Μας άρεσε
- Εξαίρετο σύστημα καμερών
- Ευκρινής και φωτεινή οθόνη
- Άρτια χαρακτηριστικά και απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης
- Μεγάλη αυτονομία
- Κορυφαίες επιδόσεις σε κάθε τομέα
Δεν μας άρεσε
- Θέματα στην εγγραφή βίντεο
- Ενδιαφέρουσες μεν λειτουργίες AI αλλά χωρίς υποστήριξη Ελληνικών για την ώρα
- Οι ενημερώσεις σε νέα έκδοση του Android περιορίζονται στα 2 χρόνια
Τα τελευταία χρόνια η ASUS έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην κατηγορία των smartphones και μπορεί τα ROG Phone να είναι εκείνα που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον (απόλυτα λογικό, μιας και πρόκειται για τα καλύτερα, κατά πάσα πιθανότητα gaming smartphones της αγοράς), όμως και τα Zenfone δεν πάνε πίσω. Η νέα ναυαρχίδα της σειράς μάλιστα, το Zenfone 11 Ultra, έρχεται με σπουδαίες προσθήκες και άκρως εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας μία απόλυτα ολοκληρωμένη, high-end εμπειρία, στο πλαίσιο μίας πρότασης ικανής να καλύψει και τους πλέον απαιτητικούς. Πάμε να τη δούμε αναλυτικά.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το Zenfone 11 Ultra ξεχωρίζει εξ αρχής, πολύ πριν το πάρει στα χέρια του κάποιος. Όταν οι περισσότεροι κατασκευαστές περιορίζονται σε ένα ουδέτερο design χωρίς κάτι το ενδιαφέρον, η ASUS δεν δίστασε να πειραματιστεί και εκ του αποτελέσματος αυτό της βγήκε σε καλό, με το τελικό αποτέλεσμα να διαφέρει σημαντικά από το Zenfone 10. Η συσκευή έρχεται σε τέσσερις διαφορετικές αποχρώσεις (μπεζ της άμμου, γκρι, μαύρο και ανοιχτό μπλε που είχαμε στα χέρια μας) συνδυάζοντας ματ και γυαλιστερή υφή, ενώ στην πλάτη της φέρει ένα διακριτικό αλλά συνάμα κομψό σχέδιο με το μονόγραμμα της εταιρείας, που θυμίζει το κινέζικο «人» (το σύμβολο για τη λέξη «άνθρωποι» που ακόμα κι αν δεν σας λέει κάτι, δεν παύει να αποτελεί μία ευπρόσδεκτη λεπτομέρεια). Η ελαφρώς ανυψωμένη επιφάνεια που βρίσκονται οι φακοί των καμερών έχει σε όλες τις εκδόσεις μαύρο χρώμα.
Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 163,8 x 76,8 x 8,9 χιλ. με το βάρος της να ανέρχεται στα 224 γραμμάρια, αριθμοί όχι μικροί αλλά μάλλον λογικοί, αν αναλογιστεί κανείς πως το Zenfone 11 Ultra προσεγγίζει τις επτά (!) ίντσες. Υπενθυμίζουμε για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο προκάτοχός του, το Zenfone 10 διέθετε οθόνη 5,9 ιντσών και μάλιστα με μεγαλύτερο πλαίσιο. Το smartphone προσφέρει ακόμα προστασία από νερό και σκόνη βάσει IP68. Όπως και να ‘χει, οι προσεγμένες καμπύλες του και η ορθή κατανομή του βάρους του, προσφέρουν άνετο κράτημα, ωστόσο αν έχετε μικρά χέρια, έχετε υπ’ όψιν σας πως η χρήση του με το ένα μάλλον θα σας δυσκολέψει -τουλάχιστον για παρατεταμένες περιόδους.
Θα κάνουμε μία παρένθεση ώστε να αναφερθούμε στον «πράσινο» χαρακτήρα της συσκευής, κάτι που θεωρούμε πως θα έπρεπε να αποτελεί βασικό στόχο για κάθε κατασκευαστή. Το σώμα του Zenfone 11 Ultra είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο ενώ η οθόνη του ενσωματώνει ανακυκλωμένο γυαλί, φιλικό προς το περιβάλλον, σε ποσοστό 22%. Την ίδια στιγμή η συσκευασία του είναι από χαρτί με πιστοποίηση FSC, περιλαμβάνοντας μη τοξικό μελάνι σόγιας (η ASUS έχει μειώσει τη χρήση πλαστικού σε ποσοστό 94%) ενώ για το τηλέφωνο και το καλώδιο έχει χρησιμοποιηθεί χάρτινο περιτύλιγμα.
