Μας άρεσε
- Flip Camera
- Επιδόσεις
- Λογισμικό
- Εγγραφή βίντεο
Δεν μας άρεσε
- Βάρος
- Έλλειψη αδιαβροχοποίησης
- Λειτουργία fingerprint
- 8K εγγραφή
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε smartphones της ASUS στο Insomnia, κάτι για το οποίο όμως ευθύνεται αποκλειστικά η ταϊβανέζικη εταιρεία με τη σχεδόν μηδαμινή της παρουσία στην ελληνική αγορά για τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Φαίνεται πάντως ότι κάτι αλλάζει και η αρχή ίσως γίνει αυτό το μήνα όχι με ένα αλλά με δύο μοντέλα κορυφαίων επιδόσεων τα οποία παράλληλα αποτελούν και τα στολίδια στην γκάμα προϊόντων της Asus. Σε αυτή την παρουσίαση δοκιμάζουμε το Zenfone 7 Pro το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες στα ελληνικά καταστήματα και το οποίο κρύβει αρκετές εκπλήξεις όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη σειρά της ταϊβανέζικης εταιρείας. Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις με τη συσκευή, αποτέλεσε το γεγονός ότι στη συσκευασία της υπάρχουν όχι μία αλλά δύο θήκες με τη δεύτερη μάλιστα να προορίζεται για δύσκολες καταστάσεις όπου η χρήση του smartphone γίνεται σε «δύσκολο» περιβάλλον.
Παρατηρώντας την οθόνη των 6,67 ιντσών θα δούμε ότι αυτή δεν διαθέτει οποιαδήποτε οπή ή εγκοπή για την τοποθέτηση της selfie κάμερας. Ο λόγος είναι το σύστημα καμερών Flip που ξεχωρίζει το Zenfone 7 Pro από τα περισσότερα smartphones της αγοράς αφού επιτρέπει τη χρήση του κυρίως συστήματος καμερών, και για τις selfies σας. Την εμφάνιση της συσκευής θα τη χαρακτηρίζαμε τυπική, με την οθόνη να καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την εμπρόσθια όψη αφού τα περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρά στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές. Στο πίσω μέρος η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας διέθετε μία όμορφη πράσινη απόχρωση η οποία άλλαζε σε πιο σκούρο χρώμα ανάλογα με το που έπεφτε ο φωτισμός.
Η οθόνη δεν θα μπορούσε να μην βασίζεται στην AMOLED τεχνολογία, με τη Samsung να βρίσκεται πίσω από την κατασκευή της. Ως ναυαρχίδα που σέβεται τον εαυτό της η οθόνη του Zenfone 7 Pro υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 90hz για ομαλή πλοήγηση και πιο ρεαλιστικό scrolling, δύο χαρακτηριστικά που πλέον αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε ακριβά smartphones. Παράλληλα η οθόνη της συσκευής υποστηρίζει HDR10+ για εξαιρετικά χρώματα κατά την αναπαραγωγή ταινιών με συμβατές εφαρμογές. Τα πλεονεκτήματα της οθόνης δεν σταματούν εδώ αφού σε αυτά θα προσθέσουμε τα 200Hz touch sampling rate για άμεση αντίδραση στο πάτημα αλλά και τη μειωμένη εκπομπή μπλε φωτός. Δοκιμάσαμε την αναφορά της ASUS για άνετη εμφάνιση του περιεχομένου σε εξωτερικό χώρο όταν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον σχετικό ισχυρισμό.
Κλείνοντας με τα της οθόνης να πούμε ότι η πιστότητα των χρωμάτων κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα των ίδιων των κορυφαίων συσκευών της Samsung ενώ το peak brightness φτάνει τα 1000 nits. Στο εσωτερικό η εταιρεία έχει επιλέξει την καλύτερη πρόταση αυτή τη στιγμή από την Qualcomm που δεν είναι άλλη από τον Snapdragon 865+, χρονισμένο στα 3.1GHz. Συνοδεύεται μάλιστα από 8GB LPDDR5 μνήμη η οποία σημειώστε ότι είναι 51% ταχύτερη από την προηγούμενη γενιά.
