Μας άρεσε
- Σούπερ απόδοση
- Υβριδική σταθεροποίηση έξι αξόνων που δίνει ρέστα
- Φοβερή αυτονομία
- Επιτέλους ασύρματη φόρτιση!
- Θύρα 3,5 χιλ.
- Όμορφος σχεδιασμός και πιστοποίηση IP68…
Δεν μας άρεσε
- …αν και το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί στην πλάτη, είναι κομματάκι φτηνό
- Κάμερα που όταν πέσει το σκοτάδι τα βρίσκει σκούρα
- Δύο χρόνια ενημερώσεων λογισμικού
Στην εποχή που οι κατασκευαστές smartphones κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να μεγεθύνουν όσο είναι δυνατόν τις συσκευές τους, υπάρχει ακόμα μία διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα χρηστών που προτιμά τις πιο συμπαγείς προτάσεις. Τα πιο συμμαζεμένα ως προς τις διαστάσεις τους smartphones αποτελούν επί του παρόντος τη μειοψηφία στην αγορά, ενώ όσοι αναζητούν μία συσκευή που μοιάζει να ‘χει έρθει από μια άλλη εποχή, δεν έχουν στη διάθεσή τους premium προτάσεις. Η ASUS είναι από τους λίγους κατασκευαστές που ασχολούνται με την κατασκευή ναυαρχίδων σε μικρό μέγεθος μέσω της σειράς Zenfone και όσα μοντέλα δοκιμάσαμε κατά το παρελθόν, μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Στη διάθεσή μας είχαμε το Zenfone 10, την τελευταία πρόταση της εταιρείας στα μικρά αλλά δυνατά smartphones. Με την ASUS να παραμένει πιστή στο πλάνο που έχει χαράξει για τη σειρά τα τελευταία χρόνια -παρά κάποια πρόσφατη φημολογία που διαψεύστηκε κατηγορηματικά- το εν λόγω smartphone συνιστά μία high-end (σε χαρακτηριστικά και τιμή) πρόταση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όσων ψάχνουν κινητό που να μπορούν να χειριστούν άνετα με το ένα χέρι.
Πάμε να δούμε τι προσφέρει.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Όπως προαναφέραμε, το Zenfone 10 δεν διαφέρει ως προς τη σχεδιαστική του φιλοσοφία από τον προκάτοχό του. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η ASUS έδωσε έμφαση στη φορητότητα της συσκευής. Με διαστάσεις 146,5 x 68,1 x 9,4 χιλ. και βάρος 172 γραμμαρίων με σωστή κατανομή, πρόκειται για μία συσκευή που προσφέρει εύκολο και σταθερό κράτημα, καθώς επίσης και άνετο χειρισμό με το ένα χέρι δίχως να απαιτούνται γι’ αυτό παλάμη και δάχτυλα μεγέθους… Αντετοκούνμπο! Το Zenfone 10 είναι αδιάβροχο βάσει πιστοποιητικού IP68 ενώ διατίθεται στη χώρα μας σε μαύρο και πράσινο χρώμα. Είχαμε στα χέρια μας τη μαύρη έκδοση αλλά σίγουρα η πράσινη έκδοση είναι αυτή που ξεφεύγει από τα τετριμμένα και το κολακεύει κατά τη γνώμη μας ακόμα περισσότερο.
Το look του Zenfone 10 δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνο του Zenfone 9 (αν βάλετε το ένα δίπλα στο άλλο, δύσκολα θα καταλάβετε ποιο είναι ποιο). Brownie points στην ASUS για το γεγονός ότι βελτίωσε ορισμένες λεπτομέρειες (π.χ. τους δακτυλίους των φακών) και ξεφορτώθηκε διάφορα αχρείαστα στοιχεία με πρώτο και καλύτερο το κείμενο στην πλάτη, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο μίνιμαλ και ως εκ τούτου «καθαρό» design. Στην πρόσοψη δεσπόζει φυσικά η οθόνη με τη selfie cam (punch-hole τύπου) να βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία. Στα δεξιά υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου και το smart key (με ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος) ενώ η μεγάλη έκπληξη συναντάται στην επάνω του πλευρά όπου βρίσκεται θύρα ήχου 3,5 χιλ. -κάτι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι απουσιάζει σε μεγαλύτερου μεγέθους συσκευές.
Ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίζει κανείς το Zenfone 10 έναντι του Zenfone 9, είναι από το λογότυπο για τα 10 χρόνια της σειράς στην κάτω δεξιά γωνία της πλάτης του.