Οθόνη – Κάμερες
Όπως προείπαμε, η ASUS αναβάθμισε σημαντικά την οθόνη του νέου Zenfone, όσον αφορά τόσο στις διαστάσεις, όσο και στην ποιότητα εικόνας. Η συσκευή έρχεται με μία επίπεδη AMOLED 6,78 ιντσών -κατασκευής Samsung-, που καταλαμβάνει το 94% της επιφάνειας πρόσοψης, απόρροια του εκπληκτικά λεπτού πλαισίου που δεν ξεπερνά τα 1,67 χιλ. Με ανάλυση FHD+, δυναμικά προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης 1-120 Hz που μπορεί να φτάσει και τα 144 Hz σε λειτουργία παιχνιδιού, φωτεινότητα HBM (High Brightness Mode) 800 nits και μέγιστη 2500 nits, είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση. Είτε streamάρετε περιεχόμενο, είτε παίζετε κάποιο video game, είτε απλά επιδίδεστε σε browsing στο web ή στα social media, θα σας καλύψει απόλυτα, χαρίζοντάς σας φωτεινές εικόνες με ζωηρά χρώματα και ομαλή κίνηση. Κάτω από την επιφάνειά της βρίσκεται σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος ο οποίος δεν μας δυσκόλεψε καθόλου κατά τη χρήση ενώ πάνω από αυτή, έχουμε Gorilla Glass Victus 2.
Η ASUS έδωσε σημαντικό βάρος και στις κάμερες της συσκευής, αναγνωρίζοντας το γεγονός πως δεν υπάρχει πια χρήστης που θα επενδύσει σε μία ναυαρχίδα όντας διατεθειμένος να κάνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα των φωτογραφιών ή των βίντεο που θα καταγράφει. Έτσι το Zenfone 11 Ultra έρχεται με σύστημα τριών φακών: έναν κύριο Sony IMX890 ανάλυσης 50 MP (1/1,56 ίντσες, f/1,9) με Hybrid Gimbal Stabilizer 3.0 έξι αξόνων, υπερευρυγώνιο freeform 13 MP (f/2,2) με οπτικό πεδίο 120ο και τηλεφακό στα 32 MP (f/2,4, ενσωματωμένο OIS, 3x οπτικό zoom, pixel binning 1,4 μm). Οι επιδόσεις του τηλεφακού ακόμα και στο ψηφιακό zoom που φτάνει το 30x, είναι ίσως οι καλύτερες που έχουμε δει στο συγκεκριμένο τομέα από οποιοδήποτε smartphone εξαιτίας της λειτουργίας HyperClarity που ενεργοποιείται αυτόματα μετά το zoom σε 10x. Ο υπερευγώνιος φακός των 13MP είδαμε ελάχιστη παραμόρφωση στις γωνίες, κάτι που οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα για όσους αρέσκονται στη φωτογράφιση μεγάλων αντικειμένων ή και κτιρίων. Στην πρόσοψη υπάρχει κάμερα 32 MP με αισθητήρα RGBW, οπτικό πεδίο 90ο και pixel binning 1,4 μm. Εδώ η ASUS έχει δώσει έμφαση στον καλύτερο φωτισμόγια όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με selfies σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Διαβάζοντας και μόνο τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα ισορροπημένο σύστημα καμερών, όμως το αποτέλεσμα είναι εκείνο που θα πείσει και τους πλέον «δύσκολους».
Ο μηχανισμός σταθεροποίησης της κύριας κάμερας είναι το κάτι άλλο, με την εταιρεία να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σ' αυτό στα τελευταία μοντέλα της σειράς, κάνοντας τη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Η νέα έκδοση του Hybrid Gimbal Stabilizer της ASUS κοντράρει επάξια ακόμα και τα πιο ακριβά gimbals, έχοντας προσθέσει στο υπάρχον ρεπερτόριό του (δυναμικά προσαρμόσιμο EIS, Quick Shot κ.α.), το λεγόμενο Firework (αφορά τη λειτουργιά φωτεινής τροχιάς, είναι εντυπωσιακό αλλά απαιτεί τρίποδο) και το Super Hyper Steady Video Recording (ναι, στο όνομα πάσχει κάπως αλλά δεν θα σας απασχολήσει αυτό). Στην πράξη, θα είστε σε θέση να καταγράψετε απόλυτα ομαλά βίντεο που θα μοιάζουν σαν να έχουν τραβηχτεί με action camera. Δοκιμάσαμε τη συσκευή σε διάφορες συνθήκες και μείναμε απόλυτως ικανοποιημένοι. , αφού ακόμα κι όταν το παρακάναμε με τις κινήσεις των χεριών μας, η εικόνα παρέμεινε σχεδόν ανεπηρέαστη. Για τη γενική πάντως εγγραφή βίντεο, αντιμετωπίσαμε διάφορα θέματα όπως το κλασσικό στις android συσκευές με το μη ομαλό zoom, αλλά και στις εναλλαγές των καμερών όπου παρατηρούνται διαφορές στο χρώμα αλλά και μικρά glitches.