Με την υποστήριξη UFS 3.1 το Zenfone 7 Pro ξεχωρίζει έναντι πολλών smartphone για τη γρήγορη εγγραφή και ανάγνωση των δεδομένων που παρέχει. Ο αποθηκευτικός χώρος φτάνει τα 256 GB και μπορεί να επεκταθεί με μια microSD κάρτα, ακόμα και με επιπλέον 2 Terabyte. Αναμενόμενα οι επιδόσεις του Zenfone 7 Pro βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες συσκευές Android για φέτος ξεπερνώντας ακόμα και πολύ πιο ακριβά smartphones.
Η συσκευή τρέχει Android 10 στην επιφάνεια του οποίου η ASUS έχει τοποθετήσει το δικό της γραφικό περιβάλλον. Μην περιμένετε πάντως να δείτε μεγάλες αλλαγές αφού στην ουσία μιλάμε για μία stock Android εμπειρία, με την εταιρεία να έχει προχωρήσει σε στοχευμένες βελτιώσεις. Μερικές από αυτές βρίσκονται σε κύριες λειτουργίες της πλατφόρμας, αρχής γενομένης από το boot time το οποίο είναι το γρηγορότερο σε σχέση με τα περισσότερα smartphones της αγοράς με χρόνο λίγο κάτω από τα 14 δευτερόλεπτα. Συνεχίζουμε με την εφαρμογή εμφάνισης φωτογραφιών και βίντεο η οποία ανοίγει σε χρόνο ρεκόρ αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση τα Google photos. Πολύ γρήγορη είναι και η απάντηση σε μία τηλεφωνική κλήση κάτι που μας έχει προκαλέσει πρόβλημα σε άλλες υλοποιήσεις, αλλά και το ξεκλείδωμα της συσκευής με τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτός βρίσκεται στο δεξί μέρος και στα πλάγια της συσκευής, δεν είναι ενσωματωμένος στην οθόνη δυστυχώς και μπορούμε να πούμε ότι δεν μας ικανοποιεί με τις επιδόσεις του αφού η θέση του δακτύλου πρέπει να είναι στην ιδανική θέση χωρίς περιθώρια λαθών.
Ο συνδυασμός πάντως τεχνικών χαρακτηριστικών και πλατφόρμας δημιουργούν μία εξαιρετική εμπειρία χρήσης για τον χρήστη ο οποίος δεν θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το άνοιγμα και τη χρήση πολλαπλών εφαρμογών αλλά και απαιτητικών παιχνιδιών, με την ASUS να έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο τόσο σημαντικό αυτό τομέα. Αναφερθήκαμε προηγουμένως σε στοχευμένες αλλαγές από την ταϊβανέζικη εταιρεία, με μεγαλύτερες θα λέγαμε αυτές που αφορούν την μπαταρία. Με χωρητικότητα 5.000mAh, η αυτονομία του Zenfone 7 Pro κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ στις δοκιμές μας ανταπεξήλθε εξαιρετικά κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας με πολύ έντονη χρήση.
Την ASUS όμως δεν την ενδιαφέρει μόνο η αυτονομία αλλά και η αντοχή της μπαταρίας που ενσωματώνει στη συσκευή, παρέχοντας λειτουργίες που βοηθούν στην καλύτερη φροντίδα της. Όπως μας ξεκαθάρισε η εταιρεία, η γρήγορη φόρτιση αν και υποστηρίζεται κανονικά, δεν βοηθά προς αυτό το σκοπό. Έτσι ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει όποτε επιθυμεί μέσα από τις ρυθμίσεις τη δυνατότητα αργής φόρτισης κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν και πραγματοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η διαδικασία της φόρτισης. Σε συνδυασμό με τη ρύθμιση φόρτισης όχι του 100% αλλά του 80% ή 90% της συνολικής χωρητικότητας, η ASUS υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των τακτικών φόρτισης έχει αποτέλεσμα την έως και 15% μικρότερη απώλεια χωρητικότητας σε διάστημα 2 ετών. Φοβόμαστε πάντως ότι το γεγονός αυτό δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία των χρηστών που προχωράνε πολύ πιο γρήγορα σε αγορά νέου smartphone μέσα στο διάστημα αυτό.
