μετά την τελευταία αναβάθμιση λογισμικού
Συμπέρασμα
Η αλήθεια είναι ότι η Asus μας έχει συνηθίσει σε λίγες και πολύ καλές προτάσεις στο χώρο των smartphones όπως το περσινό εξαιρετικό Flip όμως φέτος η εταιρεία εστιάζει αποκλειστικά στο συγκεκριμένο μοντέλο για τη μη gaming κατηγορία. Το Asus Zenfone 9 φέρνει μνήμες από τη σειρά Compact της Sony, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε αν πραγματικά χρειαζόμαστε τόσο μεγάλα smartphones. Δεν έρχεται απλά να καλύψει ένα κενό στην αγορά λόγω μεγέθους και να διαφοροποιηθεί μονάχα λόγω αυτού, αλλά πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο που συνδυάζει υψηλές επιδόσεις με απολαυστική οθόνη και ήχο, χρηστικό λειτουργικό, ικανότατη κάμερα και υψηλή αυτονομία.
Κι όλα αυτά, σε ένα smartphone αρκετά μικρότερο των 15 εκατοστών σε ύψος, κάτι που σπάνια συναντάμε πλέον και με ενδιαφέρουσα τιμή 879€ (8GB/256GB) η οποία είναι πάντως σημαντικά υψηλότερη από το περσινό μοντέλο -αν και τον τελευταίο χρόνο έχουν αλλάξει πολλά- . Εναλλακτικά το μοντέλο με τα 16GB μνήμη και τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο έχει κόστος 929€ ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, και τα δύο μοντέλα θα κυκλοφορήσουμε στη χώρα μας στα μέσα Αυγούστου. Το Zenfone 9 αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για όποιον θέλει να εξετάσει κάτι διαφορετικό από τα τρέχοντα flagships και είναι σε θέση να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.
- 4