Ζούμε όμως στην εποχή στης AI και η τελευταία δεν θα μπορούσε να λείπει από το Zenfone 11 Ultra. Η ASUS έχει ενισχύσει το σύστημα καμερών της συσκευής με αρκετές έξτρα λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου και του AI Portrait Video. Τι ακριβώς κάνει αυτό; Χρησιμοποιώντας έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει bokeh σε βίντεο ανάλυσης έως και 4K σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας έτσι απόλυτα κινηματογραφικές λήψεις και καλύπτοντας μάλιστα όχι μόνο ανθρώπινα πρόσωπα αλλά και κατοικίδια (σκύλους/γάτες). Φανταστείτε το θόλωμα παρασκηνίου που θα είχατε τραβώντας μία φωτογραφία αλλά σε βίντεο. Κρατήστε πάντως την AI: θα επανέλθουμε σε αυτή παρακάτω. Θετικές εντυπώσεις μας άφησε και ο ήχος των κλιπ μας ο οποίος ήταν πεντακάθαρος, ακόμα και όταν οι εγγραφές έγιναν σε χώρους με αρκετό θόρυβο (η ASUS έχει συνεργαστεί με την OZO σε αυτό). Τα διπλά στέρεο ηχεία, βοηθούν στην καλύτερη αναπαραγωγή μέσω των ενσωματωμένων dual stereo ηχείων,
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατά αν το Zenfone 11 Ultra δεν ενσωμάτωνε ένα πραγματικά ισχυρό τσιπ όπως τον Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm που σύμφωνα με την ASUS προσφέρει ταχύτερες επιδόσεις κατά 30% και 25% αντίστοιχα σε CPU και GPU. Η αλήθεια είναι πως το smartphone δεν τα πάει κι άσχημα στα benchmarks, επιτυγχάνοντας 2286 σε single-core και 7120 σε multi-core στο Geekbench 6, 20.571 στο PC Mark 3.0 και 2.161.028 (TTL) στο Antutu. Στο Wildlife Stress Test του 3D Mark, το καλύτερο σκορ της συσκευής ήταν 18.583 με τη σταθερότητα να ανέρχεται σε 83,8%. Το SoC πλαισιώνεται δε από 16 GB LPDDR5X RAM και 256 ή 512 GB αποθηκευτικού χώρου UFS 4.0, χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να αποδίδει άψογα ακόμα και κατά τις πλέον απαιτητικές καταστάσεις multitasking.
Ειλικρινά δεν υπάρχουν πολλά να πούμε εδώ: σε ό,τι δοκιμή κι αν υποβάλαμε το Zenfone 11 Ultra, δεν έδειξε να ζορίζεται. Ανοίξαμε όσα tabs ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε browser, streamάραμε περιεχόμενο, τρέξαμε κάθε app που είχαμε εγκαταστήσει και το smartphone συνέχισε να ανταποκρίνεται εξίσου σβέλτα. Στα του gaming, δεν αποτελεί υπερβολή αν κάποιος υποστηρίξει πως ουσιαστικά έχουμε επιδόσεις εξαιρετικά κοντά σε εκείνες του ROG Phone 8, αν όχι εφάμιλλές τους. Παίξαμε PUBG Mobile, Marvel Snap, Asphalt 9: Legends και Call of Duty Mobile ανεβάζοντας τα settings και το framerate παρέμεινε σταθερό. Τα δε 144 Hz κάνουν πραγματικά τη διαφορά στο gameplay, χαρίζοντάς μας από τα πιο ομαλά gaming sessions που έχουμε ζήσει ποτέ.
Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στη μπαταρία του Zenfone 11 Ultra η οποία πλέον έχει φτάσει σε χωρητικότητα τα 5500 mAh (και λέμε πλέον διότι στο Zenfone 10 που κυκλοφόρησε λιγότερο από έναν χρόνο πριν, το αντίστοιχο μέγεθος ήταν μόλις 4300 mAh). Σύμφωνα με τις δοκιμές της ASUS, η αυτονομία της συσκευής μπορεί να ξεπεράσει και τις 26 ώρες, όμως σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο, ο χρόνος αυτός κατεβαίνει στις 18-19 ώρες. Ακόμα κι έτσι όμως μιλάμε για μία εκπληκτική επίδοση που ανάλογα με τη χρήση, μπορεί να καλύψει κάποιον έως και για δύο ημέρες -σχεδόν- χωρίς φόρτιση. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, προσφέρεται τεχνολογία HyperCharge 65W καθώς επίσης και συμβατότητα με πρότυπο Qi για ασύρματη φόρτιση 15W. Εδώ έχουμε δύο ενστάσεις αφού η ASUS δεν περιλαμβάνει φορτιστή για πρώτη φορά σε Zenfone μοντέλο, ενώ δεν υποστηρίζει και το νέο ασύρματο πρότυπο Qi2 που βοηθά στην πιο αξιόπιστη ασύρματη φόρτιση. Μπορέσαμε πάντως να φορτίσουμε πλήρως το Zenfone 11 Ultra από 0 στο 100% με ένα φορτιστή USB-, ο οποίος υποστηρίζει PD3.0, μια διαδικασία που μας πήρε περίπου 40 λεπτά. Στα των ασύρματων τεχνολογιών, αξίζει να σημειώσουμε τα Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7 (πιστοποίηση ή Wi-Fi 7-ready) και NFC, ενώ για έξτρα ευελιξία υπάρχει και θύρα 3,5 χιλ, κάτι πάντα ευπρόσδεκτο.
Επιστρέφοντας στην AI, η ASUS έχει προικίσει τη συσκευή με μία σειρά από άκρως ενδιαφέρουσες και πραγματικά χρήσιμες λειτουργίες που έστω κι αν ορισμένες εξ αυτών βρίσκονται ακόμα στα… σπάργανα, δεν παύουν να δείχνουν το μέλλον για την κατηγορία. Το AI Call Translator είναι μία εξ αυτών, μεταφράζοντας σε πραγματικό χρόνο τις κλήσεις σας, προκειμένου να μιλήσετε με τον συνομιλητή σας χωρίς απαραίτητα αυτός να γνωρίζει τη γλώσσα σας. Για την ώρα υποστηρίζει περιορισμένο αριθμό γλωσσών (Κινέζικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά) και απαιτεί Wi-Fi, καθώς δεν λειτουργεί με σύνδεση δικτύου (4G/5G) ή mobile hotspot. Αν και δεν είχαμε τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε, σε ερώτησή μας, η ASUS μας ενημέρωσε ότι η λειτουργία θα διατεθεί με μελλοντική ενημέρωση ενώ δεν καταφέραμε να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας. Εξίσου βολικό είναι και το AI Transcript που είναι σε θέση να μετατρέπει φωνητικές εγγραφές και σημειώσεις σε κείμενο, το οποίο μετά μπορεί να συνοψίσει με το πάτημα ενός κουμπιού. Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί με το AI Call Translator, ωστόσο μιλάμε για μία λειτουργία που θα λύσει τα χέρια τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε απλούς χρήστες.
Οι περισσότεροι συνηθίζουν να κρατούν τις φωτογραφίες τους αποθηκευμένες στα κινητά τους, μόνο που η εύρεση της κατάλληλης σε μία γκαλερί με εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες τις περισσότερες φορές καταλήγει να είναι τρομακτικά χρονοβόρα ως διαδικασία. Ευτυχώς, το Zenfone 11 Ultra ενσωματώνει το σύστημα Semantic Search που είδαμε για πρώτη φορά στο ROG Phone 8. Η σημασιολογική αναζήτηση εκμεταλλεύεται ένα ειδικά ανεπτυγμένο μοντέλο AI έτσι ώστε να «σερβίρει» στον χρήστη τις εικόνες που θέλει εκείνος βάσει του όρου που θα εισάγει. Αν φερ’ ειπείν ψάχνετε λήψεις από φαγητά, ηλιοβασιλέματα, selfies κλπ, μπορείτε να τις… περιγράψετε και η AI του Zenfone 11 Ultra θα αναλάβει να ψάξει και να τις βρει. Το ίδιο μάλιστα ισχύει και με αναζήτηση εφαρμογών και ρυθμίσεων, κάνοντας την όλη αλληλεπίδραση με τη συσκευή πολύ πιο φυσική.