Οθόνη – Κάμερες
Η οθόνη της συσκευής είναι κατασκευής Samsung, διαγωνίου 5,92 ιντσών, τύπου AMOLED με ανάλυση FHD+ (ή 1080 x 2400) και μέγιστη φωτεινότητα 1100 nits που ναι μεν δεν είναι κι ό,τι καλύτερο έχουμε δει ποτέ, όμως αρκεί για να κάνει κανείς μια χαρά τη δουλειά του ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους (τη δοκιμάσαμε ντάλα μεσημέρι καλοκαιριάτικα στην Αθήνα, άρα δεν έχουμε αμφιβολία). Η ASUS αναφέρει ως μέγιστο ρυθμό ανανέωσης τα 144 Hz με αστερίσκο ότι αφορά μόνο video games αφού η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω Game Genie. Κατά τα άλλα θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή στα 60, 90 και 120 Hz. Σημειώστε ότι η οθόνη προστατεύεται από Corning Gorilla Glass Victus.
Περνώντας στα των καμερών του Zenfone 10 τώρα, η ASUS το έχει εξοπλίσει με τρεις κάμερες -δύο στο πίσω μέρος και μία πρόσοψης. Ο βασικός φακός είναι ο IMX766 της Sony (καμία αλλαγή εδώ) με ανάλυση 50 MP και διάφραγμα f/1,9 και πλαισιώνεται από μία υπερευρυγώνια κάμερα 13 MP με οπτικό πεδίο 120ο. Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι πάρα πολύ καλή, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στον τρόπο με τον οποίο η AI επεξεργάζεται κάθε λήψη, χωρίζοντας την εκάστοτε εικόνα σε τμήματα και βελτιστοποιώντας καθένα εξ αυτών ξεχωριστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια το AF μας δυσκόλεψε αχρείαστα, κάτι που ευελπιστούμε πως θα διορθωθεί μέσω software update στο μέλλον. Ευτυχώς το Zenfone 10 μας αποζημίωσε προσφέροντας άμεση πρόσβαση στην κάμερα μέσω διπλού πατήματος του πλήκτρου ενεργοποίησης.
Σε γενικές γραμμές η AI κάνει καλή δουλειά, αν και κάποιες λήψεις έβγαζαν μια παράξενη -και σίγουρα απροσδόκητη- πράσινη εσάνς. Στα πορτρέτα, το bokeh φαίνεται αρκετά φυσικό, φτάνει να μην το παρακάνετε αφού από ένα σημείο κι έπειτα, το θέμα σας θα φαίνεται αφύσικα έντονα. Όσο ο φωτισμός μειώνεται, την εμφάνισή του κάνει μοιραία ο θόρυβος. Το σχετικό Night mode βελτιώνει κάπως τα πράγματα αλλά παρ’ ό,τι τα τελικά αποτελέσματα είναι σαφώς ανώτερα σε σχέση με αυτά του Zenfone 9, τα επίπεδα έκθεσης δεν βρίσκονται εκεί που θα περιμέναμε. Εν πάση περιπτώσει, αν αποφασίσετε να αρχίσετε τις νυχτερινές φωτογραφίες, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάπου κοντά σας μια κάποια πηγή φωτός. Για τις περιπτώσεις που ζουμάρετε, η ASUS έχει αναπτύξει και ενσωματώσει την τεχνολογία HyperClarity, χάρη στην οποία η AI αναλαμβάνει χρησιμοποιώντας τα μη επεξεργασμένα αρχεία RAW, να ενισχύσει τις λεπτομέρειες για καθαρότερες εικόνες.
Η υπερευρυγώνια κάμερα του Zenfone 10 δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ναι μεν το οπτικό πεδίο των 120ο προσμετράται στα θετικά της, ωστόσο οι παραμορφώσεις στα άκρα της εικόνας και στις περιπτώσεις που κάτι βρίσκεται κοντά στον φακό ή κάποιος κινείται το βράδυ, είναι έντονες. Υπενθυμίζουμε ότι η συσκευή δεν διαθέτει κάμερα macro. Στην πρόσοψη έχουμε μία νέα selfie cam 32 MP η οποία χρησιμοποιεί αισθητήρα RGBW με αποτέλεσμα να αιχμαλωτίζει περισσότερο φως με πολύ λιγότερο θόρυβο συγκριτικά με τους αισθητήρες τύπου RGBB που χρησιμοποιούν οι περισσότερες προτάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι selfies που τραβήξαμε με το Zenfone 10 να είναι αρκετά πιο φωτεινές με το πρόσωπό μας να βρίσκεται πραγματικά στο προσκήνιο, ακόμα κι όταν το background διέθετε έντονα χρώματα.