Όπως αναφέραμε η γρήγορη φόρτιση υποστηρίζεται κανονικά και μάλιστα στα 30W μέσω του προτύπου Quick Charge 4.0, με το σχετικό φορτιστή να περιλαμβάνεται μέσα στη συσκευασία. Μία πλήρη φόρτιση χρειάζεται περισσότερο από 90 λεπτά ενώ από 0 στο 60% υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 34 λεπτά. Οι χρόνοι αυτοί είναι πολύ καλύτεροι από την προηγούμενη γενιά κάτι που δείχνει την έμφαση που έδωσε η εταιρεία φέτος μετά και από αρκετά παράπονα.
Η Flip Camera είναι φυσικά το κομμάτι που ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή στο Zenfone 7 Pro. Η συστοιχία των τριών καμερών βρίσκεται τοποθετημένη πάνω σε ένα μεταλλικό κομμάτι το οποίο από την πρώτη στιγμή δείχνει την αντοχή του. Η ASUS Αναφέρει ότι αυτό αντέχει σε 200.000 flips, κάτι που αντιστοιχεί σε πέντε χρόνια συνεχούς λειτουργίας αν ο χρήστης πραγματοποιεί 100 flips καθημερινά. Ο μηχανισμός στο εσωτερικό της κάμερας είναι εντυπωσιακός και αρκετά καλύτερος από αυτόν που βλέπαμε στο περσινό μοντέλο με δυνατότητα τοποθέτησης του υπό συγκεκριμένες γωνίες. Είναι κατά 40% μικρότερος σε μέγεθος από τον προκάτοχό του, αντέχει στη διπλάσια πίεση και η κίνησή του είναι περισσότερο ομαλή.
Ενσωματώνει μεταξύ άλλων δύο αισθητήρες, ο πρώτος υπεύθυνος για τη γωνία τοποθέτησης και ο οποίος εξασφαλίζει ότι η θέση του θα μείνει σταθερή χωρίς να «παίζει» κάτι που θα οδηγούσε σε προβληματικές λήψεις. Ο δεύτερος αισθητήρας προορίζεται για την ασφάλεια της κάμερας η οποία εντοπίζει και κλείνει αυτόματα αν η συσκευή πέσει από ένα ορισμένο ύψος.
Ας μιλήσουμε όμως και για τις κάμερες που βρίσκουμε πάνω στο Zenfone 7 Pro. Ο κύριος αισθητήρας βρίσκεται στο μέσο και είναι κατασκευής Sony. Διαθέτει ανάλυση 64 megapixel, είναι ευρυγώνιος, διαθέτει διάφραγμα F/1.8, υποστήριξη OIS και μέγεθος pixel 1.6μm.
H υπερευρυγώνια κάμερα είναι και αυτή κατασκευής Sony με ανάλυση 12 Megapixel, μέγεθος pixel 1.4μm, δυνατότητα γρήγορης αυτόματης εστίασης, όμως δεν υποστηρίζει κάποιου είδους σταθεροποίησης. Θα θέλαμε να δούμε κάποτε να δούμε ένα «λογικό» διάφραγμα από παρόμοιους αισθητήρες αφού ο συγκεκριμένος είναι στα f/2.2 και είναι υπεύθυνος για φαινόμενα θορύβου που παρατηρήσαμε. Το παράπονό μας προέρχεται από το γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερο το πόσο σημαντική είναι η χρήση ενός υπερευγώνιου φακού στην καθημερινότητά μας και θα θέλαμε οι εταιρείες να μην τον βάζουν σε δεύτερη μοίρα όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο συγκεκριμένος πάντως διακρίνεται για τις επιδόσεις του κατά την αυτόματη εστίαση, με την τεχνολογία Dual Pixel να είναι ο κύριος λόγος γι' αυτό.