Μία ακόμα τεχνολογία που είδαμε στο ROG Phone 8 και επιστρέφει στο Zenfone 11 Ultra είναι εκείνη της εξουδετέρωσης θορύβου μέσω AI. Η ASUS εξ άλλου κάνει εδώ και χρόνια άψογη δουλειά στον εν λόγω τομέα στα laptops της, οπότε θα ήταν κρίμα να μην εφάρμοζε το know-how της και στα smartphones. Έτσι, η συσκευή ενσωματώνει τη σχετική τεχνολογία με το όλο αποτέλεσμα να είναι πραγματικά χρήσιμο. Καθώς δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον για δοκιμή αυτής της λειτουργίας από τους δρόμους της Αθήνας, βγήκαμε σε κεντρικές αρτηρίες όπως η Βασιλίσσης Σοφίας και η Κηφισίας και δοκιμάσαμε να πραγματοποιήσουμε κλήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα κι όταν βρεθήκαμε σε καφέ (εσωτερικό χώρο) με κάμποσο κόσμο, οι συνομιλητές μας ήταν σε θέση να μας ακούσουν καθαρά ή τουλάχιστον καθαρότερα απ’ ό,τι συνήθως.
Δύο έξτρα λειτουργίες που προσφέρει/υποστηρίζει το Zenfone 11 Ultra και θεωρούμε πως αξίζει να υπογραμμίσουμε είναι το Phone Link και το GlideX. Το πρώτο επιτρέπει τον συγχρονισμό μεταξύ smartphone και υπολογιστή για εύκολη μεταφορά αρχείων (βλ. drag & drop και copy/paste), mirroring οθόνης και streaming εφαρμογών, με την εφαρμογή των Windows να φέρνει κοντά τις δύο πλατφόρμες (Android και Windows). Με λίγα λόγια, ό,τι πρέπει αν έχετε να μεταφέρετε αρχεία, σημειώσεις, φωτογραφίες κλπ από το τηλέφωνο στο desktop/laptop σας. Το δεύτερο κάνει λίγο-πολύ τα ίδια αλλά μέσω ενσύρματης σύνδεσης. Όσοι δε, αποφασίσουν να προμηθευτούν υπολογιστή αργότερα μέσα στη χρονιά που θα ενσωματώνει το Snapdragon X Elite SoC, θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα συγχρονισμού που προσφέρει η τεχνολογία Seamless της Qualcomm.
Η συσκευή τρέχει το Android 14, με την εταιρεία να σας ρωτάει κατά τη διάρκεια των αρχικών ρυθμίσεων, αν επιθυμείτε το stock Android περιβάλλον, ή αυτό της ASUS που είναι πιο πλούσιο και διαφοροποιείται σε μερικά σημεία. Όμως η εταιρεία, δεν κάνει το ένα βήμα παραπάνω, όπως άλλωστε είδαμε τους τελευταίους μήνες από άλλους μεγάλους κατασκευαστές, περιορίζοντας τις μελλοντικές αναβαθμίσεις λογισμικού στα 2 χρόνια για μεγάλες εκδόσεις του Android, και στα 4 χρόνια για ενημερώσεις ασφαλείας.
Συμπέρασμα
Εν τέλει, το Zenfone 11 Ultra είναι μία ναυαρχίδα με τα όλα της, με σαφείς ομοιότητες με το ROG Phone 8 που είδαμε στις αρχές Ιανουαρίου στη CES 2024. Διαθέτει σπουδαία τεχνικά χαρακτηριστικά, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις. Έρχεται με ξεκάθαρες βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, αριστεύοντας πρακτικά σε κάθε κατηγορία, ενώ -για την ώρα- ξεφεύγει από το compact μικρό σχήμα που διέκρινε τα προηγούμενα μοντέλα. Εντυπωσιακή οθόνη, φοβερές κάμερες, κορυφαίες επιδόσεις και μία σειρά από ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο λειτουργίες AI, συνθέτουν το προφίλ μίας high-end συσκευής που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα ικανοποιήσει στο έπακρο τους power users.
H συσκευή όπως ενημερωθήκαμε, έρχεται στη χώρα μας στα μέσα Απριλίου με προτεινόμενη τιμή τα 1099€ ενώ για την περίοδο των προπαραγγελιών θα υπάρξει έκπτωση 50€. Αν η τσέπη σας το σηκώνει (ναι, δεν είναι φθηνό αλλά είναι από τις οικονομικότερες ναυαρχίδες) τότε το Zenfone 11 Ultra μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά πετυχημένη αγορά που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους για κάμποσα χρόνια, καλύπτοντας κάθε έκφανση της καθημερινότητάς σας.
- 1