Φυσικά ο μεγαλύτερος «κράχτης» του Zenfone 10 δεν είναι άλλος από το Hybrid Gimbal Stabilizer των έξι αξόνων που υπόσχεται βίντεο πιο σταθερά από ποτέ. Το φοβερό είναι ότι η συσκευή της ASUS πραγματοποιεί στο ακέραιο την υπόσχεσή της. Ο μηχανισμός σταθεροποίησης του κινητού είναι τέτοιος που κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει ότι δεν διαθέτετε και το πιο σταθερό χέρι. Προφανώς και το όλο σύστημα έχει όρια (μη νομίζετε ότι εσείς θα επιδίδεστε σε αγώνα ανώμαλου δρόμου και το βίντεό σας θα είναι λες και είστε ακίνητοι) αλλά για χρήση σε νορμάλ συνθήκες (περπατώντας, κωπηλατώντας, κάνοντας ποδήλατο σε οδόστρωμα κλπ) είναι ό,τι πρέπει. Γενικώς ο συνδυασμός hardware OIS και software EIS του Zenfone 10, δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι είναι εφάμιλλος εκείνος μερικών από των πιο γνωστών καμερών δράσης.
Στην πράξη το κινητό χρησιμοποιεί την εικόνα που καταγράφει προκειμένου να καδράρει μέσα σε αυτή, εκείνη που «σερβίρει» στον χρήστη. Με τη δεύτερη να παραμένει σταθερά εντός της πρώτης και σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του κάδρου ώστε να ακυρώνει αυτή της κάμερας, επιτυγχάνεται το τελικό αποτέλεσμα. Τα βίντεο που τραβήξαμε με το Zenfone 10 ήταν εξαιρετικά φωτεινά με την AI να φωτίζει ακόμα και τις πιο σκούρες περιοχές των πλάνων. Η τεχνολογία OZO Audio εξουδετερώνει αποτελεσματικά τον θόρυβο του αέρα, δίνοντας μία πιο κινηματογραφική χροιά στα τραβηγμένα σε εξωτερικούς χώρους βίντεο ενώ για όσους νιώθουν την ανάγκη να καταγράψουν εικόνα σε ανάλυση 8K, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Σε ό,τι αφορά στις προδιαγραφές του τώρα, το Zenfone 10 κρύβει μέσα του έναν Snapdragon 8 Gen 2, 8 ή 16 GB LPDDR5X RAM και 128, 256 ή 512 GB αποθηκευτικού χώρου τύπου UFS 4.0 -τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά εξαρτώνται φυσικά από την έκδοση που θα προτιμήσει κάποιος. Η απόκριση της συσκευής είναι εξαιρετική: το SoC είναι έτσι κι αλλιώς άριστη επιλογή, με το λειτουργικό να έχει προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε -σε συνδυασμό με το Zen UI- να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα του hardware. Εκκινώντας τη συσκευή για πρώτη φορά μας έκανε θετική εντύπωση η δυνατότητα επιλογής μεταξύ stock Android και «ASUS Optimized» με τη δεύτερη μάλιστα να μην έρχεται με το bloatware από το οποίο υποφέρουν τόσοι και τόσοι κατασκευαστές.
Εδώ θα ανοίξουμε μία παρένθεση για να αναφερθούμε σε κάτι που θα απασχολήσει τους κατόχους του Zenfone 10 σε βάθος χρόνου: την υποστήριξη. Όπως έχει ανακοινωθεί, η ASUS προτίθεται να υποστηρίξει τη συσκευή με δύο χρόνια ενημερώσεων λειτουργικού και τέσσερα ενημερώσεων ασφαλείας. Αν και η επίδοση αυτή πριν από μία πενταετία θα ήταν ικανοποιητική, δεν μπορούμε να πούμε πως ισχύει το ίδιο και για το σήμερα. Τα δύο χρόνια είναι απογοητευτικά, ιδίως όταν μιλάμε για ένα smartphone που στοιχίζει κάμποσες εκατοντάδες ευρώ και ως εκ τούτου η αγορά του αποτελεί επένδυση.