Κάτι που δεν περιμέναμε πάντως από αυτό τον αισθητήρα είναι η η χρήση του για μακροφωτογράφηση, με την ASUS να την κάνει εφικτή από απόσταση τεσσάρων εκατοστών.
Τέλος ο τηλεφακός, έχει ανάλυση 8 megapixel, υποστηρίζει οπτική σταθεροποίηση και είναι υπεύθυνος για οπτικό zoom 3x αλλά και 12x ψηφιακό. Μέσα από το λογισμικό η εταιρεία επιτρέπει ακόμα τον διαχωρισμό της αυτόματης εστίασης με την αυτόματη έκθεση, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργήσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Από τα «δυνατά» πλεονεκτήματα του Flip συστήματος είναι όπως θα περιμένατε η λήψη πανοραμικών φωτογραφιών οι οποίες έχουν πραγματικά μεγάλη ανάλυση ενώ η δημιουργία τους είναι εκτός από εντυπωσιακή, και πανεύκολη. Ο μηχανισμός αναλαμβάνει στην ουσία όλη τη δουλειά ενώ το λογισμικό στο τέλος είναι υπεύθυνο για την συρραφή των φωτογραφιών χωρίς ατέλειες.
Για τις βραδινές λήψεις σας τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το ZenFone 6 Pro, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα κορυφαία smartphones της κατηγορίας, κάτι που γίνεται εμφανές μόλις δούμε τη φωτογραφία σε μεγάλη οθόνη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Asus στην εγγραφή βίντεο με το σύστημα καμερών του Zenfone 7 Pro, το οποίο μάλιστα επιτρέπει στον χρήστη να εναλλάσσεται μεταξύ των καμερών κατά την εγγραφή. Μας άρεσε αρκετά το τελικό αποτέλεσμα, αποτέλεσμα και της σταθεροποίησης 4 αξόνων αλλά και των υποστηριζόμενων προτύπων. Συγκεκριμένα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εγγραφή στην 4Κ ανάλυση και στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο αλλά και στα 120 fps για βίντεο σε πολύ αργή κίνηση. Δεν λείπει και η δυνατότητα εγγραφής σε 8K ανάλυση (30fps) η οποία αν και υποστηρίζει EIS, εντούτοις δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί για την ώρα. Δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στην παρουσία τριών μικροφώνων αλλά και στην παρουσία λειτουργίας Ηypersteady για ακόμα πιο σταθερά αποτελέσματα.
Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τη χρήση του κυρίου συστήματος αλλά και τις selfies σας Αφού με το πάτημα ενός κουμπιού, όλες αυτές οι λειτουργίες είναι διαθέσιμες για τα πορτραίτα σας και όχι μόνο, χωρίς καμία παραχώρηση. Αυτό που μας έλειψε είναι η δυνατότητα αστροφωτογράφησης και σχετικών timelapse video κάνοντας χρήση του Flip μηχανισμού, με την ASUS να μας απαντά σε σχετική ερώτηση ότι κάτι τέτοιο για την ώρα δεν είναι εφικτό εξαιτίας περιορισμών του hardware.
To Zenfone 7 Pro αποτελεί μια από τις εκπλήξεις στο χώρο των smartphones για το 2020, με την ASUS να δείχνει ικανή να σταθεί σε μια τόσο απαιτητική κατηγορία, έχοντας μάλιστα την τάση να διαφοροποιηθεί σε έναν τόσο σημαντικό κομμάτι όπως είναι αυτό των καμερών. Βέβαια δεν φτάνει μόνο αυτό, αφού και η συνεχής υποστήριξη αλλά και διαθεσιμότητα παίζουν σημαντικό κομμάτι στο να χτιστεί μια σχέση «εμπιστοσύνης» μεταξύ του brand και του καταναλωτή, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αρχή θα γίνει με αυτό το μοντέλο. Το κόστος της συσκευής έχει οριστεί στα €799 από την ASUS ενώ η σειρά περιλαμβάνει και ένα οικονομικότερο μοντέλο, το Zenfone 7.