Οι καινοτομίες της ASUS αφορούν ως επί το πλείστον τον χειρισμό του Zenfone 10, περιλαμβάνοντας επιλογές συντομεύσεων, δυνατότητα προγραμματισμού του smart key, λειτουργίες συντομεύσεων, προβολή always on, προσαρμογή ταχύτητας animations και -μία μάλλον αχρείαστη- λειτουργία χρήσης με το ένα χέρι μεταξύ -πολλών- άλλων. Για τους gamers ανάμεσά σας υπάρχει το Game Genie με μια σειρά από πολύ χρήσιμες ρυθμίσεις πέραν των 144 Hz που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Για να αναφέρουμε ορισμένες εξ αυτών, θα έχετε τη δυνατότητα να streamάρετε περιεχόμενο πανεύκολα, συνδέοντας απλά τον λογαριασμό σας σε YouTube ή Twitch, να απενεργοποιήσετε ειδοποιήσεις και να κλειδώσετε την προβολή και τη φωτεινότητα της οθόνης κ.α. Παρ’ ότι η συσκευή δεν είχε πρόβλημα να τρέξει κάθε τίτλο που δοκιμάσαμε, σας υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για οθόνη στις 5,92 ίντσες όλες κι όλες…
Ειδική μνεία οφείλει να γίνει στον ήχο. H ASUS έχει εφοδιάσει το Zenfone 10 με διπλά, στερεοφωνικά ηχεία τα οποία είναι αρκετά ισχυρά, τηρουμένων πάντα των αναλογιών (μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια πραγματικά μικρή συσκευή). Η συσκευή πάντως έχει νεύρο, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή της Dirac. Η τεχνολογία Dirac Virtuo έχει ως αποτέλεσμα αναπάντεχα χωρικό ήχο χωρίς παραμορφώσεις ακόμα κι όταν η ένταση βρίσκεται στο max, με την εφαρμογή ASUS AudioWizard να προσφέρει πρόσβαση σε ισοσταθμιστή 10 ζωνών (υπάρχουν και τέσσερις επιλογές δραστηριότητας, ανάλογα με το περιεχόμενο που απολαμβάνετε: Dynamic, Music, Cinema, Game). Οι διαφορές ήταν μικρές αλλά αισθητές -πιο καθαρά εφέ, βαθύτερο μπάσο κλπ. Αν έχετε ξεπεράσει προ πολλού την εποχή των καλωδίων, τότε η υποστήριξη aptX Lossless θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά Bluetooth της αρεσκείας σας.
Θα περίμενε κανείς ότι το μικρό μέγεθος του Zenfone 10 θα επηρέαζε και τη χωρητικότητα της μπαταρίας του. Έτσι είναι, τουλάχιστον στους αριθμούς. Η συσκευή φέρει μπαταρία χωρητικότητας 4300 mAh όμως η αλήθεια είναι πως στην πράξη τα καταφέρνει πολύ καλύτερα. Κάτι ο Snapdragon 8 Gen 2 και κάτι η συνολικά άριστη διαχείριση πόρων που επιτυγχάνει το Zenfone 10, του επιτρέπουν να προσφέρει σχεδόν ένα 24ωρο συνεχούς, απαιτητικής χρήσης με μία μόνο φόρτιση! Σύμφωνα με την ASUS μάλιστα, αν ο χρήστης επιλέγει να το φορτίζει σε ποσοστό έως και 80% αντί για το πλήρες 100%, τότε θα επιβραδύνει σημαντικά την αποδυνάμωση της μπαταρίας συν τω χρόνω (σε 500 κύκλους φόρτισης, οι απώλειες θα περιοριστούν από το 15% στο 7%), διπλασιάζοντας τη διάρκεια ζωής της. Τα μεγάλα νέα εδώ βέβαια δεν είναι άλλα από την υποστήριξη ασύρματης φόρτισης βάσει προτύπου Qi, έστω κι αν η όλη διαδικασία είναι σχετικά αργή (15 W). Για πιο σβέλτες καταστάσεις, προσφέρεται τεχνολογία ταχείας φόρτισης HyperCharge στα 30 W. Όπως και να ‘χει, η μπαταρία δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα αφού το πιθανότερο είναι πως ακόμα και έπειτα από μία γεμάτη μέρα, θα πάτε για ύπνο με τη συσκευή στο 30-35%.
Συμπέρασμα
Το Zenfone 10 της ASUS βρίσκεται στην πολύ ιδιαίτερη θέση να… παίζει ουσιαστικά μόνο του στην κατηγορία του. Κακά τα ψέματα, αν κάποιος αναζητά μία συμπαγή, μικροκαμωμένη αλλά ταυτόχρονα πανίσχυρη και πολυεπίπεδη συσκευή smartphone, πέραν της πρότασης της ASUS, οι επιλογές του είναι η εξής μία: το Sony Xperia 10 V το οποίο όμως βρίσκεται τουλάχιστον δυο επίπεδα κάτω από πλευράς συνολικών λειτουργιών, χαρακτηριστικών και επιδόσεων. Το Zenfone 10 δεν είναι φθηνό.
Έρχεται όμως με μία εντυπωσιακή γκάμα προδιαγραφών που θα καλύψει και τους πλέον απαιτητικούς. Οι βελτιώσεις του σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοσή του είναι στοχευμένες και καλά μελετημένες, αν και έχουμε την αίσθηση ότι η ASUS θα μπορούσε να έχει θέσει τον πήχη υψηλότερα. Το φετινό Zenfone πάντως κλείνει το μάτι σε όσους δεν πείστηκαν από το περυσινό μοντέλο και, εδώ που τα λέμε, αποτελεί μία εξαίρετη επιλογή. Εκτός κι αν αποφασίσουν να κάνουν υπομονή για του χρόνου.
- 3
- 1